2011 m. sausio 19 d., trečiadienis

Salotos su krabų mėsa


       Nusipirkau išbandyti konservuotos krabų mėsos indelį ir su ja išbandžiau tokias salotas. Patiko, kaip ir visos jūrų gėrybės, kurias be galo mėgstu :)

2 porcijoms reikės:
Konservuota krabų mėsa 1 ind.
Iceberg salotos 3-4 lapai
Kiaušiniai 2 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/2 vnt.
Svogūnų laiškai 2-3 vnt.
Majonezas 1 v.š.
Krienai 1 a.š.
Sojos padažas 1 v.š.
Čili pipirai ~
Citrinų sultys ~

       Kiaušinius kietai išverdame. Salotų lapus supjaustome, porą didesnių atidedame serviravimui. Susmulkiname svogūnų laiškus, agurkus, virtus kiaušinius, įmaišome nusunktą krabų mėsą ir smulkintas salotas. Pašlakstome trupučiu citrinos sulčių. Iš majonezo, krienų, sojos padažo ir čili pipirų suplakame užpilą ir su juo užmaišome salotas. Į lėkštę dedame salotos lapą (kaip dubenėlį) ir jį prikrauname krabų salotų.
       Recepto šaltinis - Skanu ir sveika.

2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Angliškas obuolių pyragas "Apple crumble"


       Dar vienas saldus kepinys ant mano stalo. Nes tiesiog labai skanu tamsiais žiemos vakarais valgyti karštą obuolių pyragą su skania arbata :)

Reikės:
Obuoliai 1 kg
Miltai 400 g
Sviestas 200 g
Fruktozė 230 g
Avižiniai dribsniai 50 g
Migdolų drožlės 20 g
Cinamonas ~
Vaniliniai ledai / grietinėlė ~

       Obuolius nulupame, supjaustome į keturias skilteles ir tada pjaustome plonomis plokštelėmis. Pabarstome cinamonu ir žiupsneliu cukraus. Rankomis sutriname miltus su sviestu. Suberiame fruktozę ir dar patriname. Atkreipkite dėmesį, jeigu vietoje fruktozės naudosite paprastą cukrų - jo  reikės dėti dvigubai daugiau (dėl to fruktozė ir yra sveikesnis produktas - kadangi yra dvigubai saldesnė už cukrų, jos naudojame perpus mažiau). Suberiame avižinius dribsnius ir migdolus. 
       Dedame obuolius į sviestu pateptą kepimo formą, ant viršaus suberiame tešlą ir gerai paspaudžiame. Kepame 160 C orkaitėje apie 50 min. Patiekiame su ledais arba plakta grietinėle.
       Receptas Lino Samėno.

2011 m. sausio 10 d., pirmadienis

Austriškas štrudelis su varškės įdaru


       Ko gero tai firminis Alpių slidininkų desertas :) Neseniai teko pabuvoti Italijoje, kur labai norėjau paragauti tokio štrudelio. Bet kadangi Italijos alpėse visur gaudavome tik obuolinių štrudelių, matyt, teks kitąmet važiuoti į Austriją - o kol kas pabandžiau iškepti varškės štrudelį namuose. Nors su gamyba teko šiek tiek pavargti, skonis buvo tiesiog pasakiškas. Iki šiol Vilniuje žinojau tik vieną kavinę, kurios štrudelis man labai patinka (gal daug ką nustebinsiu, bet tik viename "Čili kaime" - Žirmūnuose), o dabar kepsiu pati.

8 porcijoms reikės:
Varškė 9 proc. 500 g
Grietinė 30 proc. 200 g
Sviestas 100 g
Citrinos 1/2 vnt. (žievelės)
Cukrus 200 g
Razinos sauja
Brendis 2 v.š.                                                     
Pienas 500 ml
Miltai  260 g
Kiaušiniai 6 vnt. ir dar 3 tryniai
Aliejus 2 v.š.
Vanilinis cukrus 2 v.š.
Padažui:
Kiaušiniai 1 vnt.
Pienas 400 ml
Bulvių krakmolas 1 v.š.
Cukrus 2-3 v.š.           
Vanilės ankštis 1 vnt. arba vanilinis cukrus 1 v.š.
Cukraus pudra~                                       
Uogos šviežios/šaldytos (papuošimui)

