2011 m. sausio 25 d., antradienis

Saldžiarūgštės agurkų salotos su žemės riešutais


       Saldžiarūgštės marinuotos agurkų juostelės su svogūnais ir žemės riešutais primena kiniškas agurkų ir morkų salotas. Tai labai gaivios, bet aštrios salotėlės, kurios kuo puikiausiai tinka kaip garnyras prie kiniškų, japoniškų ar tailandietiškų patiekalų.

Reikės:
Agurkai ilgavaisiai 1 vnt.
Konservuotos aitriosios paprikos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt. (arba šalotai 2 vnt.)
Ryžių actas 50 ml
Cukrus 2 a.š.
Kalendra 1 v.š.
Kepinti žemės riešutai sauja

       Agurkus supjaustome juostelėmis. Čia gerai praverstų Juliene juostelėmis smulkinantis kombainas, bet kadangi aš tokio neturiu, pjausčiau peiliu. Svogūnus supjaustome labai plonais žiedeliais ir nuplikome karštu vandeniu. Aitriąsias paprikas perpjauname išilgai, išimame sėklytes ir supjaustome smulkiais žiedeliais. Į dubenį pilame actą, jame ištirpiname cukrų, tuomet įmaišome kalendras ir aitriąsias paprikas. Galiausiai sudedame svogūnų ir agurkų juosteles. Viską marinuojame šaldytuve 2 valandas. Patiekiant apibarstome kapotais riešutais.
       Receptas Lino Samėno.

2011 m. sausio 24 d., pirmadienis

Jogurtinis tortas su mandarinais


       Skanus ir greitas tortas, kurio nereikia kepti - pagrindui naudojame sutrupintus sausainius, o jogurtinį varškės kremą sustingdome su želatina.

26-28 cm formai reikės:
Avižiniai sausainiai 200 g
Sviestas 120 g
Želatina 2 v.š.
Natūralus jogurtas 2,5 proc. riebumo 250 ml
Varškė liesa 400 g (naudojau "Rokiškio")
Cukrus 100 g
Vanilinis cukrus 2 pak.
Citrinos 1 vnt.
Grietinėlė 35 proc. 200 ml
Mandarinai 8 vnt.
Mandarinų/Aviečių džemas 150 g
Aguonos 25 g (nedėjau)
Pienas 80 g

       Sausainius sumalame elektrine trintuve arba sudedame į tvirtą maišelį ir padaužome kočėlu. Ištirpiname sviestą ir sumaišome su trupiniais. Gautą masę sudedame į kepimo popieriumi išklotą formą atsegamais kraštais, sulyginame ir prislegiame. Dedame į šaldytuvą, kol ruošime kremą. Maltas aguonas suberiame į pieną, užverdame ir atvėsiname.
       Želatiną užpilame trupučiu šalto vandens ir paliekame 10 min. išbrinkti. Jogurtą, varškę, cukrų ir vanilinį cukrų sutriname blenderiu, kol gausime visiškai kreminę konsistenciją. Į gautą masę įmaišome aguonas su pienu, įberiame žiupsnelį smulkiai tarkuotos citrinos žievelės. Ant silpnos ugnies vandens vonelėje kaitiname indą su užmerkta želatina ir maišome, kol ištirps. Bemaišant įpilame į želatiną truputį citrinos sulčių (aš nemėgstu per daug citrinos rūgšties, tai išspaudžiau pusę citrinos ir buvo pats tas). Kai želatina ištirpsta, nukeliame indelį nuo ugnies ir apie 5 minutes aušiname nuolat maišant. Kai truputį pravės, į želatiną įmaišome keletą šaukštų varškės kremo. Dar praaušiname iki taps drungna ir tuomet įmaišome ją į kremą. Kremą pastatome į šaldytuvą. Per tą laiką standžiai išplakame grietinėlę su šaukštu cukraus. Kai kremas pradės stingti, įmaišome plaktą grietinėlę ir supilame ant sausainių pagrindo. Dedame į šaldytuvą mažiausiai 4 val. arba nakčiai. Mandarinus nulupame, skersai supjaustome griežinėliais ir išdėliojame ant torto. Džemą pakaitiname, kol suskystės, šiek tiek atvėsiname ir užpilame ant viršaus.
       Recepto šaltinis - knyga "Idėjos švenčių stalui".


2011 m. sausio 23 d., sekmadienis

Vištienos salotos su pelėsiniu sūriu

       Mano labai mėgiamos salotos. Jeigu mėgstate stipresnio skonio pelėsinius sūrius, šias salotas galima daryti ir su mėlynaisiais sūriais, pvz. Roquefort arba Memel Blue. Man skaniausia su Brie, kurį kartais perku paskanintą žolelėmis arba riešutais.

4 porcijoms reikės:
Vištienos filė 600 g
Iceberg salotos 4-5 lapai
Rukolos salotos sauja
Obuoliai 1 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/2 vnt.
Pomidorai 1 vnt.
Brie sūris 100 g
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Citrinos sultys 1 v.š.
Cukrus 1 a.š.
Garstyčios 1 v.š.
Balzaminis actas 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Graikiniai riešutai saujelė

      Vištieną supjaustome gabalėliais, pagardiname druska, pipirais, kitais mėgiamais prieskoniais ir apkepiname. Salotas supjaustome gabalėliais ir dedame į lėkštes. Ant viršaus sudedame kubeliais pjaustytus pomidorus, agurkus ir obuolius. Suplakame padažą iš aliejaus, citrinos sulčių, garstyčių, balzaminio acto ir cukraus. Ant daržovių dedame karštus vištienos gabalėlius ir viską aplaistome padažu. Papuošiame sūrio gabaėliais ir graikinių riešutų puselėmis.

2011 m. sausio 22 d., šeštadienis

Čeburėkai


       Nors tokį sunkų ir riebų maistą mano skrandis gan sunkiai pakelia, vis dėlto noriu įvaldyti ir lietuviškos virtuvės patiekalus. Tiesa, greičiausiai čeburėkų kilmė yra slaviška, bet kadangi tai mūsų tautiečių itin pamėgtas valgis, drįstu priskirti juos ir lietuviškai virtuvei... 
       Pagrinde rėmiausi Dalios iš Septynių virtienių receptu, tačiau ateityje norėčiau išbandyti ir kitokius tešlos receptus, galbūt kokį su varške... Šitie čeburėkai iš pradžių, kol šilti man pasirodė truputį per kieti, tačiau skaniausi jie buvo pusdienį "pagulėję" uždengti plėvele, per tą laiką suminkštėjo ir tada buvo super :)

Tešlai reikės:
Miltai 500 g
Druska 2 a.š.
Alus 1 st.
Vandens ~ (tiek, kiek reikia tešlai užminkyti)

Įdarui:
Malta kiauliena 300 g
Malta jautiena 300 g
Svogūnai 2 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Augalinis aliejus 1 l

       Stiklinėje alaus ištirpiname druską. Suminkome iš nurodytų produktų kietą tešlą, apvyniojame plėvele ir paliekame kambario temperatūroje mažiausiai 1 val. Įdarui susmulkiname svogūnus ir įmaišome juos į mėsos faršą. Negailėdami pagardiname faršą druska, pipirais ir įpilame šiek tiek vandens - kad jis būtų pakankamai skystos konsistencijos, bet dar įmanomas pakabinti šakute.
       Tešlą išvyniojame ir dar kartą perminkome. Atsignybiame 6-8 gabalėlius ir suvoliojame juos iki stalo teniso kamuoliukų dydžio. Likusią tešlą vėl uždengiame plėvele, kad nedžiūtų. Kiekvieną kamuoliuką iškočiojame plonai į apskritimą - apskritimai visai nesunkiai gaunasi lygūs ir taisyklingi :) Ant kiekvieno apskritimo dedame porą šaukštelių įdaro ir labai sandariai užspaudžiame kraštelius. Dideliame puode įkaitiname litrą aliejaus ir jame panardintus kepame čeburėkus, aš kepiau vienu metu po du puode. Per tą laiką kol išverda pirmieji, pasiruošiame kitus du. Išvirusius dedame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų paviršiniai riebalai. 

2011 m. sausio 21 d., penktadienis

Trapios tešlos pyragėliai su riešutais


       Be galo skanūs pyragėliai, primenantys trapią juostelę, kurie pagaminami labai paprastai - trapios tešlos pagrindas, užklotas vyšnių džemu ir maltų riešutų mišiniu. Tešlą galima naudoti pirktinę, bet kadangi aš turiu labai skanų trapios tešlos receptą, iškepiau pati.

Tešlos pagrindui (maždaug pusės orkaitės skardos dydžio) reikės:
Sviestas 60 g
Miltai 130 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Cukrus 60 g
Druska 1/2 a.š.

Įdarui:
Vyšnių džemas 8 v.š
Smulkinti lazdynų riešutai 50 g
Smulkinti migdolai 50 g
Kokoso drožlės 50 g
Sviestas 100 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Cukrus 100 g
Vyšnios šaldytos / konservuotos kokteilinės ~

       Pagrindui kombainu išsukame kambario temperatūros sviestą su cukrumi ir kiaušiniu. Sumažinę plakimo greitį, palaipsniui suberiame miltus bei druską. Suminkome iš tešlos rutulį, apvyniojame plėvele ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 1 val. Po to tešlą iškočiojame ir išklojame formos dugną (ji gaunasi pakankamai trupanti, todėl perkėlę pagrindą į formą, rankomis pabaigiame formuoti reikiamą dydį).
       Įdarui elektriniu smulkintuvu sutriname riešutus. Sviestą ištirpiname ir išsukame su cukrumi. Supilame plaktą kiaušinį, maltus riešutus ir gerai išmaišome. Tešlos paplotį aptepame vyšnių džemu. Ant viršaus sudedame riešutų masę ir papuošiame šaldytomis arba konservuotomis vyšniomis. Kepame 180 C orkaitėje 40-45 min. Jeigu po pusvalandžio paviršius pasidaro per daug apskrudęs, uždengiame iki kepimo pabaigos folija.
       Recepto šaltinis - knyga "Idėjos švenčių stalui".

2011 m. sausio 20 d., ketvirtadienis

Jautienos mentė baltajame vyne


        Panašu, kad baigėsi mano nesėkmių virtuvėje etapas ir vėl viskas sekasi skaniai :) Šįkart laukėme savaitgalį svečių ir sugalvojau pagaminti vyne troškintą jautieną pagal prancūzišką G.Depardieu receptą. Kadangi jautiena - mėsa kieta ir pagal šį receptą troškinasi 4 valandas, todėl reikia viską suplanuoti iš anksto. Kita vertus, palieki mėsą puode ant viryklės ir turi aibę laiko daryti kitus darbus... Rezultate mėsytė gavosi tikrai minkšta, skani ir panaši į legendinę Beef Bourguignon, tik čia troškiname baltajame vyne.

4 porcijoms reikės:
Jautienos mentė 1 kg
Brendis 60 ml
Rūkyta šoninė su odele 200 g
Morkos 4 vnt. (nedidelės)
Šalotiniai svogūnai 4 vnt. (nedideli)
Baltieji svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Sausas baltas vynas 400 ml
Vištienos/veršienos sultinys 500 ml
Petražolės ryšelis
Čiobreliai (geriau švieži) ryšelis
Lauro lapai 4-5 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Malti muskatai žiupsnelis
Gvazdikėliai 3 vnt.

       Mėsą aptepame trupučiu alyvuogių aliejaus ir užpilame brendžiu. Paliekame šaldytuve marinuotis 2 val. tačiau per tą laiką kelis kartus apverčiame. Šoninės odelę nupjauname, bet neišmetame. Šoninę supjaustome mažais kubeliais ir paskrudiname sausoje keptuvėje. Tuomet į tą pačią keptuvę dedame visą gabalą mėsos (prieš tai nusausiname ant popierinio rankšluosčio) ir apkepiname iš visų pusių, kol gražiai apskrus.
       Morkas, svogūnus ir česnakus supjaustome griežinėliais. Gilaus puodo dugną išklojame šoninės oda (supjaustyta juostelėmis), ant viršaus dedame morkas, supilame spirgučius ir uždedame mėsą. Suberiame svogūnėlius ir česnakus. Įdedame didelį svogūną, į kurį peiliu įpjauname skylutes ir įsmeigiame gvazdikėlius. Pagardiname troškinį druska, pipirais, muskatais, sudedame prieskonines žoleles ir užpilame vynu bei sultiniu. Uždengiame ir troškiname ant silpnos ugnies 4 val. neatidenginėjant.
       Prieš patiekiant, mėsą išimame iš troškinio ir supjaustome riekelėmis. Išgriebiame troškintas daržoves ir kartu su mėsa perdedame į serviravimo indą. Jeigu norite patiekti prie mėsos padažą, tuomet nuo likusio troškinio skysčio kiaurasamčiu nugraibome riebalus. Šį padažą galima užpilti ant mėsos arba patiekti atskirame indelyje.
       Recepto šaltinis - Gerard Depardieu "Gurmano knyga".

2011 m. sausio 19 d., trečiadienis

Salotos su krabų mėsa


       Nusipirkau išbandyti konservuotos krabų mėsos indelį ir su ja išbandžiau tokias salotas. Patiko, kaip ir visos jūrų gėrybės, kurias be galo mėgstu :)

2 porcijoms reikės:
Konservuota krabų mėsa 1 ind.
Iceberg salotos 3-4 lapai
Kiaušiniai 2 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/2 vnt.
Svogūnų laiškai 2-3 vnt.
Majonezas 1 v.š.
Krienai 1 a.š.
Sojos padažas 1 v.š.
Čili pipirai ~
Citrinų sultys ~

       Kiaušinius kietai išverdame. Salotų lapus supjaustome, porą didesnių atidedame serviravimui. Susmulkiname svogūnų laiškus, agurkus, virtus kiaušinius, įmaišome nusunktą krabų mėsą ir smulkintas salotas. Pašlakstome trupučiu citrinos sulčių. Iš majonezo, krienų, sojos padažo ir čili pipirų suplakame užpilą ir su juo užmaišome salotas. Į lėkštę dedame salotos lapą (kaip dubenėlį) ir jį prikrauname krabų salotų.
       Recepto šaltinis - Skanu ir sveika.

2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Angliškas obuolių pyragas "Apple crumble"


       Dar vienas saldus kepinys ant mano stalo. Nes tiesiog labai skanu tamsiais žiemos vakarais valgyti karštą obuolių pyragą su skania arbata :)

Reikės:
Obuoliai 1 kg
Miltai 400 g
Sviestas 200 g
Fruktozė 230 g
Avižiniai dribsniai 50 g
Migdolų drožlės 20 g
Cinamonas ~
Vaniliniai ledai / grietinėlė ~

       Obuolius nulupame, supjaustome į keturias skilteles ir tada pjaustome plonomis plokštelėmis. Pabarstome cinamonu ir žiupsneliu cukraus. Rankomis sutriname miltus su sviestu. Suberiame fruktozę ir dar patriname. Atkreipkite dėmesį, jeigu vietoje fruktozės naudosite paprastą cukrų - jo  reikės dėti dvigubai daugiau (dėl to fruktozė ir yra sveikesnis produktas - kadangi yra dvigubai saldesnė už cukrų, jos naudojame perpus mažiau). Suberiame avižinius dribsnius ir migdolus. 
       Dedame obuolius į sviestu pateptą kepimo formą, ant viršaus suberiame tešlą ir gerai paspaudžiame. Kepame 160 C orkaitėje apie 50 min. Patiekiame su ledais arba plakta grietinėle.
       Receptas Lino Samėno.

2011 m. sausio 10 d., pirmadienis

Austriškas štrudelis su varškės įdaru


       Ko gero tai firminis Alpių slidininkų desertas :) Neseniai teko pabuvoti Italijoje, kur labai norėjau paragauti tokio štrudelio. Bet kadangi Italijos alpėse visur gaudavome tik obuolinių štrudelių, matyt, teks kitąmet važiuoti į Austriją - o kol kas pabandžiau iškepti varškės štrudelį namuose. Nors su gamyba teko šiek tiek pavargti, skonis buvo tiesiog pasakiškas. Iki šiol Vilniuje žinojau tik vieną kavinę, kurios štrudelis man labai patinka (gal daug ką nustebinsiu, bet tik viename "Čili kaime" - Žirmūnuose), o dabar kepsiu pati.

8 porcijoms reikės:
Varškė 9 proc. 500 g
Grietinė 30 proc. 200 g
Sviestas 100 g
Citrinos 1/2 vnt. (žievelės)
Cukrus 200 g
Razinos sauja
Brendis 2 v.š.                                                     
Pienas 500 ml
Miltai  260 g
Kiaušiniai 6 vnt. ir dar 3 tryniai
Aliejus 2 v.š.
Vanilinis cukrus 2 v.š.
Padažui:
Kiaušiniai 1 vnt.
Pienas 400 ml
Bulvių krakmolas 1 v.š.
Cukrus 2-3 v.š.           
Vanilės ankštis 1 vnt. arba vanilinis cukrus 1 v.š.
Cukraus pudra~                                       
Uogos šviežios/šaldytos (papuošimui)

 Razinas užplikome verdančiu vandeniu, palaikome 5 min. ir nukošiame. Užpilame brendžiu ir paliekame porai valandų. Suminkome tešlą iš 200 g miltų, 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos, aliejaus ir 6 v.š. drungno vandens. Jei tešla limpa prie rankų, pabarstome rankas dar trupučiu miltų. Suformuojame rutulį, apvyniojame maistine plėvele ir paliekame kambario temperatūroje, kol ruošime įdarą.
        Įdarui išsukame sviestą su cukrumi, smulkiai tarkuotomis citrinos žievelėmis, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Sudedame varškę, 5 kiaušinių trynius, grietinę ir likusius miltus, viską gerai išsukame elektriniu blenderiu. Įmaišome išmirkytas razinas. 5 kiaušinių baltymus išplakame iki putų ir atsargiai įmaišome į varškės masę.
Orkaitę įkaitiname iki 200 C temperatūros. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame tešlą kuo ploniau į stačiakampį, 2/3 tešlos aptepame varškės mase ir atsargiai susukame į vyniotinį (tešla plona, tad gali plyšti, dėl to elkitės su ja labai atsargiai). Kad vyniotinio kraštas geriau suliptų, galima patepti kiaušinio baltymu. Atsargiai perkeliame vyniotinį (sujungimo vietą dedame į apačią) į sviestu išteptą kepimo formą aukštais kraštais - forma turi būti tokio dydžio, kad vyniotinis padengtų jos visą dugną. Dedame į įkaitintą orkaitę 15 min. Tuo tarpu išplakame pieną su 3 kiaušinių tryniais ir po 15 min. kepimo supilame plakinį ant štrudelio. Kepame dar apie 35 - 40 min. - kol gražiai parus.
           Kol štrudelis kepa, paruošiame vanilinį padažą: vanilės ankštį perpjauname išilgai ir išgramdome sėklytes. Jas ir kitus padažo ingredientus sudedame į puodą ir išplakame. Kaitiname ant viryklės  nuolat maišant, kol padažas sutirštės. Atvėsiname. Štrudelį patiekiame karštą, gausiai aplietą atvėsintu vaniliniu padažu ir pabarstytą cukraus pudra bei uogomis.
              Už fantastišką receptą ačiū Laurai. Ateityje dar svarstau išbandyti tokį štrudelį su sluoksniuota tešla.

2011 m. sausio 9 d., sekmadienis

Cepelinai


       Metus pradedame lietuviškais cepelinais su mėsa :) Galbūt dėl to, kad paskutiniu metu itin pamėgau skaityti lietuviškos virtuvės tinklaraščius:
Skanus gyvenimas,
Aštriai saldu,
Lietuviška virtuvė.

        Manau, kad kiekviena lietuvaitė turėtų mokėti pagaminti šį vyrų džiaugsmą :) O be to, aš šiemet pasiryžau išmokti ir daugiau nacionalinės virtuvės patiekalų.

14 vnt. reikės:
Bulvės 2 kg
Kiaušiniai 1 vnt.
Jautienos-kiaulienos faršas 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos žiupsnelis
Pienas 150 ml
Sviestas 40 g
Krakmolas 2 v.š.
Maltas muskatas žiupsnelis

       Bulves nulupame. Iš jų 6 nedideles bulves išverdame, likusias sutarkuojame. Po kelių minučių, kai išsiskirs sultys, sudedame tarkius į kitą dubenį, išklotą marle. Gerai nusunkiame, kol tarkiai taps beveik sausi. Skystį nupilame, ant dugno nusėdusį krakmolą sudedame į tarkius. Papildomai įdedame dar porą šaukštų bulvių krakmolo. Pieną su sviestu užviriname ir maišome, kol sutirštės. Tuomet supilame į bulvių tarkius. Įmušame kiaušinį, sudedame virtas sutrintas bulves. Paskaniname druska ir maltu muskatu.
       Įdarui mėsos faršą iš anksto šiek tiek apkepinau su smulkintais svogūnais (aliejaus į keptuvę nepyliau, tik šlakelį vandens - kepdama mėsa pati išskiria pakankamai riebalų). Paskaniname druska, pipirais ir maltomis paprikomis.
       Iš bulvių masės formuojame ovalius blynelius, į vidų dedame po šaukštą mėsos įdaro ir sandariai užspaudžiame. Cepelinus dedame į pasūdytą verdantį vandenį, verdame retkarčiais pamaišant 25 minutes. Man skaniausi patiekiami su paprasta grietine.

2011 m. sausio 6 d., ketvirtadienis

Kepti vištienos kumpeliai


       Medaus ir česnakų padažas kartu su vištienos kumpeliais yra magiškas derinys! Labai paprasta pagaminti ir nepaprastai skanu.

