2016 m. lapkričio 30 d., trečiadienis

Avižinė košė su moliūgu



       Šią savaitę kasdien valgau tokią košę - saldi avižinė košė su moliūgu, džiovintais vaisiais ir meduolių prieskoniais. Pabaigai dar paskaninta bananais - ir gaunasi beveik desertas :)

2 porcijoms:
Pienas 200 ml
Avižiniai dribsniai 5 v.š.
Moliūgo gabalėlis (obuolio dydžio)
Sviestas 1 a.š.
Rudasis cukrus 1 v.š.
Džiovinti vaisiai (slyvos arba razinos arba abrikosai)
Bananai 1 vnt.
Meduolių prieskoniai 1 a.š. (cinamono. gvazdikėlių, imbiero, muskato, kvapiųjų pipirų mišinys)

       Puode užverdame pieną, sudedame smulkiai tarkuotą moliūgą ir paverdame 2 minutes. Suberiame avižinius dribsnius, žiupsnelį druskos, papildome vandens. Prieš baigiant virti dribsniams, sudedame pasmulkintus džiovintus vaisius, meduolių prieskonius, cukrų. Nukeliame nuo ugnies, įmaišome sviesto ir bananų griežinėlius. 



2016 m. lapkričio 28 d., pirmadienis

Ryžių ir baklažanų troškinys su anakardžiais



Reikės:
Ryžiai ilgagrūdžiai 200 g
Laukiniai ryžiai 50 g
Baklažanai 1 vnt.
Anakardžių riešutai 50 g
Imbiero gabalėlis
Citrinos sultys2 v.š.
Sezamų aliejus 2 v.š.
Sojos padažas 2 v.š.
Cukrus 2 a.š.
Maltos saldžiosios paprikos
Čili, karis~
Sezamo sėklos 2 a.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Ryžius apverdame sūdytame vandenyje 10 min. ir paliekame brinkti, kol gaminsime likusį troškinį. Sausoje ketuvėje paskrudiname riešutus, po to galima pasmulkinti (aš palikau nesmulkintus). Baklažaną supjaustome nedideliais kubeliais, pabarstome druska. Keptuvėje įkaitiname nemažai aliejaus ir kepame baklažanus, kol apskrus. Paskui baklažanus nustumiame į keptuvės šonus, į vidurį pilame sezamo aliejaus, sudedame paprikas, karį, sezamą, tarkuoto imbiero ir truputį apkepiname. Pilame skystus padažus - sojos, citrinos sultis (aš dar papildomai acto įpyliau, nes norėjau lengvai saldžiarūgščio skonio). Sudedame ryžius, riešutus, pagardiname viską druska, cukrumi, pipirais, jeigu per tiršta - dar įpilame šiek tiek vandens. Patroškiname ir tiekiame su šviežiomis salotomis. 
       Recepto idėja - Jogos mityba.



2016 m. lapkričio 25 d., penktadienis

Sniego senis iš kreminio sūrio



       Pažaidėme su vaikais truputį ir pagaminome štai tokį mielą sniego senį su krekeriais :) Sumanymas tas pats kaip ir gaminant sūrio rutuliukus, t.y. kreminis sūrelis apvoliotas mocarelos drožlėse.

Reikės:
Kreminis sūrelis 350 g (pvz. Philadelphia arba Rasa)
Mocarela 1 rutuliukas
Česnakinė druska, krapai
Krekeriai~

       Kreminį surelį išsukame su prieskoniais. Mocarelą gerai nusausiname ir sutarkuojame per smulkią tarką. Iš kreminio sūrio šlapiomis rankomis formuojame sniego rutulį ir apvoliojame mocarelos drožlėse. Nusiplauname rankas ir pakartojame antrą rutulį. 
       Nosiai išpjauname morkos gabaliuką. Akims ir sagoms aš panaudojau juodus pipirus, bet pagalvojau, kad jeigu jau gaminame vaikams, tai geriau būtų išpjauti juodos alyvuogės gabaliukus, kad mažieji netyčia nesuvalgytų.
        Recepto idėją radau čia.

2016 m. lapkričio 23 d., trečiadienis

Mėsos tefteliai pomidorų padaže



Reikės:
Malta jautiena su kiauliena 800 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Krapai, bazilikai ~
Pomidorų pasta 1 mažas indelis (140 g)
Grietinė 150 g
Miltai 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Mėsos faršą išminkome su druska, pipirais, krapais ir bazilikais. Suformuojame mažus kukulius. Svogūną susmulkiname ir apkepiname didelėje keptuvėje ant aliejaus. Sudedame mėsos kukulius ir dar truputį apkepiname. Supilame pomidorų pastą ir stiklinę vandens (arba tiek, kad apsemtų kukulius). Troškiname ant nedidelės ugnies 30 min. retkarčiais pamaišant. Pagardiname padažą druska, pipirais (galima dar cukraus šaukštelį), įspaudžiame česnako, supilame grietinę. Prieš baigiant troškintis nusemiame stiklinę skysčio, išmaišome su miltais ir supilame atgal, kad padažas sutirštėtų. 
       Tiekiame su bulvių koše arba makaronais.

2016 m. lapkričio 21 d., pirmadienis

Lęšių maltinukai



       Dar vienas turkiškos virtuvės šedevras!!! Kažkaip jaučiu, kad paskutiniu metu  šis puslapis pavirto į kotletų tinklaraštį :) Na, kadangi mūsų namuose valgo mažieji, vis renkuosi maltos mėsos patiekalus. Bet pati esu nelabai didelė mėsos mėgėja, ir vaikams stengiuosi įsiūlyti vis ką nors sveikesnio, ta proga susiradau lęšių maltinukų receptą.

Reikės:
Lęšiai 1 st.
Kvietinės kruopos 1/2 st.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Pomidorų pasta 1 v.š.
Čili padažas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Karis, maltos saldžiosios paprikos~
Svogūnų laiškai, petražolės~
Džiūvėsėliai 3-4 v.š.

       Lęšius ir kvietines kruopas išverdame, pasūdome, beriame pipirų ir kario. Svogūną susmulkiname ir apkepiname aliejuje kartu su smulkintu česnaku. Įmaišome pomidorų pastą, čili padažą ir prieskonius. Supilame viską į lęšius. Užmaišome "faršą" su keliais šaukštais džiūvėsėlių, pridedame smulkintus svogūnų laiškus ir petražoles. 
       Šlapiomis rankomis formuojame pailgus maltinukus. Originaliame recepte taip ir siūloma patiekti, bet aš dar papildomai nusprendžiau juos apkepti - kad būtų tvirtesni ir traškesni. Keptuvėje įkaitinau truputį aliejaus su gabalėliu sviesto, maltinukus lengvai pavoliojau  į miltus, perteklių nukračiau ir trumpai iš abiejų pusių apkepiau. Mes valgėme su visokių daržovių garnyrais. Labai labai skanu!
       Recepto idėja - Easy Turkish Recipies.



2016 m. lapkričio 18 d., penktadienis

Mielinės bandelės su cinamonu



       Greitos pusryčių bandelės - mielinė tešla pakyla per valandą, o iškepa per 18 min. :) Aš dariau bandeles-mazgelius ir apibarsčiau cinamonu su cukrumi, bet galimi bet kokie varijantai -  daryti mažutes apvalutes bandutes ir pabarstyti pvz. sezamu.

Reikės:
Pienas 250 ml
Sausos mielės 1 v.š.
Cukrus 3 v.š.
Sviestas 50 g
Miltai 13 v.š. (su kaupu)
Druska žiupsnelis

Aptepimui: 
Šlakelis pieno arba kiaušinis
Cukrus + cinamonas po 1 v.š.

       Pieną pašildome iki kambario tempratūros, suberiame šaukštą cukraus ir mieles. Paliekame kelioms minutėms pastovėti. Miltus išmaišome su likusiu cukrumi, druska. Supilame ištirpintą sviestą ir šiltą pieną. Minkome tešlą, kol taps minkšta ir elastinga ir nebelips prie rankų. Dedame į dubenį išteptą aliejumi, uždengiame plėvele ir statome į 50 C orkaitę valandai. 
       Iš pakilusios tešlos atsignybiame po gabaliuką ir formuojame bandeles. Bandelėms-mazgeliams reikia iškočioti pailgą virvelę ir surišti ją į mazgą. Galiukus suplojame. 




       Paviršių patepame pieno šlakeliu ir pabarstome cukraus-cinamono mišiniu. Kišame į gerai įkaitintą 200 C orkaitę ir kepame 18 min. kol gražiai pagels. 


2016 m. lapkričio 16 d., trečiadienis

Graikiškas mėsos ir baklažanų apkepas "Moussaka"



      Neseniai atostogavome Kretoje, kur labai susižavėjau graikiška virtuve, ir aišku, labiausiai sužavėjo Moussaka - graikiškas lazanijos varijantas, tik vietoje lakštinių jie naudoja bulves ir baklažanus. Užklotas puriu Bešamelio sluoksniu - mmmm, skaniau nebūna...

Reikės:
Malta jautiena 500 g
Baklažanai 1 vnt.
Cukinijos mažos 1/2 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Svogūnai 2 maži vnt.
Česnakas 2 sk.
Konservuoti smulkinti pomidorai 400 g 
Pomidorų pasta 1 v.š.
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~
Čiobreliai~
Maltos saldžiosios paprikos, 
Cinamonas, kvapieji pipirai~

Bešamelio padažui:
Sviestas 80 g
Pienas 750 ml
Miltai 3 v.š.
Muskatas, baltieji pipirai~
Tryniai 2-3 vnt.
Parmezano sūris 100 g

       Bulves supjaustome plonais grietinėliais, vieną svogūną - plonais šiaudeliais ir sudedame į dubenį. Užpilame aliejumi, druska ir čiobreliais, gerai išmaišome. Išklojame bulvėmis ir svogūnais kepimo indą, pašlakstome aliejumi ir kepame 20 min. 190 C orkaitėje. Baklažanus ir cukinijas supjaustome plonais griežinėliais, vėl sudedame į dubenį, pagardiname druska, čiobreliais ir aliejumi. Kai apkeps bulvės, ant jų išdėliojame sluoksnį baklažanų ir cukinijų riekelių ir vėl kišame 20 min. į orkaitę. 
       Kol daržovės kepa, pasiruošiame mėsos ir Bešamelio padažus. Keptuvėje įkaitiname truputį aliejaus ir apkepiname smulkintą svogūną. Tada sudedame smulkintus česnakus. Beriame prieskonius, pomidorų pastą ir mėsos faršą. Kai nebesimatys rožinių mėsos gabalėlių, užpilame pomidorų padažu, pagardiname druska ir pipirais (aš dar papildomai įdėjau šaukštelį cukraus). Troškiname ant nedidelės ugnies, kol paruošime Bešamelį. Sviestą ištirpiname puodelyje, tuomet suberiame miltus. Intensyviai maišome, kol visi miltai įsigers ir pradedame po truputį pilti pieną. Pilame dalimis, kainant ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol gausime vientisą kreminį padažą. Pagardiname muskatu ir pipirais, druskos nereikia nes dėsime parmezano. Nukeliame padažą nuo ugnies, įmaišome kiaušinių trynius. Tada suberiame tarkuotą sūrį ir labai gerai išmaišome. 1/3 dalį padažo įmaišome į mėsos padažą. Ant apkeptų daržovių supilame mėsos padažą, ant viršaus tolygiai paskirstome Bešamelį. Kepame 190 C orkaitėje 40-50 min.
       Recepto šaltinis - Akis Petretzikis.



2016 m. lapkričio 14 d., pirmadienis

"Minestrone" sriuba



Reikės:
Virtos pupelės 1 st.
Svogūnai 1 vnt.
Salierai 1 stiebas
Morkos 1 vnt.
Cukinijos 1 vnt. maža
Bulvės 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Pomidorai 2 vnt.
Makaronai 1 st.(nevirtų)
Druska, juodieji pipirai~
Raudonėlis~
Alyvuogių aliejus~

        Dideliame puode įkaitiname truputį aliejaus ir apkepame smulkintus svogūnus ir salierus. Sudedame kubeliais pjaustytas morkas, šiek tiek apkepame. Tada užpilame viską vandeniu. Suberiame virtas pupeles ir bulves. Pomidorą nuplikome, nulupame, supjaustome kubeliais ir sudedame į sriubą. Galiausiai sudedame kubeliais supjaustytą cukiniją. Pagardiname druska, pipirais, raudonėliu, įspaudžiame česnako skilteles. Makaronus išverdame atskirai. Dedame į lėkštes makaronų, užpilame daržovių sriuba ir tiekiame su grietine ir/ar pesto padažu. 
   

2016 m. lapkričio 11 d., penktadienis

Balandėliai



       Labai mėgstu balandėlius, tačiau namuose ne dažnai prisiruošiu juos gaminti, gal tik kokį kartą metuose... Kiekviena šeimininkė turi savų paslapčių, kaip juos pagaminti, parašysiu kaip darau aš.

12 vnt. reikės:
Kopūstas didelis 1 vnt.
Malta mėsa 500 g (imu perpus kiaulieną su jautiena)
Virti ryžiai 4 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Lauro lapai 3-4 vnt.
Vištienos sultinio 1 kubelis
Grietinė 2 v.š.
Pomidorų pasta 1 v.š.
Miltai 1 v.š.

       Kopūsto kietkotį išpjauname. Dideliame puode užviriname sūdyto vandens ir į jį panardiname kopūstą. Po kelių minučių apverčiame - kad lapai iš abiejų pusių apvirtų. Tada atsargiai išimame su 2 šakutėm ir nulupame kelis suminkštėjusius lapus. Vėl dedame kopūstą į verdantį vandenį - ir taip, kol nulupsime 12 didelių gražių lapų. Tada išpjauname ant kiekvieno lapo kietąją dalį (tokį trikampiuką) ir dedame po šaukštą įdaro. Gražiai susukame balandėlius.
            Įdarui maltą mėsą sumaišome su kiaušiniu, druska, pipirais ir virtais ryžiais. Įdarytus balandėlius glaustai sudedame į didelį puodą, išklotą svogūnų ir morkų griežinėliais. Užpilame sultiniu, kuriame virė kopūstas, įdedame lauro lapų ir vištienos sultinio kubelį. Sultinys turi pilnai apsemti balandėlius. Troškiname 45 min. ant vidutinės ugnies. Prieš pabaigą sutirštiname padažą: porą šaukštų grietinės puodelyje sumaišome su šaukštu pomidorų pastos ir šaukštu miltų. Atskiedžiame puodeliu sultinio (iš puodo, arba jei dar turite likusio nuo kopūsto) ir supilame ant balandėlių. Tiekiame su virtomis bulvėmis ir grietine.


2016 m. lapkričio 9 d., trečiadienis

Pupelių karis



Reikės:
Pupelės baltosios 1,5 st.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Geltonos paprikos 1/2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Česnakas 2 sk.
Bulvės 1 vnt.
Sviestas 2 v.š.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Bazilikai, krapai~
Karis, maltos saldžiosios paprikos
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Pupeles užmerkiame nakčiai. Kitą dieną išverdame 40 min. nesūdytame vandenyje. Gilioje keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepiname smulkintus svogūnus, tarkuotą morką ir papriką. Beriame raudonus prieskonius ir pomidorų pastą. Pomidorus nuplikome, nulupame ir supjaustome kubeliais. Sudedame į keptuvę ir patroškiname. Paskui sudedame stambiai tarkuotą bulvę ir nusunktas pupeles. Gausiai pagardiname druska, pipirais, beriame žoleles, įdedame sviesto. Troškiname, vis įpilant truputį vandens, kol bulvės "paleis" krakmolą ir troškinys sutirštės. Pabaigoje įspaudžiame česnako.      
       Tiekiame su ryžiais ir salotomis. Mes valgėme su agurkų-fetos salotomis: agurkų griežinėlius pagardiname šaukštu graikiško jogurto, patrupiname fetos ir krapų.



2016 m. lapkričio 7 d., pirmadienis

Turkiška lęšių ir ryžių sriuba


       Gaminau kasdienišką sriubą, nieko gero nesitikėjau, recepto idėją  nusižiūrėjau iš Youtube, bet originalų receptą smarkiai pakeičiau pagal save ir išėjo nuostabiai gera sriuba... Pati skaniausia iš visų lęšinių sriubų, kurias gaminau iki šiol - įtraukiu į nuolatinį savo sriubų repertuarą :)

Reikės:
Lęšiai 1 st.
Ryžiai 4 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Vištienos sultinys 750 ml
Pomidorų pasta 2 v.š.
Česnakas 2 sk.
Džiovinti krapai ir petražolės~
Maltos aitriosios paprikos~
Druska, juodieji pipirai~

       Lęšius ir ryžius apverdame sūdytame vandenyje, kol bus beveik išvirę (pirma sudėjau lęšius, paskui ten pat sudėjau ryžius). Dideliame puode įkaitiname šlakelį aliejaus ir apkepiname smulkintus svogūnus. Tada sudedame stambiai sutarkuotas morkas ir pomidorų pastą. Pakepiname, kol suminkštės ir užpilame sultiniu (originaliame recepte siūloma vandeniu, bet aš turėjau sultinio su kaulu, nuo kurio dar šiek tiek nugramdžiau vištienos). Sudedame mažais kubeliais pjaustytas bulves. Kai užvirs - sudedame nusunktus lęšius ir ryžius. Jeigu trūksta skysčio - įpilame vandens. Pagardiname viską druska, pipirais, čili ir prieskoninėmis žolelėmis, įspaudžiame česnako skilteles. Dar šiek tiek paverdame, kol bulvės suminkštės. Galima šią sriubą ir sutrinti blenderiu, bet man patiko palikti taip. Tiekiame su grietine.
       Recepto idėja čia.


2016 m. lapkričio 4 d., penktadienis

Morkų pyragas su maskarponės kremu



      Minkštas ir kvapnus pyragas su maskarponės kremu. Be kremo, irgi būtų labai skanus, tik atrodytų taip kasdieniškai... Galima kepti keksiukus, bet aš paėmiau didžiausią 28 cm formą - man kažkaip pasirodė, kad tešlos kiekis be galo didelis, bet pyragas išėjo gan neaukštas, todėl būtų tilpęs ir į mažesnę kepimo formą. 

Reikės: (1 stiklinė - 250 ml)
Tarkuotos morkos 3 st. (maždaug 4 didelės morkos)
Kiaušiniai 4 vnt.
Augalinis aliejus 1 1/4 st.
Cukrus 3/4 st.
Miltai 2 st.
Druska 1 a.š.
Kepimo soda 2 a.š.
Cinamonas, imbieras, muskatas - po 1 a.š.
Graikiniai riešutai 1 st.

Kremui:
Maskarponė 250 g
Grietinėlė 35 proc. 200 g
Cukrus 3 v.š.

