2012 m. rugpjūčio 18 d., šeštadienis

Traškūs avižiniai dribsniai su jogurtu ir keptais vaisiais


       Labai skanus pasiūlymas pusryčiams! Aš dariau su šviežiais persikais ir abrikosais, bet galima naudoti ir konservuotus.

2 porcijoms:
Avižiniai dribsniai 1 st.
Sviestas 50 g
Cukrus 1 v.š.
Slyvos 2-3 vnt.
Persikai 2-3 vnt.
Abrikosai 3 vnt.
Lazdyno riešutai sauja
Natūralus jogurtas 1 st.
Vanilinis cukrus 1 v.š.

       Vaisius supjaustome stambiais kubeliais ir sudedame į kepimo formą. Ant vaisių suberiame avižinius dribsnius, kapotus riešutus ir užpilame trupučiu sulčių nuo konservuotų vaisių (arba tiesiog vandens). Kepame 190 C orkaitėje 10 min. Tada išimame kepimo formą iš orkaitės, užpilame lydytu sviestu, pabarstome ant viršaus cukrumi ir vėl kišame 10 min. į orkaitę, kad susidarytų traški karamelizuota plutelė. Jogurtą paskaniname vaniliniu cukrumi. Dedame į lėkštę traškius dribsnius su vaisiais ir užpilame jogurtu.
       Recepto šaltinis - www.edimdoma.ru.



2012 m. rugpjūčio 17 d., penktadienis

Bulvių ir burokėlių apkepas



       Burokėliai - daržovė vertinga, vis sakau sau, kad reikėtų jų dažniau valgyti, bet nedaug težinau būdų kaip juos paruošti... Todėl šiandien išbandžiau prancūziško bulvių apkepo versiją, į kurią dar papildomai įeina ir burokėliai. 

4 porcijoms reikės:
Bulvės šviežios 4 vnt.
Burokėliai 2-3 vnt.
Gruyere sūris 50 g
Česnakai 3 sk.
Sviestas 20 g
Grietinėlė arba grietinė 500 ml
Pienas 100 ml
Čiobreliai, kvapieji pipirai ~
Muskato riešutas, gvazdikėliai ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Pieną su grietinėle užkaičiame puode. Česnako skilteles sutraiškome peiliu (neluptas), sumetame į puodą, kartu įdedame čiobrelių, kvapiųjų pipirų, porą gvazdikėlių ir truputį malto muskato riešuto. Viską užverdame ir nukeliame porai minučių pastovėti. Tuo metu plonais griežinėliais supjaustome bulves ir burokėlius. Jeigu bulvytės šviežios jų galima ir nelupti, tik svarbiausia viską supjaustyti kuo ploniau, kad riekelės būtų peršviečiamos - taip jos ir geriau iškeps, ir skaniau įsigers padažo.
      Keraminę kepimo formą ištepame sviestu ir į ją sluoksniais dedame bulves ir burokėlius, kiekvieną sluoksnį pabarstant druska ir pipirais. Pieno ir grietinėlės padažą perkošiame per sietelį ir juo užpilame daržoves. Užbarstome stambiai tarkuoto sūrio ir kepame 45-50 min. 190 C orkaitėje.
       Recepto šaltinis - www.edimdoma.ru


2012 m. rugpjūčio 16 d., ketvirtadienis

Veršienos kepsneliai su citrininiu kaparėlių padažu


Veršienos kepsneliai 4 vnt.
Kaparėliai 2 v.š.
Citrinos 1 vnt.
Sviestas 40 g
Petražolės kuokštelis
Druska, baltieji pipirai ~

       Veršienos kepsnelius lengvai pamušame ir įtriname druska bei pipirais. Citriną gerai nuplauname, skustuku nutarkuojame žievelę ir ją užpilame verdančiu vandeniu.Keptuvėje įkaitiname sviestą ir apkepame mėsą po 3-4 min. iš kiekvienos pusės. Suberiame kaparėlius ir citrinos žieveles, permaišome. Užbarstome kapotomis žolelėmis ir iškart patiekiame.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita".

2012 m. rugpjūčio 15 d., trečiadienis

Trupininis obuolių pyragas



     Šitas pyragas iš Beatos knygos. Nors aš jos, beje, neturiu :) Receptą radau Ilonos blog'e.

