2012 m. gegužės 26 d., šeštadienis

Itališkas kriaušių ir rikotos tortas


       Šis tortas - tai du sluoksniai riešutinio biskvito, pertepti rikotos kremu, o ant viršaus- kriaušių skiltelės užlietos žele. Deja, pjūvio nuotraukos nepadariau, nes kai pjaustėme tortą namuose buvo daug svečių ir neturėjau laiko fotosesijai :)

24 cm formai reikės:
Kiaušiniai 6 vnt.
Miltai 100 g
Malti lazdyno riešutai 275 g
Cukrus 200 g
Sviestas 75 g

Įdarui:
Rikota 500 g
Grietinėlė 35 proc. 125 g
Cukrus 325 g ir dar 200 g sirupui
Kriaušės 350 g
Želatina 30 g
Kriaušių brendis 4,5 v.š.
Romas 3 v.š.

       Tešlai išplakame kiaušinius su 225 g cukraus, įmaišome maltus riešutus, miltus ir ištirpintą sviestą. Imame dvi kepimo formas, išklojame kepimo popieriumi ir supilame po lygiai tešlą. Kepame pagrindus 180 C orkaitėje apie 35 minutes.
       Tuomet paruošiame sirupą: 300 ml vandens paverdame su 200 g cukraus, įpilame po 3 šaukštus romo ir kriaušių brendžio ir dar 5 minutes paverdame. Želatiną užmerkiame mažame kiekyje vandens 10 min. Kremui sumaišome rikotą su cukrumi. Įmaišome išplaktą grietinėlę. Nulupame ir plokštelėmis supjaustome kriaušes, sudedame į puodą, užpilame 100 g cukraus ir 5 minutes patroškiname. Nukeliame nuo ugnies, paskaniname 1,5 šaukšto brendžio ir supilame paruoštą sirupą bei išbrinkintą želatiną (jeigu per daug skysčio išsiskyrė, kol troškinome kriaušes, nupilame perteklių). Maišome, kol želatina ištirps ir paliekame atvėsti (statome į šaldytuvą, kol sutirštės). Vieną biskvitą užpilame puse rikotos kremo, uždedame antrą biskvitą ir supilame likusį kremą. Ant viršaus supilame bepradedančią stingti kriaušių žele ir dedame į šaldytuvą nakčiai.

2012 m. gegužės 24 d., ketvirtadienis

Medaus tortas


       Nors gaminau pirmą kartą, bet išėjo tikrai labai labai skanus tortas. Tik be proto didelis - siūlau imti perpus mažiau produktų.

Aš ėmiau:
Kiaušiniai 3 vnt.
Margarinas kepinių 100 g
Medus 3 v.š.
Miltai 5 st.
Soda 3 a.š.
Actas 2 v.š.
Cukrus ~ 4 st. kremui ir 1 st. tešlai
Grietinė (pati riebiausia) 1800 ml
Citrinos 1,5 vnt. (sultys)

       Į dubenį sudedame kiaušinius, margariną, medų, stiklinę cukraus ir stiklinę miltų. Indą statome ant puodo su verdančiu vandeniu ir visus produktus gerai išmaišome (šildamas margarinas savaime po truputį ištirps). Kai masė smarkiai įkais, supilame nugesintą acte sodą (smarkiai suputos). Nukeliame indą ir supilame likusius miltus. Kai jau bus sunku maišyti išverčiame tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir suminkome - ji turi nelipti prie rankų. Kočiojame tešlą, kol ji dar šilta į blynelius (aš dariau 8 blynelius, visus išsikočiojau prieš pradedant kepti). Kepame 210 C orkaitėje, bet labai trumpai - vos įkiši ir jau po poros minutėlių reikia traukti. Dar karštą blynelį, kol minkštas apipjauname pagal tortinės dugną, pakraščių neišmetame, iš jų gausis trupiniai papuošimui.
       Kremui gerai atšaldytą grietinę plakame mikseriu visu greičiu su cukrumi ir citrinos sultimis - aš saldinau ir rūgštinau palaipsniui, vis paragaudama pagal savo skonį. Greitinė turi gerai sutirštėti, kol mikserio šluotelė ją tiesiog pradės pjauti. Blynelius tolygiai ištepame kremu, jų papildomai sulaistyti niekuo nereikia, ir 12 val. laikome šaldytuve. Kuo ilgiau stovi, tuo skanesnis.
       Už receptą ačiū Viktorijai.



       Mano pastabos. Kaip jau minėjau, tortas išėjo milžiniškas (apie 30 cm skersmens) iš 8 sluoksnių, gausiai suteptų kremu. Beje, grietinės ėmiau truputį daugiau - nes nurodytas kiekis nei 3 indeliai, nei 4. Ir šiaip pabijojau, kad kremo nebūtų per mažai, todėl plakti teko dviejuose bliūduose (į vieną nebetilpo) ir su dviem mikseriais (abu grėsmingai užkaito)... Bet kremo man nemažai liko nepanaudoto, biskvito trupinių irgi liko per daug. Kitąkart gaminčiau mažiau tešlos ir blynelius apipjaučiau prieš kepant, o trupiniams pakaktų  1-2 neapipjaustytų blynelių. Bet skonis tikrai fantastiškas, vertas 10-uko!

2012 m. gegužės 22 d., antradienis

Vaisinis tortas


       Dvylika tortų mūsų mažylei... Taip buvau sugalvojusi rudenį, kai gimė dukrytė - kiekvieną mėnesį švęsti jos "gimtadienį" ir ta proga pagaminti po tortą. Na ką - realybė tokia, kad mums jau eina devintas mėnuo, o tortai tebuvo iškepti tik 3 :)
       Šis tortas - pats seniausias iš mano gaminamų, jo receptūrą ištobulinau dar mokyklos laikais, ir kadangi nesu labai stipri tortų kepėja, šitas tikrai yra tortas, kuris negali nepavykti!

Biskvitui:
Miltai 4 v.š.
Kiaušiniai 2 vnt.
Cukrus 3 v.š.
Aliejus 1 v.š.
Pienas 1 v.š.

Kremui:
Varškė 500 g (man skaniausia "Rokiškio" maišeliuose)
Kefyras 500 ml
Grietinėlė 35 proc. 200 ml
Cukrus 1 st.
Vanilinis cukrus 1 pak.
Želatina 3 v.š. + 2 v.š.
Šaldytos vyšnios sauja
Kiviai 2 vnt.
Konservuoti persikai 1 ind.

       Biskvitus galite naudoti ir pirktinius, bet jeigu kepsite namuose, tai viskas labai nesudėtinga: kiaušinius dideliu greičiu išplakame su cukrumi, kol išsipūs dvigubai. Atsargiai plakant įmaišome miltus, paskiausiai pieną ir aliejų. Kepame 180 C orkaitėje apie 15 minučių.
       Kremui želatiną užmerkiame keliuose šaukštuose šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Varškę sutriname blenderiu, kad neliktų gumulėlių ir išsukame su cukrumi bei kefyru. Įmaišome plaktą grietinėlę. Želatiną kaitiname ant vandens vonelės, kol išsileis (jokiu būdu neleiskite jai užvirti), tada sumaišome su keliais šaukštais varškės kremo, kad pravėstų ir viską supilame į likusį kremą. Kartu į kremą įmaišome šiek tiek pasmulkintų uogų.
       Biskvitą sulaistome sultimis (aš naudoju iš persikų skardinės). Supilame kremą ant biskvito ir pastatome į šaldytuvą. Tuo metu susipjaustome vaisius - kivius griežinėliais, persikus kubeliais. Vaisius išdėliojame ant torto. Išbrinkiname ir pakaitiname likusius porą šaukštų želatinos. Sumaišome želatiną su 200 ml persikų sulčių (iš skardinės). Supilame į plokščią indą ir atšaldome. Kai tik žele ims stingti, užpilame ją ant vaisių. Tortą laikome šaldytuve mažiausiai 4 val.

2011 m. rugsėjo 20 d., antradienis

Moliūgų gnocchi


       Itališki virtinukai gnocchi - njokiai, - tradiciškai daromi iš virtų bulvių ir miltų tešlos. Tačiau aš radau įdomų receptą, kuriame vietoje bulvių naudojamas moliūgas. Su moliūgu gaunasi švelnesnio skonio njokiai, tačiau ir čia labai svarbu su kokiu padažu juos patieksime. Mes valgėme su sviesto, raudonėlių ir parmezano padažu - labai skanu!

4 porcijoms:
Moliūgas keli gabalėliai (apie 400 g)
Miltai 2 st.
Kiaušiniai 1 vnt. (trynys)
Druska, juodieji pipirai ~
Raudonėliai švieži/džiovinti
Sviestas 150 g
Parmezanas 50 g

       Moliūgo gabalus nulupame išimame sėklas ir išverdame pasūdytame vandenyje. Moliūgų sultinio neišpilame. Tuomet virtą moliūgą sutriname blenderiu. Dedame į nedidelį puodą su pora šaukštų sviesto ir maišant kaitiname, kol gausime šilkinės konsistencijos tyrę. Tuomet moliūgų tyrę sumaišome su miltais, įmušame trynį, pagardiname druska ir gausiai - juodaisiais pipirais. Užminkome tešlą (priklausomai nuo moliūgo sausumo, miltų gali prireikti daugiau. Kai nebelimpa prie rankų, atsignybiame gabalėlį tešlos, iškočiojame ilgą ploną dešrą ir supjaustome įstrižais gabalėlais (taip pat kaip gaminant varškės virtinukus). Turintys daugiau laiko ir įgudusią ranką dar gali šakute išspausti tradicinį njokių raštą, bet tą nevisuomet daro net ir patys italai...
       Verdame moliūgų sultinyje - kai virtinukai iškils į paviršių, paverdame dar 3 minutes. Pabarstome virtinukus raudonėliu, užpilame lydytu sviestu ir tarkuotu parmezano sūriu. Dar recepte buvo pasiūlymas pašlakstyti juos tiesiog sojos padažu, aš kelis pabandžiau, bet man asmeniškai nepatiko.
       Recepto šaltinis - http://www.edimdoma.ru/.



2011 m. rugsėjo 18 d., sekmadienis

Moliūgų sriuba su pupelėmis


       Kadangi dabar pats moliūgų metas, skubu išbandyti moliūgų laukusius receptus. Labai mėgstu trintas daržovių sriubas, o ši dar paskaninta baltomis pupelėmis.

Reikės:
Moliūgai 500 g
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 1 sk.
Baltosios pupelės 1/2 st.
Vištienos sultinys 600 ml
Sviestas 30 g
Druska, juodieji pipirai ~
Čiobreliai švieži arba džiovinti ~

       Pupeles užmerkiama 6-12 val. ir išverdame dideliame kiekyje vandens be druskos. Nukošiame ir tik tada pasūdome. Moliūgo gabalus nulupame, išimame sėklas ir supjaustome kubeliais. Mažais kubeliais susipjaustome svogūnus, morkas ir česnaką. Puode įkaitiname sviestą ir ant jo pakepame svogūnus bei morkas. Tada suberiame moliūgus ir dar kelias minutes pakepiname. Užpilame karštu sultiniu ir verdame ant vidutinės ugnies 20 minučių. Tada sutriname daržoves blenderiu. Suberiame pupeles. Pagardiname druska, pipirais ir čiobreliais.


2011 m. rugsėjo 15 d., ketvirtadienis

Naminiai kotletai


       Man patinka šie maltiniai tuo, kad juos galima iškepti nesusitepus rankų, gaunasi toks "manikiūrą tausojantis receptas" :) Juokingai skamba, tačiau aš iš tiesų nemėgstu ant rankų likusio svogūnų kvapo - čia juos smulkinsime elektrine pjaustykle, - ir nemėgstu rankomis minkyti žalio faršo - čia masė gausis pakankamai skysta, todėl ją maišysime ir dėsime į keptuvę šaukštu. Puiki idėja!

12 vienetų reikės:
Malta kalakutiena 600 g (gali būti ir vištiena)
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Majonezas 2 v.š.
Krakmolas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos mėsos prieskoniai 1 a.š.
Petražolės sauja
Augalinis aliejus ~

       Svogūną susmulkiname ir apkepiname ant aliejaus iki skaidrumo. Dubenėlyje išplakame kiaušinius su majonezu, krakmolu ir prieskoniais. Įmaišome kapotas žoleles. Į maltą mėsą supilame pravėsusius svogūnus ir kiaušinių plakinį. Išmaišome. Masė turi gautis gana skystoka. Dedame šaukštu į gerai įkaitintą aliejų, šonus palyginame šaukštu ir kepame, kol gražiai apskrus.
       Jeigu turite daugiau laiko, galima šiuos maltinukus dar patroškinti tokiame padaže: ant gabalėlio sviesto apkepiname šiaudeliais pjaustytą morką ir svogūną (dar skaniau - porą). Kai apkeps, įdedame šaukštą miltų, pamaišome ir užpilame trupučiu pieno, keliais šaukštais grietinės. Paskaniname druska, pipirais, sudedame kotletus ir uždengę patroškiname ant nedidelės ugnies apie 10 minučių. Jeigu padažas tirštokas, galima jį dar praskiesti trupučiu sultinio ar tiesiog - karšto vandens.
       Recepto šaltinis - Aguonėlė.



2011 m. rugsėjo 11 d., sekmadienis

Vištienos troškinys su paprikomis, ananasais ir moliūgu


       Iš esmės tai yra naminė "Uncle Ben's" versija - saldžiarūgščiame padaže troškinta vištiena su daržovėmis: paprikomis, morkomis, svogūnais, ananasais, tik šįkart aš troškinį dar paįvairinau moliūgo gabalėliais, kurie čia labai tiko!

