2013 m. spalio 10 d., ketvirtadienis

Varškės ir moliūgų virtinukai



4 porcijoms:
Varškė 180 g
Moliūgų tyrė 150 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska žiupsnelis
Miltai ~250 g

       Moliūgų tyrę galima daryti iš kepto orkaitėje moliūgo, bet jeigu reikia greitesnio varijanto - kaip aš dariau šįkart - tiesiog nuluptus moliūgo gabalus apviriau sūdytame vandenyje ir sutryniau blenderiu. Virtinukams varškę išsukame su kiaušiniu ir moliūgo tyre, tada dedame druskos ir miltų. Suminkome tešlą, iškočiojame plonas "dešras" ir supjaustome norimo dydžio virtinukus. Verdame pasūdytame vandenyje 6-7 min. Patiekiau su grietine ir apelsinų džemu, bet skanus būtų ir sviesto-šalavijų padažas.
       Recepto šaltinis - Širšių lizdas.

2013 m. rugsėjo 25 d., trečiadienis

Krevetės kario padaže



      Nors šiandien ėjau pirkti lašišos, bet pamačiusi prekybos centre didžiąsias krevetes akcijine kaina, nesusilaikiau. Tik pagalvojusi, ką iš jų pagaminsiu, prisiminiau žodžius iš neseniai žiūrėto "Foresto Gampo", kuriame vienas veikėjas ištisą parą galėdavo vardinti ką jo mama gamindavo iš krevečių: "krevečių troškinį, krevečių kokteilį, sumuštinį su krevetėmis...". Nuostabus filmas, vienas iš tų šedevrų, kuriuos norisi žiūrėti vėl ir vėl :)

4 porcijoms:
Didžiosios krevetės 600 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Kario milteliai 1 a.š.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Imbieras šviežias arba maltas~
Čili pipirai 1 vnt. (nebūtinai)
Alyvuogių aliejus ~
Citrina 1 vnt.
Krapai ~
Druska, pipirai ~

      Krevetes 5 min. apverdame sūdytame vandenyje su krapais ir šlakeliu citrinos sulčių. Keptuvėje ant alyvų aliejaus apkepiname smulkintus svogūnus ir česnakus. Tuomet dedame pomidorų pastą, karį, imbierą, druską, pipirus ir citrinos sultis. Sudedame apvirtas krevetes, išmaišome ir troškiname ant nedidelės ugnies apie 10 min.
        Patiekiame su ryžiais.


2013 m. rugsėjo 24 d., antradienis

Perlinių kruopų rizotas su moliūgu



      Neseniai Delfi rašė, kad sveikiausia ir teisingiausia mityba - iš dalies vegetariška. Na ką, pagalvojau, mes taip ir maitinamės: pietums - mėsa arba žuvis (siekiamybė - žuvis bent du kartus per savaitę), o vakarienei - vegetariški ir daržovių patiekalai, t.y. sriubos, pica, blyneliai, troškiniai, pvz. kaip šios dienos rizotas :)

Moliūgai, lupti 400 g
Raudonieji svogūnai 2 vnt.
Porai 1 vnt.
Česnakai 2 sk
Perlinės kruopos 300 g
Tarkuotas "Džiugo" sūris 150 g
Lauro lapai, maltos paprikos ~
Druska, juodieji pipirai ~
Daržovių sultinys 1 l
Sviestas 50 g
Alyvuogių aliejus ~
Grietinėlės šlakelis

       Moliūgą nulupame ir supjaustome kubeliais. Svogūnus ir porus susmulkiname ir apkepiname keptuvėje ant sviesto ir trupučio aliejaus. Sudedame smulkintus česnakus ir moliūgą, porą minučių pakepiname. Suberiame perlines kruopas, pagardiname druska, prieskoniais, dedame lauro lapą ir gerai išmaišome. Užpilame trupučiu sultinio ir kepame ant nedidelės ugnies uždengę dangčiu, retkarčiais pamaišome. Kai sultinį sugeria, užpilame dar truputį - taip kol kruopos suminkštės. Pabaigoje aš dar įpyliau šiek tiek grietinėlės. Užbarstome tarkuotu parmezano sūriu ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - www.edimdoma.ru



2013 m. rugsėjo 23 d., pirmadienis

Lietiniai su sūriu



      Šiandien sugalvojau pagaminti pietums blynelių su sūriu, kuriems ėmiau trijų rūšių sūrius - tarkuotą ementalį, parmezaną ir rūkytą lydytą sūrį. Manau, kad čia labai tiktų įmaišyti ir kokio labiau kreminio sūrio - rikotos, maskarponės ar net lydyto "Panemunės pievų"...

6 lietiniams reikės:
Miltai 4 v.š. (ėmiau perpus kvietinius ir rupius ruginius)
Kiaušiniai 1 vnt.
Pienas 150 ml 
Sūris Ementalis 50 g
Tarkuotas parmezanas 2 v.š.
Rūkytas lydytas sūris 50 g
Česnakas 1 sk.
Maltos saldžiosios paprikos ~
Druska, juodieji pipirai ~
Aliejus kepimui ~

       Kiaušinius išplakame su žiupsneliu druskos. Suberiame miltus. Pieną sumaišome su tokiu pat kiekiu vandens. Plakant mikseriu skiedžiame miltus pienu ir vandeniu, kol gausime skystą lietinių tešlą. Įkaitiname keptuvėje truputį aliejaus ir iškepame blynelius.
        Įdarui stambiai sutarkuojame ementalį ir rūkytą sūrį, įspaudžiame česnako skiltelę. Pagardiname pipirais ir maltomis paprikomis. Dedame įdaro ant blynelių, susukame norima forma ir apkepame ant šlakelio sviesto, kol apskrus, o sūris viduje išsilydys. Patiekiame su grietine. Skanaus!

2013 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis

Florencijos špinatų sriuba



       Apie užkeptas orkaitėje sriubas buvau girdėjusi, bet nebuvau bandžiusi. Visas jos įdomumas (ir galbūt skanumas?) tame, jog taip apskrudinamas paviršinis sūrio sluoksnis. Bet mano nuotraukoje jo taip ryškiai nesimato, kadangi aš sūrio dėjau pagal savo skonį, t.y. visai nedaug, ir jis greičiausiai išsimaišė ir ištirpo :)

4 porcijoms:
Špinatai 250 g
Sviestas 25 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Parmezanas 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Muskatas maltas 2 a.š.
Vištienos sultinio 1 kub.

       Špinatus pasmulkiname ir apkepame ant sviesto. Įdedame žiupsnį druskos ir muskato. Tuomet užpilame 500 ml verdančio vandens, dedame sultinio kubelį ir užverdame. Nuėmę nuo ugnies įmušame kiaušinį, gerai išmaišome. Sriubą supilame į karščiui atsparų indą, užberiame tarkuoto sūrio ir užkepame labai karštoje orkaitėje 10-15 min. Patiekiame su skrebučiais. Skanaus!
       Recepto šaltinis čia.

