2011 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis

Kiaulienos sprandinės šašlykas


       Grilio sezono uždarymui - tradicinis sprandinės šašlykas. Tiesą pasakius, per visą vasarą šašlykų nė karto ir nekepėm :) Nors orai rugsėjį dar leidžia mėgautis patiekalais, keptais lauke ant žarijų, jaučiu, kad šis receptas šiemet jau bus paskutinis.
       Kiekvienas turi savų paslapčių, kaip užmarinuoti šašlyką. Aš pateikiu receptą, kuris man skaniausias. 

3 porcijoms:
Kiaulienos sprandinė 500 g
Svogūnai 2 vnt.
Citrinos 1 vnt.
Actas 9 proc. 1 v.š.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.

       Mėsytę nuplauname, nusausiname ir supjaustome gabalėliais, tinkamais verti ant iešmo. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais. Dideliame dubenyje užmaišome marinatą: išspaudžiame citrinos sultis, pilame actą, aliejų, dedame druską, pipirus ir maltas paprikas. Sudedame į marinatą mėsą ir svogūnus, gerai išmaišome ir uždengę plėvele statome į šaldytuvą nakčiai.
       Išsimarinavusius šašlykus veriame ant iešmų - kai kas mėgsta kartu su mėsa verti ir svogūnus iš marinato, aš juos nukrapštau.  Kepame ant karštų žarijų 15-20 minučių. Skanaus!




Marinuoti svogūnai prie šašlyko



       Sunkiai įsivaizduoju tradicinį šašlyką be marinuotų svogūnų. Visi juos žino, visi valgo, visi moka padaryti... Bet kiek aš vargau, kol atradau bent kažkokį receptą, kaip tuos svogūnus marinuoti! Ir tai ne iš pirmo karto pavyko, todėl tikiuosi, kad šis mano įrašas kažkam pravers, jeigu atsidurtumėte tokioje situacijoje :)

Reikės:
Svogūnai 4 vnt.
Actas 9 proc. 100 ml
Druska 2 a.š.
Cukrus 2 a.š.
Karštas vanduo 200 ml

       Svogūnus supjaustome plonais pusžiedžiais ir sudedame į didelį indą. Acte ištirpiname druską ir cukrų. Supilame ant svogūnų actą ir išmaišome. Tada viską užpilame verdančiu vandeniu ir dar kartą permaišome. Galite paragauti marinato - ar jūsų skoniui netrūksta sūrumo, saldumo ar aštrumo.
       Karštu vandeniu užpilti svogūnai išsimarinuoja greičiau - esant skubiam reikalui juos galima valgyti jau po 3-4 val. Tačiau, žinoma, tradiciškai svogūnai yra marinuojami pernakt.



2011 m. rugsėjo 2 d., penktadienis

Žuvies filė pusnyje


       Labai mėgstu visokius žuvies apkepus. Šį apkepą galima kepti su lydekos arba menkės filė, aš naudojau šaldytą žuvį. Pirminė idėja buvo Viktorijos, bet šiek tiek pakoregavus jos receptą, gavau štai tokį apkepą su žuvimi, troškintomis daržovėmis, bulvių koše ir sūrio plutele ant viršaus.

Reikės:
Menkės filė šaldyta/šviežia 1 kg
Svogūnai 2 vnt.
Morkos 3 vnt.
Bulvės 6 vnt.
Sūris fermentinis 100 g
Parmezanas 50 g
Miltai 4 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Citrininiai žuvies prieskoniai ~
Alyvuogių aliejus ~
Pienas 150 ml

       Žuvies filė susipjaustome mažesniais kepsneliais ir pamarinuojame su druska, pipirais bei žuvies prieskoniais. Žuvį pavoliojame plaktame kiaušinyje, tada miltuose, nukratome perteklių ir dedame į įkaitintą aliejų. Apkepame iš abiejų pusių. Nulupame ir išverdame bulves. Sutriname ir su pienu užmaišome bulvių košę. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais, morkas stambiai sutarkuojame ir viską apkepame aliejuje, kol daržovės suminkštės. Į kepimo indą dedame žuvies gabalėlius, ant viršaus - svogūnų ir morkų troškinį. Užklojame bulvių "pusnimi", ant viršaus sudedame tarkuotą sūrį. Jeigu norite šventiškiau, galima bulvių košę sudėti į konditerinį maišą ir gražiai išpurkšti. Kepame 200 C orkaitėje apie pusvalandį - kol sūris apskrus. Labai skanu, tinka Kūčioms!

2011 m. rugsėjo 1 d., ketvirtadienis

Cilindro formos makaronai su pomidorais ir bazilikais


       Tai klasikinis ir turbūt paprasčiausias pomidorų padažas. Bet, kaip dažnai pasitvirtina taisyklė - genialumas slypi paprastume.

4 porcijoms:
Makaronai "Rigatoni"  400 g 
Pomidorai 3-4 vnt.
Bazilikai ryšelis
Česnakai 1 sk.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Parmezano sūris 50 g

       Pomidorus įpjauname kryžiuku, užpilame verdančiu vandeniu ir po minutės nulupame. Supjaustome stambiais kubeliais. Puode įkaitiname 3 šaukštus aliejaus ir jame apkepiname plokštelėmis pjaustytą česnaką. Sudedame pomidorus, uždengiame ir troškiname 5 minutes ant mažos ugnies. Per tą laiką susipjaustome baziliką siauromis juostelėmis. Sudedame pusę bazilikų į pomidorų troškinį, pagardiname druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Troškiname dar 5 minutes.
        Makaronus išverdame pagal nurodymus ant pakuotės, dideliame kiekyje sūdyto vandens, įpylę likusį šaukštą aliejaus. Išvirtus makaronus sudedame į didelį dubenį, įmaišome pomidorų padažą. Ant viršaus suberiame likusius bazilikus ir tarkuotą sūrį.
       Recepto šaltinis - Gerard Depardieu "Gurmano knyga".




2011 m. rugpjūčio 31 d., trečiadienis

Marinuoti kiaulienos nugarinės kepsniai


       Džiaugiuosi, kad šiemet išpuolė labai graži paskutinė vasaros diena ir man nereikėjo dirbti :) Ta proga vėl kepiau mėsos kepsnius ant žarijų - šįkart kiaulienos nugarinės, taip vadinamus "karbonadus". Šiaip jau manau, kad nugarinė geriau yra paruošta tradiciniu būdu - t.y. karbonadas keptas keptuvėje. Kadangi tai mėsa liesa (aš perku su visai mažulyčiu riebalų krašteliu), todėl ant žarijų iškepta buvo kietesnė, nei tarkim, sprandinė, nors ir marinuota pernakt. Įdomus mano atrasto marinato ingredientas - alus, kurio skonis tikrai jaučiasi!

Reikės:
Kiaulienos nugarinė 6-8 kepsneliai
Svogūnai 2 vnt.
Garstyčios 2 v.š.
Citrinos 1 vnt. (sultys)
Vorčesterio padažas 2 a.š.
Mairūnas 2 a.š.
Alus 200 ml
Druska, juodieji pipirai ~

       Svogūną pasmulkiname ir sutriname blenderiu kartu su garstyčiomis, citrinos sultimis, Vorčesterio padažu. Pagardiname prieskoniais ir įmaišome alų. Kepsnius lengvai pamušame ir užpilame marinatu, uždengiame ir statome į šaldytuvą nakčiai.
        Išėmus kepsnius iš marinato šiek tiek nuvalome juos peiliu. Pabarstome druska, pipirais ir kepame ant grotelių, po 6-8 minutes iš abiejų pusių. Mes valgėme su virtomis bulvėmis ir pomidorų-svogūnų salotomis su grietine ir daug juodųjų pipirų. Galima ant kepsnių patiekiant uždėti po šaukštelį česnakinio sviesto su žolelėmis. Skanaus!
       Recepto šaltinis - žurnalas "Burda".

2011 m. rugpjūčio 30 d., antradienis

Upėtakis svogūnų ir porų patale


       Šįkart norėjau gaminti visai kitą patiekalą, tačiau atėjus į prekybos centrą kaip tik radau akciją vaivorykštiniams upėtakiams. Kodėl gi ne? - pagalvojau, aš visada už šviežią žuvį. Tikiu, kad geriausiai žuvį moka ruošti pajūrio gyventojai, todėl šį kartą pasinaudojau klaipėdietės Aušros receptu. Skoniu likau patenkinta, tik kol viską paruošiau, atėjo vėlus vakaras, visai sutemo ir fotosesija prie prasto apšvietimo nelabai pavyko...

4 porcijoms:
Vaivorykštinis upėtakis 1 vnt. (apie 1 kg svorio)
Svogūnai 4 vnt.
Porai 1/2 vnt. (tik baltoji dalis)
Česnakai 3 sk.
Apelsinai 2 vnt.
Čiobreliai, raudonėliai po 1 a.š.
Petražolės kuokštelis
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~
Miltai 1 v.š.
Grietinėlė 200 ml
Sviestas 30 g
Bulvės 6 vnt.

       Žuvis jau buvo išskrosta ir nuvalyta, todėl aš ją tik perploviau ir nusausinau. Įtriname prieskoninėmis žolelėmis - aš pasidariau mišinį iš druskos, pipirų, čiobrelių, raudonėlių, kapotų petražolių, tarkuoto česnako, kartu įmaišiau vieno apelsino nutarkuotą žievelę. Paliekame 2 val. marinuotis šaldytuve.
       Svogūnus ir porus supjaustome žiedais ir kepame svieste, kol suminkštės. Užtarkuojame antrojo apelsino žieveles. Įberiame miltų ir supilame abiejų apelsinų išspaustas sultis. Pamaišome ir supilame grietinėlę. Pagardiname druska ir juodaisiais pipirais.
       Kepimo skardą pašlakstome aliejumi, dedame išsimarinavusią žuvį, o ant viršaus supilame porų - svogūnų troškinį. Aplink išdėliojame bulvių skilteles, kurias dar pabarstome trupučiu druskos ir šlakeliu aliejaus. Kepame 200 C temperatūros orkaitėje apie 40 minučių, kol apskrus bulvės.

2011 m. rugpjūčio 29 d., pirmadienis

Pomidorinė sriuba


4-6 porcijoms:
Pomidorai 5-6 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 4 sk.
Maltos saldžiosios paprikos 1/2 a.š.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Vištienos sultinys 1 l
Miltai 1 v.š.
Cukrus žiupsnelis
Druska, juodieji pipirai ~
Grietinėlė šlakelis
Bazilikai švieži šakelė
      
       Pasiruošiame vištienos sultinį ir jį laikome karštai (aš ruošiau iš sultinio kubelių, jeigu netingite - natūralus, žinoma, bus skanesnis). Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame ir supjaustome kubeliais. Susmulkiname svogūnus ir česnakus. Juos apkepiname dideliame puode įkaitintame alyvuogių aliejuje. Kai svogūnai pagels, užberiame šaukštą miltų ir išmaišome. Sudedame pomidorus ir užpilame pusę sultinio. Pagardiname druska, pipirais, žiupsneliu cukraus ir prieskoniais. Verdame 10 minučių. Tada viską sutriname elektriniu blenderiu ir dar paverdame kelias minutes. Išjungiame ugnį. Supilstome sriubą į lėkštes, įpilame grietinėlės ir pabarstome kapotomis žolelėmis.

2011 m. rugpjūčio 28 d., sekmadienis

Salotos su grūdėtomis duonelėmis ir krevetėmis

      Kai pamatau tokias salotas kokiame nors blog'e man jos atrodo kaip "šakar makar" - atseit sudėjau visus likučius, ką turėjau ir pažiūrėkit - kaip skaniai išėjo. Bet kadangi šįkart mano turėti likučiai sutapo su Ugnės, ir šiaip produktai buvo skanūs ir maistingi, ėmiausi šio "recepto". Iš pradžių buvau skeptiškai nusiteikusi, bet rezultatas man visai patiko.
2 porcijoms:
Salotos Iceberg ar kt. 2 saujos
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Pomidorai 2 vnt.
Juodosios alyvuogės 12 vnt.
Krevetės didžiosios 10 vnt.
Grūdėta duona 4 riekės
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Vyno actas 1 a.š.
Medus 1 v.š.
Garstyčios 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Raudonėliai ~
       Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame ir supjaustome stambiais gabalais. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais, 2 česnako skilteles sukapojame. Keptuvėje įkaitiname porą šaukštų aliejaus ir jame apkepiname svogūnus su česnakais. Tada sudedame pomidorus, pagardiname druska, pipirais ir raudonėliu. Patroškiname 10 min. Suberiame žiedeliais pjaustytas alyvuoges.
       Krevetes apverdame sūdytame vandenyje 5 minutes (aš visada įdedu truputį krapų ir šlakelį citrinos sulčių). Orkaitę įkaitiname iki 200 C temperatūros. Į sausą skardą sudedame duonos riekių puseles ir kepame, kol apskrus. Tada sudedame ant skrebučių pomidorų troškinį ir po 1-2 krevetes. Sumuštinukus kepame dar 5 minutes.
       Salotas suplėšome ir išdėliojame į lėkštes. Suplakame padažą iš medaus, garstyčių, acto, likusio aliejaus ir česnako skiltelės. Užpilame padažu salotas ir ant viršaus serviruojame karštus sumuštinukus.

2011 m. rugpjūčio 27 d., šeštadienis

Ant žarijų kepti veršienos kepsneliai



       Labai skanūs ir minkšti kepsneliai, marinuoti su medumi ir baltuoju vynu. Mėsos marinavimui pakanka vos 1 valandos. Kartu valgėme ir ant grotelių apkeptas bulves.

2-3 porcijoms:
Veršienos filė 500 g
Česnakai 1 sk.
Medus 1 v.š
Baltas sausas vynas 2 v.š.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Bulvės 6-8 vnt.
Krapai, petražolės ~

       Veršieną nuplauname, nusausiname, supjaustome nedideliais kepsneliais ir lengvai pamušame plaktuku. Dideliame dubenyje sumaišome plokštelėmis supjaustytą česnaką, medų, aliejų ir vyną. Į šį marinatą sudedame mėsos kepsnelius, kiekvieną pabarstome druska, pipirais ir gerai apvoliojame marinate. Uždengiame ir paliekame pasimarinuoti 1 val. kambario temperatūroje.
       Bulves nuskutame ir apverdame sūdytame vandenyje 15 minučių. Tada sudedame į dubenėlį, apšlakstome alyvuogių aliejumi ir gerai permaišome. Mėsos kepsnelius dedame ant grotelių ir kepame ant žarijų apie 5 minutes, tada apverčiame ir aplink išdėliojame apvirtas bulves. Viską kepame dar 5 minutes.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Burda".


2011 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

Pomidorų ir gražgarsčių salotos su Parmezano sūriu


       Labai paprastos salotos, bet kokybiški produktai lemia jų skonį. Jeigu mėgstate rukolą, jums patiks. Aš jas valgiau su šviežia duonele, taip patiko, kad dar tą pačią dieną jas pakartojau ir patiekiau garnyrui su veršienos kepsneliais, keptais ant žarijų.

2 porcijoms:
Rukolos (gražgarsčių) salotos 100 g
Pomidorai 2-3 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Parmezano sūris 50 g
Alyvuogių aliejus 3 v.š.
Balzaminis actas 2 a.š.
Garstyčios 1/2 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Rukolos lapelius nuplauname ir nusausiname. Pomidorus supjaustome griežinėliais, svogūnus - smulkiais kubeliais. Iš acto, aliejaus ir garstyčių suplakame užpilą. Jį pagardiname druska ir maltais pipirais.
       Lėkštėse išdėliojame salotų lapus, pomidorų griežinėlius, suberiame svogūnų kubelius ir viską pašlakstome padažu. Ant viršaus užtarkuojame parmezano drožlių. Skanaus!
       Recepto šaltinis - knyga "Ypatingos salotos".

2011 m. rugpjūčio 25 d., ketvirtadienis

Tailandietiškas makaronų ir jautienos troškinys "Kua Teaw Roa"


       Nors Tailande iki šiol dar nesu buvusi, tačiau sako, kad šis troškinys ten ganėtinai populiarus. Aštraus skonio, su ryžių makaronais ir jautienos arba vištienos gabalėliais.

4 porcijoms reikės:
Jautiena 500 g (naudojau mentę)
Juodieji pipirai 1 v.š.
Cukrus 2 v.š.
Žuvies padažas 8 v.š.
Ryžių makaronai 250 g
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Bambukų ūgliai konservuoti 1 ind.
Vištienos sultinio kubeliai 2 vnt.
Sezamų/riešutų aliejus ~

       Sumaišome marinatą iš 1 šaukšto cukraus, šaukšto maltų pipirų ir 2 šaukštų žuvies padažo. Mėsą susipjaustome postambiais gabalėliais ir marinuojame apie valandą kambario temperatūroje. Užverdame sultinį iš 1,8 l vandens, sultinio kubelių, šaukšto cukraus ir likusio žuvies padažo. Sudedame jautieną ir verdame 30 minučių.
       Per tą laiką susipjaustome šiaudeliais svogūnus ir paprikas. Kai išvirs mėsa, ją dar pasmulkiname juostelėmis (sultinio neišpilame). Keptuvėje įkaitiname aliejų ir jame apkepiname daržoves. Ryžių makaronus išverdame pasūdytame vandenyje. Į apkepintas daržoves sudedame jautieną, užpilame keliais samčiais sultinio ir sudedame išvirtus makaronus. Dedame troškinio į dubenėlius ir dar užpilame samteliu sultinio (kad būtų apsemta iki pusės). Galima pabarstyti kapotais svogūnų laiškais.
       P.S. Jautiena gavosi tikrai aštraus skonio, tačiau aš dar siūlyčiau įdėti į troškinamas daržoves kokį čili pipiriuką ir šaukštelį medaus - man norėjosi, kad daržovės būtų saldžiaaštrės.


2011 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis

Cezario salotos su kalakutiena



          Daug kas gamina Cezario salotas pagal skirtingus receptus, bet man skaniausias šis.

2 porcijoms:
Kalakutienos krūtinėlės filė 300 g
Romaninės, Icebergo salotos, Rukola 2 saujos
Balta duona 2 riekelės
Česnakai 2 sk.
Pomidorai vyšniniai 4-5 vnt.
Parmezano sūris 30 g
Druska, juodieji pipirai ~
Kiaušiniai 2 vnt.
Garstyčios 1 v.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Alyvuogių aliejus ~

      Kalakutieną nuplauname, supjaustome juostelėmis ir šiek tiek pamarinuojame su druska, pipirais bei vištienos prieskoniais. Kiaušinius išverdame kietai. Duonos pluteles nupjauname, riekeles supjaustome kubeliais. Kaitiname sausoje keptuvėje, kol apskrus. Tuomet į keptuvę sudedame išspaustą česnako skiltelę ir įpilame porą šaukštų tyro alyvuogių aliejaus. Pamaišome, kad skrebučiai įsigertų česnako ir aliejaus. Atidedame skrebučius į atskirą lėkštę ir tuomet kepame kalakutieną. Kol ji kepa, suplėšome salotų lapus ir išdėliojame juos į lėkštes.
       Likusią česnako skiltelę išspaudžiame ir sumaišome su druska, pipirais, 3 šaukštais alyvuogių aliejaus, garstyčiomis, 1 virtu kiaušinio tryniu, citrinos sultimis. Užpilame padažu salotų lapus, tada dedame pomidorų puseles, duonos skrebučius, kiaušinių ketvirčius, keptą kalakutieną ir užbarstome tarkuotu parmezanu.

2011 m. rugpjūčio 23 d., antradienis

Varškės ir ryžių apkepas su braškėmis


4 porcijoms:
Varškė 500 g
Ryžiai 200 g
Cukrus 4 v.š.
Kiaušiniai 4 vnt.
Cinamonas žiupsnelis
Druska žiupsnelis
Braškės šaldytos 350 g (1 pakelis)

       Braškes užpilame šaltu vandeniu, kad atitirptų ir tuo pačiu nuplautume (neseniai tik sužinojau, kad uogų prieš užšaldant niekas neplauna :) ). Mikseriu išsukame varškę su kiaušiniais, cukrumi, druska. Pagardiname cinamonu ir įmaišome virtus ryžius. Viską iškrečiame į sviestu pateptą formą. Viršų apdėliojame braškėmis (jei labai didelės, tuomet jų puselėmis). Kepame 190 C orkaitėje 30 minučių. Prieš patiekiant apibarstome cukraus pudra, užpilame jogurtu ir papuošiame likusiomis uogomis. Arba galite likusias uogas sutrinti su cukrumi ir užpilti jomis apkepą.
       Recepto šaltinis - Skanu ir sveika.

2011 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

Rizotas su didžiosiomis krevetėmis


       Tokį rizotą prieš keletą metų teko valgyti viename Monte Carlo restorane ant jūros kranto. Pamenu, kaip tada negalėjau atsižavėti kreminių ryžių ir šviežių krevečių skoniu, kurio niekaip nesulyginsi su "šviežiomis" lietuviškomis krevetėmis... 
        Šį receptą atradau savo be galo pamėgtoje Gerardo Depardieu "Gurmano knygoje". Knygoje siūloma jį gaminti su norveginiais omarais, aš juos pakeičiau didžiosiomis krevetėmis. Neskaitant lietuviškų ir prancūziškų jūros gėrybių skirtumų - kreminiai, grietinėlėje troškinti ryžiai gavosi tiksliai tokie kaip tada :)

4 porcijoms:
"Basmati" ryžiai 200 g
Šalotiniai svogūnėliai 3 vnt.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Sviestas 30 g
Parmezano sūris 30 g
Vištienos sultinys 400 ml
Grietinėlė 100 g
Didžiosios krevetės 16-18 vnt.
Bazilikai švieži šakelė
Druska, juodieji pipirai ~

       Užverdame vištienos sultinį. Į jį supilame grietinėlę ir mažais gabalėliais supjaustytą sviestą. Svogūnus supjaustome mažais kubeliais. Didelėje keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame apkepame svogūnus. Tada suberiame ryžius ir pakepiname, kol jie pasidarys skaidrūs. Užpilame trupučiu vištienos sultinio (kad apsemtų ryžius) ir nuolat maišome ant silpnos ugnies, kol skystis susigers į ryžius. Tada užpilame dar truputį sultinio ir tai kartojame, kol sunaudosime visą sultinį ir ryžiai taps minkšti. Beje, man nurodyto kiekio sultinio buvo per mažai, aš papildomai pyliau dar apie stiklinę vandens. Baigus troškintis, rizotą pagardiname druska, juodaisiais pipirais ir įmaišome smulkiai tarkuotą parmezano sūrį.
       Krevetes pasiruošiame atskirame puode - paverdame apie 5 minutes sūdytame ir trupučiu citrinos sulčių bei krapų šakele pagardintame vandenyje. Nukošiame ir sudedame į rizotą. Arba išdėliojame tiesiai į lėkštes. Patiekalą pabarstome kapotais bazilikais ir, jeigu norite, parmezano drožlėmis. Skanaus!


2011 m. rugpjūčio 21 d., sekmadienis

Kaprio salotos su marinuota mocarela


       Gavau dovanų visą dėžę naminių pomidorų - gerai sunokusių, sodriai raudonų ir tokių skanių mmmm.... Nesinori iš jų trinti sriubos ar troškinti, kol dar neatsivalgėme iki soties šviežių.
       Kaprio salotos - pats tas receptas šioje situacijoje, be to, dar atradau puikų būdą pamarinuoti mocarelą aštriame prieskonių marinate. Liuks!

Reikės:
Pomidorai 3-4 vnt.
Mocarela 1 rutuliukas
Bazilikai švieži saujelė
Druska, juodieji pipirai~
Čiobreliai 1/2 a.š.
Raudonėliai 1/2 a.š.
Rozmarinas 1/2 a.š.
Kajeno pipirai žiupsnelis
Česnakai 1 sk.
Petražolės šviežios saujelė
Čili pipiriukai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.

       Suplakame marinatą iš čiobrelių, raudonėlių, rozmarino, kajeno pipirų, tarkuoto česnako, kapotų petražolių ir čili pipiriuko bei aliejaus. Pagardiname druska ir maltais juodaisiais pipirais. Mocarelą apvoliojame marinate, uždengiame ir dedame į šaldytuvą 30 minučių.
       Pomidorus ir marinuotą sūrį supjaustome riekelėmis, baziliko lapelius nuplauname ir nusausiname. Lėkštėje gražiai išsluoksniuojame pomidorų ir sūrio riekeles, papuošiame bazilikais. Sūrį pašlakstome likusiu marinatu. Salotas pagardiname maltais juodaisiais pipirais ir dar šlakeliu aliejaus. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Duonos ir žaidimų.

2011 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis

Ant grotelių kepta lašiša su voveraitėmis ir žolelių padažu


       Dar vienas vasariškas grilio receptas. Pagal originalų receptą, voveraitės turėjo būti sumautos ant medinių iešmelių ir taip pat iškeptos ant grotelių, bet aš pabijojau, nes jos būna tokios trapios... Todėl patroškinau keptuvėje su tuo pačiu padažiuku, kuriuo įdaryti ir lašišos kepsneliai. Receptas tikrai pateko į mano favoritus, dar tikrai kartosiu!

