2010 m. rugpjūčio 3 d., antradienis

Trinta "Mimozų" sriuba su kiaušiniais


       Šiandien viriau sriubą iš gurmaniškosios, daugelio tinklaraštininkių numylėtos knygos "Kodėl prancūzės nestorėja". Knygoje siūloma šią sriubą virti tada, kai norite truputį "pasikūdinti" :) Nors aš savo kilogramais kol kas esu visiškai patenkinta, norėjau išbandyti koks šios sriubos skonis. Gavosi skani, tiršta, šviežių daržovių sriuba.

Pagal šiandienos produktų pasiūlą naudojau:
Porai 1/2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Savojos kopūstai 1/2 vnt.
Žiediniai kopūstai 1/2 vnt.
Salierai 2 stiebai
Kiaušinis 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Lauro lapai 1 vnt.

       Daržoves supjaustome stambiais gabalėliais. Viską, išskyrus žiedinius kopūstus, užpilame vandeniu, įdedame lauro lapą ir verdame 30 min. Sudedame žiedinius kopūstus ir verdame dar 15 min. Pasūdome, pagardiname sriubą juodaisiais pipirais. Kai išvirs, išimame lauro lapą ir viską sutriname blenderiu. Pilame į lėkštes ir pabarstome kapotu kietai virtu kiaušiniu. Dar geresniam skoniui, pagardinau sriubą grietine.


2010 m. rugpjūčio 2 d., pirmadienis

Bulviniai blynai su varškės kremu


    Vakar grįžome iš Lietuvos pajūrio, kur visuomet pasigardžiuodami valgome cepelinų, bulvinių blynų arba plokštainio. Praktiškai bet kurioje kurorto kavinukėje gali rasti labai skanių ir svarbiausia "tikrų" bulvinių patiekalų. Deja, Vilniuje nežinau nė vienos vietos, kur negėda būtų nuvesti svečius iš užsienio paragauti skanių cepelinų - pas mus pilna tik visokiausių gourmet restoranų... O jeigu kur ir rastumei cepelinų, šie būna pagaminti iš miltų mišinio, o ne bulvių. Todėl kepu namie. Šiandien - bulviniai blynai. Receptas visai nesudėtingas, todėl pravers turbūt tik pradedantiesiems :)

4 porcijoms:
Bulvės 1 kg
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Maltas muskatas žiupsnelis
Grietinė 100 g
Varškė 100 g

       Bulves sutarkuojame, įmušame kiaušinį, smulkintą svogūną, druską, pipirus ir muskatą. Įkaitintame aliejuje kepame blynelius, kol apskrus iš abiejų pusių (visada gražiau ir greičiau iškepa maži blynukai, negu super dideli blynai).
       Kremui varškę sutriname šakute, sumaišome su grietine ir pasūdome. Skanaus!
      

2010 m. liepos 25 d., sekmadienis

Aštrūs ryžiai su ananasais


       Jau pati pastebėjau, jog kažkaip dažnokai mano virtuvėje pasirodo tailandietiškų valgių. Niekada nemaniau, kad esu didelė Thai virtuvės fanė, bet šiandien vėl traukiu iš savo seniai nužiūrėtų aštriai - saldžių receptų tradicinį tailandietišką vegetarišką ryžių patiekalą, šiek tiek modifikuotą pagal lietuviškas galimybes :)

4 porcijoms reikės:
Plikyti ryžiai (virti) 2 st.
Ananasai konservuoti / švieži 240 g
Porai 1/2 st. (arba svogūnų laiškai)
Morkos 1 vnt.
Graikiniai riešutai 2 v.š.
Česnakai 2 sk.
Čili pipirai 1 vnt. (naudojau marinuotą)
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Laimai 1 vnt. (sultys)
Švelnus sojų padažas 1-2 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.

       Įkaitiname keptuvę, pilame aliejų ir jame šiek tiek pakepiname smulkintus riešutus. Dedame pjaustytus čili pipirus (originaliame recepte siūloma dėti 6 vnt., gal išvalius sėklytes ir įmanoma žmogaus skrandžiui pakelti tokį aštrumą, aš naudojau tik 1 vnt.), stambiai tarkuotas morkas, česnakus ir pusę kiekio porų. Apkepiname, kol daržovės suminkštės. Sudedame mažais gabalėliais pjaustytus ananasus ir virtus ryžius. Retkarčiais pamaišant kepiname, kol ryžiai įsigers aromatų ir įgaus perlų blizgesio. Supilame sojų padažą, laimų sultis ir likusius porus. Gerai permaišome, tada nustumiame ryžius į keptuvės šonus ir viduryje paliekame tuščią skylę. Į ją įmušame kiaušinį ir stipriai suplakame. Kai kiaušinis ims kietėti, išmaišome jį su ryžiais.
       Dar egzotiškiau patiekalas atrodytų, jeigu patiektumėte išskabtuotoje ananaso puselėje, o ir skonis su šviežiais ananaso gabalėliais būtų neabejotinai geresnis. Recepto šaltinis - čia.

2010 m. liepos 24 d., šeštadienis

Sūrio krepšeliai su voveraitėmis ir Brie sūriu



       Trapūs sūrio krepšeliai su švelniu voveraičių įdaru - skani užkandėlė prie taurės vyno. Krepšeliai tikrai labai traškūs, tiesiog tirpsta burnoje... Vienintelis jų minusas, kad su tokia trapia tešla sunku dirbti, sunku patiekti ir reikia kiekvieną svečią įspėti, kad smarkiai negriebtų :) Alternatyva - kepti ir patiekti mažose keraminėse formelėse.

Tešlai reikės:
Miltai kvietiniai 150 ml
Sėlenėlės 100 ml (arba kelių grūdų miltai)
Druska žiupsnelis
Sviestas 100 g
Parmezanas smulkiai tarkuotas 100 ml
Alyvuogių aliejus 1 a.š.
Šaltas vanduo 2 a.š.
Bazilikai džiovinti 1 a.š.
Įdarui:
Voveraitės 250 g
Svogūnai 1-2 vnt.
Brie sūris 150 g
Grietinė 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Čiobreliai švieži/džiovinti ~
Sviestas 30 g

       Tešlai sumaišome miltus, prieskonius, parmezaną, aliejų ir vandenį, stambia tarka sutarkuojame atšaldytą sviestą. Tešlą suminkome į rutulį, suvyniojame į plėvelę ir dedame į šaldytuvą. Tuo metu pasiruošiame įdarą - voveraites nuvalome ir supjaustome (didesnes - pusiau, mažesnes paliekame sveikas), svogūnus smulkiai sukapojame. Įkaitintoje keptuvėje išlydome sviestą ir jame apskrudiname svogūnus su voveraitėmis. Tada pilame grietinę, paskaniname druska, pipirais ir čiobreliais. Nukeliame keptuvę nuo ugnies.
       Tešlą iškočiojame ir išklojame ja mažas kepimo formeles. Nors "iškočiojame" gal nelabai tikslus išsireiškimas, nes tešla gaunasi trapi, todėl veikiau ja rankomis išlipdome formelių dugną. Formelių sviestu tepti nereikia, neprilips. Kepame 200 C temperatūros orkaitėje 10 min. Ištraukiame krepšelius, pripildome įdaro ir kepame dar 10 minučių. Iškeptus atsargiai išimame iš formelių (aš kepiau metalinėse krepšelių formelėse) ir, kol dar karšti, apdėliojame Brie sūrio gabalėliais.
       Kadangi aš voveraičių šįkart turėjau perpus mažiau, negu reikia, pusei krepšelių padariau įdarą su kalakutienos kumpeliu - pirkau "Gurmanų" šaltai rūkytą kalakutienos kumpelį. Pakepinau pusę svogūno, gabalėlį žalios paprikos, įdėjau šaukštelį pomidorų tyrės ir kai pasitroškino - subėriau smulkintas kumpelio juosteles. Šį įdarą sudėjau į likusius krepšelius ir ant viršaus pripjausčiau Brie sūrio riekelių.
       Šaltinis - "Panelės" receptų knyga "Skanios žvaigždžių nuodėmės".


Sangria su vaisiais




       Naudojamės proga, kol pas mus vakarai vis dar karšti kaip Maljorkoje ir galima terasoje mėgautis atostogų prisiminimais bei ispanišku Sangria vyno gėrimu :) Šiandien dar kartą dariau Sangrią, pasinaudodama savo blogo skaitytojos Julianos patarimais.

Vynas "Sangria Torres" (bet puikiai tiks ir kitų gamintojų)
Apelsinai arba citrinos
Šviežių nektarinų gabaliukai
Konservuotų ananasų gabaliukai
Šiek tiek ananasų sulčių
Cukrus pagal skonį
Ledukai

       Vaisius supjaustome gabaliukais, pridedame apelsinų arba citrinų skiltelių ir užpilame raudonu vynu. Aš naudojau iš Maljorkos parsivežtą Torres Sangria, tačiau kaip patarė skaitytoja Julijana - čia galima naudoti bet kokį, net ir pigiausią raudonąjį vyną. Pagal skonį pasaldiname ir laikome šaldytuve per naktį. Praėjus parai, vyną perkošiame. Taurėse išdėliojame ledukus, šviežiai įpjaustome apelsinų skiltelių ir mėgiamų vaisių gabaliukų, ir viską užpilame per naktį išlaikytu vynu. Kad gaučiau dar gaivesnį ir lengvesnį gėrimą, aš Sangrią taurėse dar truputį atskiedžiau konservuotų ananasų sultimis.
       Prie šio gėrimo būtinai patiekite Tapas užkandėlių - Ispanijoje tai gali reikšti praktiškai bet ką, kas patiekiama prie alaus ar vyno: nuo sumuštinukų, sūrio arba kumpio vėrinukų su alyvuogėmis, arba net karštų mėsos kukulaičių su aštriu padažu. Mūsų tapas šįkart buvo sūrio krepšeliai su įdaru.


2010 m. liepos 20 d., antradienis

Aštrios meksikietiškos salotos


2 porcijoms reikės:
Raudonos paprikos 1/2 vnt.
Žalios paprikos 1/2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Kukurūzai konservuoti 1 ind.
Pupelės čili padaže 1 ind.
Avokadai 1 vnt.
Iceberg salotos 6 lapai
Meksikietiški tortiljos čipsai sauja
Alyvuogių aliejus 3 v.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Medus 1 v.š.
Raudonojo vyno actas 3 v.š.
Dijon garstyčios 1/2 v.š.
Druska 1 a.š.
Česnakai 1 sk.
Čili pipirai 1 vnt. (nedėjau, nes mano pupelės buvo l.aštrios)

       Daržoves supjaustome kubeliais, supilame nusunktus kukurūzus ir pupeles. Padažą suplakame iš nurodytų ingredientų ir užpilame ant salotų. Icebergo lapus suplėšome ir išdėliojame į lėkštes. Ant viršaus dedame salotėles, papuošiame tortiljos čipsais.
       Labai skanios ir labai aštrios salotėlės. Recepto idėja - čia.



2010 m. liepos 19 d., pirmadienis

Užkeptos bulvės



       Praėjusią savaitę kepiau įdarytus kalmarus ir vyras pageidavo su tokiu įdaru užkeptų bulvių. Šiandien tą ir padariau.
       Neluptas bulvių puseles iš pradžių apverdame 10 min. puode, paskui sudedame į riebalais pateptą kepimo indą, ant viršaus dedame daržovių įdarą (receptas čia ) ir 30 min. kepame 190 laipsnių orkaitėje. Kai bulvės iškepa, užbarstome pakelį tarkuoto "Džiugo" sūrio (100 g) ir dar 5 min. paskrudiname orkaitėje. Labai skanu su vasarinėm daržovėm - ridikėliais ir šviežiai raugintais agurkėliais. Skanaus!
     
                          

2010 m. liepos 17 d., šeštadienis

Prancūziški blyneliai Crepes de Francais



      Kai šaldytuve neturiu nieko, galiu iškepti lietinių vien tik iš miltų ir vandens. Tačiau, kai norisi save tikrai palepinti, pavyzdžiui šeštadienio pusryčiams terasoje - kepu tokius "pagerintus" blynelius Crepes de Francais. Nežinau, kiek šis receptas iš tiesų yra prancūziškas (kadaise radau jį "Panelės" žurnale), tačiau tikrai šių blynelių tešla - skaniausia iš visų kada nors mano keptų. Blynelių įdaras - varškės kremas, o pagardinus viską šviežiomis uogomis, gaunasi beveik desertas :) Tiesa, aš desertams nelabai mėgstu patiekti krepus, todėl tokius blynelius kepu pusryčiams.

4-5 blyneliams reikės:
Miltai 5 v.š.
Cukrus 1 v.š.
Kiaušiniai 4 vnt.
Pienas 1/2 st.
Grietinėlė 1/2 st.
Sviestas lydytas 30 g (į tešlą)
Sviestas kepimui ~
Druska žiupsnelis

Varškės kremui:
Riebi varškė 200 g
Cukrus 2 v.š.
Kiaušiniai 3 vnt. (tryniai)
Plakta grietinėlė 2 v.š.
Brendis (man skaniau su Amareto likeriu) 2 v.š.
Riešutai kapoti (dedu migdolus) 5 v.š.
Cukraus pudra, trintos uogos papuošimui ~

       Iš nurodytų produktų užmaišome tešlą, uždengiame ir pastatome 30 min. (arba ilgiau) į šaldytuvą. Keptuvėje išlydome tuputį sviesto ir kepame lietinius - daug sviesto tikrai nereikės, nes jie patys iš savęs išskirs papildomai riebalų. Man kartais išeina 4 blyneliai, kartais 5, galbūt išeitų net ir 6 vnt. jeigu esate labai įgudusi kepėja ir sugebėsite juos iškepti peršviečiamai plonus, kokie ir turėtų būti crepes. 
       Suplakame varškės kremą, pripildome blynelius, sulankstome kaip piltuvėlius ir dar šiek tiek paskrudiname keptuvėje - tiesiog, kad laikytų formą. Skanaus!

