2013 m. liepos 21 d., sekmadienis

Grūdėtos bandelės su daug sėklų



       Niekada nesakyk niekada. "Na jau aš duonos tai namuose nekepsiu, ir jokių duonkepių į namus nepirksiu..." - taip visuomet sakydavau ir niekaip negalėjau suprasti, kam tą duoną žmonės namuose kepa, vargsta, jeigu nusipirkti galima kokių tik nori... Bet štai įsigeidžiau duonos, kuri būtų grūdėta, primenanti "Rugelį", bet šviesi ir minkšta. Na ir ką - ieškojau, ieškojau, niekur neradau ir teko keptis pačiai. Pasiskolinau raugo, užsiminkiau tešlą, ir gavosi kuo nuostabiausias kalnas minkštų grūdėtų bandelių! Sakė man, nesitikėti, kad iš pirmo karto kažkas gausis, bet pavyko super :) 

Įmaišui reikės:
Šiaulių kvietiniai miltai (tipo 812) 130 g
Raugo starteris 15 g
Vanduo 110 g

Plikiniui:
Ruginiai skaldyti grūdai 25 g
Kvietiniai skaldyti grūdai 60 g
Druska 10 g (man norėtųsi truputį daugiau)
Verdantis vanduo 95 g

Brinkinimui:
Saulėgrąžų sėklos 20 g
Moliūgų sėklos 40 g
Sezamo sėklos 20 g
Linų sėmenys 20 g
Vanduo 80 g

Tešlai:
Kvietiniai miltai (tipo 550) 120 g
Šiaulių kvietiniai miltai (tipo 812) 100 g
Rupaus malimo ruginiai miltai (tipo 997) 20 g
Mielės šviežios 5 g
Natūralus jogurtas 70 g
Įmaišas, plikinys + brinkintos sėklos

       Įmaišui skirtus miltus sumaišome su raugo starteriu ir vandeniu. Paliekame 20-25 С temperatūroje uždengus rūgti. Plikiniui skirtus produktus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame mažiausiai 4 val. stovėti. Sėklas pakepiname sausoje keptuvėje, šiek tiek praaušusias užpilame vandeniu ir paliekame porai valandų brinkti. Aš sėklas ir plikinį užpyliau tuo pačiu metu kaip ir įmaišą, ir viską palikau pernakt.
       Tešlai skirtus produktus minkome kombainu 8 minutes lėčiausiu greičiu. Tada greitį padidiname iki antros pakopos ir dar paminkome 4 min. Indą pridengiame ir leidžiame tešlai 20 min. pastovėti. Po to dar kartelį lengvai perminkome, suformuojame rutulį ir uždengę paliekame dar 15 min. pastovėti. Po šio pailsėjimo tešlą daliname į 10 lygių dalių, suformuojame bandeles ir jas apipurškiame vandeniu. Papildomai dar galima jas apvolioti norimose sėklose. Uždengiame ir leidžiame 40 minučių šiltai kilti (aš kildinau praviroje 50 С temperatūros orkaitėje).
       Kepame bandeles įkaitintoje iki 220 С karščio orkaitėje 10 min. Pašovus bandeles, apačioje pastatome skardą su verdančiu vandeniu. Po to karštį sumažiname iki 190 С ir dar kepame 15 min. Skanaus!
       Recepto šaltinis čia.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą