2010 m. balandžio 16 d., penktadienis

Prancūziškas žuvų troškinys "Boullabaisse"


       Vos praėjusį penktadienį pasiskundžiau ne itin gausia IKI šviežios žuvies pasiūla, o šiandien nuvažiavusi pas juos radau atvirkščiai - tiek įvairiausios žuvies, nors vežimu vežk. Ir šįkart sunkiai apsisprendžiau, kurią gi vis dėlto rinktis. Kadangi pirmąkart pavyko vienoje vietoje rasti visus žuvų troškinio komponentus - šviežios kefalės, plekšnių, lašišos ir krevečių - tad jas visas ir paėmiau. Be to, Boullabaisse norėjau pagaminti jau labai seniai. Šį gaminau pagal Lino Samėno receptą.
      Ir dar vienas dalykas, kuriuo be galo didžiuojuosi ir džiaugiuosi - kefalę pirkau ir gaminau pirmąkart gyvenime. Gavau didžiulę, beveik kilogramą sveriančią žuvį su visa galva... Iš pradžių kiek baiminausi, kaip gi ją reikės išdarinėti, tačiau su visagalio Youtube pagalba pavyko visai nesunkiai - profiškai išdarinėjau žuvį ir išėmiau filė :)

Troškiniui reikės:
Stambi jūrinė kefalė 1 vnt.
Plekšnės 2 vnt.
Lašišos filė 400 g
Didžiosios krevetės 12 vnt.
Mažosios krevetės sūryme 100 g
Svogūnai 1 vnt.
Pankoliai 1 vnt.
Porai 1/2 vnt.
Česnakai 3 sk.
Pomidorai 600 g
Petražolės 6 šakelės
Druska, pipirai ~
Čiobreliai ~
Lauro lapai 3 vnt.
Pomidorų pasta 1 v.š.
Žuvies sultinys arba vanduo 500 ml

      Žuvis išdarinėjame ir supjaustome stambiais gabalėliais, geriausia būtų išimti filė. Svogūnus, porus ir pankolį supjaustome nesmulkiais gabalėliais ir apkepiname aliejuje didžiuliame troškintuve (pankolio žalius stiebelius reikia nupjauti, prie šaknies yra kietas kotas, panašus kaip kopūsto - jį taip pat reikia pašalinti). Sudedame žuvies gabalėlius, trumpai apkepame, pabarstome prieskoniais, smulkintomis petražolėmis ir česnakais. Įdedame pomidorų pastos ir užpilame sultiniu arba vandeniu. Patroškiname, kol žuvis išvirs. Tada suberiame nuluptus, smulkiai pjaustytus pomidorus ir didžiąsias bei mžąsias krevetes. Dar patroškiname 5 minutes (per tą laiką paskrudiname baltos duonos, įtrintos česnaku ir pašlakstytos alyvuogių aliejumi) ir patiekiame. Tikrai skanu, kefalė sudaro pagrindą - labai skani žuvis, o krevetės puikiai viską papildo.

3 komentarai:

  1. ach, boullabaisse... tos krevetės taip gundančiais atrodo. viena iš skaniausiu sriubų su žuvim... kažkada dažnokai tekdavo Palangos "Žuvinėj" ja mėgautis.
    reiks prie progos namuose susimeistrauti, dėkui už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egidija - mielai dalinuosi :) Šita žuvienė tikras skanumėlis, o jeigu pavyks gauti gatavas žuvų filė - tai ir labai lengvai pagaminamas.

    AtsakytiPanaikinti