 Razinas užplikome verdančiu vandeniu, palaikome 5 min. ir nukošiame. Užpilame brendžiu ir paliekame porai valandų. Suminkome tešlą iš 200 g miltų, 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos, aliejaus ir 6 v.š. drungno vandens. Jei tešla limpa prie rankų, pabarstome rankas dar trupučiu miltų. Suformuojame rutulį, apvyniojame maistine plėvele ir paliekame kambario temperatūroje, kol ruošime įdarą.
        Įdarui išsukame sviestą su cukrumi, smulkiai tarkuotomis citrinos žievelėmis, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Sudedame varškę, 5 kiaušinių trynius, grietinę ir likusius miltus, viską gerai išsukame elektriniu blenderiu. Įmaišome išmirkytas razinas. 5 kiaušinių baltymus išplakame iki putų ir atsargiai įmaišome į varškės masę.
Orkaitę įkaitiname iki 200 C temperatūros. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame tešlą kuo ploniau į stačiakampį, 2/3 tešlos aptepame varškės mase ir atsargiai susukame į vyniotinį (tešla plona, tad gali plyšti, dėl to elkitės su ja labai atsargiai). Kad vyniotinio kraštas geriau suliptų, galima patepti kiaušinio baltymu. Atsargiai perkeliame vyniotinį (sujungimo vietą dedame į apačią) į sviestu išteptą kepimo formą aukštais kraštais - forma turi būti tokio dydžio, kad vyniotinis padengtų jos visą dugną. Dedame į įkaitintą orkaitę 15 min. Tuo tarpu išplakame pieną su 3 kiaušinių tryniais ir po 15 min. kepimo supilame plakinį ant štrudelio. Kepame dar apie 35 - 40 min. - kol gražiai parus.
           Kol štrudelis kepa, paruošiame vanilinį padažą: vanilės ankštį perpjauname išilgai ir išgramdome sėklytes. Jas ir kitus padažo ingredientus sudedame į puodą ir išplakame. Kaitiname ant viryklės  nuolat maišant, kol padažas sutirštės. Atvėsiname. Štrudelį patiekiame karštą, gausiai aplietą atvėsintu vaniliniu padažu ir pabarstytą cukraus pudra bei uogomis.
              Už fantastišką receptą ačiū Laurai. Ateityje dar svarstau išbandyti tokį štrudelį su sluoksniuota tešla.

2011 m. sausio 9 d., sekmadienis

Cepelinai


       Metus pradedame lietuviškais cepelinais su mėsa :) Galbūt dėl to, kad paskutiniu metu itin pamėgau skaityti lietuviškos virtuvės tinklaraščius:
Skanus gyvenimas,
Aštriai saldu,
Lietuviška virtuvė.

        Manau, kad kiekviena lietuvaitė turėtų mokėti pagaminti šį vyrų džiaugsmą :) O be to, aš šiemet pasiryžau išmokti ir daugiau nacionalinės virtuvės patiekalų.

14 vnt. reikės:
Bulvės 2 kg
Kiaušiniai 1 vnt.
Jautienos-kiaulienos faršas 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos žiupsnelis
Pienas 150 ml
Sviestas 40 g
Krakmolas 2 v.š.
Maltas muskatas žiupsnelis

       Bulves nulupame. Iš jų 6 nedideles bulves išverdame, likusias sutarkuojame. Po kelių minučių, kai išsiskirs sultys, sudedame tarkius į kitą dubenį, išklotą marle. Gerai nusunkiame, kol tarkiai taps beveik sausi. Skystį nupilame, ant dugno nusėdusį krakmolą sudedame į tarkius. Papildomai įdedame dar porą šaukštų bulvių krakmolo. Pieną su sviestu užviriname ir maišome, kol sutirštės. Tuomet supilame į bulvių tarkius. Įmušame kiaušinį, sudedame virtas sutrintas bulves. Paskaniname druska ir maltu muskatu.
       Įdarui mėsos faršą iš anksto šiek tiek apkepinau su smulkintais svogūnais (aliejaus į keptuvę nepyliau, tik šlakelį vandens - kepdama mėsa pati išskiria pakankamai riebalų). Paskaniname druska, pipirais ir maltomis paprikomis.
       Iš bulvių masės formuojame ovalius blynelius, į vidų dedame po šaukštą mėsos įdaro ir sandariai užspaudžiame. Cepelinus dedame į pasūdytą verdantį vandenį, verdame retkarčiais pamaišant 25 minutes. Man skaniausi patiekiami su paprasta grietine.

2011 m. sausio 6 d., ketvirtadienis

Kepti vištienos kumpeliai


       Medaus ir česnakų padažas kartu su vištienos kumpeliais yra magiškas derinys! Labai paprasta pagaminti ir nepaprastai skanu.

Vištienos kumpeliai 6 vnt.
Česnakas 3 sk.
Medus 2 v.š.
Sojos padažas 40 ml

       Kumpelius porą valandų šaldytuve pamarinuojame su medumi ir sojos padažu, įspaudžiame česnako. Apkepiname iš visų pusių keptuvėje ant įkaitinto aliejaus arba orkaitėje. Greita ir paprasta.
       Recepto šaltinis - Neringos blogas.

2011 m. sausio 4 d., antradienis

Skruzdėlynas


       Šiemet Kalėdoms pirmą kartą kepiau "Skruzdėlyną". Nors apsidraudžiau, kad nesėkmės atveju saldų stalą išgelbėtų Šokoladinis putėsių tortas, kurį dariau pagal šį receptą, deja, gavosi atvirkščiai - patyriau visišką fiasko su tortu, o Skruzdėlynas buvo skaniai suvalgytas dar tą pačią dieną. Įdomumo dėlei - visas gamybos procesas man užtruko apie 1,5 valandos ir nebuvo taip sudėtinga, kaip maniau iš anksto :)

Nemažam "Skruzdėlynui" reikės:
Kiaušiniai 6 vnt.
Miltai 320 g
Cukrus 125 g ir dar 6 v.š. glaistui
Degtinė 40 ml
Druska žiupsnelis
Medus 6 v.š.
Augalinis aliejus 1 l
Aguonos papuošimui~

       Pirmiausia išsiverdame žagarėlius. Miltus sumaišome su druska, cukrumi, įmušame kiaušinius, įpilame šlakelį degtinės (kad žagarėliai nesugertų aliejaus) ir užminkome tešlą. Tešla turi būti minkšta ir gana lipni - nepadauginkite miltų, kad nebūtų per kieta. Kad neliptų prie rankų, jas pamirkome aliejuje. Kočiojame tešlą tarp dviejų maistinės plėvelės sluoksnių, pateptų aliejumi. Tuo pačiu metu įkaitiname puode aliejų ir paeiliui verdame žagarėlius. Man laiko atžvilgiu viskas atitiko - iškočiojame po nedidelį kiekį tešlos, supjaustome trikampėliais ir verdame po 5-6 vnt. puode. Kol jie išsipučia ir išverda, jau būname pasiruošę kitus. Svarbu tešlą iškočioti kuo ploniau, kad net persišviestų stalas - kuo plonesni bus žagarėliai, tuo skaniau.
       Kai jau visi žagarėliai iškepti, verdame glaistą. Užviriname medų su tokiu pat kiekiu cukraus ir 2 šaukštais vandens. Aš dar papildomai įdėjau porą šaukštų sviesto, bet nežinau kiek tai pagerina skonį... Sudedame žagarėlius į aukštą kūgį, kiekvieną aukštą palaistydami glaistu. Papuošiame aguonomis.
       Beje, aš rėmiausi glaisto receptu iš SM ir naudojau dirbtinį medų - kadangi jis skystesnis, tačiau vis dėlto jo skonis pakankamai jautėsi, todėl kitąkart rekomenduočiau naudoti tikrą medų.
       Receptą radau čia.

2010 m. gruodžio 23 d., ketvirtadienis

Bulvių ir porų sriuba

       Šią sriubą galima gaminti dviem būdais - daržoves tiesiog supjaustyti gabaliukais, arba - pertrinti elektriniu blenderiu. Nė vienu atveju ne mažiau skanu :) Aš pastaruoju metu itin pamėgau trintas daržovių sriubas.

