2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Kavos skonio "Panna cotta" su migdoliniais amaretti


     Turėjau iš Italijos parsivežusi migdolinių "Amaretti" sausainėlių, kurių, buvau įsitikinusi, mūsų prekybos centruose nebūna pirkti. Aišku, nutiko kaip visada - kol reikėjo, tol nebuvo, kai tik parsigabenau iš užsienio, pasirodo ir pas mus pilna... Jau seniai norėjau išbandyti kokį desertą su amaretti, o jau kad įdėjau tiek pastangų tiems sausainiams gauti, tai ir receptą rinkausi ilgai ir išrankiai. Tikrai neprašoviau su tokia "Panna cotta" - daugelis turbūt esat ragavę grietinėlės putėsių su uogų padažais, o aš siūlau juos dar paskaninti espresso kava ir migdoliniais sausainėliais.

4 porcijoms reikės:
Pienas 250 ml
Grietinėlė 250 ml
Espresso kava 1 porc. (apie 40 ml, naudojau "Lavazza")
Amaretti sausainiai 100 g
Cukrus 2 v.š.
Amaretto likeris 1 v.š.
Želatina 2-3 v.š.

       Želatiną užmerkiame keliuose šaukštuose šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Jeigu desertą norėsite išversti iš formelių į lėkštes, dėkite 3 šaukštus želatinos, o jei patieksite stiklinėse - užteks ir dviejų. Sausainius sutriname kombainu į smulkius trupinėlius. Suberiame į puodą, užpilame pienu ir grietinėle. Beje, aš niekada nedarau Panna cottos vien iš grietinėlės - man neskanu, nes smarkiai per riebu, todėl visada atskiedžiu perpus su pienu (ar net 2:3). Užplikome mažą puodelį Espresso kavos ir ją supilame į puodą. Įdedame cukraus ir kaitiname ant nedidelės ugnies nuolat maišant, iki virimo. Želatiną ištirpiname ant vandens vonelės ir supilame į grietinėlės masę. Puodą nukeliame nuo ugnies ir 5 minutes vėsiname maišydami - kad nesusidarytų pieno plutelė. Pravėsusį desertą išpilstome į indelius. Atvėsiname dar apie pusvalandį kambario temperatūroje, uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms. Patiekiant apibarsčiau maltu šokoladu. Labai skanu!
       Recepto idėja - http://www.blogdolcevita.com/.

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Quiche lorraine su daržovėmis


       Kyšas (Quiche) man kažkodėl asocijuojasi su vėlyvais pusryčiais-ankstyvais pietumis (brunch). Nelabai dažnai tokie pasitaiko, bet jeigu jau šiandien atėjo ta diena, kepiau šį prancūzišką trapios tešlos pyragą su cukinijų, paprikų ir svogūnų įdaru.

Reikės:
Sviestas 110 g
Kiaušiniai 3 vnt.
Miltai 175 g
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Pienas 125 ml
Grietinė/Grietinėlė 125 ml
Kietas sūris 80 g
Druska, juodieji pipirai~

         Sviestą supjaustome mažais gabaliukais ir triname su miltais tarp pirštų, kol gausime trupinius. Įberiame 1/2 šaukštelio druskos ir įmušame 1 kiaušinį. Suminkome tešlą (jeigu reikia, įpilame šaukštą šalto vandens), suvyniojame į plėvelę ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą.  Atšaldytą tešlą išimame, apie 5 min. atšildome kambario temperatūroje ir iškošiojame pagrindą kiek didesnį nei formos dugnas. Perdedame į formą ir išlipdome bortelius. Pagrindą subadome šakute ir kepame 180 C orkaitėje 10 minučių pridengtą folija, paskui nuimame foliją ir kepame dar 10 min.
       Įdarui supjaustome svogūnus pusžiedžiais, cukinijas - griežinėliais ir į tris dalis, paprikas - kvadratėliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pirmiausia apkepame svogūnus, kol gražiai pagels. Paskaniname druska. Perdedame į dubenėlį. Tada apkepame cukinijas, apversdami iš abiejų pusių. Atidedame kartu su svogūnais. Galiausiai apkepame paprikas. Likusius kiaušinius suplakame su pienu ir grietine, paskaniname druska, pipirais. Sūrį sutarkuojame ir įmaišome į kiaušinių plakinį. Ant apkepto pagrindo sudedame daržoves, užpilame kiaušinių ir sūrio plakiniu. Kepame dar 20 minučių.

2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Kalakutienos ir daržovių troškinys



       Kadangi sergu, niekur negaliu išeiti iš namų. Tuo pačiu, stengiuosi stiprinti imunitetą citrinomis, imbierais ir česnakais. Šįkart gaminau tokį kinišką kalakutienos ir daržovių troškinuką, kuriam produktų mokėtų nupirkti net ir mano vyras. Turi maniškis tokią baimę - sykį buvo nutikimas, kai paprašiau man nupirkti konservuotų šparagų ir jis niekaip negalėjo tokių rasti, o merginos su užrašais "klausikite - mes jums padėsime" tik pečiais trukčiojo ir sakė pirmąkart apie tokius girdi... Nuo to karto susinepatogino ir atsisako iš manęs priimti pirkinių sąrašus su neįprastais ingredientais :)

4 porcijoms reikės:
Kalakutienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Brokoliai 1 vnt.
Šparaginės pupelės 200 g
Česnakai 2 sk.
Imbiero šaknis 2 cm gabaliukas
Augalinis aliejus 2 v.š.
Sojos padažas 2 v.š.
Ryžių actas 1 a.š.
Medus 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Saulėgrąžų sėklos saujelė

       Kalakutieną supjaustome juostelėmis ir apkepiname gilioje keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Pagardiname druska, pipirais, smulkintu česnaku ir imbieru. Druskos nepadauginkite, nes dar pilsime sojos padažą, kuris irgi suteikia patiekalui sūrumo. Sudedame juostelėmis pjaustytas paprikas ir šparagines pupeles. Uždengiame ir troškiname, kol daržovės suminkštės. Brokolį supjaustome žiedynais ir kelias minutes apverdame sūdytame vandenyje. Iš sojos padažo, acto ir medaus suplakame padažą. Užpilame padažu daržoves ir permaišome. Brokolius aš mėgstu įmaišyti pačią paskutinę minutę - kad jie nesutižtų ir nenusidažytų sojos padažu. Pabarstome troškinį skrudintomis saulėgrąžomis. Beje, tos saulėgrąžos man čia nelabai patiko, kitąkart manau dėsiu sezamų sėklas.
       Recepto šaltinis - Kulinarijos laboratorija.

2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Pyragas su brendyje mirkytomis razinomis


       Pilnas šio skanėsto pavadinimas būtų - morkų pyragas su brendyje mirkytomis razinomis ir baltojo šokolado kremu. Labai įdomi produktų kombinacija ir skanus rezultatas. Niekada nesižavėjau morkų pyragais, nes man jie visada atrodė pernelyg sveikuoliški, kad būtų skanūs :) Bet šiame recepte jokių morkų nė nepajusite, matyt jos reikalingos tik drėgnai konsistencijai išgauti.

Nedidelei formai (20 cm) reikės:
Razinos didžiosios 200 ml
Brendis arba tamsus romas 100 ml
Sviestas 175 g
Rudasis cukrus 200 ml
Kiaušiniai 3 vnt.
Morkos tarkuotos 350 ml (apie 10 vnt.)
Grietinė 50 ml
Kepimo milteliai 1 a.š.
Miltai 200 ml
Kakava 2 v.š.
Baltasis šokoladas 100 g (naudojau "Princo")
Juodasis šokoladas 100 g (naudojau "Karūnos")

Viršutiniam sluoksniui:
Baltasis šokoladas 100 g
Sviestas 30 g
Lydytas sūrelis be priedų 175 g

       Razinas pusdieniui pamerkiame į brendį. Morkas nuskutame ir smulkiai sutarkuojame. Esu skaičiusi, kad pyragams morkas geriausia yra išspausti su sulčiaspaude, kad gautume sausus ir labai smulkius tarkius, o sultis paprasčiausiai išgeriame. Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi. Po vieną įmušame kiaušinius, sudedame grietinę ir tarkuotas morkas (jei pasitaikys stambių nesutarkuotų gabalų, būtinai juos išimkite). Atskirame inde sumaišome miltus su kakava ir kepimo milteliais. Palengva įmaišome ir miltus į tešlą. Razinas nusunkiame, baltąjį šokoladą sukapojame gabaliukais ir įmaišome į tešlą. Juodąjį šokoladą ištirpiname ant vandens vonelės ir supilame į tešlą. Kepimo formą ištepame sviestu ir sukrečiame tešlą. Kepame 30 minučių uždengtą folija 180 C temperatūros orkaitėje. Tada foliją nuimame ir kepame dar 20 min. Iškeptą pyragą pilnai atvėsiname.
      Glaistui ant vandens vonelės ištirpiname baltąjį šokoladą su trupučiu sviesto. Įmaišome lydytą sūrelį, aptepame pyragą ir dar įdedame į šaldytuvą bent porai valandų, kad sustingų. Jeigu turite laiko, rekomenduoju palikti pyragą šaldytuve visai nakčiai.
       Recepto šaltinis - Panelės receptų knyga "Skanios žvaigždžių nuodėmės".


2011 m. vasario 1 d., antradienis

Ukrainietiški barščiai



     Rūgštūs barščiai su raugintais kopūstais ir marinuotais burokėliais, puikiai atstatantys jėgas po vakarėlio :)

Reikės:
Burokėliai marinuoti 500 ml (geriausia Kėdainių konservų)
Rauginti kopūstai 250 ml
Pupelės 2/3 st.
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Bulvės 7 vnt. (mažos)
Vištienos sultinio kubeliai 2 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~

       Pupeles užmerkiame 7-8 val. kad išbrinktų. Užpilame dideliu kiekiu vandens ir verdame apie 50 min. Morkas stambiai sutarkuojame, svogūnus susmulkiname ir apkepiname ant šlakelio aliejaus ar sviesto. Įpusėjus pupelių virimo laikui, sudedame raugintus kopūstus ir sultinio kubelius. Paverdame 10 min. ir sudedame bulves. Kopūstams suminkštėjus, sudedame burokėlius ir pakepintas morkas su svogūnais. Pagardiname druska, pipirais. Rūgštumo pakaks ir iš marinuotų daržovių, tačiau jeigu norisi daugiau - įpilkite papildomą šlakelį acto ir įdėkite šaukštelį cukraus. Patiekiame su grietine ir juoda "Ajerų" duona.
       Recepto šaltinis - IKI receptai.

2011 m. sausio 31 d., pirmadienis

Kalakutienos suktinukai su vynuogėmis


       Šis patiekalas atrodo tikrai šventiškai, nors pagaminamas ne itin sudėtingai. Suktinukai įdaryti saldžiomis vynuogėmis su trupučiu aitriųjų paprikų, kurias prieš tai apverdame raudonajame vyne.

2 porcijoms reikės:
Kalakutienos krūtinėlė 1 vnt. (apie 430 g)
Mėlynos vynuogės 100 g
Raudonasis vynas 200 ml
Žementalio sūris 50 g
Druska, juodieji pipirai~
Maltos aitriosios paprikos žiupsnelis
Augalinis aliejus~

        Kalakutienos krūtinėlę išilgai perpjauname, kad gautume 4 plonus kepsnelius. Juos lengvai pamušame ir pabarstome druska bei pipirais. Vynuoges perpjauname pusiau, sudedame į puodą ir užpilame vynu. Pabarstome aitriosiomis paprikomis ir 5 minutes verdame ant vidutinės ugnies. Tada supilame į sietelį ir nuvarviname (vyno neišpilame). Ant paruoštų kalakutienos gabalėlių dedame po griežinėlį sūrio ir po šaukštą apvirtų vynuogių. Paspaudžiant ranka susukame suktinukus ir susmeigiame mediniu pagaliuku. Apkepame suktinukus iš abiejų pusių ant šlakelio aliejaus. Tada perdedame į orkaitės skardą ir užpilame atidėtu vyno nuoviru. Kepame 200 C temperatūroje dar apie 20 minučių. Prieš patiekiant išimame smeigtukus.
       Aš patiekiau su raudonaisiais ryžiais ir agurkų-vynuogių salotėlėmis, kurias gaminau taip: agurkus supjausčiau juostelėmis ir užpyliau 50 ml karšto vandens su ištirpintu šaukšteliu druskos. Po 5 min. vandenį nupyliau, sudėjau vynuoges ir viską užpyliau 30 ml šalto vandens su šlakeliu acto ir šaukšteliu cukraus.
       Beje, aš šįkart naudojau ne mėlynas, o žaliąsias besėkles vynuoges. Pagal vynuoges reikėjo pasirinkti ir baltą vyną - nuo raudonojo įdaras nusidažė tamsia spalva, todėl manau su baltu tiesiog man būtų gražiau :)
       Recepto šaltinis - knyga "Idėjos švenčių stalui".      

2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Šokoladinis lavos pyragėlis


       Visi dievinantys šokoladą turbūt jau žino, koks skanus šis lavos desertukas - pyragėlis skystu vidumi. Vienintelis ginčytinas klausimas - kiek gi laiko ir iki kokios konsistencijos reikėtų kepti? Šių pyragėlių idėja tokia - kadangi į tešlą dedamas labai nedidelis kiekis miltų, iš išorės jie gražiai apkepa, o viduje turi likti skysti, t.y. primenantys karštą šokoladą. Savo pyragėlius kepiau 10 minučių. Originaliame recepte juos siūloma kepti 8 min., bet yra kepančių ir dar trumpiau - gerbiama Beata rašė, kaip jos pyragėliai ištižo svečių akivaizdoje, o dar kitame bloge autorei tešla viduje netgi nesušilo... Žodžiu, aš balsuoju už tai, kad kepti 10 min. :)

2 pyragėliams reikės:
Juodasis šokoladas 60 g
Sviestas 100 g
Kiaušiniai 1 vnt. ir 1 trynys
Miltai 1,5 v.š.
Cukrus 2 v.š.
Žiupsnelis čili, kajeno, kvapiųjų pipirų
Cinamonas ~
Kakava ~

       Dubenėlyje, įstatytame į karšto vandens vonelę, ištirpiname šokoladą ir sviestą. Kiaušinį ir trynį išplakame su cukrumi. Kiek pravėsintą šokoladą supilame į trynius, įmaišome prieskonius ir miltus. Nedidelius keraminius kepimo indelius ištepame sviestu ir pabarstome kakava. Supilame tešlą ir kepame 200 C temperatūros orkaitėje 10 minučių. Išverčiame pyragėlius į lėkštes ir patiekiame su ledais, plakta grietinėle, uogų padažu ar kuo tik jums skanu.
       Receptas - iš čia.




2011 m. sausio 29 d., šeštadienis

Perlinė košė su kiaulienos kumpiu


       Tai naujas receptas mano virtuvėje, kuris liko teigiamai įvertintas. Galbūt kažkas panašaus į plovą, tik vietoje ryžių naudosime perlines kruopas.

