2010 m. liepos 11 d., sekmadienis

Paelja iš Maljorkos



       Visą savaitę nieko nerašiau, nes mėgavausi ilgai išlauktomis savo atostogomis Maljorkoje. Saulė, paplūdimiai, vandens sportas ir naktinės pramogos - mmmm... taip gerai buvo, kad būtinai norėčiau ten sugrįžti, gal net dabar pat :) Žinoma, išragavome ir Maljorkos kulinarinius šedevrus, nerealų įspūdį paliko Paella su jūros gėrybėmis, Sangria su šviežiais vaisiais, žuvų ir jūros produktų įvairovė, taip pat (žmonės tikrą tiesą sako) - Maljorkos kavinėse patiekiama labai skani kava... Bet man labiausiai patiko špinatų kroketai, kuriuos mūsų viešbutyje kartą patiekė per vakarienę. Būtinai sugalvosiu jiems receptą ir pasistengsiu atgaminti tą puikų skonį! Na, o šiandien - kaip ir visi daro grįžę iš svetur - gaminu ispanišką paelją.

Ryžiai trumpagrūdžiai 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Pomidorai 4 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Vištienos šlaunelės 6 vnt.
Krevetės didžiosios 10 vnt.
Midijos (šaldytos) 100 g
Česnakai 4 sk.
Žirneliai šaldyti sauja
Šparaginės pupelės sauja
Alyvuogės žalios 16 vnt.
Citrinos 1 vnt.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, pipirai ~
Karis, maltos saldžiosios paprikos, malti čili pipirai - po 1 a.š.
Čiobreliai, krapai, kalendra - po 1 a.š.
Vištienos sultinys 1 l

       Vištienos šlauneles apverdame vandenyje su prieskoniais ir tuo pačiu pasigaminame vištienos sultinio. Tada šlauneles apskrudiname keptuvėje ant aliejaus. Išimame ir atidedame į šalį. Toje pačioje keptuvėje apkepame pjaustytus svogūnus, kubeliais pjaustytas paprikas ir nuluptus pjaustytus pomidorus (prieš tai juos nuplikome verdančiu vandeniu, kad lengvai nusiluptų). Kai daržovės suminkštėja, dedame šaldytas pupeles ir žirnelius. Pakepiname dar 5 min. Atgal į keptuvę sudedame vištos šlauneles, česnaką, prieskonius, ryžius, užpilame sultiniu ir uždengę troškiname ant vidutinės ugnies apie 20-30 min. Jeigu sultinys nugaruoja, o ryžiai dar nesuminkštėja, įpilame truputį vandens. Tuo metu kitame puode užverdame vandenį, įdedame druskos, krapų, truputį citrinos sulčių ir išverdame krevetes (virti ne ilgiau 5 min.). Kartu galima apvirti ir kitas jūros gėrybes, tačiau kadangi aš naudojau jau išvirtas midijas, jas pakanka tik prieš troškinimo pabaigą įmaišyti į paelją, kad sušiltų. Prieš patiekdami ant viršaus išdėliojame virtas krevetes, citrinos skilteles ir alyvuoges. Skanaus!
       P.S. Mano paelja buvo namudinis varijantas - kadangi neturiu tikros paeljeros, kepiau paprastoje keptuvėje (ir visai neblogai iškepė). Tačiau šiuo metu kaip tik svarstau, galbūt reikėtų įsigyti tikrą paeljerą - kad tokioje patiekti paelją bus gražiau tai faktas, nors daugiau tai nesugalvoju, kam ją dar galima panaudoti?
      O pabaigai pridėsiu keletą nuotraukų nuo mūsų pietų stalo Maljorkoje :)


2 komentarai:

  1. Hmmm.... kaip aš mėgstu paella'ą... :) Pati panašią gaminu, bet knieti išbandyti ir kitokių receptų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rūta, skanaus! Man dar labai skanu buvo, kai Maljorkoje į paelją dėjo kalmarų - bet aš šįkart neradau Maximoj nei šaldytų, nei šviežių.

    AtsakytiPanaikinti