Reikės:
Obuoliai 5 vnt.
Razinos sauja
Rudasis cukrus 100 g + 2 v.š.
Baltasis cukrus 50 g
Cinamonas ~
Sviestas 190 g
Miltai 150 g
Avižiniai dribsniai 50 g
Malti migdolai 100 g

       Obuolius nulupame, supjaustome riekelėmis, užpilame pora šaukštų rudojo cukraus ir sumaišome su cinamonu ir razinomis. Dedame į kepimo indą išteptą sviestu (40 g) ir šauname į orkaitę maždaug 15 min., kad obuoliai suminkštėtų.
       Trupiniams sutarkuojame šaltą sviestą (150 g), supilame miltus, avižas, migdolus,cukrų ir lengvai perleidžiame viską per pirštus, turėtų gautis trupininė tešla. Trupinius užbarstome ant obuolių ir kepame dar apie 35-45 min. 190 C orkaitėje. Patiekiame pyragą šiltą su ledais.
       P.S. Labai skanus pyragas, tik viena pastabėlė - man šitame recepte cukraus per daug, aš dedu truputį mažiau.


2012 m. rugpjūčio 14 d., antradienis

Kalakutienos maltinukai su šviežiais kopūstais


Malta kalakutiena 300 g
Šviežias kopūstėlis 1/2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Alyvuogių aliejus ~
Lauro lapai 1 vnt.
Kvapieji pipirai 5 vnt.
Druska ~
Cukrus 1 a.š.
Actas 1 a.š.
Prieskoninės žolelės žiupsnelis

       Iš faršo padarome mažus maltinukus ir dedame į verdantį vandenį. Sudedame pjaustytą morką, svogūną, kopūstą, aš dar paprikos pusę įdėjau... Kitą svogūną pakepiname ant šlakelio aliejaus. Po 5 min. virimo sudedame pjaustytas bulves ir svogūnus, prieskonius. Paverdame dar apie 7 min. ir supilame actą ir cukrų. Patiekiame su grietine.
       Recepto šaltinis - Laikas į virtuvę.

2012 m. rugpjūčio 13 d., pirmadienis

Pyragėliai su obuoliais ir aviečių džemu



       Nors duonos namuose niekada nekepu, bet kartais būna smagu, kai iš pačio ryto namai pakvimpa šviežiais kepiniais. Šiandien tai buvo sluoksniuotos tešlos pyragėliai - mini bandelės su obuoliais ir aviečių konfitiūru. Labai elegantiška :)

20 vnt. reikės:
Sluoksiuota tešla 5 lapeliai (~ 450 g)
Obuoliai 4 vnt.
Džiūvėsėliai 3 v.š.
Cukrus 1 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Aviečių džemas 20 a.š.

       Obuolius nulupame ir supjaustome nedideliais kubeliais. Sumaišome su džiūvėsėliais ir cukrumi. Kiekvieną tešlos lakštą padaliname į 4 dalis, truputį pakočiojame. Dedame ant lakštelio šiek tiek obuolių įdaro, šaukštelį aviečių džemo ir gerai užspaudžiame kraštelius, suformuodami mažas apvalias bandeles. Dedame pyragėlius siūle į apačią ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Patepame kiaušinio plakiniu ir kepame 220 C orkaitėje 15 min.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita".

2012 m. rugpjūčio 12 d., sekmadienis

Baskų omletas



       Puikus ispaniškas omletas su daržovėmis!

2 porcijoms:
Kiaušiniai 4 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Svogūnai baltieji arba raudonieji 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Bazilikas ~
Druska, juodieji pipirai ~
Batonas 1/3 vnt.
Alyvuogi aliejus 3-4 v.š.

       Pomidorus nuplikome ir nulupame, supjaustome stambiomis skiltelėmis, paprikas ir svogūną - juostelėmis. Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame apkepiname svogūnus, paprikas ir pomidorus. Česnako skilteles patraiškome peiliu ir sumetame į daržoves, paskaniname druska, pipirais ir puse bazilikų. Troškiname 10 min. Kiaušinius gerai išplakame ir užpilame ant daržovių. Kai krašteliai ir apačia apkeps, nukeliame nuo ugnies.Batono riekeles paskrudiname, pašlakstome alyvuogių aliejumi. Ant skrebučių sudedame omletą ir kapotą baziliką. Skanaus!
       Recepto šaltinis - www.edimdoma.ru.

2012 m. rugpjūčio 11 d., šeštadienis

Keptos paprikos su varškės ir brinzos įdaru



Reikės:
Paprikos 4 vnt.
Brinzos sūris 300 g
Varškė 200 g
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Česnakai 3 sk.
Citrinos sultys 1 v.š.
Druska, baltieji pipirai ~
Čiobreliai ~

       Paprikoms nupjauname viršūnėles, išvalome sėklas ir apverdame sūdytame vandenyje 5-7 min. Sūrį sutarkuojame, sumaišome su varške, 1 šaukštu aliejaus, išspaustu česnaku, čiobreliais.  Pagal skonį pagardiname druska, pipirais ir citrinos sultimis. Kepimo indą ištepame šaukštu aliejaus. Paprikas prikemšame įdaro, uždedame viršūnėles ir sudedame į formą. Pašlakstome likusiu aliejumi ir kepame 200 C orkaitėje apie 20 min.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita".