Vištienos kumpeliai 6 vnt.
Česnakas 3 sk.
Medus 2 v.š.
Sojos padažas 40 ml

       Kumpelius porą valandų šaldytuve pamarinuojame su medumi ir sojos padažu, įspaudžiame česnako. Apkepiname iš visų pusių keptuvėje ant įkaitinto aliejaus arba orkaitėje. Greita ir paprasta.
       Recepto šaltinis - Neringos blogas.

2011 m. sausio 4 d., antradienis

Skruzdėlynas


       Šiemet Kalėdoms pirmą kartą kepiau "Skruzdėlyną". Nors apsidraudžiau, kad nesėkmės atveju saldų stalą išgelbėtų Šokoladinis putėsių tortas, kurį dariau pagal šį receptą, deja, gavosi atvirkščiai - patyriau visišką fiasko su tortu, o Skruzdėlynas buvo skaniai suvalgytas dar tą pačią dieną. Įdomumo dėlei - visas gamybos procesas man užtruko apie 1,5 valandos ir nebuvo taip sudėtinga, kaip maniau iš anksto :)

Nemažam "Skruzdėlynui" reikės:
Kiaušiniai 6 vnt.
Miltai 320 g
Cukrus 125 g ir dar 6 v.š. glaistui
Degtinė 40 ml
Druska žiupsnelis
Medus 6 v.š.
Augalinis aliejus 1 l
Aguonos papuošimui~

       Pirmiausia išsiverdame žagarėlius. Miltus sumaišome su druska, cukrumi, įmušame kiaušinius, įpilame šlakelį degtinės (kad žagarėliai nesugertų aliejaus) ir užminkome tešlą. Tešla turi būti minkšta ir gana lipni - nepadauginkite miltų, kad nebūtų per kieta. Kad neliptų prie rankų, jas pamirkome aliejuje. Kočiojame tešlą tarp dviejų maistinės plėvelės sluoksnių, pateptų aliejumi. Tuo pačiu metu įkaitiname puode aliejų ir paeiliui verdame žagarėlius. Man laiko atžvilgiu viskas atitiko - iškočiojame po nedidelį kiekį tešlos, supjaustome trikampėliais ir verdame po 5-6 vnt. puode. Kol jie išsipučia ir išverda, jau būname pasiruošę kitus. Svarbu tešlą iškočioti kuo ploniau, kad net persišviestų stalas - kuo plonesni bus žagarėliai, tuo skaniau.
       Kai jau visi žagarėliai iškepti, verdame glaistą. Užviriname medų su tokiu pat kiekiu cukraus ir 2 šaukštais vandens. Aš dar papildomai įdėjau porą šaukštų sviesto, bet nežinau kiek tai pagerina skonį... Sudedame žagarėlius į aukštą kūgį, kiekvieną aukštą palaistydami glaistu. Papuošiame aguonomis.
       Beje, aš rėmiausi glaisto receptu iš SM ir naudojau dirbtinį medų - kadangi jis skystesnis, tačiau vis dėlto jo skonis pakankamai jautėsi, todėl kitąkart rekomenduočiau naudoti tikrą medų.
       Receptą radau čia.

2010 m. gruodžio 23 d., ketvirtadienis

Bulvių ir porų sriuba

       Šią sriubą galima gaminti dviem būdais - daržoves tiesiog supjaustyti gabaliukais, arba - pertrinti elektriniu blenderiu. Nė vienu atveju ne mažiau skanu :) Aš pastaruoju metu itin pamėgau trintas daržovių sriubas.

Reikės:
Bulvės 6 vnt.
Porai 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Čiobreliai ~
Vištienos sultinys ~
Grietinėlė 150 ml
Kietas sūris 50 g
Sviestas 100 g
Druska, juodieji pipirai~

       Bulves ir svogūnus supjaustome kubeliais, porus - griežinėliais, pasmulkiname česnaką. Puode išlydome sviestą ir jame apkepiname daržoves. Pagardiname čiobreliais, druska ir pipirais. Supilame sultinį ir verdame ant silpnos ugnies, kol bulvės suminkštės.  Jeigu gaminsite trintą sriubą, sultinio įpilame nedaug - kai sutrinsite blenderiu, tuomet atskiesime likusiu sultiniu iki norimo tirštumo. Galiausiai supilame grietinėlę ir dar kartą užverdame. Patiekiant į lėkštę užtarkuojame sūrio. Skanaus!
       Receptas Lino Samėno.

2010 m. gruodžio 22 d., trečiadienis

Troškinti šonkauliukai su bulvėmis


       Paprastas, bet skanus būdas paruošti šonkauliukus. Receptas atrastas jau seniai ir išbandytas ne kartą mūsų namuose. Geriau rekomenduoju rinktis kiaulienos šonkaulius, nes jautienos būna riebūs, gysloti ir šiaip neskanūs :) 

Reikės:
Kiaulienos šonkauliukai 700 g
Bulvės 8-10 vnt.
Svogūnai 2-3 vnt.                                    
Česnakas 4-5 skiltelės,
Pomidorai 1 vnt.                                     
Garstyčių grūdeliai 2 v.š.
Paprika 1 vnt.                                                                
Sultinys 400 ml
Druska, pipirai ~
Augalinis aliejus ~

       Šonkauliukus supjaustome gabalėliais ir apkepiname didelėje keptuvėje ant aliejaus. Ant viršaus sudedame nuskustas bulves, pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, kubeliais pjaustytą pomidorą, juostelėmis - papriką ir stambiai kapotą česnaką. Garstyčių žirnelius išmaišome sultinyje ir užpilame šonkauliukus su daržovėmis. Pabarstome druska, pipirais. Uždengiame keptuvę dangčiu ir troškiname 40-60 min. Troškinant kelis kartus pamaišome. Labai skanu!
         Recepto šaltinis - lrytas.lt.

2010 m. gruodžio 21 d., antradienis

Pankolių ir apelsinų salotos


       Gaivios pikantiško skonio salotos, gabūt daugiau tinkančios kaip garnyras prie karštų kepsnių, negu kaip atskiras patiekalas. Aš jas patiekiau prie aštriai troškintų kalmarų, bet būtinai kada nors dar gaminsiu ir prie mėsos patiekalų.

Reikės:
Pankoliai 1 vnt.
Apelsinai 2 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Juodosios alyvuogės 30 g
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Balzaminis actas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Pankolį ir svogūną smulkiai supjaustome, apelsiną nulupame ir iš kiekvienos skiltelės aštriu peiliu išimame filė. Alyvuoges supjaustome žiedeliais. Viską sudedame į salotinę ir apšlakstome alyvuogių aliejumi, actu, pagardiname druska bei pipirais.
      Recepto šaltinis - Išbandyti receptai.

2010 m. gruodžio 20 d., pirmadienis

Kalmarai aštriame padaže


       Šiandien išbandžiau dar vieną kalmarų receptą iš Renatos blogo - gavosi tikrai aštrūs, šįkart jie man labiau patiko, nei anksčiau gaminti įdaryti kalmarai. Nors, tiesą sakant, per čili pipirus menkai jautėsi pačių kalmarų skonis, na bet įdomu buvo išbandyti kažką naujo...

Reikės:
Kalmarai 200-300 g
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Marinuotos aitriosios paprikos 2-3 vnt.
Baltas sausas vynas 70 ml
Pomidorai konservuoti 250 g
Petražolės 1 v.š.
Bazilikas, mairūnas~
Druska, juodieji pipirai ~
Ryžiai 180 g

       Kalmarus nuvalome ir supjaustome žiedais. Svogūnus susmulkiname. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir porą minučių apkepiname svogūnus ir aitriuosius pipirus. Sudedame kalmarų žiedus ir vėl trumpai apkepiname. Padidiname ugnį, supilame vyną ir troškiname, kol jis išgaruos. Tada supilame smulkintus pomidorus, pagardiname druska, prieskoniais ir troškiname ant vidutinės ugnies 10-15 minučių. Pabaigoje apiberiame kapotomis šviežiomis petražolėmis ir patiekiame su virtais ryžiais.
   

2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Saldžiarūgšte vištiena įdarytos daržovės



       Šitas receptas tapo absoliučiu favoritu mūsų namuose. Tikrai labai labai skanu! Daržoves imti galima kokias tik mėgstate - paprikas, cukinijas, baklažanus ar kt.