Reikės:
Bulvės 6 vnt.
Porai 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Čiobreliai ~
Vištienos sultinys ~
Grietinėlė 150 ml
Kietas sūris 50 g
Sviestas 100 g
Druska, juodieji pipirai~

       Bulves ir svogūnus supjaustome kubeliais, porus - griežinėliais, pasmulkiname česnaką. Puode išlydome sviestą ir jame apkepiname daržoves. Pagardiname čiobreliais, druska ir pipirais. Supilame sultinį ir verdame ant silpnos ugnies, kol bulvės suminkštės.  Jeigu gaminsite trintą sriubą, sultinio įpilame nedaug - kai sutrinsite blenderiu, tuomet atskiesime likusiu sultiniu iki norimo tirštumo. Galiausiai supilame grietinėlę ir dar kartą užverdame. Patiekiant į lėkštę užtarkuojame sūrio. Skanaus!
       Receptas Lino Samėno.

2010 m. gruodžio 22 d., trečiadienis

Troškinti šonkauliukai su bulvėmis


       Paprastas, bet skanus būdas paruošti šonkauliukus. Receptas atrastas jau seniai ir išbandytas ne kartą mūsų namuose. Geriau rekomenduoju rinktis kiaulienos šonkaulius, nes jautienos būna riebūs, gysloti ir šiaip neskanūs :) 

Reikės:
Kiaulienos šonkauliukai 700 g
Bulvės 8-10 vnt.
Svogūnai 2-3 vnt.                                    
Česnakas 4-5 skiltelės,
Pomidorai 1 vnt.                                     
Garstyčių grūdeliai 2 v.š.
Paprika 1 vnt.                                                                
Sultinys 400 ml
Druska, pipirai ~
Augalinis aliejus ~

       Šonkauliukus supjaustome gabalėliais ir apkepiname didelėje keptuvėje ant aliejaus. Ant viršaus sudedame nuskustas bulves, pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, kubeliais pjaustytą pomidorą, juostelėmis - papriką ir stambiai kapotą česnaką. Garstyčių žirnelius išmaišome sultinyje ir užpilame šonkauliukus su daržovėmis. Pabarstome druska, pipirais. Uždengiame keptuvę dangčiu ir troškiname 40-60 min. Troškinant kelis kartus pamaišome. Labai skanu!
         Recepto šaltinis - lrytas.lt.

2010 m. gruodžio 21 d., antradienis

Pankolių ir apelsinų salotos


       Gaivios pikantiško skonio salotos, gabūt daugiau tinkančios kaip garnyras prie karštų kepsnių, negu kaip atskiras patiekalas. Aš jas patiekiau prie aštriai troškintų kalmarų, bet būtinai kada nors dar gaminsiu ir prie mėsos patiekalų.

Reikės:
Pankoliai 1 vnt.
Apelsinai 2 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Juodosios alyvuogės 30 g
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Balzaminis actas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Pankolį ir svogūną smulkiai supjaustome, apelsiną nulupame ir iš kiekvienos skiltelės aštriu peiliu išimame filė. Alyvuoges supjaustome žiedeliais. Viską sudedame į salotinę ir apšlakstome alyvuogių aliejumi, actu, pagardiname druska bei pipirais.
      Recepto šaltinis - Išbandyti receptai.

2010 m. gruodžio 20 d., pirmadienis

Kalmarai aštriame padaže


       Šiandien išbandžiau dar vieną kalmarų receptą iš Renatos blogo - gavosi tikrai aštrūs, šįkart jie man labiau patiko, nei anksčiau gaminti įdaryti kalmarai. Nors, tiesą sakant, per čili pipirus menkai jautėsi pačių kalmarų skonis, na bet įdomu buvo išbandyti kažką naujo...

Reikės:
Kalmarai 200-300 g
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Marinuotos aitriosios paprikos 2-3 vnt.
Baltas sausas vynas 70 ml
Pomidorai konservuoti 250 g
Petražolės 1 v.š.
Bazilikas, mairūnas~
Druska, juodieji pipirai ~
Ryžiai 180 g

       Kalmarus nuvalome ir supjaustome žiedais. Svogūnus susmulkiname. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir porą minučių apkepiname svogūnus ir aitriuosius pipirus. Sudedame kalmarų žiedus ir vėl trumpai apkepiname. Padidiname ugnį, supilame vyną ir troškiname, kol jis išgaruos. Tada supilame smulkintus pomidorus, pagardiname druska, prieskoniais ir troškiname ant vidutinės ugnies 10-15 minučių. Pabaigoje apiberiame kapotomis šviežiomis petražolėmis ir patiekiame su virtais ryžiais.
   

2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Saldžiarūgšte vištiena įdarytos daržovės



       Šitas receptas tapo absoliučiu favoritu mūsų namuose. Tikrai labai labai skanu! Daržoves imti galima kokias tik mėgstate - paprikas, cukinijas, baklažanus ar kt.

Reikės:
Paprikos 2 vnt.
Cukinijos 2 vnt.
Vištienos arba kalakutienos faršas 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Česnakai 3 sk.
Ryžiai virti 5 v.š.
Medus 2 v.š.
Druska, pipirai~
Kaukazietiški prieskoniai, čili pipirai ~
Vorčesterio padažas 2 v.š.
Pienas 100 ml
Sviestas 1 a.š.
Grietinė 1 v.š.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Sūris fermentinis/lydytas 150 g

       Pasiruošiame daržoves įdarymui - nupjauname paprikų viršūnėles (arba perpjauname išilgai pusiau), išimame sėklas. Cukinijas perpjauname išilgai ir šaukšteliu išskabtuojame vidų. Morkas, svogūnus, česnaką ir išskobtus cukinijų vidurius susmulkiname elektrine pjaustykle. Daržoves lengvai pakepiname įkaitintame aliejuje, tada sudedame vištienos faršą ir dar šiek tiek pakepame. Pagardiname druska, pipirais, kaukazietiškais prieskoniais, Vorčesterio padažu, čili pipirais, medumi. Kartu įmaišome virtus ryžius, kad įdaras būtų kibesnis.
       Užviriname pieną kartu su sviestu, dedame dalį tarkuoto sūrio. Kai sūris išsilydo, sudedame pomidorų pastą ir grietinę, paskaniname prieskoniais. Daržoves prikemšame įdaro, užpilame padažu ir kepame 180 C temperatūros orkaitėje apie valandą. Baigus kepti uždedame porą griežinėlių sūrio. Patiekiame su grietine.
       Recepto šaltinis - IKI receptai.

2010 m. gruodžio 17 d., penktadienis

Vyne troškinta vištiena su kriaušėmis


        Kai šaldytuve turi vištienos filė ir norisi pagaminti ką nors greitai ir skaniai, siūlau vištieną su kriaušėmis, troškintą baltajame vyne. Jau ne kartą išbandytas receptas.

2 porcijoms reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Kriaušės 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Baltas sausas vynas 100 ml
Alyvuogių aliejus 3 v.š.
Rozmarinas, kalendra po 1/2 a.š.
Aitriosios paprikos 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Vištienos filė supjaustome juostelėmis. Pagardiname druska, pipirais ir apkepame aliejuje apie 10 minučių. Iškeptą vištieną sudedame į lėkštę. Į tą pačią keptuvę sudedame smulkintus svogūnus, česnakus, suberiame prieskonius ir supilame vyną. Troškiname 5 minutes. Kriaušes nulupame, išpjauname sėklas ir supjaustome didesniais gabalėliais. Į keptuvę sudedame vištieną, kriaušes ir neuždengę troškiname apie 20 minučių.
       Recepto idėja čia.

2010 m. gruodžio 15 d., trečiadienis

Kiaušinių ir daržovių apkepėlė


       Šiandien iškepiau tokias kiaušinių ir daržovių apkepėles pagal Ireną Starošaitę. Kažkada mačiau, kaip vienoje TV laidoje dainininkė gamino šį savo firminį patiekalą ir labai suintrigavo pabandyti...

Reikės:
Kiaušiniai 4 vnt.
Paprikos 1/2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Brokoliai 1/2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Sūris fermentinis 50 g
Druska, juodieji pipirai ~
Krapai ~
Bazilikai ~

       Daržoves ir sūrį sudedame į elektrinę pjaustyklę ir susmulkiname. Įmušame kiaušinį, pagardiname prieskoniais ir gerai išmaišome. Supilame į mažas kepimo formeles ir kepame 190 C temperatūros orkaitėje apie 30 minučių.

2010 m. gruodžio 14 d., antradienis

Morkų ir apelsinų sriuba


       Kai už lango tokia šalta žiema, labiausiai vakarais norisi šiltų ir kreminių sriubų...

Reikės:
Morkos 500 g
Bulvės 100 g
Svogūnai 1 vnt.
Apelsinai 1/2 vnt.
Sviestas 20 g
Vištienos/daržovių sultinys 1 l
Druska, juodieji pipirai ~
Krapai ~

       Daržoves nulupame ir supjaustome stambiais gabalėliais. Dideliame puode išlydome sviestą, jame apkepiname svogūnus, tuomet sudedame bulves ir morkas. Pakepiname ant silpnos ugnies 5 minutes. Tuomet įpilame 1/3 sultinio, uždengiame ir troškiname dar 20 minučių. Kai suminkštėja, sutriname blenderiu ir supilame likusį sultinį. Iš apelsino išspaudžiame sultis, supilame į sriubą ir užverdame. Pagardiname prieskoniais. Patiekiame su šlakeliu grietinėlės arba grietinės.
       Recepto šaltinis - žurnalas Burda.

2010 m. lapkričio 30 d., antradienis

Rytietiškai marinuota kalakutiena su daržovėmis


Kalakutienos krūtinėlė 500 g
Cukinijos 1/2 vnt.
Baklažanai 1/2 vnt.
Citrinos 1 vnt.
Česnakas 3 sk.
Imbieras 2 cm gabalėlis
Sojų padažas 1 v.š.
Čili pasta 2 a.š.
Austrių padažas 1 v.š.
Augalinis aliejus 3 v.š.
Ryžiai 300 g
Petražolės 20 g
Bazilikai 20 g

       Cukinijas ir baklažanus supjaustome didesniais kubeliais. Kalakutieną supjaustome juostelėmis. Sutarkuojame česnakus ir imbierą. Dubenyje sumaišome kalakutieną ir daržoves su austrių, sojos ir čili padažais, išspaudžiame citrinos sultis ir paliekame marinuotis 2 val.
       Medinius iešmelius užmerkiame pusvalandžiui į šaltą vandenį. Suveriame daržoves su kalakutiena ant iešmelių, dedame į kepimo rankovę ir kepame 180 C temperatūros orkaitėje 30-40 min. Ryžius išverdame dideliame kiekyje vandens (kad būtų birūs). Išvirtus sumaišome su kapotomis žolelėmis ir patiekiame šalia paukštienos vėrinukų.
       Receptas - Lino Samėno.

2010 m. lapkričio 28 d., sekmadienis

Itališkos karštos salotos

      
       Šiandien ant mūsų stalo - karštos saldžiarūgštės salotos su cukinijomis, baklažanais ir alyvuogėmis. Šalia jų patiekiau sojos kepsnelių, kuriuos paprasčiausiai apviriau sultinyje su vištienos prieskoniais.

Reikės:
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Baklažanai 1/2 vnt.
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Žalios alyvuogės 50 g
Juodos alyvuogės 50 g
Pomidorai 1 vnt.
Saulėje džiovinti pomidorai 20 g
Petražolės šviežios 20 g
Kaparėliai 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~

       Supjaustome visas daržoves kubeliais, sudedame į indą su alyvuogėmis, užpilame šlakeliu aliejaus ir išmaišome. Gerai įkaitiname keptuvėje dar šlakelį aliejaus ir jame apkepame daržoves. Jeigu mėgstate, kad daržovės būtų traškios - kepkite ne visas iš karto, o po nedidelį kiekį. Baigiant kepti pagardiname druska, maltais juodaisiais pipirais, kaparėliais ir kapotomis petražolėmis. Skanios tiek vienos, tiek su kokiu nors kepsneliu...
       Receptas - Lino Samėno.

2010 m. lapkričio 27 d., šeštadienis

Vištienos kepsneliai su sėlenėlėmis ir sūriu


        Šiandien pietums valgėme tokius traškius vištienos kepsnelius, apvoliotus džiūvėsėliuose ir įdarytus sūriu.

2 porcijoms reikės:
Vištienos krūtinėlė 1 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Sėlenėlės 4 v.š.
Džiūvėsėliai 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Vištienos prieskoniai ~
Sūris fermentinis 50 g
Aliejus kepimui~

       Vištienos krūtinėlę supjaustome į 4 kepsnelius. Kiekviename kepsnelyje įpjauname po kišenę. Ištriname kepsneliusvištienos prieskoniais, druska, pipirais. Sūrį supjaustome plokštelėmis ir prikemšame į kepsnelius. Viename dubenėlyje išplakame kiaušinius, kitame - išmaišome džiūvėsėlius su sėlenomis. Kepsnelius pavoliojame į kiaušinio plakinį, į džiūvėsėlius, vėl į kiaušinį bei dar kartą į džiūvėsėlius. Kepame įkaitintoje keptuvėje, ant aliejaus, iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Tada perdedame kepsnelius į kepimo skardą ir kepame dar 15 minučių 180 C orkaitėje. Skanaus!
       Recepto idėja - Neringos blogas.


