2011 m. rugpjūčio 23 d., antradienis

Varškės ir ryžių apkepas su braškėmis


4 porcijoms:
Varškė 500 g
Ryžiai 200 g
Cukrus 4 v.š.
Kiaušiniai 4 vnt.
Cinamonas žiupsnelis
Druska žiupsnelis
Braškės šaldytos 350 g (1 pakelis)

       Braškes užpilame šaltu vandeniu, kad atitirptų ir tuo pačiu nuplautume (neseniai tik sužinojau, kad uogų prieš užšaldant niekas neplauna :) ). Mikseriu išsukame varškę su kiaušiniais, cukrumi, druska. Pagardiname cinamonu ir įmaišome virtus ryžius. Viską iškrečiame į sviestu pateptą formą. Viršų apdėliojame braškėmis (jei labai didelės, tuomet jų puselėmis). Kepame 190 C orkaitėje 30 minučių. Prieš patiekiant apibarstome cukraus pudra, užpilame jogurtu ir papuošiame likusiomis uogomis. Arba galite likusias uogas sutrinti su cukrumi ir užpilti jomis apkepą.
       Recepto šaltinis - Skanu ir sveika.

2011 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

Rizotas su didžiosiomis krevetėmis


       Tokį rizotą prieš keletą metų teko valgyti viename Monte Carlo restorane ant jūros kranto. Pamenu, kaip tada negalėjau atsižavėti kreminių ryžių ir šviežių krevečių skoniu, kurio niekaip nesulyginsi su "šviežiomis" lietuviškomis krevetėmis... 
        Šį receptą atradau savo be galo pamėgtoje Gerardo Depardieu "Gurmano knygoje". Knygoje siūloma jį gaminti su norveginiais omarais, aš juos pakeičiau didžiosiomis krevetėmis. Neskaitant lietuviškų ir prancūziškų jūros gėrybių skirtumų - kreminiai, grietinėlėje troškinti ryžiai gavosi tiksliai tokie kaip tada :)

4 porcijoms:
"Basmati" ryžiai 200 g
Šalotiniai svogūnėliai 3 vnt.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Sviestas 30 g
Parmezano sūris 30 g
Vištienos sultinys 400 ml
Grietinėlė 100 g
Didžiosios krevetės 16-18 vnt.
Bazilikai švieži šakelė
Druska, juodieji pipirai ~

       Užverdame vištienos sultinį. Į jį supilame grietinėlę ir mažais gabalėliais supjaustytą sviestą. Svogūnus supjaustome mažais kubeliais. Didelėje keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame apkepame svogūnus. Tada suberiame ryžius ir pakepiname, kol jie pasidarys skaidrūs. Užpilame trupučiu vištienos sultinio (kad apsemtų ryžius) ir nuolat maišome ant silpnos ugnies, kol skystis susigers į ryžius. Tada užpilame dar truputį sultinio ir tai kartojame, kol sunaudosime visą sultinį ir ryžiai taps minkšti. Beje, man nurodyto kiekio sultinio buvo per mažai, aš papildomai pyliau dar apie stiklinę vandens. Baigus troškintis, rizotą pagardiname druska, juodaisiais pipirais ir įmaišome smulkiai tarkuotą parmezano sūrį.
       Krevetes pasiruošiame atskirame puode - paverdame apie 5 minutes sūdytame ir trupučiu citrinos sulčių bei krapų šakele pagardintame vandenyje. Nukošiame ir sudedame į rizotą. Arba išdėliojame tiesiai į lėkštes. Patiekalą pabarstome kapotais bazilikais ir, jeigu norite, parmezano drožlėmis. Skanaus!


2011 m. rugpjūčio 21 d., sekmadienis

Kaprio salotos su marinuota mocarela


       Gavau dovanų visą dėžę naminių pomidorų - gerai sunokusių, sodriai raudonų ir tokių skanių mmmm.... Nesinori iš jų trinti sriubos ar troškinti, kol dar neatsivalgėme iki soties šviežių.
       Kaprio salotos - pats tas receptas šioje situacijoje, be to, dar atradau puikų būdą pamarinuoti mocarelą aštriame prieskonių marinate. Liuks!

Reikės:
Pomidorai 3-4 vnt.
Mocarela 1 rutuliukas
Bazilikai švieži saujelė
Druska, juodieji pipirai~
Čiobreliai 1/2 a.š.
Raudonėliai 1/2 a.š.
Rozmarinas 1/2 a.š.
Kajeno pipirai žiupsnelis
Česnakai 1 sk.
Petražolės šviežios saujelė
Čili pipiriukai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.

       Suplakame marinatą iš čiobrelių, raudonėlių, rozmarino, kajeno pipirų, tarkuoto česnako, kapotų petražolių ir čili pipiriuko bei aliejaus. Pagardiname druska ir maltais juodaisiais pipirais. Mocarelą apvoliojame marinate, uždengiame ir dedame į šaldytuvą 30 minučių.
       Pomidorus ir marinuotą sūrį supjaustome riekelėmis, baziliko lapelius nuplauname ir nusausiname. Lėkštėje gražiai išsluoksniuojame pomidorų ir sūrio riekeles, papuošiame bazilikais. Sūrį pašlakstome likusiu marinatu. Salotas pagardiname maltais juodaisiais pipirais ir dar šlakeliu aliejaus. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Duonos ir žaidimų.

2011 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis

Ant grotelių kepta lašiša su voveraitėmis ir žolelių padažu


       Dar vienas vasariškas grilio receptas. Pagal originalų receptą, voveraitės turėjo būti sumautos ant medinių iešmelių ir taip pat iškeptos ant grotelių, bet aš pabijojau, nes jos būna tokios trapios... Todėl patroškinau keptuvėje su tuo pačiu padažiuku, kuriuo įdaryti ir lašišos kepsneliai. Receptas tikrai pateko į mano favoritus, dar tikrai kartosiu!

2 porcijoms reikės:
Lašišos kepsneliai 2 vnt.
Česnakai 2 sk.
Petražolės pluoštelis
Žemės riešutai 2 v.š. (naudojau sūdytus)
Parmezano sūris tarkuotas 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus 60 ml
Voveraitės 500 ml
Sviestas 25 g

       Riešutus kaitiname sausoje keptuvėje nuolat maišydami. Kai tik pajusite, jog riešutai ėmė skleisti aromatą, iškart nukeliame nuo ugnies. Blenderiu sutriname petražoles, riešutus, alyvuogių aliejų ir 1 skiltelę česnako. Tada padažą pagardiname druska, pipirais ir įmaišome tarkuotą parmezaną. Lašišos kepsneliuose padarome po dvi įpjovas ir atsargiai prikemšame po šaukštelį padažo. Lašišos odeles patepame aliejumi ir dedame oda į apačią ant grotelių. Kepame apie 15 minučių ant grilio. Tada pagardiname kepsnelius druska, šviežiai maltais pipirais, papuošiame citrinos gabalėliu.
      Voveraites apkepiname ant trupučio sviesto, įmetame kapotą skiltelę česnako. Pabaigoje sudedame likusį žolelių padažą ir dar truputį patroškiname. Skanaus!
       Recepto šaltinis - žurnalas "Burda".

2011 m. rugpjūčio 19 d., penktadienis

Vištiena kiniškai


       Iš pradžių tikėjausi, jog tai bus traškios vištienos gabalėliai "Guo Bao", tačiau gavosi toks Teriyaki padažą primenantis troškinys su minkštos vištienos gabalėliais ir daržovėmis, o kiniško skonio jam suteikė rytietiški pagardai - sojos ir žuvies padažai. 

4 porcijoms reikės:
Vištienos filė 800 g
Morkos 2 vnt.
Porai 1/2 vnt.
Paprikos raudonos 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Sojos padažas 7 v.š.
Žuvies padažas 3 v.š.
Cukrus 3 v.š.
Krakmolas 2 v.š.
Daržovių sultinys 200 ml
Sezamų/riešutų aliejus ~

       Dubenėlyje sumaišome krakmolą, cukrų ir 4 šaukštus sojos padažo. Į šį marinatą dedame vištieną, pjaustytą juostelėmis, ir paliekame pasimarinuoti 15 minučių. Keptuvėje gerai įkaitiname aliejų ir dedame po vieną vištienos juosteles. Iš karto maišome ir vartome, kad jos nesuliptų nuo krakmolo. Kai vištiena apkeps, sudedame šiaudeliais pjaustytas morkas, paprikas, česnakus ir porus. Kartu galima dar įmaišyti saujelę koservuotų arba šaldytų kukurūzų. Dubenėlyje sumaišome daržovių sultinį, žuvies padažą ir likusį sojos padažą. Užpilame sultiniu mėsą su daržovėmis ir patroškiname, kol daržovės suminkštės. Patiekiame su virtais ryžiais.


2011 m. rugpjūčio 18 d., ketvirtadienis

Spagečiai su voveraičių padažu


       Makaronai ir grybai - geras derinys, seniai norėjau išbandyti. Kol dar yra šviežių voveraičių, naudojuosi proga!

2 porcijoms reikės:
Spaghetti makaronai 250 g
Voveraitės 500 ml
Pomidorai 1 vnt.
Česnakai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Aitriosios paprikos džiovintos/šviežios ~
Druska, juodieji pipirai ~
Petražolės šviežios saujelė

       Pomidorą pamerkiame minutei į verdantį vandenį ir nulupame odelę. Supjaustome kubeliais. Voveraites, jei didelės - pasmulkiname, mažas paliekame sveikas. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame kapotą česnaką, žiupsnelį aitriųjų paprikų ir apkepame minutėlę. Sudedame grybus, pakepame kelias minutes, tada sudedame pomidorus ir patroškiname dar 5 minutes.
       Makaronus išverdame pagal nurodymus ant pakuotės. Išvirusius nukošiame, suverčiame į grybų troškinį ir gerai viską permaišome. Patiekiant pabarstome kapotomis petražolėmis. Skanaus!