2013 m. rugsėjo 21 d., šeštadienis

Braškių ir bananų tortas



       Šis tortukas skirtas mažai dviejų metų sukaktuvininkei. Tik kai prapjovėme pastebėjau, koks išėjo mergaitiškas ir vaikiškas rožinis tortukas :)

16 cm formai reikės:
Sausainiai 70 g (ėmiau "Gaidelio")
Sviestas 25 g
Braškės 250 ml
Bananai 1 vnt.
Natūralus jogurtas 150 g
Grietinėlė 35 proc. 100 g
Želatina 2 v.š.
Cukrus 2-3 v.š.

       Sausainius sutriname kombainu į trupinius. Sumaišome su lydytu sviestu, suberiame į formą ir gerai prispaudžiame rankomis ar stikline prie tortinės dugno. Želatiną užmerkiame šaltame vandenyje, išbrinkiname ir kaitiname ant vandens vonelės, kol suskystės. Grietinėlę standžiai išplakame su cukrumi ir sumaišome su jogurtu. Braškes ir bananus sutriname ir supilame į jogurtinį kremą. Plona srovele įmaišome želatiną ir supilame kremą ant sausainių pagrindo. Statome nakčiai į šaldytuvą. Puošiame pagal savo norą ir fantaziją, aš panaudojau spalvotus pabarstukus, kuriuos gavau dovanų iš Dr.Oetker.
         Recepto idėja - Jurga spurga.







2013 m. rugsėjo 20 d., penktadienis

Kiaulienos kukuliai su daržovėmis slyvų padaže



       Primenantis azijietiškus patiekalus (dėl dedamų prieskonių) saldžiarūgštis padažas tinka prie kiaulienos kukulaičių. Juos taip pat galima būdų daryti ir iš maltos vištienos. 

Reikės:
Malta kiauliena 500 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai 3 v.š.
Sojos padažas 1 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Cukinijos (aš dėjau patisoną) 1 vnt.
Raudonos slyvos 6 vnt.
Ryžių actas 2 v.š.
Rudasis cukrus 60 ml
Imbieras šviežias 1 v.š.
Česnakai 2 sk.
Sambal Oelek (nebūtinai) 1 a.š.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, pipirai ~

        Kaiulieną sumaišome su kiaušiniu, sojos padažu ir džiūvėsėliais. Šlapiomis rankomis formuojame mažus kukulius ir juos apkepiname keptuvėje ant aliejaus, kol gražiai parus. Padažui slyvas nulupame ir išimame kauliukus ir atidedame į dubenėlį. Užpilame slyvas stikline vandens (250 ml), pilame ryžių actą, cukrų, smulkiai tarkuotą imbierą ir česnaką, Sambal Oelek pastą. 
       Kai kukuliai apkeps, sudedame smulkintus svogūnus, morkas ir dar porą minučių pakepiname. Tada supilame padažą, gerai išmaišome dedame pjaustytas cukinijas. Troškiname uždengę ant mažos ugnies, kol daržovės suminkštės. Patiekiame su ryžiais ar bulvių koše. Skanaus!
       Receptas čia.

2013 m. rugsėjo 18 d., trečiadienis

Trinta lęšių sriuba su rūkytu kumpeliu



       Rudeninė kreminė sriuba su lęšiais ir moliūgu.

Lęšiai 1 st.
Moliūgas (nuluptas) 150 g
Svogūnai 1 vnt.
Rūkytas kiaulienos kumpelis 90 g
Lauro lapai 1 vnt.
Karis 1/2 a.š.
Vištienos sultinio 1 kubelis
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus ~

       Lęšius užpilame vandeniu ir verdame 20 min. Tada sudedame per burokinę tarką susmulkintą moliūgą, dedame sultinio kubelį, lauro lapą ir verdame dar 10 min. Svogūną susmulkiname ir apkepame keptuvėje ant aliejaus, kol taps skaidrus. Tada įberiame kario ir dar minutėlę pakepiname, kol išsiskleis aromatas. Sudedame svogūnus į sriubą ir viską sutriname blenderiu (lauro lapą išimti). Pagardiname druska, pipirais. Kumpelį supjaustome mažais kubeliais ir paskrudiname keptuvėje. Patiekiame sriubą su grietine ir ant viršaus uždedame kumpio skrebučių. Skanaus!

2013 m. rugsėjo 17 d., antradienis

Pomidorų ir sūrio salotos



      Kartais gaminu tokias salotas su feta ar mocarela, bet šiandien dariau su Ementaliu.

Reikės:
Pomidorai 2-3 vnt.
Sūris Ementalis arba Feta 30 g
Alyvuogės 4 vnt.
Čili pipirai 1 vnt. (ėmiau marinuotus)
Alyvuogių aliejus ~
Raudonėlis džiovintas ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Pomidorus supjaustome griežinėliais, alyvuoges, sūrį ir čiliuką pasmulkiname. Viską išdėliojame lėkštėje, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir pagardiname prieskoniais.

2013 m. rugsėjo 16 d., pirmadienis

Vafliniai vamzdeliai su kremu



       Išėjo tikrai labai labai skanūs!!!

6 vnt. reikės: (man išėjo 7, bet pirmas nedakepė ir sutrupėjo) 
Kiaušiniai 2 vnt. (L dydžio )
Sviestas 100 g
Cukrus 100 g
Miltai 100 g
Grietinėlė 35 proc. 200 g
Desertinė varškė 180 g (braškių skonio)
Cukrus 1,5 a.š.
Šokoladas 50 g
Pieno šlakelis
  
       Sviestą išlydome, šiek tiek atvėsiname. Baltymus atskiriame nuo trynių ir standžiai išplakame. Plakant mikseriu dedame į sviestą cukrų, druskos, paskui trynius, tada suberiame miltus. Galiausiai įmaišome baltymus. Vaflinę gerai įkaitiname ir kepame vafliukus. Aš savo vaflinę dar patepiau trupučiu aliejaus.
       Kremui grietinėlę standžiai išplakame su cukrumi, tada įmaišome desertinę varškę. Šokoladą išlydome su šlakeliu pieno. Pamirkome vaflių galiukus šokolade ir tada su konditeriniu maišeliu pripurškiame kremo.
Recepto šaltinis - Aštriai saldu, tešlą dariau pagal Aguonėlės receptą.



Jautienos troškinys su miško grybais




       Panašu, kad po lietaus užderėjo nemažai grybų - pilni turgeliai pardavėjų. Šįkart nusipirkau įvairių miško grybų mišinį (voveraičių, raudonviršių, lepšių) ir nusprendžiau, kad geriausia juos panaudosiu su grietinėje troškinta mėsyte.