2010 m. liepos 15 d., ketvirtadienis

Įdaryti kalmarai



       Be galo mėgstu kalmarus - keptus, virtus, troškintus, gruzdintus, na gal rūkytų nelabai... Šiandien išbandžiau įdarytus daržovėmis kalmarus pagal Renatos receptą. Įdaras gavosi labai švelnaus skonio, tačiau pati išorė labai prašėsi apliejama kokio nors padažo. Tačiau buvo skanu, vyras prašė kitąkart iškepti bulvių su tokiu įdaru :)

6-ioms porcijoms naudojau:
Kalmarai šaldyti 6 vnt. (700 g pakuotė)
Baklažanai 1/2 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Česnakai 2 sk.
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiuvėsėliai 4 v.š.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Baltas sausas vynas 1/2 st.
Druska, pipirai ~
Petražolės šviežios saujelė
Kaparėliai 2 a.š.
Alyvuogės žalios saujelė

       Supjaustome kubeliais daržoves. Keptuvėje įkaitiname pusę kiekio aliejaus ir jame apkepame svogūnus, paprikas, baklažanus, cukinijas, paskutinius dedame česnakus, smulkintas petražoles.  Pagardiname druska ir juodaisiais pipirais. Viską kepame maždaug 5 min., tada sutriname blenderiu. Įmušame kiaušinį ir džiuvėsėlius. Prikemšame kalmarus įdaro, šiek tiek palikdami laisvos vietos - kepdami kalmarai truputį susitrauks. Galiukus užsmeigiame mediniu pagaliuku. Dedame įdarytus kalmarus į orkaitės skardą, pašlaktome 2 šaukštais aliejaus, užpilame vynu, kaparėliais ir smulkintomis alyvuogėmis. Kepame 180 C temperatūros orkaitėje 45 minutes. Patiekiame apšlakstę likusiomis kepimo sultimis, kaparėliais ir alyvuogėmis.

2010 m. liepos 14 d., trečiadienis

Tailandietiškos krevečių ir makaronų salotos


       Šių salotų negali pasigaminti kada tik panorėjęs, nes į jų sudėtį reikia vieno ingrediento, kurio mūsų prekybos centruose pasirodo itin retai - kiniškų žaliųjų pupelių daigų. Retkarčiais pamatau Rimi arba Maximoje tokių "Dr.Orient" pakelių su tais pupelių daigais, tada iškart čiumpu juos ir gaminu štai tokias salotas.

2 porcijoms reikia:
Kiniškų žaliųjų pupelių daigai 200 g
Krevetės sūryme 200 g
Agurkai 1 vnt.
Raudonos paprikos 1/2 vnt.
Plokščios žirnelių ankštys saujelė (nebūtinai)
Svogūnų laiškai 3 vnt.
Kiaušinių makaronai 100 g (naudojau "Blue Dragon")
Čili pipirai 1/4 vnt.
Imbieras tarkuotas 1 a.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Medus 1 v.š.
Sezamų aliejus 1 v.š.
Sojos padažas 1 v.š.

       Pupelių daigus dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir paverdame 1 min. Agurkus ir paprikas supjaustome siauromis juostelėmis, svogūnų laiškus - žiedeliais, žirnelių ankštis - pusiau. Makaronus išverdame, kaip nurodyta ant pakuotės. Sumaišome visus ingredientus dideliame inde. Padažui nulupame ir sutarkuojame šviežio imbiero gabaliuką, susmulkiname čili pipiriuką, išspaudžiame citrinos sultis ir suplakame su aliejumi, medumi bei sojos padažu. Užpilame ant salotų ir gerai viską išmaišome.
       Tikrai labai labai skanu! Recepto šaltinis - žurnalas Elle.

2010 m. liepos 13 d., antradienis

Apkeptos šparaginės pupelės su voveraitėmis


       Labai mėgstu geltonąsias šparagines pupeles, apkeptas paprasčiausiai su sviestu. Tačiau šiandien nusprendžiau išbandyti ir kitaip paruoštas - apkeptas su voveraitėmis ir sūriu. Vyras labai gyrė, nes be galo mėgsta rūkytą sūrį, ir šiaip patiekaliukas gavosi gan rieboko, tokio vyriško skonio :) Recepto idėją radau Panelės receptų knygoje "Skanios žvaigždžių nuodėmės".

3-4 porcijoms naudojau:
Geltonos šparaginės pupelės 500 g
Voveraitės 500 g
Sūris rūkytas 100 g
Sviestas 50 g
Grietinėlė 34 proc. 100 ml
Druska, juodieji pipirai ~
Bazilikai, čiobreliai ~

       Pupeles nuplauname, nupjaustome kotelius, pasmulkiname ir apverdame sūdytame vandenyje apie 10-15 min. Voveraites nuvalome, stambesnes supjaustome pusiau arba į ketvirčius. Keptuvėje išlydome sviestą ir apkepiname voveraites. Tada sudedame pupeles, pilame grietinėlę. Paskaniname druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Sūrį supjaustome kubeliais ir suberiame į keptuvę. Kelias minutes pavartome keptuvėje, kol sūris išsilydo ir patiekiame.

2010 m. liepos 12 d., pirmadienis

Rabarbarų ir braškių tiramisu


       Kažkaip dar radau turguje rabarbarų, tai ir nusprendžiau padaryti štai tokį desertą, kuriam vis nebūdavo laiko sezono metu. Paskutiniu metu daugelio bloguose pasirodė panašūs desertai, merginos netgi siūlė vietoje Mascarpone sūrio naudoti liesesnius pakaitalus. Vis dėl to aš manau, kad geriau jau rečiau, bet daryti mažą nuodėmę, nes jokie jogurtai ar skiesta grietinėlė neprilygsta savo skoniu tokiam tiramisu kremui :)

6-8 porcijoms reikės:
Rabarbarai 8 vnt.
Braškės 300 g
Mascarpone sūris 500 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Vanilė 1 ankštis
Cukrus 5 v.š.
Amareto likeris 1 v.š.
Sausainiai Lady fingers

       Rabarbarus nulupame ir supjaustome 1/2 cm gabaliukais. Keptuvėje įkitainame porą šaukštų vandens ir vanilę (sėklytes išimame). Suberiame rabarbarus, pagal skonį pasaldiname ir truputį patroškiname. Nepervirkite, reikia kad rabarbarai išlaikytų gabalėlių formą. Paskaniname likeriu (galima ir geru brendžiu). Sausainėlius supjaustome gabaliukais (į 4 dalis kiekvieną) ir jais išklojame desertinių indelių dugną. Ant viršaus dedame rabarbarų kompotą.
       Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi ir įmaišome į mascarponę. Iki standžių putų išplakame baltymus ir atsargiai įmaišome į kremą. Braškes supjaustome pusiau ar ketvirčiais, jeigu braškės nepakankamai saldžios, pabarstome jas cukrumi. Kremą pilame ant sausainėlių ir rabarbarų. Ant viršaus dedame sluoksnį braškių ir porai valandų pastatome į šaldytuvą.
        Šį desertą galima gaminti ir viename didžiuliame stiklo inde. Recepto idėja iš fxcuisine.com


2010 m. liepos 11 d., sekmadienis

Paelja iš Maljorkos



       Visą savaitę nieko nerašiau, nes mėgavausi ilgai išlauktomis savo atostogomis Maljorkoje. Saulė, paplūdimiai, vandens sportas ir naktinės pramogos - mmmm... taip gerai buvo, kad būtinai norėčiau ten sugrįžti, gal net dabar pat :) Žinoma, išragavome ir Maljorkos kulinarinius šedevrus, nerealų įspūdį paliko Paella su jūros gėrybėmis, Sangria su šviežiais vaisiais, žuvų ir jūros produktų įvairovė, taip pat (žmonės tikrą tiesą sako) - Maljorkos kavinėse patiekiama labai skani kava... Bet man labiausiai patiko špinatų kroketai, kuriuos mūsų viešbutyje kartą patiekė per vakarienę. Būtinai sugalvosiu jiems receptą ir pasistengsiu atgaminti tą puikų skonį! Na, o šiandien - kaip ir visi daro grįžę iš svetur - gaminu ispanišką paelją.

Ryžiai trumpagrūdžiai 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Pomidorai 4 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Vištienos šlaunelės 6 vnt.
Krevetės didžiosios 10 vnt.
Midijos (šaldytos) 100 g
Česnakai 4 sk.
Žirneliai šaldyti sauja
Šparaginės pupelės sauja
Alyvuogės žalios 16 vnt.
Citrinos 1 vnt.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, pipirai ~
Karis, maltos saldžiosios paprikos, malti čili pipirai - po 1 a.š.
Čiobreliai, krapai, kalendra - po 1 a.š.
Vištienos sultinys 1 l

       Vištienos šlauneles apverdame vandenyje su prieskoniais ir tuo pačiu pasigaminame vištienos sultinio. Tada šlauneles apskrudiname keptuvėje ant aliejaus. Išimame ir atidedame į šalį. Toje pačioje keptuvėje apkepame pjaustytus svogūnus, kubeliais pjaustytas paprikas ir nuluptus pjaustytus pomidorus (prieš tai juos nuplikome verdančiu vandeniu, kad lengvai nusiluptų). Kai daržovės suminkštėja, dedame šaldytas pupeles ir žirnelius. Pakepiname dar 5 min. Atgal į keptuvę sudedame vištos šlauneles, česnaką, prieskonius, ryžius, užpilame sultiniu ir uždengę troškiname ant vidutinės ugnies apie 20-30 min. Jeigu sultinys nugaruoja, o ryžiai dar nesuminkštėja, įpilame truputį vandens. Tuo metu kitame puode užverdame vandenį, įdedame druskos, krapų, truputį citrinos sulčių ir išverdame krevetes (virti ne ilgiau 5 min.). Kartu galima apvirti ir kitas jūros gėrybes, tačiau kadangi aš naudojau jau išvirtas midijas, jas pakanka tik prieš troškinimo pabaigą įmaišyti į paelją, kad sušiltų. Prieš patiekdami ant viršaus išdėliojame virtas krevetes, citrinos skilteles ir alyvuoges. Skanaus!
       P.S. Mano paelja buvo namudinis varijantas - kadangi neturiu tikros paeljeros, kepiau paprastoje keptuvėje (ir visai neblogai iškepė). Tačiau šiuo metu kaip tik svarstau, galbūt reikėtų įsigyti tikrą paeljerą - kad tokioje patiekti paelją bus gražiau tai faktas, nors daugiau tai nesugalvoju, kam ją dar galima panaudoti?
      O pabaigai pridėsiu keletą nuotraukų nuo mūsų pietų stalo Maljorkoje :)


2010 m. birželio 30 d., trečiadienis

Meduje kepta žuvis su troškintais salierais ir obuoliais


       Esu visokių pikantiškų maisto derinių mėgėja. Pavyzdžiui, per Kūčias man skaniausia silkė būna paruošta žydiškai, t.y. su riešutais ir razinomis. Šis rytietiškas žuvies receptas - saldžiarūgščio, tačiau pikantiško skonio, kurį jam suteikė įvairių prieskonių mišinys.

Menkės filė šaldyta 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Porai 1/3 vnt.
Medus 2 v.š.
Cinamonas 1/2 a.š.
Kmynai 1/2 a.š.
Čili pipirai 1/3 a.š.
Šafranas 5 g
Razinos 50 g
Alyvų aliejus 3 v.š.
Baltojo vyno actas 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Petražolės šviežios ~
Salierai 4 stiebai
Obuoliai 2 vnt.
Rudas cukrus 1 v.š.
Sviestas 2 v.š.

       Šaukštą aliejaus sumaišome su cinamonu, maltais kmynais, čili pipirais, šafranu ir trupučiu druskos. Įtriname šiuo mišiniu atšildytą žuvį ir paliekame šaldytuve pasimarinuoti 2 val. arba pusdieniui. Vandeniu užpilame razinas, kad išbrinktų. I keptvę pilame likusį aliejų ir apkepame žuvies gabalus. Kai  apkeps, išimame žuvį į lėkštę ir toje pačioje  keptuvėje pakepiname smulkintą svogūną ir porą. Kai lengvai pagels, sudedame medų, actą, pipirus, razinas, kapotas petražoles ir uždengę patroškiname 10 min. ant silpnos ugnies. Vėl sudedame žuvį, permaišome su troškiniu ir paliekame 5 min. ant mažos ugnies, kol susimaišys skoniai.
       Prie tokios žuvies labai tiks obuolių ir salierų garnyras. Ant sviesto 5 min. pakepiname pjaustytus salierus. Tada sudedame panašaus dydžio gabalėliais pjaustytus obuolius, apibarstome ruduoju cukrumi ir dar patroškiname apie 5 minutes - kol obuoliai suminkštės, bet neištiš. Patiekiame su ryžiais.
       Už žuvies recepto idėją dėkui Renatai.

2010 m. birželio 28 d., pirmadienis

Mocarelos salotos su bazilikų ir imbierų padažu



       Šiandien sudėjau mėgiamiausius savo produktus į vieną lėkštę ir gavau štai tokias salotas :)

2 porcijoms:
Pomidorai 2 vnt.
Mocarela 2 rutuliukai
Avokadai 1 vnt.
Juodos alyvuogės sauja
Graikiniai riešutai 1 v.š.
Bazilikai švieži 4 v.š.
Imbieras 1 cm dydžio gabaliukas
Parmezanas 2 v.š.
Tyras alyvuogių aliejus 2 v.š.
Citrinos 1/4 vnt. (sultys)
Druska, juodieji pipirai ~

       Kapotus graikinius riešutus, imbierą, bazilikus ir parmezaną sutriname blenderiu. Paskaniname druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais bei alyvuogių aliejumi. Pomidorus, mocarelą bei avokadus supjaustome ir išdėliojame lėkštėje. Ant viršaus pilame bazilikų ir imbierų padažą (jeigu gausis labai tirštas, galima atskiesti pora šaukštų vandens). Salotas papuošiame alyvuogėmis ir pašlakstome aliejumi. Skanaus!


2010 m. birželio 27 d., sekmadienis

Kokosinis varškės pudingas




4 mažiems indeliams naudojau:
Varškė liesa 200 g
Pienas 1/2 st.
Kiaušiniai 2 vnt.
Manų kruopos 2 v.š.
Kokoso drožlės 2 v.š.
Cukrus 2 a.š.
Vanilinis cukrus 1 pak.
Kepimo milteliai 1 a.š.
Braškės, jogurtas pagardinimui ~

       Visus produktus sumaišome mikseriu arba virtuviniu kombainu. Tešla turi gautis šiek tiek skystoka, tačiau viskas gerai. Supilame į mažus kepimo indelius ir kepame orkaitėje 190 C temperatūroje 30 min. Patiekiame su šviežiomis braškėmis, sumaišytomis su natūraliu jogurtu - uogas supjaustome mažais gabaliukais arba tiesiog sutriname šakute, užpilame trupučiu cukraus ir išmaišome su jogurtu.
       Jeigu patieksite šį pudingą karštą - bus skanūs pusryčiai, o jeigu atšaldytą - gausite puikų desertą. Recepto šaltinis - čia.

2010 m. birželio 24 d., ketvirtadienis

Grikių makaronai su aštriomis krevetėmis


       Šį grikių makaronų ir aštrių daržovių su krevetėmis receptą nusižiūrėjau iš Ugnės tinklaraščio. Ji rašė, kad kulinariniuose kursuose mokėsi kiniškų patiekalų gaminimo subtilybių, taigi aš tiesiai šviesiai nusprendžiau išbandyti jos rekomendacijas. Beveik nekeičiau siūlomos receptūros ir tikrai nenusivyliau - viskas gavosi labai skaniai :) Šis patiekaliukas ypač patiks tiems, kas mėgsta aštrų maistą.

2 porcijoms reikės:
Krevetės didžiosios 20 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Salierai 3 stiebai
Čili pipirai 1/2 vnt. (naudojau marinuotus)
Imbieras 2 cm gabaliukas
Česnakai 4 sk.
Alyvų aliejus 1 v.š.
Sojos padažas 2 v.š.
Balzaminis actas 1 v.š.
Krakmolas 1 a.š.
Druska 2 a.š.
Cukrus 1 v.š.
Petražolės šviežios ~
Grikių miltų makaronai 150 g (geriau pirkti spageti, bet šįkart tokių neradau)

       Krevetes atšildome, sumaišome su 1 šaukšteliu druskos, krakmolu ir palaikome 15 min. Per tą laiką susipjaustome šiaudeliais morkas, salierus ir svogūnus. Imbierą, česnaką ir čili pipiriukus smulkiai sukapojame (pipirų naudojau tik ankštis, sėklas pašalinau). Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apie minutę jame apkepiname česnaką, imbierą ir čili. Dedame pjaustytas daržoves ir kepiname, kol suminkštės. Tuo metu perplauname krevetes vandeniu ir labai gerai nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Į daržoves pilame sojos padažą, balzaminį actą, beriame dar šaukštelį druskos, cukrų ir sudedame krevetes. Apkepame. Paragaujame, jei reikia, papildomai įpilame sojų padažo ar acto. Išverdame makaronus, sudedame juos į daržovių - krevečių troškinį ir permaišome. Patiekiant apibarstome kapotomis petražolėmis.

2010 m. birželio 18 d., penktadienis

Varškės virtiniai špinatų padaže


       Šiandien ant mano stalo - virti varškėčiai, kuriems suimprovizavau tokį žalią padažą iš špinatų, cukinijų ir krapų. Skanus bandymas :)

2 porcijoms reikės:
Varškė liesa 200 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Miltai 4 v.š.
Špinatai 50 g
Cukinijos 1/2 vnt.
Česnakai 2 sk.
Sviestas 30 g
Grietinė 150 g
Druska, pipirai ~
Krapai švieži ~

       Varškę ištriname su kiaušiniu. Įberiame žiupsnelį druskos, miltų ir suminkome tešlą. Iškočiojame ilgą dešrą ir supjaustome įstrižais gabaliukais. Varškėčius dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir kai iškils į paviršių, verdame 7 minutes.
       Tuo metu elektrine pjaustykle susmulkiname špinatus, kartu įmetame česnako skilteles. Cukinijas supjaustome mažais kubeliais. Keptuvėje ant sviesto apkepiname špinatus ir cukinijas. Įberiame druskos, pipirų ir krapų. Pilame grietinę ir kaitiname padažą ant nedidelės ugnies. Kai išverda varškėčiai, sudedame juos į keptuvę ir apvoliojame špinatų - cukinijų padaže.

2010 m. birželio 17 d., ketvirtadienis

Nicos salotos



       Tai vienos geriausių mano salotų, kokias tik moku pagaminti :) Dažnai valgydavau jas, kai tik tekdavo pabuvoti Cote d'Azur pakrantėje. Ten ir išmokau, kad nereikia į šias salotas dėti virtų bulvių, kaip rekomenduojama klasikiniame salotų recepte. Ta prasme, kai kur prancūzai jas deda, kai kur nededa, tačiau man tas, atsiprašant, atšąlusios bulvės efektas sugadina visą skonį... Dažnai naudoju įvairių salotų lapų mišinį, tačiau jame privaloma yra rucola. Visi likusieji ingredientai - patys paprasčiausi, o rezultatas - fantastiškas! Na ir turbūt didžiausias privalumas, jog tokią vakarienę pagaminsite vos per 15 minučių :)

2 porcijoms reikės:
Salotų lapų mišinys 2 saujos
Pomidorai 1 vnt.
Agurkai 1/2 vnt.
Paprikos 1/3 vnt.
Šparaginės pupelės šaldytos 2 saujos
Kiaušiniai 2 vnt.
Tunas savo sultyse 1 ind.
Ančiuviai aliejuje 8-10 vnt.
Alyvuogės juodos 16 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/3 vnt.
Citrinos 1/2 vnt.
Riešutų aliejus 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Kiaušinius kietai išverdame. Salotų lapus nuplauname, nusausiname ir išdėliojame lėkštėse. Pomidorus, agurkus ir paprikas supjaustome ir sudedame ant salotų. Šparagines pupeles apie 6 min. apverdame sūdytame vandenyje ir perliejame šaltu vandeniu. Sudedame ant salotų alyvuoges, šparagines pupeles, ančiuvius ir labai plonais žiedais pjaustytus svogūnus. Puodelyje sumaišome citrinų sultis su aliejumi, paskaniname druska ir šviežiai maltais pipirais. Užpilame ant daržovių. Ant salotų išverčiame nusunktą tuną ir papuošiame kiaušinių ketvirčiais. Dar pabarstome šviežiai maltais pipirais ir patiekiame su šviežia čiabatos duonele bei rožiniu vynu. Voila!

2010 m. birželio 13 d., sekmadienis

Klasikinės Valdorfo salotos


       Daugiau kaip prieš 100 metų Niujorko viešbučio "Waldorf Astoria"  vyriausiojo padavėjo išrastos salotos nepraranda savo aktualumo iki šių dienų. Mano skoniui šis receptas - puikiausia salierų ir obuolių dermė. Dažnai restoranuose pasitaiko matyti įvairių Valdorfo salotų varijacijų - pvz. anksčiau labai geras, papildomai paskanintas vištienos gabalėliais gamindavo "Tores" restoranas Užupyje... Šįkart mano gaivios ir traškios salotėlės tapo puikiu užkandžiu priešpiečiams karštą vasaros dieną.