2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

Itališka daržovių sriuba su sūrio virtinukais


       Vasaros daržovių sriuba. Labai tokias mėgstu, o šis receptas sudomino tuo, kad kartu patiekiami ir ravioli virtinukai su parmezano sūriu. Galima nusipirkti šviežių ravioli, bet aš su parmezanu neradau, todėl gaminau viską pati pagal šį Jurgitos receptą. Iš pradžių baiminausi, kad bus daug darbo tuos "koldūnus" kočioti, bet kadangi sriubai jų reikia vos kelių, ilgai netruko (aš jau nebesismulkinau iš jų lipdyt tortellini, nes iš tiesų ir nemoku...) Beje, idėjus porą didelių kiaušinių, gavosi labai skani virtinukų tešla, priminė kelionę į Italiją!

Reikės:
Cukinijos 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Salierai 2 stiebai
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Pomidorai konservuoti arba švieži 400 g
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Daržovių sultinys 500 ml
Druska, juodieji pipirai ~
Cukrus žiupsnelis
Petražolės ~
Ravioli su sūriu 1 pak.

Arba naminiams virtinukams:
Miltai 160 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Kelių rūšių sūris (Džiugas, Rokiškio kietasis ar kt.)
Druska, juodieji pipirai ~

       Dideliame puode įkaitiname alyvuogių aliejų ir jam pakepiname smulkintus svogūnus ir česnakus. Sudedame kubeliais pjaustytas cukinijas, morkas, salierus, smulkintas petražoles ir dar patroškiname 5 minutes. Supilame pomidorus, sultinį, įdedame druskos, pipirų, žiupsnelį cukraus ir uždengiame. Ugnį sumažiname iki vidutinės ir verdame 20 minučių.
       Kitame puode išverdame virtinukus. Sriubą išpilstome į lėkštes, dedame po kelis virtinukus, pabarstome kapotomis petražolėmis ir tarkuotu parmezano sūriu.
       Jeigu gaminsite naminius virtinukus, tai darome taip: miltus supilame į didelį dubenį, viduryje suformuojame duobutę ir į ją įmušame kiaušinius. Suberiame druską ir supilame aliejų. Kiaušinius gerai išplakame šakute, tuomet nuo kraštų įminkome miltus. Minkome, kol tešla nebelips prie rankų. Atsignybiame pusę tešlos, kurią kočiosime, likusią apvyniojame plėvele. Tešlą plonai iškočiojame ir supjaustome kvadratėliais (man labai gražu banguotu ratuku, bet aš tokio neturiu, todėl pjausčiau peiliu). Ant kiekvieno kvadratėlio dedame po šaukštelį tarkuoto sūrio, uždengiame kitu lakšteliu tešlos ir gerai suspaudžiame kraštus. Dedame į pasūdytą verdantį vandenį ir nuo to momento, kai iškils į paviršių, verdame 5 minutes.

2011 m. rugpjūčio 16 d., antradienis

Šašlykas "Assorti"


       Staiga suvokiau, kad vasara jau visai eina į pabaigą, o aš dar nespėjau įgyvendinti tiek daug grilio idėjų! Tad suskubau kepti šį jau senokai savo eilės laukusį šašlyką "Assorti" iš dviejų rūšių mėsos, pievagrybių ir daržovių.

4 porcijoms reikės:
Jautiena 300 g (pomentė arba išpjova)
Kalakutiena 300 g (krūtinėlės filė)
Cukinijos 1 vnt.
Raudonieji svogūnai 2 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Pievagrybiai 16 vnt.
Česnakai 2 sk.
Petražolės kapotos sauja
Mėsos sultinio kubeliai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Druska, juodieji pipirai ~

       Mėsą nuplauname, nusausiname popieriniu rankšluosčiu ir supjaustome 2 cm storio gabalėliais. Marinatui sumaišome alyvuogių aliejų, citrinos sultis, sutriname sultinio kubelį, įdedame druskos, pipirų, kapotų petražolių ir plokštelėmis pjaustytas česnako skilteles. Išmaišome mėsą su marinatu.
       Visas daržoves nuplauname ir supjaustome: cukiniją - griežinėliais arba pusmėnuliais (jei didesnė), svogūnus - ketvirčiais, papriką - ketvirčiais ir kiekvieną iš jų, dar į 4 lygias dalis. Pievagrybius paliekame nepjaustytus. Įmaišome daržoves į mėsos marinatą ir uždengę maistine plėvele, statome į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms.
       Išsimarinavusią mėsą su daržovėmis suveriame ant iešmų ir kepame ant žarijų. P.S. Kadangi mes mėgstame labiau apskrudusią mėsytę ir minkštesnes daržoves, patarčiau atskirai verti mėsą su svogūnais - ant vienų iešmų, o daržoves su grybais - ant kitų.
       Recepto idėja - žurnalas "Burda".

