2011 m. sausio 10 d., pirmadienis

Austriškas štrudelis su varškės įdaru


       Ko gero tai firminis Alpių slidininkų desertas :) Neseniai teko pabuvoti Italijoje, kur labai norėjau paragauti tokio štrudelio. Bet kadangi Italijos alpėse visur gaudavome tik obuolinių štrudelių, matyt, teks kitąmet važiuoti į Austriją - o kol kas pabandžiau iškepti varškės štrudelį namuose. Nors su gamyba teko šiek tiek pavargti, skonis buvo tiesiog pasakiškas. Iki šiol Vilniuje žinojau tik vieną kavinę, kurios štrudelis man labai patinka (gal daug ką nustebinsiu, bet tik viename "Čili kaime" - Žirmūnuose), o dabar kepsiu pati.

8 porcijoms reikės:
Varškė 9 proc. 500 g
Grietinė 30 proc. 200 g
Sviestas 100 g
Citrinos 1/2 vnt. (žievelės)
Cukrus 200 g
Razinos sauja
Brendis 2 v.š.                                                     
Pienas 500 ml
Miltai  260 g
Kiaušiniai 6 vnt. ir dar 3 tryniai
Aliejus 2 v.š.
Vanilinis cukrus 2 v.š.
Padažui:
Kiaušiniai 1 vnt.
Pienas 400 ml
Bulvių krakmolas 1 v.š.
Cukrus 2-3 v.š.           
Vanilės ankštis 1 vnt. arba vanilinis cukrus 1 v.š.
Cukraus pudra~                                       
Uogos šviežios/šaldytos (papuošimui)

 Razinas užplikome verdančiu vandeniu, palaikome 5 min. ir nukošiame. Užpilame brendžiu ir paliekame porai valandų. Suminkome tešlą iš 200 g miltų, 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos, aliejaus ir 6 v.š. drungno vandens. Jei tešla limpa prie rankų, pabarstome rankas dar trupučiu miltų. Suformuojame rutulį, apvyniojame maistine plėvele ir paliekame kambario temperatūroje, kol ruošime įdarą.
        Įdarui išsukame sviestą su cukrumi, smulkiai tarkuotomis citrinos žievelėmis, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Sudedame varškę, 5 kiaušinių trynius, grietinę ir likusius miltus, viską gerai išsukame elektriniu blenderiu. Įmaišome išmirkytas razinas. 5 kiaušinių baltymus išplakame iki putų ir atsargiai įmaišome į varškės masę.
Orkaitę įkaitiname iki 200 C temperatūros. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame tešlą kuo ploniau į stačiakampį, 2/3 tešlos aptepame varškės mase ir atsargiai susukame į vyniotinį (tešla plona, tad gali plyšti, dėl to elkitės su ja labai atsargiai). Kad vyniotinio kraštas geriau suliptų, galima patepti kiaušinio baltymu. Atsargiai perkeliame vyniotinį (sujungimo vietą dedame į apačią) į sviestu išteptą kepimo formą aukštais kraštais - forma turi būti tokio dydžio, kad vyniotinis padengtų jos visą dugną. Dedame į įkaitintą orkaitę 15 min. Tuo tarpu išplakame pieną su 3 kiaušinių tryniais ir po 15 min. kepimo supilame plakinį ant štrudelio. Kepame dar apie 35 - 40 min. - kol gražiai parus.
           Kol štrudelis kepa, paruošiame vanilinį padažą: vanilės ankštį perpjauname išilgai ir išgramdome sėklytes. Jas ir kitus padažo ingredientus sudedame į puodą ir išplakame. Kaitiname ant viryklės  nuolat maišant, kol padažas sutirštės. Atvėsiname. Štrudelį patiekiame karštą, gausiai aplietą atvėsintu vaniliniu padažu ir pabarstytą cukraus pudra bei uogomis.
              Už fantastišką receptą ačiū Laurai. Ateityje dar svarstau išbandyti tokį štrudelį su sluoksniuota tešla.

9 komentarai:

  1. Jau vien tai, kad pati ir tešlą gaminai, verčia dar smagiau apsilaižyt :)
    Šaunuolė, kepsiu ir aš, ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. čia jau žymiau sudėtingiau nei obuolių štrudeliuks... vien ką reiškia tešlą reikiamo plonumo iškočioti... pagarba...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na aš vėliau pasižiūrėjau per youtube kaip iš tiesų kočioja ir ištampo štrudelio tešlą, tai tokio lygio dar nepasiekiau... Ši tešla ir nebūna tokio plonumo, kaip tarkim sluoksniuotos tešlos - bet jos paviršius traškiai apskrunda, o tie sluoksniai kur šonuose ir apačioje tai minkštai iškepa, nes juos apliejame tuo padažiuku :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, tiesiog plojimai dėl pasiryžimo pačiai tešlą štrudeliui ruošti! Triskart šaunuolė :)

    Atrodo labai skaniai :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. sita pyraga valgiau cili picoj-Palangoj,buvo fantastisko skonio...pandysiu pasigaminti ir as...

    AtsakytiPanaikinti
  6. As kai padariau idara tai nusteba kaip toki skysti galima vynioti tesloje? man viskas isbego..

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nepamenu kad man jau būtų tokio skystumo įdaras išėjęs, kažkaip problemų dėl to nekilo. Bet aš kepiau tiksliai tokio pačio dydžio formoje kaip ir pats štrudelis, o šonus jei užlenki tai ir nėra kur išbėgt :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pabandziau!!!lb skanu,tik tesla iskepus kietoka gavosi ir man idaras per skystas isejo,bet susitvarkiau su juo! Dar jo ir liko,tai imasiau manu ir isikepiau puikaus apkepo!! ))aciu uz recepta!!!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Merginos, o kokią jūs varškę dėjot? Aš pagalvojau, kad gal tokią pakeliuose, tai ji jau kai atsidarai vandeniu varva... Pabandykit dėti tokią kur maišuose po 500 g būna, ji labai sausa, tikrai nuo kiaušinių per daug nesuskystės. Grietinė irgi turi būt riebi, gal kas bandėt pakeist į leisesnę, kad taip suskystėjo :/

    AtsakytiPanaikinti