Jautienos pomentė 1 kg
Miško grybai 1 l stiklainis
Svogūnai 2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Česnakas 4 sk.
Bulvės 1 vnt.
Grietinė 200 g
Druska, juodieji pipirai ~
Lauro lapai, čiobreliai ~
Petražolės, krapai ~
Aliejus ~

       Jautieną supjaustome į kelis gabalus, užpilame vandeniu ir užverdame. Nugraibome putas, įdedame morką, svogūną, druskos, pipirų, lauro lapų, petražolių, čiobrelių. Verdame apie 1 val. ant nedidelės ugnies. Paskui išimame ir supjaustome mėsą mažesniais gabalėliais.
       Keptuvėje įkaitiname aliejų, apkepiname smulkintus svogūnus, tada sudedame mėsą ir grybus. Užpilame trupučiu sultinio, kuriame virė mėsa ir troškiname, kol grybų tūris sumažės. Tada sudedame smulkintas česnako skilteles, griežinėliais pjaustytą morką ir kubeliais bulvę. Troškiname, kol daržovės ir grybai suminkštės. Pagardiname druska, pipirais, krapais ir čiobreliais. Pabaigoje sudedame grietinę, palaukiame kol užvirs, ir galima patiekti. Mes valgėme su lakštiniais makaronais. Skanaus!



2013 m. rugsėjo 15 d., sekmadienis

Blyneliai su varške ir lašiša



       Labai gerai pavykę blyneliai, ypač patikęs eksperimentas - lietinių tešlai perpus sumaišiau kvietinius miltus su ruginiais rupaus malimo miltais. 

Reikės:
Miltai 200 g 
Kiaušiniai 2 vnt.
Pienas 200 ml
Aliejus kepimui ~
Varškė 180 g
Grietinėlė 100 ml
Rūkyta lašiša 100 g
Česnakas, 1 skiltelė
Krapai, svogūnų laiškai ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Kiaušinius suplakame su žiupsneliu druskos ir suberiame miltus. Pieną sumaišome su tokiu pat kiekiu vandens ir maišant po truputį skiedžiame tešlą, kol ji pasidarys reikiamos konsistencijos. Keptuvę šiek tiek patepame aliejumi, įkaitiname ir kepame plonus lietinius.
       Įdarui ištriname varškę su grietinėle, pagardiname druska, pipirais, išspaudžiame česnako skiltelę. Įmaišome smulkintą lašišą ir kapotas žoleles. Ant lietinio dedame du šaukštus įdaro, tolygiai aptepame pusę blyno ir sulenkiame į ketvirčius. Skanaus!

2013 m. rugsėjo 14 d., šeštadienis

Havajietiškos vaisių ir avokadų salotos su krevetėmis



       Niam niamm, kaip skanu, man tokie valgiai labai patinka :) Ir labai gražu būtų patiekti svečiams per vakarėlį.

Reikės:
Avokadai 2 vnt. 
Baltakojės krevetės 6 vnt.
Nektarinai 1 vnt.
Meliono gabalėlis
Mangai 1/2 vnt.
Braziliški riešutai 6 vnt.
Salotos lapinės ~
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Majonezas 1 v.š.
Česnakas 1 sk.
Citrinos 1/2 vnt.

       Avokadus gražiai perpjauname pusiau, išimame kaulą. Minkštimą išskobiame šaukšteliu ir sutriname su česnaku, aliejumi ir majonezu (dar galima šlakelį citrinos ar laimo sulčių, kad nepajuoduotų, bet aš iškart valgiau, todėl nedėjau). Vaisius supjaustome kubeliais ir sumaišome su smulkintais riešutais. Krevetes paverdame 5 minutes sūdytame vandenyje su krapais ir citrinos šlakeliu. 
       Į avokadų laivelius dedame vaisių salotų, užpilame avokadų padažu ir puošiame krevetėmis. Skanaus!
       Receptas - Lino Samėno.




2013 m. rugsėjo 13 d., penktadienis

Baltojo šokolado putėsiai



       Pasakiškai skanus desertas - baltasis šokoladas su plakta grietinėle, pagardintas čili ir kvapiaisiais pipirais.

6 porcijoms:
Baltasis šokoladas 280 g
Grietinėlė 35 proc. 300 ml
Kvapieji pipirai 1/4 a.š.
Čili pipirai 1/8 a.š.
Mėtos šviežios, kuokštelis (aš nedėjau)

       Šokoladą ištirpiname ant vandens vonelės. Grietinėlę išplakame labai standžiai. Šokoladą atvėsiname ir sumaišome su plakta grietinėle. Pagardiname pipirais ir, jeigu norite, smulkintais mėtų lapeliais. Supilstome desertą į indelius ir statome į šaldytuvą 30 minučių.
       Recepto šaltinis - www.edimdoma.ru.

2013 m. rugsėjo 12 d., ketvirtadienis

Pica su tunu



 
     Na, tiesiog gurmaniška pica! Picos pagrindą visuomet darau pagal tą patį receptą, tik šįkart į tešlą įmaišiau pilno grūdo miltų. O įdarui šįkart ėmiau:

Tunas savo sultyse 1 ind.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 4 sk.
Pomidorai 6 vnt.
Mocarela 130 g
Alyvuogės 8 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Čiobreliai, rozmarinas ~
Lauro lapas 1 vnt.
Cukrus 1 a.š.
Alyvuogių aliejus ~

       Kol tešla pakils, pomidorus nuplikome ir nulupame. Svogūną supjaustome ir pakepiname aliejuje, kartu dedame smulkintas česnako skilteles. Pagardiname druska, pipirais, dedame lauro lapą. Sudedame kubeliais pjaustytus pomidorus ir patroškiname, kol suminkštės.
       Tešlą iškočiojame į du papločius. Tepame ant kiekvieno pomidorų padažo. Sudedame tuną, alyvuoges ir mocarelos skridinėlius. Pagardiname prieskoniais. Kepame 200 С orkaitėje 20 minučių. 

2013 m. rugsėjo 11 d., trečiadienis

Salotos su įdaryta vištienos krūtinėle




       Ketinau ruošti kaip salotas, bet žiūriu išėjo visas karštasis patiekalas :)

2 porcijoms:
Salotos Iceberg 4 lapai
Pomidorai 1 vnt.
Alyvuogės 10 vnt.
Vištienos krūtinėlė 1 filė
Ementalio sūris 2 riekelės
Žąsų kepenėlių paštetas (ėmiau vištienos kepenėlių paštetą) 50 g
Majonezas 2 v.š.
Pomidorų padažas 1/2 v.š.
Konservuoti agurkėliai 2 vnt.
Balta duona 2 riekelės
Česnakas 1 sk.
Petražolės, krapai, kalendra ~
Alyvuogių aliejus ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Vištienos filė padaliname į du gabalus ir kiekviename įpjauname po gilią kišenę. Imame po griežinėlį sūrio, jį aptepame kepenėlių paštetu, susukame ir įdedame į vištieną. Gerai užspaudžiame, galima sutvirtinti mediniu smeigtuku. Įkaitiname keptuvėje truputį aliejaus ir apskrudiname vištieną. Paskui perdedame į skardą ir pabaigiame kepsnelius kepti orkaitėje. 
       Salotas suplėšome, pomidorus supjaustome riekelėmis. Duonos riekeles supjaustome juostelėmis ir sumaišome su smulkiai tarkuotu česnaku, kapotomis žolelėmis, pabarstome druskos, pipirų. Apskrudiname duoną skardelėje orkaitėje. Padažui susmulkiname konservuotus agurkėlius ir sumaišome juos su majonezu bei pomidorų padažu.
      Į lėkštę dedame salotas, pomidorus ir alyvuoges, ant viršaus - supjaustytą keptą vištieną. Šone įkomponuojame duonos skrebučius ir užpilame salotas padažu. Skanaus, šventiška vakarienė! 
       Receptas - Lino Samėno.

2013 m. rugsėjo 10 d., antradienis

Provanso apkepėlės



       Svarbiausia čia skanūs, sunokę pomidorai. O visa kita - žiupsnelis prieskoninių žolelių, česnako ir batono... Namai labai skaniai pakvipo, o mes valgėme jas vakarienei su rūkytu kumpeliu :)

4 mažiems ramekinams:
Pomidorai stambūs 2 vnt. 
Bagetė 4 riekelės
Česnakas 1-2 sk.
Sviestas 2 v.š.
Petražolės, bazilikai (švieži) ~
Čiobreliai, raudonėliai (švieži arba džiovinti) ~
Šalavijas, builis ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Padžiūvusias duonos riekeles susmulkiname arba sutarkuojame. Įspaudžiame česnako, įmaišome smulkiai kapotas žoleles. Dubenyje sumaišome duonos trupinius su minkštu sviestu. Pomidorus perpjauname pusiau ir nulupame. Į kepimo indelius dedame pomidorus pjūviu į viršų. Pabarstome druska ir juodaisiais pipirais. Tolygiai apdėliojame duonos mase ir kepame labai karštoje orkaitėje (200 C karščio) 10-15 min. Ant viršaus dar tiktų pabarstyti tarkuotu "Džiugo" sūriu. Skanaus!





2013 m. rugsėjo 9 d., pirmadienis

Agurkų ir vynuogių salotos su feta




Reikės:
Agurkai 2 vnt.
Vynuogės mėlynos arba žalios (ėmiau besėkles), 2 saujos
Fetos sūris 100 g
Balzaminis actas 1/2 a.š.
Graikinių riešutų aliejus 1 v.š.
Čiobreliai džiovinti/švieži ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Agurkus supjaustome grieinėliais ir kelioms minutėms užpilame verdančiu pasūdytu vandeniu. Vynuoges perpjauname pusiau ir išimame sėklas. Ant agurkų ir vynuogių išdėliojame smulkintą fetos sūrį, pabarstome čiobreliais ir šviežiai maltais pipirais. Suplakame užpilą iš aliejaus, balzamiko, druskos ir pipirų, ir užpilame ant salotų. Skanaus!
       

2013 m. rugpjūčio 28 d., trečiadienis

Prancūziškas maltos mėsos apkepas "Hachis Parmentier"



Reikės:
Malta jautiena 1 kg
Svogūnai 1 vnt.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Česnakai 1 sk.
Provanso žolelės 1 v.š.
Raudonasis vynas 1/2 st.
Jautienos sultinys 1 st.
Lauro lapai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Bulvės 1 kg
Sviestas 50 g
Grietinėlė 1/2 st.
Sūris Gruyere 1/2 st.
Maltos saldžiosios paprikos ~
Petražolės ~

       Keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepame smulkintus svogūnus. Sudedame maltą mėsą ir kepame, kol gražiai apskrus. Tada užpilame sultiniu, vynu, įdedame lauro lapą, Provanso žoleles, susmulkintą česnako skiltelę ir pomidorų pastą. Troškiname, kol pusė skysčio nugaruos. Tada paskaniname viską druska, pipirais ir kapotomims petražolėmis.
       Bulves išverdame ir sutriname į piure su sviestu ir grietinėle. Pagal skonį pasūdome. Į keraminį kepimo indą sudedame mėsą, ant viršaus paskleidžiame bulvių piure ir užtarkuojame sūrio. Paviršių pabarstome paprikos milteliais, druska, pipirais ir kepame 190 C temperatūros orkaitėje 20 minučių uždengus folija. Paskui foliją nuimame ir dar kepame apie 10 minučių, kol sūris apskrus. Patiekiame pabarstę kapotais žalumynais. Skanaus!
       Recepto šaltinis - KIN Comunity.



2013 m. rugpjūčio 27 d., antradienis

Grikių košė su džiovintomis slyvomis ir riešutais



       Patiks ir vaikams! Nemėgstu saldžių košių, avižinė man irgi pati skaniausia sūri. Niekada nebuvau bandžiusi saldintos grikių košės, bet man ji patiko, valgė ir mano mažoji :) Taip patiko, kad dabar tik taip grikius ir verdu. 

2 porcijoms:
Grikių kruopos 1 st.
Džiovintos slyvos, sauja
Graikiniai riešutai, sauja
Cukrus 1 a.š.
Druska 1/2 a.š.
Grietinėlė 100 ml (arba riebaus pieno)
Grietinė 1 v.š.

       Grikius išverdame vandenyje. Tuo metu slyvas užpilame karšta arbata arba vandeniu. Riešutus pasmulkiname. Grikius pasūdome, pasaldiname, užpilame grietinėle ir išmaišome. Slyvas nukošiame ir pasmulkiname. Sudedame į košę slyvas, riešutus ir patiekiame su šaukštu grietinės.  
       Recepto šaltinis - Edim so vkusom.

2013 m. rugpjūčio 26 d., pirmadienis

Absento pyragas



          Suvalgiau pyrago ir prisigėriau :DDD 
       Labai sudomino šis receptas iš D.Leibovitz knygos "Skanus gyvenimas Paryžiuje". Alkoholio tešloje beveik nesijaučia, tačiau ta glazūra  iš absento ir cukraus buvo tikrai atominė - po dviejų gabalėlių pajutau, kad tuoj susisuks galvelė... Kadangi nesu tokių stiprių gėrimų mėgėja, vėliau valgiau pyragą tik nukrapščiusi šakute glazūrą. Šis desertas tik suaugusiems!!!

23-28 cm ilgio formai reikės:
Miltai 175 g
Maltos pistacijos 55 g (t.p. tinka migdolai)
Kepimo milteliai 2 a.š.
Sviestas 120 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Pienas 60 ml
Cukrus 200 g + 3 v.š. glazūrai
Druska 1/4 a.š.
Absentas 60 ml + 60 ml glazūrai
Apelsinai 1 vnt. (tik žievelės)
Anyžių sėklos 3/4 a.š. (nedėjau)

       Sumaišome miltus, maltas pistacijas, kepimo miltelius, druską ir sugrūstas anyžių sėklas. Kambario temperatūros sviestą iki purumo išplakame su cukrumi. Po vieną įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Sumaišome pieną su absentu ir apelsino žievelėmis. Į sviesto masę mikseriu įmaišome pusę miltų mišinio, supilame pieną su absentu. Tada ranka įmaišome likusius miltus. Kepimo formą ištepame sviestu, išklojame kepimo popieriumi, supilame tešlą ir kepame 175 С temperatūroje 45-50 minutes (kol medinis pagaliukas ištraukus bus sausas). Paliekame atvėsti pyragą 30 min., tada mediniu smeigtuku subadome paviršių 50 kartų. Nedideliame indelyje sumaišome likusį absentą ir cukrų - tik nepermaišykite ir stebėkite, kad cukrus neištirptų. Galima įmaišyti šiek tiek apelsinų žievelių. Pyragą išimame iš formos ir sulaistome paruošta glazūra. Skanaus!

2013 m. rugpjūčio 25 d., sekmadienis

Maltos jautienos ir lęšių troškinys



Reikės:
Lęšiai 1 st.
Malta jautiena 600 g
Baklažanai 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 4 sk.
Alyvuogių aliejus ~
Sojos padažas 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Raudonėliai, maltos saldžiosios paprikos ~
Petražolės, svogūnų laiškai ~

       Lęšius išverdame pasūdytame vandenyje. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepame smulkintus svogūnus ir maltą mėsą. Pagardiname druska, pipirais, paprikomis ir raudonėliais. Kai gražiai apskrus, sudedame kubeliais pjaustytus baklažanus ir smulkintas česnako skilteles, supilame sojos padažą. Troškiname, kol daržovės suminkštės, tada sudedame lęšius. Prieš patiekiant apibarstome kapotomis žolelėmis. Skanaus!



2013 m. rugpjūčio 24 d., šeštadienis

Trinta pomidorų ir lešių sriuba



       Pernai vasarą mano virtuvėje karaliavo įdaryti pomidorai, o šią valdo pomidorinės sriubos. Šiandien išbandžiau pomidorų ir lęšių kombinaciją :)

Reikės:
Lęšiai 1 st.
Pomidorai 6 vnt. (arba 800 g konservuotų)
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Daržovių sultinys 1 l
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Lęšius išverdame nesūdytame vandenyje. Pomidorus nuplikome, nulupame ir susmulkiname. Dideliame puode įkaitiname aliejų ir apkepame smulkintus svogūnus, česnaką ir morką. Supilame lęšius ir smulkintus pomidorus. Pagardiname druska ir pipirais. Užpilame sultiniu ir verdame ant nedidelės ugnies 20 minučių. Tada sutriname sriubą blenderiu iki norimos konsistencijos (aš netryniau iki visiškos tyrės). Patiekiame su grietine, pabarstome kapotais žalumynais. Skanaus!

2013 m. rugpjūčio 23 d., penktadienis

Tortas "Juodasis miškas"



       Man gražiau skamba "Švarcvaldas"... Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi - šiemet tai buvo mano gimtadienio tortas. Esu jį kepusi jau ir anksčiau, kažkada per Naujus metus. Man tai vienas skaniausių tortų, šokolado ir vyšnių derinys tiesiog magiškas, dievinu jį :)

24-26 сm skersmens formai:
Miltai 100 g
Sviestas 75 g
Kiaušiniai 6 vnt.
Cukrus 180 g + 150 g kremui
Krakmolas 50 g + 2 v.š. kremui
Kakava 3 v.š.
Kepimo milteliai 1,5 a.š.
Pieniškas šokoladas (naudojau "Karūną") 150 g
Vyšnios (naudojau šaldytas) 400 g
Grietinėlė 35 proc. 750 ml
Grietinėlės standiklis 2 pak.
Cinamonas 1 a.š.
Vyšnių degtinė 60 ml (nebūtina)

       Sviestą ir 100 g šokolado ištirpiname vandens vonelėje. Trynius išplakame su cukrumi iki purumo, sumaišome su sviestu ir šokoladu. Baltymus standžiai išplakame ir supilame į tešlą. Sumaišome miltus, kepimo miltelius, krakmolą, kakavą ir atsargiai įmaišome į tešlą. Kepimo fortos dugną išklojame kepimo popieriumi, supilame tešlą ir kepame 175 С orkaitėje 35 minutes.
      Vyšnias užpilame 250 ml vandens (kelias uogas paliekame papuošimui), įberiame 40 g cukraus, cinamono, užverdame ir sutirštiname likusiu krakmolu. Atvėsiname. Atvėsusį biskvitą perpjauname į du pagrindus. Grietinėlę sumaišome su likusiu cukrumi, standikliu ir gerai išplakame. 1/3 dalis grietinėlės bus skirta pirmam biskvitui, 1/3 dalis - antram ir dar 1/3 dalį paliekame aptepti torto šonams bei "rožytėms". Apatinį biskvito sluoksnį aptepame plakta grietinėle, vidury jos dedame atvėsintas vyšnias ir ant viršaus pilame dar šiek tiek grietinėlės. Uždengiame antrą pagrindą, pašlakstome jį vyšnių degtine (aš degtinės nedėjau, todėl palei kraščiukus šiek tiek pašlaksčiau saldintu vandeniu). Supilame dar 1/3 dalį grietinėlės. Statome tortą nakčiai į šaldytuvą. 
       Likusia grietinėle aptepame torto šonus, likutį supilame į konditerinį maišelį ir ant viršaus palei kraštą išspaudžiame 16 roželių. Likusį šokoladą sutarkuojame ir drožlėmis apiberiame paviršių. Papuošiame vyšniomis tik prieš patiekiant į stalą.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Burda".


2013 m. rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis

Cukinijų ir kumpio apkepas



        Išbandžiau ir aš visų blogerių išgirtąjį apkepą su cukinijomis, kumpiu ir sūiu. Skanu, šiek tiek primena bulvių plokštainį.

Reikės:
Cukinijos 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 4 vnt.
Kumpis (naudojau paukštienos) 130 g
Fermentinis sūris 100 g
Miltai 1 st.
Kepimo milteliai 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Svogūną ir kumpį supjaustome kubeliais ir apkepiname keptuvėje. Cukinijas ir sūrį sutarkuojame stambia tarka. Atskirai suplakame kiaušinius su miltais, kepimo milteliais, aliejumi, druska ir pipirais. Sumaišome plakinį su likusiais produktais ir pilame į kepimo formą. Kepame 180 C orkaitėje 45 minutes.
       Patiekiame su grietine arba tokiu padažu: į grietinę įspaudžiame skiltelę česnako, smulkintų šviežių krapukų, druskos, pipirų ar dar kokių mėgiamų prieskonių. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Sonatinos receptai.


2013 m. rugpjūčio 1 d., ketvirtadienis

Rūgštynių sriuba



       Vasaros mėgiama sriuba, tačiau įmanoma išvirti ir kitu metų laiku - prekybos centruose būna pirkti rūgštynių stiklainėliuose.

Reikės:
Šviežios arba konservuotos rūgštynės 250 ml
Vištienos sultinys 1 l (arba 2 kubeliai)
Bulvės 3 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 3 vnt.
Lauro lapai 2 vnt.
Druska, juodieji pipirai (žirneliais) ~
Krapai, petražolės ~

       Į verdantį sultinį sumetame bulves pjaustytas kubeliais, lauro lapus, pipirų žirnelius, druskos. Svogūną susmulkiname ir pakepiname keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Kiaušinius kietai išverdame. Šviežias rūgštynes nuplauname, nupjauname kotelius ir susmulkiname. Kai bulvės išvirs, sudedame rūgštynes, keptus svogūnus, kapotus kiaušinius ir viską paverdame dar 5 minutes. Pabaigoje užberiame smulkintų šviežių krapų ir petražolių. Valgome su grietine ir juoda duona. Skanaus!
       Recepto šaltinis čia.

2013 m. liepos 31 d., trečiadienis

Avižinių dribsnių blyneliai su vaisiais ir rikota



       Kai įprasti blynai atsibosta, savaitgalio paįvairinimui siūlau avižinius blynelius. Labai sotūs :)

Reikės:
Avižiniai dribsniai 1,5 st.
Kiaušiniai 1 vnt.
Miltai 1/2 st.
Pienas 1 st.
Cukrus 1 v.š.
Druska žiupsnelis
Rikota (gali būti ir lietuviška varškė) 150 g
Mėgiami vaisiai ~

       Avižinius dribsnius užpilame pienu ir paliekame kelioms valandoms išbrinkti (aš palikau nakčiai). Tada suberiame miltus, kiaušinį, druskos, cukraus ir išmaišome. Kepame įkaitintame aliejuje blynelius, kol gražiai apskrus. Patiekiame su pjaustytais vaisiais ir saldinta varške arba rikota.


2013 m. liepos 28 d., sekmadienis

Kalakutiena grietinėlės ir garstyčių padaže



Kalakutienos krūtinėlė 1 vnt.
Grietinėlė 100 g
Baltas vynas 50 ml
Garstyčios 1 v.š.
Sviestas ~
Svogūnai 1 vnt.
Petražolės ~
Maltos paprikos, imbierai ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Kalakutienos filė supjaustome juostelėmis, įtriname druska, pipirais, maltomis saldžiosiomis paprikomis. Apkepiname ant sviesto kartu su smulkintu svogūnu. Tada sumažiname ugnį, pilame vyną, grietinėlę, dedame garstyčias ir imbierą. Troškiname apie 10 minučių, pabaigoje dar pabarstome smulkintomis žolelėmis. 
       Mes valgėme su kuskusu ir šviežiomis salotomis. Skanaus!

2013 m. liepos 27 d., šeštadienis

Jaunų burokėlių lapų sriuba



       Ankstyvosios vasaros sriuba.

Reikės:
Naminis sultinys 1,5 l
Bulvės 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Jauni burokėlių lapai ryšelis
Česnakai 1 sk.
Krapai, petražolės ~
Kvapiųjų pipirų žirneliai ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Sultinį užverdame, sudedame kubeliais pjaustytas daržoves. Verdame, kol daržovės suminkštės. Paskaniname prieskoniais ir pabaigoje sudedame smulkintus burokėlių lapus. Dar paverdame kelias minutes. Patiekiame su grietine ir juoda duona, skanaus!
       Recepto šaltinis - Dalios svetainė.

2013 m. liepos 21 d., sekmadienis

Grūdėtos bandelės su daug sėklų



       Niekada nesakyk niekada. "Na jau aš duonos tai namuose nekepsiu, ir jokių duonkepių į namus nepirksiu..." - taip visuomet sakydavau ir niekaip negalėjau suprasti, kam tą duoną žmonės namuose kepa, vargsta, jeigu nusipirkti galima kokių tik nori... Bet štai įsigeidžiau duonos, kuri būtų grūdėta, primenanti "Rugelį", bet šviesi ir minkšta. Na ir ką - ieškojau, ieškojau, niekur neradau ir teko keptis pačiai. Pasiskolinau raugo, užsiminkiau tešlą, ir gavosi kuo nuostabiausias kalnas minkštų grūdėtų bandelių! Sakė man, nesitikėti, kad iš pirmo karto kažkas gausis, bet pavyko super :) 

Įmaišui reikės:
Šiaulių kvietiniai miltai (tipo 812) 130 g
Raugo starteris 15 g
Vanduo 110 g

Plikiniui:
Ruginiai skaldyti grūdai 25 g
Kvietiniai skaldyti grūdai 60 g
Druska 10 g (man norėtųsi truputį daugiau)
Verdantis vanduo 95 g

Brinkinimui:
Saulėgrąžų sėklos 20 g
Moliūgų sėklos 40 g
Sezamo sėklos 20 g
Linų sėmenys 20 g
Vanduo 80 g

Tešlai:
Kvietiniai miltai (tipo 550) 120 g
Šiaulių kvietiniai miltai (tipo 812) 100 g
Rupaus malimo ruginiai miltai (tipo 997) 20 g
Mielės šviežios 5 g
Natūralus jogurtas 70 g
Įmaišas, plikinys + brinkintos sėklos

       Įmaišui skirtus miltus sumaišome su raugo starteriu ir vandeniu. Paliekame 20-25 С temperatūroje uždengus rūgti. Plikiniui skirtus produktus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame mažiausiai 4 val. stovėti. Sėklas pakepiname sausoje keptuvėje, šiek tiek praaušusias užpilame vandeniu ir paliekame porai valandų brinkti. Aš sėklas ir plikinį užpyliau tuo pačiu metu kaip ir įmaišą, ir viską palikau pernakt.
       Tešlai skirtus produktus minkome kombainu 8 minutes lėčiausiu greičiu. Tada greitį padidiname iki antros pakopos ir dar paminkome 4 min. Indą pridengiame ir leidžiame tešlai 20 min. pastovėti. Po to dar kartelį lengvai perminkome, suformuojame rutulį ir uždengę paliekame dar 15 min. pastovėti. Po šio pailsėjimo tešlą daliname į 10 lygių dalių, suformuojame bandeles ir jas apipurškiame vandeniu. Papildomai dar galima jas apvolioti norimose sėklose. Uždengiame ir leidžiame 40 minučių šiltai kilti (aš kildinau praviroje 50 С temperatūros orkaitėje).
       Kepame bandeles įkaitintoje iki 220 С karščio orkaitėje 10 min. Pašovus bandeles, apačioje pastatome skardą su verdančiu vandeniu. Po to karštį sumažiname iki 190 С ir dar kepame 15 min. Skanaus!
       Recepto šaltinis čia.



