2010 m. balandžio 18 d., sekmadienis

Prancūziški rageliai "Croissants"


       Kruasanų be abejo esate ragavę Lietuvoje, tačiau jeigu teko lankytis Prancūzijoje, veikiausiai žinote ir prancūzišką jų skonį - minkštučiai, traškūs, dar šilti croissants patiekiami pusryčiams bet kuriame Paryžiaus viešbutyje arba ką tik iškepti vilioja savo aromatais nesuskaičiuojamose Boulangerie kepyklėlėse... Nors, anot legendos, šie sviestiniai rageliai iš tiesų yra kilę iš Vengrijos, šiandien jie jau tapo beveik vizitine prancūzų gastronomijos kortele.
       Kepti kruasanus namuose - iššūkis. Tinkamai "užauginti" mielinę tešlą reikalauja daug laiko ir rankų darbo. Skaičiuojant jų savikainą, išeina beveik brangiau negu nusipirkti kepyklėlėje. Ir sviestiniai rageliai tikrai nėra sveiki pusryčiai. Tai kodėl aš juos vis kepu? Dar ir dar kartą, tarsi apsėsta kruasanų manijos vis bandau išgauti tą skonį ir trapumą, ragautą Paryžiuje. Pamenu pirmą kartą savo iškeptus kruasanus, kurie skoniu neprilygo nė Maximos produkcijai... Tačiau nuo to karto išbandžiau daug receptų, įvairias versijas vis papildydama nauja patirtimi. Šiandien pateikiu paskutinįjį savo bandymą, kurį užskaitau kaip labai neblogai pavykusį :)

Tešlai reikės:
Mielės šviežios 30 g
Pienas 1 st.
Miltai 3 st. + 4 v.š.
Sviestas, aukščiausios kokybės 360 g
Cukrus 1/2 st.
Druska 1 a.š.
Kiaušinis 1 vnt.

       Tešla "auginama" keliais etapais - patariu užmaišyti ją penktadienio vakarą, šeštadienį porą kartų perminkyti ir sekmadienio rytą jau kepti. Kiekvienas priėjimas neužtrunka labai ilgai, tad nesibaiminkite - tikrai nereikės visą savaitgalį sėdėti namuose ir prižiūrėti tešlą :)
       Pieną pakaitiname, kad būtų vos drungnas. Nupilame ketvirtį į puodelį ir jame ištirpiname mieles bei 2 šaukštus  miltų. Išplakame mikseriu, kad neliktų gumulų ir paliekame pakilti (per 20 min. tešlos padvigubės). Tada sumaišome 3 stiklines miltų su druska ir cukrumi. Vėl pašildome likusį pieną (iki kambario temperatūros), supilame pakilusią tešlą ir maišome plaktuvu su tešlos antgaliu, palengva berdami miltus. Gerai išmaišę, miltuotomis rankomis suformuojame burbulą, apvyniojame plėvele, dar įdedame į maišelį (saugome nuo sąlyčio su oru) ir dedame nakčiai į šaldytuvą. Taip pat pasiruošiame ir sviestą - tik išimtą iš šaldytuvo labai greitai supjaustome gabalėliais ir išplakame mikseriu su likusiais 2 šaukštais miltų. Stengiamės neperplakti, kad sviestas nevirstų aliejumi ir išliktų šaltas. Mentele išimame sviestą iš indo ir rankomis greitai suformuojame pailgą "cepeliną". Jį suvyniojame į plėvelę ir dedame nakčiai į šaldytuvą.
       Šeštadienio rytą išimame tešlą ir sviestą iš šaldytuvo, leidžiame truputį atšilti (per tą laiką papusryčiaujame) ir iškočiojame tešlą į 15x37 cm stačiakampį. Pirmus kartus darydama, skrupulingai matuodavau centimetrus su liniuote, dabar darau iš akies, tiesiog tiek kiek pati tešla leidžia, tiek ir kočioju. Stačiakampį menamai padaliname į 3 lygias dalis. Ant vidurinės padedame sviestą, užlenkiame vieną kraštinę, gerai užspaudžiame abu šonus. Ir ant viršaus užlenkiame trečiąją dalį, vėlgi užspaudžiame šonus. Gaunasi toks kvadratinis "koldūnas". Kočėlu "padaužome" nuo centro kraštų link, kad viduje esantis sviestas tolygiai pasiskirstytų į visus šonus, tik atsargiai - stenkitės kad tešla nesuplyštų. Tada kočiojame tešlą vėl stačiakampio forma, pakaitomis skersai ir išilgai. Labai plonai nereikia - tiek kiek tešla "leidžiasi". Iškočiosime iki 15x37 cm dydžio ir vėl sulankstome kaip piniginę.