2 porcijoms reikės:
Obuoliai 1 vnt.
Salierai 1 stiebas
Vynuogės besėklės 1/2 st.
Graikiški riešutai 1/3 st.
Majonezas 2 a.š.
Citrinos 1/3 vnt. (sultys)
Druska, pipirai

      Dubenėlyje sumaišome majonezą, citrinos sultis, druską ir pipirus. Tuomet kubeliais supjaustome obuolius, smulkiais pusžiedžiais - salierus. Įmaišome į majonezo padažą. Graikinius riešutus stambiai sukapojame. Vynuoges pjauname perpus. Geriausia salotoms naudoti žaliąsias besėkles vynuoges, jeigu naudosite kitokias - teks išiminėti kiekvieną kauliuką. Viską sumaišome, kol tolygiai pasidengs majonezo padažu ir papuošiame graikinių riešutų puselėmis. 
      Labai gražiai šias salotas gamina šefas Johnas iš foodwishes.com - puikus būdas tolygiai supjaustyti obuolių kubelius :)

2010 m. birželio 8 d., antradienis

Baklažanų karis

       Dar vienas puikus receptas su baklažanais ir paprastas pagaminti kaip du kart du :) Šis karis yra aštraus rytietiško skonio, prie jo labai tinka neutralūs ryžiai garnyrui, o malonaus sūroko skonio suteikia sojos padažas. Recepto idėją radau Ugnės bloge.

Reikės:
Baklažanai 1 vnt.
Avinžirniai 1/2 st.
Pomidorai 1 vnt.
Imbieras 1 cm dydžio gabalėlis
Česnakas 2 sk.
Vištienos sultinys 250 ml
Kario milteliai 1 v.š.
Sojos padažas 1 v.š.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.

       Avinžirnius pamirkome pusdienį ir išverdame (tai užims apie 10 min.). Sausoje keptuvėje ant didelės ugnies pakaitiname minutę karį. Atidedame į indelį. Aliejuje apkepiname pjaustytą pomidorą, česnaką ir smulkiai sutarkuotą imbierą. Pakepiname kelias minutes. Įmaišome karį. Sudedame pjaustytus kubeliais baklažanus, avinžirnius ir užpilame sultiniu. Maišydami troškiname dar apie 8 minutes ant didelės ugnies. Paskaniname sojos padažu, pipirais.ir patiekiame su virtais ryžiais.

2010 m. birželio 4 d., penktadienis

Kuskusas su jūros gėrybėmis


       Kuskusą norėjau pagaminti jau labai seniai, kaip tik 52 savaitėse vyko kuskuso receptų savaitė, bet nieko iš dalyvių pasiūlymų taip ir neišsirinkau... O šio receptuko idėją pasiėmiau labai elementariai - nuo kuskuso pakuotės, kai ką pritaikydama savo skoniui :) O kadangi ta pakuotė buvo gal iš kokio Tuniso, taigi teko naudotis savo labai silpnomis prancūzų kalbos žiniomis. Na bet rezultatu likau be galo patenkinta ir būtinai norėsiu jį pakartoti.

3-4 porcijoms reikės:
Kuskusas 250 g
Kalmarų žiedai švieži 300 g
Didžiosios krevetės šaldytos 12 vnt.
Krabų mėsa 1 pak.
Svogūnai 1 vnt.
Salierai 1 stiebas
Šparaginės pupelės arba žirneliai šaldyti 100 g
Citrinos 1/2 vnt.
Druska, pipirai ~
Sviestas 30 g
Alyvuogių aliejus ~
Petražolės ~

       Krevetes užpilame šaltu vandeniu, kad atitirptų. Kalmarus dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir verdame 10 min. Likus paskutinėms 1-2 min. sudedame ir kartu apverdame krevetes. Kitame puode 5 min. apverdame šparagines pupeles ir saliero kubelius. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir suberiame pjaustytus svogūnus. Kai taps permatomi, sudedame apvirtus kalmarus ir krevetes. Pabarstome druska ir pipirais, išspaudžiame tiesiog į keptuvę citrinos sultis. Po  5 min. sudedame daržoves ir dar patroškiname keletą minučių. Pabaigoje įmaišome krabų mėsą ir smulkintas petražoles.
       Kuskusą gaminame greitai ir paprastai - užpilame kruopas 250 ml  verdančio vandens ir 1 šaukšteliu aliejaus. Atsargiai išlyginame kruopas, kad būtų apsemtos. Paskaniname druska ir pipirais. Uždengiame ir paliekame 3-4 min. išbrinkti. Tada įdedame keletą šaukštų sviesto ir maišydami kaitiname ant mažos ugnies dar 3 min. Patiekiame su apkeptomis jūros gėrybėmis.

2010 m. gegužės 30 d., sekmadienis

Salotos su baklažanų čipsais


       Vis ieškau to pačio pačiausio baklažanų recepto, kuriame jų negalėtum pakeisti niekuo kitu ir net nesinorėtų to daryti. Šios salotos labai patiko, kitą kartą gal darysiu daugiau įvesdama savo pakeitimų. Tačiau baklažanų čipsai - kažkas naujo ir tikrai verto dėmesio, recepto šaltinis - tinginiai.com

2 porcijoms salotų reikės:
Baklažanai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Avokadai 1 vnt.
Šviežios morkytės 2 vnt.
Sumuštinių duonos arba čiabatos 2 riekelės
Alyvuogių  aliejus
Druska, pipirai ~
Bazilikai, čiobreliai ~
Česnakai 1 sk.
Balzaminis actas 1 a.š.
Garstyčios 1 a.š.

       Baklažanų čipsai gaminami taip: supjaustome plonomis riekelėmis baklažanus, išdėliojame didelėje lėkštėje ir pabarstome druska. Paliekame 15 min. kol išsiskirs rasa, tada nuvalome popieriniu rankšluosčiu (druską taip pat reikia gerai nuvalyti). Apverčiame baklažanų riekeles ir pakartojame visą procedūrą su druska, laukimu ir nuvalymu. Orkaitė jau turi būti įkaitinta iki 200 C temperatūros. Pabarstome čipsus pipirais, bazilikais, pašlakstome alyvuogių aliejumi. Dedame ant grotelių ir kepae 15 min. (prižiūrėkite, kad nesudegtų - kepimo trukmė priklauso nuo griežinėlių storio). Orkaitę išjungiame ir paliekame dar kokiam pusvalandžiui, kad čipsai dar labiau išdžiūtų.
      Duonos riekeles paskrudiname, pašlakstome alyvuogių aliejumi bei įtriname česnaku. Supjaustome kvadratėliais. Morkas supjaustome pailgais gabalėliais ir apverdame sūdytame vandenyje. Avokadus ir pomidorus supjaustome. Daržoves sumaišome, papuošiame baklažanų skridinėliais ir apšakstome padažu iš garstyčių, balzaminio acto, aliejaus, druskos ir čiobrelių.

2010 m. gegužės 27 d., ketvirtadienis

Salotos su brokoliais ir apelsinais

       Šios puikios pavasariškos salotos su šviežiom daržovėmis, brokoliais ir apelsinais, užpiltos saldžiarūgščiu medaus ir garstyčių padažu anksčiau būdavo mano mėgiamiausios salotos "Čili" picerijoje. Beje, jas galima dar papildyti keptais vištienos ar kalakutienos gabalėliais.

2-iems porcijoms reikės:
Brokoliai 1/2 vnt.
Apelsinai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Paprikos 1/2 vnt.
Salotų lapai ~
Medus 1 a.š.
Garstyčios 1 a.š.
Lazdyno riešutų aliejus 2 a.š.
Citrinos sulčių 1 a.š.