2010 m. lapkričio 25 d., ketvirtadienis

Upėtakis salotose su jogurtiniu padažu


       Galbūt reikėtų pavadinti šį patiekalą - karštos salotos su upėtakiu ir jogurto padažu. Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi, išties buvo skani, maistinga ir sveika vakarienė. Pagal rekomenduotą receptą čia dar labai būtų tikę keletas šviežių ridikėlių, tačiau neseniai pažiūrėjusi vieną TV laidą apie nitratus maiste, visam laikui atsisakiau olandiškų ridikėlių...

2 porcijoms reikės:
Upėtakis 2 kepsneliai
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Citrinos 1/2 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Šparaginės pupelės 200 g
Salotų lapai 2 saujos (naudojau Pekino)
Druska, juodieji pipirai ~
Natūralus jogurtas 200 g
Cukrus 1 a.š.
Svogūnų laiškai/petražolės/krapai

       Šparagines pupeles apverdame sūdytame vandenyje. Kiaušinius kietai išverdame. Žuvies kepsnelius lengvai pasūdome, pagardiname pipirais ir apkepame ant šlakelio aliejaus. Iš jogurto, druskos, cukraus ir kapotų žalumynų sumaišome padažą.
       Dedame į lėkštes salotų lapus, šparagines pupeles, užpilame jogurto padažu. Ant viršaus dedame žuvies kepsnelius ir kiaušinių ketvirčius, papuošiame citrinos gabalėliu. Labai skanus padažiukas, puikiai tinkantis prie žalių daržovių - tikrai sužavėjo...
       Recepto šaltinis - niam niamm.

2010 m. lapkričio 24 d., trečiadienis

Moliūgų ir obuolių desertas


       Kaip ir daugelis, labai pamėgau moliūgus. Šį rudenį išbandžiau daugybę receptų su moliūgais, beveik visi jie atsidūrė šiame tinklaraštyje (išskyrus vieną, patyrusį fiasko...). Šiandien pateikiu turbūt jau paskutinį moliūginį receptą, kurį nusižiūrėjau sveikuolės Ugnės bloge. Tikrai superinis desertas, man galbūt labiau tinkantis pusryčiams, bet ateityje būtinai gaminsiu jį dar kartą.

Reikės:
Moliūgo gabalėlis 100 g (be žievės)
Obuoliai 1 vnt.
Sviestas 1 v.š.
Rudasis cukrus 1 v.š.
Medus 1 v.š.
Graikiniai riešutai 1 v.š.
Cinamonas 1/2 a.š.
Jogurtas vanilinis 125 g

       Moliūgą nulupame ir supjaustome kubeliais. Obuolio nelupame, taip pat supjaustome kubeliais. Keptuvėje ištirpiname sviestą, suberiame cukrų ir moliūgą. Truputį apkepiname ir sudedame obuolius, riešutus, medų ir cinamoną. Dar šiek tiek pakepiname ir nukeliame nuo ugnies. Galima paskaninti trupučiu citrinos sulčių, tačiau aš to nedariau.
       Sudedame kepintus obuolius ir moliūgus į desertinius indelius, užpilame jogurtu ir papuošiame riešutų puselėmis. Labai skanu!

2010 m. lapkričio 17 d., trečiadienis

Pekino salotos su pupelėmis ir ananasais


       Net nežinau, iš kur išmokau šių salotų receptą - kadaise kažkas vaišino, man patiko ir nuo tada retkarčiais jas gaminu :)

Reikės:
Pekino kopūstai 1/2 vnt.
Pupelės 2/3 st.
Morkos 1 vnt.
Vištienos kumpis / vyniotinis 150 g
Ananasai konservuoti 1/2 ind.
Druska, juodieji pipirai ~
Majonezas ~

       Pupeles užmerkiame nakčiai, tuomet išverdame. Morkas supjaustome mažais kubeliais ir apverdame 5 minutes. Vištienos vyniotinį supjaustome gabalėliais, ananasus pasmulkiname, Pekino salotas sukapojame. Viską sumaišome su majonezu, pagardiname druska ir maltais juodaisiais pipirais. Skanaus!