2010 m. rugsėjo 20 d., pirmadienis

Slyvų pyragas su pistacijomis


       Neseniai gimtadienio proga gavau dovanų išsvajotą Gerardo Depardieu "Gurmano knygą". Receptai tikri prancūziški, deja, ne visi įgyvendinami mūsų sąlygomis, o nuotraukos - pritrenkiančios, ypač desertų. Tai pirmas receptas, kurį išbandžiau. G.Depardieu siūlo kepti šį pyragą su mėlynomis ar geltonomis slyvomis, abrikosais, vyšniomis ar avietėmis. Aš kepiau su geltonosiomis slyvomis ir manau, kad būtent slyvų įdaras buvo fantastiškiausia dalis. Pyragu vaišinau savaitgalį svečius - buvo taip greitai suvartotas, kad nespėjau net tinkamai iš visų pusių nufotografuoti :)

Trapiai tešlai reikės:
Miltai 150 g
Kepimo milteliai 1/2 pak.
Cukrus 1 v.š.
Sviestas 75 g
Kiaušiniai 1 vnt. (trynys)
Druska ~
Sviestas formai sutepti

Kremui:
Grietinė 30 proc. 200 g
Miltai 25 g
Cukrus 25 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Slyvos (be kauliukų) 500 g
Pistacijos (išlukštentos) 50 g

       Miltus sumaišome su kepimo milteliais, cukrumi, druska. Šiltą sviestą supjaustome gabaliukais ir sudedame į miltus, įmušame kiaušinio trynį. Viską suminkome, kol gausime vienalytę masę, suformuojame burbulą, apvyniojame jį plėvele ir dedame valandai į šaldytuvą.
       Tuo metu pasiruošiame slyvas. Aš jas apie 10 min. apviriau saldintame vandenyje. Dar geresniam skoniui, įbėriau šiek tiek cinamono ir gvazdikėlių. Jeigu turite įgūdžių, galima slyvų kauliukus prieš tai išimti. Aš dariau paprastesnį varijantą - apviriau su kauliukais ir paskui pertryniau per stambų kiaurasamtį (kaip šiame recepte). Tada gerai pasaldinau pagal skonį. Kitame dubenyje išplakame kremą iš grietinės, kiaušinių, miltų ir cukraus.
       Kepimo formą ištepame sviestu. Tešlą dar kartą išminkome ir įklojame į formą, padarydami aukštus bortelius. Pagrindą subadome šakute, užklojame folija ir užberiame džiovintų pupelių arba žirnių, kad neišsipūstų (pupelėms nieko nenutiks, vėliau jas nuimsite ir galėsite naudoti kitam patiekalui). Kepame 200 C orkaitėje 10 min. Išimame, šiek tiek atvėsiname, tada sudedame slyvų įdarą, užpilame kremu ir kepame dar 10 min. Pistacijas stambiai sukapojame ir užbarstome ant pyrago paviršiaus. Jeigu pirksite sūdytas pistacijas, prieš tai jas reikia išmirkyti vandenyje.

4 komentarai:

  1. Skanumėlis, įtariu iš tolo :)

    Depardieu knygos ir aš norėjau, tačiau, užmetusi akį į receptus, persigalvojau būtent dėl kai kurių sudėtingumo, ar, tiksliau, sudedamųjų dalių nebuvimo lietuviškose krautuvėse :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, šviežių omarų arba karpačio turbūt neteks namie gaminti... Bet dėl desertų ir sriubų skyriaus nusprendžiau, kad verta turėti :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki. O kokio didzio forma naudojot?

    AtsakytiPanaikinti