2010 m. balandžio 5 d., pirmadienis

Apelsinų pyragas trapioje tešloje


       Prancūziškas Orangette Tarte - trapios tešlos pyragas pripildytas šokoladinių putėsių ir pagardintas sirupe virtais apelsinais. Dar vienas gardėsis nuo mano Velykų stalo...

Tešlai reikės:
Miltai 360 g
Sviestas 120 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Cukrus 120 g
Vanilinis cukrus 1 pak.
Druska 1/2/a.š.

Įdarui:
Apelsinai 2 vnt.
Apelsinų sultys (geriausia natūralios) 2 st.
Cukrus 2 st. sirupui ir dar 90 g putėsiams
Gvazdikėliai, cinamonas, kvapieji pipirai - po 1 a.š.
Juodasis šokoladas 120 g
Kiaušinai 3 vnt. (tik baltymai)
Grietinėlė 35 proc. 250 ml
Apesinų arba abrikosų džemas 3 v.š.

       Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi, kiaušiniu, vaniliniu cukrumi - patogiausia tai daryti kombainu. Tada sumažiname maišymo greitį ir palaipsniui suberiame miltus bei druską. Suminkome iš tešlos rutulį, apvyniojame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą pusvalandžiui (ar jeigu turite laiko - net ir visai nakčiai). Kai tešla susigulės, išklojame stalą maistine plėvele arba sviestiniu popieriumi, dedame ant jos tešlą, ant viršaus uždengiame dar vienu lakštu plėvelės ir atsargiai iškočiojame į daugmaž apvalų blyną (taip daroma dėl to, jog tešla gaunasi išties labai trapi). Nuimame viršutinę plėvelę, nuo pakraščio tešlos blyną susukame ant gerai išmiltuoto kočėlo, perkeliame į kepimo formą ir greitai išvyniojame. Gražiai išklojame formą, padarome bortelius ir lygiai apipjauname. Subadome pagrindą šakute ir kišame į 190 C orkaitę kepti 20-25 min.
       Du apelsinus supjaustome pusmėnuliais (su visomis žievelėmis). Puode užviriname apelsinų sultis su cukrumi, paskaniname cinamonu, gvazdikėliais ir kvapiaisiais pipirais, paverdame apie 10 min. Tada dedame pjaustytus apelsinus į sirupą ir atsargiai pamaišydami verdame dar 10 min. Išgriebiame apelsinus ir atsargiai išdėliojame ant grotelių, kad nuvarvėtų. Sirupą perkošiame per sietelį ir pasiliekame.
       Ant nedidelės ugnies vandens vonelėje ištirpiname šokoladą. Tuo metu standžiai išplakame baltymus ir ruošiame cukraus lydynį (jeigu šokoladas per tą laiką ištirps, nukelkite nuo ugnies, tačiau nenukelkite nuo vonelės - taip jis nesukietės) - puode 90 g cukraus užpilame trupučiu vandens, tik tiek kad apsemtų. Pirštu nuvalome cukrų nuo puodo šonų, kad nepridegtų ir kaitiname ant vidutinės ugnies. Kai užverda cukrus, kišame pirštą į šalto vandens stiklinę su ledukais, tada labai trumpai įmerkiame į cukrų ir greitai kišam atgal į ledinį vandenį. Tai pakartojame 3 kartus (vadinama soft ball – 1-oji cukraus virimo stadija). Tada cukraus masę supilame į baltymus, vis dar maišydami mikseriu. Mikserį išjungiame ir supilame ištirpintą šokoladą. Įmaišome suplaktą grietinėlę, geresniam skoniui paskanininti trupučiu apelsinų sirupo, kurį perkošėme. Gautus putėsius supilame ant tešlos pagrindo, ant viršaus gražiai išdėliojame apelsinų puseles. Išlydome kelis šaukštus abrikosų ar apelsinų džemo (nesvarbu kokį turėsite) ir juo aptepame apelsinus, kad gražiai blizgėtų. Patiekiame atšaldytą.

P.S. Sunku aprašyti tą cukraus lydymo technologiją žodžiais, todėl siūlau pasižiūrėti kaip šį tortą gamina Šefė Lala . Turiu prisipažinti, jog pati pabijojau merkti pirštą į verdantį cukrų, todėl tą dariau tiesiog šlapiu šaukšteliu :) Nepaisant šito, skonis vis tiek buvo dieviškas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą