2013 m. balandžio 1 d., pirmadienis

Kiaulienos medalijonai su grybų padažu


       Pamačiau šį receptą pas Viktorą ir taip sužadino apetitą... Kaip tik turėjau šaldiklyje gerų grybų, todėl nusprendžiau išbandyti. Labai skanu, tik vietoj Marsalos į padažą pyliau pusiau saldaus balto vyno...

Kiaulienos išpjova 700 g
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus 2 v.š.
Sviestas 2 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Grybai šaldyti, sauja
Miltai 1 v.š.
Marsala 1/2 st.
Vistienos sultinys 1 st.
Grietinėlė 2 v.š.

      Mėsą supjaustome 2 cm storio kepsneliais, paspaudžiame delnu ir iš abiejų pusių pagardiname druska bei pipirais. Kepame karštoje ketaus keptuvėje ant aliejaus ir šaukšto sviesto, po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės. Tada perdedame mėsą į šiltą lėkštę ir uždengiame folija.
       Paruošiame padažą. Į tą pačią keptuvę dedame dar sviesto, jeigu reikia aliejaus, ir apkepiname smulkiai pjaustytą svogūną. Sudedame riekelėmis pjaustytus grybus ir kepame dar kelias minutes, kol išgaruos nuo grybų skystis. Beriame miltų, pilame Marsalos ir patroškiname minutėlę. Tada supilame sultinį ir verdame dar kelias minutes, kol skystis truputį nugaruos. Galiausiai supilame grietinėlę, pagardiname druska, pipirais ir sudedame kiaulieną į padažą. Skanaus!


2013 m. kovo 31 d., sekmadienis

Suvožtinis su kepta vištiena ir mocarela



       Paskutiniu metu atradau Thierry kepyklėlę. Nors ji man nelabai pakeliui, bet tiesiog svaigstu nuo jų kruasanų, eklerų, duonos ir dažnai nepatingėsiu užsukti ten apsipirkti. Bagetės taipogi dieviškos, todėl pietums ėmiau gaminti įvairius sumuštinius.

2 porcijoms:
Bagetė 1 vnt.
Vištienos krūtinėlė 1 filė
Česnakai 2 sk.
Svogūnai 1 vnt.
Čili pipirai 1 vnt.
Petražolės, bazilikai šv. ~
Pomidorai 2 vnt. šviežių arba skardinė konservuotų
Mocarela 2 rutuliukai
Parmezano sūris ~
Druska, juodieji pipirai~
Altvuogių aliejus ~

           Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir apkepiname smulkintus svogūnus, česnakus, čili ir prieskonines žoleles. Sudedame konservuotus pomidorus ir truputį patroškiname (aš naudojau šviežius). Pagardiname druska, pipiras. Vištieną įtriname prieskoniais, perpjauname į dvi dalis ir apkepame atskirai. 
       Kepimo skardelę išklojame folija, dedame vištienos gabalus, ant jų truputį troškintų pomidorų, mocarelos riekeles ir ant viršaus truputį tarkuoto parmezano. Šalia dedame bagetės riekeles ir viską paskrudiname karštoje orkaitėje ant aukščiausios lentynos. Porą minučių ataušiname, suvožiame ir patiekiame. Aš dar papildomai įdėjau agurko griežinėlių.
           Recepto šaltinis - Laura Vitale.

2013 m. kovo 30 d., šeštadienis

Obuolių krepšeliai su varškės įdaru



12 vnt. reikės:
Miltai 1 st.
Sviestas 100 g
Cukrus 4 v.š.
Grietinė 150 g
Varškė 200 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Obuoliai 2 vnt.
Vanilinis pudingas "Dr. Oetker" 1 pak.
Manų kruopos 2 v.š.
Vanilinis cukrus 2 v.š.
Citrinos sultys ~
Cinamonas ~
Migdolų lapeliai ~

       Tešlai išminkome miltus su puse cukraus ir šaltu sviestu. Įdedame žiupsnelį druskos ir 2 šaukštus grietinės. Formeles patepame riebalais, išklojame tešla ir dedame į šaldytuvą. 
        Įdarui sutriname varškę su likusiu cukrumi, vaniliniu cukrumi, kiaušiniu ir 100 g grietinės. Įmaišome manų kruopas ir vanilinį pudingą. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis. Apšlakstome citrinos sultimis, trupučiu cukraus ir cinamonu. Į krepšelius dedame įdarą, ant viršaus obuolius ir pabarstome migdolų plokštelėmis. Kepame 180 С orkaitėje apie 20-30 min.
          Recepto šaltinis Skanus gyvenimas


2013 m. kovo 29 d., penktadienis

Kalmarai su avokadais



       Prekyboje pasirodė labai skanūs avokadai, reikia naudotis proga ir jų atsivalgyti :) Šitas receptas taip patiko, kad dariau net dvi dienas iš eilės.

Reikės:
Kalmarų filė 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Salierai 1 stiebas
Avokadas 1/2 vnt.
Vyšniniai pomidorai 4-5 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/4 vnt.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, pipirai, krapai

       Kalmarus dedame į verdantį pasūdytą vandenį, įberiame žiupsnelį krapų ir verdame 5 minutes. Svogūnus ir salierus susmulkiname ir apkepiname keptuvėje ant šlakelio aliejaus, kol suminkštės. Pasūdome ir papipiriname. Į lėkštę dedame agurkų, avokadų griežinėlius, pomidorų puseles. Pagardiname druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Į vidurį dedame keptų svogūnų ir kalmarus. Skanaus!

2013 m. kovo 28 d., ketvirtadienis

Vištienos apkepėlė


Reikės:
Vištienos filė 300 g
Mocarela 100 g
Ryžiai virti, 1 st. 
Morkos 1 vnt. 
Česnakai 2 sk.
Grietinėlė 1/2 st.
Fermentinis sūris 50 g
Majonezas 3 v.š.
Prieskoniai vištienai ~
Druska, pipirai ~

       Smulkiai supjaustome vištieną ir pakepiname su prieskoniais ir česnaku. Kartu apkepiname smulkintą morką. Užpilame viską grietinėle, įmaišome ryžius ir smulkintą mocarelą. Jeigu reikia, dedame dar druskos ir pipirų. Sudedame apkepėles į kepimo formeles, užtepame šiek tiek majonezo ir užtarkuojame sūrio. Kepame 190 С orkaitėje apie 15 min. - kol sūris išsilydys ir apskrus. Patiekiame su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!
       Recepto idėja pagal Aštriai saldu.



2013 m. kovo 27 d., trečiadienis

Šokolado putėsiai


       Labaaai šokoladiniai putėsiai pagal charizmatiškosios Rachel Khoo receptą :) Naudojau gerą juodajį šokoladą, tačiau pasigailėjau, kad nedėjau savo mėgstamiausio šokolado, t.y. tą kurį mėgstu valgyti vieną. Nepaisant, kad į putėsius dedama daug kitų priedų, šokolado skonis jaučiasi labai stipriai. O šiaip jis nerealus, norėčiau pakartoti netolimoje ateityje.

4 porcijoms reikės:
Kiaušiniai 3 vnt. 
Cukrus 50 g
Kukurūzų krakmolas 20 g
Pienas 250 ml
Kakava 1 v.s.
Cukraus pudra 50 g
Juodasis šokoladas 150 g
Grietinėlė 35 proc. 200 ml
Druska žiupsnelis
Citrinos sultys šlakelis 

       Išplakame trynius su cukrumi iki baltos ir tirštos masės, tuomet įmaišome kukurūzų krakmolą. Suberiame kakavą į pieną ir užverdame. Maža srovele pilame karštą pieną į kiaušinių masę, intensyviai maišydami. Supilame kremą į švarų puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol kremas sutirštės. Kai ims kilti burbuliukai (kai tik pamatysit pirmą - antrą), nukeliame nuo ugnies ir supilame į negilų dubenį. Uždengiame maistine plėvele, taip kad paviršius liestųsi su kremu (taip išvengsime plutelės susidarymo). Dedame į šaldytuvą mažiausiai 1 val.
       Pusę baltymų supilame į labai švarų indą ir išplakame su cukraus pudra, druska bei citrinos sultimis iki baltumo. Tada supilame likusius baltymus ir plakame iki standžių blizgių putų. Šokoladą ištirpiname ant vandens vonelės. Grietinėlę išplakame iki standumo. Išimame atvėsintą trynių kremą, gerai permaišome. Įmaišome šokoladą, atsargiai įmaišome baltymus ir galiausiai plaktą grietinėlę. Viskas! Sudedame putėsius į mažus indelius ir atšaldome šaldytuve 4 val. Skanaus!
       Recepto šaltinis - BBC Food.





2013 m. kovo 26 d., antradienis

Pipirinis steikas



4 porcijoms:
Jautienos didkepsniai 4 vnt. (naudojau brandintą jautieną)
Jautienos sultinys 1/2 st.
Grietinėlė 35 proc. 2 v.š.
Šviežiai malti juodieji pipirai ~
Pipirų mišinys "Santa Maria" ~
Druska ~
Čiobreliai švieži ~
Svogūnai 1 vnt.
Brendis 40 ml
Sviestas 1 v.š.
Augalinins aliejus kepimui
      
       Didelėje lėkštėje sumaišome pipirus ir druską. Apvoliojame didkepsnius gausiai pipiruose iš abiejų pusių ir paliekame pasimarinuoti 5 min. Gerai įkaitiname ketaus keptuvę su aliejumi. Kepame steikus po 3-4 minutes iš abiejų pusių, tada perdedame į šiltą lėkštę ir uždengiame folija.
       Ruošiame padažą: į tą pačią keptuvę įdedame sviesto ir smulkintus svogūnus. Apkepame, kol svogūnai suminkštės, tada pilame brendį irintensyviai maišome apie 30 sek. Tada supilame sultinį, kai užvirs pagardiname druska ir šviežiais čiobreliais. Supilame grietinėlę ir dar paverdame keletą minučių, kol padažas sutirštės. Dedame į lėkštes mėsos kepsnius, užpilame padažu ir patiekiame su bulvėmis ir daržovių garnyru.
      Recepto šaltinis - Laura Vitale.

       

2013 m. kovo 25 d., pirmadienis

Sumuštinis su avokadu ir vytintu kumpiu



       Viskas paprasta, tik viskas turi būti paskrudinta :)

Reikės:
Duona 2 riekės (naudojau prancūzišką duoną su alyvuogėm, iš kepyklėlės)
Avokadai 1 vnt.
Vytintas kumpis 2 gab.
Salotų lapai
Pomidorai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus
Citrinos sultys
Druska, juodieji pipirai ~

      Paskrudiname duonos riekeles ir kumpį (sausoje keptuvėje arba orkaitėje).  Pusę avokado sutriname šakute su citrinos sultimis ir druska. Tyre aptepame vieną skrebutį. Ant viršaus dedame pomidoro riekeles, pabarstome druska, juodais pipirais ir šlakeliu apyvuogių aliejaus. Uždengiame kumpio riekelėmis.
       Likusią pusę avokado supjaustome riekelėmis, dedame ant likusio skrebučio. Pabarstome prieskoniais ir užklojame keliais salotų lapais. Viską suvožiame į vieną didelį sumuštinį ir voila! Skanaus!
       Recepto šaltinis - Laura Vitale.

2013 m. kovo 13 d., trečiadienis

Žiemos pyragas su aviečių uogiene



       Kadangi žiema už lango dar nesitraukia, vakarais vis dar smaguriaujame žieminiais kepiniais su arbata :) Šį pyragą galėčiau pavadinti ir kalėdiniu, dėl jame naudojamų kvapnių prieskonių.

22-24 cm formai reikės:
Miltai 150 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Sviestas 150 g
Cukraus pudra 150 g
Malti migdolai 100 g
Malti imbierai 1 a.š.
Malti gvazdikėliai 1 a.š.
Citrinos 1/2 vnt.
Druska žiupsnelis
Aviečių uogienė 250 g

       Suminkome tešlą iš šalto sviesto, miltų, kiaušinių, cukraus pudros, migdolų ir nurodytų prieskonių. Suvyniojame į plėvelę ir dedame valandai į šaldytuvą. Tada tešlą iškočiojame į du lakštus, vieną didesnį (kad gautume pagrindą su borteliais) ir vieną mažesnį (kad galėtume užkloti kaip dangtį). Kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome miltais, klojame didesnį tešlos lakštą ir suformuojame bortelius. Ant jo tolygiai paskleidžiame aviečių uogienę ir uždengiame likusiu tešlos lakštu. Kraštus gerai užspaudžiame ir kepame 190 С orkaitėje 40 minučių. 
       P.S. Ant viršutinio tešlos lakšto gražu išspausti formelėmis keletą žvaigždelių, mėnuliukų ar skrituliukų. Deja, man ornamentai perkeliant truputį subyrėjo :) 

                    

       Recepto šaltinis - knyga "Idėjos švenčių stalui.


2013 m. vasario 20 d., trečiadienis

Spageti su lašiša, rukola ir pomidorais



       Mėgstu nusipirkti visą didelę lašišą, kai būna akcija. Šiaip jau mes esame maža trijų asmenų šeima, ir jeigu nelaukiame svečių, tai visą žuvį sudoroti nelengva. Todėl pirmą dieną iškepu visą žuvį orkaitėje ir valgome ją karštą. Antrą dieną iš likučių išrenku žuvies filė ir gaminu salotas, arba makaronus su lašiša, ar dar ką nors... Šįkart pirkau upėtakį, ir kitą dieną patiekiau su spageti makaronais, rukola bei vyšniniais pomidorėliais.

2 porcijoms:
Spageti makaronai 150 g
Lašišos filė 200 g
Rukola 50 g
Vyšniniai pomidorai 6 vnt.
Kaparėliai, saujelė
Citrinos 1/2 vnt,
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~

       Makaronus išverdame pagal nurodymus ant pakuotės. Alyvuogių aliejų įkaitiname keptuvėje, sudedame lašišos gabalėlius, pjaustytus pomidorus, kaparėlius. Įtarkuojame šiek tiek citrinos žievelės, įpilame citrinos sulčių, druskos, pipirų. Į lėkštes dedame spagečių, ant viršaus - rukolos lapelius (žiemą būtina nupjaustyti kotelius, nes jie būna kartūs), pašlakstome viską alyvuogių aliejumi, sudedame karštą lašišą su pomidorais ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - www.edimdoma.ru.

2013 m. vasario 13 d., trečiadienis

Grybautojų blynai



       "Grybautojų blynus" esu valgiusi vienoje kavinėje ir tai buvo tiesiog stori mieliniai blynai grybų sezono metu. Šįkart sugalvojau tokius blynus iškepti Užgavėnėms. Turėjau šaldiklyje gerų miško grybų, tad saują įpjausčiau į mielinę tešlą ir buvo super :) 

Reikės:
Pienas 1 st.
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 3 st.
Sausos mielės 1 pak. (11 g)
Druska 1 a.š.
Cukrus 1 a.š.
Sviestas 30 g
Šaldyti grybai, sauja
Aliejus kepimui~

       Pieną truputį pašildome, sumaišome su cukrumi ir mielėmis, įmaišome keletą šaukštų miltų ir paliekame šiltai išbrinkti. Grybus išverdame ir supjaustome. Tada supilame stiklinę šilto vandens, kiaušinių trynius, druskos ir likusius miltus. Atskirai išplakame baltymus ir atsargiai įmaišome į tešlą. Supilame išlydytą sviestą ir smulkintus grybus. Kepame gerai įkaitintame aliejuje, kol gražiai pagels ir iškils. Skanaus!


2013 m. vasario 7 d., ketvirtadienis

Prancūziškas vištienos kepsnys



       Paprastas ir skanus vištienos kepsniukas citrininiame sviesto padaže. Iš pradžių maniau, kad bus rūgštu ir su vištiena nelabai derės, bet apsirikau - gavosi labai subtilaus skonio padažiukas su vos juntama citrinos natele :)

Reikės:
Vištienos krūtinėlės 1 filė
Kiaušiniai dideli 1 vnt.
Miltai 1/2 st.
Druska, juodieji pipirai ~
Vištienos sultinys 1/2 st.
Baltasis vynas 1/2 st.
Citrinos sultys 3 v.š.
Aliejus kepimui ~
Sviestas 2 v.š.
Petražolės ~

       Vištienos filė supjaustome plonais kepsneliais ir pabastome druska bei pipirais. Kiaušinį išplakame šakute, miltus suberiame į gilią lėkštę ir pabarstome druska bei pipirais. Apvoliojame kepsniukus miiltuose, perteklių nukratome, dedame į kiaušinių plakinį ir tada į įkaitintą aliejų. Kepame po 4 min. iš kiekvienos pusės (arba kol gražiai paruduos). Išimame kepsnius į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje ruošiame padažą.
       Iš anksto pasiruošiame sultinį, į jį supilame vyną ir citrinos sultis. Beje, vyno naudoti nebūtina - tuomet reikės daugiau sultinio (aš taip ir dariau). Taigi viską supilame į keptuvę, vos tik išėmę vištieną. Įdedame gabaliuką sviesto ir leidžiame padažui truputį paburbuliuoti ir nagaruoti. Kai sviestas ištirps ir padažas truputį sutirštės, gražiname kepsnius atgal į keptuvę ir dar minutėlę patroškiname. Pabarstome kapotomis petražolėmis ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - Laura Vitale.

2013 m. sausio 29 d., antradienis

Marmurinis kavos keksas


       Per slidinėjimo atostogas kalnuose įpratau kasdien valgyti spurgas ir štrudelius, todėl ir grįžus namo labai norisi saldžių kepinių :) Šiandien kepiau daugelio išgirtąjį marmurinį kavos keksą.

Mažam keksui reikės:
Miltai 150 g
Sviestas 150
Kiaušiniai 2 vnt.
Kepimo milteliai 1 a.š.
Pienas 50
Cukrus 150
Kakava 15 g
Kava espresso 5 a.š.
Druska žiupsnelis 

       Sviestą laikome kambario temperatūroje, kol jis taps labai minkštas. Užsiplikome puodelį stiprios espresso kavos. 
       Sviestą gerai išplakame su cukrumi. Po vieną įmušame kiaušinius, vis paplakant mikseriu. Suberiame miltus su kepimo milteliais, druską. Išmaišome, supilame pieną. Tešla bus labai tiršta. Tada didesnę pusę tešlos supilame į sviestu išteptą kepimo formą. Likusią tešlą sumaišome su kakava, įpilame penkis šaukštelius kavos. Rudą masę paskirstome ant viršaus kepimo formoje. Kepame 175 С orkaitėje 40-45 min. Patikriname, ar iškepęs mediniu pagaliuku - man greičiau iškepė, nes dariau nediduką.
       Recepto šaltinis - Aguonėlės blogas.


2013 m. sausio 28 d., pirmadienis

Blyneliai su kefyru



       Šiandien tiesiog žiauriai įsigeidžiau kokių nors skanių blynelių. Gerai, kad blynai - maistas paprastas, jiems ypatingų ingredientų nereikia, radau kefyro po ranka ir štai purūs blyneliai jau garuoja :)

3 porcijoms:
Miltai 220 ml
Kefyras 220 ml
Kiaušiniai 1 vnt.
Kepimo milteliai 1/2 a.š.
Druska 1/2 a.š.
Cukrus 1 a.š.
Augalinis aliejus kepimui

       Dubenyje išplakame kiaušinį ir kefyrą. Supilame kepimo miltelius, miltus, druską ir cukrų. Paliekame tešlą 15 min. pastovėti kambario temperatūroje. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir kepame blynelius. Aš patiekiau su pjaustytais bananais, o ant  viršaus dar pašlaksčiau šokoladiniu padažu iš Dr.Oetker ir aviečių uogiene.
         Receptas pagal Neringą.


2013 m. sausio 17 d., ketvirtadienis

Kuskusas su malta mėsa ir daržovėmis


       Turėjau šaldytuve maltos mėsos ir nežinojau, ką iš jos pasigaminti. Nenorėjau pabodusių spagečių su mėsos padažu, ir štai vienoje receptų knygoje aptikau tokį netradicinį patiekalą. Truputį panašu į makaronus, bet šiek tiek kitaip. Priedo, visada duodu papildomą pliusą patiekalui, jeigu į jo sudėtį įeina šviežios daržovės.

