2016 m. lapkričio 16 d., trečiadienis

Graikiškas mėsos ir baklažanų apkepas "Moussaka"



      Neseniai atostogavome Kretoje, kur labai susižavėjau graikiška virtuve, ir aišku, labiausiai sužavėjo Moussaka - graikiškas lazanijos varijantas, tik vietoje lakštinių jie naudoja bulves ir baklažanus. Užklotas puriu Bešamelio sluoksniu - mmmm, skaniau nebūna...

Reikės:
Malta jautiena 500 g
Baklažanai 1 vnt.
Cukinijos mažos 1/2 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Svogūnai 2 maži vnt.
Česnakas 2 sk.
Konservuoti smulkinti pomidorai 400 g 
Pomidorų pasta 1 v.š.
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~
Čiobreliai~
Maltos saldžiosios paprikos, 
Cinamonas, kvapieji pipirai~

Bešamelio padažui:
Sviestas 80 g
Pienas 750 ml
Miltai 3 v.š.
Muskatas, baltieji pipirai~
Tryniai 2-3 vnt.
Parmezano sūris 100 g

       Bulves supjaustome plonais grietinėliais, vieną svogūną - plonais šiaudeliais ir sudedame į dubenį. Užpilame aliejumi, druska ir čiobreliais, gerai išmaišome. Išklojame bulvėmis ir svogūnais kepimo indą, pašlakstome aliejumi ir kepame 20 min. 190 C orkaitėje. Baklažanus ir cukinijas supjaustome plonais griežinėliais, vėl sudedame į dubenį, pagardiname druska, čiobreliais ir aliejumi. Kai apkeps bulvės, ant jų išdėliojame sluoksnį baklažanų ir cukinijų riekelių ir vėl kišame 20 min. į orkaitę. 
       Kol daržovės kepa, pasiruošiame mėsos ir Bešamelio padažus. Keptuvėje įkaitiname truputį aliejaus ir apkepiname smulkintą svogūną. Tada sudedame smulkintus česnakus. Beriame prieskonius, pomidorų pastą ir mėsos faršą. Kai nebesimatys rožinių mėsos gabalėlių, užpilame pomidorų padažu, pagardiname druska ir pipirais (aš dar papildomai įdėjau šaukštelį cukraus). Troškiname ant nedidelės ugnies, kol paruošime Bešamelį. Sviestą ištirpiname puodelyje, tuomet suberiame miltus. Intensyviai maišome, kol visi miltai įsigers ir pradedame po truputį pilti pieną. Pilame dalimis, kainant ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol gausime vientisą kreminį padažą. Pagardiname muskatu ir pipirais, druskos nereikia nes dėsime parmezano. Nukeliame padažą nuo ugnies, įmaišome kiaušinių trynius. Tada suberiame tarkuotą sūrį ir labai gerai išmaišome. 1/3 dalį padažo įmaišome į mėsos padažą. Ant apkeptų daržovių supilame mėsos padažą, ant viršaus tolygiai paskirstome Bešamelį. Kepame 190 C orkaitėje 40-50 min.
       Recepto šaltinis - Akis Petretzikis.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą