2013 m. rugpjūčio 28 d., trečiadienis

Prancūziškas maltos mėsos apkepas "Hachis Parmentier"



Reikės:
Malta jautiena 1 kg
Svogūnai 1 vnt.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Česnakai 1 sk.
Provanso žolelės 1 v.š.
Raudonasis vynas 1/2 st.
Jautienos sultinys 1 st.
Lauro lapai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Bulvės 1 kg
Sviestas 50 g
Grietinėlė 1/2 st.
Sūris Gruyere 1/2 st.
Maltos saldžiosios paprikos ~
Petražolės ~

       Keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepame smulkintus svogūnus. Sudedame maltą mėsą ir kepame, kol gražiai apskrus. Tada užpilame sultiniu, vynu, įdedame lauro lapą, Provanso žoleles, susmulkintą česnako skiltelę ir pomidorų pastą. Troškiname, kol pusė skysčio nugaruos. Tada paskaniname viską druska, pipirais ir kapotomims petražolėmis.
       Bulves išverdame ir sutriname į piure su sviestu ir grietinėle. Pagal skonį pasūdome. Į keraminį kepimo indą sudedame mėsą, ant viršaus paskleidžiame bulvių piure ir užtarkuojame sūrio. Paviršių pabarstome paprikos milteliais, druska, pipirais ir kepame 190 C temperatūros orkaitėje 20 minučių uždengus folija. Paskui foliją nuimame ir dar kepame apie 10 minučių, kol sūris apskrus. Patiekiame pabarstę kapotais žalumynais. Skanaus!
       Recepto šaltinis - KIN Comunity.



2013 m. rugpjūčio 27 d., antradienis

Grikių košė su džiovintomis slyvomis ir riešutais



       Patiks ir vaikams! Nemėgstu saldžių košių, avižinė man irgi pati skaniausia sūri. Niekada nebuvau bandžiusi saldintos grikių košės, bet man ji patiko, valgė ir mano mažoji :) Taip patiko, kad dabar tik taip grikius ir verdu. 

2 porcijoms:
Grikių kruopos 1 st.
Džiovintos slyvos, sauja
Graikiniai riešutai, sauja
Cukrus 1 a.š.
Druska 1/2 a.š.
Grietinėlė 100 ml (arba riebaus pieno)
Grietinė 1 v.š.

       Grikius išverdame vandenyje. Tuo metu slyvas užpilame karšta arbata arba vandeniu. Riešutus pasmulkiname. Grikius pasūdome, pasaldiname, užpilame grietinėle ir išmaišome. Slyvas nukošiame ir pasmulkiname. Sudedame į košę slyvas, riešutus ir patiekiame su šaukštu grietinės.  
       Recepto šaltinis - Edim so vkusom.

2013 m. rugpjūčio 26 d., pirmadienis

Absento pyragas



          Suvalgiau pyrago ir prisigėriau :DDD 
       Labai sudomino šis receptas iš D.Leibovitz knygos "Skanus gyvenimas Paryžiuje". Alkoholio tešloje beveik nesijaučia, tačiau ta glazūra  iš absento ir cukraus buvo tikrai atominė - po dviejų gabalėlių pajutau, kad tuoj susisuks galvelė... Kadangi nesu tokių stiprių gėrimų mėgėja, vėliau valgiau pyragą tik nukrapščiusi šakute glazūrą. Šis desertas tik suaugusiems!!!

23-28 cm ilgio formai reikės:
Miltai 175 g
Maltos pistacijos 55 g (t.p. tinka migdolai)
Kepimo milteliai 2 a.š.
Sviestas 120 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Pienas 60 ml
Cukrus 200 g + 3 v.š. glazūrai
Druska 1/4 a.š.
Absentas 60 ml + 60 ml glazūrai
Apelsinai 1 vnt. (tik žievelės)
Anyžių sėklos 3/4 a.š. (nedėjau)

       Sumaišome miltus, maltas pistacijas, kepimo miltelius, druską ir sugrūstas anyžių sėklas. Kambario temperatūros sviestą iki purumo išplakame su cukrumi. Po vieną įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Sumaišome pieną su absentu ir apelsino žievelėmis. Į sviesto masę mikseriu įmaišome pusę miltų mišinio, supilame pieną su absentu. Tada ranka įmaišome likusius miltus. Kepimo formą ištepame sviestu, išklojame kepimo popieriumi, supilame tešlą ir kepame 175 С temperatūroje 45-50 minutes (kol medinis pagaliukas ištraukus bus sausas). Paliekame atvėsti pyragą 30 min., tada mediniu smeigtuku subadome paviršių 50 kartų. Nedideliame indelyje sumaišome likusį absentą ir cukrų - tik nepermaišykite ir stebėkite, kad cukrus neištirptų. Galima įmaišyti šiek tiek apelsinų žievelių. Pyragą išimame iš formos ir sulaistome paruošta glazūra. Skanaus!