Reikės:
Perlinės kruopos 3 st.
Kiaulienos kumpis 500 g
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 2 sk.
Grietinė 200 g
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus ~

       Perlines kruopas išverdame pasūdytame vandenyje. Kiaulieną supjaustome kubeliais ir apkepiname ant trupučio aliejaus, kol apskrus. Morkas taip pat supjaustome kubeliais ir sudedame į kiaulieną. Pagardiname druska, pipirais, mėgiamais prieskoniais ir užpilame stikline vandens. Uždengiame ir troškiname, kol mėsa suminkštės. Kai mėsa suminkštėja, sudedame pjaustytus svogūnus, česnakus ir dar truputį patroškiname. Supilame grietinę, užverdame ir viską permaišome su perlinėmis kruopomis. Patiekiame su marinuotomis daržovėmis. Skanaus!
       Recepto šaltinis - IKI receptai.

2011 m. sausio 28 d., penktadienis

Vištienos krūtinėlė troškinta kokosų piene


       Turėjau šaldytuve kokosų pieno ir ieškojau recepto, kaip įdomiai jį galėčiau panaudoti. Kadangi mes mėgstame azijietišką virtuvę, mums ši vakarienė labai patiko - vištiena su kario prieskoniais gavosi lengvai aštroka, o kreminis padažas su kokosų pienu pridėjo šiek tiek saldumo. Be to, kaip tik su šiuo patiekalu pasitaikė proga sudalyvauti vienoje iš 52 skanių savaičių.

Reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Brokoliai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Kokosų pienas 250 ml
Sojos padažas 2 v.š.
Miltai 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos~
Karis~
Sviestas 30 g

       Vištienos krūtinėlę supjaustome juostelėmis, įtriname prieskoniais ir paliekame trumpam pasimarinuoti. Brokolius supjaustome žiedynais ir 5 minutes apverdame sūdytame vandenyje. Morkas supjaustome juostelėmis ir porą minučių pakepame ant sviesto. Tuomet sudedame vištieną ir kepame, kol gražiai apskrus. Pašlakstome sojos padažu, sudedame apvirtus brokolius, pabarstome miltais ir viską pamaišome. Supilame kokosų pieną ir dar patroškiname 5-10 min. ant silpnos ugnies. Patiekiame su kiniškais stikliniais arba kiaušinių makaronais. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Neringos blogas.


2011 m. sausio 27 d., ketvirtadienis

Varškės pyragas


       Niekada nesu kepusi sūrio pyrago, tačiau varškinius pyragus labai mėgstu. Neseniai išmokau kaip elgtis su varškės mase - ją paprasčiausiai sutrinu elektriniu blenderiu iki kreminės konsistencijos. Šis paprastas varškinis pyragas, skaniausias kai valgomas atšaldytas šaldytuve. Beje, tešlos turi būti daug - aš nepatikėjau receptu ir gabalą nupjoviau, tačiau pasigailėjau, nes iškepus pyrago tešla buvo tokia neišpasakytai skani, trapi, neįprasta, kažkas tokio tarp sluoksniuotos ir trapios... Išbandykite :)

24 cm formai reikės:
Miltai 500 g
Kepinių margarinas 200 g
Grietinė 200 g
Cukrus 8 v.š.
Varškė 500 g
Druska žiupsnelis
Kiaušiniai 4 vnt. ir 1 trynys
Vanilinis cukrus 16 g

       Šaltą margariną sutarkuojame ir sumaišome su miltais. Triname tarp pirštų, kol gausis biri tešla. Į trupinius sudedame grietinę, 1 kiaušinio trynį, 2 šaukštus cukraus ir žiupsnelį druskos. Išminkome tešlą, suvyniojame į plėvelę ir dedame į šaldytuvą 1-2 val.
       Varškės įdarui atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Varškę sumaišome su tryniais, likusiu  cukrumi, vaniliniu cukrumi, žiupsneliu druskos ir sutriname elektriniu blenderiu, kol nebeliks gumulėlių. Jeigu mėgstate, galite į varškės kremą  įtarkuoti truputį citrinos žievelių. Baltymus išplakame iki standžių putų ir palengva įmaišome į varškės kremą. Tešlą iškočiojame į ploną blyną, gerokai didesnį, negu kepimo forma. Įklojame tešlą į formą, gražiai išlenkiame bortelius ir supilame varškės kremą. Šioje vietoje aš bortus nupjoviau ir iš likusios tešlos padariau juosteles papuošimui. Kitąkart būtinai sunaudosiu visą tešlą - jos per daug nebus, valgant kaip tik ir norėjosi, kad būtų daugiau... Kepame 170 C orkaitėje apie 40 minučių. Skaniausias valgyti porą valandų atvėsintas šaldytuve.
       Receptas - iš TV laidos "Susitikime virtuvėje".


2011 m. sausio 26 d., trečiadienis

Tailandietiški žuvies kepsneliai



       Iš pradžių maniau, kad su šitais kepsneliais bus daug darbo ir neypatingas rezultatas, tačiau gavosi tikrai labai skanūs, tokie lengvučiai žuvies kotletukai - tiksliai tokie, kokių norisi savaitgalį pietums :) Tikrai rekomenduoju visiems.

10-12 vnt. reikės:
Jūros lydekos filė šviežia/šaldyta 500 g
Raudonos paprikos 1/2 vnt.
Konservuotos aitriosios paprikos 1 vnt.
Svogūnų laiškai 3 vnt.
Česnakai 2 sk.
Šparaginės pupelės 100 g
Kokosų pienas 125 ml
Kiaušiniai 1 vnt. ir 2 baltymai
Austrių padažas 1 v.š.
Kalendros 1 v.š.
Petražolės šviežios sauja
Druska, pipirai~
Augalinis aliejus ~
Džiūvėsėliai 100 g

       Papriką, aitriają papriką, svogūnus, česnakus ir petražoles susmulkiname elektrine pjaustykle. Žuvį atskirai sumalame ir įmaišome į daržovių masę. Šparagines pupeles supjaustome mažais gabaliukais ir taip pat įmaišome į žuvies masę. Viską pagardiname druska, pipirais, kalendromis, austrių padažu. Įmušame kiaušinį ir supilame kokosų pieną. Gerai išmaišome ir šlapiomis rankomis formuojame 5 cm skersmes kotletukus. Paliekame šaldytuve mažiausiai porai valandų.
       Iš šaldytuvo išimtus kotletukus pavoliojame džiūvėsėliuose, baltymuose, vėl džiūvėsėliuose ir tada kepame gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Valgėme kartu su aštriomis agurkų salotomis, kurios čia labai tiko.
       Receptas - Lino Samėno.





2011 m. sausio 25 d., antradienis

Saldžiarūgštės agurkų salotos su žemės riešutais


       Saldžiarūgštės marinuotos agurkų juostelės su svogūnais ir žemės riešutais primena kiniškas agurkų ir morkų salotas. Tai labai gaivios, bet aštrios salotėlės, kurios kuo puikiausiai tinka kaip garnyras prie kiniškų, japoniškų ar tailandietiškų patiekalų.

Reikės:
Agurkai ilgavaisiai 1 vnt.
Konservuotos aitriosios paprikos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt. (arba šalotai 2 vnt.)
Ryžių actas 50 ml
Cukrus 2 a.š.
Kalendra 1 v.š.
Kepinti žemės riešutai sauja

       Agurkus supjaustome juostelėmis. Čia gerai praverstų Juliene juostelėmis smulkinantis kombainas, bet kadangi aš tokio neturiu, pjausčiau peiliu. Svogūnus supjaustome labai plonais žiedeliais ir nuplikome karštu vandeniu. Aitriąsias paprikas perpjauname išilgai, išimame sėklytes ir supjaustome smulkiais žiedeliais. Į dubenį pilame actą, jame ištirpiname cukrų, tuomet įmaišome kalendras ir aitriąsias paprikas. Galiausiai sudedame svogūnų ir agurkų juosteles. Viską marinuojame šaldytuve 2 valandas. Patiekiant apibarstome kapotais riešutais.
       Receptas Lino Samėno.

2011 m. sausio 24 d., pirmadienis

Jogurtinis tortas su mandarinais


       Skanus ir greitas tortas, kurio nereikia kepti - pagrindui naudojame sutrupintus sausainius, o jogurtinį varškės kremą sustingdome su želatina.

26-28 cm formai reikės:
Avižiniai sausainiai 200 g
Sviestas 120 g
Želatina 2 v.š.
Natūralus jogurtas 2,5 proc. riebumo 250 ml
Varškė liesa 400 g (naudojau "Rokiškio")
Cukrus 100 g
Vanilinis cukrus 2 pak.
Citrinos 1 vnt.
Grietinėlė 35 proc. 200 ml
Mandarinai 8 vnt.
Mandarinų/Aviečių džemas 150 g
Aguonos 25 g (nedėjau)
Pienas 80 g

       Sausainius sumalame elektrine trintuve arba sudedame į tvirtą maišelį ir padaužome kočėlu. Ištirpiname sviestą ir sumaišome su trupiniais. Gautą masę sudedame į kepimo popieriumi išklotą formą atsegamais kraštais, sulyginame ir prislegiame. Dedame į šaldytuvą, kol ruošime kremą. Maltas aguonas suberiame į pieną, užverdame ir atvėsiname.
       Želatiną užpilame trupučiu šalto vandens ir paliekame 10 min. išbrinkti. Jogurtą, varškę, cukrų ir vanilinį cukrų sutriname blenderiu, kol gausime visiškai kreminę konsistenciją. Į gautą masę įmaišome aguonas su pienu, įberiame žiupsnelį smulkiai tarkuotos citrinos žievelės. Ant silpnos ugnies vandens vonelėje kaitiname indą su užmerkta želatina ir maišome, kol ištirps. Bemaišant įpilame į želatiną truputį citrinos sulčių (aš nemėgstu per daug citrinos rūgšties, tai išspaudžiau pusę citrinos ir buvo pats tas). Kai želatina ištirpsta, nukeliame indelį nuo ugnies ir apie 5 minutes aušiname nuolat maišant. Kai truputį pravės, į želatiną įmaišome keletą šaukštų varškės kremo. Dar praaušiname iki taps drungna ir tuomet įmaišome ją į kremą. Kremą pastatome į šaldytuvą. Per tą laiką standžiai išplakame grietinėlę su šaukštu cukraus. Kai kremas pradės stingti, įmaišome plaktą grietinėlę ir supilame ant sausainių pagrindo. Dedame į šaldytuvą mažiausiai 4 val. arba nakčiai. Mandarinus nulupame, skersai supjaustome griežinėliais ir išdėliojame ant torto. Džemą pakaitiname, kol suskystės, šiek tiek atvėsiname ir užpilame ant viršaus.
       Recepto šaltinis - knyga "Idėjos švenčių stalui".


2011 m. sausio 23 d., sekmadienis

Vištienos salotos su pelėsiniu sūriu

       Mano labai mėgiamos salotos. Jeigu mėgstate stipresnio skonio pelėsinius sūrius, šias salotas galima daryti ir su mėlynaisiais sūriais, pvz. Roquefort arba Memel Blue. Man skaniausia su Brie, kurį kartais perku paskanintą žolelėmis arba riešutais.

4 porcijoms reikės:
Vištienos filė 600 g
Iceberg salotos 4-5 lapai
Rukolos salotos sauja
Obuoliai 1 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/2 vnt.
Pomidorai 1 vnt.
Brie sūris 100 g
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Citrinos sultys 1 v.š.
Cukrus 1 a.š.
Garstyčios 1 v.š.
Balzaminis actas 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Graikiniai riešutai saujelė

      Vištieną supjaustome gabalėliais, pagardiname druska, pipirais, kitais mėgiamais prieskoniais ir apkepiname. Salotas supjaustome gabalėliais ir dedame į lėkštes. Ant viršaus sudedame kubeliais pjaustytus pomidorus, agurkus ir obuolius. Suplakame padažą iš aliejaus, citrinos sulčių, garstyčių, balzaminio acto ir cukraus. Ant daržovių dedame karštus vištienos gabalėlius ir viską aplaistome padažu. Papuošiame sūrio gabaėliais ir graikinių riešutų puselėmis.

2011 m. sausio 22 d., šeštadienis

Čeburėkai


       Nors tokį sunkų ir riebų maistą mano skrandis gan sunkiai pakelia, vis dėlto noriu įvaldyti ir lietuviškos virtuvės patiekalus. Tiesa, greičiausiai čeburėkų kilmė yra slaviška, bet kadangi tai mūsų tautiečių itin pamėgtas valgis, drįstu priskirti juos ir lietuviškai virtuvei... 
       Pagrinde rėmiausi Dalios iš Septynių virtienių receptu, tačiau ateityje norėčiau išbandyti ir kitokius tešlos receptus, galbūt kokį su varške... Šitie čeburėkai iš pradžių, kol šilti man pasirodė truputį per kieti, tačiau skaniausi jie buvo pusdienį "pagulėję" uždengti plėvele, per tą laiką suminkštėjo ir tada buvo super :)

Tešlai reikės:
Miltai 500 g
Druska 2 a.š.
Alus 1 st.
Vandens ~ (tiek, kiek reikia tešlai užminkyti)

Įdarui:
Malta kiauliena 300 g
Malta jautiena 300 g
Svogūnai 2 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Augalinis aliejus 1 l

       Stiklinėje alaus ištirpiname druską. Suminkome iš nurodytų produktų kietą tešlą, apvyniojame plėvele ir paliekame kambario temperatūroje mažiausiai 1 val. Įdarui susmulkiname svogūnus ir įmaišome juos į mėsos faršą. Negailėdami pagardiname faršą druska, pipirais ir įpilame šiek tiek vandens - kad jis būtų pakankamai skystos konsistencijos, bet dar įmanomas pakabinti šakute.
       Tešlą išvyniojame ir dar kartą perminkome. Atsignybiame 6-8 gabalėlius ir suvoliojame juos iki stalo teniso kamuoliukų dydžio. Likusią tešlą vėl uždengiame plėvele, kad nedžiūtų. Kiekvieną kamuoliuką iškočiojame plonai į apskritimą - apskritimai visai nesunkiai gaunasi lygūs ir taisyklingi :) Ant kiekvieno apskritimo dedame porą šaukštelių įdaro ir labai sandariai užspaudžiame kraštelius. Dideliame puode įkaitiname litrą aliejaus ir jame panardintus kepame čeburėkus, aš kepiau vienu metu po du puode. Per tą laiką kol išverda pirmieji, pasiruošiame kitus du. Išvirusius dedame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų paviršiniai riebalai. 

2011 m. sausio 21 d., penktadienis

Trapios tešlos pyragėliai su riešutais


       Be galo skanūs pyragėliai, primenantys trapią juostelę, kurie pagaminami labai paprastai - trapios tešlos pagrindas, užklotas vyšnių džemu ir maltų riešutų mišiniu. Tešlą galima naudoti pirktinę, bet kadangi aš turiu labai skanų trapios tešlos receptą, iškepiau pati.

Tešlos pagrindui (maždaug pusės orkaitės skardos dydžio) reikės:
Sviestas 60 g
Miltai 130 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Cukrus 60 g
Druska 1/2 a.š.