2012 m. rugpjūčio 10 d., penktadienis

Salotos su vytintu kumpiu ir keptu moliūgu



       Labai labai labai skanios salotos, praeitą rudenį jos buvo mano favoritės! Truputį erzina tik tai, kad salotos šiaip jau greitai paruošiamas patiekalas, o čia reikės moliūgą kepti orkaitėje, kas užtrunka. Na, bet tikrai skonis vertas sugaišto laiko.

Reikės:
Moliūgo gabalėlis ~300 g
Rukolos salotos 4 saujos
Parmos arba bet koks vytintas kumpis 200 g
Parmezano sūris 100 g
Moliūgo sėklos ~
Česnakai 5 sk.
Alyvuogių aliejus 5-6 v.š.
Balzaminis actas 2-3 v.š.
Kalendra malta 1/2 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Sutriname česnako skilteles ir sumaišome su kalendra, druska, pipirais, šaukštu balzaminio acto ir 2 šaukštais aliejaus. Šiame marinate apvoliojame moliūgo gabalėlius ir kepame 180 C orkaitėje 25-30 min. kol gražiai apskrus. Likusį aliejų ir balzaminį actą sumaišome užpilui ir pagardiname druska bei juodaisiais pipirais. Moliūgo sėklas paskrudiname sausoje keptuvėje.
       Į lėkštes dedame rukolos lapelius, užpilame puse padažo, ant jų išdėliojame apkeptus moliūgų gabalėlius, plonai pjaustytą kumpį, tarkuotą parmezaną, apibarstome moliūgų sėklomis ir apliejame likusiu padažu.
       Recepto šaltinis - http://www.edimdoma.ru/.


2012 m. rugpjūčio 9 d., ketvirtadienis

Amerikietiškas sūrio pyragas



       Toks buvo vakar mano gimtadienio čyzkeikas. Labai kreminis ir sotus - toks, koks ir turi būti sūrio pyragas. Gaminau iš vakaro, o patiekiau sekančią dieną vakarienei - pyragas pakankamai laiko pastovėjo šaldytuve, nuo ko skonis tapo tik dar geresnis :)

24 cm formai:
Sausainiai 1,5 pak. (naudojau "Selgos" Tiramisu skonio)
Sviestas 100 g
Sūris "Philadelphia light" 625 g
Grietinė 150-200 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Cukrus 200 ml

       Sausainius sutriname kombainu į trupinius ir sumaišome su lydytu sviestu. Formą išklojame kepimo popieriumi, suberiame trupinius ir gerai suspaudžiame su stikline. Pągrindą kepame 180 C orkaitėje 10 min.
       Kremui kiaušinius išplakame su cukrumi. Įmaišome sūrį ir grietinę. Supilame kremą ant pagrindo. Kepimo formos dugną iš išorės sandariai apvyniojame folija. Į skardą pilame karšto vandens, į vandenį įstatome pyragą ir kepame 180 C orkaitėje 45 min.
       Kažkur perskaičiau tokį patarimą - po 45 min. kepimo sūrpyragį išimti 5 min. pailsėti, tada iškart apipjauti palei formą kraštus ir vėl statyti 15 min. į orkaitę. Aš taip ir padariau, bet dėl kraštų apipjovimo, manau, kad gražiau būtų išsipjovę atvėsinus pyragą. Žodžiu, po valandos kepimo išjungiame orkaitę ir paliekame joje pyragą dar valandai atvėsti, paskui dedame į šaldytuvą nakčiai. Jokios kitos sūrpyragių bėdos neiškilo - pyragas nesukrito, o paviršius nesutrūkinėjo. Labai skanu, skanaus!


2012 m. rugpjūčio 8 d., trečiadienis

Lazanija su malta mėsa ir 3 rūšių sūriais


       Šimto metų senumo receptas, bet geresnio nesu dar atradus todėl darau tik pagal šitą. Beje, pagal nurodytas normas gaunasi tikrai daug lazanijos, per dvi formas kepu, kai reikia "minią pamaitinti"... Jei gaminsite tik sau, siūlau daryti iš pusės normos.