4 porcijoms:
Vištienos filė 500 g
Paprikos 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Moliūgo gabalėlis apie 200 g (obuolio dydžio)
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 4 sk.
Konservuoti ananasai 100 g
Pomidorų padažas 4 v.š.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.
Maltas muskatas 1/2 a.š.
Ciberžolės 1/2 a.š.
Vištienos prieskoniai 1 a.š.

       Vištieną nuplauname, nusausiname, supjaustome gabalėliais ir įtriname vištienos prieskoniais. Moliūgą nulupame, išimame sėklas ir supjaustome kubeliais, morką ir papriką supjaustome juostelėmis, svogūnus - pusžiedžiais, česnako skilteles šiek tiek pasmulkiname. Keptuvėje įkaitiname porą šaukštų aliejaus ir apkepiname vištieną. Suberiame svogūnus ir morkas, sumažiname ugnį ir uždengę patroškiname 5 minutes. Tada dedame česnaką, paprikas ir moliūgus, dar patroškiname 5 minutes, kol daržovės suminkštės. Tada pagardiname troškinį druska, pipirais, prieskoniais, pilame pomidorų padažą, dedame ananasų gabalėlius ir įpilame 3-4 šaukštus ananasų sulčių. Troškiname dar 10 minučių ant mažos ugnies ir patiekiame su ryžiais.
       Idėjų šaltinis - Skanus gyvenimas.

2011 m. rugsėjo 10 d., šeštadienis

Aštrus pupelių ir maltos jautienos troškinys


       Rudenėja ir kaskart vis labiau norisi šilto maisto, tirštų sriubų ir troškinių. Šįkart - troškinys su baltosiomis ir raudonosiomis pupelėmis bei malta jautiena, pagardintas aštriais prieskoniais.

4 porcijoms:
Baltosios pupelės 2/3 st.
Raudonosios pupelės 2/3 st.
Malta jautiena 600 g
Konservuoti pomidorai 1 ind.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 3 sk.
Čili pipirai malti 1/2 a.š.
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Aštrus pomidorų padažas 2 v.š.
Tarkuotas sūris "Džiugas" 100 g

       Pupeles užmerkiame 12-ai valandų arba nakčiai. Tada užpilame dideliu kiekiu vandens ir verdame 20 minučių. Dideliame puode įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame apkepiname pusžiedžiais pjaustytus svogūnus. Sudedame mėsos faršą ir apkepiname. Pagardiname druska, pipirais, čili ir paprikomis. Sudedame pupeles, konservuotus pomidorus, pomidorų padažą ir įpilame stiklinę vandens. Troškiname ant nedidelės ugnies 30-40 min. Pabaigoje apibarstome tarkuotu sūriu ir patiekiame.

2011 m. rugsėjo 9 d., penktadienis

Patisonų troškinys


       Šiandien išbandžiau ir aš vieno tinklaraščio išliaupsintą patisonų troškinį su pomidorais ir sūriu. Buvo skanu su skrudinta duonele, tačiau mano skoniui sūrio per daug - kitąkart dėčiau jo mažiau ir, galbūt, kitokio - pvz. patiekčiau tarkuoto parmezano atskirai, kad visi galėtų užsibarstyti tiesiai į lėkštę.

4 porcijoms:
Patisonai 1 vnt.
Pomidorai 3 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Sūris tarkuotas 200 g
Alyvuogių aliejus ~
Druska, juodieji pipirai~
Sultinio kubeliai 1 vnt.
Bazilikas ~

       Patisoną nulupame, išimame sėklas ir supjaustome kubeliais. Svogūnus - pusžiedžiais, pomidorus nuplikome, nulupame ir stambiais gabalėliais. Keptuvėje įkaitiname keletą šaukštų aliejaus ir suberiame patisonus. Pagardiname sutrupintu sultinio kubeliu ir kepiname 5 minutes uždengę dangčiu. Tada suberiame svogūnus ir troškiname dar 8 minutes, karts nuo karto pamaišydami. Galiausiai sudedame pomidorus, pagardiname druska, pipirais ir dar patroškiname 10 minučių be dangčio. Daržovėms išsitroškinus, suberiame tarkuotą sūrį, uždengiame ir paliekame 1 minutei, kad sūris išsilydytų. Pabarstome šviežiais bazilikais ir patiekiame su šviežia duonele.
       Recepto šaltinis - Niam niamm.


2011 m. rugsėjo 8 d., ketvirtadienis

Vištienos kulšelės marinuotos kiniškame padaže


       Šios kulšelės tapo tikru pastarųjų dienų atradimu! Kodėl kiniškas - nežinau, bet labai neblogas marinatas, aštrus, su sūroka sojos padažo natele, kas ragavo - labai gyrė... Nebūtina imti blauzdeles - tai gali būti sparneliai, ketvirčiai ar kas tik jums patinka :)

Reikės:
Vištienos kulšelės 1,2 kg
Sojos padažas 1 v.š.
Vyno actas 1 v.š.
Raudonas sausas vynas 1/3 st.
Aštrus pomidorų padažas 1/2 st.
Česnakas 3 sk.
Malti čili pipirai 1 a.š.
Bazilikas 1 a.š.
Karis 1 a.š.
Česnakinė druska 1 a.š.
Juodieji pipirai 1/2 a.š.

       Vištieną nuplauname ir nusausiname. Iš visų produktų sumaišome marinatą ir juo gerai ištriname kulšeles. Taip marinuojame vištieną mažiausiai 6 val. (galima ir pernakt) šaldytuve. Tuomet dedame į kepimo skardą, pateptą aliejumi. Kepame orkaitėje 200 C temperatūroje 50-60 min.
       Kartu kepiau ir skiltelėmis pjaustytas bulves, kurias pabarsčiau trupučiu druskos, bulvių prieskoniais ir šlakeliu aliejaus. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Aštriai saldu.
   

2011 m. rugsėjo 7 d., trečiadienis

Moliūgų blyneliai


       Nors ir nesu didelė blynų kepimo specialistė, bet galėčiau prisiekti, kad tai skaniausi kada nors mano valgyti blyneliai! Receptas atrastas amerikietiškame tinklaraštyje, todėl ir blyneliai mano galva išėjo labai amerikietiški - minkštučiai, puručiai, su daug prieskonių, visai ne kaip blynai :)

4 porcijoms:
Miltai 2 st.
Cukrus 3 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Moliūgas tarkuotas 1 st.
Pienas 1,5 st.
Augalinis aliejus 2 v.š.
Citrinos 1/4 vnt.
Kepimo milteliai 2 a.š.
Soda 1 a.š.
Druska 1/2 a.š. 
Cinamonas 1 a.š.
Kvapieji pipirai 1/2 a.š.
Imbieras maltas 1/2 a.š.

       Moliūgą nulupame, išimame sėklas ir smulkiai sutarkuojame. Dideliame dubenyje sumaišome visus skystus ingredientus - kiaušinį, pieną, moliūgų tyrę ir aliejų. Kitame dubenyje sumaišome visus sausus produkus - miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius, sodą ir prieskonius. Palaipsniui įmaišome skystus produktus į miltų mišinį, patogiausia tai daryti plakant mikseriu. Pačią paskutinę pasiliekame citriną - įspaudžiame sultis į tešlą, jeigu mėgstate, galima įtarkuoti ir žievelės (aš nemėgstu žievelės, todėl netarkavau).
       Keptuvę šiek tiek patepame riebalais ir, kai įkais, kepame blynelius. Palaukiame, kol blynelis išsipūs ir taps smarkiai korėtas - tada verčiame ir apkepame kitą pusę. Praktinis patarimas - blyneliai gaunasi labai minkšti, todėl kad būtų lengviau juos apversti siūlau kepti juos laisviau, t.y. neprigrūsti pilnos keptuvės. Patiekiame su trupučiu lydyto sviesto, ar klevų sirupo, ar tiesiog uogom ir grietine - kaip jums skanu.
       Recepto šaltinis ir video - čia.


2011 m. rugsėjo 6 d., antradienis

Kopūstų sriuba su frikadelėmis


       Labai mėgstu šitą sriubą. Skaniausiai ją verda mano mama. Šiandien pabandžiau ir pati tokią išvirti - gavosi panaši, bet mamos vis tiek skanesnė :)

Reikės:
Baltagūžiai kopūstai 1/2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Bulvės 4 vnt.
Malta mėsa 400 g (naudojau jautieną)
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Prieskoniai faršui ir kotletams ~
Sviestas ~

      Pirmiausia pasiruošiame mėsos kukulius: faršą sumaišome su kiaušiniu, druska, pipirais, mėsos prieskoniais ir šlapiomis rankomis formuojame mažus kukuliukus. Kopūstą supjaustome šiaudeliais, bulves - kubeliais. Į verdantį vandenį sudedame kopūstus, kai jie užverda, sudedame mėsos frikadeles. Šiek tiek joms apvirus, sudedame bulves. Morkas sutarkuojame per burokinę tarką, svogūnus pasmulkiname ir viską apkepame ant sviesto bei pasūdome. Suberiame morkas ir svogūnus į sriubą, pagardiname druska ir pipirais. Patiekiame su grietine. Skanaus!

2011 m. rugsėjo 4 d., sekmadienis

Žuvies troškinys su patisonais


       Nuo senų laikų turiu savo "firminį" žuvies troškinį. Kažkada net esu jį gaminusi vienoje TV laidoje, kurioje dalyvavau svečio teisėmis :) Tačiau šiandien nusprendžiau suimprovizuoti ir į jį įtraukti patisoną - mat šiuo metu pilni turgūs ir prekybos centrai patisonų, o aš niekada negaliu praeiti pro kokias retesnes daržoves, nes vis stengiuosi išnaudoti progą, kol dar jų yra...
       Žodžiu, garsusis mano žuvies troškinys, kuris pagal seną receptą būdavo gaminamas su porais, tačiau šiandien ne mažiau skaniai gavosi su patisonais :)

6 porcijoms:
Lydekos filė 1 kg
Patisonai 1 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Bulvės 4 vnt.
Petražolės šviežios kuokštelis
Grietinė 200 g
Pomidorų padažas 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Citrininiai žuvies prieskoniai ~
Grybų sultinys 1 kub.

       Žuvies filė pabarstome druska, juodaisiais pipirais, žuvies prieskoniais ir atidedame, kol ruošime daržoves. Patisoną nulupame, išimame sėklas ir supjaustome stambiais kubeliais. Morkas supjaustome juostelėmis, svogūnus pasmulkiname. Dideliame troškintuve įkaitiname puodelį vandens ir į jį suberiame morkas bei svogūnus. Galima juos apkepti ir ant alyvuogių aliejaus, bet kadangi vėliau dar dėsime grietinės, man jis atrodo nebūtinas. Patroškiname 5 minutes ir suberiame patisonus. Pagardiname druska, juodaisiais pipirais ir sutrupintu grybų sultinio kubeliu. Po 5 minučių suberiame kubeliais pjaustytas bulves, grietinę, pomidorų padažą ir viską gerai išmaišome. Tada ant viršaus išdėliojame juostelėmis supjaustytą žuvį ir troškiname ant mažos ugnies dar apie 15 minučių. Pabaigoje įmaišome saujelę kapotų petražolių. Patiekiame su ryžiais. Skanaus!



2011 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis

Kiaulienos sprandinės šašlykas


       Grilio sezono uždarymui - tradicinis sprandinės šašlykas. Tiesą pasakius, per visą vasarą šašlykų nė karto ir nekepėm :) Nors orai rugsėjį dar leidžia mėgautis patiekalais, keptais lauke ant žarijų, jaučiu, kad šis receptas šiemet jau bus paskutinis.
       Kiekvienas turi savų paslapčių, kaip užmarinuoti šašlyką. Aš pateikiu receptą, kuris man skaniausias. 

3 porcijoms:
Kiaulienos sprandinė 500 g
Svogūnai 2 vnt.
Citrinos 1 vnt.
Actas 9 proc. 1 v.š.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.

       Mėsytę nuplauname, nusausiname ir supjaustome gabalėliais, tinkamais verti ant iešmo. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais. Dideliame dubenyje užmaišome marinatą: išspaudžiame citrinos sultis, pilame actą, aliejų, dedame druską, pipirus ir maltas paprikas. Sudedame į marinatą mėsą ir svogūnus, gerai išmaišome ir uždengę plėvele statome į šaldytuvą nakčiai.
       Išsimarinavusius šašlykus veriame ant iešmų - kai kas mėgsta kartu su mėsa verti ir svogūnus iš marinato, aš juos nukrapštau.  Kepame ant karštų žarijų 15-20 minučių. Skanaus!




Marinuoti svogūnai prie šašlyko



       Sunkiai įsivaizduoju tradicinį šašlyką be marinuotų svogūnų. Visi juos žino, visi valgo, visi moka padaryti... Bet kiek aš vargau, kol atradau bent kažkokį receptą, kaip tuos svogūnus marinuoti! Ir tai ne iš pirmo karto pavyko, todėl tikiuosi, kad šis mano įrašas kažkam pravers, jeigu atsidurtumėte tokioje situacijoje :)

Reikės:
Svogūnai 4 vnt.
Actas 9 proc. 100 ml
Druska 2 a.š.
Cukrus 2 a.š.
Karštas vanduo 200 ml

       Svogūnus supjaustome plonais pusžiedžiais ir sudedame į didelį indą. Acte ištirpiname druską ir cukrų. Supilame ant svogūnų actą ir išmaišome. Tada viską užpilame verdančiu vandeniu ir dar kartą permaišome. Galite paragauti marinato - ar jūsų skoniui netrūksta sūrumo, saldumo ar aštrumo.
       Karštu vandeniu užpilti svogūnai išsimarinuoja greičiau - esant skubiam reikalui juos galima valgyti jau po 3-4 val. Tačiau, žinoma, tradiciškai svogūnai yra marinuojami pernakt.