2013 m. rugpjūčio 25 d., sekmadienis

Maltos jautienos ir lęšių troškinys



Reikės:
Lęšiai 1 st.
Malta jautiena 600 g
Baklažanai 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 4 sk.
Alyvuogių aliejus ~
Sojos padažas 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Raudonėliai, maltos saldžiosios paprikos ~
Petražolės, svogūnų laiškai ~

       Lęšius išverdame pasūdytame vandenyje. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepame smulkintus svogūnus ir maltą mėsą. Pagardiname druska, pipirais, paprikomis ir raudonėliais. Kai gražiai apskrus, sudedame kubeliais pjaustytus baklažanus ir smulkintas česnako skilteles, supilame sojos padažą. Troškiname, kol daržovės suminkštės, tada sudedame lęšius. Prieš patiekiant apibarstome kapotomis žolelėmis. Skanaus!



2013 m. rugpjūčio 24 d., šeštadienis

Trinta pomidorų ir lešių sriuba



       Pernai vasarą mano virtuvėje karaliavo įdaryti pomidorai, o šią valdo pomidorinės sriubos. Šiandien išbandžiau pomidorų ir lęšių kombinaciją :)

Reikės:
Lęšiai 1 st.
Pomidorai 6 vnt. (arba 800 g konservuotų)
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Daržovių sultinys 1 l
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Lęšius išverdame nesūdytame vandenyje. Pomidorus nuplikome, nulupame ir susmulkiname. Dideliame puode įkaitiname aliejų ir apkepame smulkintus svogūnus, česnaką ir morką. Supilame lęšius ir smulkintus pomidorus. Pagardiname druska ir pipirais. Užpilame sultiniu ir verdame ant nedidelės ugnies 20 minučių. Tada sutriname sriubą blenderiu iki norimos konsistencijos (aš netryniau iki visiškos tyrės). Patiekiame su grietine, pabarstome kapotais žalumynais. Skanaus!

2013 m. rugpjūčio 23 d., penktadienis

Tortas "Juodasis miškas"



       Man gražiau skamba "Švarcvaldas"... Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi - šiemet tai buvo mano gimtadienio tortas. Esu jį kepusi jau ir anksčiau, kažkada per Naujus metus. Man tai vienas skaniausių tortų, šokolado ir vyšnių derinys tiesiog magiškas, dievinu jį :)

24-26 сm skersmens formai:
Miltai 100 g
Sviestas 75 g
Kiaušiniai 6 vnt.
Cukrus 180 g + 150 g kremui
Krakmolas 50 g + 2 v.š. kremui
Kakava 3 v.š.
Kepimo milteliai 1,5 a.š.
Pieniškas šokoladas (naudojau "Karūną") 150 g
Vyšnios (naudojau šaldytas) 400 g
Grietinėlė 35 proc. 750 ml
Grietinėlės standiklis 2 pak.
Cinamonas 1 a.š.
Vyšnių degtinė 60 ml (nebūtina)

       Sviestą ir 100 g šokolado ištirpiname vandens vonelėje. Trynius išplakame su cukrumi iki purumo, sumaišome su sviestu ir šokoladu. Baltymus standžiai išplakame ir supilame į tešlą. Sumaišome miltus, kepimo miltelius, krakmolą, kakavą ir atsargiai įmaišome į tešlą. Kepimo fortos dugną išklojame kepimo popieriumi, supilame tešlą ir kepame 175 С orkaitėje 35 minutes.
      Vyšnias užpilame 250 ml vandens (kelias uogas paliekame papuošimui), įberiame 40 g cukraus, cinamono, užverdame ir sutirštiname likusiu krakmolu. Atvėsiname. Atvėsusį biskvitą perpjauname į du pagrindus. Grietinėlę sumaišome su likusiu cukrumi, standikliu ir gerai išplakame. 1/3 dalis grietinėlės bus skirta pirmam biskvitui, 1/3 dalis - antram ir dar 1/3 dalį paliekame aptepti torto šonams bei "rožytėms". Apatinį biskvito sluoksnį aptepame plakta grietinėle, vidury jos dedame atvėsintas vyšnias ir ant viršaus pilame dar šiek tiek grietinėlės. Uždengiame antrą pagrindą, pašlakstome jį vyšnių degtine (aš degtinės nedėjau, todėl palei kraščiukus šiek tiek pašlaksčiau saldintu vandeniu). Supilame dar 1/3 dalį grietinėlės. Statome tortą nakčiai į šaldytuvą. 
       Likusia grietinėle aptepame torto šonus, likutį supilame į konditerinį maišelį ir ant viršaus palei kraštą išspaudžiame 16 roželių. Likusį šokoladą sutarkuojame ir drožlėmis apiberiame paviršių. Papuošiame vyšniomis tik prieš patiekiant į stalą.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Burda".


2013 m. rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis

Cukinijų ir kumpio apkepas



        Išbandžiau ir aš visų blogerių išgirtąjį apkepą su cukinijomis, kumpiu ir sūiu. Skanu, šiek tiek primena bulvių plokštainį.

Reikės:
Cukinijos 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 4 vnt.
Kumpis (naudojau paukštienos) 130 g
Fermentinis sūris 100 g
Miltai 1 st.
Kepimo milteliai 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Svogūną ir kumpį supjaustome kubeliais ir apkepiname keptuvėje. Cukinijas ir sūrį sutarkuojame stambia tarka. Atskirai suplakame kiaušinius su miltais, kepimo milteliais, aliejumi, druska ir pipirais. Sumaišome plakinį su likusiais produktais ir pilame į kepimo formą. Kepame 180 C orkaitėje 45 minutes.
       Patiekiame su grietine arba tokiu padažu: į grietinę įspaudžiame skiltelę česnako, smulkintų šviežių krapukų, druskos, pipirų ar dar kokių mėgiamų prieskonių. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Sonatinos receptai.


2013 m. rugpjūčio 1 d., ketvirtadienis

Rūgštynių sriuba



       Vasaros mėgiama sriuba, tačiau įmanoma išvirti ir kitu metų laiku - prekybos centruose būna pirkti rūgštynių stiklainėliuose.

Reikės:
Šviežios arba konservuotos rūgštynės 250 ml
Vištienos sultinys 1 l (arba 2 kubeliai)
Bulvės 3 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 3 vnt.
Lauro lapai 2 vnt.
Druska, juodieji pipirai (žirneliais) ~
Krapai, petražolės ~

       Į verdantį sultinį sumetame bulves pjaustytas kubeliais, lauro lapus, pipirų žirnelius, druskos. Svogūną susmulkiname ir pakepiname keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Kiaušinius kietai išverdame. Šviežias rūgštynes nuplauname, nupjauname kotelius ir susmulkiname. Kai bulvės išvirs, sudedame rūgštynes, keptus svogūnus, kapotus kiaušinius ir viską paverdame dar 5 minutes. Pabaigoje užberiame smulkintų šviežių krapų ir petražolių. Valgome su grietine ir juoda duona. Skanaus!
       Recepto šaltinis čia.

2013 m. liepos 31 d., trečiadienis

Avižinių dribsnių blyneliai su vaisiais ir rikota



       Kai įprasti blynai atsibosta, savaitgalio paįvairinimui siūlau avižinius blynelius. Labai sotūs :)

Reikės:
Avižiniai dribsniai 1,5 st.
Kiaušiniai 1 vnt.
Miltai 1/2 st.
Pienas 1 st.
Cukrus 1 v.š.
Druska žiupsnelis
Rikota (gali būti ir lietuviška varškė) 150 g
Mėgiami vaisiai ~

       Avižinius dribsnius užpilame pienu ir paliekame kelioms valandoms išbrinkti (aš palikau nakčiai). Tada suberiame miltus, kiaušinį, druskos, cukraus ir išmaišome. Kepame įkaitintame aliejuje blynelius, kol gražiai apskrus. Patiekiame su pjaustytais vaisiais ir saldinta varške arba rikota.


2013 m. liepos 28 d., sekmadienis

Kalakutiena grietinėlės ir garstyčių padaže



Kalakutienos krūtinėlė 1 vnt.
Grietinėlė 100 g
Baltas vynas 50 ml
Garstyčios 1 v.š.
Sviestas ~
Svogūnai 1 vnt.
Petražolės ~
Maltos paprikos, imbierai ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Kalakutienos filė supjaustome juostelėmis, įtriname druska, pipirais, maltomis saldžiosiomis paprikomis. Apkepiname ant sviesto kartu su smulkintu svogūnu. Tada sumažiname ugnį, pilame vyną, grietinėlę, dedame garstyčias ir imbierą. Troškiname apie 10 minučių, pabaigoje dar pabarstome smulkintomis žolelėmis. 
       Mes valgėme su kuskusu ir šviežiomis salotomis. Skanaus!

2013 m. liepos 27 d., šeštadienis

Jaunų burokėlių lapų sriuba



       Ankstyvosios vasaros sriuba.

Reikės:
Naminis sultinys 1,5 l
Bulvės 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Jauni burokėlių lapai ryšelis
Česnakai 1 sk.
Krapai, petražolės ~
Kvapiųjų pipirų žirneliai ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Sultinį užverdame, sudedame kubeliais pjaustytas daržoves. Verdame, kol daržovės suminkštės. Paskaniname prieskoniais ir pabaigoje sudedame smulkintus burokėlių lapus. Dar paverdame kelias minutes. Patiekiame su grietine ir juoda duona, skanaus!
       Recepto šaltinis - Dalios svetainė.

2013 m. liepos 21 d., sekmadienis

Grūdėtos bandelės su daug sėklų



       Niekada nesakyk niekada. "Na jau aš duonos tai namuose nekepsiu, ir jokių duonkepių į namus nepirksiu..." - taip visuomet sakydavau ir niekaip negalėjau suprasti, kam tą duoną žmonės namuose kepa, vargsta, jeigu nusipirkti galima kokių tik nori... Bet štai įsigeidžiau duonos, kuri būtų grūdėta, primenanti "Rugelį", bet šviesi ir minkšta. Na ir ką - ieškojau, ieškojau, niekur neradau ir teko keptis pačiai. Pasiskolinau raugo, užsiminkiau tešlą, ir gavosi kuo nuostabiausias kalnas minkštų grūdėtų bandelių! Sakė man, nesitikėti, kad iš pirmo karto kažkas gausis, bet pavyko super :) 

Įmaišui reikės:
Šiaulių kvietiniai miltai (tipo 812) 130 g
Raugo starteris 15 g
Vanduo 110 g

Plikiniui:
Ruginiai skaldyti grūdai 25 g
Kvietiniai skaldyti grūdai 60 g
Druska 10 g (man norėtųsi truputį daugiau)
Verdantis vanduo 95 g

Brinkinimui:
Saulėgrąžų sėklos 20 g
Moliūgų sėklos 40 g
Sezamo sėklos 20 g
Linų sėmenys 20 g
Vanduo 80 g

Tešlai:
Kvietiniai miltai (tipo 550) 120 g
Šiaulių kvietiniai miltai (tipo 812) 100 g
Rupaus malimo ruginiai miltai (tipo 997) 20 g
Mielės šviežios 5 g
Natūralus jogurtas 70 g
Įmaišas, plikinys + brinkintos sėklos

       Įmaišui skirtus miltus sumaišome su raugo starteriu ir vandeniu. Paliekame 20-25 С temperatūroje uždengus rūgti. Plikiniui skirtus produktus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame mažiausiai 4 val. stovėti. Sėklas pakepiname sausoje keptuvėje, šiek tiek praaušusias užpilame vandeniu ir paliekame porai valandų brinkti. Aš sėklas ir plikinį užpyliau tuo pačiu metu kaip ir įmaišą, ir viską palikau pernakt.
       Tešlai skirtus produktus minkome kombainu 8 minutes lėčiausiu greičiu. Tada greitį padidiname iki antros pakopos ir dar paminkome 4 min. Indą pridengiame ir leidžiame tešlai 20 min. pastovėti. Po to dar kartelį lengvai perminkome, suformuojame rutulį ir uždengę paliekame dar 15 min. pastovėti. Po šio pailsėjimo tešlą daliname į 10 lygių dalių, suformuojame bandeles ir jas apipurškiame vandeniu. Papildomai dar galima jas apvolioti norimose sėklose. Uždengiame ir leidžiame 40 minučių šiltai kilti (aš kildinau praviroje 50 С temperatūros orkaitėje).
       Kepame bandeles įkaitintoje iki 220 С karščio orkaitėje 10 min. Pašovus bandeles, apačioje pastatome skardą su verdančiu vandeniu. Po to karštį sumažiname iki 190 С ir dar kepame 15 min. Skanaus!
       Recepto šaltinis čia.



2013 m. liepos 18 d., ketvirtadienis

Makaronų salotos su rūkyta lašiša



2 porcijoms:
Makaronai kaspinėliai 2 saujos
Rūkyta lašiša 100 g
Iceberg salotos keli lapai
Agurkai 2 vnt.
Pomidorai vyšniniai 4 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Alyvuogių aliejus ~
Balzamiko actas 1 a.š.
Garstyčios 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Krapai, petražolės ~

       Makaronus išverdame pagal nurodymus ant pakuotės. Daržoves ir lašišą susmulkiname, sumaišome dubenėlyje ir užpilame padažu. Paskaniname šviežiomis žolelėmis.


2013 m. liepos 7 d., sekmadienis

Daniški žuvies kotletai



Reikės:
Menkės filė 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 1 sk.
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai sauja
Pieno šlakelis
Druska, juodieji pipirai ~
Aliejus kepimui ~

       Sumalame žuvį. Įmušame kiaušinį, smulkintus svogūnus ir česnaką, beriame džiūvėsėlių ir viską pagardiname druska ir pipirais. Suformuojame kotletukus, apvoliojame juos dar miltuose ar džiūvėsėliuose ir kepame įkaitintame aliejuje. Skanaus!
       Recepto šaltinis - www.seredaite.com.


2013 m. liepos 3 d., trečiadienis

Varškės pyragas su braškėmis




28 сm formai reikės:
Miltai 150 g
Kepimo milteliai 1 a.š.
Sviestas 75 g
Cukraus pudra 1 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt. (trynys)
Druskos žiupsnelis
Liesa varškė 600 g
Grietinėlė 35 proc. 200 g
Vanilės 1 lazdelė arba vanilinis cukrus 2 v.š.
Akacijų medus 3-4 v.š. (dėjau šaukštą paprasto medaus ir šiek tiek cukraus)
Braškės 500 g

       Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska, cukraus pudra. Sudedame gabalėliais pjaustytą minkštą sviestą ir kiaušinio trynį. Suminkome iš tešlos rutulį, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą parai.
       Kitą dieną išimame tešlą ir paliekame atšilti, kol paruošime kremą. Grietinėlę išplakame iki standumo. Jeigu naudosite natūralią vanilės lazdelę, ją perpjaname pusiau, peiliu išgremžiame šerdį ir suberiame į varškę.   Varškę aš dar pertryniau blenderiu. Įmaišome medų ir išplaktą grietinėlę.
       Kepimo formą ištepame sviestu. Tešlą dar kartą perminkome ir iškočiojame formos skersmens blyną. Įklojame jį į formą, padarome aukštus bortelius ir subadome šakute. Pagrindą uždengiame folija, užberiame sausomis pupelėmis arba žirniais ir kepame 200 С orkaitėje apie 30 min. Ant ataušusio pagrindo supilame varškės kremą ir suberiame braškes. Paviršių dar pabarstome cukraus pudra.
       Recepto šaltinis - Gerard Depardieu "Gurmano knyga". Originaliame recepte siūloma naudoti žemuoges.


2013 m. birželio 21 d., penktadienis

Miško grybų rizotas



Reikės:
Trumpagrūdžiai ryžiai 1 st.
Svogūnai 1 vnt.
Grybai (naudojau šaldytus) 2 saujos
Česnakas 2 sk.
Salierai 1 stiebas
Baltas vynas 150 ml
Aliejus ~
Sviestas 1 v.š.
Sultinys (vištienos ar daržovių) 1 l
Druska, juodieji pipirai ~
Čiobreliai 1 a.š.
Parmezano sūris 50 g

       Susmulkintus svogūnus, salierus ir česnaką pakepiname aliejuje, kol suminkštės. Tada suberiame ryžius, truputį pakepame, kol taps skaidrūs. Užpilame vynu ir maišant kepame, kol išgaruos alkoholis. Įpilame truputį sultinio ir sumažiname ugnį. Maišome, kol visas skystis susigers, tada įpilame dar sultinio -  taip kartojame procesą, kol nebeliks sultinio ir ryžiai bus išvirę. Pagardiname druska, prieskoniais, pabaigoje įmaišome sviestą.
       Grybus atšildome, apverdame sūdytame vandenyje. Sudedame į rizotą, permaišome ir patiekiame su tarkuotu parmezano sūriu.
       Recepto šaltinis - www.seredaite.com.


2013 m. birželio 19 d., trečiadienis

Omletas su ožkos sūriu



       Nors omletus įprastai visi valgo pusryčiams, tačiau aš ėmiau praktikuoti juos ir vakarienei :) Šis taip patiko, kad dariau net dvi dienas iš eilės.

Kiaušiniai 2 vnt.
Pienas šlakelis
Miltai 2 a.š.
Druska, pipirai ~
Krapai, petražolės ~
Ožkos sūris 3 gab.
Saulėje džiovinti pomidorai 3 vnt.
Sviestas ir aliejus kepimui ~

       Kiaušinius suplakame su pienu, įmaišome truputį miltų, pagardiname druska, pipirais. Kepame įkaitintame svieste su aliejaus šlakeliu. Krašteliams pradėjus trauktis, ant viršaus išdėliojame džiovintų pomidorų juosteles. Kai viena pusė apkeps, atsargiai apverčiame omletą. Ant viršaus išdėliojame sūrio skridinėlius ir dar šiek tiek pakepame. Apibarstome šviežiomis smulkintomis žolelėmis.

2013 m. birželio 17 d., pirmadienis

Šokoladinis "Daim" tortas



       Šokoladinis tortas (gal veikiau pyragas) su karameliniais "Daim" šokoladukais, kurio receptą netikėtai radau reklaminiame Rimi lankstinuke :) Apibūdinti tegaliu tik vienu žodžiu - jis dieviškas!

28 cm skersmens formai:
Kiaušiniai 6 vnt.
Cukrus 600 ml
Kakava 8 v.š.
Sviestas arba margarinas 250 g
Miltai 300 ml

Glaistui:
Sviestas arba margarinas 100 g
Cukrus 200 ml
Kakava 2 v.š.
Pienas 2 v.š.
Miltai 2 v.š.
Dvigubi "Daim" šokoladukai 2 vnt. (po 56 g)

       Kiaušinius su cukrumi išplakame iki purumo. Atsargiai įmaišome kakavą, miltus ir ištirpintą sviestą. Tešlą supilame į riebalais pateptą formą. Kepame 200 С orkaitėje, vidurinėje lentynoje, lygiai 26 min. Pyragas viduje turi likti šiek tiek lipnus.Iškeptą paliekame atvėsti, kol ruošime glaistą.
       Peiliu sutrupiname "Daim" šokoladukus plonomis juostelėmis. Nedideliame inde ant ugnies ištirpiname sviestą ir nuolat maišant suberiame cukrų, kakavą, miltus, pieną ir keletą minučių paverdame ant silpnos ugnies. Užpilame gliastą ant atvėsusio pyrago (aš dar pagaliuku subadžiau pyragą, kad daugiau glaisto įsigertų į paviršių). Užbarstome "Daim" gabaliukais ir dedame į šaldytuvą pilnai atvėsti (aš laikiau apie 5 val.). Patiekti galima su šviežiomis braškėmis, ledais ar grietinėle. Skanaus!


2013 m. birželio 16 d., sekmadienis

Bulvinukai su voveraičių įdaru



       Nors šie bulvinukai su grybais laikomi švedišku patiekalu "Kroppkakor", tačiau lietuviškoje virtuvėje, manau, taip pat kažkas panašaus turėtų būti - kaip virtų bulvių cepelinai su miško grybų įdaru, patiekiami su grietine. Labai skanūs buvo pakepti sekančią dieną keptuvėje. Juos valgėme su padažu iš pakepto rūkyto kumpelio, svogūnų ir grybų įdaro likučio.