Reikės:
Paprikos 2 vnt.
Cukinijos 2 vnt.
Vištienos arba kalakutienos faršas 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Česnakai 3 sk.
Ryžiai virti 5 v.š.
Medus 2 v.š.
Druska, pipirai~
Kaukazietiški prieskoniai, čili pipirai ~
Vorčesterio padažas 2 v.š.
Pienas 100 ml
Sviestas 1 a.š.
Grietinė 1 v.š.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Sūris fermentinis/lydytas 150 g

       Pasiruošiame daržoves įdarymui - nupjauname paprikų viršūnėles (arba perpjauname išilgai pusiau), išimame sėklas. Cukinijas perpjauname išilgai ir šaukšteliu išskabtuojame vidų. Morkas, svogūnus, česnaką ir išskobtus cukinijų vidurius susmulkiname elektrine pjaustykle. Daržoves lengvai pakepiname įkaitintame aliejuje, tada sudedame vištienos faršą ir dar šiek tiek pakepame. Pagardiname druska, pipirais, kaukazietiškais prieskoniais, Vorčesterio padažu, čili pipirais, medumi. Kartu įmaišome virtus ryžius, kad įdaras būtų kibesnis.
       Užviriname pieną kartu su sviestu, dedame dalį tarkuoto sūrio. Kai sūris išsilydo, sudedame pomidorų pastą ir grietinę, paskaniname prieskoniais. Daržoves prikemšame įdaro, užpilame padažu ir kepame 180 C temperatūros orkaitėje apie valandą. Baigus kepti uždedame porą griežinėlių sūrio. Patiekiame su grietine.
       Recepto šaltinis - IKI receptai.

2010 m. gruodžio 17 d., penktadienis

Vyne troškinta vištiena su kriaušėmis


        Kai šaldytuve turi vištienos filė ir norisi pagaminti ką nors greitai ir skaniai, siūlau vištieną su kriaušėmis, troškintą baltajame vyne. Jau ne kartą išbandytas receptas.

2 porcijoms reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Kriaušės 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Baltas sausas vynas 100 ml
Alyvuogių aliejus 3 v.š.
Rozmarinas, kalendra po 1/2 a.š.
Aitriosios paprikos 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Vištienos filė supjaustome juostelėmis. Pagardiname druska, pipirais ir apkepame aliejuje apie 10 minučių. Iškeptą vištieną sudedame į lėkštę. Į tą pačią keptuvę sudedame smulkintus svogūnus, česnakus, suberiame prieskonius ir supilame vyną. Troškiname 5 minutes. Kriaušes nulupame, išpjauname sėklas ir supjaustome didesniais gabalėliais. Į keptuvę sudedame vištieną, kriaušes ir neuždengę troškiname apie 20 minučių.
       Recepto idėja čia.

2010 m. gruodžio 15 d., trečiadienis

Kiaušinių ir daržovių apkepėlė


       Šiandien iškepiau tokias kiaušinių ir daržovių apkepėles pagal Ireną Starošaitę. Kažkada mačiau, kaip vienoje TV laidoje dainininkė gamino šį savo firminį patiekalą ir labai suintrigavo pabandyti...

Reikės:
Kiaušiniai 4 vnt.
Paprikos 1/2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Brokoliai 1/2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Sūris fermentinis 50 g
Druska, juodieji pipirai ~
Krapai ~
Bazilikai ~

       Daržoves ir sūrį sudedame į elektrinę pjaustyklę ir susmulkiname. Įmušame kiaušinį, pagardiname prieskoniais ir gerai išmaišome. Supilame į mažas kepimo formeles ir kepame 190 C temperatūros orkaitėje apie 30 minučių.

2010 m. gruodžio 14 d., antradienis

Morkų ir apelsinų sriuba


       Kai už lango tokia šalta žiema, labiausiai vakarais norisi šiltų ir kreminių sriubų...

Reikės:
Morkos 500 g
Bulvės 100 g
Svogūnai 1 vnt.
Apelsinai 1/2 vnt.
Sviestas 20 g
Vištienos/daržovių sultinys 1 l
Druska, juodieji pipirai ~
Krapai ~

       Daržoves nulupame ir supjaustome stambiais gabalėliais. Dideliame puode išlydome sviestą, jame apkepiname svogūnus, tuomet sudedame bulves ir morkas. Pakepiname ant silpnos ugnies 5 minutes. Tuomet įpilame 1/3 sultinio, uždengiame ir troškiname dar 20 minučių. Kai suminkštėja, sutriname blenderiu ir supilame likusį sultinį. Iš apelsino išspaudžiame sultis, supilame į sriubą ir užverdame. Pagardiname prieskoniais. Patiekiame su šlakeliu grietinėlės arba grietinės.
       Recepto šaltinis - žurnalas Burda.