2011 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

Avižiniai paplotėliai


       Toliau tęsiu spintelių švarinimo akciją. Atradau receptą, į kurį galima sunaudoti visas užsilikusias riešutų, džiovintų vaisių ir šokolado drožlių atsargas. Šįkart išbandžiau avižinius paplotėlius - kadangi labai mėgstu javainių batonėlius, naminė tokių batonėlių versija irgi pateisino mano lūkesčius. O juos iškepti paprasta kaip du kart du :)

Reikės:
Avižiniai dribsniai greito paruošimo košei 300 g
Sviestas 100 g
Rudasis cukrus 3 v.š.
Medus 3 v.š.
Druska žiupsnelis
Vanilinis cukrus arba cinamonas (jeigu mėgstate)
Didelė sauja pagardų - pvz. skaldyti riešutai, razinos, skaldytas baltasis ar juodasis šokoladas, kokoso drožlės, džiovinti bananai, ananasai, spanguolės, papajos.

       Dideliame puode lydytą sviestą išmaišome su medumi ir cukrumi. Į šią masę suberiame avižinius dribsnius ir susmulkintus priedus. Aš naudojau skaldytus graikinius riešutus, skaldytą šokoladą, šiek tiek džiovintų spanguolių ir daaaug kokoso drožlių (jos tikrai puikiai čia tinka!). Viską išmaišome ir dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Skardoje masę tolygiai paskleidžiame ir gerai ranka suspaudžiame, kad neliktų atskirų trupinių - paplotis turi būti apie 1 cm storio. Kepame 180 C orkaitėje apie 20-25 minutes, kol gražiai paruduos. Tuomet ištraukiame, atvėsiname ir supjaustome norimo dydžio batonėliais. Labai skanu valgyti su kava, arbata, sultimis ar pienu.
      

2011 m. rugpjūčio 4 d., ketvirtadienis

Paelja su žuvimi ir jūros gėrybėmis



       Nors paprastai gaminu paelją su vištiena ir krevetėmis, šiandien norėjau ištuštinti šaldiklį, kuriame jau senokai gulėjo krevetės ir šaldytų daržovių pakelis. Ir prisiminiau vieną seną receptą, tokį dar beveik iš studentiškų laikų, kai gamindavome tokius troškinius a la paelja iš šaldytos žuvies ir šaldytų daržovių :)

4 porcijoms reikės:
Menkės/lydekos filė 400 g
Didžiosios krevetės šaldytos 12 vnt.
Ryžiai trumpagrūdžiai 2 st.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 4 sk.
Salierai 2 stiebai
Pomidorai 2 vnt.
Šaldytų daržovių mišinys (žirneliai, morkytės, šparaginės pupelės) 200 g
Daržovių/vištienos sultinys 400 ml
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.
Ciberžolė 1 a.š.
Citrinos 1 vnt.
Alyvuogių aliejus ~

       Žuvies filė pabarstome druska, pipirais, žuvies prieskoniais (jei norite) ir trupučiu citrinos sulčių. Paliekame pasimarinuoti. Didelėje keptuvėje ar troškintuve įkaitiname aliejų ir jame apkepame kubeliais smulkintus svogūnus ir česnakus. Tada sudedame žuvį pjaustytą gabalėliais ir šiek tiek apkepame. Suberiame žiedeliais pjaustytus salierus ir šaldytas daržoves, dar po minutėlės - suberiame ryžius ir viską užpilame sultiniu. Įdedame druskos, pipirų, prieskonių. Uždengiame, primažiname ugnį ir troškiname 20 minučių. Per tą laiką apverdame krevetes - mažame puodelyje užverdame vandenį, pasūdome, suberiame krevetes, truputį krapų ir šlakelį citrinos sulčių. Paverdame 5 minutes ir nupilame krevetes į sietelį. Galima naudoti ir kitokių jūros gėrybių mišinį, pvz. midijas, šviežius ar šaldytus kalmarus ir kt.
       Kai jau ryžiai sugers visą sultinį ir bus minkšti, įmaišome krevetes ir patiekiame su citrinos griežinėliu. Galima papuošti žaliosiomis arba juodosiomis alyvuogėmis.


2011 m. rugpjūčio 3 d., trečiadienis

Lietiniai su bananų įdaru


       Vieną savaitę ėmiau praktikuotis lietinių kepime. Pirmą dieną nepatiko receptas ir negalėjau vis pataikyti, kiek šaukštų tešlos reikia pilti į keptuvę... Antrą ir trečią dieną išėjo gerokai dailesni lietiniai, bet tinkamą rezultatą pasiekiau iš kokio 5 karto :) Dabar atėjo eilė bandymams su visokiausiais įdarais - varškės, trintų uogų, grybų ir kt. Šiandien atradau puikų receptą su bananais. Skanaus!

15-18 vnt. reikės:
Kiaušiniai 3 vnt.
Miltai 300 g
Cukrus 2 v.š.
Krakmolas 1 v.š.
Pienas 150 ml
Vanduo 150 ml
Druska žiupsnelis
Aliejus kepimui ~

        Kiaušinius išplakame mikseriu su cukrumi ir druska, suberiame miltus ir krakmolą. Pieną ir vandenį sumaišome atskirame inde ir palengva plakant mikseriu, skiedžiame tešlą, kol ji pasidarys skystokos konsistencijos. Keptuvę patepame trupučiu aliejaus ir gerai įkaitiname. Pilame po nepilną samtį tešlos ir sukiojame keptuvę taip, kad tolygiai pasidengtų visas dugnas. Pakepame porą minučių, apverčiame ir apkepame kitą pusę (pakanka labai trumpai). Susikepame visus blynelius ir tada gaminame įdarą.