       Brokolius supjaustome mažesniais žiedynais ir apverdame keletą minučių sūdytame vandenyje. Salotas, pomidorus ir paprikas supjaustome ir išdėliojame lėkštėje. Apelsiną nulupame, nupjaustome žieveles ir išimame "filė". Sudedame brokolius ir apelsinus ant daržovių. Iš nurodytų produktų sumaišome padažą ir apšlakstome juo salotas.

2010 m. gegužės 21 d., penktadienis

Lašišų iešmeliai su daržovėmis


       Visą savaitę užbaiginėjau didelį rašto darbą, grauždama vien džiuvėsius. Šiandien pagaliau atradau valandėlę pasigaminti "normalaus" maisto. Tikra šventė :)

6-iems iešmeliams reikės:
Lašišos filė 400 g
Citrina 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Cukinijos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Grietinė 2 v.š.
Majonezas 2 v.š.
Druska, pipirai ~
Bazilikai džiovinti 1/2 a.š.
Čiobreliai džiovinti 1/2 a.š.

      Lašišai nulupame odą ir filė supjaustome stambiais gabaliukais, tinkamais verti ant iešmelių. Cukinijas supjaustome storais pusmėnuliais, paprikas - kvadratais, svogūną padaliname į keturias skilteles ir išskirstome dar per pusę. Viską užpilame citrinų sultimis, grietine, majonezu ir prieskoniais. Paliekame pasimarinuoti keletą valandų. Medinius iešmelius pamerkiame pusvalandžiui į šaltą vandenį (kad kepant nesudegtų). Lašišos ir daržovių gabalėlius sumauname ant iešmelių, suvyniojame kiekvieną atskirai į foliją ir kepame orkaitėje arba ant grotelių. Orkaitėje kepame 190-200 C temperatūroje apie 20 minučių.
       Tiesa, kartu su minėtomis daržovėmis dar reikėjo suverti ir brokolio žiedynų, bet aš jį nusipirkau ir pamiršau šaldytuve :)))) Kam nepasitaiko... Recepto šaltinis - Beatos blog'as.



Salotos su Cambozola sūrio padažu


Įvairių salotų lapai (Radicchio, Ruccola, Lolo Rosso) ~
Mangai 1 vnt.
Svogūnų laiškai 2 vnt.
Cambozola pelėsinis sūris 100 g
Graikiniai riešutai 3 v.š.
Grietinė 100 g
Baltas sausas vynas 3 v.š.
Baltojo vyno actas 2 v.š.
Graikinių riešutų aliejus 2 v.š.
Druska, pipirai

       Salotų lapus nuplauname, nusausiname ir išdėliojame lėkštėje. Svogūnų  laiškus supjaustome žiedeliais ir užberiame ant salotų. Mangą nulupame, supjaustome skiltelėmis ir išdėliojame ant viršaus. Sūrį sutriname šakute, sumaišome su grietine, vynu, actu, druska, pipirais ir išsukame, kol gausime kreminį padažą. Pilame padažą ant salotų ir užbarstome smulkintais graikiniais riešutais. Skaniausia patiekti su prancūzišku batonu.

2010 m. gegužės 15 d., šeštadienis

Traškus desertas su rabarbarais


       Šie karšti pyragėliai su rabarbarais gali būti kepami ir didelėje pyrago formoje - tuomet prieš patiekiant į stalą juos galite sudėlioti į desertinius indelius ir, kol dar karšti, ant viršaus uždėti po kaušelį ledų. Labai skanus desertas, kurio receptą radau Food Wishes blog'e.

4-ioms porcijoms naudojau:
Rabarbarai 2 vnt.
Cukrus 1/3 st.
Miltai 1/3 st.
Avižiniai dribsniai 1/3 st.
Rudasis cukrus 1/3 st.
Cinamonas ~
Sviestas 3 v.š.
Druska žiupsnelis
Ledai vaniliniai ~

       Rabarbarus nulupame, perpjauname išilgai į tris dalis ir supjaustome gabaliukais. Sumaišome su cukrumi ir paliekame, kad išsiskirtų sultys. Per tą laiką pasiruošime tešlą - sumaišome miltus su avižiniais dribsniais, ruduoju cukrumi, cinamonu ir druska. Dedame šalto sviesto gabaliukus ir juos ištriname šakute, kol gausime trupinius. Į sviestu išteptas keramines formeles dedame rabarbarų įdarą, ant viršaus pabarstome tešlos trupinius, šiek tiek paspaudžiame rankomis, kad paviršius būtų lygus. Kepame 190 C orkaitėje 30 min. (jeigu kepsite didelėje formoje, gali užtrukti 40-50 min.). Ant karštų pyragėlių dedame po kaušelį ledų ir patiekiame.

2010 m. gegužės 11 d., antradienis

Meksikietiškos avokadų salotos


       Panašu, kad turėsiu dar vienas mėgiamiausias salotas. Jų receptą turėjau šimtą metų (kažkada sesuo padovanojo salotų knygą), bet tik dabar sugalvojau pagamint - mat turėjau sunokusį avokadą ir pamačiau, kad vyksta Meksikos virtuvės savaitė. Aš visada kažkaip buvau viduje nusistačiusi prieš avokadų derinimą su tokiomis aštraus skonio daržovėmis kaip svogūnai ar paprikos, bet čia viskas susiderino kuo puikiausiai. Salotos tikrai labai labai skanios ir jas dabar dažnai darysiu :)

2 porcijoms reikės:
Avokadai 2 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Paprikos 1/4 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Svogūnų laiškai 2 vnt.
Citrinos 1/4 vnt.
Druska, pipirai ~
Alyvuogių aliejus 1 v.š.

       Avokadus perpjauname pusiau, išimame kaulą ir išskobiame minkštimą. Apšlakstome citrinų sultimis, kad nepajuoduotų, ir sutriname šakute. Cukiniją, papriką ir pusę svogūnų susmulkiname elektrine pjaustykle. Įmaišome į avokadų masę, paskaniname aliejumi, druska, pipirais. Kitą pusę svogūnų supjaustome žiedeliais - apibarstymui. Pomidorus supjaustome griežinėliais ir išdėliojame lėkštėje. Ant viršaus dedame avokadus, apibarstome žalumynais. Paskrudiname duonos riekeles, kol dar šiltos tepame sviestu ir valgome su avokadų salotomis.  Neapsakomai skanu!

2010 m. gegužės 9 d., sekmadienis

Lašišos kepsniai su trijų rūšių salotomis


       Šiandien norėjau pietums kažko ypatingo. Taigi, kepiau lašišos kepsnelius su pikantiškomis salotėlėmis. Pačios lašišos receptas - visiškai minimalus, bazinis. O štai trijų salotų su kokosų užpilu idėją radau jogos mitybos puslapyje. Salotėlės gavosi tikrai skanios ir aromatingos, bet kitąkart nežinau ar tiek žaisčiau, mat užpilo gamyba nemažai užtrunka...

Lašišos kepsneliai 2 vnt.
Citrinos 1 vnt.
Medus 1 v.š.
Garstyčios 2 a.š.
Prieskoninių žolelių žuviai mišinys 1 a.š.
Krapai 1 a.š.
Druska, pipirai ~

Garnyrui:
Morkos 1 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/3 vnt.
Moliūgai gabalėlis (bulvės dydžio)
Bulvės 3 vnt.
Alyvuogių aliejus
Kmynai / bulvių prieskoniai

Kokosų užpilui:
Kokosų pienas 1/2 ind.
Sojos padažas 2 v.š.
Ciberžolė 1/2 a.š.
Saldžiosios papikos milteliai 1/4 a.š.
Aštriosios paprikos miteliai 1/4 a.š.
Prieskonių mišinys Garam masala  1/4 a.š.

       Dubenėyje sumaišome medų, garstyčias ir pusės citrinos sultis (kitą pusę perpjaukite pusiau ir patiekite prie keptos lašišos). Įberiame prieskonių, druskos, pipirų. Šiame marinate apvoliojame lašišą. Įkaitiname orkaitę iki 200 C temperatūros. Į kepimo indą su dangčiu dedame lašišos kepsnelius, užpilame marinatu, įpilame porą šaukštų vandens ir kepame 20 min. Tada nuimame dangtį ir dar 5-10 min. apskrudiname. 
       Bulves apverdame 10 minučių vandenyje, tuomet suberiame į kepimo skardą, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir mėgiamais bulvių prieskoniais arba kmynais. Kepame orkaitėje, kol apskrus. Kad per daug neišsausėtų, įpilkite į skardą truputį vandens.
       Salotoms šiaudeliais supjaustome arba sutarkuojame morkas, agurkus ir moliūgą (žievę nupjaustome). Kokosų pieną supilame į nedidelį puodą, išmaišome, kad neliktų gumulėlių ir užverdame. Paskaniname prieskoniais, sumažiname ugnį ir verdame vis pamaišydami, kol sutirštės (tai užtruks apie 30 min.). Turėkite omenyje, kad užpilas šiek tiek sutirštės savaime, kai atvės. Nukėlę nuo ugnies įmaišome sojos padažą ir kai pravėsta - užpilame ant salotų.


2010 m. gegužės 8 d., šeštadienis

Kokosinis bananų desertas


Bananai 2 vnt.
Miltai 1 st.
Pienas 1 st.
Kokosų drožlės 4 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Vanilinis cukrus ~
Cukraus pudra ~
Aliejus kepimui ~

       Iš miltų, pieno ir kiaušinio sumaišome tešlą, kaip blynams. Suberiame kokosų drožles ir vanilinį cukrų. Tešla turi gautis tiršta, kaip grietinė. Bananus supjaustome įstrižomis storomis riekelėmis. Panardiname juos į tešlą, apvoliojame iš visų pusių ir apkepame gerai įkaitintame aliejuje. Aš kepiau paprastoje keptuvėje, bet jeigu turite gruzdintuvę, tai ji čia tiktų kuo puikiausiai. Prieš patiekiant apibarstome cukraus pudra.


2010 m. gegužės 7 d., penktadienis

Tailandietiškas jūros gėrybių troškinys


       Šį jūros gėrybių troškinį kreminiame padaže kažkada gamino Linas per TV. Tiesa, jo recepte dar buvo dedama vištienos gabalėlių - manau jie skonio nepagadintų, bet troškinys vien tik su jūros gėrybėmis ir taip buvo labai labai skanus. Tik - atsargiai! - labai aštrus...

Jūros gėrybių mišinys 300 g
Didžiosios krevetės 10 vnt.
Šaldytų daržovių mišinys "WOK" 500 g
Pekino kopūstai 1/2 vnt. (galima naudoti ir Savojos)
Ryžių makaronai 200 g
Imbieras šviežias 20 g
Citrinos 2 vnt. (sultys)
Česnakai 6 sk.
Čili pipirai malti 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Kokosų pienas 600 g
Druska ~
 
       Atšildome daržoves ir jūros gėrybes. Jūros gėrybes apverdame sūdytame vandenyje porą minučių. Pagaminame marinatą iš tarkuoto imbiero, česnako, čili pipirų ir citrinų sulčių. Išvirtas jūros gėrybes perliejame šaltu vandeniu ir sumaišome su marinatu. Per tą laiką susipjaustome Pekino kopūstus šiaudeliais. Ryžių makaronus 3 min. verdame sūdytame vandenyje (naudojau plačius, ne "siūlelius"), perliejame šaltu vandeniu.
       Keptuvę įkaitiname taip, kad įpylus aliejaus pradėtų rūkti dūmai. Sudedame krevetes ir jūros gėrybes, apskrudiname. Tada dedame daržoves, galiausiai - Pekino kopūstus. Apkepiname viską nuolat maišydami. Sudedame pomidorų pastą, kokosų pieną ir verdame 3 minutes. Pagal savo skonį pasūdome padažą. Pabaigoje sudedame makaronus ir dar paverdame 2-3 min. 
       Iš šio kiekio produktų gaunasi tikrai daug troškinio - užtektų pamaitinti kokius 4 didelius vyrus :)

2010 m. gegužės 5 d., trečiadienis

Tailandietiški makaronai su mango ir pupelėmis


       Paskutiniu metu pastebėjau, jog labai dažnai gaminu su mangais. Man patinka juos pirkti - atsirado visai gražių ir sunokusių jau parduotuvėse, o parsinešusi namo aš juos dar panokinu keletą dienų ant saulėtos palangės.

Makaronai 350 g
Mango 1 vnt.
Vyšniniai pomidorai 1 st.
Baltos pupelės 1 ind.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Česnakai 3 sk.
Balzaminis actas 1 v.š.
Raudonėliai 2 v.š.
Druska, pipirai ~
Parmezanas 2 v.š.
Petražolės šviežios 2 v.š.

       Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje. Pomidorus pjauname pusiau ir apkepame įkaitintame aliejuje. Sudedame pjaustytus mangus. Pasūdome, įberiame prieskonių, balzaminio acto, įtarkuojame česnako. Suberiame pupeles ir kelias minutes patroškiname. Įtarkuojame parmezano sūrio. Makaronus nukošiame, suberiame į pomidorų ir mangų troškinį ir išmaišome. Patiekdami apibarstome šviežiomis petražolėmis (4 porcijos).

2010 m. gegužės 4 d., antradienis

Žiedinių kopūstų salotos


       Labai skanios, sočios ir lengvai pagaminamos salotos dažnai patiekiamos ant mūsų stalo - kai tik pavyksta gauti gerą žiedinio kopūsto galvą. Šiandien labai apsidžiaugiau, kai radau jų Maximoje akcijine kaina :)

Žiediniai kopūstai 1 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Porai 1/2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Majonezas 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Žiedinį kopūstą supjaustome postambiais žiedynais ir apverdame pasūdytame vandenyje 15 min. Galima į vandenį dar įpilti šlakelį pieno - sakoma, kad jis pašalina kartumą, kuriuo pasižymi ankstyvieji pavasariniai kalafiorai (rudenį tai visai nebūtina). Porą perpjauname išilgai, išplauname žemes ir supjaustome griežinėliais. Prieš pat baigiant virti kalafiorams, paskutinėms dviems minutėms į puodą sumetame porus ir kartu apverdame. Kietai išverdame kiaušinius. Supjaustome pomidorus, kiaušinius, per sietelį nukošiame žiedinius kopūstus ir porus. Sumaišome su majonezu, pasūdome ir stipriai pabarstome šviežiai maltais juodaisiais pipirais.