2011 m. rugsėjo 2 d., penktadienis

Žuvies filė pusnyje


       Labai mėgstu visokius žuvies apkepus. Šį apkepą galima kepti su lydekos arba menkės filė, aš naudojau šaldytą žuvį. Pirminė idėja buvo Viktorijos, bet šiek tiek pakoregavus jos receptą, gavau štai tokį apkepą su žuvimi, troškintomis daržovėmis, bulvių koše ir sūrio plutele ant viršaus.

Reikės:
Menkės filė šaldyta/šviežia 1 kg
Svogūnai 2 vnt.
Morkos 3 vnt.
Bulvės 6 vnt.
Sūris fermentinis 100 g
Parmezanas 50 g
Miltai 4 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Citrininiai žuvies prieskoniai ~
Alyvuogių aliejus ~
Pienas 150 ml

       Žuvies filė susipjaustome mažesniais kepsneliais ir pamarinuojame su druska, pipirais bei žuvies prieskoniais. Žuvį pavoliojame plaktame kiaušinyje, tada miltuose, nukratome perteklių ir dedame į įkaitintą aliejų. Apkepame iš abiejų pusių. Nulupame ir išverdame bulves. Sutriname ir su pienu užmaišome bulvių košę. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais, morkas stambiai sutarkuojame ir viską apkepame aliejuje, kol daržovės suminkštės. Į kepimo indą dedame žuvies gabalėlius, ant viršaus - svogūnų ir morkų troškinį. Užklojame bulvių "pusnimi", ant viršaus sudedame tarkuotą sūrį. Jeigu norite šventiškiau, galima bulvių košę sudėti į konditerinį maišą ir gražiai išpurkšti. Kepame 200 C orkaitėje apie pusvalandį - kol sūris apskrus. Labai skanu, tinka Kūčioms!

2011 m. rugsėjo 1 d., ketvirtadienis

Cilindro formos makaronai su pomidorais ir bazilikais


       Tai klasikinis ir turbūt paprasčiausias pomidorų padažas. Bet, kaip dažnai pasitvirtina taisyklė - genialumas slypi paprastume.

4 porcijoms:
Makaronai "Rigatoni"  400 g 
Pomidorai 3-4 vnt.
Bazilikai ryšelis
Česnakai 1 sk.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Parmezano sūris 50 g

       Pomidorus įpjauname kryžiuku, užpilame verdančiu vandeniu ir po minutės nulupame. Supjaustome stambiais kubeliais. Puode įkaitiname 3 šaukštus aliejaus ir jame apkepiname plokštelėmis pjaustytą česnaką. Sudedame pomidorus, uždengiame ir troškiname 5 minutes ant mažos ugnies. Per tą laiką susipjaustome baziliką siauromis juostelėmis. Sudedame pusę bazilikų į pomidorų troškinį, pagardiname druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Troškiname dar 5 minutes.
        Makaronus išverdame pagal nurodymus ant pakuotės, dideliame kiekyje sūdyto vandens, įpylę likusį šaukštą aliejaus. Išvirtus makaronus sudedame į didelį dubenį, įmaišome pomidorų padažą. Ant viršaus suberiame likusius bazilikus ir tarkuotą sūrį.
       Recepto šaltinis - Gerard Depardieu "Gurmano knyga".




2011 m. rugpjūčio 31 d., trečiadienis

Marinuoti kiaulienos nugarinės kepsniai


       Džiaugiuosi, kad šiemet išpuolė labai graži paskutinė vasaros diena ir man nereikėjo dirbti :) Ta proga vėl kepiau mėsos kepsnius ant žarijų - šįkart kiaulienos nugarinės, taip vadinamus "karbonadus". Šiaip jau manau, kad nugarinė geriau yra paruošta tradiciniu būdu - t.y. karbonadas keptas keptuvėje. Kadangi tai mėsa liesa (aš perku su visai mažulyčiu riebalų krašteliu), todėl ant žarijų iškepta buvo kietesnė, nei tarkim, sprandinė, nors ir marinuota pernakt. Įdomus mano atrasto marinato ingredientas - alus, kurio skonis tikrai jaučiasi!

Reikės:
Kiaulienos nugarinė 6-8 kepsneliai
Svogūnai 2 vnt.
Garstyčios 2 v.š.
Citrinos 1 vnt. (sultys)
Vorčesterio padažas 2 a.š.
Mairūnas 2 a.š.
Alus 200 ml
Druska, juodieji pipirai ~

       Svogūną pasmulkiname ir sutriname blenderiu kartu su garstyčiomis, citrinos sultimis, Vorčesterio padažu. Pagardiname prieskoniais ir įmaišome alų. Kepsnius lengvai pamušame ir užpilame marinatu, uždengiame ir statome į šaldytuvą nakčiai.
        Išėmus kepsnius iš marinato šiek tiek nuvalome juos peiliu. Pabarstome druska, pipirais ir kepame ant grotelių, po 6-8 minutes iš abiejų pusių. Mes valgėme su virtomis bulvėmis ir pomidorų-svogūnų salotomis su grietine ir daug juodųjų pipirų. Galima ant kepsnių patiekiant uždėti po šaukštelį česnakinio sviesto su žolelėmis. Skanaus!
       Recepto šaltinis - žurnalas "Burda".

2011 m. rugpjūčio 30 d., antradienis

Upėtakis svogūnų ir porų patale


       Šįkart norėjau gaminti visai kitą patiekalą, tačiau atėjus į prekybos centrą kaip tik radau akciją vaivorykštiniams upėtakiams. Kodėl gi ne? - pagalvojau, aš visada už šviežią žuvį. Tikiu, kad geriausiai žuvį moka ruošti pajūrio gyventojai, todėl šį kartą pasinaudojau klaipėdietės Aušros receptu. Skoniu likau patenkinta, tik kol viską paruošiau, atėjo vėlus vakaras, visai sutemo ir fotosesija prie prasto apšvietimo nelabai pavyko...

4 porcijoms:
Vaivorykštinis upėtakis 1 vnt. (apie 1 kg svorio)
Svogūnai 4 vnt.
Porai 1/2 vnt. (tik baltoji dalis)
Česnakai 3 sk.
Apelsinai 2 vnt.
Čiobreliai, raudonėliai po 1 a.š.
Petražolės kuokštelis
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~
Miltai 1 v.š.
Grietinėlė 200 ml
Sviestas 30 g
Bulvės 6 vnt.

       Žuvis jau buvo išskrosta ir nuvalyta, todėl aš ją tik perploviau ir nusausinau. Įtriname prieskoninėmis žolelėmis - aš pasidariau mišinį iš druskos, pipirų, čiobrelių, raudonėlių, kapotų petražolių, tarkuoto česnako, kartu įmaišiau vieno apelsino nutarkuotą žievelę. Paliekame 2 val. marinuotis šaldytuve.
       Svogūnus ir porus supjaustome žiedais ir kepame svieste, kol suminkštės. Užtarkuojame antrojo apelsino žieveles. Įberiame miltų ir supilame abiejų apelsinų išspaustas sultis. Pamaišome ir supilame grietinėlę. Pagardiname druska ir juodaisiais pipirais.
       Kepimo skardą pašlakstome aliejumi, dedame išsimarinavusią žuvį, o ant viršaus supilame porų - svogūnų troškinį. Aplink išdėliojame bulvių skilteles, kurias dar pabarstome trupučiu druskos ir šlakeliu aliejaus. Kepame 200 C temperatūros orkaitėje apie 40 minučių, kol apskrus bulvės.

2011 m. rugpjūčio 29 d., pirmadienis

Pomidorinė sriuba


4-6 porcijoms:
Pomidorai 5-6 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 4 sk.
Maltos saldžiosios paprikos 1/2 a.š.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Vištienos sultinys 1 l
Miltai 1 v.š.
Cukrus žiupsnelis
Druska, juodieji pipirai ~
Grietinėlė šlakelis
Bazilikai švieži šakelė
      
       Pasiruošiame vištienos sultinį ir jį laikome karštai (aš ruošiau iš sultinio kubelių, jeigu netingite - natūralus, žinoma, bus skanesnis). Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame ir supjaustome kubeliais. Susmulkiname svogūnus ir česnakus. Juos apkepiname dideliame puode įkaitintame alyvuogių aliejuje. Kai svogūnai pagels, užberiame šaukštą miltų ir išmaišome. Sudedame pomidorus ir užpilame pusę sultinio. Pagardiname druska, pipirais, žiupsneliu cukraus ir prieskoniais. Verdame 10 minučių. Tada viską sutriname elektriniu blenderiu ir dar paverdame kelias minutes. Išjungiame ugnį. Supilstome sriubą į lėkštes, įpilame grietinėlės ir pabarstome kapotomis žolelėmis.