2013 m. liepos 18 d., ketvirtadienis

Makaronų salotos su rūkyta lašiša



2 porcijoms:
Makaronai kaspinėliai 2 saujos
Rūkyta lašiša 100 g
Iceberg salotos keli lapai
Agurkai 2 vnt.
Pomidorai vyšniniai 4 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Alyvuogių aliejus ~
Balzamiko actas 1 a.š.
Garstyčios 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Krapai, petražolės ~

       Makaronus išverdame pagal nurodymus ant pakuotės. Daržoves ir lašišą susmulkiname, sumaišome dubenėlyje ir užpilame padažu. Paskaniname šviežiomis žolelėmis.


2013 m. liepos 7 d., sekmadienis

Daniški žuvies kotletai



Reikės:
Menkės filė 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 1 sk.
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai sauja
Pieno šlakelis
Druska, juodieji pipirai ~
Aliejus kepimui ~

       Sumalame žuvį. Įmušame kiaušinį, smulkintus svogūnus ir česnaką, beriame džiūvėsėlių ir viską pagardiname druska ir pipirais. Suformuojame kotletukus, apvoliojame juos dar miltuose ar džiūvėsėliuose ir kepame įkaitintame aliejuje. Skanaus!
       Recepto šaltinis - www.seredaite.com.


2013 m. liepos 3 d., trečiadienis

Varškės pyragas su braškėmis




28 сm formai reikės:
Miltai 150 g
Kepimo milteliai 1 a.š.
Sviestas 75 g
Cukraus pudra 1 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt. (trynys)
Druskos žiupsnelis
Liesa varškė 600 g
Grietinėlė 35 proc. 200 g
Vanilės 1 lazdelė arba vanilinis cukrus 2 v.š.
Akacijų medus 3-4 v.š. (dėjau šaukštą paprasto medaus ir šiek tiek cukraus)
Braškės 500 g

       Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska, cukraus pudra. Sudedame gabalėliais pjaustytą minkštą sviestą ir kiaušinio trynį. Suminkome iš tešlos rutulį, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą parai.
       Kitą dieną išimame tešlą ir paliekame atšilti, kol paruošime kremą. Grietinėlę išplakame iki standumo. Jeigu naudosite natūralią vanilės lazdelę, ją perpjaname pusiau, peiliu išgremžiame šerdį ir suberiame į varškę.   Varškę aš dar pertryniau blenderiu. Įmaišome medų ir išplaktą grietinėlę.
       Kepimo formą ištepame sviestu. Tešlą dar kartą perminkome ir iškočiojame formos skersmens blyną. Įklojame jį į formą, padarome aukštus bortelius ir subadome šakute. Pagrindą uždengiame folija, užberiame sausomis pupelėmis arba žirniais ir kepame 200 С orkaitėje apie 30 min. Ant ataušusio pagrindo supilame varškės kremą ir suberiame braškes. Paviršių dar pabarstome cukraus pudra.
       Recepto šaltinis - Gerard Depardieu "Gurmano knyga". Originaliame recepte siūloma naudoti žemuoges.


2013 m. birželio 21 d., penktadienis

Miško grybų rizotas



Reikės:
Trumpagrūdžiai ryžiai 1 st.
Svogūnai 1 vnt.
Grybai (naudojau šaldytus) 2 saujos
Česnakas 2 sk.
Salierai 1 stiebas
Baltas vynas 150 ml
Aliejus ~
Sviestas 1 v.š.
Sultinys (vištienos ar daržovių) 1 l
Druska, juodieji pipirai ~
Čiobreliai 1 a.š.
Parmezano sūris 50 g

       Susmulkintus svogūnus, salierus ir česnaką pakepiname aliejuje, kol suminkštės. Tada suberiame ryžius, truputį pakepame, kol taps skaidrūs. Užpilame vynu ir maišant kepame, kol išgaruos alkoholis. Įpilame truputį sultinio ir sumažiname ugnį. Maišome, kol visas skystis susigers, tada įpilame dar sultinio -  taip kartojame procesą, kol nebeliks sultinio ir ryžiai bus išvirę. Pagardiname druska, prieskoniais, pabaigoje įmaišome sviestą.
       Grybus atšildome, apverdame sūdytame vandenyje. Sudedame į rizotą, permaišome ir patiekiame su tarkuotu parmezano sūriu.
       Recepto šaltinis - www.seredaite.com.


2013 m. birželio 19 d., trečiadienis

Omletas su ožkos sūriu



       Nors omletus įprastai visi valgo pusryčiams, tačiau aš ėmiau praktikuoti juos ir vakarienei :) Šis taip patiko, kad dariau net dvi dienas iš eilės.

Kiaušiniai 2 vnt.
Pienas šlakelis
Miltai 2 a.š.
Druska, pipirai ~
Krapai, petražolės ~
Ožkos sūris 3 gab.
Saulėje džiovinti pomidorai 3 vnt.
Sviestas ir aliejus kepimui ~

       Kiaušinius suplakame su pienu, įmaišome truputį miltų, pagardiname druska, pipirais. Kepame įkaitintame svieste su aliejaus šlakeliu. Krašteliams pradėjus trauktis, ant viršaus išdėliojame džiovintų pomidorų juosteles. Kai viena pusė apkeps, atsargiai apverčiame omletą. Ant viršaus išdėliojame sūrio skridinėlius ir dar šiek tiek pakepame. Apibarstome šviežiomis smulkintomis žolelėmis.

2013 m. birželio 17 d., pirmadienis

Šokoladinis "Daim" tortas



       Šokoladinis tortas (gal veikiau pyragas) su karameliniais "Daim" šokoladukais, kurio receptą netikėtai radau reklaminiame Rimi lankstinuke :) Apibūdinti tegaliu tik vienu žodžiu - jis dieviškas!

