2011 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

Rizotas su didžiosiomis krevetėmis


       Tokį rizotą prieš keletą metų teko valgyti viename Monte Carlo restorane ant jūros kranto. Pamenu, kaip tada negalėjau atsižavėti kreminių ryžių ir šviežių krevečių skoniu, kurio niekaip nesulyginsi su "šviežiomis" lietuviškomis krevetėmis... 
        Šį receptą atradau savo be galo pamėgtoje Gerardo Depardieu "Gurmano knygoje". Knygoje siūloma jį gaminti su norveginiais omarais, aš juos pakeičiau didžiosiomis krevetėmis. Neskaitant lietuviškų ir prancūziškų jūros gėrybių skirtumų - kreminiai, grietinėlėje troškinti ryžiai gavosi tiksliai tokie kaip tada :)

4 porcijoms:
"Basmati" ryžiai 200 g
Šalotiniai svogūnėliai 3 vnt.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Sviestas 30 g
Parmezano sūris 30 g
Vištienos sultinys 400 ml
Grietinėlė 100 g
Didžiosios krevetės 16-18 vnt.
Bazilikai švieži šakelė
Druska, juodieji pipirai ~

       Užverdame vištienos sultinį. Į jį supilame grietinėlę ir mažais gabalėliais supjaustytą sviestą. Svogūnus supjaustome mažais kubeliais. Didelėje keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame apkepame svogūnus. Tada suberiame ryžius ir pakepiname, kol jie pasidarys skaidrūs. Užpilame trupučiu vištienos sultinio (kad apsemtų ryžius) ir nuolat maišome ant silpnos ugnies, kol skystis susigers į ryžius. Tada užpilame dar truputį sultinio ir tai kartojame, kol sunaudosime visą sultinį ir ryžiai taps minkšti. Beje, man nurodyto kiekio sultinio buvo per mažai, aš papildomai pyliau dar apie stiklinę vandens. Baigus troškintis, rizotą pagardiname druska, juodaisiais pipirais ir įmaišome smulkiai tarkuotą parmezano sūrį.
       Krevetes pasiruošiame atskirame puode - paverdame apie 5 minutes sūdytame ir trupučiu citrinos sulčių bei krapų šakele pagardintame vandenyje. Nukošiame ir sudedame į rizotą. Arba išdėliojame tiesiai į lėkštes. Patiekalą pabarstome kapotais bazilikais ir, jeigu norite, parmezano drožlėmis. Skanaus!


6 komentarai:

  1. Labai, labai skanus patiekalas, tik sultinio man reikėjo viso litro, o krevetes as apviriau ir apkepiau svieste :) nem nem

    AtsakytiPanaikinti
  2. Smagu, kad tiko ir patiko :) Jeigu man pritruksta sultinio pagal recepta, tai as tiesiog dapilu truputi vandens ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rasau vel kur rasiau jau 21d. :)
    Sekanti savaitgali susirinkom visa seima ir gaminome si patiekala, kas nevalgo juros gerybiu darem su vietiena, o kas valgo su krevetemis... 9 zmoniu vertinimas 10 balu!
    Aciu uz recepta! 9 buckiai nuo visu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rizotto - basmati ryžiai? Basmati? Are you serious?!?!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip, tikrai su basmati ryžiais siūlo G.Depardieu receptas. Bet jeigu kažkam nepriimtina, taigi visada galima dėti arborio ;)

    AtsakytiPanaikinti