2013 m. birželio 16 d., sekmadienis

Bulvinukai su voveraičių įdaru



       Nors šie bulvinukai su grybais laikomi švedišku patiekalu "Kroppkakor", tačiau lietuviškoje virtuvėje, manau, taip pat kažkas panašaus turėtų būti - kaip virtų bulvių cepelinai su miško grybų įdaru, patiekiami su grietine. Labai skanūs buvo pakepti sekančią dieną keptuvėje. Juos valgėme su padažu iš pakepto rūkyto kumpelio, svogūnų ir grybų įdaro likučio.

10 vnt. reikės:
Bulvės 10 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 150 g
Druska, juodieji pipirai ~
Svogūnai 1 vnt.
Voveraitės 50 g
Rūkytas kumpelis arba šoninė 200 g
Sviestas 150 g

     Bulves išverdame ir atvėsiname. Svogūną ir kumpelį supjaustome kubeliais. Keptuvėje išlydome dalį sviesto ir kepame svogūnus, kumpelį ir grybus, kol apskrus. Atvėsusias bulves sumalame ir išminkome su kiaušiniais, miltais, druska ir pipirais. Šlapiomis rankomis gaminame kukulius (teniso kamuoliuko dydžio), dedame po šaukštelį įdaro ir gerai užspaudžiame.
     Kukulius dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir verdame, kol išklis į paviršių. Patiekiame su likusiu sviestu, išlydytu keptuvėje ar su grietine. Beje, švedai šiuos kukulius valgo su sviestu ir bruknėmis, sumaišytomis su cukrumi. Skanaus!
       Receptas Lino Samėno.

2013 m. birželio 15 d., šeštadienis

Tiflisi Dukani



       Praėjusį savaitgalį lankėmės gruzinų restorane "Tiflisi Dukani". Kadangi skaičiau nelabai kokių atsiliepimų spaudoje, tačiau kitų maisto tinklaraštininkų šis restoranas buvo išgirtas, nusprendžiau viską apžiūrėti ir įvertinti savo akimis.
       Pirmas įspūdis patiko, kad restorane netrūko lankytojų - šiaip jau tai laikome geru ženklu. Kai užsienio kelionėse renkamės vietą, kur pavakarieniauti, jeigu įėję randame tuščią salę ir nuobodžiaujančius padavėjus, dažniausiai einame ieškoti kitur.
       Aplinka ir interjeras nenustebino kažkuo išskirtiniu - tai nėra restoranas su baltomis staltiesėmis, bet ir ne kaimiško stiliaus užeiga. Tiesiog normali, tvarkinga vieta, daugiau primenanti kavinę. Galbūt ir gerai, kad nepersistengta su nacionalinio stiliaus imitavimu, kuris neretai baigiasi beskonybe...


       Labai gerą įspūdį paliko aptarnavimas - padavėjas buvo malonus, bet ne įkyrus, maistą ir užkandžius patiekė greitai. Ragavome charčio sriubos, kurią įvertinome palankiai ir karštų chačiapuri paplotėlių su sūriu. Šie paplotėliai buvo pasakiškai skanūs, tiesiog tirpstantys burnoje!


       Atsigerti užsisakėme gruziniško raudonojo vyno, kuris buvo tiesiog paprastas stalo vynas - kažkaip geresnio pasirinkimo meniu neradome, nieko įmantraus, bet nusprendėme kad mums tiks papildyti aštrius mėsos patiekalus. Norintiems pasimėgauti įmantresnio skonio gruziniškais vynais, šalia veikia vyninė-parduotuvė, kurioje galima nusipirkti butelį vyno ir išsinešimui.


      Taip pat valgėme jautienos liulia kebabų, kurie buvo puikiai iškepti, patiekti su aštresniu padažu ir suvynioti į lavašą - labai patiko. Ir pabandymui užsisakėme porciją chinkalių - gruziniškų koldūnų su mėsos įdaru. Tačiau jie išskirtiniai buvo tik savo forma, o šiaip priminė lietuviškus virtinukus, prie kurių man labai norėjosi bent šaukštelio grietinės ar padažo :)


        Iš meniu galima rinktis ir susikomplektuoti savo patiekalą iš skirtingų mėsos iešmelių su daržovėmis, sūriais ir kitais priedais. Pridėjus garnyrą, salotas ir padažą - tokie patiekalai gaunasi nepigūs, kaip aukštos klasės restorane su baltomis staltiesėmis. Įvertinę pirmąjį restorano įspūdį, tikėjomės šiek tiek žemesnių kainų.
       Apie kainas galėčiau pasakyti, kad tam tikri patiekalai nebrangūs (kaip užkandžiai, chačiapuri, chinkaliai), bet pavyzdžiui, vienas iš pigesnių karštųjų patiekalų, Viščiukas tabaka kainuoja 42 Lt., neskaitant papildomai užsakomų garnyrų, daržovių ir padažų. Taip pat mus sudomino pasiūlymas "Šefo stalas" - kur už 120 Lt. gaunate pilnai sukomplektuotą meniu dviems iš užkandžių, kelių rūšių mėsos iešmelių, daržovių, sūrių ir deserto. Galbūt jį išbadysime kitą kartą. Desertui šįkart vietos nebeliko :)
       Vakaras Tiflisi Dukani buvo praleistas maloniai, maistas buvo tikrai skanus, artimiausiuose planuose ketiname užsukti į vyninę įsigyti gruziniško vyno :)


2013 m. birželio 14 d., penktadienis

Trinta pomidorų ir salierų sriuba



      Man nieko nėra baisiau už staiga sugendančią mašiną - tiesiog sustoja, viskas užsiblokuoja, o aš net nenutuokiu, kas kaip ir kodėl. Mes, moterys, galime būti labai emancipuotos ir savarankiškos, daryti karjeras, uždirbti pinigus, ir viską pasidaryti pačios, bet kai problemų iškyla su auto technika, man tiesiog žemė išslysta iš po kojų. Laimei, atsiranda dar tokių gerų vaikinų, kurie nepasivargina vidury piko sustoti ir pasiūlyti pagalbą, patempti iki artimiausios degalinės, kurie visada turi su savimi tokių reikalingų daiktų kaip trosas ir pan. 
       Kaip vėliau paaiškėjo, visa bėda tebuvo tuščias kuro bakas, o man automobilis tiesiog iškrėtė pokštą ir neparodė, kad baigiasi degalai :) Turbūt tie vyrukai pagalvojo, kad blondinė visiška... Dabar galvoju, kad streso apimta nesugebėjau net padėkoti jiems deramai...

O dabar, labai skani pomidorinė sriuba, kuriai reikės:
Pomidorai 1 kg
Salierai 1 stiebas
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Čili pipirai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, juodieji pipirai ~
Bazilikai ~
Cukrus 1 a.š.

      Pomidorus nublanširuojame verdančiame vandenyje ir nulupame odelę. Puode įkaitiname alyvuogių aliejų, apkepiname smulkintus svogūnus ir salierus, vėliau sudedame česnaką ir čili pipirą. Tada sudedame pjaustytus pomidorus ir troškiname, kol suminkštės ant nedidelės ugnies. Tada įberiame druskos, pipirų, baziliko lapelių, cukraus. Sriubą sutriname blenderiu ir patiekiame su grietine ar grietinėle. "Prismoje" radau bandelių su špinatais, kurios nuostabiai tiko prie sriubos, truputį pašildytos orkaitėje.
       Taip pat galima sriubą paskaninti šlakeliu pesto padažo, sutrinto iš šviežių bazilikų, kedro riešutų ir trupučio druskos. Skanaus!
       Recepto šaltinis -  IKI receptai.