Reikės:
Malta jautiena 300 g
Kuskusas 400 g
Sviestas 2 v.š.
Pomidorai 2 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/2 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Petražolės, svogūnų laiškai ~
Tarkuotas "Džiugo" sūris 100 g

       Užverdame vandenį, suberiame kuskuso kruopas, žiupsnelį druskos ir uždengę paliekame 5 min. išbrinkti. Tuomet įmaišome sviestą. Maltą mėsą apkepiname keptuvėje, pagardiname druska ir pipirais. Pomidorus nuplikome, nulupame ir supjaustome gabaliukais. Įmaišome pomidorus į mėsą ir keptuvę nukeliame nuo ugnies. Agurką nulupame ir supjaustome. Susmulkiname žoleles ir sumaišome su mėsa. Į lėkštes dedame kuskusą, ant viršaus - mėsos ir apibarstome tarkuotu sūriu bei žalumynais.
       Recepto šaltinis - knyga "Patiekalai iš mėsos".



2013 m. sausio 16 d., trečiadienis

Česnakinės vištų blauzdelės


        Dar viena smagi užkandėlė vakarėliui, gali būti valgomos ir karštos, ir šaltos. 

Reikės:
Vištų blauzdelės 16 vnt.
Medus 3 v.š.
Sojos padažas 50 ml
Garstyčios 2 v.š.
Česnakai 6 sk.
Citrinos sultys 1/2 vnt.
Sviestas 60 g
Druska, juodieji pipirai ~

       Sumaišome marinatą iš medaus, garstyčių, sojos padažo, citrinų sulčių, lydyto sviesto ir įspaudžiame česnakus. Ištepame blauzdeles ir statome į šaldytuvą kelioms valandoms (aš laikiau apie 6 val., kuo ilgiau - tuo geriau). Dedame blauzdeles į aliejumi išteptą kepimo skardą vieną šalia kitos (nekraukite viena ant kitos, nes tada troškinsis ir neapskrus) ir užpilame likusiu marinatu. Kepame 190-200 С orkaitėje apie 45-50 min. kol gražiai apskrus, retkarčiais pašlakstome marinatu ir vandeniu. Skanaus!

2013 m. sausio 15 d., antradienis

Pikantiški slyvų - sūrio vėrinukai



       Labai paprasta užkandėlė, džiovintos slyvos su česnakiniu sūrio įdaru. Tinka vakarėliui ar šiaip prie vyno, kaip vieno kąsnio vėrinukai :)

Reikės:
Džiovintos slyvos 24 vnt.
Fermentinis sūris 100 g
Česnakas 1 sk.
Majonezas ~
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos saldžiosios paprikos ~

       Slyvas užpilame karštu vandeniu ir pamirkome apie 15 min. Sūrį smulkiai sutarkuojame, įspaudžiame česnako, prieskonių ir sumaišome viską su majonezu. Imame slyvą, tepame ant viršaus įdaro ir persmeigiame pagaliuku. Galima ant viršaus pasmeigti dar po didelę spanguolę.
       Už recepto idėją ačiū Viktorijai.


2013 m. sausio 10 d., ketvirtadienis

Lašišos, porų ir pomidorų krepšeliai



       Kiekvienais metais per Naujuosius kepu krepšelius, juos nusinešu ir į svečius, kai balius būna "suneštinis" Šiemet kepiau su rūkytos lašišos įdaru.

12 vnt. reikės:
Sviestas 110 g
Miltai 190 g
Rūkyta lašiša 100 g
Porai 1/2 vnt. (baltoji dalis)
Vyšniniai pomidorai 6 vnt.
Grietinėlė 200 g
Kiaušiniai 3 vnt.
Krienai 2 a.š.
Kaparėliai 2 a.š. 
Druska, juodieji pipirai

       Tešlai šaltą sviestą supjaustome gabaliukais, suberiame miltus, druskos žiupsnelį ir maišome kombainu arba tiesiog dviem peiliais. Palaipsniui supilame 4 šaukštus ledinio vandens. Greitai, kad neatšiltų suminkome tešlą. Padaliname tešlą į 12 lygių dalių, iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo ir išklojame kepimo formeles (maniškės turbūt per mažos, nes gavosi per stori krepšeliai, todėl ėmiau mažesnio dydžio tešlos gabalėlius ir suformavau 14 krepšelių). Dedame formeles į šaldytuvą 30 min. Paskui subadome šakute ir kepame 200 С orkaitėje 10-15 min.
       Įdarui supjaustome porus ir apkepame keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Nuimame keptuvę nuo ugnies ir įmaišome ketvirčiais supjaustytus pomidorus ir pasmulkintą lašišą. Dubenėlyje sumaišome grietinėlę, krienus, kiaušinius ir kaparėlius. Pagardiname druska ir pipirais. Aš dar papildomai įdėjau porą šaukštų miltų. Supilame plakinį į keptuvę ir viską išmaišome. Užpildome įdaru krepšelius ir kepame dar 15 min. Prieš išimant iš formelių, leidžiame 5 minutes atvėsti. Papildomai papuošiau kiekvieną krepšelį lašišos gabalėliu.



2012 m. gruodžio 28 d., penktadienis

Eklerai su vaniliniu kremu


       Kad ir kiek pagaminčiau eklerų, visada pagavoju, kad reikėjo daryti daugiau :)

12 vnt. didesnių eklerų:
Miltai 150 g
Pienas 125 ml + 190 ml kremui
Vanduo 125 ml
Sviestas 125 g
Kiaušiniai 5 vnt. + 3 tryniai kremui
Vanilinis cukrus 3 v.š.
Druska žiupsnelis

       Tešlai užverdame puode vandenį ir pieną, įmetame sviestą ir žiupsnelį druskos. Suberiame miltus ir gerai išmaišome, tada pakratome puodą į šalis, kad iš tešlos susiformuotų burbulas. Perdedame burbulą į dubenį ir po vieną sumušame kiaušinius, stipriai maišant. Sudedame tešlą į konditerinį maišelį ir spaudžiame piršto ilgumo volelius į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi (aš mėgstu išspausti ant kiekvieno volelio dar po antrą sluoksnį ant viršaus - tada eklerai būna didesni ir gražiau išsipučia kepdami). Kepame 180 С orkaitėje 10 min., paskui sumažiname karštį iki 170 C ir kepame dar 20 min.
       Kremui trynius išsukame puode su vaniliniu cukrumi, kad neliktų gumulėlių. Įdedame miltų ir gerai išmaišome. Užverdame kitame puodelyje pieną ir įmaišome į trynių masę. Kremą kaitiname nuolat maišant, kol sutirštės. Kai atvės, prikemšame kremo į eklerus. Galima pabarstyti cukraus pudra, aš kai kuriuos dar pašlaksčiau šokoladiniu padažu iš Dr.Oetker  arba galima pasigaminti glazūrą.


2012 m. gruodžio 26 d., trečiadienis

Tiramisu tortas



       Šis tortas nėra Tiramisu desertas, ką domina šis desertas, žr. ankstesniuose įrašuose. Šįkart norėjau sukurti kažką tokio, kas skoniu primintų Tiramisu, tačiau savo konsistencija būtų kaip tortas. Gavosi puikus kavos skonio tortukas su maskarponės kremu (beje, torto nereikia kepti!).

Reikės:
Mascarpone sūris 500 g
Grietinėlė 35% 200 g
Desertinė varškė (Plombyro skonio) 180 g
Cukrus 4 v.š.
Želatina 2 v.š.
Sausainiai "Lady fingers" 1 pak.
Kava espresso 1 puodelis
Amareto likeris 1-2
Kakava pabarstymui~
Juodojo šokolado drožlės 50 g

      Želatiną 10 min. užmerkiame keliuose šaukštuose šalto vandens, kad išbrinktų. Grietinėlę standžiai išplakame su cukrumi. Įmaišome desertinę varškę ir maskarponę. Želatiną kaitiname ant vandens vonelės, kol ištirps. Tada sumaišome su keliais šaukštais kremo, pravėsiname ir įmaišome į likusį kremą. 
       Damų pirštelius gerai išmirkome kavoje, pašlakstome likeriu ir išdėliojame ant tortinės dugno. Supilame kremą ir dedame į šaldytuvą nakčiai. Prieš patiekiant apibarstome kakavos milteliais ir šokolado drožlėmis.