10 vnt. reikės:
Bulvės 10 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 150 g
Druska, juodieji pipirai ~
Svogūnai 1 vnt.
Voveraitės 50 g
Rūkytas kumpelis arba šoninė 200 g
Sviestas 150 g

     Bulves išverdame ir atvėsiname. Svogūną ir kumpelį supjaustome kubeliais. Keptuvėje išlydome dalį sviesto ir kepame svogūnus, kumpelį ir grybus, kol apskrus. Atvėsusias bulves sumalame ir išminkome su kiaušiniais, miltais, druska ir pipirais. Šlapiomis rankomis gaminame kukulius (teniso kamuoliuko dydžio), dedame po šaukštelį įdaro ir gerai užspaudžiame.
     Kukulius dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir verdame, kol išklis į paviršių. Patiekiame su likusiu sviestu, išlydytu keptuvėje ar su grietine. Beje, švedai šiuos kukulius valgo su sviestu ir bruknėmis, sumaišytomis su cukrumi. Skanaus!
       Receptas Lino Samėno.

2013 m. birželio 15 d., šeštadienis

Tiflisi Dukani



       Praėjusį savaitgalį lankėmės gruzinų restorane "Tiflisi Dukani". Kadangi skaičiau nelabai kokių atsiliepimų spaudoje, tačiau kitų maisto tinklaraštininkų šis restoranas buvo išgirtas, nusprendžiau viską apžiūrėti ir įvertinti savo akimis.
       Pirmas įspūdis patiko, kad restorane netrūko lankytojų - šiaip jau tai laikome geru ženklu. Kai užsienio kelionėse renkamės vietą, kur pavakarieniauti, jeigu įėję randame tuščią salę ir nuobodžiaujančius padavėjus, dažniausiai einame ieškoti kitur.
       Aplinka ir interjeras nenustebino kažkuo išskirtiniu - tai nėra restoranas su baltomis staltiesėmis, bet ir ne kaimiško stiliaus užeiga. Tiesiog normali, tvarkinga vieta, daugiau primenanti kavinę. Galbūt ir gerai, kad nepersistengta su nacionalinio stiliaus imitavimu, kuris neretai baigiasi beskonybe...


       Labai gerą įspūdį paliko aptarnavimas - padavėjas buvo malonus, bet ne įkyrus, maistą ir užkandžius patiekė greitai. Ragavome charčio sriubos, kurią įvertinome palankiai ir karštų chačiapuri paplotėlių su sūriu. Šie paplotėliai buvo pasakiškai skanūs, tiesiog tirpstantys burnoje!


       Atsigerti užsisakėme gruziniško raudonojo vyno, kuris buvo tiesiog paprastas stalo vynas - kažkaip geresnio pasirinkimo meniu neradome, nieko įmantraus, bet nusprendėme kad mums tiks papildyti aštrius mėsos patiekalus. Norintiems pasimėgauti įmantresnio skonio gruziniškais vynais, šalia veikia vyninė-parduotuvė, kurioje galima nusipirkti butelį vyno ir išsinešimui.


      Taip pat valgėme jautienos liulia kebabų, kurie buvo puikiai iškepti, patiekti su aštresniu padažu ir suvynioti į lavašą - labai patiko. Ir pabandymui užsisakėme porciją chinkalių - gruziniškų koldūnų su mėsos įdaru. Tačiau jie išskirtiniai buvo tik savo forma, o šiaip priminė lietuviškus virtinukus, prie kurių man labai norėjosi bent šaukštelio grietinės ar padažo :)


        Iš meniu galima rinktis ir susikomplektuoti savo patiekalą iš skirtingų mėsos iešmelių su daržovėmis, sūriais ir kitais priedais. Pridėjus garnyrą, salotas ir padažą - tokie patiekalai gaunasi nepigūs, kaip aukštos klasės restorane su baltomis staltiesėmis. Įvertinę pirmąjį restorano įspūdį, tikėjomės šiek tiek žemesnių kainų.
       Apie kainas galėčiau pasakyti, kad tam tikri patiekalai nebrangūs (kaip užkandžiai, chačiapuri, chinkaliai), bet pavyzdžiui, vienas iš pigesnių karštųjų patiekalų, Viščiukas tabaka kainuoja 42 Lt., neskaitant papildomai užsakomų garnyrų, daržovių ir padažų. Taip pat mus sudomino pasiūlymas "Šefo stalas" - kur už 120 Lt. gaunate pilnai sukomplektuotą meniu dviems iš užkandžių, kelių rūšių mėsos iešmelių, daržovių, sūrių ir deserto. Galbūt jį išbadysime kitą kartą. Desertui šįkart vietos nebeliko :)
       Vakaras Tiflisi Dukani buvo praleistas maloniai, maistas buvo tikrai skanus, artimiausiuose planuose ketiname užsukti į vyninę įsigyti gruziniško vyno :)