Įdarui:
Vyšnių džemas 8 v.š
Smulkinti lazdynų riešutai 50 g
Smulkinti migdolai 50 g
Kokoso drožlės 50 g
Sviestas 100 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Cukrus 100 g
Vyšnios šaldytos / konservuotos kokteilinės ~

       Pagrindui kombainu išsukame kambario temperatūros sviestą su cukrumi ir kiaušiniu. Sumažinę plakimo greitį, palaipsniui suberiame miltus bei druską. Suminkome iš tešlos rutulį, apvyniojame plėvele ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 1 val. Po to tešlą iškočiojame ir išklojame formos dugną (ji gaunasi pakankamai trupanti, todėl perkėlę pagrindą į formą, rankomis pabaigiame formuoti reikiamą dydį).
       Įdarui elektriniu smulkintuvu sutriname riešutus. Sviestą ištirpiname ir išsukame su cukrumi. Supilame plaktą kiaušinį, maltus riešutus ir gerai išmaišome. Tešlos paplotį aptepame vyšnių džemu. Ant viršaus sudedame riešutų masę ir papuošiame šaldytomis arba konservuotomis vyšniomis. Kepame 180 C orkaitėje 40-45 min. Jeigu po pusvalandžio paviršius pasidaro per daug apskrudęs, uždengiame iki kepimo pabaigos folija.
       Recepto šaltinis - knyga "Idėjos švenčių stalui".

2011 m. sausio 20 d., ketvirtadienis

Jautienos mentė baltajame vyne


        Panašu, kad baigėsi mano nesėkmių virtuvėje etapas ir vėl viskas sekasi skaniai :) Šįkart laukėme savaitgalį svečių ir sugalvojau pagaminti vyne troškintą jautieną pagal prancūzišką G.Depardieu receptą. Kadangi jautiena - mėsa kieta ir pagal šį receptą troškinasi 4 valandas, todėl reikia viską suplanuoti iš anksto. Kita vertus, palieki mėsą puode ant viryklės ir turi aibę laiko daryti kitus darbus... Rezultate mėsytė gavosi tikrai minkšta, skani ir panaši į legendinę Beef Bourguignon, tik čia troškiname baltajame vyne.

4 porcijoms reikės:
Jautienos mentė 1 kg
Brendis 60 ml
Rūkyta šoninė su odele 200 g
Morkos 4 vnt. (nedidelės)
Šalotiniai svogūnai 4 vnt. (nedideli)
Baltieji svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Sausas baltas vynas 400 ml
Vištienos/veršienos sultinys 500 ml
Petražolės ryšelis
Čiobreliai (geriau švieži) ryšelis
Lauro lapai 4-5 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Malti muskatai žiupsnelis
Gvazdikėliai 3 vnt.

       Mėsą aptepame trupučiu alyvuogių aliejaus ir užpilame brendžiu. Paliekame šaldytuve marinuotis 2 val. tačiau per tą laiką kelis kartus apverčiame. Šoninės odelę nupjauname, bet neišmetame. Šoninę supjaustome mažais kubeliais ir paskrudiname sausoje keptuvėje. Tuomet į tą pačią keptuvę dedame visą gabalą mėsos (prieš tai nusausiname ant popierinio rankšluosčio) ir apkepiname iš visų pusių, kol gražiai apskrus.
       Morkas, svogūnus ir česnakus supjaustome griežinėliais. Gilaus puodo dugną išklojame šoninės oda (supjaustyta juostelėmis), ant viršaus dedame morkas, supilame spirgučius ir uždedame mėsą. Suberiame svogūnėlius ir česnakus. Įdedame didelį svogūną, į kurį peiliu įpjauname skylutes ir įsmeigiame gvazdikėlius. Pagardiname troškinį druska, pipirais, muskatais, sudedame prieskonines žoleles ir užpilame vynu bei sultiniu. Uždengiame ir troškiname ant silpnos ugnies 4 val. neatidenginėjant.
       Prieš patiekiant, mėsą išimame iš troškinio ir supjaustome riekelėmis. Išgriebiame troškintas daržoves ir kartu su mėsa perdedame į serviravimo indą. Jeigu norite patiekti prie mėsos padažą, tuomet nuo likusio troškinio skysčio kiaurasamčiu nugraibome riebalus. Šį padažą galima užpilti ant mėsos arba patiekti atskirame indelyje.
       Recepto šaltinis - Gerard Depardieu "Gurmano knyga".

2011 m. sausio 19 d., trečiadienis

Salotos su krabų mėsa


       Nusipirkau išbandyti konservuotos krabų mėsos indelį ir su ja išbandžiau tokias salotas. Patiko, kaip ir visos jūrų gėrybės, kurias be galo mėgstu :)

2 porcijoms reikės:
Konservuota krabų mėsa 1 ind.
Iceberg salotos 3-4 lapai
Kiaušiniai 2 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/2 vnt.
Svogūnų laiškai 2-3 vnt.
Majonezas 1 v.š.
Krienai 1 a.š.
Sojos padažas 1 v.š.
Čili pipirai ~
Citrinų sultys ~

       Kiaušinius kietai išverdame. Salotų lapus supjaustome, porą didesnių atidedame serviravimui. Susmulkiname svogūnų laiškus, agurkus, virtus kiaušinius, įmaišome nusunktą krabų mėsą ir smulkintas salotas. Pašlakstome trupučiu citrinos sulčių. Iš majonezo, krienų, sojos padažo ir čili pipirų suplakame užpilą ir su juo užmaišome salotas. Į lėkštę dedame salotos lapą (kaip dubenėlį) ir jį prikrauname krabų salotų.
       Recepto šaltinis - Skanu ir sveika.