      Morkas smulkiai sutarkuojame, aš sutarkavau rankomis per smulkią tarką (kažkada skaičiau patarimą, jei morkos labai sultingos - išspaudžiame sultis ir išgeriame, o pyragui naudojame tik tarkius). Sumaišome su kiaušiniais, cukrumi ir aliejumi. Miltus atskirame dubenyje sumaišome su kepimo soda ir prieskoniais. Įmaišome į tešlą. Galiausiai suberiame sukapotus riešutus. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi (jei nenaudosite popieriaus, tada patepame riebalais). Kepame 180 C orkaitėje 40-50 min.
       Pyragą pilnai atvėsiname. Grietinėlę mikseriu standžiai išplakame su cukrumi. tada atsargiai mentele įmaišome maskarponę ir aptepame pyragą.
       Kitas kremo variantas: indelį kreminio sūrelio (pvz. Philadelphia) sumaišyti su minkštu sviestu (apie 80 g) ir keliais šaukštais cukraus. Toks kremas bus riebesnis, bet kietesnis, tinkamas dekoruoti su konditeriniu švirkštu ir aš tokį rinkčiausi keksiukams puošti.
       Recepto šaltinis - Vaikai-vanile.blogspot.lt.




2016 m. lapkričio 2 d., trečiadienis

Turkiški maltinukai su bulvėmis



     Kažkas naujo mano repertuare :) Niekada nebuvau kepusi maltinukų keraminėje formoje, bet pabadžiau ir patiko. Labai skanūs ir minkšti, nesuskrudę taip, kaip kepant ant skardos, bet ir ne tas pats, kas troškinti keptuvėje. 

Reikės:
Malta mėsa 1,2 kg (ėmiau kalakutieną perpus maišytą su jautiena)
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Džiūvėsėliai 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Prieskoninės žolelės, geriau šviežios (krapai, petražolės, bazilikai, čiobreliai)~
Pomidorų pasta 1 v.š.
Alyvuogių aliejus ~
Pomidorai 2 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Bulvės 5 vnt.

       Mėsos faršą sumaišome su tarkuotu svogūnu (aš susmulkinau kombainu), druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis, džiūvėsėliais ir išspaustu česnaku. Suminkome ir šlapiomis rankomis formuojame mažus kukuliukus - tada juos suspaudžiame plokščiai, kaip blynelius. Bulves nulupame ir supjaustome griežinėliais (į 5 griežinėlius kiekvieną bulvę). Išdėliojame maltinukus paeiliui su bulvėmis į kepimo indą, pašlakstytą aliejumi. Tarpuose pridėliojame paprikų ir pomidorų skiltelių (aš turėjau tik mažiukus vyšninius pomidorus, tai nesmulkinau). Mažame indelyje sumaišome pomidorų pastą su trupučiu druskos ir pipirų. Palaipsniui maišant supilame puodelį karšto vandens. Gautu padažu užpilame maltinukus ir bulves. Kepame 200 C orkaitėje 50 min. 
       Recepto šaltinis - Easy Turkish Recipes.


2016 m. spalio 31 d., pirmadienis

Kepti sumuštiniai


       Čia jau turbūt lietuviška užstalės klasika :))) Bet viename forume radau įdomesnį keptų sumuštinių receptą, išbandžiau ir labai patiko.

Reikės:
Forminė sumušinių duona 1/2 pak.
Vištienos dešra 100 g
Fermentinis sūris 100 g
Marinuoti kornišonai 10 vnt. 
Alyvuogės (žalios ar juodos) sauja
Paprikos 1/2 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/4 vnt.
Majonezas 2 v.š.
Garstyčio 2 a.š.
Juodieji pipirai, picos prieskoniai~

       Dešrą ir sūrį sutarkuojame, daržoves smulkiai supjaustome. Viską pagardiname prieskoniais, pipirais ir sumaišome su majonezu bei garstyčiomis. Kepimo skardą glaustai išklojame kvadratinės duonos riekelėmis (perpjoviau pusiau), ant viršaus paskleidžiame įdarą ir kepame 190 C orkaitėje apie 15-20 min. (kol duona paskrus, o sūris išsilydys).
       Receptą radau forume Mūsų mažyliai .

2016 m. spalio 28 d., penktadienis

Itališkos brusketos su vytintu kumpiu ir mocarela



      Genialumas slypi paprastume, svarbiausia turėti kepaliuką šviežios minkštos čiabatos ir dar šį bei tą... Receptas nieko įmantraus, visai paprasti, bet labai skanūs susmuštinukai užkandai prie vyno taurės.

Reikės:
Čiabatos duona 1 kepaliukas (nepilną sunaudojau)
Vytinto kumpio 80 g
Mocarela 1 rutuliukas
Rukolos lapeliai
Saulėje džiovinti pomidorai 4 vnt.
Sveistas ~

       Duonos reikeles aptepame sviestu, ant viršaus gražiai pavingiuojame kumpio griežinėlius. Mocarelą gerai nuspaudžiame, aš dar padedu pagulėti sausai ant lėkštelės, kol pasiruošiu visus produktus. Ant kiekvieno sumuštinuko uždedame po riekelę mocarelos, papuošiame rukolos lapeliais ir džiovintų pomidorų juostelėmis.


2016 m. spalio 26 d., trečiadienis

Kalakutienos zuikis su ryžiais



       Pirmą kartą kepiau apvalų zuikį folijoje ir jis man žymiai labiau patiko, negu įprastinis keptas pailgoje skardelėje. Nurodyto produktų kiekio man gavosi per daug (28 cm skardelei), tad išėjo dar vienas mažas zuikutis, kurį iškepiau suvyniotą į foliją :)

Reikės:
Malta kalakutiena 650 g
Malta kiauliena 350 g
Ryžiai (virti) 5-6 v.š. 
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Česnakas 4 sk.
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai 8 v.š. (arba sudžiūvus bandelė)
Pienas 100 ml
Pomidorų padažas 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Malta kalendra, bazilikai, kvapieji pipirai, karis~
Aliejus~
Tarkuotas sūris 50 g (dėjau "Džiugą", bet gali būti fermentinis)
Aptepimui: pomidorų padažas+majonezas

       Svogūną smulkiai supjaustome, morką smulkiai sutarkuojame ir apkepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus. Į mėsos faršą įmaišome kiaušinį, apkeptas daržoves, įspaudžiame česnako, beriame prieskonių. Supilame pieną, džiūvėsėlius, pomidorų padažą ir galiausiai sudedame ryžius. Suminkome apvalų zuikį arba kepame pailgoje formoje, pateptoje aliejumi 200 C orkaitėje 1 val. Paviršių galima aptepti dar vienu šaukštu pomidorų padažo, sumaišyto su majonezu (prieš kišant į orkaitę). Pabaigoje zuikį apibarstome tarkuotu sūriu ir kepame dar 10 min.
       Recepto šaltinis - AJ receptai.

2016 m. spalio 24 d., pirmadienis

Daržovių sriuba su Tortellini virtinukais



       Šios sriubos pagrindas - skanus ir tikras vištienos sultinys. Jis man liko nuo visai kito patiekalo, ir šiaip nebesikartosiu, kaip verdu sultinį - nes jau tikrai daug kartų esu tai rašiusi... 

Reikės:
Vištienos sultinys 1,2 l
Tortellini su kumpiu ir sūriu 250 g (pvz. Agnesi)
Šaldytų daržovių rinkinys 250 g (ėmiau Hortex su morkom, žirneliais, kalafiorais, Briuselio kopūstais ir šparaginėm pupelėm)
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Druska, pipirai~
Karis 1 a.š.
Petražolės, krapai~

       Tortellini išverdame sūdytame vandenyje. Svogūną susmulkiname ir puode lengvai apkepiname su trupučiu aliejaus. Suberiame daržoves, minutėlę pakepame, įspaudžiame česnako ir užpilame karštu sultiniu. Pridengiame ir verdame ant mažos ugnies, kol daržovės suminkštės. Pagardiname, jeigu reikia druska ir pipirais. Dar geresnei spalvai (ir skoniui) įberiame kario. Sudedame nukoštus virtinukus ir apibarstome kapotomis žolelėmis. 


2016 m. spalio 21 d., penktadienis

Nekeptas meduolinis pyragas




       Praeitą kartą šį desertą dariau prieš 1,5 metų ir nutiko nuostabi istorija. Ėjo paskutinės mano nėštumo savaitės, štai kartą galvoju paruošiu pyragą savaitgaliui, pasilepinsime su namiškiais... Iš vakaro užmaišiau, o kitą rytą netikėtai išskubėjome į gimdymo namus. Šį receptą radau Viktorijos tinklaraštyje, ji rašė, kad išlaikė pyragą šaldytuve 1,5 paros - po tiek laiko buvo itin skanus. Taigi, maniškis netyčia išstovėjo 2 paras, nes per visą sumaištį jį visi pamiršo... Aš grįžau namo po 2 dienų su mūsų naujagime, kurią pavadinome Medute. Ne dėl pyrago aišku tokį vardą išrinkome - jau buvome sugalvoję taip iš anksto, tiesiog smagus sutapimas, kad mūsų Meduolis pasirinkto ateiti ta proga, kai tik paruošiau meduolinį pyragą :))

Reikės:
Meduoliai šokoladiniai 500 g
Grietinė 40 proc. 500 g
Cukraus pudra 3-4 v.š.
Bananai 3 vnt.

       Meduolius sutrupiname kombainu. Grietinę išsukame su cukraus pudra, įpjaustome bananų gabalėlius. Į stiklinį indą sudedame pusę trupinių, pilame kremą ir viską užbarstome likusiais trupiniais. Uždengiame plėvele ir statome į šaldytuvą ~1 parai. 


2016 m. spalio 19 d., trečiadienis

Žiedinių kopūstų salotos su kukurūzais ir razinomis


Reikės:
Žiediniai kopūstai 1,5 vnt.
Kiaušiniai 3 vnt.
Konservuoti kukurūzai 1 ind.
Razinos sauja
Žemės riešutai sauja
Majonezas 4 v.š. 
Druska, juodieji pipirai~

       Kalafijorus išskirstome žiedynais ir išverdame sūdytame vandenyje. Razinas užpilame karštu vandeniu ir paliekame trumpam išbrinkti. Kiaušinius kietai išverdame, supjaustome. Virtus kalafijorus taip pat dar pasmulkiname, suberiame kukurūzus, riešutus, razinas ir viską sumaišome su majonezu. Pagardiname druska ir pipirais. 
       Galima patiekti žaliuose Iceberg salotų lapuose.
       Recepto idėja - Mamyčių klubas.



2016 m. spalio 18 d., antradienis

Purus biskvitas




        Atradau minkšto ir puraus biskvito receptą - juo šiandien ir dalinuosi. Skanus jau ir pats biskvitas, pertepimą galite daryti kokį tik norite, aš šį kartą panaudojau vaikiškam princesės tortui  - gaminau tokį patį "Barbie" tortą kaip ir pernai (princesės tortui reikia imti dvigubą kiekį produktų).

24 cm biskvitui: (*stiklinė - 250 ml)
Kiaušiniai 4 vnt. 
Cukrus 1 st. 
Miltai 1 st.
Vanilinis cukrus~ 
Druska žiupsnelis

       Kiaušinių baltymus atskiriame nuo tryniių ir gerai išplakame su žiupsneliu druskos (lėtu režimu). Kai baltymai pradeda standėti, po truputį pilame cukrų. Toliau, neišjungdami mikserio, po truputį supilame trynius ir galiausiai įmaišome miltus. Kepimo formą gerai ištepame riebalais (aš dar papildomai išklojau kepimo popieriumi), supilame tešlą ir kepame 180 C orkaitėje 30-40 min. (stebėdami, bet nedarinėdami orkaitės durelių). Paliekame biskvitą pilnai atvėsti, tada išimame iš formos ir perpjauname į 2 ar 3 dalis, priklausomai nuo šeimininkės įgūdžių. Dabar aš jau supjaustau dideliu aštriu peiliu, bet anksčiau kai buvau pradedanti šeimininkė naudodavau siūlo triuką - t.y. apjuosiame torto pagrindą siūlu (plonu, skirtu siuvimui), sukryžiuojame ir traukiame siūlą į priešingas puses, kol perpjausime biskvitą. 
       Recepto idėja - 5 braškės.




2016 m. spalio 17 d., pirmadienis

Vištienos troškinys su kopūstais



       Aš gaminau su šviežiais kopūstais, bet ne mažiau skanu būtų ir su raugintais. Toks paprastas, naminis troškinys, sriuba ir karštas patiekalas - du viename...

Reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Bulvės 3 vnt.
Žiediniai kopūstai, žiedynais 1 st. (ėmiau šaldytus)
Švieži kopūstai, pjaustyti 1 st.
Česnakas 3 sk.
Sviesto gabalėlis
Krapai, lauro lapai
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepame smulkintus svogūnus. Kai svogūnai suminkštės, suberiame kubeliais pjaustytas morkas. Kai morkos apkeps, sudedame mažais kubeliais pjaustytą vištieną. Pagardiname druska, pipirais, krapais, įspaudžiame česnako skilteles. Kai vištiena apkeps, suberiame kubeliais pjaustytas bulves. Įdedame lauro lapelių, užpilame trupučiu vandens, uždengiame ir troškiname dar 5 min. Tada suberiame plonais šiaudeliais pjaustytus kopūstus ir žiedynais išskirstytus kalafiorus. Dar patroškiname kol visos daržovės bus minkštos ir patiekiame su grietine.
       Receptą radau čia.


2016 m. spalio 14 d., penktadienis

Česnakinės krevetės svieste



        Pats skaniausias būdas iškepti krevetes. Čia toks bazinis receptas, tinkantis visiems atvejams. Aš perku krevetes su galvomis (dažniausiai per akcijas), prisikepu jų ir paskui laikau šaldytuve sandariame indelyje, ir mėgaujuosi kiekvieną dieną, kol visas sunaudoju... Jomis galima skaninti salotas, trintas sriubas arba tiesiog - valgyti karštas su šviežiu prancūzišku batonu. 

Reikės:
Krevetės su galvomis 300 g
Česnakas 3 sk.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Sviestas 1,5 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Čili pipirai~ (jeigu mėgstate)
Šviežios petražolės, krapai~

       Krevetes nuplauname, nuplėšiame galvas. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir jame apkepame pasmulkintus česnakus (nelabai smulkiai). Kai tik česnakai paskleis aromatą ir gražiai pagels (ne paruduos), išimame juos iš keptuvės ir atidedame. Suberiame krevetes, pagardiname druska, pipirais, čili ir kepame vis pamaišydami. Prieš baigiant kepti įdedame gabalėlį sviesto, sudedame atgal česnakus, dar minutėlę pakepiname ir užberiame kapotų žolelių. 



2016 m. spalio 12 d., trečiadienis

Avokadų ir mangų sluoksniuotis su dribsniais



       Labai greitas, labai lengvas ir sveikas desertas arba užkandis.

2 porcijoms:
Avokadas  1 vnt.
Mangas 1 vnt.
Vanilinis jogurtas 4 v.š.
Sėlenų dribsniai 4 v.š.
Migdolai 10 vnt.

       Avokadą ir mangą supjaustome kubeliais. Sluoksniuojame desertiniuose indeliuose kartu su dribsniais ir vaniliniu jogurtu. Migdolus sukapojame peiliu ir užbarstome paruoštus sluoksniuočius.

2016 m. spalio 10 d., pirmadienis

Traški menkės filė su keptomis daržovėmis



       Kepiau iš šaldytos žuvies, t.y. ėmiau 700 g pakuotę, bet taip skaniai gavosi, kad pati viena suvalgiau bent pusę šio patiekalo :))) Jeigu gaminčiau pilnai 4 asm. šeimai, tai, manau, reikėtų imti 2 tokias pakuotes. Labai skanūs menkių gabalėliai su traškia plutele - šįkart pavolioti kukurūzų kruopose, bet galimi ir kiti plutelės varijantai, pvz. manų kruopos perpus sumaišytos su džiūvėsėliais.

Reikės:
Menkių filė 700 g (geriau šviežia)
Karis 1 a.š.
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Kiaušiniai 1 vnt.
Kukurūzų kruopos 6 v.š.
Aliejus kepimui

Garnyrui:
Morkos 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Porai 1/2 vnt.
Cukinija 1 vnt.
Česnakas 3 sk.
Druska, krapai, petražolės~
Sviesto gabaliukas

       Žuvį gausiai įtriname kariu, malta paprika, druska ir pipirais. Paliekame trumpam pasimarinuoti (kol supjaustysime daržoves). Tada gerai įkaitiname keptuvėje aliejų (gausiai), merkiame žuvies gabalėlius į kiaušinio plakinį, tada - į kukurūzų kruopas ir kepame, kol gražiai apskrus.
       Garnyrui morkas supjaustome šiaudeliais ir apkepiname ant šlakelio aliejaus (antroje keptuvėje). Paskui dedame pusžiedžiais supjaustytus porus. Dar šiek tiek pakepame ir sudedame juostelėmis pjaustytas paprikas. Galiausiai sudedame cukiniją, pjaustytą juostelėmis (arba suskustą juostelėmis) ir česnaką (taip pat juostelėmis). Įmetame gabaliuką sviesto, pasūdome. Kepame tik kol daržovės suminkštės. Pabaigoje dar galima pašlakstyti balzamiko actu, bet aš nedėjau.
       Recepto šaltinis - Mamyčių klubas.


2016 m. spalio 7 d., penktadienis

Sumuštinis su avokadu ir rikota


       Man kažkokia rikotos manija - negaliu praeiti prekybos centre pro sūrių lentyną, nepasiėmusi dar vienos rikotos :))) Kai nebežinojau, ką čia dar gero su ja pagaminus, panaršiau Pinterest puslapyje ir radau dar keletą įdomių receptų idėjų.

1 porcijai:
Ruginė duona 1 riekė (ėmiau Ekologišką tamsią)
Rikota 2 v.š.
Avokadai 1/2 vnt.
Vyšniniai pomidorai 3 vnt.
Raudono svogūno ~
Druska, juodieji pipirai~
Bazilikas~

       Aš duoną šiek tiek paskrudinau ir aptepiau sviestu. Ant duonos tepame rikotą, pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais. Avokadą nulupame, supjaustome labai siauromis plokštelėmis ir paskleidžiame ant sumuštinio. Dedame šiek tiek raudono svogūno, papjaustyto labai plonais šiaudeliais ir vyšninių pomidorų puselių. Aišku, čia labai tinka baziliko lapeliai, pagal norą dar galima užspausti citrinos sulčių. Labai labai skanu!
       Recepto idėja - Jamie Oliver, radau Pinterest puslapyje.



2016 m. spalio 5 d., trečiadienis

Rizotas su cukinija ir krevetėmis



Ryžiai 300 ml
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Cukinijos 1 vnt. (maža)
Krevetės 12 vnt. (didelės)
Daržovių sultinio 500 ml
Sviestas 2 v.š.
Šafranas žiupsnelis
Karis, čili ~
Druska, juodieji pipirai~

       Svogūną susmulkiname ir apkepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus ir gabalėliu sviesto (1 šaukštu). Suberiame ryžius, išmaišome ir, kai jau pradės kibti prie dugno, įpilame truputį sultinio. Pagardiname druska, pipirais. Pamaišome, kepame, kol sultinys išgaruos, įpilame dar samtį - troškiname, kol sunaudosime visą sultinį, o ryžiai bus išvirę. 
       Kitoje keptuvėje apkepiname krevetes su mėgiamais prieskoniais - aš dėjau česnako, čiili, šafrano, kario. Kai krevetės apkeps, suberiame pjaustytas cukinijas ir kartu apkepame porą minutėlių. Prieš baigiant troškintis rizotui sudedame krevetes su cukinijomis ir dar troškiname. Paragaujame, ar netrūksta druskos. Pabaigoje įmaišome likusį sviestą ir patiekiame.


2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Šparaginių pupelių salotos su pelėsiniu sūriu ir riešutais


 Reikės:
Salotų mišinys, sauja
Šparaginės pupelės 100 g
Raudonieji svogūnai 1/4 vnt.
Mėlynasis pelėsinis sūris 50 g
Graikiniai riešutai 6 vnt.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Balzamiko actas 1 a.š.
Druska,juodieji pipirai~

       Aliejų suplakame su balzamiko actu, įdedame druskos, įmaišome labai smulkiai pjaustytus svogūnus. Sumaišome užpilą su salotų lapais ir virtomis šparaginėmis pupelėmis. Pridedame kubeliais pjaustyto sūrio, riešutų, šviežiai maltų pipirų ir patiekiame.
     Salotų lapai čia nebūtini, gali būti puikiausios salotos vien iš šparaginių pupelių, bet aš įdėjau nes turėjau ir juos mėgstu...


2016 m. rugsėjo 30 d., penktadienis

Cukinijų keksiukai su šokolado gabalėliais



Reikės: (stiklinė - 250 ml)
Miltai 1,5 st.
Cukrus 3/4 st.
Kepimo soda 1 a.š.
Cinamonas 1 a.š.
Druska 1/2 a.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Augalinis aliejus 1/4 st.
Pienas 1/4 st.
Cukinijos tarkuotos, 1 st.
Citrinos sultys 1 v.š.
Obuolių tyrė 1/3 v.š. (nedėjau, pakeičiau pora šaukštų jogurto)
Šokoladas kapotas, 1/4 st.
Graikiniai riešutai 1/4 st.
Vanilinis cukrus~

       Sumaišome sausus produktus - miltus, cukrų, sodą, druską, cinamoną. Kitame inde sumaišome kiaušinius su aliejumi, pienu, obuolių tyre, citrinos sultimis. Įmaišome tarkuotas cukinijas. Suberiame miltų mišinį ir užmaišome tešlą. Galiausiai įmaišome šokolado gabalėlius su riešutais.
       Kepame 180 C orkaitėje 30 min. Man išėjo nepilnos 2 skardos (apie 19 vnt.).
       Recepto šaltinis - čia.


2016 m. rugsėjo 28 d., trečiadienis

Netikras zuikis



       Toks šeimyniškas patiekalas, kurį gaminu, kai pabosta kotletai :) Visada gaminu iš kiaulienos ir pagal šį Beatos recepta, tik aš nededu keptos šoninės spirgučių.

Reikės:
Malta liesa kiauliena 1 kg
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Obuoliai 1 vnt.
Kiaušiniai 3 vnt.
Džiūvėsėliai 2 saujos
Kalendra, čiobreliai~
Muskatas, kvapieji pipirai
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Keptuvėje ant aliejaus apkepiname smulkiai supjaustytus svogūnus ir morkas. Obuolį stambiai sutarkuojame su visa odele ir suberiame į svogūnus dar šiek tiek pasitroškinti. Mėsos faršą išmaišome su kiaušiniais, prieskoniais, apkepintomis daržovėmis, beriame prieskonių, džiūvėsėlių ir gerai išminkome. Kepimo formą patepame aliejumi, dedame savo "zuikį" ir uždengiame folija. Galima kepti ir apvalų "zuikį", be jokios formos. Kepame 190 C orkaitėje 1 valandą, paskui foliją nuimame ir dar kepame 30 min. kad gražiai apskrustų. 


2016 m. rugsėjo 26 d., pirmadienis

Salotos su apelsinais ir mėlynuoju pelėsiniu sūriu



2 porcijoms:
Salotų mišinys 2 saujos
Apelsinai 1 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/3 vnt. 
Pelėsinis sūris Memel Blue 100 g
Juodosios alyvuogės, sauja
Česnakas 1 sk.
Citrinos sultys 2 v.š.
Garstyčios 1 a.š.
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~

       Apelsiną nulupame ir supjaustome gabalėliais; geriausia išimti filė iš tarp odelių, bet aš labai skrupulingai nevargstu, daugmaž tas plėveles nuplėšau...Iš nudodytų produktų dubenyje suplakame užpilą, įspaudžiame česnako skiltelę. Sumaišome užpilą su salotų lapais ir smulkiai pjaustytais svogūnais. Dedame į lėkštes salotas, apelsinus, alyvuoges ir sūrį. Skanaus!


2016 m. rugsėjo 23 d., penktadienis

Rikotos šokoladiniai putėsiai


       Labai sotus desertas, nors ir žymiai liesesnis už tikrąjį Mousse au chocolat - iš nurodyto kiekio išeis geros 3 arba net 4 porcijos. Kadangi nenaudosime žalių kiaušinių, tai bus gera išeitis, jeigu valgys maži vaikai arba besilaukianti mama :)

Reikės:
Rikota 250 g
Kakava 3 a.š.
Cukrus 4 a.š.
Vanilinis cukrus~
Juodojo šokolado drožlės~

       Rikotą sumaišome su kakava, cukrumi ir vanile. Labai gerai viską išsukame mikseriu. Dedame į indelius, apibarstome šokolado drožlėmis ir pastatome mažiausiai 1 val. į šaldytuvą.
        Recepto idėja - Imagine Great Living.

2016 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis

Vištienos kepsneliai "Caprese"



       Patiks tiems, kas mėgsta Kaprio salotas - nuostabūs vištienos kepsneliai su pomidorais ir mocarela.

Reikės:
Vištienos krūtinėlės 1,5 vnt.
Mocarela 1 rutuliukas
Pomidorai 2 vnt.
Bazilikai švieži, saujelė
Balzamiko acto kremas~

Marinatui:
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Balzamiko actas 2 v.š.
Medus 1 v.š.
Česnakas 2 sk.
Bazilikai džiovinti 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Krūtinėlę padaliname į puseles ir tada kiekvieną dar perpjauname į 2 plonesnius kepsnelius. Sumaišome marinatą iš nurodytų produktų, pamerkiame į jį kepsnelius ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 4 val.
       Prieš kepimą kepsnelius atšildome apie 30 min. kambario temperatūroje. Iškepame paprastoje arba grilio keptuvėje. Pomidorus ir mocarelą supjaustome griežinėliais. Ant karštų kepsnelių dedame po riekelę sūrio, pomidorų ir pasmulkintų bazilikų lapelių. Apšlakstome balzamiko kremu.
       Aš patiekiau ant salotų "patalo" - tiesiog pakelį įvairių salotų lapų sumaišiau su žolelių užpilu (naudojau Kotanyi itališkų žolelių mišinį salotoms) ir įmečiau kelis vyšninius pomidoriukus. Buvo labai skanu!
       Recepto šaltinis atrastas YoutubeHow Jen Does It.


