Šiemet Kalėdoms pirmą kartą kepiau "Skruzdėlyną". Nors apsidraudžiau, kad nesėkmės atveju saldų stalą išgelbėtų Šokoladinis putėsių tortas, kurį dariau pagal šį receptą, deja, gavosi atvirkščiai - patyriau visišką fiasko su tortu, o Skruzdėlynas buvo skaniai suvalgytas dar tą pačią dieną. Įdomumo dėlei - visas gamybos procesas man užtruko apie 1,5 valandos ir nebuvo taip sudėtinga, kaip maniau iš anksto :)
Nemažam "Skruzdėlynui" reikės:
Kiaušiniai 6 vnt.
Miltai 320 g
Cukrus 125 g ir dar 6 v.š. glaistui
Degtinė 40 ml
Druska žiupsnelis
Medus 6 v.š.
Augalinis aliejus 1 l
Aguonos papuošimui~
Pirmiausia išsiverdame žagarėlius. Miltus sumaišome su druska, cukrumi, įmušame kiaušinius, įpilame šlakelį degtinės (kad žagarėliai nesugertų aliejaus) ir užminkome tešlą. Tešla turi būti minkšta ir gana lipni - nepadauginkite miltų, kad nebūtų per kieta. Kad neliptų prie rankų, jas pamirkome aliejuje. Kočiojame tešlą tarp dviejų maistinės plėvelės sluoksnių, pateptų aliejumi. Tuo pačiu metu įkaitiname puode aliejų ir paeiliui verdame žagarėlius. Man laiko atžvilgiu viskas atitiko - iškočiojame po nedidelį kiekį tešlos, supjaustome trikampėliais ir verdame po 5-6 vnt. puode. Kol jie išsipučia ir išverda, jau būname pasiruošę kitus. Svarbu tešlą iškočioti kuo ploniau, kad net persišviestų stalas - kuo plonesni bus žagarėliai, tuo skaniau.
Kai jau visi žagarėliai iškepti, verdame glaistą. Užviriname medų su tokiu pat kiekiu cukraus ir 2 šaukštais vandens. Aš dar papildomai įdėjau porą šaukštų sviesto, bet nežinau kiek tai pagerina skonį... Sudedame žagarėlius į aukštą kūgį, kiekvieną aukštą palaistydami glaistu. Papuošiame aguonomis.
Beje, aš rėmiausi glaisto receptu iš SM ir naudojau dirbtinį medų - kadangi jis skystesnis, tačiau vis dėlto jo skonis pakankamai jautėsi, todėl kitąkart rekomenduočiau naudoti tikrą medų.
Receptą radau čia.