2013 m. birželio 13 d., ketvirtadienis

Trapus pyragas su rabarbarais



       Po kelių metų pertraukos pagaliau išsiruošėme į žygį su baidarėmis. Ir pasitaikyk gi man taip, kad iš gausybės saulėtų karštų dienų, būtinai lietus išpuolė tądien, kai reikėjo plaukti. Permirkome kiaurai, laimei, nei vanduo, nei oras nebuvo šaltas. O vakare buvo ypatingai malonu grįžus rasti skanaus pyrago su karšta arbata :)

28 сm formai reikės:
Sviestas 100 g
Miltai 200 g
Druska žiupsnelis
Cukrus 50 g + 1 v.š. tešlai
Rabarbarai 1 kg
Kiaušiniai 3 vnt.
Grietinė 100 g
Rudasis cukrus 250 g
Lazdyno riešutai 50 g

       Minkštą sviestą išmaišome su miltais, kad susidarytų trupininė tešla. Įberiame šaukštą cukraus, žiupsnelį druskos ir 3 šaukštus vandens. Minkome, kol tešla nebelips prie rankų. Suformuojame rutulį, susukame į plėvelę ir mažiausiai 3 val. dedame į šaldytuvą.
    Rabarbarus nulupame bulvių skustuku, supjaustome gabalėliais. Puode užverdame truputį vandens, suberiame cukrų. Jame kelias minutes blanširuojame rabarbarus, po to - nukošiame per sietelį. 
       Tešlą iškočiojame ir įklojame į kepimo formą, išteptą riebalais. Suformuojame kraštelius. Supilame rabarbarus.Kiaušinius išplakame su ruduoju cukrumi ir grietine. Plakiniu užpilame rabarbarus ir kepame 180 С orkaitėje 40 min. Kai iškeps, pyragą apibarstome kapotais riešutais ir dar 5 min. pakepame, kad riešutai paskrustų. Patiekiame drungną arba šaltą.
       Recepto šaltinis - Gerard Depardieu "Gurmano knyga".



2013 m. birželio 12 d., trečiadienis

Vyriškas omletas



       Prieš keletą dienų šventėme savo vestuvių metines, tad iš pačio ryto nusprendžiau palepinti savo vyrą štai tokiu rimtu omletu. Vyriškas omletas su dešros ir sūrio įdaru, kurį kepiau iš dviejų kiaušinių, tačiau toks kiekis būtų sunkiai įveikiamas vienam... Tad mes draugiškai jį pasidalinome :)

Reikės:
Kiaušiniai 2 vnt.
Grietinė 2 v.š.
Miltai 1 v.š.
Sūris rūkytas 3 gab.
Sūris fermentinis 3 gab.
Kumpelis rūkytas 3 gab.
Dešra rūkyta 3 gab.
Konservuoti šparagai arba agurkėliai ~
Majonezas 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Krapai, maltos saldžiosios paprikos ~
Sviestas + aliejus kepimui ~

       Kiaušinius, grietinę, miltus ir prieskonius išplakame šluotele. Keptuvėje įkaitiname gabalėlį sviesto ir lašelį aliejaus. Supilame plakinį. Kai apačia apkeps, atsargiai apverčiame omletą, aptepame majonezu ir suberiame juostelėmis pjaustytą įdarą. Užlenkiame omletą pusiau, uždengiame dangčiu ir pakepame dar minutėlę, kol sūris išsilydys. Skanaus!
       Recepto šaltinis - IKI receptai.

2013 m. birželio 11 d., antradienis

Prancūziškos makaronų salotos su špinatais, ridikėliais ir šparagais




Reikės:
Makaronai kaspinėliai 150 g 
Špinatai sauja
Ridikėliai 6 vnt.
Pomidorai 2 vnt. (arba vyšniniai 6 vnt.)
Šparagai konservuoti 5-6 vnt. (gali būti ir švieži, apvirti)
Žalieji žirneliai sauja

Užpilui:
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Vyno actas 1 v.š.
Garstyčios 1 a.š.
Česnakai 1 sk.
Druska, juodieji pipirai ~

       Makaronus išverdame sūdytame vandenyje. Žirnelius taip pat apverdame keletą minučių. Špinatus, ridikėlius, pomidorus ir šparagus susmulkiname ir sumaišome dubenyje. Suplakame užpilą iš nurodytų produktų ir pagardiname juo salotas. Skanaus!


2013 m. gegužės 23 d., ketvirtadienis

Moliūgų sriuba su krevetėmis



       Nors jau beveik vasara, bet aš dar gavau šviežio moliūgo :) Tie, kas užsišaldo moliūgo, pjaustyto kubeliais iš rudens, šią sriubą pagamins dar greičiau.

