2011 m. sausio 20 d., ketvirtadienis

Jautienos mentė baltajame vyne


        Panašu, kad baigėsi mano nesėkmių virtuvėje etapas ir vėl viskas sekasi skaniai :) Šįkart laukėme savaitgalį svečių ir sugalvojau pagaminti vyne troškintą jautieną pagal prancūzišką G.Depardieu receptą. Kadangi jautiena - mėsa kieta ir pagal šį receptą troškinasi 4 valandas, todėl reikia viską suplanuoti iš anksto. Kita vertus, palieki mėsą puode ant viryklės ir turi aibę laiko daryti kitus darbus... Rezultate mėsytė gavosi tikrai minkšta, skani ir panaši į legendinę Beef Bourguignon, tik čia troškiname baltajame vyne.

4 porcijoms reikės:
Jautienos mentė 1 kg
Brendis 60 ml
Rūkyta šoninė su odele 200 g
Morkos 4 vnt. (nedidelės)
Šalotiniai svogūnai 4 vnt. (nedideli)
Baltieji svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Sausas baltas vynas 400 ml
Vištienos/veršienos sultinys 500 ml
Petražolės ryšelis
Čiobreliai (geriau švieži) ryšelis
Lauro lapai 4-5 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Malti muskatai žiupsnelis
Gvazdikėliai 3 vnt.

       Mėsą aptepame trupučiu alyvuogių aliejaus ir užpilame brendžiu. Paliekame šaldytuve marinuotis 2 val. tačiau per tą laiką kelis kartus apverčiame. Šoninės odelę nupjauname, bet neišmetame. Šoninę supjaustome mažais kubeliais ir paskrudiname sausoje keptuvėje. Tuomet į tą pačią keptuvę dedame visą gabalą mėsos (prieš tai nusausiname ant popierinio rankšluosčio) ir apkepiname iš visų pusių, kol gražiai apskrus.
       Morkas, svogūnus ir česnakus supjaustome griežinėliais. Gilaus puodo dugną išklojame šoninės oda (supjaustyta juostelėmis), ant viršaus dedame morkas, supilame spirgučius ir uždedame mėsą. Suberiame svogūnėlius ir česnakus. Įdedame didelį svogūną, į kurį peiliu įpjauname skylutes ir įsmeigiame gvazdikėlius. Pagardiname troškinį druska, pipirais, muskatais, sudedame prieskonines žoleles ir užpilame vynu bei sultiniu. Uždengiame ir troškiname ant silpnos ugnies 4 val. neatidenginėjant.
       Prieš patiekiant, mėsą išimame iš troškinio ir supjaustome riekelėmis. Išgriebiame troškintas daržoves ir kartu su mėsa perdedame į serviravimo indą. Jeigu norite patiekti prie mėsos padažą, tuomet nuo likusio troškinio skysčio kiaurasamčiu nugraibome riebalus. Šį padažą galima užpilti ant mėsos arba patiekti atskirame indelyje.
       Recepto šaltinis - Gerard Depardieu "Gurmano knyga".

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą