2011 m. liepos 17 d., sekmadienis

Itališkas meduolis "Migdolinis žiedas"


       Neseniai per žinias rodė, kaip labdarai dalina pasenusius ryžius, kuriuose veisiasi kirmėlės. Susirūpinau, kad mano spintelėse per ilgai neužsigulėtų sausų produktų atsargos ir pradėjau spintelių tuštinimo akciją :) Šįkart ieškojau, kur galima būtų sunaudoti senokai ten begulintį migdolų maišelį. Išėjo skanus meduolis prie kavos.

Reikės:
Malti migdolai 100 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Miltai 8 v.š.
Cukrus 200 g
Sviestas 100 g
Citrinos 1 vnt. (žievelės)
Pienas 200 ml
Vanilinis cukrus 6 v.š.
Kepimo milteliai 2 a.š.
Cinamonas 1 a.š.

       Išplakame kiaušinių baltymus iki purumo. Trynius sumaišome su ištirpintu sviestu, cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Gerai išmaišome ir supilame baltymus, iki miltų sutrintus migdolus, pieną ir tarkuotas citrinos žieveles. Beriame cinamoną, kepimo miltelius, persijotus miltus. Išmaišome, kol gausime purią kreminę masę, supilame ją į sviestu išteptą kepimo formą ir kepame 180 C orkaitėje apie valandą. Aš dar prieš supilant tešlą, kepimo formos dugną pabarsčiau migdolų lapeliais. Kai iškepa, išjungus orkaitę keksą dar paliekame joje 10-čiai minučių, kad nesukristų. Prieš pjaustydami apibarstome cukraus pudra.
       Beje, aš visada palieku pyragus nakčiai hermetiniuose induose, kad nesudžiūtų - supjaustau gabalėliais ir dedu į plastikinę dėžutę su užspaudžiamu dangteliu. Laikau šaldytuve, taip kepiniai ilgai išlieka minkšti ir švieži.


2011 m. liepos 16 d., šeštadienis

Vištienos plovas


       Vištienos plovo idėją nusižiūrėjau reklaminiame Maggi bukletėlyje, bet gavosi labai vykęs patiekalas - visiems kas ragavo labai patiko. Be to, atradau, kad čia puikiai tinka ciberžolės - prieskoniai ilgai gulėję mano lentynoje, niekaip nerasdavę sau pritaikymo. Dar man begaminant norėjosi šiek tiek pridėti kokio saldumo, t.y. saldžiarūgščio skonio (gal aš čia per daug pripratus prie valgyklinių plovų, kuriuos neretai paskanindavo kečupu), bet susilaikiau nepridėjusi cukraus ar kitų saldiklių - lengvą saldumą jam suteikė džiovintos slyvos, o vėliau tikrai nieko ir netrūko :)

4 porcijoms:
Vištienos filė 1 kg
Ilgagrūdžiai ryžiai 400 g
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 4 sk.
Džiovintos slyvos 10 vnt.
Augalinis aliejus 100 ml
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos saldžiosios ir aitriosios paprikos ~
Ciberžolės 1 a.š.
Vištienos prieskoniai 1 a.š.
Krapai/petražolės ~

       Ryžius perplauname, užpilame šiltu vandeniu, įdedame šaukštelį druskos ir paliekame mažiausiai valandai išmirkti. Vištieną nuplauname, nusausiname, supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais ir įtriname vištienos prieskoniais. Džiovintas slyvas perplauname ir užpilame šiltu vandeniu, kad išbrinbktų. Supjaustome svogūnus ir morkas.
       Dideliame puode įkaitiname aliejų ir apkepiname daržoves iki auksinės spalvos. Paskaniname druska, pipirais, maltomis paprikomis, ciberžolėmis. Išmaišome ir tada dedame vištienos gabalėlius. Kepame apie 7 min. - kol jie pasidengs auksine plutele. Suberiame kapotus žalumynus, ant viršaus lygiu sluoksniu paskleidžiame praplautus ryžius, bet jų nesumaišome su daržovėmis. Užpilame verdančiu vandeniu tiek, kad jo būtų 2 cm virš ryžių sluoksnio (vandenį pilame atsargiai, pamažu, palei puodo sienelę). Įkišame į ryžius nuluptas česnako skilteles ir džiovintas slyvas. Verdame ant labai mažos ugnies be dangčio, kol visas vanduo išgaruos. Paskui uždengiame dangtį ir troškiname dar 20 min. Nukeliame nuo ugnies, atsargiai išmaišome ir dedame į lėkštes.