Bananų įdarui reikės:
Bananai 2 vnt.
Medus 2 v.š.
Citrinos sultys 2 v.š.
Cinamonas ~

       Nedidelėje keptuvėje/puodelyje ištirpiname medų. Bananus nulupame, supjaustome griežinėliais ir sudedame į medų. Pašlakstome citrinos sultimis, cinamonu ir šiek tiek patroškiname, kol įdaras taps norimo tirštumo. Suvyniojame į lietinius ir blynelius dar po minutėlę pakepame iš abiejų pusių ant trupučio sviesto. P.S. Šio įdaro normos pateikiamos ~ 4-iems lietiniams.

2011 m. rugpjūčio 1 d., pirmadienis

Vištienos ir daržovių troškinys su voveraitėmis


       Kas vasarą turbūt kiekvienuose namuose yra privalomas patiekalas "grietinėje troškintos bulvės su voveraitėmis". Aš dar paskaninau šį troškinuką įvairiomis daržovėmis ir vištienos gabalėliais. Be galo skanu!

Reikės:
Vištienos filė 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Salierai 2 stiebai
Porai 1/2 vnt. (tik žalioji dalis)
Šparaginės pupelės šaldytos 2 saujos
Bulvės 6 vnt.
Voveraitės 500 ml
Alyuogių aliejus ~
Grietinė (arba grietinėlė) 200 g
Druska, juodieji pipirai ~
Čiobreliai švieži/džiovinti ~
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.
Česnakiniai prieskoniai su paprikomis 1 a.š.

       Vištienos filė supjaustome gabalėliais ir apvoliojame su česnakiniais paprikų prieskoniais, druska, pipirais. Didelėje keptuvėje ar troškintuve įkaitiname aliejų ir jame apkepame vištienos gabalėlius. Tada suberiame svogūnų kubelius. Kol jie apkeps, supjaustome salierus pusžiedžiais ir suberiame į troškintuvą. Ir taip pjaustome ir dedame paeiliui kepti visas kitas daržoves: morkas - kubeliais, porus - plonais žiedeliais, bulves - griežinėliais, galiausiai suberiame šaldytas šparagines pupeles. Įpilame šiek tiek vandens ir primažiname ugnį. Paskaniname druska, pipirais, čiobreliais, maltomis saldžiosiomis paprikomis ir sudedame grietinę. Voveraites nuvalome, stambias - perpjauname pusiau, smulkesnes paliekame sveikas. Suberiame į troškintuvą ir uždengę troškiname apie 20 minučių, t.y. kol bulvės suminkštės.

2011 m. liepos 24 d., sekmadienis

Plakta kiaušinienė su feta ir vyšniniais pomidorais



       Labai mėgstu užsienio viešbučiuose patiekiamas plaktas kiaušinienes, tačiau pati jas kepti vengdavau, nes nelabai mokėjau... Ši kiaušinienė man taip patiko, kad kepiausi ją net kelis rytus iš eilės. O visa paslaptis - į kiaušinius įmaišyti šiek tiek fetos sūrio ir saldžių pomidoriukų. Labai skanu, būtinai išbandykite!

Reikės:
Kiaušiniai 3 vnt.
Feta sūris (trupintas) 2 v.š.
Vyšniniai pomidorai 9 vnt.
Bazilikai švieži 1 v.š.
Druska, čili pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~

        Nieko nepradedame kepti, kol nepasiruošime visų ingredientų: kiaušinius dubenėlyje suplakame su druska ir pipirais. Įmaišome į plakinį trupintą fetos sūrį, perpjautus pusiau pomidoriukus ir kapotus bazilikus. Keptuvėje įkaitiname šlakelį alyvuogių aliejaus. Supilame plakinį į keptuvę ir palaukiame 15-30 sekundžių, kol kiaušinienę iš kraštų "aptrauks". Tada atsargiai, kad nesutrintume pomidoriukų, mentele atkelinėjame kiaušinienę nuo kraštų į centrą, kol gausime norimo minkštumo/kietumo plaktą kiaušinienę. Man patinka stipriau apkepę kiaušiniai, bet iki tiek, kad pomidorai neištižtų. Iškepusią kiaušinienę dedame į lėkštę ir valgome su šviežia rugine duonele.
       Recepto šaltinis ir video kaip meistriškai suplakti kiaušinienę - http://www.foodwishes.com/.


2011 m. liepos 23 d., šeštadienis

Storapadė pica su špinatais, sūriu ir kumpiu


       Tiksliau, tai būtų storapadė pica su dviejų rūšių įdarais - kadangi kepiau per visą orkaitės skardos dydį, tai padariau pusę picos pagal save (aš norėjau su daug mocarelos ir špinatais), o kitą pusę - pagal vyrą (jam kas nors mėsiško yra privaloma picos dalis). Prieš dedant įdarus, visą picos paviršių gausiai sutepiau pomidorų ir grietinės padažais su daug česnako. Bet labiausiai tai mums patiko mielinis picos pagrindas pagal Jamie Oliverio receptą - puikus, minkštas, purus, 10 balų!!!

Picos pagrindui reikės:
Miltai 500 g
Mielės šviežios 20 g
Druska 1/2 v.š.
Cukrus 1/2 v.š.
Šiltas vanduo 325 ml
Alyvuogių aliejus 2 v.š.

Įdarui reikės:
Špinatai 1 pak.
Mocarelos sūris 3 rutuliukai
Šaltai rūkytas kumpelis (pvz. Panevėžio filė) 400 g
Paprikos geltonos 1/2 vnt.
Fermentinis sūris 150 g
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Pomidorų pasta 3-4 v.š.
Raudonėliai džiovinti 1 a.š.
Grietinė 4 v.š.
Česnakas 5 sk.

       Mieles sumaišome su šiltu vandeniu, cukrumi ir aliejumi ir paliekame šiek tiek pastovėti. Miltus sumaišome su druska, tada po truputį pradedame į centrą pilti vandenį su mielėmis, šakute vis maišant miltus nuo dubens šonų, kol sumaišysime. Galiausiai viską gerai išminkome rankomis ant miltuoto stalo (jei reikia, pridedame dar miltų), kol tešla taps elastinga ir nelips prie rankų, nei prie stalo. Tada sudedame tešlą į didesnį dubenį, uždengiame švariu drėgnu rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje pakilti apie 1 val.
       Pakilusią tešlą perminkome, iškočiojame picos pagrindą, klojame jį į skardą pateptą alyvuogių aliejumi. Taip pat trupučiu aliejaus pašlakstome ir patį pagrindą. Tada tepame jį pomidorų pasta, pabarstome druska ir raudonėliais. Išdėliojame špinatų lapus ir mocarelos griežinėlius. Kitą pusę picos ištepame česnakiniu grietinės padažu (į grietinę sudedame česnako skilteles ir viską sutriname blenderiu). Ant viršaus išdėliojame špinatus, paprikų juosteles, kumpio griežinėlius. Visą paviršių gausiai apibarstome tarkuotu fermentiniu sūriu. Kepame 190 C orkaitėje apie 30 minučių.

2011 m. liepos 21 d., ketvirtadienis

Rizotas su pomidorais, bazilikais ir salierais


       Kartą bandžiau pasigaminti rizotą su moliūgais pagal mano itin mėgiamos Beatos receptą, bet, deja, patyriau fiasko - gavosi visiškai nevalgomas daiktas, kurį teko išmesti... Nesakau, kad blogas receptas, galbūt, mano moliūgas neskanus buvo, tačiau nuo tada gaminu tik savo pamėgtą klasikinį rizotą ir nelabai mėgstu eksperimentuoti su kitomis rizotų varijacijomis. O jų be galo daug, ir visai be reikalo, nes tai puikus būdas į kasdieninį valgiaraštį įtraukti įvairių daržovių... Šiandien kaip tik turėjau šaldytuve reikiamų produktų ir gaminau rizotą su pomidorais, salierais ir baziliku - sveikas vasariškas patiekalas su daug daržovių.

4 porcijoms:
Ryžiai trumpagrūdžiai 200 g
Pomidorai 3 vnt.
Salierai 2 stiebai
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Bazilikai švieži saujelė
Vištienos/daržovių sultinys 600 ml
Sausas baltas vynas 100 ml
Parmezano sūris 4 v.š.
Sviestas 2 v.š.
Alyvuogių aliejus~

       Pomidorų odelę įpjauname kryžiuku ir užpilame juos verdančiu vandeniu kelioms minutėms. Per tą laiką susmulkiname morkas, supjaustome salierus ir svogūnus. Įkaitiname aliejų ir jame pakepame smulkintas daržoves, kol jos kepa - nulupame ir supjaustome pomidorus (nelabai smulkiai, aš pjausčiau skiltelėmis ir dar perpus). Sudedame pomidorus į keptuvę, permaišome, tada suberiame sausus ryžius. Kepiname, kol ryžiai taps skaidrūs, užpilame vynu ir palaukiame, kol jis nugaruos. Pagardiname druska, juodaisiais pipirais ir užpilame trupučiu sultinio (būtinai karšto). Sumažiname ugnį iki vidutinės. Nuolat maišome, kol sultinys nugaruos, tada užpilame dar - ir taip kol sunaudosime visą sultinį ir ryžiai taps labai minkšti. Pabaigoje įmaišome gabaliuką sviesto. Nuėmus nuo ugnies užberiame tarkuotu parmezanu ir kapotais bazilikais. Permaišome  ir skubiai patiekiame. Skanaus!
       Recepto idėja - Išbandyti receptai.