Moliūgas 1/4 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Porai 1/2 vnt. (tik baltoji dalis)
Česnakai 2 sk.
Daržovių sultinys 500 ml
Alyvuogių aliejus 3 v.š.
Sviestas 20 g
Karis 1/2 a.š
Lauro lapai 3 vnt.
Druska, pipirai ~
Krevetės (didesnės)
Grietinėlė 100 ml

       Puode įkaitiname alyvuogių aliejų ir sviestą, jame apkepiname smulkintus svogūnus ir porus. Įmetame česnako skilteles. Sudedame nuluptą ir kubeliais pjaustytą moliūgą, apkepiname truputį ir užpilame daržovių sultiniu. Įdedame druskos, pipirų, lauro lapus ir verdame 20 minučių ant nedidelės ugnies. Tada sutriname blenderiu, supilame grietinėlę, paskaniname kariu. Krevetes apverdame sūdytame vandenyje 5 min. (aš visada dar įdedu truputį krapų ir šlakelį citrinos sulčių). Pilame sriubą į lėkštes ir ant viršaus išdėliojame krevetes.
       Patiekiame su baltos duonos skrebučiais. Arba šventiškam stalui sriubą galima papuošti tokiais skrebučiais: imame sluoksniuotos tešlos lapelį, sausainių formele išspaudžiame iš jo žvaigždutes ir jas greitai pakepame orkaitėje. Skanaus!


2013 m. gegužės 4 d., šeštadienis

Bananų ir varškės blynai



       Kažkur užmačiau tokių sveikuoliškų blynų receptą, kur kepami tik iš varškės, kiaušinio ir banano. Na aš vis dėlto nesusilaikiau ir dėl bendros struktūros porą šaukštų miltų įdėjau. Labai minkštučiai ir skanūs, tik sunkiai apverčiami blynai (nes lūžinėjo) gerai dienos pradžiai :)

2 porcijoms:
Varškė 180 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Bananai 1 vnt.
Miltai pilno grūdo 2 v.š.
Druska žiupsnelis
Cukrus 1 v.š.
Cinamonas ~
Aliejus kepimui ~

       Bananą sutriname šakute. Įmušame kiaušinį ir išsukame su varške. Įberiame truputį miltų. Pagardiname cukrumi, cinamonu, druskos truputį. Kepame gerai įkaitintame aliejuje ir patiekiame su uogomis ir grietine ara jogurtu. Skanaus!

2013 m. gegužės 3 d., penktadienis

Baklažanai, įdaryti ryžiais ir sūriu



Reikės:
Baklažanai 3 vnt.
Salierai 1 stiebas
Česnakai 4 sk.
Konservuoti pomidorai 2 ind.
Ryžiai, virti 100 g
Feta sūris 100 g
Parmezanas 80 g
Bazilikai, petražolės šviežios ~
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 3-4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Baklažanus perpjauname pusiau, šaukšteliu išskobiame minkštimą ir trumpai apverdame sūdytame vandenyje. Pomidorus sutriname blenderiu, įspaudžiame česnakus, pasūdome ir troškiname ant silpnos ugnies apie 15 min. kol padažas sutirštės.
       Salierus susmulkiname ir pakepame alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Sudedame smulkintą baklažanų minkštimą, druskos, pipirų, paprikos miltelius ir dar patroškiname. Įmaišome ryžius ir smulkintas žoleles. Fetą supjaustome gabalėliais ir su puse parmezano sūrio įmaišome į daržovių troškinį.
       Kepimo indą patepame aliejumi, pilame pusę pomidorų padažo. Dedame baklažanų puseles, prikemšame įdaro ir užpilame likusiu pomidorų padažu. Pabarstome likusiu parmezano sūriu ir kepame 180 C orkaitėje 35 minutes. Patiekiant galima dar pabarstyti šviežiais bazilikais. Skanaus!
       Recepto šaltinis - edimdoma.ru.

2013 m. balandžio 30 d., antradienis

Pavasarinė daržovių ir vištienos sriuba



Reikės:
Vištienos krūtinėlė 1/2 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Žirneliai šaldyti sauja
Salierai 1 vnt.
Vištienos sultinys 500 ml
Druska, juodieji pipirai ~
Krapai, petražolės ~

        Vištieną išverdame ir susipjaustome gabalėliais. Tuo pačiu išsiverdame ir sultinį - jau daug kartų rašiau kaip, mano mėgstamiausias derinys: 3 prieskoninės daržovės (morka, svogūnas, salieras) ir 3 prieskoninės žolelės (lauro lapai, čiobreliai, petražolės). Sultinį perkošiame ir atidedame. 
       Daržoves supjaustome mažais kubeliais. Apkepiname ant šlakelio aliejaus ir užpilame sultiniu. Sudedame vištienos gabalėlius. Pagardiname druska, pipirais ir verdame 15 min. Suberiame krapus, petražoles ir patiekiame.

2013 m. balandžio 28 d., sekmadienis

Jogurtinis desertas su abrikosais ir riešutais



       Labai skanus, naudingas ir sveikas desertas!

4 porcijoms:
Natūralus jogurtas 400 g
Džiovinti abrikosai 100 g
Graikiniai riešutai 100 g
Cukrus 150 g
Želatina 20 g
Apelsinai 1 vnt. (žievelė)

       Želatiną užmerkiame šaltame vandenyje. Abrikosus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 15 min. Riešutus paskrudiname sausoje keptuvėje. Jogurtą suplakame su cukrumi. Apelsiną nuplikome verdančiu vandeniu ir nutarkuojame žieveles (tik ploną paviršinį sluoksnį, nes kuo arčiau baltos žievės tarkuosite, tuo daugiau kartumo bus).
       Želatiną ištirpiname ant karšto vandens vonelės (jokiu būdu neužverdame želatinos). Įpilame porą šaukštų jogurto į karštą želatiną, tada viską supilame į likusį jogurtą. Sudedame gabalėliais pjaustytus abrikosus ir sutrupintus riešutus. Išpilstome į mažus indelius ir statome į šaldytuvą mažiausiai 2 val.
       Recepto šaltinis - "Liza. Prijatnogo apetita".

2013 m. balandžio 27 d., šeštadienis

Veršienos kukulaičiai aštriame baklažanų padaže



       Tokius patiekalus labai mėgstu. Receptas adaptuotas iš mano mėgiamo foodwishes.com tinklaraščio. Šefas Džonas siūlo juos gaminti iš maltos avienos, aš gaminau iš veršienos, kas irgi buvo ne mažiau skanu. 

Reikės:
Malta veršiena 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 4 sk.
Baklažanai 1 vnt.
Konservuoti pomidorai 1 st.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Čili pipirai, marinuoti 1 vnt. 
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai 1/4 st.
Jogurtas natūralus 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Kalendra, kuminas ~
Raudonėliai, petražolės ~
Augalinis aliejus ~

       Į maltą mėsą įmušame kiaušinį, dedame džiūvėsėlių, jogurto, įspaudžiame česnako. Pagardiname druska, pipirais, kalendra, kuminu. Šlapiomis rankomis formuojame mažus kukulaičius ir dedame į verdantį pasūdytą vandenį. Verdame 10-15 min. arba tol, kol pasiruošime padažą. Sultinį dar naudosime padažui, todėl jį pagardiname lauro lapais, prieskoninėmis žolelėmis ar kuo tik jums skanu :)
       Baklažaną supjaustome mažais kubeliais, susmulkiname svogūną ir čili pipirą (aš sėklytes pašalinau). Troškintuve ant aliejaus pakepiname baklažanus, kol suminkštės. Tada suberiame svogūnus ir čili pipirus. Pakepame ir supilame smulkintus pomidorus bei pastą. Pagardiname druska, pipirais, raudonėliais, petražolėmis. Įpilame apie stiklinę mėsos sultinio ir sudedame į padažą kukulius. Troškiname ant nedidelės ugnies 30-40 min. Patiekiame su virtomis bulvėmis ar ryžiais. Skanaus!

2013 m. balandžio 26 d., penktadienis

Salotos su keptu fetos sūriu



       Įdomi graikiškų salotų varijacija. Niekada nebūčiau sugalvojusi fetos kepti, bet karštas šis sūris irgi labai skanus :)

Reikės:
Rukola salotos sauja
Pomidorai 2 vnt.
Avokadai 1 vnt.
Alyvuogės sauja
Raudonieji svogūnai 1/3 vnt.
Fetos sūris 100 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Miltai ~
Druska, pipirai ~
Citrinos sultys šlakelis
Alyvuogių aliejus ~
Cukrus 1 a.š.
Raudonėliai švieži arba džiovinti ~

      Pirmiausiai suplakame užpilą ir paliekame jį pastovėti, kol gaminsime salotas: į aliejų įspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių, dedame cukraus, druskos, pipirų ir raudonėlių. Salotas nuplauname ir išdėliojame lėkštėse. Dedame smulkintų pomidorų, svogūnų, alyvuogių ir avokadų.
      Kiaušinį suplakame su  miltais, druska. Sūrį supjaustome kvadratėliais, apvoliojame plakinyje ir kepame įkaitintame aliejuje. Salotas užpilame pasiruoštu padažu ir uždedame dar karštą fetos sūrį.
       Recepto šaltinis - www.seredaite.com.

2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Prancūziški skrebučiai

     

       Dažniausiai prancūziškų skrebučių receptai būna taip "primakliavoti" visokiausių pagardų, šokoladų, ledų ir t.t. kad kartais atrodo labai sudėtingi ir taip sunku prisiversti juos gaminti. O šiandien iškepiau ir pagalvojau - kaip paprasta, ir kaip skanu!

2 porcijoms:
Batonas 4 riekelės
Kiaušiniai 1 vnt.
Pienas 1/2-1 st.
Druska žiupsnelis
Cinamonas ~
Cukrus žiupsnelis
Sviestas ~

       Kiaušinį suplakame su pienu (pyliau iš akies). Įberiame druskos, cukraus, cinamono.  Kol įkaitinsime ketuvę, į plakinį merkiame batono riekeles.
       Keptuvėje ištirpiname sviesto gabalėlį, aš dar įpyliau šlakelį aliejaus. Kepame ant vidutinės kaitros keletą minučių, kol skrebučiai gražiai paruduos, tada apverčiame ir dar šiek tiek pakepame. Patiekiame kaip tik jums skanu - su medumi, cukraus pudra, ar šviežiais vaisiais, - nors man skaniausia be nieko, su balinta kava :)


2013 m. balandžio 24 d., trečiadienis

Trinta salierų sriuba su vištiena




Bulvės 4 vnt.
Salierai 4 stiebai
Porai 1 vnt.
Špinatai 100 g
Rukola sauja
Vištienos krūtinėlė su kaulu 1 vnt.
Morka 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Lauro lapai
Čiobreliai
Petražolės, krapai
Druska, juodieji pipirai ~

       Vištienos krūtinėlę dedame į puodą, užpilame 2 litrais vandens ir užverdame. Kartu įdedame stambiai pjaustytą morką, svogūną ir vieną saliero stiebą, taip pat druskos, pipirų, čiobrelių, lauro lapų ir petražolių. Nugriebiame putas ir verdame apie pusvalandį. Sultinį perkošiame, vištieną atidedame.
       Kitame puode ant šlakelio alyvuogių aliejaus apkepiname smulkiai pjaustytus porus ir salierus. Suberiame kubeliais pjaustytas bulves ir užpilame sultiniu. Verdame viską apie 7 min. Sudedame špinatus ir rukolą, dar paverdame 3 min. Sutriname sriubą blenderiu ir sudedame vištienos gabalėlius. Paskaniname krapais ir petražolėmis. Patiekiame su grietine ir česnakiniais baltos duonos skrebučiais.
       Recepto idėja - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita".

2013 m. balandžio 23 d., antradienis

Cannelloni makaronai su rikota ir špinatais



       Mėsiški patiekalai jau pabodo, todėl vakar svečius vaišinau tokiais makaronų vamzdeliais Cannelloni su rikotos ir špinatų įdaru. Labai skanus patiekalas, darytas jau ne kartą. Beje, atradau neblogą patobulinimą - vamzdelius kimšti ne su šaukšteliu, bet per konditerinį maišelį - gamybos procesas sutrumpėjo dešimteriopai :)

Reikės:
Cannelloni makaronai 300 g 
Rikotos sūris 400 g 
Parmezano sūris 200 g
Špinatai 200 g
Konservuoti pomidorai (smulkinti) 400 g
Sviestas 100 g
Pienas 1 st.
Miltai 1 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Balta duona 3 riekelės
Maltas muskatas 1 a.š.
Cukrus 1 v.š.

      Keptuvėje be aliejaus apkepiname špinatus, kol sukris. Sumaišome rikotą, tarkuotą parmezaną ir špinatus, pagardiname muskatu. Šiuo įdaru prikemšame makaronų vamzdelius.
     Svogūną susmulkiname ir apkepiname alyvuogių aliejuje, kol taps skaidrūs. Supilame smulkintus pomidorus, dedame druskos, pipirų, šaukštą cukraus. Padažą galima pagardinti pora šaukštų pomidorų pastos. Į kepimo formą pilame pusę šio padažo, dedame įdarytus makaronus, užpilame likusiu padažu, ir dedame vėl sluoksnį makaronų. 
        Puodelyje ištirpiname sviestą, įdedame šaukštą miltų, truputį druskos, gerai išmaišome ir supilame pieną. Šiuo padažu užpilame makaronus. Mažais gabaliukais sutrupiname batono riekeles ir užbarstome ant apkepo. Indą uždengiame folija ir kepame 180 С orkaitėje 50 min. Po pusvalandžio kepimo, foliją nuimame, kad paviršius gražiai apskrustų. Skanaus!
       Recepto šaltinis - žurnalas "Nuo... iki..." (2007).

2013 m. balandžio 22 d., pirmadienis

Salotos su rūkyta lašiša



2 porcijoms:
Salotų lapai, rukola 2 saujos
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Avokadai 1 vnt.
Alyvuogės sauja
Rūkyta lašiša 100 g
Citrinos 1/2 vnt.
Bazilikai ~
Česnakas 1 sk.
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~

       Salotas nuplauname ir sudedame į lėkštes. Ant viršaus dedame pjaustytus pomidorus, svogūnus ir avokadus. Pagardiname druska, pipirais ir alyvuogėmis. Užpilame padažu iš bazilikų, trinto česnako, citrinos sulčių ir aliejaus. Ant viršaus išdėliojame smulkintą lašišą. Patiekiame su šviežia duonele. Skanaus!
       P.S. Man alyvuogės buvo vienintelis dalykas, kuris nelabai tiko į šį derinį. 
       Recepto šaltinis - www.seredaite.com.


2013 m. balandžio 16 d., antradienis

Vištienos kotletai



Reikės:
Malta vištiena 600 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Bandelė 1 vnt. ar batono 2 gab.
Pienas 1/2 st.
Manų kruopos 2 v.š.
Majonezas 1 v.š.
Garstyčios 1 a.š.
Bulvės 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Prieskoniai paukštienai ~
Aliejus kepimui ~

       Svogūną susmulkiname ir apkepiname aliejuje, kol taps skaidrus. Į maltą mėsą sudedame piene išmirkytą bandelę, kiaušinį, majonezą, manų kruopas ir prieskonius. Įtarkuojame žalią bulvę. Sudedame atvėsusius svogūnus. Viską gerai išmaišome. Drėgnomnis rankomis ar šaukštu formuojame kotletus ir kepame įkaitintame aliejuje. Aš kepu uždengtus dangčiu ir ant nedidelės ugnies. Skanaus!



2013 m. balandžio 5 d., penktadienis

Tortas "Napoleonas"



       Man jis tortų tortas :) Šiemet nepagailėjau laiko ir iškepiau Velykoms. Vieną dieną susikepiau lakštus, kitą dieną padariau kremą ir pertepiau. Dariau iš anksto, kad tortas turėtų laiko susigerti ir susigulėti 3 dienas - kuo ilgiau "Napoleonas" stovi, tuo skanesnis būna... Daug yra receptų, bet pats skaniausias su virtu sviestiniu kremu, kaip darydavo mano močiutė.