2011 m. liepos 15 d., penktadienis

Makaronų salotos su daržovėmis ir feta


       Pastaruoju metu labai pamėgau fetos sūrį. Šiandien gaminau su juo tokias gaivias salotėles, kurios šiek tiek priminė graikiškas salotas. Beje, špinatai (kuriais anksčiau nelabai žavėjausi) čia labai tiko :)

2 porcijoms:
Špinatų lapai 1/2 pak.
Makaronai 2 saujos
Pomidorai 2 vnt.
Agurkai 2 vnt.
Fetos sūris 100 g
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Paprikos 1/2 vnt.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Medus 1 a.š.
Balzaminis actas 1 a.š.
Raudonojo vyno actas 1 a.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Druska, juodieji pipirai~

       Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje ir perliejame šaltu vandeniu. Pomidorus, agurkus ir paprikas supjaustome kubeliais, svogūnus - galima pjaustyti žiedais (nes taip gražiau) arba labai smulkiais kubeliais (nes taip skaniau). Špinatų lapus pasmulkiname ir viską užpilame padažu, suplaktu iš alyvuogių aliejaus, medaus, citrinos sulčių, balzaminio ir vyno acto, druskos. Sudedame kubeliais pjaustytą fetą, viską išmaišome ir pagardiname šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
       Recepto šaltinis - Duonos ir žaidimų.



2011 m. liepos 14 d., ketvirtadienis

Cukinijų, paprikų ir baklažanų troškinys


       Šiandien be galo užsimaniau daržovių. Troškintų, šiltų, aromatingų... Ta proga gaminau tokį troškinuką.

4 porcijoms reikės:
Baklažanai 1 vnt.
Cukinijos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Alyvuogių aliejus 50 ml
Pomidorų tyrė 500 g
Juodos alyvuogės 12 vnt.
Čiobreliai džiovinti 1 v.š.
Bazilikai švieži 3 lapeliai
Lauro lapai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~

       Dideliame puode įkaitiname aliejų, sudedame smulkiai pjaustytą svogūną ir jį apkepame iki auksinio gelsvumo. Sudedame šiaudeliais pjaustytas paprikas, kubeliais pjaustytus baklažanus ir cukinijas. Supilame pomidorų tyrę (aš ją pasigaminu blenderio pagalba iš konservuotų pomidorų ir paskaninu druska bei šaukšteliu pomidorų padažo), čiobrelius, įmetame lauro lapą, druskos, juodųjų pipirų. Išmaišome ir troškiname ant mažos ugnies 50 minučių. Nuėmę nuo ugnies sudedame per pusę pjaustytas alyvuoges ir smulkintą baziliką. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Išbandyti receptai.

2011 m. liepos 13 d., trečiadienis

Kefalės kepsneliai pesto padaže su laukiniais ryžiais ir apelsinų salotomis


      Šiandien apsižiūrėjau, kad jau senokai buvo žuvies ant mano stalo :) Ta proga kepiau kefalės filė, labai patiko bazilikų - saulėje džiovintų pomidorų padažiukas, kuriame marinavau žuvį, bet manau kad šis marinatas tiktų ir kitoms žuvims, pvz. tilapijai.

Reikės:
Kefalės filė 4 kepsneliai
Bazilikai švieži saujelė
Česnakai 2 sk.
Saulėje džiovinti pomidorai 4 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Parmezano sūris 80 g
Salotų lapai (Iceberg, špinatai) 2 saujos
Agurkai 1 vnt.
Avokadai 1 vnt.
Apelsinai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus 3 v.š.
Sojos padažas 2 v.š.
Vyno actas 1 a.š.
Medus 1 a.š.
Laukiniai ryžiai 1 st.

       Žuvies filė iš vakaro pamarinuojame pesto padaže - susmulkiname baziliko lapelius, įspaudžiame česnako skilteles, saulėje džiovintus pomidorus, įmaišome šiek tiek druskos, pipirų ir porą šaukštų aliejaus, kuriame mirko pomidorai. Išsimarinavusius kepsnelius dedame į kepimo skardą ir kepame 190 C orkaitėje apie 25 minutes. Tada užtarkuojame šiek tiek sūrio (aš vietoje parmezano panaudojau ementalį) ir dar pakepame 10 minučių.
       Garnyrui išverdame laukinius ryžius ir paruošiame gaivias salotėles - salotų lapus pasmulkiname, agurką, avokadą ir apelsiną supjaustome kubeliais ir užpilame padažu, suplaktu iš aliejaus, sojos padažo, vyno acto ir medaus. Pagardiname šviežiai maltais pipirais.
       Recepto šaltinis - Skanu ir sveika.

2011 m. liepos 11 d., pirmadienis

Salotos su kepta vištiena, avokadais ir mocarela


2 porcijoms reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Salotų mišinys (Iceberg/Rukola/Sultenės/Špinatai) 2 saujos
Avokadai 1 vnt.
Vyšniniai pomidorai 150 g
Mocarela 1 rutuliukas
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Medus 1 a.š.
Citrinos sultys 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Česnakas 1 sk.
Vištienos prieskoniai 1 a.š.

       Vištienos krūtinėlę supjaustome į pailgus gabalėlius, pamarinuojame vištienos prieskoniuose ir iškepame ant šlakelio aliejaus. Salotų lapus nuplauname, nusausiname ir suplėšome. Vyšninius pomidoriukus pjauname pusiau, avokadą nulupame ir supjaustome didesniais kubeliais, mocarelą - taip pat, svogūną į salotas aš mėgstu pjaustyti labai smulkiais kubeliais.
       Į lėkštes dedame salotų lapus, pomidorus, svogūnus, avokadus, ant viršaus - keptus vištienos gabalėlius ir mocarelos sūrį. Užpilame salotas padažu, suplaktu iš medaus, aliejaus, citrinos sulčių, išspaustos česnako skiltelės, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Neringos blogas.

2011 m. liepos 9 d., šeštadienis

Žirnių sriuba


       Visada norėjau išmokti virti skanią žirnių sriubą. Štai susiradau receptą Beatos virtuvėje, pabandžiau ir, pasirodo, jog nieko super sudėtingo čia nėra, o rezultatas gavosi tikrai puikus :)

Reikės:
Skaldyti žirniai 2 st.
Morkos 2 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Salierai 2 stiebai
Jautienos mentė su kaulu 500 g
Lauro lapai 2 vnt.
Juodieji pipirai žirneliais
Druska

       Žirnius prieš verdant aš išmirkiau pernakt, bet manau kad tai nėra būtina, nes skaldyti žirniai ir taip išvirs. Sudedame žirnius į didelį puodą, kartu įdedame mėsą su kaulu ir užpilame vandeniu. Kai užvirs, nugraibome putas, įdedame druskos, pipirų, lauro lapelius ir paliekame 30 min. virti ant nedidelės ugnies (p. Beata siūlo per tą laiką eiti užsiimti kokiais nors namų ruošos darbais arba tiesiog - "gulim ir skaitom" :) ).
       Morkas ir svogūnus supjaustome nedideliais kubeliais ir pakepiname keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Bulves ir salierus taip pat supjaustome mažais kubeliais ir sudedame į sriubą kartu su kepintomis daržovėmis. Mėsą ir kaulą išgriebiame, vėliau virtą jautieną panaudosite kitur, pvz. sumalti ir įdaryti lietinius blynelius. Nors aš mažą gabalėlį mėsos susmulkinau ir palikau sriuboje. Viską dar 15 min. paverdame ir patiekiame su grietine. Labai skanu!
            

2011 m. birželio 22 d., trečiadienis

Ant grotelių kepta vištiena saldžiarūgščiame marinate


       Išbandžiau skanųjį ir išgirtąjį Segebutės marinatą vištienai, kuris tikrai patiko ir mums - tik mano skoniui vis dėlto saldumo buvo per daug, aš pagal savo skonį pateikiu tokias marinato proporcijas:

Vištienos krūtinėlių filė 3 vnt.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Citrinos 2 vnt. (sultys)
Rudasis cukrus 1/2 st.
Obuolių actas 1/2 st.
Garstyčios 4 v.š.
Česnakai 6 sk.
Druska 4 a.š.
Juodieji pipirai 1 a.š.

       Dubenyje suplakame aliejų, citrinos sultis, obuolių actą ir cukrų. Pagardiname druska, pipirais ir (man dar labai norėjosi) saldžiųjų paprikų milteliais. Česnako skilteles prispaudžiame plokščiu peiliu ir lengvai patraiškome - kad išsiskirtų aromatas, tačiau nesmulkiname viso česnako smulkiai, nes kitaip jo dalelės prikibs prie mėsos ir kepant susvils.
       Vištieną supjaustome plonais kepsneliais, lengvai pamušame ir merkiame į marinatą. Uždengiame dubenį plėvele ir statome į šaldytuvą 5-12 val. Kepame kepsninėje ant grotelių, tačiau nesant salygų, galima tokią vištieną skaniai iškepti ir keptuvėje.

2011 m. birželio 20 d., pirmadienis

Bananų pyragas su vaniliniu pudingu


       Pigus ir greitai pagaminamas pyragas, kurio receptą radau tobulos.blogspot.com svetainėje. Jos darė mažytėje formoje, todėl normalaus dydžio pyragui rekomendavo naudoti dvigubą kiekį produktų. Vis dėlto, man patinka trapūs pyragai su ypatingai plonu pagrindu, todėl man tešlos buvo per daug - kitąkart imsiu dvigubai mažesnį tešlos kiekį. Na, o pats pyragas gavosi skanus, tik jį rekomenduoju gerai (per visą naktį) atšaldyti.

24 cm skeremens formai reikės:
Miltai 2 st.
Sviestas 160 g
Cukrus 6 v.š. ir dar 4 v.š. kremui
Kepimo milteliai 2 a.š.
Kiaušiniai 2 vnt. (tryniai)
Bananai 4 vnt.
Pudingas vanilinis 2 pak. (naudojau Dr.Oetker)
Šokoladas 100 g (naudojau pienišką)
Pienas 900 ml

       Pyrago pagrindui išlydome sviestą, įmaišome miltus, kepimo miltelius, cukrų ir trynius. Suminkome tešlą ir ja išklojame formos dugną, suformuodami bortelius. Dedame į šaldiklį 10 min. ir per tą laiką įkaitiname orkaitę iki 180 C karščio. Ant atšaldytos tešlos dedame folijos lakštą ir jį prislegiame džiovintomis pupelėmis. Kepame 10 min., tada nuimame pupeles ir dar pakepame apie 10-15 min. (priklausomai nuo pagrindo storio). Visiškai atvėsiname.
       Bananus supjaustome griežinėliais ir gražiai išdėliojame ant pagrindo. Vanilinį pudingą paruošiame pagal nurodymus ant pakelio (tik aš ėmiau šiek tiek mažiau pieno, kad kremas tvirčiau sustingtų). Truputį  pravėsiname pudingą ir supilame ant bananų. Dedame į šaldytuvą visai nakčiai. Ant pilnai atvėsusio kremo užtarkuojame šokolado drožlių (geriau tarkuosis, jeigu ir šokoladą prieš tai porą valandų palaikysite šaldytuve).

2011 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

Kiaulienos čenakai


       Dar nuo žiemos užsilikęs receptas, kurio niekaip negalėjau surašyti, nes vieną dieną staiga supratau, kad daugiau nebegaliu žiūrėti į kiaulieną... Tikėkimės praeis, kaip ir visos moterų keistenybės :) Bet kadangi atsirado pageidaujančių sužinoti, kaip aš darau čenakus - prašom Jums ir receptukas.

Reikės:
Kiaulienos sprandinė 400 g
Morkos 2 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Žaliosios paprikos 1/2 vnt.
Porai 1/4 vnt.
Avinžirniai 2/3 st.
Pomidorų padažas 4 v.š.
Česnakai 2 sk.
Lauro lapai 2 vnt.
Sviestas 30 g
Tamsus alus 1/2 st.
Druska, pipirų žirneliai ~
Čili pipirai ~
Čiobreliai ~
Augalinis aliejus ~

       Mėsą supjaustome nedideliais kubeliais, pabarstome druska, pipirais ir paliekame trumpam pasimarinuoti. Avinžirnius išmirkome pernakt ir išverdame arba naudojame konservuotus. Mėsą apkepame įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol apskrus. Tada užpilame stikline virinto vandens (kad vos apsemtų), įdedame lauro lapų, pipirų žirnelių ir troškiname ant mažos ugnies apie 40 min. - kol mėsa taps labai minkšta.
        Bulves ir morkas supjaustome postambiais gabalėliais. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus pakepame smulkintą svogūną ir česnakus, įmaišome porus, paprikas ir patroškiname su pomidorų padažu. Įberiame aitriųjų čili pipirų. Į molinius indelius dedame bulves, ant viršaus morkas, įmetame po gabalėlį sviesto, tada troškintą mėsą, avinžirnius ir ant viršaus - troškintas daržoves. Įberiame dar šiek tiek druskos, čiobrelių, įpilame po šlakelį alaus ir dar truputį vandens, kad vos apsemtų. Molinukų negalima perpildyti, nes troškinant orkaitėje, gali pradėti bėgti ir labai rūkti. Troškiname 200 C temperatūroje apie 30 - 40 minučių.
      

2011 m. birželio 11 d., šeštadienis

Kijevo kotletai


       Kijevo kotletus dariau pirmą kartą, todėl savo forma jie gavosi gal ne visai taisyklingi, bet ateityje dar manau pavyks tobuliau :) Norint pagaminti juos pagal klasikinį prancūzišką receptą (tikrai nustebau sužinojusi apie jų kilmę), reikia laikytis daugybės taisyklių, pvz. kaip pamenu dar sovietiniais metais "Neringos" restorane valgytus Kijevus, jie būtinai turėdavo ir vištienos kauliuką, su kuo šiais laikais jau niekas nekepa... Na, bet aš manau, kad pradedančiajam svarbiausia taisyklė yra labai plonai išmušti vištieną, tik saugoti, kad neįplyštų mėsoje skylutės ir kepant neištekėtų sviestas.

4 kotletams reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 pak.
Druska, pipirai~
Vištienos prieskoniai ~
Kiaušiniai 2 vnt.
Džiūvėsėliai 1 st.
Miltai 1/2 st.
Sviestas 4-6 v.š.
Krapai, petražolės ~
Aliejus kepimui ~

       Sviestą išsukame su kapotais žalumynais ir padalinę į 4 dalis trumpam kišame į šaldiklį - kad sukietėtų. Vištienos krūtinėlę perpjauname pusiau ir gautas puseles perpjauname į dar du plonesnius kepsnelius. Nieko tokio, jeigu forma gausis ne visai taisyklinga, svarbu kad visi būtų vienodo dydžio/svorio. Tada per plėvelę (kad nesitaškytų) išmušame kepsnelius labai plonai ir pagardiname druska, pipirais bei vištienos prieskoniais.
       Ant gabalėlio vištienos dedame po šaukštą sviesto ir susukame suktinuką. Jį apvoliojame miltuose, plaktame kiaušinyje, džiūvėsėliuose, vėl kiaušinyje ir vėl džiūvėsėliuose - paniruojame, kad susidarytų stora pluta. Apkepame kotletus keptuvėje ant įkaitinto aliejaus, kol truputį parus. Tada dedame į kepimo skardą, pateptą aliejumi ir kepame dar 30 minučių 180 C temperatūroje.
       Įdarui taip pat galima dėti sviestą sumaišytą su tarkuotu fermentiniu sūriu ir žalumynais arba grybų, tačiau man skaniausi tradiciniai kotletai - tik su sviestu.
       Recepto šaltinis - http://www.alfa.lt/.

2011 m. gegužės 31 d., antradienis

Kiaušinių apkepėlė su bulvėmis


       Seniai nerašiau. Tiesą sakant, nieko ir negaminau. Nesiteisinsiu kodėl ir kaip, jau maniau, kad daugiau ir nebeužsiimsiu tinklaraščio rašymu, bet visgi tai labai gera priemonė išsisaugoti receptus ateičiai...
       Šiandien kepiau labai skanų omletuką - fritatą - apkepėlę su kiaušiniais, daržovėmis ir bulvėmis. Galėtų būti sotūs pusryčiai, nors mes valgėme jį vakarienei.

2-3 porcijoms reikės:
Kiaušiniai 6 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Pienas 100 ml
Lydytas sūrelis 4 v.š. (naudojau "Mildutę")
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~
Petražolės/svogūnų laiškai ~

       Svogūnus, paprikas ir bulves supjaustome smulkiais kubeliais. Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame apkepiname daržoves (apie 5 minutes). Pagardiname druska, pipirais ir nukeliame nuo ugnies. Dubenėlyje lengvai išplakame kiaušinius, įmaišome pieną ir lydytą sūrį. Supilame plakinį į keptuvę, pabarstome kapotais žalumynais ir gerai išmaišome.
       Kepimo skardelę ištepame sviestu arba aliejumi. Supilame į ją keptuvės turinį ir pašauname į 200 C temperatūros orkaitę. Kepame 25 minutes. Patiekiame su šviežių daržovių salotomis ir duonele.
       Už receptą ačiū Renatai.

2011 m. vasario 13 d., sekmadienis

Tinginys


       Pagaliau ir man atėjo laikas gaminti tinginį. Net gėda prisipažinti, tačiau iki šiol nemokėjau šio beveik tradicinio lietuviško deserto. Beje, ar žinojote, kad tinginio pavadinimas atsirado sutrumpinus senąjį - anksčiau šis desertas buvo vadinamas "Tinginės tortu", neva tik pačios tingiausios šeimininkės nesugebėdavo iškepti naminio pagrindo, o vietoj jo naudodavo sutrupintus forminius sausainius. Mūsų dienomis net garsieji virtuvės šefai tortams naudoja sausainių trupinius kaip pagrindą ir tai anaiptol nereiškia tingėjimo, greičiau meistro išradingumą :)
       Mano pirmasis tinginys pavyko kuo puikiausiai, buvo labai skanus. Iš nurodyto produktų kiekio gaunasi 2 "dešros" - kadangi jis labai sotus, užtenka visam savaitgaliui.