2011 m. liepos 20 d., trečiadienis

Fritatta su špinatais ir feta


       Nors nesu didelė italų virtuvės specialistė, šiandien kepiau itališką frittatą - t.y. orkaitėje keptą omletą su špinatais ir dviejų rūšių sūriais. Niekada nebuvau kepusi omleto orkaitėje ir labiausiai baiminausi, kad prapjovus neištižtų į košę, bet nieko panašaus - fritata išėjo labai skani, puri ir lengvai pjaustoma.
       Štai dėl ko atostogos yra gėris - rytais gali ilgai ruošti blynus, apkepus ar omletus ir neskubant mėgautis vasaros pusryčiais terasoje...

4 porcijoms:
Kiaušiniai 9 vnt.
Pienas 2 v.š.
Špinatai šaldyti/švieži 300 g
Fetos sūris 100 g
Parmezanas tarkuotas 50 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Špinatus kelias minutes paverdame sūdytame vandenyje ir nusunkiame per smulkų sietelį. Supjaustome, jeigu reikia (aš turėjau jau smulkintus šaldytus). Svogūną supjaustome kubeliais ir apkepiname ant šlakelio alyvuogių aliejaus. Kartu įmetame smulkintas česnako skilteles, špinatus, pasūdome, pagardiname juodaisiais pipirais, išmaišome ir nukeliame nuo ugnies.
       Kiaušinius išplakame su pienu ir parmezano sūriu. Pasūdome, pagardiname juodaisiais pipirais. Kepimo indą ištepame sviestu, paskleidžiame daržoves, užpilame kiaušinių plakinį ir ant viršaus patrupiname fetą. Kepame 180 C orkaitėje apie 30 minučių (omletas bus iškepęs, kai pajudinus "nebekliuksės").
       Už receptą ačiū Jurgitai iš Duonos ir žaidimų.


2011 m. liepos 18 d., pirmadienis

Tiršta pupelių ir perlinių kruopų sriuba


       Šitą sriubą galima virti iš raudonųjų arba baltųjų pupelių - nuo to priklausys galutinė sriubos spalva. Aš viriau iš raudonųjų. Beje, originaliame recepte siūloma išvirtas pupeles sutrinti, kad liktų matomos tik kruopos, bet kadangi jau praėjo mano meilė trintoms sriuboms, man skaniau būtų palikti visus ingredientus matomus :)

4 porcijoms reikės:
Raudonos pupelės 150 g
Perlinės kruopos 150 g
Morkos 2 vnt.
Salierai 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Pomidorai 1 vnt.
Pomidorų tyrė 100 ml
Lauro lapai 2 vnt.
Šalavijas 5 lapeliai
Druska, juodieji pipirai ~
Daržovių sultinys 1000 ml
Tyras alyvuogių aliejus 2 v.š.

       Pupeles ir kruopas užmerkiame vandenyje nakčiai, kad išbrinktų. Išbrinkusias pupeles sudedame į didelį puodą, užpilame 2 litrais vandens ir užverdame. Kai užvirs, įdedame nesmulkintas česnako skilteles, pusiau perpjautą pomidorą, šalavijo lapelius ir verdame 30-40 min. Baigiant virti pasūdome. Išvirusias pupeles nusunkiame (pasiliekame 1/2 stiklinės nuoviro), pašaliname česnako, pomidoro ir šalavijo likučius.
       Morkas, svogūnus ir salierus supjaustome mažais kubeliais. Tame pačiame puode, kuriame virė pupelės, įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame apkepame daržoves, kol suminkštės. Tada suberiame išbrinkintas kruopas ir jas pakepiname 5 minutes. Viską užpilame karštu daržovių sultiniu ir verdame apie 15 min. Kruopoms išvirus supilame pupeles su nuoviru ir pomidorų tyrę. Įmetame lauro lapus, druskos, pipirų ir dar paverdame 10-15 min.
        P.S. Pomidorų tyrę galima naudoti pirktinę (bet bus nelabai skanu), galima patiems gaminti namuose pagal šį Renatos receptą (jeigu turite laiko), arba aš dariau taip - kelis konservuotus savo sultyse pomidorus sutryniau blenderiu, įpyliau šiek tiek sulčių iš skardinės, pridėjau druskos, pipirų, ir - jeigu trūksta aštrumo - šaukštelį pomidorų padažo.
       Recepto šaltinis - Išbandyti receptai.

2011 m. liepos 17 d., sekmadienis

Itališkas meduolis "Migdolinis žiedas"


       Neseniai per žinias rodė, kaip labdarai dalina pasenusius ryžius, kuriuose veisiasi kirmėlės. Susirūpinau, kad mano spintelėse per ilgai neužsigulėtų sausų produktų atsargos ir pradėjau spintelių tuštinimo akciją :) Šįkart ieškojau, kur galima būtų sunaudoti senokai ten begulintį migdolų maišelį. Išėjo skanus meduolis prie kavos.

Reikės:
Malti migdolai 100 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Miltai 8 v.š.
Cukrus 200 g
Sviestas 100 g
Citrinos 1 vnt. (žievelės)
Pienas 200 ml
Vanilinis cukrus 6 v.š.
Kepimo milteliai 2 a.š.
Cinamonas 1 a.š.