2 porcijoms reikės:
Lašišos kepsneliai 2 vnt.
Česnakai 2 sk.
Petražolės pluoštelis
Žemės riešutai 2 v.š. (naudojau sūdytus)
Parmezano sūris tarkuotas 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus 60 ml
Voveraitės 500 ml
Sviestas 25 g

       Riešutus kaitiname sausoje keptuvėje nuolat maišydami. Kai tik pajusite, jog riešutai ėmė skleisti aromatą, iškart nukeliame nuo ugnies. Blenderiu sutriname petražoles, riešutus, alyvuogių aliejų ir 1 skiltelę česnako. Tada padažą pagardiname druska, pipirais ir įmaišome tarkuotą parmezaną. Lašišos kepsneliuose padarome po dvi įpjovas ir atsargiai prikemšame po šaukštelį padažo. Lašišos odeles patepame aliejumi ir dedame oda į apačią ant grotelių. Kepame apie 15 minučių ant grilio. Tada pagardiname kepsnelius druska, šviežiai maltais pipirais, papuošiame citrinos gabalėliu.
      Voveraites apkepiname ant trupučio sviesto, įmetame kapotą skiltelę česnako. Pabaigoje sudedame likusį žolelių padažą ir dar truputį patroškiname. Skanaus!
       Recepto šaltinis - žurnalas "Burda".

2011 m. rugpjūčio 19 d., penktadienis

Vištiena kiniškai


       Iš pradžių tikėjausi, jog tai bus traškios vištienos gabalėliai "Guo Bao", tačiau gavosi toks Teriyaki padažą primenantis troškinys su minkštos vištienos gabalėliais ir daržovėmis, o kiniško skonio jam suteikė rytietiški pagardai - sojos ir žuvies padažai. 

4 porcijoms reikės:
Vištienos filė 800 g
Morkos 2 vnt.
Porai 1/2 vnt.
Paprikos raudonos 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Sojos padažas 7 v.š.
Žuvies padažas 3 v.š.
Cukrus 3 v.š.
Krakmolas 2 v.š.
Daržovių sultinys 200 ml
Sezamų/riešutų aliejus ~

       Dubenėlyje sumaišome krakmolą, cukrų ir 4 šaukštus sojos padažo. Į šį marinatą dedame vištieną, pjaustytą juostelėmis, ir paliekame pasimarinuoti 15 minučių. Keptuvėje gerai įkaitiname aliejų ir dedame po vieną vištienos juosteles. Iš karto maišome ir vartome, kad jos nesuliptų nuo krakmolo. Kai vištiena apkeps, sudedame šiaudeliais pjaustytas morkas, paprikas, česnakus ir porus. Kartu galima dar įmaišyti saujelę koservuotų arba šaldytų kukurūzų. Dubenėlyje sumaišome daržovių sultinį, žuvies padažą ir likusį sojos padažą. Užpilame sultiniu mėsą su daržovėmis ir patroškiname, kol daržovės suminkštės. Patiekiame su virtais ryžiais.


2011 m. rugpjūčio 18 d., ketvirtadienis

Spagečiai su voveraičių padažu


       Makaronai ir grybai - geras derinys, seniai norėjau išbandyti. Kol dar yra šviežių voveraičių, naudojuosi proga!

2 porcijoms reikės:
Spaghetti makaronai 250 g
Voveraitės 500 ml
Pomidorai 1 vnt.
Česnakai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Aitriosios paprikos džiovintos/šviežios ~
Druska, juodieji pipirai ~
Petražolės šviežios saujelė

       Pomidorą pamerkiame minutei į verdantį vandenį ir nulupame odelę. Supjaustome kubeliais. Voveraites, jei didelės - pasmulkiname, mažas paliekame sveikas. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame kapotą česnaką, žiupsnelį aitriųjų paprikų ir apkepame minutėlę. Sudedame grybus, pakepame kelias minutes, tada sudedame pomidorus ir patroškiname dar 5 minutes.
       Makaronus išverdame pagal nurodymus ant pakuotės. Išvirusius nukošiame, suverčiame į grybų troškinį ir gerai viską permaišome. Patiekiant pabarstome kapotomis petražolėmis. Skanaus!

2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

Itališka daržovių sriuba su sūrio virtinukais


       Vasaros daržovių sriuba. Labai tokias mėgstu, o šis receptas sudomino tuo, kad kartu patiekiami ir ravioli virtinukai su parmezano sūriu. Galima nusipirkti šviežių ravioli, bet aš su parmezanu neradau, todėl gaminau viską pati pagal šį Jurgitos receptą. Iš pradžių baiminausi, kad bus daug darbo tuos "koldūnus" kočioti, bet kadangi sriubai jų reikia vos kelių, ilgai netruko (aš jau nebesismulkinau iš jų lipdyt tortellini, nes iš tiesų ir nemoku...) Beje, idėjus porą didelių kiaušinių, gavosi labai skani virtinukų tešla, priminė kelionę į Italiją!