Reikės:
Sausainiai 800 g (naudojau "Arfa")
Kondensuotas pienas 1 ind.
Sviestas 82 proc. riebumo 130 g
Kakava 3 v.š. (su kaupu)

       Sausainius sulaužome gabaliukais. Sviestą išlydome, kol šiltas sumaišome su kondensuotu pienu. Įdedame kakavą. Pilame kremą ant sausainių gabaliukų ir gerai išmaišome. Dedame masę ant maistinės plėvelės ir formuojame dešras. Šaldytuve šiek tiek prislegiame ir laikome šaltai pernakt.
        Recepto šaltinis - Aštriai saldu.

2011 m. vasario 11 d., penktadienis

Silkė kailinukuose


       Nežinau, ar tai lietuviškas patiekalas, ar slaviškas pagal savo kilmę, tačiau per didžiąsias metų šventes silkės pataluose galima rasti kone ant kiekvieno lietuvio stalo (tiesa, man gražesnis rusiškas vertimas - silkė kailinukuose). Galiausiai tie tradiciniai valgiai per šventes taip nusibosta tarp naujų atradimų, kad mūsų šeimoje per Kalėdas jau nusprendėme tokios silkės atsisakyti. Ir štai, paprastą eilinę dieną, taip smarkiai jos užsimaniau, kad greitai ėmiau ir padariau štai tokią šventišką užkandėlę penktadienio proga :)

3 porcijoms reikės:
Bulvės 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Burokėliai virti 1 vnt.
Silkės filė 2 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Svogūnų laiškai pluoštelis
Majonezas 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Pirmiausia kietai išverdame kiaušinius. Bulves ir morkas nulupame, ir taip pat išverdame pasūdytame vandenyje (burokėlius iškart pirkau virtus). Per stambią tarką sutarkuojame burokėlius, atskirai - kiaušinius. Bulves ir morkas aš smulkiai supjausčiau, bet galima irgi tarkuoti. Susmulkiname svogūnų laiškus, silkę supjaustome kubeliais. Į dubenį dedame bulvių sluoksnį ir patepame trupučiu majonezo. Tada dedame silkę, svogūnus, kiaušinius, morkas ir burokėlius - sluoksniuose vis patepant majonezo. Beje, aš manau, kad per daug majonezo gali pagadinti visą reikalą, todėl tepiau po mažai ir tik kas antrą sluoksnį. Burokėlių sluoksnį pabarstome trupučiu druskos ir juodųjų pipirų.
       Viename žurnale nužiūrėjau tokį gražų pateikimo būdą - sudėjau salotas į mažus indelius atvirkštine tvarka ir tada apverčiau į lėkštes. Labai skanu su juoda šviežia duona. Skanaus!

2011 m. vasario 10 d., ketvirtadienis

Virti maltinukai "Pūkučiai"

      
       Labai mėgstu virtas mėsos galkutes. Šiandien išbandžiau tokius kiaulienos-kalakutienos kukulius su česnakiniu sūrio ir kiaušinių įdaru, kurių receptą radau Srovės blog'e. Gavosi labai švelnaus skonio maltinukai, tikri "pūkučiai" :)

12-14 vnt. reikės:
Malta kiauliena 500 g
Malta kalakutiena 500 g
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 3 sk.
Kiaušiniai 4 vnt.
Sūris fermentinis 150 g
Majonezas 3 v.š.
Krakmolas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Sviestas 30 g
Miltai 1 a.š.
Grietinė 100 g

       Įdarui kietai išverdame 3 kiaušinius. Sutarkuojame fermentinį sūrį, virtus kiaušinius ir 1 skiltelę česnako. Įdedame porą šaukštų majonezo ir viską išmaišome. Suformuojame iš įdaro graikinio riešuto dydžio rutuliukus.
       Mėsos faršą sumaišome su likusiu kiaušiniu, smulkintu 1 svogūnu ir 1 skiltele česnako. Pagardiname druska, juodaisiais pipirais. Įmaišome krakmolą ir likusį šaukštą majonezo. Šlapiomis rankomis darome mėsos blynelius, uždedame įdaro rutuliuką ir suformuojame apvalius kukulius. Dedame į pasūdytą verdantį vandenį kartu su likusiu svogūnu, supjaustytu ketvirčiais, česnako skiltele, lauro lapeliu, juodųjų pipirų grūdeliais ar kitais mėgiamais prieskoniais. Verdame 15 minučių.
       Padažui išlydome gabaliuką sviesto, įmaišome šaukštelį miltų, įpilame stiklinę nukošto sultinio, kuriame virė kukuliai ir sudedame grietinę. Garnyrui patiekiau bulvių košę ir burokėlių-obuolių salotas su grietine.
       Recepto šaltinis - Laikas į virtuvę.

2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Šokoladinis varškės pyragas


       Nors paprastai pyragus kepu tik savaitgaliais, šiandien man buvo liūdna, todėl sugalvojau išsikepti kokį greitą ir paprastą kepinuką :) Kadangi į tešlą dedame varškę, šio pyrago vidus lieka drėgnas, primenantis sūrio pyrago įdarą, o išorė gražiai apskrunda.

Nedidelei formai reikės:
Miltai 1 st.
Kiaušiniai 4 vnt.
Varškė riebi 360 g
Cukrus 1 st.
Kepimo milteliai 1 a.š.
Kakava 1 v.š.
Vanilinis cukrus 1 pak.
Cukraus pudra~

       Suplakame kiaušinius su cukrumi. Tada suberiame miltus ir kepimo miltelius. Sudedame varškę ir sutriname elektriniu blenderiu, kad neliktų gumulėlių. Suberiame kakavą ir vanilinį cukrų. Kepame 50 minučių 180 C temperatūroje.
       

2011 m. vasario 8 d., antradienis

Trinta cukinijų sriuba su kvietinėmis kruopomis



        Kreminės sriubos vis dar neužleidžia pozicijų mano mėgiamiausiųjų sąraše. Šita sriuba man buvo malonus atradimas. Skoniu primena kreminę grybų sriubą, nors jokių grybų jos sudėtyje nėra. Jau seniai pastebėjau - pakepini svogūną ant aliejaus, vėliau įmaišai grietinėlės ir patiekalas įgauna kažkokį mistišką grybų skonį :) Beje, originaliame recepte siūloma naudoti miežines kruopas, aš vietoj jų naudojau kvietines, bet kruopos tik priedas, todėl skonio labai smarkiai nekeičia.

Reikės:
Cukinijos 2,5 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Kvietinės kruopos 1 st.
Vištienos sultinys 1 l
Alyvuogių aliejus ~
Raudonėliai 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Grietinė ~

       Kvietines kruopas nuplauname, užpilame 2,5 stiklinės vandens, pasūdome ir verdame apie 20 min. Svogūną ir jaunas cukinijas supjaustome kubeliais. Dideliame puode įkaitiname šlakelį aliejaus, jame apkepiname svogūną. Sudedame pjaustytas cukinijas, raudonėlius, užpilame karštu sultiniu ir verdame 20 min. Tada daržoves sutriname. Į puodą sudedame virtas kruopas. Pagardiname druska, pipirais, galima įdėti šaukštelį cukraus. Patiekiame su šlakeliu grietinės. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Duonos ir žaidimų.

2011 m. vasario 7 d., pirmadienis

Ant grotelių kepta lašiša su sezamų plutele


       Kažkaip susivokiau, kad jau senokai negaminau žuvies. Nedovanotina klaida man, kaip prisiekusiai žuvies mėgėjai :) Štai ta progra traukiu receptėlį, kurį jau senokai buvau nusižiūrėjusi kitame tinklaraštyje ir planavau išbandyti.

2 porcijoms reikės:
Lašišos filė 2 gab.
Citrinos 1 vnt.
Sojų padažas 2 v.š.
Imbiero šaknis 2 cm gabaliukas
Cukrus 2 a.š.
Sezamo sėklos 50 g
Raudonieji ryžiai garnyrui

       Iš citrinos sulčių, sojų padažo, tarkuoto imbiero ir cukraus sumaišome marinatą. Į jį pamerkiame lašišos kepsnelius ir dedame į šaldytuvą nakčiai. Įkaitiname orkaitės grilį (jei sąlygos leidžia, galima kepti ir lauke). Groteles patepame trupučiu aliejaus ir ant jų dedame lašišos kepsnelius. Gausiai apiberiame sezamų sėklomis. Aš kepiau apie 20 minučių 180 C temperatūroje. Kepant lauke ant grotelių, pakaktų perpus trumpiau. Patiekiame su raudonaisiais ryžiais ir įvairiom daržovėm.
       Recepto šaltinis - Skanu ir sveika.

2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Kavos skonio "Panna cotta" su migdoliniais amaretti


     Turėjau iš Italijos parsivežusi migdolinių "Amaretti" sausainėlių, kurių, buvau įsitikinusi, mūsų prekybos centruose nebūna pirkti. Aišku, nutiko kaip visada - kol reikėjo, tol nebuvo, kai tik parsigabenau iš užsienio, pasirodo ir pas mus pilna... Jau seniai norėjau išbandyti kokį desertą su amaretti, o jau kad įdėjau tiek pastangų tiems sausainiams gauti, tai ir receptą rinkausi ilgai ir išrankiai. Tikrai neprašoviau su tokia "Panna cotta" - daugelis turbūt esat ragavę grietinėlės putėsių su uogų padažais, o aš siūlau juos dar paskaninti espresso kava ir migdoliniais sausainėliais.

4 porcijoms reikės:
Pienas 250 ml
Grietinėlė 250 ml
Espresso kava 1 porc. (apie 40 ml, naudojau "Lavazza")
Amaretti sausainiai 100 g
Cukrus 2 v.š.
Amaretto likeris 1 v.š.
Želatina 2-3 v.š.

       Želatiną užmerkiame keliuose šaukštuose šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Jeigu desertą norėsite išversti iš formelių į lėkštes, dėkite 3 šaukštus želatinos, o jei patieksite stiklinėse - užteks ir dviejų. Sausainius sutriname kombainu į smulkius trupinėlius. Suberiame į puodą, užpilame pienu ir grietinėle. Beje, aš niekada nedarau Panna cottos vien iš grietinėlės - man neskanu, nes smarkiai per riebu, todėl visada atskiedžiu perpus su pienu (ar net 2:3). Užplikome mažą puodelį Espresso kavos ir ją supilame į puodą. Įdedame cukraus ir kaitiname ant nedidelės ugnies nuolat maišant, iki virimo. Želatiną ištirpiname ant vandens vonelės ir supilame į grietinėlės masę. Puodą nukeliame nuo ugnies ir 5 minutes vėsiname maišydami - kad nesusidarytų pieno plutelė. Pravėsusį desertą išpilstome į indelius. Atvėsiname dar apie pusvalandį kambario temperatūroje, uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms. Patiekiant apibarsčiau maltu šokoladu. Labai skanu!
       Recepto idėja - http://www.blogdolcevita.com/.

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Quiche lorraine su daržovėmis


       Kyšas (Quiche) man kažkodėl asocijuojasi su vėlyvais pusryčiais-ankstyvais pietumis (brunch). Nelabai dažnai tokie pasitaiko, bet jeigu jau šiandien atėjo ta diena, kepiau šį prancūzišką trapios tešlos pyragą su cukinijų, paprikų ir svogūnų įdaru.

Reikės:
Sviestas 110 g
Kiaušiniai 3 vnt.
Miltai 175 g
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Pienas 125 ml
Grietinė/Grietinėlė 125 ml
Kietas sūris 80 g
Druska, juodieji pipirai~

         Sviestą supjaustome mažais gabaliukais ir triname su miltais tarp pirštų, kol gausime trupinius. Įberiame 1/2 šaukštelio druskos ir įmušame 1 kiaušinį. Suminkome tešlą (jeigu reikia, įpilame šaukštą šalto vandens), suvyniojame į plėvelę ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą.  Atšaldytą tešlą išimame, apie 5 min. atšildome kambario temperatūroje ir iškošiojame pagrindą kiek didesnį nei formos dugnas. Perdedame į formą ir išlipdome bortelius. Pagrindą subadome šakute ir kepame 180 C orkaitėje 10 minučių pridengtą folija, paskui nuimame foliją ir kepame dar 10 min.
       Įdarui supjaustome svogūnus pusžiedžiais, cukinijas - griežinėliais ir į tris dalis, paprikas - kvadratėliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pirmiausia apkepame svogūnus, kol gražiai pagels. Paskaniname druska. Perdedame į dubenėlį. Tada apkepame cukinijas, apversdami iš abiejų pusių. Atidedame kartu su svogūnais. Galiausiai apkepame paprikas. Likusius kiaušinius suplakame su pienu ir grietine, paskaniname druska, pipirais. Sūrį sutarkuojame ir įmaišome į kiaušinių plakinį. Ant apkepto pagrindo sudedame daržoves, užpilame kiaušinių ir sūrio plakiniu. Kepame dar 20 minučių.