       Išplakame kiaušinių baltymus iki purumo. Trynius sumaišome su ištirpintu sviestu, cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Gerai išmaišome ir supilame baltymus, iki miltų sutrintus migdolus, pieną ir tarkuotas citrinos žieveles. Beriame cinamoną, kepimo miltelius, persijotus miltus. Išmaišome, kol gausime purią kreminę masę, supilame ją į sviestu išteptą kepimo formą ir kepame 180 C orkaitėje apie valandą. Aš dar prieš supilant tešlą, kepimo formos dugną pabarsčiau migdolų lapeliais. Kai iškepa, išjungus orkaitę keksą dar paliekame joje 10-čiai minučių, kad nesukristų. Prieš pjaustydami apibarstome cukraus pudra.
       Beje, aš visada palieku pyragus nakčiai hermetiniuose induose, kad nesudžiūtų - supjaustau gabalėliais ir dedu į plastikinę dėžutę su užspaudžiamu dangteliu. Laikau šaldytuve, taip kepiniai ilgai išlieka minkšti ir švieži.


2011 m. liepos 16 d., šeštadienis

Vištienos plovas


       Vištienos plovo idėją nusižiūrėjau reklaminiame Maggi bukletėlyje, bet gavosi labai vykęs patiekalas - visiems kas ragavo labai patiko. Be to, atradau, kad čia puikiai tinka ciberžolės - prieskoniai ilgai gulėję mano lentynoje, niekaip nerasdavę sau pritaikymo. Dar man begaminant norėjosi šiek tiek pridėti kokio saldumo, t.y. saldžiarūgščio skonio (gal aš čia per daug pripratus prie valgyklinių plovų, kuriuos neretai paskanindavo kečupu), bet susilaikiau nepridėjusi cukraus ar kitų saldiklių - lengvą saldumą jam suteikė džiovintos slyvos, o vėliau tikrai nieko ir netrūko :)

4 porcijoms:
Vištienos filė 1 kg
Ilgagrūdžiai ryžiai 400 g
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 4 sk.
Džiovintos slyvos 10 vnt.
Augalinis aliejus 100 ml
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos saldžiosios ir aitriosios paprikos ~
Ciberžolės 1 a.š.
Vištienos prieskoniai 1 a.š.
Krapai/petražolės ~

       Ryžius perplauname, užpilame šiltu vandeniu, įdedame šaukštelį druskos ir paliekame mažiausiai valandai išmirkti. Vištieną nuplauname, nusausiname, supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais ir įtriname vištienos prieskoniais. Džiovintas slyvas perplauname ir užpilame šiltu vandeniu, kad išbrinbktų. Supjaustome svogūnus ir morkas.
       Dideliame puode įkaitiname aliejų ir apkepiname daržoves iki auksinės spalvos. Paskaniname druska, pipirais, maltomis paprikomis, ciberžolėmis. Išmaišome ir tada dedame vištienos gabalėlius. Kepame apie 7 min. - kol jie pasidengs auksine plutele. Suberiame kapotus žalumynus, ant viršaus lygiu sluoksniu paskleidžiame praplautus ryžius, bet jų nesumaišome su daržovėmis. Užpilame verdančiu vandeniu tiek, kad jo būtų 2 cm virš ryžių sluoksnio (vandenį pilame atsargiai, pamažu, palei puodo sienelę). Įkišame į ryžius nuluptas česnako skilteles ir džiovintas slyvas. Verdame ant labai mažos ugnies be dangčio, kol visas vanduo išgaruos. Paskui uždengiame dangtį ir troškiname dar 20 min. Nukeliame nuo ugnies, atsargiai išmaišome ir dedame į lėkštes.

2011 m. liepos 15 d., penktadienis

Makaronų salotos su daržovėmis ir feta


       Pastaruoju metu labai pamėgau fetos sūrį. Šiandien gaminau su juo tokias gaivias salotėles, kurios šiek tiek priminė graikiškas salotas. Beje, špinatai (kuriais anksčiau nelabai žavėjausi) čia labai tiko :)

2 porcijoms:
Špinatų lapai 1/2 pak.
Makaronai 2 saujos
Pomidorai 2 vnt.
Agurkai 2 vnt.
Fetos sūris 100 g
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Paprikos 1/2 vnt.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Medus 1 a.š.
Balzaminis actas 1 a.š.
Raudonojo vyno actas 1 a.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Druska, juodieji pipirai~

       Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje ir perliejame šaltu vandeniu. Pomidorus, agurkus ir paprikas supjaustome kubeliais, svogūnus - galima pjaustyti žiedais (nes taip gražiau) arba labai smulkiais kubeliais (nes taip skaniau). Špinatų lapus pasmulkiname ir viską užpilame padažu, suplaktu iš alyvuogių aliejaus, medaus, citrinos sulčių, balzaminio ir vyno acto, druskos. Sudedame kubeliais pjaustytą fetą, viską išmaišome ir pagardiname šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
       Recepto šaltinis - Duonos ir žaidimų.