2011 m. vasario 13 d., sekmadienis

Tinginys


       Pagaliau ir man atėjo laikas gaminti tinginį. Net gėda prisipažinti, tačiau iki šiol nemokėjau šio beveik tradicinio lietuviško deserto. Beje, ar žinojote, kad tinginio pavadinimas atsirado sutrumpinus senąjį - anksčiau šis desertas buvo vadinamas "Tinginės tortu", neva tik pačios tingiausios šeimininkės nesugebėdavo iškepti naminio pagrindo, o vietoj jo naudodavo sutrupintus forminius sausainius. Mūsų dienomis net garsieji virtuvės šefai tortams naudoja sausainių trupinius kaip pagrindą ir tai anaiptol nereiškia tingėjimo, greičiau meistro išradingumą :)
       Mano pirmasis tinginys pavyko kuo puikiausiai, buvo labai skanus. Iš nurodyto produktų kiekio gaunasi 2 "dešros" - kadangi jis labai sotus, užtenka visam savaitgaliui.

Reikės:
Sausainiai 800 g (naudojau "Arfa")
Kondensuotas pienas 1 ind.
Sviestas 82 proc. riebumo 130 g
Kakava 3 v.š. (su kaupu)

       Sausainius sulaužome gabaliukais. Sviestą išlydome, kol šiltas sumaišome su kondensuotu pienu. Įdedame kakavą. Pilame kremą ant sausainių gabaliukų ir gerai išmaišome. Dedame masę ant maistinės plėvelės ir formuojame dešras. Šaldytuve šiek tiek prislegiame ir laikome šaltai pernakt.
        Recepto šaltinis - Aštriai saldu.

1 komentaras: