2010 m. lapkričio 5 d., penktadienis

Moliūgų ir pomidorų sriuba

        Ši kreminė moliūgų sriuba - dar vienas prancūziškas receptas iš Gerardo Depardieu "Gurmano knygos". Turbūt sirubą reikėtų pavadinti moliūgų ir porų sriuba, nes jie yra didžiausios sudedamosios dalys, o pomidorų čia reikės visai mažai. Beje, prie recepto rašoma, kad tai kiekis 4-ioms porcijoms, tačiau man išėjo dideliausias puodas sriubos, gal 12-ai alkanų vyrų pamaitinti. Nežinau, gal prancūziškos daržovės 4 kartus mažesnės už mūsiškes :)

Reikės:
Moliūgai 500 g
Bulvės 2 vnt.
Porai 2 vnt.
Pomidorai 4 vnt.
Sviestas 20 g
Druska, juodieji pipirai~
Muskatas žiupsnis
Grietinė 200 g
Tarkuotas parmezanas 20 g
Skrebučiai ~
Česnako 1 skiltelė

       Porus supjaustome žiedeliais. Moliūgą nulupame ir supjaustome kubeliais. Bulves nulupame ir taip pat supjaustome kubeliais. Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame ir sutriname šakute. Dideliame puode išlydome sviestą, ant jo pakepame porus. Kai porai suminkštėja, supilame pomidorus ir dar patroškiname. Suberiame moliūgo ir bulvių kubelius ir užpilame vandeniu, kad visos daržovės būtų apsemtos. Pagardiname druska, pipirais ir kaitiname ant nedidelės ugnies 20 minučių. Kai daržovės išverda, sutriname viską elektrine trintuve. Sudedame grietinę, pagardiname muskatais.
       Duoną paskrudiname ir įtriname česnako skiltele. Knygoje siūloma parmezaną berti tiesiai į puodą, tačiau aš pyliau sriubą į lėkštes ir tada apibarsčiau sūriu kiekvieną atskirai.

2010 m. spalio 30 d., šeštadienis

Kviečių košė su moliūgais


       Moliūgų saldumą derinti su pusryčių koše buvo labai skanus atradimas. Tokie pusryčiai man tapo tikru "must have" kiekvieną rudenį moliūgų sezone. Dar geresniam skoniui, vietoje džiovintų abrikosų pradėjau naudoti džiovintus persikus - tuomet jie verdant košę išbrinksta ir valgant jaučiamas vaisių gabaliukų skonis.

Reikės:
Moliūgai (nulupti) 200 g
Kvietinės kruopos 3/4 st.
Pienas 2 st.
Druska 1 a.š.
Cukrus arba medus 1 v.š.
Džiovinti persikai/abrikosai sauja

       Moliūgą stambiai sutarkuojame. Puode užverdame pieną ir suberiame moliūgus, pasaldiname cukrumi ar medumi. Paverdame ant mažos ugnies 5 minutes. Suberiame kvietines kruopas ir verdame kol jos suminkštės ir sugers pieną, apie 10 min. Pagardiname žiupsneliu druskos ir įmaišome smulkintus persikus. Skanaus!
       Už recepto idėją ačiū Ugnei.

2010 m. spalio 29 d., penktadienis

Pupelių ir tuno salotos


       Tai dar vienos labai mėgiamos mano salotos. Tikrai rekomenduoju išbandyti :)

Reikės:
Pupelės 3/4 st.
Tunas 1 ind.
Juodosios alyvuogės sauja
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt. (mažo)
Pomidorai 3-4 vnt.
Aurkai ilgavaisiai 1/2 vnt.
Citrinos 1/4 vnt. (sultys)
Garstyčios 1 v.š.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

      Pupeles užmerkiame nakčiai (arba 12 val.), tuomet išverdame. Svogūnus supjaustome labai smulkiai, pomidorus ir agurkus - kubeliais, alyvuoges - žiedeliais. Sumaišome su pupelėmis. Pagardiname salotas druska ir maltais juodaisiais pipirais. Iš citrinos sulčių, garstyčių ir aliejaus suplakame padažą, užpilame juo salotas ir patiekiame. Skanaus!
       P.S. Žaibiškai pagaminamam šių salotų varijantui, naudokite konservuotas pupeles. Tuomet nereikės nieko virti ir užtruksite vos kelias minutes.
       Recepto šaltinis - žurnalas Elle.

2010 m. spalio 27 d., trečiadienis

Žuvis saldžiarūgščiame marinate


       Arba vietoje silkės su bulvėmis... Taip paruošta apkepta žuvis saldžiarūgščiame marinate patiekiama kaip šaltas užkandis. Tačiau su karštomis bulvėmis mums buvo puikūs pietūs :)

Reikės:
Žuvies filė 700 g
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Actas (9 proc.) 80 ml
Cukrus 50 g
Druska žiupsnelis
Juodųjų pipirų grūdeliai 1 a.š.
Lauro lapai 4 vnt.
Kaparėliai 2 a.š.
Miltai 3-4 v.š.
Aliejus kepimui~

       Žuvies gabalėlius iškepame įprastai - apvoliojame miltuose, pagardiname žuvies prieskoniais ir kepame įkaitintoje keptuvėje su keliais šaukštais aliejaus.
       Užverdame 1/2 litro vandens. Suberiame  cukrų, druską, lauro lapus, pipirus ir kaparėlius. Išjungiame ugnį ir supilame actą. Morkas smulkiai sutarkuojame, svogūnus supjaustome pusžiedžiais. Giliame inde išdėliojame žuvies gabalėlius, apdedame juos pjaustytomis daržovėmis. Pravėsiname marinatą, pilame ant žuvies ir laikome šaldytuve 4-5 valandas. Patiekiame su karštomis bulvėmis. Labai skanu!
       Recepto šaltinis - Aštriai saldu.



2010 m. spalio 22 d., penktadienis

Klasikinis itališkas risotto


         Tokį risotto mane išmokė gaminti tikra italė Rebeka, su kuria kartu studijavome viename universitete D.Britanijoje. Šį risotto aš vadinu klasikiniu itališku - vos keli baziniai ingredientai, jokių per mandrų priedų, tačiau man jis visuomet gaunasi švelnus kreminis, ne per tirštas, ne per kietas - toks, kaip gerame restorane, tiesiog idealus. Gaila, kad dažnai rizotas (arba lietuviškai daugiaryžis) yra pernelyg nuvertinamas ir patiekiamas tiesiog kaip ganyras prie žuvies ar paukštienos patiekalų.

Reikės:
Pomidorai 6 vnt.
Vištienos sultinys 1,25 l
Sviestas 60 g
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Itališki "Arborio" ryžiai 300 g
Bazilikai ~
Druska, juodieji pipirai ~
Parmezano sūris 50 g

       Pirmiausia pasiruošiame pomidorus. Minutėlei panardiname juos į verdantį vandenį ir nulupame odeles. Tada supjaustome kubeliais, sėklytes pašaliname. Sultinį užverdame ir laikome šiltai.
       Didelėje keptuvėje išlydome pusę kiekio sviesto ir aliejų. Sudedame kubeliais pjaustytus svogūnus, ugnį sumažiname iki vidutinės ir pakepame, kol svogūnai pagels. Tuomet dedame pomidorus, pagardiname druska, maltais juodaisiais pipirais ir patroškiname 10 minučių. Sudedame ryžius, permaišome ir įpilame truputį sultinio. Nuolat maišome, kol sultinys išgaruos, tada įpilame dar. Taip verdame, kol sunaudosime visą sultinį, o ryžiai pasieks norimą kietumą - jie neturi būti ištižę, turi gautis al dente. Pabaigoje sudedame likusį sviestą, kapotą baziliką ir užbarstome tarkuotu parmezano sūriu. Skanaus!

2010 m. spalio 21 d., ketvirtadienis

Melionų, kumpio ir fetos sūrio salotos


       Labai paprastos, bet skanios salotėlės su pikantišku imbierų padažu.

Reikės:
Melionai 1/2 vnt.
Parmos kumpis 90 g
Feta sūris 100 g
Imbierai gabalėlis
Alyvuogių aliejus 1,5 v.š.
Rudasis cukrus 1 a.š.
Šviežiai malti juodieji pipirai ~

       Melioną ir fetą supjaustome kubeliais, kumpį - juostelėmis. Užpilui sumaišome alyvuogių aliejų su tarkuotu imbieru, cukrumi, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir keliais šaukštais vandens. Šiuo padažu užpilame salotas, išmaišome ir patiekiame. 
       Kartais darau šias salotas su šaltai rūkytu kiaulienos kumpeliu - irgi labai skanu :)
       Recepto šaltinis - žurnalas Elle.


2010 m. spalio 17 d., sekmadienis

Troškintos vištienos kepenėlės

       Būna, kad žmonės arba mėgsta jas, arba nekenčia. Aš priklausau tiems, kurie kepenėles ir jų paštetus dievina - vištų, ančių, žąsų, ketinu dar išbandyti veršienos kepenėles. Šiandien gaminame švelniame grietinės ir daržovių padaže troškintas vištienos kepenėles.

Reikės:
Viščiukų kepenėlės 1 pakuotė
Miltai 100 g
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Grietinė 150 g
Krapai švieži/džiovinti
Druska, juodieji pipirai ~
Aliejus kepimui ~

       Kepenėles nuplauname po tekančiu vandeniu, nupjaustome gyslas. Apvoliojame miltuose ir apkepame įkaitintame aliejuje. Vieną pusę barstome druska, kitą - juodaisiais pipirais. Kepame ant lėtos ugnies, uždengę dangčiu, kol apksrunda.
      Tuo metu kitoje keptuvėje pakepiname labai smulkiai supjaustytas morkas ir svogūnus. Įdedame grietinės, paskaniname druska, pipirais ir negailėdami krapais. Į padažą sudedame kepenėles ir dar uždengę patroškiname 20-30 min.
       Recepto idėja - Aštriai saldu.

2010 m. spalio 15 d., penktadienis

Varškės ir ryžių apkepas su persikais


       Mums vaikystėje skanius varškės apkepus kepdavo teta. Kartais jie būdavo su ryžiais - matyt, tai buvo neblogas būdas sunaudoti nuo pietų likusius ryžius. :)

4 porcijoms reikės:
Varškė 360 g
Kiaušiniai 3 vnt.
Ryžiai 2 st. (virtų)
Cukrus 4 v.š.
Konservuoti persikai arba abrikosai 1 ind.
Sviestas kepimo formai sutepti ~

    Ryžius išverdame. Varškę išsukame su kiaušiniais ir cukrumi. Įmaišome ryžius. Formą ištepame riebalais ir suverčiame apkepo masę. Ant viršaus išdėliojame persikų puseles. Kepame 190 C orkaitėje 30 minučių. Valgome su trintomis uogomis ir grietine.

2010 m. spalio 14 d., ketvirtadienis

Kalakutienos kukuliai grietinėlės padaže


       Iš pradžių kiek abejojau, ar man patiks grietinėlėje troškinti kukuliai. Tačiau nors ir grietinėlės padaže, bet  gavosi švelnaus ir ne per riebaus skonio. Buvo labai skanu :)

Reikės:
Malta kalakutiena 700 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Batonas 3 riekutės
Pienas 1 st.
Grietinėlė 200 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Morkos 2 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Vištienos prieskoniai "Santa Maria" 1 a.š.
Krapai 1 a.š.
Aliejus kepimui ~

       Kalakutienos faršą suminkome su kiaušiniu, piene išmirkytu batonu, česnako skiltele, druska, pipirais ir vištienos prieskoniais. Šlapiomis rankomis suformuojame kukulius ir apkepame juos įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. Elektrine pjaustykle smulkiai supjaustome svogūną, morkas ir papriką. Daržoves apkepiname ant trupučio aliejaus ir sudedame į troškintuvą su kotletais. Užpilame puodeliu vandens ir troškiname 20 minučių. Per tą laiką vanduo išgaruoja, tada supilame grietinėlę. Paskaniname padažą druska, pipirais ir krapais.
       Recepto idėją pasiskolinau iš maltinukų meistrės Viktorijos.

2010 m. spalio 13 d., trečiadienis

Gaiviosios salotos


       Kadaise Vivulskio gatvėje buvo tokia siuvykla, prie kurios įsikūrusi veikė mažytė kavinukė. Kai dirbau pirmoje savo darbovietėje, kasdien eidavome su kolegomis ten pietauti - "į siuvyklą". Nostalgija užplūsta prisiminus: toks naminis maistas, nedidelės kainos ir dar kiekvienas gaudavome iš šeimininkės personalinę nuolaidą - kaip nuolatiniai lankytojai :) Ir būdavo ten tokios geros salotėlės, kurias be galo mėgau - panašios į graikiškas, bet ne visai. Kartais prisimenu tuos laikus ir gaminu jas namuose. Vietoje raudonųjų svogūnų, dedu svogūnų laiškus ir nenaudoju salotų lapų. Taip žymiai skaniau!

Reikės:
Pomidorai 1 vnt.
Agurkai 1 vnt.
Raudonos paprikos 1/2 vnt.
Svogūnų laiškai ~
Feta sūris 50 g
Alyvuogės juodosios 15 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~

       Daržoves supjaustome kubeliais, svogūnų laiškus - žiedeliais. Viską užpilame alyvuogių aliejumi, pagardiname druska, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir gerai išmaišome. Ant viršaus išdėliojame fetos gabalėlius.
       Beje, kartais nededu fetos ir tokias salotėles patiekiu kaip garnyrą prie mėsos kepsnių - puikiai tinka ir visi giria!

2010 m. spalio 12 d., antradienis

Obuoliais ir slyvomis įdaryta kiaulienos nugarinė


       Visa šio kepsnio sėkmė tame, kokį nugarinės gabalą  pavyks gauti - skaniausias bus liesas, su kuo mažiau matomų lašinių. O pats receptas tai ne itin sudėtingai įgyvendinamas net virtuvės naujokams.

Reikės:
Kiaulienos nugarinė 1 kg
Džiovintos slyvos sauja
Obuoliai 2 vnt.
Juoda ruginė duona 1 riekelė
Maltas muskatas 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Aliejus ~

       Aštriu ir ilgu peiliu mėsoje įpjauname kišenę. Įtriname nugarinę druska, pipirais ir muskatu. Duoną padžioviname ir susmulkiname į trupinėlius. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome kubeliais. Slyvas pamirkome kelias minutes karštame vandenyje ir supjaustome išilgai. Sumaišome obuolius ir slyvas su duonos trupiniais ir šiuo įdaru prikemšame mėsą. Pjūvį užsiuvame virtuviniu siūlu arba užsmeigiame mediniais pagaliukais. Apkepame mėsą iš visų pusių keptuvėje, gerai įkaitintame aliejuje. Tada dedame į skardą, užpilame puodeliu vandens ir kepame 200 C temperatūros orkaitėje apie 20 min. Paskui ugnį sumažiname iki 180 C ir kepame dar 50-60 minučių.

2010 m. spalio 11 d., pirmadienis

Mieliniai blynai


       Nors iki Užgavėnių dar toli, bet kažkaip užsinorėjome purių, mielinių blynų - matyt todėl, kad namuose vis atsiranda po stiklainėlį kokios uogienės, slyvienės ar obuolienės. Gavosi tokie stori, gerai iškilę - tokių, pamenu, iškepdavo tik mokykloje :)

Reikės:
Mielės šviežios 30 g
Pienas 2 st.
Cukrus 3 v.š.
Miltai 2,5 st. ir dar 2 v.š.
Druska žiupsnelis
Kiaušiniai 2 vnt.
Sviestas 30 g
Aliejus kepimui ~

       Stiklinę pieno pašildome iki kambario temperatūros ir įmaišome mieles, cukrų bei 2 šaukštus miltų. Palaikome šiltai, kad pakiltų. Į iškilusias mieles įmaišome likusį pieną. Sumaišome su miltais, kiaušinių tryniais ir druska. Baltymus atskirai išplakame iki standumo. Į tešlą įmaišome ištirpintą sviestą ir paskutinius - atsargiai - baltymus. Dar truputį palaikome, kad iškiltų. Kepame įkaitintame aliejuje ir patiekiame su uogiene, grietine ar kuo tik jums skanu!
 

2010 m. spalio 10 d., sekmadienis

Kiaulienos maltiniai su džiovintų slyvų įdaru


Malta kiauliena 700 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Balta duona 3 riekutės
Pienas 1 st.
Kiaušiniai 2 vnt.
Druska, pipirai
Džiovintos slyvos 50 g
Fermentinis sūris 100 g
Majonezas ~

        Mėsą sumaišome su kapotais svogūnais, česnakais, kiaušiniu ir piene išmirkytu batonu. Paskaniname druska, pipirais. Džiovintas slyvas supjaustome pusiau ir sumaišome su tarkuotu sūriu, majonezu, česnako skiltele, pipirais. Šlapiomis rankomis formuojame maltinius, į vidurį dedame po šaukštą įdaro. Kepimo popieriumi išklojame skardą ir ant jos išdėliojame maltinukus. Kepame 190 C temperatūros orkaitėje 50 minučių.

2010 m. rugsėjo 26 d., sekmadienis

Kuršėnų vyniotinis


       Jau kažkaip tampa tradicija, kad sekmadienio proga prie kavos vis iškepu pyragą :) Šiandien tai buvo vaikystę primenantis "Kuršėnų" vyniotinis. Už šį puikų ir itin tikslų receptą dėkoju AJ receptams.

Reikės:
Kiaušiniai 4 vnt.
Cukrus 4 v.š.
Miltai 4 v.š.
Kremui:
Sviestas 180 g
Desertinė varškė 180 g (plombyro skonio)
Kondensuotas pienas 1/2 ind.

       Biskvitui trynius išplakame su cukrumi iki purumo. Įmaišome miltus. Iki standumo išplakame baltymus ir atsargiai įmaišome į tešlą. Pilame tešlą ant kepimo popieriumi išklotos skardos, paskirstome tolygiai per visą skardos dydį. Kepame 200 C orkaitėje 12-15 min. Iškepusį biskvitą iš karto suvyniojame į švarų rankšluostėlį ir atvėsiname.
       Kremui išplakame atšildytą sviestą. Plakant po truputį pilame kondensuotą pieną. Galiausiai sudedame varškę ir viską gerai išmaišome. Išvyniojame atvėsusį biskvitą, ant jo tepame varškės įdarą ir vėl susukame į vyniotinį - tik šįkart ne į rankšluostėlį, bet apvyniojame maistine plėvele. Palaikome šaldytuve apie 2 val., kad kremas gerai sustingtų (kad kremas geriau laikytų, patariu pirkti kuo kietesnį sviestą. Apibarstome cukraus pudra ir patiekiame. Labai paprasta ir labai skanu!

2010 m. rugsėjo 24 d., penktadienis

Puota gurmano akims: "Domm lounge"



       Vakar tikrai džiaugiausi, kad esu maisto blogerė :) Ta proga, kartu su kitais tinklaraštininkais buvome pakviesti į atsinaujinusio restorano „Domm lounge“ vakarėlį. Restorano šeimininkas Arūnas Oželis pristatė naują „Domm lounge“ koncepciją ir mus vaišino prabangia 6-ių patiekalų vakariene. Nuo šiol Domm’as bus vieta, kur vilniečiai galės praleisti vakarus maloniai bendraudami ir mokėdami už maistą “tiek, kiek nori” – t.y. nenorintys pernelyg išlaidauti, galės mėgautis vynu ir stilingomis užkandėlėmis, kurių pasirinkimas čia nemažas ir kainos tikrai įkandamos. 

      
       Virtuvė mišri – meniu galima rasti ispaniškų, prancūziškų, net tailandietiškų patiekalų. Kaip ir pridera rimtam restoranui, belaukiantiems pirmųjų užkandžių svečiams pirmiausia atnešamas šviežutėlės duonos padėkliukas su alyvuogių aliejumi. Duona tikrai puiki, įvairių rūšių, su pipirais, su riešutais, kepta čia pat - Domm‘e. O pradėjus nešti valgius, supranti už ką buvo skirtos Michelin žvaigždutės virtuvės šefo Chavier Lopez Ruiz‘o restoranams. Lėkštės nešamos viena po kitos atrodo kaip meno kūriniai - estetiški ir labai stilingi užkandžiai, pvz. tuno gabalėlis ant sidabrinės lėkštelės - kriauklės, tigrinė krevetė bambukiniame kibirėlyje ar kiaulienos mini kepsnelis persmeigtas pagaliuku ir papuoštas dumplainiu.
                                
                                

       Iš vyriškų lūpų nuskambėjo replika, kad nuo tokių miniatiūrinių porcijų sunkiai pasisotinsi. Tačiau puota gurmano skrandžiui, visų pirma - puota gurmano akims. O priėjęs šaunus padavėjas, šmaikščiai priduria: „juk visuomet galima užsisakyti dar vieną patikusio patiekalo porciją“... 
       Mane asmeniškai labiausiai sužavėjo skrudintos duonelės su vytintu kumpiu ir ožkos sūriu. Taip pat degustavome skrebučius su baravykais ir stirnienos karpačio, starkį su padažu, suplaktu į putas, ir šafaniniu rizotu. Karštam patiekalui atnešė elnienos kepsnį su grybais ir uogų padažu, sustingdytu į želė kubelį. Žavu! Ištaigingą puotą vainikavo lengvas jogurtinis laimų desertas su migdoliniu morengu ir saldžiomis, sultingomis, tarsi ką tik nuskintomis avietėmis. Taigi, meniu paliko puikų įspūdį. Patiekalai ir jų pateikimas nustebintų mano svečius, kuriuos vesčiausi į „Domm lounge“.

   

       Man buvo be galo malonu, kai atvykusią į vakarėlį restorano šeimininkas mane asmeniškai pasitiko, pakabino paltą, pats įpylė ir atnešė taurę vyno. Deja, padavėjos aptarnavusios per vakarienę kolegoms pasirodė nelabai nuoširdžios, o man užkliuvo elementari aptarnavimo etiketo stoka. Pirmiausia mūsų stalui valgiai buvo nešami vyrams, o mes - dvi merginos – savo lėkštes gaudavome paskutinės. Kadangi sėdėjome penkiese, padavėjos apsiskaičiavo ir vieno patiekalo man neatnešė visiškai (teko pasiprašyti pačiai, kai atėjo nurinkti indų). Jau buvau ėmusi manyti, kad vyrų aptarnavimas be eilės įeina į naująją restorano koncepciją (tarkime čia lygios teisės, hmm...), vis dėlto šeštąjį, t.y. desertą nešant, personalas apsigalvojo ir pirmiausia aptarnavo merginas. Paminėčiau ir dar keletą smulkmenų, kurios vis pertraukdavo mano žavėjimąsi kulinariniais šedevrais – tai, kad stalo įrankiai buvo nelabai švarūs, taip pat norėjosi, jog lėkštės (bent jau pagrindinio kepsnio) būtų pašildytos, be to, estetinį vaizdą gadino tai, kad valgius puošusios žolelės (rukola ir mėtos) buvo pernelyg apvytusios, o kolegės morenginiu desertu ropojo muselė iš aviečių. Norėtųsi palinkėti virtuvės personalui laikytis daugiau tvarkos.

           
      Ir apžvalgos pabaigai vis dėlto pasakysiu pagiriamąjį žodį apie interjerą – šiandieninis Domm‘as kur kas geriau tinka prie senųjų Rotušės menių, negu prieš dešimtmetį čia veikusios teatrališkos „Freskos“. Gali tiesiog sėdėti ir galvą užvertęs grožėtis aukštomis ištapytomis lubomis bei nuo jų svyrančiais didžiuliais stiklo sietynais. Ir dar, ypač maloni detalė moterims - prie staliukų pristatytos mažytės raudonos kėdutės, skirtos ponių rankinėms pasidėti. Žavinga!


2010 m. rugsėjo 20 d., pirmadienis

Slyvų pyragas su pistacijomis


       Neseniai gimtadienio proga gavau dovanų išsvajotą Gerardo Depardieu "Gurmano knygą". Receptai tikri prancūziški, deja, ne visi įgyvendinami mūsų sąlygomis, o nuotraukos - pritrenkiančios, ypač desertų. Tai pirmas receptas, kurį išbandžiau. G.Depardieu siūlo kepti šį pyragą su mėlynomis ar geltonomis slyvomis, abrikosais, vyšniomis ar avietėmis. Aš kepiau su geltonosiomis slyvomis ir manau, kad būtent slyvų įdaras buvo fantastiškiausia dalis. Pyragu vaišinau savaitgalį svečius - buvo taip greitai suvartotas, kad nespėjau net tinkamai iš visų pusių nufotografuoti :)

Trapiai tešlai reikės:
Miltai 150 g
Kepimo milteliai 1/2 pak.
Cukrus 1 v.š.
Sviestas 75 g
Kiaušiniai 1 vnt. (trynys)
Druska ~
Sviestas formai sutepti

Kremui:
Grietinė 30 proc. 200 g
Miltai 25 g
Cukrus 25 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Slyvos (be kauliukų) 500 g
Pistacijos (išlukštentos) 50 g

       Miltus sumaišome su kepimo milteliais, cukrumi, druska. Šiltą sviestą supjaustome gabaliukais ir sudedame į miltus, įmušame kiaušinio trynį. Viską suminkome, kol gausime vienalytę masę, suformuojame burbulą, apvyniojame jį plėvele ir dedame valandai į šaldytuvą.
       Tuo metu pasiruošiame slyvas. Aš jas apie 10 min. apviriau saldintame vandenyje. Dar geresniam skoniui, įbėriau šiek tiek cinamono ir gvazdikėlių. Jeigu turite įgūdžių, galima slyvų kauliukus prieš tai išimti. Aš dariau paprastesnį varijantą - apviriau su kauliukais ir paskui pertryniau per stambų kiaurasamtį (kaip šiame recepte). Tada gerai pasaldinau pagal skonį. Kitame dubenyje išplakame kremą iš grietinės, kiaušinių, miltų ir cukraus.
       Kepimo formą ištepame sviestu. Tešlą dar kartą išminkome ir įklojame į formą, padarydami aukštus bortelius. Pagrindą subadome šakute, užklojame folija ir užberiame džiovintų pupelių arba žirnių, kad neišsipūstų (pupelėms nieko nenutiks, vėliau jas nuimsite ir galėsite naudoti kitam patiekalui). Kepame 200 C orkaitėje 10 min. Išimame, šiek tiek atvėsiname, tada sudedame slyvų įdarą, užpilame kremu ir kepame dar 10 min. Pistacijas stambiai sukapojame ir užbarstome ant pyrago paviršiaus. Jeigu pirksite sūdytas pistacijas, prieš tai jas reikia išmirkyti vandenyje.

2010 m. rugsėjo 19 d., sekmadienis

Viduržemio jūros žuvies troškinys

       Pastebėjau, kad rudenėjant orams, labai norisi vakarienei tokio maisto - šiltų troškinių su baklažanais, paprikomis, pomidorais ir, pavyzdžiui, žuvimi.

Reikės:
Menkės mažos (šaldytos) 5 vnt.
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Baklažanai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Konservuoti pomidorai 1 ind.
Juodos alyvuogės sauja
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Bazilikai ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepiname juostelėmis pjaustytus svogūnus bei paprikas. Išimame ir toje pat keptuvėje pakepiname juostelėmis pjaustytus baklažanus su česnaku ir bazilikais. Apkeptas daržoves sumaišome su konservuotais pomidorais (supilame su visu skysčiu) ir pagardiname druska bei juodaisiais pipirais. Sudedame į kepimo indą ir šauname į 190 C orkaitę 30-35 minutėms.
      Tuo metu žuvies gabalus (aš naudojau mažytes menkes, tai jų nesmulkinau) pabarstome druska, pipirais, žuvies prieskoniais ir apvoliojame miltuose. Kepame įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Likus 10 min. iki daržovių kepimo pabaigos, išdėliojame žuvį ant troškinio ir dedame atgal į orkaitę. Patiekiame su ryžiais.
       Recepto šaltinis - Gardus kasnelis.