2016 m. rugsėjo 19 d., pirmadienis

Kitokia burokėlių mišrainė



       Tiesa, tai yra kitokia mišrainė tik mano virtuvėje - galbūt kažkam ji yra visai įprasta... Kartu su juoda duona, ir šalia tiesiog prašosi sūrios silkės gabalėlis - turbūt jau įaugęs į kraują derinys :)

Reikės:
Virti burokėliai 2 vnt.
Virtos morkos 2 vnt.
Virtos bulvės 2 vnt.
Konservuoti žirneliai 1 st.
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Marinuoti kornišonai 6 vnt.
Alyvuogių aliejus`
Druska, juodieji pipriai~

      Daržoves apverdame, supjaustome kubeliais. Suberiame žirnelius, smulkintus svogūnus ir agurkėlius. Viską išmaišome su alyvuogių aliejumi, druska ir šviežiai maltais pipirais.
       


2016 m. rugsėjo 17 d., šeštadienis

Cukinijų pyragas su džiovintais vaisiais



       Pats cukinijų sezonas, reikia galvoti, ką iš jų dar skanaus pasigaminus, taigi šiandien - puikus sveikuoliškas pyragas. Beje, su šiuo receptu dalyvauju Sveiko deserto konkurse. Jeigu patiko pyrago idėja, balsuojame čia - sveikuoliai.lt!

Reikės:
Cukinijos 500 g
Kiaušiniai 3 vnt.
Miltai 300 g
Cukrus 200 ml
Augalinis aliejus 200 ml
Cinamonas, muskatas, kvapieji pipirai~
Druska žiupsnelis
Abrikosų džemas 3 v.š.
Riešutai ir džiovinti vaisiai papuošimui~

       Cukinijas stambiai sutarkuojame, jeigu peraugusios - odą ir sėklas išpjauname (mano buvo mažytės, ėmiau 2 vnt.). Sumaišome su kiaušiniais ir aliejumi. Suberiame miltus, cukrų ir prieskonius. Užmaišome tešlą, supilame į kepimo popieriumi išklotą formą. Kepame 180 C orkaitėje 40-50 min. 
Kai pyragas šiek tiek pravės, aptepame paviršių abrikosų džemu ir ant viršaus išdėliojame džiovintus vaisius bei riešutus. 
       

2016 m. rugsėjo 16 d., penktadienis

Kalakutienos čiachochbili



      Gruziniškos virtuvės įkvėptas patiekalas. tikriausiai neturėčiau jo vadinti Čachochbili, nes tikrasis variantas būtų troškinti vištienos gabalėliai - ne filė, o su kaulu... Šįkart aš turėjau kalakutieną, kartais darau ir su vištiena, bet labai mėgstu padaže tą derinį - pomidorai/svogūnai/žolelės.

Reikės:
Kalakutiena guliašui 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Miltai 2 v.š.
Sviestas 1 v.š.
Šviežių arba džiovintų žolelių (petražolių, krapų, bazilikų, raudonėlių)~
Prieskoniai Chmeli suneli~
Druska, juodieji pipirai~

       Kalakutienos gabalėlius ištriname druska, pipirais ir džiovintomis žolelėmis (aš naudojau bazilikus ir raudonėlius). Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir gabalėlį sviesto. Mėsos gabalėlius apvoliojame miltuose ir kepame, kol apskrus. Sudedame smulkintus svogūnus. Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame, supjaustome gabalėliais ir sudedame į keptuvę troškintis. Trokšiname uždengtą, ant mažos ugnies apie 15 min. Pabaigoje įmaišome kapotas šviežias žoleles. Aš patiekiau su kuskusu.



2016 m. rugsėjo 14 d., trečiadienis

Keptų pomidorų ir pupelių sriuba su ančiuviais




       Labai skani trinta sriuba su orkaitėje keptais pomidorais, pupelėmis ir dar pagardinta ančiuviais!

Reikės:
Vyšniniai pomidorai 250 g
Konservuoti pomidorai 800 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 4 sk.
Pomidorų pasta 1 v.š.
Cukrus 1 v.š.
Konservuotos baltos pupelės 1 skardinė
Ančiuvių filė 3 vnt.
Vištienos arba daržovių sultinys 750 ml
Bazilikai, rozmarinai~
Tarkuotas parmezanas~
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~

       Pomidorus sudedame į kepimo skardelę arba ant folija išklotos skardos, pašlakstome aliejumi ir kartu su 2 sk. česnako kepame orkaitėje, kol odelės pajuos. Giliame puode alyvuogių aliejuje apkepiname smulkintus svogūnus, tada sudedame keptus pomidorus. Sukrečiame konservuotus pomidorus. Pagardiname druska, pipirais, raudonėliais, cukrumi ir truputį patroškiname. Paskui įdedame pomidorų pastos, pilame konservuotas pupeles ir sultinį. Verdame uždengę ant mažos ugnies 20 min. Prieš pat pabaigą įspaudžiame česnako ir sudedame šviežio baziliko lapelius. Išvirtą sriuba sutriname ir sudedame pjaustytus ančiuvius. Patiekiame su tarkuotu sūriu.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Laima".

2016 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

Pyragas su ožkos sūriu, pistacijomis ir slyvomis



       Nesaldus kepinys, labai tinkama užkandėlė "baliukui" arba iškylai :)

Reikės:
Kvietiniai miltai 250 g
Kepimo milteliai 1 v.š.
Ožkos pieno sūris 150 g
Pistacijos 80 g
Džiovintos slyvos 100 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Augaliniai aliejus 150 ml
Pienas 100 ml
Jogurtas 50 g
Druska 1 a.š.
Juodieji pipirai~

       Mažesniame dubenėlyje sumaišome miltus su kepimo milteliais. Suberiame pistacijas, perpus pjautas slyvas ir pasmulkintą sūrį. Kitame dubenėlyje išplakame kiaušinius ir druską iki baltumo. Įmaišome aliejų, paskui - pieną, galiausiai - jogurtą. Pagardiname maltais pipirais. Atsargiai mentele įmaišome miltus su pagardais. Šiame etape svarbiausia nepermaišyti tešlos, geriau yra "nedamaišyti", kad pyragas gautųsi kuo puresnis. Kepame popieriumi išklotoje formoje, 180 C orkaitėje 40 min. - patikrinti reikia mediniu pagaliuku. Ir aišku neperkepti, kad būtų kuo minkštesnis. 
       Recepto šaltinis - Rachel Khoo "Little Paris Kitchen".