2010 m. rugpjūčio 8 d., sekmadienis

Itališkos šviežių daržovių salotos su ančiuviais


       Jeigu manęs paklaustų, kaip įsivaizduoju šviežią maistą, tai šios salotos būtų tiksliausias apibūdinimas - ką tik nuskintos paprasčiausios žalios daržovės pagardintos geru užpilu. Mūsų, vilniečių atveju, tikriau tai būtų ką tik pirkti ir parsinešti namo ingredientai :) Labai skanu šias salotėles patiekti kaip garnyrą prie karštų mėsos patiekalų, tačiau šįkart valgėme jas su karštais itališkais sumuštinukais crostini su voveraitėmis.

4 porcijoms reikės:
Įvairių rūšių salotos (rukola, sultenės, polly ar kt.) 2 saujos
Pomidorai 2 vnt.
Agurkai 1 vnt.
Geltonoji paprika 1/2 vnt.
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Ančiuviai 3 vnt.
Kaparėliai 1 v.š.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Baltojo vyno actas 1 v.š.
Maltų pipirų mišinys ~

       Salotas suplėšome, pomidorus supjaustome skiltelėmis, agurkus ir paprikas - juostelėmis, svogūną - žiedais. Užpilame aliejumi ir actu. Ančiuvius ir kaparėlius smulkiai sukapojame ir užberiame ant salotų. Pagardiname pipirais ir viską sumaišome šaukštu ar tiesiog rankomis. Skanaus!
       Recepto šaltinis - J.Oliver "Mano Italija".

Crostini su voveraitėmis ir mocarela


       Karšti ir traškūs itališki sumuštinukai Crostini iš Jamie Oliverio knygos "Mano Italija". Kadangi dabar voveraičių metas, aš gaminau su jomis, tačiau galima naudoti baravykus ar net pievagrybius.

Čiabata 1 kepalas
Voveraitės 500 ml
Mocarela 1 rutuliukas
Česnakas 1 sk.
Čiobreliai ~
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~

       Grybus pasmulkiname ir suberiame į skardą. Pašlakstome aliejumi, prieskoniais ir mocarelos juostelėmis. Kepame orkaitėje apie 10 min. kol grybai išskirs sultis, o sūris išsilydys.
       Tuo metu paskrudiname duonos riekutes. J.Oliveris siūlo apkepti duoną keptuvėje ant šlakelio aliejaus, tačiau aš skrudinau tosteryje. Tada pašlaksčiau aliejumi ir įtryniau česnako skiltele. Ant kiekvieno skrebučio dedame grybų su sūriu ir užpilame išsiskyrusių sulčių.

2010 m. rugpjūčio 7 d., šeštadienis

Prancūziškas Brie sūrio desertas su mėlynėmis


3-4 porcijoms reikės:
Brie sūris 125 g
Mėlynės 2/3 st.
Cukrus 2 v.š.
Kiaušiniai 1-2 vnt.
Krakmolas 1/2 a.š.
Džiūvėsėliai ~
Aliejus kepimui

       Mėlynes sutriname blenderiu ir pasaldiname. Paverdame nedeliame puodelyje apie minutę ir sutirštiname krakmolu, ištirpintu šaukšte šalto vandens. Perkošiame per sietelį.
       Suplakame kiaušinį ir į jį įpilame porą šaukštų vandens, kad neputotų. Sūrio gabalėlius apvoliojame kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Tai pakatojame 3 kartus. Kepame įkaitintame aliejuje keptuvėje arba gruzdintuvėje, kol gražiai pagels.
       Į desertines lėkštes pilame arba gražiai palaistome padažą, dedame karštus sūrio gabalėlius ir papuošiame šviežiomis mėlynėmis arba raudonųjų serbentų keke.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Geras skonis".


2010 m. rugpjūčio 6 d., penktadienis

Prancūziškas lašišų paštetas


       Ištaigingas prancūziškas Terrine de saumon - lašišų paštetas, kuris labai nesudėtingai paruošiamas, tačiau juo tikrai nustebinsite svečius. Didelis privalumas, kad šį paštetą galima pasigaminti iš anksto, nes patiekiamas atšaldytas. Tinka patiekti ir kaip šaltą užkandį, ir kaip pagrindinį patiekalą - mes valgėme su žiedinių kopūstų užkepėlėmis. O jeigu netyčia ir liks koks gabalėlis rytdienai, drąsiai neškite ant pusryčių stalo, su balta paskrudinta duona - skanumėlis :)
       Kai prekybos centrai paleidžia lašišas akcijine kaina, aš iškart įsigyju šios žuvies (pakanka pusės). Galima paštetą gaminti ir iš filė, tada užtruksite dar trumpiau.

12 gabalėlių pašteto reikės:
Lašišos 1/2 vnt. arba filė 400 g
Krapai, petražolės po pluoštelį
Grietinė 400 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Sviestas formai sutepti

       Lašišą pasmulkiname į kelis gabalus ir 10 min. paverdame puode su trupučiu vandens (turėtų būti apsemti tik iki pusės). Tada šakute atskiriame žuvį nuo kaulų ir sumalame blenderiu. Jeigu naudosite filė, virti nebūtina, galima sumalti žalią. Sumaišome maltą žuvį su grietine, kiaušiniu, pagardiname druska, pipirais ir smulkiai sukapotomis žolelėmis. Dedame į sviestu išteptą formą ir kepame 160 C orkaitėje 45 minutes. Prieš išimant iš formos, paštetą reikia gerai atšaldyti šaldytuve (skaniausia pernakt). Šalia patiekite šviežių pomidorų arba agurkų riekelių.
       Recepto šaltinis - SM.

Žiedinių kopūstų užkepėlė


       Labai skani užkepėlė iš šviežių kalafiorų, puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų.

4-6 porcijoms:
Žiediniai kopūstai 1 vnt.
Pienas 500 ml
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, pipirai ~
Parmezanas tarkuotas 1/2 st.
Sviestas 1 v.š. ir truputį formai sutepti

       Žiedinius kopūstus supjaustome mažais kuokšteliais ir verdame piene 15 min. Nukošiame per sietelį ir  1/3 pieno pasiliekame. Kiaušinius išplakame su 1/3 pieno ir parmezano sūriu. Sudedame žiedinius kopūstus į sviestu išteptas formeles, pagardiname pipirais, druska ir užpilame kiaušinių plakiniu. Apdėliojame sviestu, sutrupintu į mažyčius gabalėlius ir kepame 190 C orkaitėje, kol apskrus ir ims burbuliuoti.
       Recepto šaltinis - M.Galliano knyga "Kodėl prancūzės nestorėja".

2010 m. rugpjūčio 5 d., ketvirtadienis

Žuvies sumuštiniai "Fish Mac'ai"


        Nors makdonalduose praktiškai niekada nieko nevalgome, šiandien įsinorėjome žuvies suvožtinių Fish Mac'ų. Namie pagaminti buvo šimtąkart skanesni!
       Aš gaminau su šviežia žuvimi - kuoja, bet manau čia puikiai tiktų ir šaldytos lydekos arba menkės.

4-iems suvožtiniams:
Bandelės 4 vnt. (pvz. prancūziškos)
Žuvies filė 500 g
Citrinos 1/2 vnt.
Krapai kuokštelis
Raudonos paprikos 1/2 vnt.
Geltonos paprikos 1/2 vnt.
Salierai 2 stiebai
Agurkai 1/2 vnt.
Pomidorai 1 vnt.
Salotu lapai 4 vnt.
Druska, pipirai ~
Majonezas 3 v.š.

       Žuvį apšlakstome citrinos sultimis, šviežiais krapais ir prieskoniais. Suvyniojame į foliją ir kepame ant garų (į puodą įpilame truputį vandens ir ant viršaus įstatome kiaurasamtį). Gariname žuvį, kol galima bus ją lengvai atskirti šakute nuo kaulų.
       Per tą laiką supjaustome paprikas ir salierus kubeliais. Trumpai blanširuojame juos verdančiame vandenyje (1-2 min.). Suberiame į dubenėlį, sudedame žuvį, pabarstome druska, pipirais ir sumaišome su majonezu. Atšaldome šaldytuve. Bandeles pjauname pusiau, uždedame salotos lapą, pomidoro riekeles, šaukštą žuvies mišrainės, agurkų griežinėlius ir užvožiame likusia duonos pusele.
       Recepto idėja - IKI receptai.

2010 m. rugpjūčio 4 d., trečiadienis

Otas apelsinų padaže


       Seniai norėjau išbandyti otą, bet niekur nerasdavau jo pirkti. O šiandien taip netikėtai pamačiau Rimi otų akciją, tiesa žuvytės buvo mažos, ne tokie gigantai, kokius aš juos įsivaizdavau. Nežinojau, kad jis dar vadinamas ir Atlantiniu paltusu. Išsikepiau ir gavosi labai skani žuvytė. Tačiau patyriau fiasko gamindama garnyrą - kartu nusipirkau ir šviežią artišoką. Esu mačiusi Gidono Šapiro laidoje, kaip gražiai vienas prancūzų šefas išpjaustė artišokų šerdis ir pakepė jas prie žuvies. Bet man kažkaip nepavyko tų artišokų išpjaustyti, žodžiu garnyras neišėjo ir nukeliavo šiukšliadėžėn...

1-ai porcijai:
Atlantinis otas (paltusas) 1 mažas vnt.
Alyvuogių aliejus 1,5 v.š.
Česnakai 2 sk.
Citrinos sultys 2 v.š.
Sojos padažas 2 a.š.
Cukrus 1/2 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Kuminas žiupsnelis (nebūtinai)
Kekiniai pomidorai 3-4 vnt.
Krapai arba petražolės ~

Padažui:
Apelsinai dideli 1 vnt.
Cukrus 1 a.š.
Malti juodieji pipirai ~
Krakmolas 1/2 a.š.

       Iš žuvies išimame filė ir sudedame į kepimo indą. Suplakame aliejų, citrinos sultis, sojos padažą, smulkintą česnaką, pagardiname trupučiu druskos, pipirais, cukrumi. Užpilame marinatu žuvį ir dedame į 230 C karščio orkaitę. Kartu sudedame mažus pomidoriukus ir kepame 20-30 min.
       Padažui išspaudžiame apelsino sultis, pridedame cukraus, pipirų ir užverdame. Krakmolą ištirpiname šaukšte šalto vandens, supilame į padažą ir maišant katiname, kol sutirštės.
       Recepto idėja iš http://www.tinginiai.com/.



2010 m. rugpjūčio 3 d., antradienis

Trinta "Mimozų" sriuba su kiaušiniais


       Šiandien viriau sriubą iš gurmaniškosios, daugelio tinklaraštininkių numylėtos knygos "Kodėl prancūzės nestorėja". Knygoje siūloma šią sriubą virti tada, kai norite truputį "pasikūdinti" :) Nors aš savo kilogramais kol kas esu visiškai patenkinta, norėjau išbandyti koks šios sriubos skonis. Gavosi skani, tiršta, šviežių daržovių sriuba.

Pagal šiandienos produktų pasiūlą naudojau:
Porai 1/2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Savojos kopūstai 1/2 vnt.
Žiediniai kopūstai 1/2 vnt.
Salierai 2 stiebai
Kiaušinis 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Lauro lapai 1 vnt.

       Daržoves supjaustome stambiais gabalėliais. Viską, išskyrus žiedinius kopūstus, užpilame vandeniu, įdedame lauro lapą ir verdame 30 min. Sudedame žiedinius kopūstus ir verdame dar 15 min. Pasūdome, pagardiname sriubą juodaisiais pipirais. Kai išvirs, išimame lauro lapą ir viską sutriname blenderiu. Pilame į lėkštes ir pabarstome kapotu kietai virtu kiaušiniu. Dar geresniam skoniui, pagardinau sriubą grietine.


2010 m. rugpjūčio 2 d., pirmadienis

Bulviniai blynai su varškės kremu


    Vakar grįžome iš Lietuvos pajūrio, kur visuomet pasigardžiuodami valgome cepelinų, bulvinių blynų arba plokštainio. Praktiškai bet kurioje kurorto kavinukėje gali rasti labai skanių ir svarbiausia "tikrų" bulvinių patiekalų. Deja, Vilniuje nežinau nė vienos vietos, kur negėda būtų nuvesti svečius iš užsienio paragauti skanių cepelinų - pas mus pilna tik visokiausių gourmet restoranų... O jeigu kur ir rastumei cepelinų, šie būna pagaminti iš miltų mišinio, o ne bulvių. Todėl kepu namie. Šiandien - bulviniai blynai. Receptas visai nesudėtingas, todėl pravers turbūt tik pradedantiesiems :)

4 porcijoms:
Bulvės 1 kg
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Maltas muskatas žiupsnelis
Grietinė 100 g
Varškė 100 g

       Bulves sutarkuojame, įmušame kiaušinį, smulkintą svogūną, druską, pipirus ir muskatą. Įkaitintame aliejuje kepame blynelius, kol apskrus iš abiejų pusių (visada gražiau ir greičiau iškepa maži blynukai, negu super dideli blynai).
       Kremui varškę sutriname šakute, sumaišome su grietine ir pasūdome. Skanaus!
      

2010 m. liepos 25 d., sekmadienis

Aštrūs ryžiai su ananasais


       Jau pati pastebėjau, jog kažkaip dažnokai mano virtuvėje pasirodo tailandietiškų valgių. Niekada nemaniau, kad esu didelė Thai virtuvės fanė, bet šiandien vėl traukiu iš savo seniai nužiūrėtų aštriai - saldžių receptų tradicinį tailandietišką vegetarišką ryžių patiekalą, šiek tiek modifikuotą pagal lietuviškas galimybes :)

4 porcijoms reikės:
Plikyti ryžiai (virti) 2 st.
Ananasai konservuoti / švieži 240 g
Porai 1/2 st. (arba svogūnų laiškai)
Morkos 1 vnt.
Graikiniai riešutai 2 v.š.
Česnakai 2 sk.
Čili pipirai 1 vnt. (naudojau marinuotą)
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Laimai 1 vnt. (sultys)
Švelnus sojų padažas 1-2 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.

       Įkaitiname keptuvę, pilame aliejų ir jame šiek tiek pakepiname smulkintus riešutus. Dedame pjaustytus čili pipirus (originaliame recepte siūloma dėti 6 vnt., gal išvalius sėklytes ir įmanoma žmogaus skrandžiui pakelti tokį aštrumą, aš naudojau tik 1 vnt.), stambiai tarkuotas morkas, česnakus ir pusę kiekio porų. Apkepiname, kol daržovės suminkštės. Sudedame mažais gabalėliais pjaustytus ananasus ir virtus ryžius. Retkarčiais pamaišant kepiname, kol ryžiai įsigers aromatų ir įgaus perlų blizgesio. Supilame sojų padažą, laimų sultis ir likusius porus. Gerai permaišome, tada nustumiame ryžius į keptuvės šonus ir viduryje paliekame tuščią skylę. Į ją įmušame kiaušinį ir stipriai suplakame. Kai kiaušinis ims kietėti, išmaišome jį su ryžiais.
       Dar egzotiškiau patiekalas atrodytų, jeigu patiektumėte išskabtuotoje ananaso puselėje, o ir skonis su šviežiais ananaso gabalėliais būtų neabejotinai geresnis. Recepto šaltinis - čia.

2010 m. liepos 24 d., šeštadienis

Sūrio krepšeliai su voveraitėmis ir Brie sūriu



       Trapūs sūrio krepšeliai su švelniu voveraičių įdaru - skani užkandėlė prie taurės vyno. Krepšeliai tikrai labai traškūs, tiesiog tirpsta burnoje... Vienintelis jų minusas, kad su tokia trapia tešla sunku dirbti, sunku patiekti ir reikia kiekvieną svečią įspėti, kad smarkiai negriebtų :) Alternatyva - kepti ir patiekti mažose keraminėse formelėse.

Tešlai reikės:
Miltai kvietiniai 150 ml
Sėlenėlės 100 ml (arba kelių grūdų miltai)
Druska žiupsnelis
Sviestas 100 g
Parmezanas smulkiai tarkuotas 100 ml
Alyvuogių aliejus 1 a.š.
Šaltas vanduo 2 a.š.
Bazilikai džiovinti 1 a.š.
Įdarui:
Voveraitės 250 g
Svogūnai 1-2 vnt.
Brie sūris 150 g
Grietinė 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Čiobreliai švieži/džiovinti ~
Sviestas 30 g

       Tešlai sumaišome miltus, prieskonius, parmezaną, aliejų ir vandenį, stambia tarka sutarkuojame atšaldytą sviestą. Tešlą suminkome į rutulį, suvyniojame į plėvelę ir dedame į šaldytuvą. Tuo metu pasiruošiame įdarą - voveraites nuvalome ir supjaustome (didesnes - pusiau, mažesnes paliekame sveikas), svogūnus smulkiai sukapojame. Įkaitintoje keptuvėje išlydome sviestą ir jame apskrudiname svogūnus su voveraitėmis. Tada pilame grietinę, paskaniname druska, pipirais ir čiobreliais. Nukeliame keptuvę nuo ugnies.
       Tešlą iškočiojame ir išklojame ja mažas kepimo formeles. Nors "iškočiojame" gal nelabai tikslus išsireiškimas, nes tešla gaunasi trapi, todėl veikiau ja rankomis išlipdome formelių dugną. Formelių sviestu tepti nereikia, neprilips. Kepame 200 C temperatūros orkaitėje 10 min. Ištraukiame krepšelius, pripildome įdaro ir kepame dar 10 minučių. Iškeptus atsargiai išimame iš formelių (aš kepiau metalinėse krepšelių formelėse) ir, kol dar karšti, apdėliojame Brie sūrio gabalėliais.
       Kadangi aš voveraičių šįkart turėjau perpus mažiau, negu reikia, pusei krepšelių padariau įdarą su kalakutienos kumpeliu - pirkau "Gurmanų" šaltai rūkytą kalakutienos kumpelį. Pakepinau pusę svogūno, gabalėlį žalios paprikos, įdėjau šaukštelį pomidorų tyrės ir kai pasitroškino - subėriau smulkintas kumpelio juosteles. Šį įdarą sudėjau į likusius krepšelius ir ant viršaus pripjausčiau Brie sūrio riekelių.
       Šaltinis - "Panelės" receptų knyga "Skanios žvaigždžių nuodėmės".


Sangria su vaisiais




       Naudojamės proga, kol pas mus vakarai vis dar karšti kaip Maljorkoje ir galima terasoje mėgautis atostogų prisiminimais bei ispanišku Sangria vyno gėrimu :) Šiandien dar kartą dariau Sangrią, pasinaudodama savo blogo skaitytojos Julianos patarimais.

Vynas "Sangria Torres" (bet puikiai tiks ir kitų gamintojų)
Apelsinai arba citrinos
Šviežių nektarinų gabaliukai
Konservuotų ananasų gabaliukai
Šiek tiek ananasų sulčių
Cukrus pagal skonį
Ledukai

       Vaisius supjaustome gabaliukais, pridedame apelsinų arba citrinų skiltelių ir užpilame raudonu vynu. Aš naudojau iš Maljorkos parsivežtą Torres Sangria, tačiau kaip patarė skaitytoja Julijana - čia galima naudoti bet kokį, net ir pigiausią raudonąjį vyną. Pagal skonį pasaldiname ir laikome šaldytuve per naktį. Praėjus parai, vyną perkošiame. Taurėse išdėliojame ledukus, šviežiai įpjaustome apelsinų skiltelių ir mėgiamų vaisių gabaliukų, ir viską užpilame per naktį išlaikytu vynu. Kad gaučiau dar gaivesnį ir lengvesnį gėrimą, aš Sangrią taurėse dar truputį atskiedžiau konservuotų ananasų sultimis.
       Prie šio gėrimo būtinai patiekite Tapas užkandėlių - Ispanijoje tai gali reikšti praktiškai bet ką, kas patiekiama prie alaus ar vyno: nuo sumuštinukų, sūrio arba kumpio vėrinukų su alyvuogėmis, arba net karštų mėsos kukulaičių su aštriu padažu. Mūsų tapas šįkart buvo sūrio krepšeliai su įdaru.


2010 m. liepos 20 d., antradienis

Aštrios meksikietiškos salotos


2 porcijoms reikės:
Raudonos paprikos 1/2 vnt.
Žalios paprikos 1/2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Kukurūzai konservuoti 1 ind.
Pupelės čili padaže 1 ind.
Avokadai 1 vnt.
Iceberg salotos 6 lapai
Meksikietiški tortiljos čipsai sauja
Alyvuogių aliejus 3 v.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Medus 1 v.š.
Raudonojo vyno actas 3 v.š.
Dijon garstyčios 1/2 v.š.
Druska 1 a.š.
Česnakai 1 sk.
Čili pipirai 1 vnt. (nedėjau, nes mano pupelės buvo l.aštrios)

       Daržoves supjaustome kubeliais, supilame nusunktus kukurūzus ir pupeles. Padažą suplakame iš nurodytų ingredientų ir užpilame ant salotų. Icebergo lapus suplėšome ir išdėliojame į lėkštes. Ant viršaus dedame salotėles, papuošiame tortiljos čipsais.
       Labai skanios ir labai aštrios salotėlės. Recepto idėja - čia.



2010 m. liepos 19 d., pirmadienis

Užkeptos bulvės



       Praėjusią savaitę kepiau įdarytus kalmarus ir vyras pageidavo su tokiu įdaru užkeptų bulvių. Šiandien tą ir padariau.
       Neluptas bulvių puseles iš pradžių apverdame 10 min. puode, paskui sudedame į riebalais pateptą kepimo indą, ant viršaus dedame daržovių įdarą (receptas čia ) ir 30 min. kepame 190 laipsnių orkaitėje. Kai bulvės iškepa, užbarstome pakelį tarkuoto "Džiugo" sūrio (100 g) ir dar 5 min. paskrudiname orkaitėje. Labai skanu su vasarinėm daržovėm - ridikėliais ir šviežiai raugintais agurkėliais. Skanaus!
     
                          

2010 m. liepos 17 d., šeštadienis

Prancūziški blyneliai Crepes de Francais



      Kai šaldytuve neturiu nieko, galiu iškepti lietinių vien tik iš miltų ir vandens. Tačiau, kai norisi save tikrai palepinti, pavyzdžiui šeštadienio pusryčiams terasoje - kepu tokius "pagerintus" blynelius Crepes de Francais. Nežinau, kiek šis receptas iš tiesų yra prancūziškas (kadaise radau jį "Panelės" žurnale), tačiau tikrai šių blynelių tešla - skaniausia iš visų kada nors mano keptų. Blynelių įdaras - varškės kremas, o pagardinus viską šviežiomis uogomis, gaunasi beveik desertas :) Tiesa, aš desertams nelabai mėgstu patiekti krepus, todėl tokius blynelius kepu pusryčiams.

4-5 blyneliams reikės:
Miltai 5 v.š.
Cukrus 1 v.š.
Kiaušiniai 4 vnt.
Pienas 1/2 st.
Grietinėlė 1/2 st.
Sviestas lydytas 30 g (į tešlą)
Sviestas kepimui ~
Druska žiupsnelis

Varškės kremui:
Riebi varškė 200 g
Cukrus 2 v.š.
Kiaušiniai 3 vnt. (tryniai)
Plakta grietinėlė 2 v.š.
Brendis (man skaniau su Amareto likeriu) 2 v.š.
Riešutai kapoti (dedu migdolus) 5 v.š.
Cukraus pudra, trintos uogos papuošimui ~

       Iš nurodytų produktų užmaišome tešlą, uždengiame ir pastatome 30 min. (arba ilgiau) į šaldytuvą. Keptuvėje išlydome tuputį sviesto ir kepame lietinius - daug sviesto tikrai nereikės, nes jie patys iš savęs išskirs papildomai riebalų. Man kartais išeina 4 blyneliai, kartais 5, galbūt išeitų net ir 6 vnt. jeigu esate labai įgudusi kepėja ir sugebėsite juos iškepti peršviečiamai plonus, kokie ir turėtų būti crepes. 
       Suplakame varškės kremą, pripildome blynelius, sulankstome kaip piltuvėlius ir dar šiek tiek paskrudiname keptuvėje - tiesiog, kad laikytų formą. Skanaus!

2010 m. liepos 15 d., ketvirtadienis

Įdaryti kalmarai



       Be galo mėgstu kalmarus - keptus, virtus, troškintus, gruzdintus, na gal rūkytų nelabai... Šiandien išbandžiau įdarytus daržovėmis kalmarus pagal Renatos receptą. Įdaras gavosi labai švelnaus skonio, tačiau pati išorė labai prašėsi apliejama kokio nors padažo. Tačiau buvo skanu, vyras prašė kitąkart iškepti bulvių su tokiu įdaru :)

6-ioms porcijoms naudojau:
Kalmarai šaldyti 6 vnt. (700 g pakuotė)
Baklažanai 1/2 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Česnakai 2 sk.
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiuvėsėliai 4 v.š.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Baltas sausas vynas 1/2 st.
Druska, pipirai ~
Petražolės šviežios saujelė
Kaparėliai 2 a.š.
Alyvuogės žalios saujelė

       Supjaustome kubeliais daržoves. Keptuvėje įkaitiname pusę kiekio aliejaus ir jame apkepame svogūnus, paprikas, baklažanus, cukinijas, paskutinius dedame česnakus, smulkintas petražoles.  Pagardiname druska ir juodaisiais pipirais. Viską kepame maždaug 5 min., tada sutriname blenderiu. Įmušame kiaušinį ir džiuvėsėlius. Prikemšame kalmarus įdaro, šiek tiek palikdami laisvos vietos - kepdami kalmarai truputį susitrauks. Galiukus užsmeigiame mediniu pagaliuku. Dedame įdarytus kalmarus į orkaitės skardą, pašlaktome 2 šaukštais aliejaus, užpilame vynu, kaparėliais ir smulkintomis alyvuogėmis. Kepame 180 C temperatūros orkaitėje 45 minutes. Patiekiame apšlakstę likusiomis kepimo sultimis, kaparėliais ir alyvuogėmis.

2010 m. liepos 14 d., trečiadienis

Tailandietiškos krevečių ir makaronų salotos


       Šių salotų negali pasigaminti kada tik panorėjęs, nes į jų sudėtį reikia vieno ingrediento, kurio mūsų prekybos centruose pasirodo itin retai - kiniškų žaliųjų pupelių daigų. Retkarčiais pamatau Rimi arba Maximoje tokių "Dr.Orient" pakelių su tais pupelių daigais, tada iškart čiumpu juos ir gaminu štai tokias salotas.

2 porcijoms reikia:
Kiniškų žaliųjų pupelių daigai 200 g
Krevetės sūryme 200 g
Agurkai 1 vnt.
Raudonos paprikos 1/2 vnt.
Plokščios žirnelių ankštys saujelė (nebūtinai)
Svogūnų laiškai 3 vnt.
Kiaušinių makaronai 100 g (naudojau "Blue Dragon")
Čili pipirai 1/4 vnt.
Imbieras tarkuotas 1 a.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Medus 1 v.š.
Sezamų aliejus 1 v.š.
Sojos padažas 1 v.š.

       Pupelių daigus dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir paverdame 1 min. Agurkus ir paprikas supjaustome siauromis juostelėmis, svogūnų laiškus - žiedeliais, žirnelių ankštis - pusiau. Makaronus išverdame, kaip nurodyta ant pakuotės. Sumaišome visus ingredientus dideliame inde. Padažui nulupame ir sutarkuojame šviežio imbiero gabaliuką, susmulkiname čili pipiriuką, išspaudžiame citrinos sultis ir suplakame su aliejumi, medumi bei sojos padažu. Užpilame ant salotų ir gerai viską išmaišome.
       Tikrai labai labai skanu! Recepto šaltinis - žurnalas Elle.

2010 m. liepos 13 d., antradienis

Apkeptos šparaginės pupelės su voveraitėmis


       Labai mėgstu geltonąsias šparagines pupeles, apkeptas paprasčiausiai su sviestu. Tačiau šiandien nusprendžiau išbandyti ir kitaip paruoštas - apkeptas su voveraitėmis ir sūriu. Vyras labai gyrė, nes be galo mėgsta rūkytą sūrį, ir šiaip patiekaliukas gavosi gan rieboko, tokio vyriško skonio :) Recepto idėją radau Panelės receptų knygoje "Skanios žvaigždžių nuodėmės".

3-4 porcijoms naudojau:
Geltonos šparaginės pupelės 500 g
Voveraitės 500 g
Sūris rūkytas 100 g
Sviestas 50 g
Grietinėlė 34 proc. 100 ml
Druska, juodieji pipirai ~
Bazilikai, čiobreliai ~

       Pupeles nuplauname, nupjaustome kotelius, pasmulkiname ir apverdame sūdytame vandenyje apie 10-15 min. Voveraites nuvalome, stambesnes supjaustome pusiau arba į ketvirčius. Keptuvėje išlydome sviestą ir apkepiname voveraites. Tada sudedame pupeles, pilame grietinėlę. Paskaniname druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Sūrį supjaustome kubeliais ir suberiame į keptuvę. Kelias minutes pavartome keptuvėje, kol sūris išsilydo ir patiekiame.

2010 m. liepos 12 d., pirmadienis

Rabarbarų ir braškių tiramisu


       Kažkaip dar radau turguje rabarbarų, tai ir nusprendžiau padaryti štai tokį desertą, kuriam vis nebūdavo laiko sezono metu. Paskutiniu metu daugelio bloguose pasirodė panašūs desertai, merginos netgi siūlė vietoje Mascarpone sūrio naudoti liesesnius pakaitalus. Vis dėl to aš manau, kad geriau jau rečiau, bet daryti mažą nuodėmę, nes jokie jogurtai ar skiesta grietinėlė neprilygsta savo skoniu tokiam tiramisu kremui :)

6-8 porcijoms reikės:
Rabarbarai 8 vnt.
Braškės 300 g
Mascarpone sūris 500 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Vanilė 1 ankštis
Cukrus 5 v.š.
Amareto likeris 1 v.š.
Sausainiai Lady fingers

       Rabarbarus nulupame ir supjaustome 1/2 cm gabaliukais. Keptuvėje įkitainame porą šaukštų vandens ir vanilę (sėklytes išimame). Suberiame rabarbarus, pagal skonį pasaldiname ir truputį patroškiname. Nepervirkite, reikia kad rabarbarai išlaikytų gabalėlių formą. Paskaniname likeriu (galima ir geru brendžiu). Sausainėlius supjaustome gabaliukais (į 4 dalis kiekvieną) ir jais išklojame desertinių indelių dugną. Ant viršaus dedame rabarbarų kompotą.
       Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi ir įmaišome į mascarponę. Iki standžių putų išplakame baltymus ir atsargiai įmaišome į kremą. Braškes supjaustome pusiau ar ketvirčiais, jeigu braškės nepakankamai saldžios, pabarstome jas cukrumi. Kremą pilame ant sausainėlių ir rabarbarų. Ant viršaus dedame sluoksnį braškių ir porai valandų pastatome į šaldytuvą.
        Šį desertą galima gaminti ir viename didžiuliame stiklo inde. Recepto idėja iš fxcuisine.com


2010 m. liepos 11 d., sekmadienis

Paelja iš Maljorkos



       Visą savaitę nieko nerašiau, nes mėgavausi ilgai išlauktomis savo atostogomis Maljorkoje. Saulė, paplūdimiai, vandens sportas ir naktinės pramogos - mmmm... taip gerai buvo, kad būtinai norėčiau ten sugrįžti, gal net dabar pat :) Žinoma, išragavome ir Maljorkos kulinarinius šedevrus, nerealų įspūdį paliko Paella su jūros gėrybėmis, Sangria su šviežiais vaisiais, žuvų ir jūros produktų įvairovė, taip pat (žmonės tikrą tiesą sako) - Maljorkos kavinėse patiekiama labai skani kava... Bet man labiausiai patiko špinatų kroketai, kuriuos mūsų viešbutyje kartą patiekė per vakarienę. Būtinai sugalvosiu jiems receptą ir pasistengsiu atgaminti tą puikų skonį! Na, o šiandien - kaip ir visi daro grįžę iš svetur - gaminu ispanišką paelją.

Ryžiai trumpagrūdžiai 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Pomidorai 4 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Vištienos šlaunelės 6 vnt.
Krevetės didžiosios 10 vnt.
Midijos (šaldytos) 100 g
Česnakai 4 sk.
Žirneliai šaldyti sauja
Šparaginės pupelės sauja
Alyvuogės žalios 16 vnt.
Citrinos 1 vnt.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, pipirai ~
Karis, maltos saldžiosios paprikos, malti čili pipirai - po 1 a.š.
Čiobreliai, krapai, kalendra - po 1 a.š.
Vištienos sultinys 1 l

       Vištienos šlauneles apverdame vandenyje su prieskoniais ir tuo pačiu pasigaminame vištienos sultinio. Tada šlauneles apskrudiname keptuvėje ant aliejaus. Išimame ir atidedame į šalį. Toje pačioje keptuvėje apkepame pjaustytus svogūnus, kubeliais pjaustytas paprikas ir nuluptus pjaustytus pomidorus (prieš tai juos nuplikome verdančiu vandeniu, kad lengvai nusiluptų). Kai daržovės suminkštėja, dedame šaldytas pupeles ir žirnelius. Pakepiname dar 5 min. Atgal į keptuvę sudedame vištos šlauneles, česnaką, prieskonius, ryžius, užpilame sultiniu ir uždengę troškiname ant vidutinės ugnies apie 20-30 min. Jeigu sultinys nugaruoja, o ryžiai dar nesuminkštėja, įpilame truputį vandens. Tuo metu kitame puode užverdame vandenį, įdedame druskos, krapų, truputį citrinos sulčių ir išverdame krevetes (virti ne ilgiau 5 min.). Kartu galima apvirti ir kitas jūros gėrybes, tačiau kadangi aš naudojau jau išvirtas midijas, jas pakanka tik prieš troškinimo pabaigą įmaišyti į paelją, kad sušiltų. Prieš patiekdami ant viršaus išdėliojame virtas krevetes, citrinos skilteles ir alyvuoges. Skanaus!
       P.S. Mano paelja buvo namudinis varijantas - kadangi neturiu tikros paeljeros, kepiau paprastoje keptuvėje (ir visai neblogai iškepė). Tačiau šiuo metu kaip tik svarstau, galbūt reikėtų įsigyti tikrą paeljerą - kad tokioje patiekti paelją bus gražiau tai faktas, nors daugiau tai nesugalvoju, kam ją dar galima panaudoti?
      O pabaigai pridėsiu keletą nuotraukų nuo mūsų pietų stalo Maljorkoje :)