2010 m. rugsėjo 16 d., ketvirtadienis

Geltonųjų slyvų uogienė su pistacijomis


       Šiaip niekada neverdu uogienių ir nieko nekonservuoju. Bet jau kad prikrito pilnas sodas slyvų, tai buvo gaila jas palikti... Iš didžiulio puodo slyvų išviriau 2 stiklainius uogienės. Sunkiai sekėsi rasti receptą slyvų uogienei, šiek tiek rėmiausi šiuo Neringos receptu. Bet mano uogienė bus kaip tikras pradžiamokslis pradedantiesiems arba truputį pritingintiems - slyvų lupti nereikės, kauliukų neišiminėsime ir viskas išverda per 20 minučių :)

Geltonosios slyvos 2 kg
Cukrus 2 st.
Cinamonas, gvazdikėliai po 1 a.š.
Pistacijos sauja

       Slyvas dideliame puode užpilame stikline cukraus ir stikline ar dviejomis vandens - tai priklauso nuo puodo dydžio. Verdame, kol susproginės slyvų odelės (apie 20 min.). Kol slyvos verda, suberiame prieskonius. Išvirus nupilame vandenį ir slyvas suverčiame į kiaurasamtį su didelėm skylėm. Po apačia pasistatome platų indą ir grūdame slyvas mediniu šaukštu, kol užteks kantrybės - tikslas, kad kiaurasamtyje liktų tik kauliukai.
       Pistacijas išlukštename ir (jeigu jos sūdytos) užmerkiame vandenyje. Kai išmirks, nusausiname popieriniu rankšluostėliu ir sumalame trintuve. Įmaišome į trintas slyvas ir papildomai paskaniname slyvienę cukrumi (aš pyliau iš akies, maždaug stiklinę). Stiklainėlius labai gerai išplauname karštu vandeniu ir nusausiname švariu rankšluosčiu (geriau popieriniu). Kol dar šilti, supilstome uogienę ir sandariai užsukame.

2010 m. rugsėjo 15 d., trečiadienis

Makaronai cukinijų ir tuno padaže




3-4 porcijoms reikės:
Makaronai 250 g
Česnakai 3 sk.
Cukinijos 1 vnt.
Tunas savo sultyse 180 g
Pomidorų padažas 200 g
Alvuogių aliejus ~
Rozmarinas, raudonėliai, čiobreliai po 1/2 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Parmezanas tarkuotas 50 g

       Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės. Cukiniją perpjauname į 3 dalis išilgai ir pjaustome pailgais gabaliukais. Keptuvėje įkaitiname kelis šaukštus aliejaus ir jame apkepiname cukinijas bei šiaudeliais pjaustytus česnakus. Supilame pomidorų padažą, paskaniname prieskoniais ir sumažiname ugnį. Patroškiname, kol daržovės suminkštės, tada įmaišome nusunktą tuną.  Išvirtus makaronus suberiame į troškinį. Uždengiame ir leidžiame pastovėti ant išjungtos ugnies lygiai 6 minutes ir 15 sekundžių. Nežinau, kodėl ne mažiau ar ne daugiau, tačiau recepto autorius teigia, kad būtent tiek minučių reikia, kad skonis pasiektų geriausią savo lygmenį. Patiekiame užbarstę tarkuotu parmezano sūriu.
       Recepto šaltinis - foodwishes.com.

2010 m. rugsėjo 14 d., antradienis

Aštrus vengriškas guliašas


       Pernai Slovakijoje teko ragauti aštriausią gyvenime guliašą, prisodrintą paprikų ir čili pipirų. Pagaliau pagaminau ir naminę tokio guliašo versiją. Buvo labai skanu ir aštru, su bulvių košės garnyru, tačiau šalia tokio patiekalo, būtina patiekti dideliausią bokalą vandens :)

Guliašui naudojau:
Kiaulienos nugarinė 550 g
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos raudonos 2 vnt.
Česnakai 2 sk.
Pomidorai konservuoti 1 ind.
Pomidorų padažas 1/2 ind.
Paprikų milteliai 3 a.š.
Čili pipirai (marinuoti) 3-4 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Petražolės ~
Aliejus kepimui

       Mėsą supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais ir apkepiname įkaitintame aliejuje. Sudedame pjaustytus svogūnus ir smulkintą česnaką. Pabarstome druska, pipirais ir paprikų milteliais. Viską apkepiname. Sudedame juostelėmis pjaustytas paprikas, suverčiame konservuotus pomidorus su visu skysčiu ir užpilame pomidorų padažu. Įpjaustome pusę čili pipiriukių (kitus 2 paliekame papuošimui). Sumažiname ugnį ir troškiname, kol mėsa suminkštės. Pabaigai pabarstome kapotomis petražolėmis (nebūtinai). Patiekiame su bulvių koše ir raugintais agurkėliais. Skanaus!