28 cm skersmens formai:
Kiaušiniai 6 vnt.
Cukrus 600 ml
Kakava 8 v.š.
Sviestas arba margarinas 250 g
Miltai 300 ml

Glaistui:
Sviestas arba margarinas 100 g
Cukrus 200 ml
Kakava 2 v.š.
Pienas 2 v.š.
Miltai 2 v.š.
Dvigubi "Daim" šokoladukai 2 vnt. (po 56 g)

       Kiaušinius su cukrumi išplakame iki purumo. Atsargiai įmaišome kakavą, miltus ir ištirpintą sviestą. Tešlą supilame į riebalais pateptą formą. Kepame 200 С orkaitėje, vidurinėje lentynoje, lygiai 26 min. Pyragas viduje turi likti šiek tiek lipnus.Iškeptą paliekame atvėsti, kol ruošime glaistą.
       Peiliu sutrupiname "Daim" šokoladukus plonomis juostelėmis. Nedideliame inde ant ugnies ištirpiname sviestą ir nuolat maišant suberiame cukrų, kakavą, miltus, pieną ir keletą minučių paverdame ant silpnos ugnies. Užpilame gliastą ant atvėsusio pyrago (aš dar pagaliuku subadžiau pyragą, kad daugiau glaisto įsigertų į paviršių). Užbarstome "Daim" gabaliukais ir dedame į šaldytuvą pilnai atvėsti (aš laikiau apie 5 val.). Patiekti galima su šviežiomis braškėmis, ledais ar grietinėle. Skanaus!


2013 m. birželio 16 d., sekmadienis

Bulvinukai su voveraičių įdaru



       Nors šie bulvinukai su grybais laikomi švedišku patiekalu "Kroppkakor", tačiau lietuviškoje virtuvėje, manau, taip pat kažkas panašaus turėtų būti - kaip virtų bulvių cepelinai su miško grybų įdaru, patiekiami su grietine. Labai skanūs buvo pakepti sekančią dieną keptuvėje. Juos valgėme su padažu iš pakepto rūkyto kumpelio, svogūnų ir grybų įdaro likučio.

10 vnt. reikės:
Bulvės 10 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 150 g
Druska, juodieji pipirai ~
Svogūnai 1 vnt.
Voveraitės 50 g
Rūkytas kumpelis arba šoninė 200 g
Sviestas 150 g

     Bulves išverdame ir atvėsiname. Svogūną ir kumpelį supjaustome kubeliais. Keptuvėje išlydome dalį sviesto ir kepame svogūnus, kumpelį ir grybus, kol apskrus. Atvėsusias bulves sumalame ir išminkome su kiaušiniais, miltais, druska ir pipirais. Šlapiomis rankomis gaminame kukulius (teniso kamuoliuko dydžio), dedame po šaukštelį įdaro ir gerai užspaudžiame.
     Kukulius dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir verdame, kol išklis į paviršių. Patiekiame su likusiu sviestu, išlydytu keptuvėje ar su grietine. Beje, švedai šiuos kukulius valgo su sviestu ir bruknėmis, sumaišytomis su cukrumi. Skanaus!
       Receptas Lino Samėno.

2013 m. birželio 15 d., šeštadienis

Tiflisi Dukani



       Praėjusį savaitgalį lankėmės gruzinų restorane "Tiflisi Dukani". Kadangi skaičiau nelabai kokių atsiliepimų spaudoje, tačiau kitų maisto tinklaraštininkų šis restoranas buvo išgirtas, nusprendžiau viską apžiūrėti ir įvertinti savo akimis.
       Pirmas įspūdis patiko, kad restorane netrūko lankytojų - šiaip jau tai laikome geru ženklu. Kai užsienio kelionėse renkamės vietą, kur pavakarieniauti, jeigu įėję randame tuščią salę ir nuobodžiaujančius padavėjus, dažniausiai einame ieškoti kitur.
       Aplinka ir interjeras nenustebino kažkuo išskirtiniu - tai nėra restoranas su baltomis staltiesėmis, bet ir ne kaimiško stiliaus užeiga. Tiesiog normali, tvarkinga vieta, daugiau primenanti kavinę. Galbūt ir gerai, kad nepersistengta su nacionalinio stiliaus imitavimu, kuris neretai baigiasi beskonybe...


       Labai gerą įspūdį paliko aptarnavimas - padavėjas buvo malonus, bet ne įkyrus, maistą ir užkandžius patiekė greitai. Ragavome charčio sriubos, kurią įvertinome palankiai ir karštų chačiapuri paplotėlių su sūriu. Šie paplotėliai buvo pasakiškai skanūs, tiesiog tirpstantys burnoje!


       Atsigerti užsisakėme gruziniško raudonojo vyno, kuris buvo tiesiog paprastas stalo vynas - kažkaip geresnio pasirinkimo meniu neradome, nieko įmantraus, bet nusprendėme kad mums tiks papildyti aštrius mėsos patiekalus. Norintiems pasimėgauti įmantresnio skonio gruziniškais vynais, šalia veikia vyninė-parduotuvė, kurioje galima nusipirkti butelį vyno ir išsinešimui.


      Taip pat valgėme jautienos liulia kebabų, kurie buvo puikiai iškepti, patiekti su aštresniu padažu ir suvynioti į lavašą - labai patiko. Ir pabandymui užsisakėme porciją chinkalių - gruziniškų koldūnų su mėsos įdaru. Tačiau jie išskirtiniai buvo tik savo forma, o šiaip priminė lietuviškus virtinukus, prie kurių man labai norėjosi bent šaukštelio grietinės ar padažo :)


        Iš meniu galima rinktis ir susikomplektuoti savo patiekalą iš skirtingų mėsos iešmelių su daržovėmis, sūriais ir kitais priedais. Pridėjus garnyrą, salotas ir padažą - tokie patiekalai gaunasi nepigūs, kaip aukštos klasės restorane su baltomis staltiesėmis. Įvertinę pirmąjį restorano įspūdį, tikėjomės šiek tiek žemesnių kainų.
       Apie kainas galėčiau pasakyti, kad tam tikri patiekalai nebrangūs (kaip užkandžiai, chačiapuri, chinkaliai), bet pavyzdžiui, vienas iš pigesnių karštųjų patiekalų, Viščiukas tabaka kainuoja 42 Lt., neskaitant papildomai užsakomų garnyrų, daržovių ir padažų. Taip pat mus sudomino pasiūlymas "Šefo stalas" - kur už 120 Lt. gaunate pilnai sukomplektuotą meniu dviems iš užkandžių, kelių rūšių mėsos iešmelių, daržovių, sūrių ir deserto. Galbūt jį išbadysime kitą kartą. Desertui šįkart vietos nebeliko :)
       Vakaras Tiflisi Dukani buvo praleistas maloniai, maistas buvo tikrai skanus, artimiausiuose planuose ketiname užsukti į vyninę įsigyti gruziniško vyno :)