Reikės:
Cukinijos 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Salierai 2 stiebai
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Pomidorai konservuoti arba švieži 400 g
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Daržovių sultinys 500 ml
Druska, juodieji pipirai ~
Cukrus žiupsnelis
Petražolės ~
Ravioli su sūriu 1 pak.

Arba naminiams virtinukams:
Miltai 160 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Kelių rūšių sūris (Džiugas, Rokiškio kietasis ar kt.)
Druska, juodieji pipirai ~

       Dideliame puode įkaitiname alyvuogių aliejų ir jam pakepiname smulkintus svogūnus ir česnakus. Sudedame kubeliais pjaustytas cukinijas, morkas, salierus, smulkintas petražoles ir dar patroškiname 5 minutes. Supilame pomidorus, sultinį, įdedame druskos, pipirų, žiupsnelį cukraus ir uždengiame. Ugnį sumažiname iki vidutinės ir verdame 20 minučių.
       Kitame puode išverdame virtinukus. Sriubą išpilstome į lėkštes, dedame po kelis virtinukus, pabarstome kapotomis petražolėmis ir tarkuotu parmezano sūriu.
       Jeigu gaminsite naminius virtinukus, tai darome taip: miltus supilame į didelį dubenį, viduryje suformuojame duobutę ir į ją įmušame kiaušinius. Suberiame druską ir supilame aliejų. Kiaušinius gerai išplakame šakute, tuomet nuo kraštų įminkome miltus. Minkome, kol tešla nebelips prie rankų. Atsignybiame pusę tešlos, kurią kočiosime, likusią apvyniojame plėvele. Tešlą plonai iškočiojame ir supjaustome kvadratėliais (man labai gražu banguotu ratuku, bet aš tokio neturiu, todėl pjausčiau peiliu). Ant kiekvieno kvadratėlio dedame po šaukštelį tarkuoto sūrio, uždengiame kitu lakšteliu tešlos ir gerai suspaudžiame kraštus. Dedame į pasūdytą verdantį vandenį ir nuo to momento, kai iškils į paviršių, verdame 5 minutes.

2011 m. rugpjūčio 16 d., antradienis

Šašlykas "Assorti"


       Staiga suvokiau, kad vasara jau visai eina į pabaigą, o aš dar nespėjau įgyvendinti tiek daug grilio idėjų! Tad suskubau kepti šį jau senokai savo eilės laukusį šašlyką "Assorti" iš dviejų rūšių mėsos, pievagrybių ir daržovių.

4 porcijoms reikės:
Jautiena 300 g (pomentė arba išpjova)
Kalakutiena 300 g (krūtinėlės filė)
Cukinijos 1 vnt.
Raudonieji svogūnai 2 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Pievagrybiai 16 vnt.
Česnakai 2 sk.
Petražolės kapotos sauja
Mėsos sultinio kubeliai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Druska, juodieji pipirai ~

       Mėsą nuplauname, nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir supjaustome 2 cm storio gabalėliais. Marinatui sumaišome alyvuogių aliejų, citrinos sultis, sutriname sultinio kubelį, įdedame druskos, pipirų, kapotų petražolių ir plokštelėmis pjaustytas česnako skilteles. Išmaišome mėsą su marinatu.
       Visas daržoves nuplauname ir supjaustome: cukiniją - griežinėliais arba pusmėnuliais (jei didesnė), svogūnus - ketvirčiais, papriką - ketvirčiais ir kiekvieną iš jų, dar į 4 lygias dalis. Pievagrybius paliekame nepjaustytus. Įmaišome daržoves į mėsos marinatą ir uždengę maistine plėvele, statome į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms.
       Išsimarinavusią mėsą su daržovėmis suveriame ant iešmų ir kepame ant žarijų. P.S. Kadangi mes mėgstame labiau apskrudusią mėsytę ir minkštesnes daržoves, patarčiau atskirai verti mėsą su svogūnais - ant vienų iešmų, o daržoves su grybais - ant kitų.
       Recepto idėja - žurnalas "Burda".