2011 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

Kiaulienos čenakai


       Dar nuo žiemos užsilikęs receptas, kurio niekaip negalėjau surašyti, nes vieną dieną staiga supratau, kad daugiau nebegaliu žiūrėti į kiaulieną... Tikėkimės praeis, kaip ir visos moterų keistenybės :) Bet kadangi atsirado pageidaujančių sužinoti, kaip aš darau čenakus - prašom Jums ir receptukas.

Reikės:
Kiaulienos sprandinė 400 g
Morkos 2 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Žaliosios paprikos 1/2 vnt.
Porai 1/4 vnt.
Avinžirniai 2/3 st.
Pomidorų padažas 4 v.š.
Česnakai 2 sk.
Lauro lapai 2 vnt.
Sviestas 30 g
Tamsus alus 1/2 st.
Druska, pipirų žirneliai ~
Čili pipirai ~
Čiobreliai ~
Augalinis aliejus ~

       Mėsą supjaustome nedideliais kubeliais, pabarstome druska, pipirais ir paliekame trumpam pasimarinuoti. Avinžirnius išmirkome pernakt ir išverdame arba naudojame konservuotus. Mėsą apkepame įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol apskrus. Tada užpilame stikline virinto vandens (kad vos apsemtų), įdedame lauro lapų, pipirų žirnelių ir troškiname ant mažos ugnies apie 40 min. - kol mėsa taps labai minkšta.
        Bulves ir morkas supjaustome postambiais gabalėliais. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus pakepame smulkintą svogūną ir česnakus, įmaišome porus, paprikas ir patroškiname su pomidorų padažu. Įberiame aitriųjų čili pipirų. Į molinius indelius dedame bulves, ant viršaus morkas, įmetame po gabalėlį sviesto, tada troškintą mėsą, avinžirnius ir ant viršaus - troškintas daržoves. Įberiame dar šiek tiek druskos, čiobrelių, įpilame po šlakelį alaus ir dar truputį vandens, kad vos apsemtų. Molinukų negalima perpildyti, nes troškinant orkaitėje, gali pradėti bėgti ir labai rūkti. Troškiname 200 C temperatūroje apie 30 - 40 minučių.
      

2011 m. birželio 11 d., šeštadienis

Kijevo kotletai


       Kijevo kotletus dariau pirmą kartą, todėl savo forma jie gavosi gal ne visai taisyklingi, bet ateityje dar manau pavyks tobuliau :) Norint pagaminti juos pagal klasikinį prancūzišką receptą (tikrai nustebau sužinojusi apie jų kilmę), reikia laikytis daugybės taisyklių, pvz. kaip pamenu dar sovietiniais metais "Neringos" restorane valgytus Kijevus, jie būtinai turėdavo ir vištienos kauliuką, su kuo šiais laikais jau niekas nekepa... Na, bet aš manau, kad pradedančiajam svarbiausia taisyklė yra labai plonai išmušti vištieną, tik saugoti, kad neįplyštų mėsoje skylutės ir kepant neištekėtų sviestas.

4 kotletams reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 pak.
Druska, pipirai~
Vištienos prieskoniai ~
Kiaušiniai 2 vnt.
Džiūvėsėliai 1 st.
Miltai 1/2 st.
Sviestas 4-6 v.š.
Krapai, petražolės ~
Aliejus kepimui ~

       Sviestą išsukame su kapotais žalumynais ir padalinę į 4 dalis trumpam kišame į šaldiklį - kad sukietėtų. Vištienos krūtinėlę perpjauname pusiau ir gautas puseles perpjauname į dar du plonesnius kepsnelius. Nieko tokio, jeigu forma gausis ne visai taisyklinga, svarbu kad visi būtų vienodo dydžio/svorio. Tada per plėvelę (kad nesitaškytų) išmušame kepsnelius labai plonai ir pagardiname druska, pipirais bei vištienos prieskoniais.
       Ant gabalėlio vištienos dedame po šaukštą sviesto ir susukame suktinuką. Jį apvoliojame miltuose, plaktame kiaušinyje, džiūvėsėliuose, vėl kiaušinyje ir vėl džiūvėsėliuose - paniruojame, kad susidarytų stora pluta. Apkepame kotletus keptuvėje ant įkaitinto aliejaus, kol truputį parus. Tada dedame į kepimo skardą, pateptą aliejumi ir kepame dar 30 minučių 180 C temperatūroje.
       Įdarui taip pat galima dėti sviestą sumaišytą su tarkuotu fermentiniu sūriu ir žalumynais arba grybų, tačiau man skaniausi tradiciniai kotletai - tik su sviestu.
       Recepto šaltinis - http://www.alfa.lt/.

2011 m. gegužės 31 d., antradienis

Kiaušinių apkepėlė su bulvėmis


       Seniai nerašiau. Tiesą sakant, nieko ir negaminau. Nesiteisinsiu kodėl ir kaip, jau maniau, kad daugiau ir nebeužsiimsiu tinklaraščio rašymu, bet visgi tai labai gera priemonė išsisaugoti receptus ateičiai...
       Šiandien kepiau labai skanų omletuką - fritatą - apkepėlę su kiaušiniais, daržovėmis ir bulvėmis. Galėtų būti sotūs pusryčiai, nors mes valgėme jį vakarienei.

2-3 porcijoms reikės:
Kiaušiniai 6 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Pienas 100 ml
Lydytas sūrelis 4 v.š. (naudojau "Mildutę")
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~
Petražolės/svogūnų laiškai ~

       Svogūnus, paprikas ir bulves supjaustome smulkiais kubeliais. Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame apkepiname daržoves (apie 5 minutes). Pagardiname druska, pipirais ir nukeliame nuo ugnies. Dubenėlyje lengvai išplakame kiaušinius, įmaišome pieną ir lydytą sūrį. Supilame plakinį į keptuvę, pabarstome kapotais žalumynais ir gerai išmaišome.
       Kepimo skardelę ištepame sviestu arba aliejumi. Supilame į ją keptuvės turinį ir pašauname į 200 C temperatūros orkaitę. Kepame 25 minutes. Patiekiame su šviežių daržovių salotomis ir duonele.
       Už receptą ačiū Renatai.

2011 m. vasario 13 d., sekmadienis

Tinginys


       Pagaliau ir man atėjo laikas gaminti tinginį. Net gėda prisipažinti, tačiau iki šiol nemokėjau šio beveik tradicinio lietuviško deserto. Beje, ar žinojote, kad tinginio pavadinimas atsirado sutrumpinus senąjį - anksčiau šis desertas buvo vadinamas "Tinginės tortu", neva tik pačios tingiausios šeimininkės nesugebėdavo iškepti naminio pagrindo, o vietoj jo naudodavo sutrupintus forminius sausainius. Mūsų dienomis net garsieji virtuvės šefai tortams naudoja sausainių trupinius kaip pagrindą ir tai anaiptol nereiškia tingėjimo, greičiau meistro išradingumą :)
       Mano pirmasis tinginys pavyko kuo puikiausiai, buvo labai skanus. Iš nurodyto produktų kiekio gaunasi 2 "dešros" - kadangi jis labai sotus, užtenka visam savaitgaliui.

Reikės:
Sausainiai 800 g (naudojau "Arfa")
Kondensuotas pienas 1 ind.
Sviestas 82 proc. riebumo 130 g
Kakava 3 v.š. (su kaupu)

       Sausainius sulaužome gabaliukais. Sviestą išlydome, kol šiltas sumaišome su kondensuotu pienu. Įdedame kakavą. Pilame kremą ant sausainių gabaliukų ir gerai išmaišome. Dedame masę ant maistinės plėvelės ir formuojame dešras. Šaldytuve šiek tiek prislegiame ir laikome šaltai pernakt.
        Recepto šaltinis - Aštriai saldu.

2011 m. vasario 11 d., penktadienis

Silkė kailinukuose


       Nežinau, ar tai lietuviškas patiekalas, ar slaviškas pagal savo kilmę, tačiau per didžiąsias metų šventes silkės pataluose galima rasti kone ant kiekvieno lietuvio stalo (tiesa, man gražesnis rusiškas vertimas - silkė kailinukuose). Galiausiai tie tradiciniai valgiai per šventes taip nusibosta tarp naujų atradimų, kad mūsų šeimoje per Kalėdas jau nusprendėme tokios silkės atsisakyti. Ir štai, paprastą eilinę dieną, taip smarkiai jos užsimaniau, kad greitai ėmiau ir padariau štai tokią šventišką užkandėlę penktadienio proga :)

3 porcijoms reikės:
Bulvės 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Burokėliai virti 1 vnt.
Silkės filė 2 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Svogūnų laiškai pluoštelis
Majonezas 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Pirmiausia kietai išverdame kiaušinius. Bulves ir morkas nulupame, ir taip pat išverdame pasūdytame vandenyje (burokėlius iškart pirkau virtus). Per stambią tarką sutarkuojame burokėlius, atskirai - kiaušinius. Bulves ir morkas aš smulkiai supjausčiau, bet galima irgi tarkuoti. Susmulkiname svogūnų laiškus, silkę supjaustome kubeliais. Į dubenį dedame bulvių sluoksnį ir patepame trupučiu majonezo. Tada dedame silkę, svogūnus, kiaušinius, morkas ir burokėlius - sluoksniuose vis patepant majonezo. Beje, aš manau, kad per daug majonezo gali pagadinti visą reikalą, todėl tepiau po mažai ir tik kas antrą sluoksnį. Burokėlių sluoksnį pabarstome trupučiu druskos ir juodųjų pipirų.
       Viename žurnale nužiūrėjau tokį gražų pateikimo būdą - sudėjau salotas į mažus indelius atvirkštine tvarka ir tada apverčiau į lėkštes. Labai skanu su juoda šviežia duona. Skanaus!

2011 m. vasario 10 d., ketvirtadienis

Virti maltinukai "Pūkučiai"

      
       Labai mėgstu virtas mėsos galkutes. Šiandien išbandžiau tokius kiaulienos-kalakutienos kukulius su česnakiniu sūrio ir kiaušinių įdaru, kurių receptą radau Srovės blog'e. Gavosi labai švelnaus skonio maltinukai, tikri "pūkučiai" :)

12-14 vnt. reikės:
Malta kiauliena 500 g
Malta kalakutiena 500 g
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 3 sk.
Kiaušiniai 4 vnt.
Sūris fermentinis 150 g
Majonezas 3 v.š.
Krakmolas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Sviestas 30 g
Miltai 1 a.š.
Grietinė 100 g

       Įdarui kietai išverdame 3 kiaušinius. Sutarkuojame fermentinį sūrį, virtus kiaušinius ir 1 skiltelę česnako. Įdedame porą šaukštų majonezo ir viską išmaišome. Suformuojame iš įdaro graikinio riešuto dydžio rutuliukus.
       Mėsos faršą sumaišome su likusiu kiaušiniu, smulkintu 1 svogūnu ir 1 skiltele česnako. Pagardiname druska, juodaisiais pipirais. Įmaišome krakmolą ir likusį šaukštą majonezo. Šlapiomis rankomis darome mėsos blynelius, uždedame įdaro rutuliuką ir suformuojame apvalius kukulius. Dedame į pasūdytą verdantį vandenį kartu su likusiu svogūnu, supjaustytu ketvirčiais, česnako skiltele, lauro lapeliu, juodųjų pipirų grūdeliais ar kitais mėgiamais prieskoniais. Verdame 15 minučių.
       Padažui išlydome gabaliuką sviesto, įmaišome šaukštelį miltų, įpilame stiklinę nukošto sultinio, kuriame virė kukuliai ir sudedame grietinę. Garnyrui patiekiau bulvių košę ir burokėlių-obuolių salotas su grietine.
       Recepto šaltinis - Laikas į virtuvę.

2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Šokoladinis varškės pyragas


       Nors paprastai pyragus kepu tik savaitgaliais, šiandien man buvo liūdna, todėl sugalvojau išsikepti kokį greitą ir paprastą kepinuką :) Kadangi į tešlą dedame varškę, šio pyrago vidus lieka drėgnas, primenantis sūrio pyrago įdarą, o išorė gražiai apskrunda.

Nedidelei formai reikės:
Miltai 1 st.
Kiaušiniai 4 vnt.
Varškė riebi 360 g
Cukrus 1 st.
Kepimo milteliai 1 a.š.
Kakava 1 v.š.
Vanilinis cukrus 1 pak.
Cukraus pudra~

       Suplakame kiaušinius su cukrumi. Tada suberiame miltus ir kepimo miltelius. Sudedame varškę ir sutriname elektriniu blenderiu, kad neliktų gumulėlių. Suberiame kakavą ir vanilinį cukrų. Kepame 50 minučių 180 C temperatūroje.
       

2011 m. vasario 8 d., antradienis

Trinta cukinijų sriuba su kvietinėmis kruopomis



        Kreminės sriubos vis dar neužleidžia pozicijų mano mėgiamiausiųjų sąraše. Šita sriuba man buvo malonus atradimas. Skoniu primena kreminę grybų sriubą, nors jokių grybų jos sudėtyje nėra. Jau seniai pastebėjau - pakepini svogūną ant aliejaus, vėliau įmaišai grietinėlės ir patiekalas įgauna kažkokį mistišką grybų skonį :) Beje, originaliame recepte siūloma naudoti miežines kruopas, aš vietoj jų naudojau kvietines, bet kruopos tik priedas, todėl skonio labai smarkiai nekeičia.

Reikės:
Cukinijos 2,5 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Kvietinės kruopos 1 st.
Vištienos sultinys 1 l
Alyvuogių aliejus ~
Raudonėliai 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Grietinė ~

       Kvietines kruopas nuplauname, užpilame 2,5 stiklinės vandens, pasūdome ir verdame apie 20 min. Svogūną ir jaunas cukinijas supjaustome kubeliais. Dideliame puode įkaitiname šlakelį aliejaus, jame apkepiname svogūną. Sudedame pjaustytas cukinijas, raudonėlius, užpilame karštu sultiniu ir verdame 20 min. Tada daržoves sutriname. Į puodą sudedame virtas kruopas. Pagardiname druska, pipirais, galima įdėti šaukštelį cukraus. Patiekiame su šlakeliu grietinės. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Duonos ir žaidimų.

2011 m. vasario 7 d., pirmadienis

Ant grotelių kepta lašiša su sezamų plutele


       Kažkaip susivokiau, kad jau senokai negaminau žuvies. Nedovanotina klaida man, kaip prisiekusiai žuvies mėgėjai :) Štai ta progra traukiu receptėlį, kurį jau senokai buvau nusižiūrėjusi kitame tinklaraštyje ir planavau išbandyti.

2 porcijoms reikės:
Lašišos filė 2 gab.
Citrinos 1 vnt.
Sojų padažas 2 v.š.
Imbiero šaknis 2 cm gabaliukas
Cukrus 2 a.š.
Sezamo sėklos 50 g
Raudonieji ryžiai garnyrui

       Iš citrinos sulčių, sojų padažo, tarkuoto imbiero ir cukraus sumaišome marinatą. Į jį pamerkiame lašišos kepsnelius ir dedame į šaldytuvą nakčiai. Įkaitiname orkaitės grilį (jei sąlygos leidžia, galima kepti ir lauke). Groteles patepame trupučiu aliejaus ir ant jų dedame lašišos kepsnelius. Gausiai apiberiame sezamų sėklomis. Aš kepiau apie 20 minučių 180 C temperatūroje. Kepant lauke ant grotelių, pakaktų perpus trumpiau. Patiekiame su raudonaisiais ryžiais ir įvairiom daržovėm.
       Recepto šaltinis - Skanu ir sveika.

2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Kavos skonio "Panna cotta" su migdoliniais amaretti


     Turėjau iš Italijos parsivežusi migdolinių "Amaretti" sausainėlių, kurių, buvau įsitikinusi, mūsų prekybos centruose nebūna pirkti. Aišku, nutiko kaip visada - kol reikėjo, tol nebuvo, kai tik parsigabenau iš užsienio, pasirodo ir pas mus pilna... Jau seniai norėjau išbandyti kokį desertą su amaretti, o jau kad įdėjau tiek pastangų tiems sausainiams gauti, tai ir receptą rinkausi ilgai ir išrankiai. Tikrai neprašoviau su tokia "Panna cotta" - daugelis turbūt esat ragavę grietinėlės putėsių su uogų padažais, o aš siūlau juos dar paskaninti espresso kava ir migdoliniais sausainėliais.

4 porcijoms reikės:
Pienas 250 ml
Grietinėlė 250 ml
Espresso kava 1 porc. (apie 40 ml, naudojau "Lavazza")
Amaretti sausainiai 100 g
Cukrus 2 v.š.
Amaretto likeris 1 v.š.
Želatina 2-3 v.š.

       Želatiną užmerkiame keliuose šaukštuose šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Jeigu desertą norėsite išversti iš formelių į lėkštes, dėkite 3 šaukštus želatinos, o jei patieksite stiklinėse - užteks ir dviejų. Sausainius sutriname kombainu į smulkius trupinėlius. Suberiame į puodą, užpilame pienu ir grietinėle. Beje, aš niekada nedarau Panna cottos vien iš grietinėlės - man neskanu, nes smarkiai per riebu, todėl visada atskiedžiu perpus su pienu (ar net 2:3). Užplikome mažą puodelį Espresso kavos ir ją supilame į puodą. Įdedame cukraus ir kaitiname ant nedidelės ugnies nuolat maišant, iki virimo. Želatiną ištirpiname ant vandens vonelės ir supilame į grietinėlės masę. Puodą nukeliame nuo ugnies ir 5 minutes vėsiname maišydami - kad nesusidarytų pieno plutelė. Pravėsusį desertą išpilstome į indelius. Atvėsiname dar apie pusvalandį kambario temperatūroje, uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms. Patiekiant apibarsčiau maltu šokoladu. Labai skanu!
       Recepto idėja - http://www.blogdolcevita.com/.

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Quiche lorraine su daržovėmis


       Kyšas (Quiche) man kažkodėl asocijuojasi su vėlyvais pusryčiais-ankstyvais pietumis (brunch). Nelabai dažnai tokie pasitaiko, bet jeigu jau šiandien atėjo ta diena, kepiau šį prancūzišką trapios tešlos pyragą su cukinijų, paprikų ir svogūnų įdaru.

Reikės:
Sviestas 110 g
Kiaušiniai 3 vnt.
Miltai 175 g
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Pienas 125 ml
Grietinė/Grietinėlė 125 ml
Kietas sūris 80 g
Druska, juodieji pipirai~

         Sviestą supjaustome mažais gabaliukais ir triname su miltais tarp pirštų, kol gausime trupinius. Įberiame 1/2 šaukštelio druskos ir įmušame 1 kiaušinį. Suminkome tešlą (jeigu reikia, įpilame šaukštą šalto vandens), suvyniojame į plėvelę ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą.  Atšaldytą tešlą išimame, apie 5 min. atšildome kambario temperatūroje ir iškošiojame pagrindą kiek didesnį nei formos dugnas. Perdedame į formą ir išlipdome bortelius. Pagrindą subadome šakute ir kepame 180 C orkaitėje 10 minučių pridengtą folija, paskui nuimame foliją ir kepame dar 10 min.
       Įdarui supjaustome svogūnus pusžiedžiais, cukinijas - griežinėliais ir į tris dalis, paprikas - kvadratėliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pirmiausia apkepame svogūnus, kol gražiai pagels. Paskaniname druska. Perdedame į dubenėlį. Tada apkepame cukinijas, apversdami iš abiejų pusių. Atidedame kartu su svogūnais. Galiausiai apkepame paprikas. Likusius kiaušinius suplakame su pienu ir grietine, paskaniname druska, pipirais. Sūrį sutarkuojame ir įmaišome į kiaušinių plakinį. Ant apkepto pagrindo sudedame daržoves, užpilame kiaušinių ir sūrio plakiniu. Kepame dar 20 minučių.

2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Kalakutienos ir daržovių troškinys



       Kadangi sergu, niekur negaliu išeiti iš namų. Tuo pačiu, stengiuosi stiprinti imunitetą citrinomis, imbierais ir česnakais. Šįkart gaminau tokį kinišką kalakutienos ir daržovių troškinuką, kuriam produktų mokėtų nupirkti net ir mano vyras. Turi maniškis tokią baimę - sykį buvo nutikimas, kai paprašiau man nupirkti konservuotų šparagų ir jis niekaip negalėjo tokių rasti, o merginos su užrašais "klausikite - mes jums padėsime" tik pečiais trukčiojo ir sakė pirmąkart apie tokius girdi... Nuo to karto susinepatogino ir atsisako iš manęs priimti pirkinių sąrašus su neįprastais ingredientais :)

4 porcijoms reikės:
Kalakutienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Brokoliai 1 vnt.
Šparaginės pupelės 200 g
Česnakai 2 sk.
Imbiero šaknis 2 cm gabaliukas
Augalinis aliejus 2 v.š.
Sojos padažas 2 v.š.
Ryžių actas 1 a.š.
Medus 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Saulėgrąžų sėklos saujelė

       Kalakutieną supjaustome juostelėmis ir apkepiname gilioje keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Pagardiname druska, pipirais, smulkintu česnaku ir imbieru. Druskos nepadauginkite, nes dar pilsime sojos padažą, kuris irgi suteikia patiekalui sūrumo. Sudedame juostelėmis pjaustytas paprikas ir šparagines pupeles. Uždengiame ir troškiname, kol daržovės suminkštės. Brokolį supjaustome žiedynais ir kelias minutes apverdame sūdytame vandenyje. Iš sojos padažo, acto ir medaus suplakame padažą. Užpilame padažu daržoves ir permaišome. Brokolius aš mėgstu įmaišyti pačią paskutinę minutę - kad jie nesutižtų ir nenusidažytų sojos padažu. Pabarstome troškinį skrudintomis saulėgrąžomis. Beje, tos saulėgrąžos man čia nelabai patiko, kitąkart manau dėsiu sezamų sėklas.
       Recepto šaltinis - Kulinarijos laboratorija.

2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Pyragas su brendyje mirkytomis razinomis


       Pilnas šio skanėsto pavadinimas būtų - morkų pyragas su brendyje mirkytomis razinomis ir baltojo šokolado kremu. Labai įdomi produktų kombinacija ir skanus rezultatas. Niekada nesižavėjau morkų pyragais, nes man jie visada atrodė pernelyg sveikuoliški, kad būtų skanūs :) Bet šiame recepte jokių morkų nė nepajusite, matyt jos reikalingos tik drėgnai konsistencijai išgauti.

Nedidelei formai (20 cm) reikės:
Razinos didžiosios 200 ml
Brendis arba tamsus romas 100 ml
Sviestas 175 g
Rudasis cukrus 200 ml
Kiaušiniai 3 vnt.
Morkos tarkuotos 350 ml (apie 10 vnt.)
Grietinė 50 ml
Kepimo milteliai 1 a.š.
Miltai 200 ml
Kakava 2 v.š.
Baltasis šokoladas 100 g (naudojau "Princo")
Juodasis šokoladas 100 g (naudojau "Karūnos")

Viršutiniam sluoksniui:
Baltasis šokoladas 100 g
Sviestas 30 g
Lydytas sūrelis be priedų 175 g

       Razinas pusdieniui pamerkiame į brendį. Morkas nuskutame ir smulkiai sutarkuojame. Esu skaičiusi, kad pyragams morkas geriausia yra išspausti su sulčiaspaude, kad gautume sausus ir labai smulkius tarkius, o sultis paprasčiausiai išgeriame. Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi. Po vieną įmušame kiaušinius, sudedame grietinę ir tarkuotas morkas (jei pasitaikys stambių nesutarkuotų gabalų, būtinai juos išimkite). Atskirame inde sumaišome miltus su kakava ir kepimo milteliais. Palengva įmaišome ir miltus į tešlą. Razinas nusunkiame, baltąjį šokoladą sukapojame gabaliukais ir įmaišome į tešlą. Juodąjį šokoladą ištirpiname ant vandens vonelės ir supilame į tešlą. Kepimo formą ištepame sviestu ir sukrečiame tešlą. Kepame 30 minučių uždengtą folija 180 C temperatūros orkaitėje. Tada foliją nuimame ir kepame dar 20 min. Iškeptą pyragą pilnai atvėsiname.
      Glaistui ant vandens vonelės ištirpiname baltąjį šokoladą su trupučiu sviesto. Įmaišome lydytą sūrelį, aptepame pyragą ir dar įdedame į šaldytuvą bent porai valandų, kad sustingų. Jeigu turite laiko, rekomenduoju palikti pyragą šaldytuve visai nakčiai.
       Recepto šaltinis - Panelės receptų knyga "Skanios žvaigždžių nuodėmės".


2011 m. vasario 1 d., antradienis

Ukrainietiški barščiai



     Rūgštūs barščiai su raugintais kopūstais ir marinuotais burokėliais, puikiai atstatantys jėgas po vakarėlio :)

Reikės:
Burokėliai marinuoti 500 ml (geriausia Kėdainių konservų)
Rauginti kopūstai 250 ml
Pupelės 2/3 st.
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Bulvės 7 vnt. (mažos)
Vištienos sultinio kubeliai 2 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~

       Pupeles užmerkiame 7-8 val. kad išbrinktų. Užpilame dideliu kiekiu vandens ir verdame apie 50 min. Morkas stambiai sutarkuojame, svogūnus susmulkiname ir apkepiname ant šlakelio aliejaus ar sviesto. Įpusėjus pupelių virimo laikui, sudedame raugintus kopūstus ir sultinio kubelius. Paverdame 10 min. ir sudedame bulves. Kopūstams suminkštėjus, sudedame burokėlius ir pakepintas morkas su svogūnais. Pagardiname druska, pipirais. Rūgštumo pakaks ir iš marinuotų daržovių, tačiau jeigu norisi daugiau - įpilkite papildomą šlakelį acto ir įdėkite šaukštelį cukraus. Patiekiame su grietine ir juoda "Ajerų" duona.
       Recepto šaltinis - IKI receptai.

2011 m. sausio 31 d., pirmadienis

Kalakutienos suktinukai su vynuogėmis


       Šis patiekalas atrodo tikrai šventiškai, nors pagaminamas ne itin sudėtingai. Suktinukai įdaryti saldžiomis vynuogėmis su trupučiu aitriųjų paprikų, kurias prieš tai apverdame raudonajame vyne.

2 porcijoms reikės:
Kalakutienos krūtinėlė 1 vnt. (apie 430 g)
Mėlynos vynuogės 100 g
Raudonasis vynas 200 ml
Žementalio sūris 50 g
Druska, juodieji pipirai~
Maltos aitriosios paprikos žiupsnelis
Augalinis aliejus~

        Kalakutienos krūtinėlę išilgai perpjauname, kad gautume 4 plonus kepsnelius. Juos lengvai pamušame ir pabarstome druska bei pipirais. Vynuoges perpjauname pusiau, sudedame į puodą ir užpilame vynu. Pabarstome aitriosiomis paprikomis ir 5 minutes verdame ant vidutinės ugnies. Tada supilame į sietelį ir nuvarviname (vyno neišpilame). Ant paruoštų kalakutienos gabalėlių dedame po griežinėlį sūrio ir po šaukštą apvirtų vynuogių. Paspaudžiant ranka susukame suktinukus ir susmeigiame mediniu pagaliuku. Apkepame suktinukus iš abiejų pusių ant šlakelio aliejaus. Tada perdedame į orkaitės skardą ir užpilame atidėtu vyno nuoviru. Kepame 200 C temperatūroje dar apie 20 minučių. Prieš patiekiant išimame smeigtukus.
       Aš patiekiau su raudonaisiais ryžiais ir agurkų-vynuogių salotėlėmis, kurias gaminau taip: agurkus supjausčiau juostelėmis ir užpyliau 50 ml karšto vandens su ištirpintu šaukšteliu druskos. Po 5 min. vandenį nupyliau, sudėjau vynuoges ir viską užpyliau 30 ml šalto vandens su šlakeliu acto ir šaukšteliu cukraus.
       Beje, aš šįkart naudojau ne mėlynas, o žaliąsias besėkles vynuoges. Pagal vynuoges reikėjo pasirinkti ir baltą vyną - nuo raudonojo įdaras nusidažė tamsia spalva, todėl manau su baltu tiesiog man būtų gražiau :)
       Recepto šaltinis - knyga "Idėjos švenčių stalui".      

2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Šokoladinis lavos pyragėlis


       Visi dievinantys šokoladą turbūt jau žino, koks skanus šis lavos desertukas - pyragėlis skystu vidumi. Vienintelis ginčytinas klausimas - kiek gi laiko ir iki kokios konsistencijos reikėtų kepti? Šių pyragėlių idėja tokia - kadangi į tešlą dedamas labai nedidelis kiekis miltų, iš išorės jie gražiai apkepa, o viduje turi likti skysti, t.y. primenantys karštą šokoladą. Savo pyragėlius kepiau 10 minučių. Originaliame recepte juos siūloma kepti 8 min., bet yra kepančių ir dar trumpiau - gerbiama Beata rašė, kaip jos pyragėliai ištižo svečių akivaizdoje, o dar kitame bloge autorei tešla viduje netgi nesušilo... Žodžiu, aš balsuoju už tai, kad kepti 10 min. :)

2 pyragėliams reikės:
Juodasis šokoladas 60 g
Sviestas 100 g
Kiaušiniai 1 vnt. ir 1 trynys
Miltai 1,5 v.š.
Cukrus 2 v.š.
Žiupsnelis čili, kajeno, kvapiųjų pipirų
Cinamonas ~
Kakava ~

       Dubenėlyje, įstatytame į karšto vandens vonelę, ištirpiname šokoladą ir sviestą. Kiaušinį ir trynį išplakame su cukrumi. Kiek pravėsintą šokoladą supilame į trynius, įmaišome prieskonius ir miltus. Nedidelius keraminius kepimo indelius ištepame sviestu ir pabarstome kakava. Supilame tešlą ir kepame 200 C temperatūros orkaitėje 10 minučių. Išverčiame pyragėlius į lėkštes ir patiekiame su ledais, plakta grietinėle, uogų padažu ar kuo tik jums skanu.
       Receptas - iš čia.




2011 m. sausio 29 d., šeštadienis

Perlinė košė su kiaulienos kumpiu


       Tai naujas receptas mano virtuvėje, kuris liko teigiamai įvertintas. Galbūt kažkas panašaus į plovą, tik vietoje ryžių naudosime perlines kruopas.

Reikės:
Perlinės kruopos 3 st.
Kiaulienos kumpis 500 g
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 2 sk.
Grietinė 200 g
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus ~

       Perlines kruopas išverdame pasūdytame vandenyje. Kiaulieną supjaustome kubeliais ir apkepiname ant trupučio aliejaus, kol apskrus. Morkas taip pat supjaustome kubeliais ir sudedame į kiaulieną. Pagardiname druska, pipirais, mėgiamais prieskoniais ir užpilame stikline vandens. Uždengiame ir troškiname, kol mėsa suminkštės. Kai mėsa suminkštėja, sudedame pjaustytus svogūnus, česnakus ir dar truputį patroškiname. Supilame grietinę, užverdame ir viską permaišome su perlinėmis kruopomis. Patiekiame su marinuotomis daržovėmis. Skanaus!
       Recepto šaltinis - IKI receptai.

2011 m. sausio 28 d., penktadienis

Vištienos krūtinėlė troškinta kokosų piene


       Turėjau šaldytuve kokosų pieno ir ieškojau recepto, kaip įdomiai jį galėčiau panaudoti. Kadangi mes mėgstame azijietišką virtuvę, mums ši vakarienė labai patiko - vištiena su kario prieskoniais gavosi lengvai aštroka, o kreminis padažas su kokosų pienu pridėjo šiek tiek saldumo. Be to, kaip tik su šiuo patiekalu pasitaikė proga sudalyvauti vienoje iš 52 skanių savaičių.

Reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Brokoliai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Kokosų pienas 250 ml
Sojos padažas 2 v.š.
Miltai 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos~
Karis~
Sviestas 30 g

       Vištienos krūtinėlę supjaustome juostelėmis, įtriname prieskoniais ir paliekame trumpam pasimarinuoti. Brokolius supjaustome žiedynais ir 5 minutes apverdame sūdytame vandenyje. Morkas supjaustome juostelėmis ir porą minučių pakepame ant sviesto. Tuomet sudedame vištieną ir kepame, kol gražiai apskrus. Pašlakstome sojos padažu, sudedame apvirtus brokolius, pabarstome miltais ir viską pamaišome. Supilame kokosų pieną ir dar patroškiname 5-10 min. ant silpnos ugnies. Patiekiame su kiniškais stikliniais arba kiaušinių makaronais. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Neringos blogas.


2011 m. sausio 27 d., ketvirtadienis

Varškės pyragas


       Niekada nesu kepusi sūrio pyrago, tačiau varškinius pyragus labai mėgstu. Neseniai išmokau kaip elgtis su varškės mase - ją paprasčiausiai sutrinu elektriniu blenderiu iki kreminės konsistencijos. Šis paprastas varškinis pyragas, skaniausias kai valgomas atšaldytas šaldytuve. Beje, tešlos turi būti daug - aš nepatikėjau receptu ir gabalą nupjoviau, tačiau pasigailėjau, nes iškepus pyrago tešla buvo tokia neišpasakytai skani, trapi, neįprasta, kažkas tokio tarp sluoksniuotos ir trapios... Išbandykite :)

24 cm formai reikės:
Miltai 500 g
Kepinių margarinas 200 g
Grietinė 200 g
Cukrus 8 v.š.
Varškė 500 g
Druska žiupsnelis
Kiaušiniai 4 vnt. ir 1 trynys
Vanilinis cukrus 16 g

       Šaltą margariną sutarkuojame ir sumaišome su miltais. Triname tarp pirštų, kol gausis biri tešla. Į trupinius sudedame grietinę, 1 kiaušinio trynį, 2 šaukštus cukraus ir žiupsnelį druskos. Išminkome tešlą, suvyniojame į plėvelę ir dedame į šaldytuvą 1-2 val.
       Varškės įdarui atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Varškę sumaišome su tryniais, likusiu  cukrumi, vaniliniu cukrumi, žiupsneliu druskos ir sutriname elektriniu blenderiu, kol nebeliks gumulėlių. Jeigu mėgstate, galite į varškės kremą  įtarkuoti truputį citrinos žievelių. Baltymus išplakame iki standžių putų ir palengva įmaišome į varškės kremą. Tešlą iškočiojame į ploną blyną, gerokai didesnį, negu kepimo forma. Įklojame tešlą į formą, gražiai išlenkiame bortelius ir supilame varškės kremą. Šioje vietoje aš bortus nupjoviau ir iš likusios tešlos padariau juosteles papuošimui. Kitąkart būtinai sunaudosiu visą tešlą - jos per daug nebus, valgant kaip tik ir norėjosi, kad būtų daugiau... Kepame 170 C orkaitėje apie 40 minučių. Skaniausias valgyti porą valandų atvėsintas šaldytuve.
       Receptas - iš TV laidos "Susitikime virtuvėje".


2011 m. sausio 26 d., trečiadienis

Tailandietiški žuvies kepsneliai



       Iš pradžių maniau, kad su šitais kepsneliais bus daug darbo ir neypatingas rezultatas, tačiau gavosi tikrai labai skanūs, tokie lengvučiai žuvies kotletukai - tiksliai tokie, kokių norisi savaitgalį pietums :) Tikrai rekomenduoju visiems.

10-12 vnt. reikės:
Jūros lydekos filė šviežia/šaldyta 500 g
Raudonos paprikos 1/2 vnt.
Konservuotos aitriosios paprikos 1 vnt.
Svogūnų laiškai 3 vnt.
Česnakai 2 sk.
Šparaginės pupelės 100 g
Kokosų pienas 125 ml
Kiaušiniai 1 vnt. ir 2 baltymai
Austrių padažas 1 v.š.
Kalendros 1 v.š.
Petražolės šviežios sauja
Druska, pipirai~
Augalinis aliejus ~
Džiūvėsėliai 100 g

       Papriką, aitriają papriką, svogūnus, česnakus ir petražoles susmulkiname elektrine pjaustykle. Žuvį atskirai sumalame ir įmaišome į daržovių masę. Šparagines pupeles supjaustome mažais gabaliukais ir taip pat įmaišome į žuvies masę. Viską pagardiname druska, pipirais, kalendromis, austrių padažu. Įmušame kiaušinį ir supilame kokosų pieną. Gerai išmaišome ir šlapiomis rankomis formuojame 5 cm skersmes kotletukus. Paliekame šaldytuve mažiausiai porai valandų.
       Iš šaldytuvo išimtus kotletukus pavoliojame džiūvėsėliuose, baltymuose, vėl džiūvėsėliuose ir tada kepame gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Valgėme kartu su aštriomis agurkų salotomis, kurios čia labai tiko.
       Receptas - Lino Samėno.