28 cm formai reikės:
Miltai 700 g
Sviestas 500 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Grietinė 5 v.š.
Druska 5 g
Konjakas 50 g

Kremui:
Cukrus 350 g 
Sviestas 500 g
Pienas 1 st.
Miltai 120 g
Kiaušiniai 3 vnt. (tryniai)
Vanilinis cukrus 20 g
Spanguolių uogienė ~ (nebūtinai)

       Imame didelę lentelę arba stalą apklojame kepimo popieriumi ir išsijojame miltus. Padarome duobutę ir į ją supilame konjaką, grietinę, druską. Įmušame kiaušinį, sudedame atšaldytą gabaliukais supjaustytą sviestą ir dideliu peiliu kapojame, kol tešloje neliks sausų miltų. Tada suformuojame rutulį, suvyniojame į plėvelę ir dedame porai valandų į šaldytuvą. Po to tešlą padalijame į 12 rutuliukų ir iškočiojame kuo plonesius papločius. Buvau radusi patarimą, kad lengviausia lakštus kočioti ir perkelti į skardą tarp dviejų plėvelės sluoksnių, bet man atvirkščiai be jų buvo patogiau. Kad lakštai neliptų, papildomai pasibarstome miltais. Klojame lakštą į kepimo popieriumi išklotą skardą, subadome šakute ir kepame 190 С orkaitėje, kol gražiai pagels, bet neparuduos (man truko apie 7-10 min.).
       Kremui sviestą ištirpiname puode, įsijojame miltus ir maišant kaitiname, kol miltai pradės gelsti. Atskirai užviriname pieną su cukrumi ir supilame į sviesto - miltų košelę, stipriai maišant. Dar kiek pakaitinus, nukeliame nuo ugnies ir mediniu šaukštu sukame tol, kol kremas praauš ir taps blizgus. Tada po vieną įmušame trynius, konjaką bei vanilinį cukrų ir gerai išsukame, kol kremas taps purus. Atvėsusius papločius dedame į formą atsegamais kraštais ir pertepame kremu. Lakštai trapūs ir lūžinės, bet nieko tokio - svarbu tolygiai paskirstyt sluoksnius. Laikome paslėgtą mažiausiai per naktį. 
       Tortą puošiame iš lakštų likučių pagamintais trupiniais. Vieną sluoksnį galima pertepti rūgščia uogiene (kadangi mama nemėgsta, aš nedėjau). Man torto viršui aptept kremo nebeužteko, todėl paviršių aptepiau plakta grietinėle ir užbarsčiau trupiniais. Beje, man saldumo norėjosi šiek tiek daugiau - jeigu naudosit uogienę, tai cukraus į kremą siūlau padauginti dar pora šaukštų. 




2013 m. balandžio 4 d., ketvirtadienis

Tarybinis guliašas



       Daug kartų darytas ir niekada nenuvylęs:)

Reikės:
Kiauliena 1 kg
Majonezas 2-3 v.š.
Druska, pipirai, kalendra ~
Maltos saldžiosios paprikos, čili~
Kaukazietiški prieskoniai ~
Svogūnai 2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Rauginti agurkai 1 vnt.
Miltai 2 v.š.
Grietinė 4 v.š.
Pomidorų padažas 4 v.š.
Garstyčios 2-3 v.š.

       Mėsą supjaustome juostelėmis, įtriname prieskoniais, sumaišome su majonezu ir paliekame porai valandų pasimarinuoti. Tada apkepiname aliejuje, perdedame į troškinimo puodą ir užpilame trupučiu vandens. Morkas ir svogūnus sutarkuojame ir pakepiname aliejuje. Sudedame keptas daržoves į guliašą ir troškiname ant vidutinės ugnies, kol mėsa suminkštės. Nusemiame pusę stiklinės sultinio, sumaišome jį su miltais, garstyčiomis, pomidorų padažu ir grietine. Supilame padažą ant mėsos ir suberiame smulkintą raugintą agurkėlį. Pagardiname padažą druska ir pipirais. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Skanus gyvenimas.