       Dedame tešlą ant pailgo padėklo/skardos, uždengiame plėvele ir kišame į šaldytuvą. Paliekame ilsėtis keletą valandų - mažiausiai 2, daugiausiai 8, o iš tikrųjų - tai "kažkada" šeštadienio popietę, kai turėsite laiko (kaip ir sakiau, nereikia pernelyg skrupulingai skaičiuoti minučių ir centimetrų - prancūzai šiaip ar taip yra atsipalaidavę žmonės). Išimame tešlą iš šaldytuvo ir kai šiek tiek atšyla, vėl iškočiojame ir sulenkiame trigubai (kai kur šioje vietoje naudojamas keturgubas lenkimas - labai panašiai, iš kraštų atlenkiame po ketvirtį iki vidurio ir tada - pusiau, kaip knygą). Pakartojame dar kartą (dabar jau užteks trigubo). Uždengiame plėvele ir dedame į šaldytuvą. Idealiu atveju tešla dabar turėtų būti sulankstyta penkis kartus (3 trigubi sluoksniai ir 1 keturgubas).
       Sekmadienio rytą tešlą išimame ir, kai truputį atšyla, iškočiojame į stačiakampį (man gavosi panašiai 40x60 cm), bet svarbiausia, kad ji nebūtų per plona - galbūt net 1 cm storio... Susipjaustome vienodais lygiašoniais trikampėliais. Jeigu jūsų, kaip ir mano, geometrija nėra stiprioji pusė - patariu pirmiau trikampėlių planą nusipiešti :) Tada imame kiekvieną trikampėlį, viršutinį kampą ištempiame ir plonai suplojame. Apačioje viduriuką įpjauname, jeigu norėsite išlenkti kruasaną pusmėnulio forma. Ir susukame - nuo apačios į viršų, plonuoju užlenktu kampučiu į apačią. Dedame ragelius į skardą, išklotą kepimo popieriumi ir paliekame kambario temperatūroje 3 val. - per tą laiką jų tūris padvigubės, tad nedėkite per arti vienas kito. Išplakame kiaušinio trynį su šaukštu vandens ir plakiniu aptepame ragelius. Įkaitiname orkaitę iki 200 C temperatūros ir kepame 15-20 min.
      

7 komentarai:

  1. Vakar kaip tik galutinai pagavau įkvėpimą pati išsikepti šokoladinių kruasanų, tai šis įrašas man labai laiku ir vietoj! Dėkui, labai gerai dabar matau vaizdelį, kaip visas procesas vyks, tad tikiuos, pavyks ir man :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O, tai sėkmės tau Rūta :) Jeigu kuriam nors etape bus neaiškumų, tai Youtube - visagalis. ten yra net Julios Child kruasanai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na nezinau ar tikrai tikslinga sitiek vargti. As croissantus kepu pagal toki pat produktu kieki, tik pirma karta kildinu siltai (apie 1val), o antra karta per nakti salytuve. Be to, recepto autore nepaminejo, kad tesla labai sarbu kocioti viena kryptimi(jei tesla sulankstyta kaip knyga, tai kociojame tik i virsu!!! I ploti tesla tampome.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nebandžiau taip smarkiai sumažinti kildinimo laiko, nes bijau kad rageliai nesigautų per keiti. Bet dėkui jeigu Anonimas pasidalintų, kaip šį procesą padaryti trumpesniu. Beje, aš tešlą kočioju ir skersai, ir išilgai - man nuo krypties pakeitimo ji tikrai neplyšta :) Tokį būdą rekomenduoja ir Julia Child.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Atrodo nepriekaištingai!!! Žiauriai skaniai :) Pažiūrėjau Julia Child video. Įkvėpė gaminti :D Šauni moteriškė

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pasidariau tešlą ir paskui galvoju, o kur dedasi kiaušinis? Atidžiai perskaičiau bent 5 kartus ir neradau kur jį dėti? Ar pavyks iškepti kruasanus be jo?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kiaušinio plakiniu aptepti raguolius prieš kepant.

    AtsakytiPanaikinti