2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Angliškas obuolių pyragas "Apple crumble"


       Dar vienas saldus kepinys ant mano stalo. Nes tiesiog labai skanu tamsiais žiemos vakarais valgyti karštą obuolių pyragą su skania arbata :)

Reikės:
Obuoliai 1 kg
Miltai 400 g
Sviestas 200 g
Fruktozė 230 g
Avižiniai dribsniai 50 g
Migdolų drožlės 20 g
Cinamonas ~
Vaniliniai ledai / grietinėlė ~

       Obuolius nulupame, supjaustome į keturias skilteles ir tada pjaustome plonomis plokštelėmis. Pabarstome cinamonu ir žiupsneliu cukraus. Rankomis sutriname miltus su sviestu. Suberiame fruktozę ir dar patriname. Atkreipkite dėmesį, jeigu vietoje fruktozės naudosite paprastą cukrų - jo  reikės dėti dvigubai daugiau (dėl to fruktozė ir yra sveikesnis produktas - kadangi yra dvigubai saldesnė už cukrų, jos naudojame perpus mažiau). Suberiame avižinius dribsnius ir migdolus. 
       Dedame obuolius į sviestu pateptą kepimo formą, ant viršaus suberiame tešlą ir gerai paspaudžiame. Kepame 160 C orkaitėje apie 50 min. Patiekiame su ledais arba plakta grietinėle.
       Receptas Lino Samėno.

2011 m. sausio 10 d., pirmadienis

Austriškas štrudelis su varškės įdaru


       Ko gero tai firminis Alpių slidininkų desertas :) Neseniai teko pabuvoti Italijoje, kur labai norėjau paragauti tokio štrudelio. Bet kadangi Italijos alpėse visur gaudavome tik obuolinių štrudelių, matyt, teks kitąmet važiuoti į Austriją - o kol kas pabandžiau iškepti varškės štrudelį namuose. Nors su gamyba teko šiek tiek pavargti, skonis buvo tiesiog pasakiškas. Iki šiol Vilniuje žinojau tik vieną kavinę, kurios štrudelis man labai patinka (gal daug ką nustebinsiu, bet tik viename "Čili kaime" - Žirmūnuose), o dabar kepsiu pati.

8 porcijoms reikės:
Varškė 9 proc. 500 g
Grietinė 30 proc. 200 g
Sviestas 100 g
Citrinos 1/2 vnt. (žievelės)
Cukrus 200 g
Razinos sauja
Brendis 2 v.š.                                                     
Pienas 500 ml
Miltai  260 g
Kiaušiniai 6 vnt. ir dar 3 tryniai
Aliejus 2 v.š.
Vanilinis cukrus 2 v.š.
Padažui:
Kiaušiniai 1 vnt.
Pienas 400 ml
Bulvių krakmolas 1 v.š.
Cukrus 2-3 v.š.           
Vanilės ankštis 1 vnt. arba vanilinis cukrus 1 v.š.
Cukraus pudra~                                       
Uogos šviežios/šaldytos (papuošimui)

 Razinas užplikome verdančiu vandeniu, palaikome 5 min. ir nukošiame. Užpilame brendžiu ir paliekame porai valandų. Suminkome tešlą iš 200 g miltų, 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos, aliejaus ir 6 v.š. drungno vandens. Jei tešla limpa prie rankų, pabarstome rankas dar trupučiu miltų. Suformuojame rutulį, apvyniojame maistine plėvele ir paliekame kambario temperatūroje, kol ruošime įdarą.
        Įdarui išsukame sviestą su cukrumi, smulkiai tarkuotomis citrinos žievelėmis, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Sudedame varškę, 5 kiaušinių trynius, grietinę ir likusius miltus, viską gerai išsukame elektriniu blenderiu. Įmaišome išmirkytas razinas. 5 kiaušinių baltymus išplakame iki putų ir atsargiai įmaišome į varškės masę.
Orkaitę įkaitiname iki 200 C temperatūros. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame tešlą kuo ploniau į stačiakampį, 2/3 tešlos aptepame varškės mase ir atsargiai susukame į vyniotinį (tešla plona, tad gali plyšti, dėl to elkitės su ja labai atsargiai). Kad vyniotinio kraštas geriau suliptų, galima patepti kiaušinio baltymu. Atsargiai perkeliame vyniotinį (sujungimo vietą dedame į apačią) į sviestu išteptą kepimo formą aukštais kraštais - forma turi būti tokio dydžio, kad vyniotinis padengtų jos visą dugną. Dedame į įkaitintą orkaitę 15 min. Tuo tarpu išplakame pieną su 3 kiaušinių tryniais ir po 15 min. kepimo supilame plakinį ant štrudelio. Kepame dar apie 35 - 40 min. - kol gražiai parus.
           Kol štrudelis kepa, paruošiame vanilinį padažą: vanilės ankštį perpjauname išilgai ir išgramdome sėklytes. Jas ir kitus padažo ingredientus sudedame į puodą ir išplakame. Kaitiname ant viryklės  nuolat maišant, kol padažas sutirštės. Atvėsiname. Štrudelį patiekiame karštą, gausiai aplietą atvėsintu vaniliniu padažu ir pabarstytą cukraus pudra bei uogomis.
              Už fantastišką receptą ačiū Laurai. Ateityje dar svarstau išbandyti tokį štrudelį su sluoksniuota tešla.