Reikės:
Malta jautiena arba veršiena 800 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 4 sk.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Pomidorų tyrė 1 l
Pievagrybiai 10 vnt.
Lazanijos lakštai 250 g 
Mocarelos sūris 100 g
Fermentinis sūris 300 g
Sūrio lazdelės 8 vnt.
Pienas 1 l
Sviestas 100 g
Miltai 100 g
Alyvuogių aliejus ~
Druska, juodieji pipirai ~
Čiobreliai, raudonėliai, petražolės ~

       Pirmiausia gaminame Bolognese padažą: apkepiname aliejuje smulkiai supjaustytus svogūnus ir česnakus, pagardiname čiobreliais ir raudonėliais. Sudedame mėsos faršą ir pjaustytus pievagrybius, viską kepame, kol išgaruos skystis ir mėsa taps sausa. Dabar pilame pomidorų tyrę, pomidorų pastą, druską, pipirus ir dar šiek tiek patroškiname.
       Toliau gaminame Bešamelio padažą: puodelyje užverdame pieną, dedame druską ir pipirus. Kitame puode išlydome sviestą ir sumaišome su miltais. Sviesto ir miltų mišinį dedame į įkaitintą pieną ir maišome, kol sutirštės.
       Į kepimo formą dedame sluoksniais: pieno padažas, lazanijos lakštai, mėsos padažas, lakštai, pieno padažas, sūrio lazdelės ir petražolės, lakštai, mėsos padažas, lakštai, pieno padažas, tarkuotas sūris. Kepame 170 C orkaitėje apie valandą, kol apskrus.
      P.S. Man pirktinės pomidorų tyrės būna per rūgščios, todėl aš savo tyrę darau taip: sutrinu blenderiu konservuotus pomidorus ir įdedu druskos pagal skonį.
       Receptas Lino Samėno.

2012 m. rugpjūčio 7 d., antradienis

Prancūziška vištienos ir makaronų sriuba


    
       Įsimylėjau šią sriubą iš karto!
 Reikės:
Svogūnai 2 vnt.
Česnakas 2 sk.
Paprikos 1/2 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Porai 1/4 vnt.
Smulkūs makaronai 2 saujos
Vištienos 200 g
Druska, juodieji pipirai ~
Lauro lapai, petražolės, krapai ~
Mairūnai ~
Uoginės paprikos (kajeno pipirai) ~

       Višiteną supjaustome mažais gabalėliais ir verdame su vienu svogūnu, morka, poro gabalėliu bei mėgiamais sultinio prieskoniais - lauro lapais, petražolėm, krapais, druska ir pipirais. Kitą svogūną supjaustome mažais kubeliais ir pakepiname puode ant šlakelio alyvuogių aliejaus. Sudedame smulkitas česnako skilteles. Tada sudedame kubeliais pjaustytas paprikas, patroškiname keletą minučių ir sudedame kubeliais pjaustytas cukinijas. Pagardiname džiovintais mairūnais, uogine paprika, druska, pipirais ir sudedame nuluptus ir susmulkintus pomidorus. Viską užpilame perkoštu vištienos sultiniu. Sudedame vištienos gabalėlius ir makaronus. Verdame ant lėtos ugnies apie 10 min. (arba kol makaronai bus išvirę). Patiekti galima su prancūziško batono riekelėmis ir žolelių sviestu. Bon appetit!
       Recepto idėja - Tarp vėjo gūsių.


2012 m. rugpjūčio 6 d., pirmadienis

Varškės ir vaisių pusryčiai - du viename



Persikai arba nektarinai 1 vnt.
Abrikosai 2 vnt.
Slyvos 2 vnt.
Varškė 1/2 pak.
Jogurtas natūralus 150 ml
Cukrus 1 v.š.
Sviestas 1 a.š.

       Vaisius perpjauname pusiau, išimame kaulus ir supjaustome stambiomis skiltelėmis. Kepimo formą ištepame sviestu, sudedame vaisių skilteles, užberiame cukraus ir užpilame 50 ml verdančio vandens. Dedame į 180 C orkaitę ir kepame 10 min.
       Kokteiliui suplakame jogurtą su 1/3 keptų vaisių, galima įdėti kelis ledo kubelius. Varškę sudedame į lėkštę ir ant viršaus sukrauname likusius vaisius. Skanaus!
       Recepto šaltinis - www.edimdoma.ru

2012 m. rugpjūčio 5 d., sekmadienis

Vištienos kepsnys su voveraičių padažu



       Idealus sekmadienis man būna, kai randu laiko nueiti į turgų apsipirkti šviežių daržo ir miško gėrybių. Šiandien pirkau voveraičių, bulvių, šviežios vištienos, ir dar šio bei to...

Reikės:
Vištienos filė 600 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Miltai 4 v.š.
Voveraitės 500 ml stiklainiukas
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Grietinė 200 g
Druska, juodieji pipirai ~
Čiobreliai ~
Krapai, petražolės ~

       Vištienos krūtinėlę supjaustome plokščiais kepsniais ir truputį pamušame. Pabarstome druska ir pipirais. Merkiame kepsnius į išplaktą kiaušinį, tada apvoliojame miltuose ir kepame gerai įkaitintoje keptuvėje ant augalinio aliejaus.
       Voveraites nuvalome ir pasmulkiname. Smulkiai supjaustome svogūną ir česnako skilteles. Kitoje keptuvėje įkaitiname truputį alyvuogių aliejaus ir jame iki gelsvumo apkepame svogūnus su česnakais. Sudedame voveraites ir patroškiname apie 10 min. Galiausiai sudedame grietinę, pagardiname padažą druska, pipirais, čiobreliais. Patiekiame kepsnį su virtomis bulvėmis ir viską apibarstome kapotomis šviežiomis petražolėmis ir krapais. Ir, aišku, aš neįsivaizduoju kepsnio be šviežių daržovių salotų. Skanaus!

2012 m. rugpjūčio 4 d., šeštadienis

Lietiniai su saulėje džiovintais pomidorais ir maskarpone



Tešlai:
Kiaušiniai 2 vnt.
Pienas 300 ml
Miltai 100 g
Druska žiupsnelis
Aliejaus kepimui

Įdarui:
Saulėje džiovinti pomidorai 6-8 vnt.
Česnakas 1-2 sk.
Maskarponė 400 g (naudojau "Vilkyškių pieninės")
Druska, pipirai ~
Bazilikai, krapai ~

       Kiaušinius išplakame su pienu, žiupsneliu druskos ir miltais. Tešlą paliekame 30 min. pastovėti. Kepame truputį aliejumi pateptoje keptuvėje. Iškeptus blynelius sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių, nes maskarponės įdaras taip pat bus riebokas).
       Smulkiai supjaustome džiovintus pomidorus, sumaišome su smulkintu česnaku, druska, pipirais ir maskarpone. Kremu plonai aptepame lietinius ir susukame. Papuošiame kapotomis žolelėmis.
       Recepto šaltinis - knyga "Idėjos šenčių stalui".

2012 m. rugpjūčio 3 d., penktadienis

Pyragas su obuoliais ir razinomis



       Tiems, kas jau turi pirmųjų obuolių savo sode :)

Reikės:
Miltai 250 g
Sviestas 175 g
Obuoliai 1300 g
Razinos 50 g
Cukrus 4 v.š.
Citrinos 1 vnt. (nebūtinai)
Romas 5 v.š.
Skaldyti migdolai 50 g
Krakmolas 1 v.š.
Cinamonas ~
Cukraus pudra ~
Pienas 2 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt. (trynys)
Abrikosų marmeladas 2-3 v.š.

       Tešlai sutarkuojame šaltą sviestą, sumaišome su miltais, 5 šaukštais šalto vandens ir žiupsneliu druskos. Suformuojame rutulį, apvyniojame plėvele ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą. Razinas užpilame romu ir pusvalandį brinkiname.
       Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis ir sumaišome su citrinos sultimis. Migdolus paskrudiname keptuvėje. Trečdalį atšaldytos tešlos atidedame, iš likusios iškočiojame pagrindą, įklojame į kepimo formą ir suformuojame aukštus bortelius. Išmaišome obuolius su razinomis, cukrumi, krakmolu, migdolais, cinamonu ir išdėliojame ant telšos. Likusią tešlą iškočiojame ir užklojame ant pyrago viršaus. Patepame tryniu sumaišytu su pienu. Kepame 180 C orkaitėje 50 min. Dar karštą pyragą atepame marmeladu ir pabarstome cukraus pudra. Skanaus!
       Recepto šaltinis - knyga "Idėjos švenčių stalui".


2012 m. rugpjūčio 2 d., ketvirtadienis

Spageti su mėsos kukuliais



       Kažkur skaičiau, kad tai pirmą vietą nesveikiausių valgių dešimtuke užimantis patiekalas... Na, gal namie gaminta jo versija nėra tokia jau "nuodinga", bet kai pasakiau vyrui ką šiandien valgysime, tai labai apsidžiaugė ir pasiūlė "Galbūt tu galėtum rašyti nesveikiausių valgių tinklaraštį"?

Reikės:
Malta jautiena 400 g
Pomidorai 3 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakas 5 sk.
Pomidorų tyrė 200 ml
Batonas 1 riekelė
Pienas 1/2 st.
Maltos saldžiosios paprikos ~
Mairūnas, čiobrelis  (geriau švieži) ~
Druska, juodieji pipirai ~
Čili pipirai 1/2 vnt.
Spageti 250 g
Parmezano sūrio ~

       Į mėsos faršą įmušame kiaušinį, sudedame piene išmirkytą batoną, smulkiai pjaustytą 1 svogūną, kelias česnako skilteles. Pagardiname druska, pipirais, mairūnu ir čiobreliais. Viską gerai išmaišome ir drėgnomis rankomis suformuojame mažus kukuliukus. Juos apkepiname ant didelės ugnies iš visų pusių. Sumažiname ugnį, į keptuvę supilame pomidorų tyrę, nuluptus ir supjaustytus pomidorus ir patroškiname 10 min.
       Pabaigoje sudedame likusį smulkintą svogūną ir česnako skilteles, įmetame pusę čili pipiro. Pagardiname druska, pipirais, maltomis paprikomis ir dar šiek tiek patroškiname. Tuo metu išverdame spagečius. Makaronus dedame į lėkštę, į vidurį įkomponuojame kelis mėsos kukuliukus ir užpilame padažo. Pabarstome kapotomis žolelėmis ir tarkuotu parmezano sūriu. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Neringos blogas.

2012 m. rugpjūčio 1 d., trečiadienis

Avokadų salotos su snieginiais krabais



      Labai paprastos salotos, bet kai turiu avokadą po ranka, dažnai darau.

Reikės:
Avokadai 1 vnt.
Agurkai trumpavaisiai 2 vnt.
Snieginių krabų mėsa 1 pak.
Kiaušiniai 2 vnt.
Ledkalnio salotos 4 lapai
Majonezas ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Kiaušinį išverdame kietai, viską supjaustome kubeliais. Pagardiname druska, pipirais ir sumaišome su majonezu. Skanaus!


2012 m. liepos 31 d., antradienis

Paprikos įdarytos malta mėsa ir ryžiais



       Čia turbūt dažniausiai per praėjusius metus mano gamintas patiekalas pietums :)

Reikės:
Saldžiosios paprikos 4 vnt. (arba mažos baltos paprikos 8 vnt.)
Malta jautiena 600 g
Ryžiai 100 g
Morkos 3 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Saliero keli stiebai
Lauro lapai 3-4 vnt.
Česnakas 4 sk.
Kiaušiniai 1 vnt.
Grietinė arba grietinėlė 200 ml
Sviestas ~50 g
Druska, juodieji pipirai ~
Krapai ~

       Į maltą mėsą įmušame kiaušinį, dedame smulkiai pjaustytą svogūną, nevirtus ryžius, pilame 100 ml grietinės (arba grietinėlės). Pagardiname druska, pipirais ir viską gerai išminkome. Paprikoms nupjauname kepurėles, atsargiai išpjauname sėklas ir per smarkiai negrūdant prikemšame įdaro.
       Į puodą pripjaustome sviesto, ir dugną išklojame pjaustytomis morkomis bei svogūnais. Sustatome paprikas ir aplink išdėliojame dar šiek tiek morkų, svogūnų ir salierų griežinėlių, kad laikytų paprikas. Įdedame krapų, lauro lapų ir užpilame vandeniu, kad apsemtų trečdalį paprikų. Uždengiame darngčiu ir troškiname 20 min. Suberiame pjaustytas bulves, pasūdome, įspaudžiame česnako ir dar patroškiname apie 20 min. Prieš baigiant troškinti supilame likusią grietinėlę.
       Recepto šaltinis - Skanus gyvenimas.


2012 m. liepos 30 d., pirmadienis

Siuzetės blyneliai




       Crêpes Suzette - dar vienas be galo skanus prancūziškas desertas. Visas jo žavumas (ir sudėtingumas) yra iškepti plonyčius, beveik peršviečiamus lietinius. O padažui - apelsinų ir šlakelį brendžio galima sakyti, kad namuose galima rasti visada.

Reikės:
Miltai 125 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Pienas 300 ml
Cukrus 1 a.š + 2 v.š. padažui
Aliejus 1 v.š.
Apelsinai 2 vnt.
Brendis arba apelsinų likeris 4 v.š.
Sviestas 125 g

       Blyneliams sumaišome miltus, trynį ir aliejų. Po truputį pilame pieną ir skiedžiame tešlą iki skystos vienalytės konsistencijos. Baltymą su cukrumi išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą. Iškepame lietinius blynelius.
       Padažui išspaudžiame apelsinų sultis, supilame į keptuvę kartu su sviestu, cukrumi, pilame brendį ir verdame keletą minučių, kol sviestas išsilydys, o alkoholis truputį nugaruos. Merkiame iškeptą blynelį į keptuvę su padažu. Keptuvėje perlenkiame jį du kartus pusiau, kad blynelis iš visų pusių pasidengtų padažu. Patiekti galime su plakta grietinėle.
       Recepto šaltinis - Kas nutiko virtuvėje.


2012 m. liepos 29 d., sekmadienis

Pieniškas braškių ir bananų kokteilis


       Braškės ir bananai - jau beveik klasika tapęs derinys... Sotus vasariškas kokteilis pusryčiams.

Braškės šviežios/šaldytos 1 st.
Bananai 1 vnt.
Natūralus jogurtas 200 ml
Medus arba cukrus ~

       Viską sutriname plaktuvu ir paskaniname ledukais. Galima taures gražiai papuošti uogomis arba žaliųjų citrinų griežinėliais.



2012 m. liepos 28 d., šeštadienis

Apkepas su moliūgais ir ryžių dribsniais


  
     Ateina moliūgų derliaus metas, vėlgi laikas traukti visus metus laukusius receptus. Šis apkepas yra purus, saldus ir labai skanus. Beje, tikrai patiks vaikams!

Reikės:
Moliūgo skiltelė
Ryžių dribsniai 3 v.š.
Džiūvėsėliai 1 v.š.
Sviestas 1 a.š.
Pienas 100 ml
Grietinė 25 g
Kiaušiniai 1vnt.
Cukrus 1 v.š.
Druska žiupsnelis
  
       Moliūgą nulupame, minkštimą supjaustome kubeliais ir troškiname verdančiame vandenyje su cukrumi apie 20-30 min. Tada supilame ryžių dribsnius, pieną, įdedame druskos ir dar patroškiname 30 min. Baigiant troškintis įdedame sviesto. Kiaušinį išplakame šakute, įdedame į jį kelis šaukštus moliūgų troškinio ir tada viską supilame atgal į puodą. Sukrečiame į sviestu pateptą ir džiuvėsėliais pabarstytą kepimo formą, išlyginame paviršių ir aptepame trupučiu grietinės. Kepame orkaitėje 190 C temperatūroje. Patiekiame su grietine.
       Recepto šaltinis - knyga "Pirmieji penkeri gyvenimo metai".

2012 m. liepos 27 d., penktadienis

Vištienos šašlykas


       Vis dėlto vištienos šašlykas man yra kur kas skaniau, negu vištienos kepsneliai ant grilio :) Tik kadangi lietingi orai pakoregavo grilio planus, teko mėsytę palaikyti marinate dvi dienas, o šis marinatas su actu - todėl čia negalioja taisyklė "kuo ilgiau marinuosi, tuo minkštesnė bus"... Bet iš esmės marinatas puikus, užskaitau!

4 porcijoms reikės:
Vištienos filė 1 kg
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 3 sk.
Ryžių actas 2,5 v.š.
Baltojo vyno actas 2,5 v.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Alyvuogių aliejus 10 v.š.
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.
Karis 1 a.š.
Raudonėlis, rozmarinas ~
Krapai, petražolės ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Vištieną supjaustome gabalėliais. Visus marinato ingredientus sutriname blenderiu. Paragaujame, ar netrūksta druskos. Sudedame vištieną į marinatą, uždengiame ir statome į šaldytuvą nakčiai. Kepame ant grotelių, kol gražiai apskrus. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Gustus Justinae.


2012 m. liepos 26 d., ketvirtadienis

Salotos "Lokio kąsnis"


       Karštais vasaros vakarais nėra nieko maloniau, kaip terasoje mėgautis atšaldytu Rose vynu, o prie jo labai tinka šios lengvos salotos su šviežia duonele.

Reikės:
Salotų lapai ~
Rukola sauja
Rūkyta kiaulienos išpjova "Lokio kąsnis" 1 pak.
Melionai 1/4 vnt.
Agurkai švieži 1 vnt.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Balzamiko actas 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Gaminimo kaip ir nėra ką rašyti - viską supjaustome, iš nurodytų produktų suplakame padažą ir juo užpilame salotas. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Tarp vėjo gūsių.

2012 m. liepos 25 d., trečiadienis

Brioche su abrikosais ir šokoladu



       Labai mėgstu prancūziškus kepinius, todėl man patiko ir šios mielinės pynutės. Laiko aišku užtrunka, bet užtat vėlyviems pusryčiams mėgavomės šilta brioche su kava ir apelsinų sultimis. Tikras petit dejeuner!

2 mažesnėms arba vienai itin didelei pynei reikės:
Miltai 4 st. (man prireikė daugiau)
Mielės šviežios 30 g
Pienas 375 ml
Sviestas 180 g
Cukrus 1/2 st.
Druska žiupsnelis
Kiaušiniai 3 vnt. + 2 tryniai
Abrikosai  2 vnt.
Šokoladas 30 g

       Kambario temperatūros pieną sumaišome su mielėmis ir viena stikline miltų. Uždengiame švariu drėgnu rankšluostėliu ir paliekame šiltai 20 min. Dideliame dubenyje mikseriu išplakame sviestą, cukrų, 2 kiaušinius ir 2 trynius. Jeigu lieka mažų sviesto gabalėlių - nieko tokio. Įmaišome mielių mišinį. Galiausiai suberiame likusius miltus ir dar kiek pamaišome su tešlos antgaliu. Tešlą išverčiame ant gerai miltais pabarstyto stalo ir šiek tiek paminkome. Padaliname į tris dalis ir supiname pynę, tarpuose prikaišiojant abrikosų bei šokolado gabaliukų. Dedame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi ir paliekame šiltai pakilti 1 val.
       Pakilusią pynę aptepame likusiu išplaktu kiaušiniu ir kepame 180 C orkaitėje apie 40 minučių.
       Recepto šaltinis - Duonos ir žaidimų.


2012 m. liepos 24 d., antradienis

Braškinis sūrio pyragas



      Labai tinkamas desertas karštoms vasaros dienoms, kada orkaitė "atostogauja" :)

Reikės:
Sausainiai 200 g (naudojau Gaidelio)
Sviestas 50 g
Braškės 250 g
Cukraus pudra 100 g
Rikota 400 g (galima naudoti ir varškę)
Grietinėlė 35 proc. 200 ml
Želatina 3 v.š.

       Sausainius sutrupiname kombainu į smulkius trupinius ir sumaišome su tirpintu sviestu. 24 cm skersmens formą išklojame kepimo popieriumi, suberiame trupintus sausainius ir gerai paspaudžiant rankomis suformuojame pagrindą.
       Želatiną užmerkiame keliuose šaukštuose šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Braškes sutriname blenderiu į tyrę. Varškę pertriname blenderiu su cukraus pudra, įmaišome braškes ir gerai patriname, kol neliks gumulėlių. Želatiną ištirpiname ant karšto vandens vonelės ir įmaišome į varškę. Grietinėlę išplakame iki standžių putų ir įmaišome į kremą (aš į grietinėlę įdėjau kelis papildomus šaukštus cukraus). Kremą supilame ant pagrindo ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 4 val. Papuošiame šviežiomis braškėmis.
       Recepto idėja - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita".

2012 m. liepos 23 d., pirmadienis

Brandintos jautienos kepsniai



       Nusipirkau brandintos jautienos nugarinės, iš pradžių net nežinojau dar ką iš jos gaminsiu... Bet mėsytė pasirodė toookia minkšta, lengvai pjaustėsi (kaip paukštiena), tad valandėlę pamarinavome ir iškepėme ją kepsninėje. Gavosi labai sultingi ir minkšti kepsniukai! Beje, nurodytas marinatas tinka bet kokios jaučio dalies mėsai, manau skaniai gautųsi ir su išpjova.

Ispaniškas marinatas jautienai su garstyčiomis:
Česnakai 4 sk.
Garstyčios 2 v.š.
Vyno actas 1/4 st.
Alyvuogių aliejus 1/4 st.
Aitriosios paprikos milteliai 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Jautienos 500 g

       Mėsą supjaustome labai plonais kepsneliais. Marinato ingredientus suplakame šluotele ir panardiname jame mėsą. Marinuojame 30 min. kambario temperatūroje arba valandą šaldytuve - ilgiau negalima, nes acte mėsa greitai perdžius. Kepame ant labai karštų grotelių po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Pailsiname mėsą prieš patiekiant apie 5 minutes.
       Recepto šaltinis - http://www.foodwishes.com/.


2012 m. liepos 22 d., sekmadienis

Spagečiai su česnaku ir ančiuviais



2 porcijoms:
Spagečiai 200 g
Česnakai 2 sk.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Pomidorų padažas 1 v.š.
Alyvuogės 20 vnt.
Grietinė 2 v.š.
Ančiuviai 10 vnt.
Parmezanas 50 g
Druska, baltieji pipirai ~

       Česnako skilteles sutraiškome ir pakepame ant alyvuogių aliejaus, kol paruduos. Sudedame smulkintas alyvuoges ir ančiuvius. Tuomet išimame česnako skilteles ir supilame pomidorų padažą bei grietinę.
       Spagečius išverdame pasūdytame vandenyje, nukošiame, suverčiame į keptuvę su padažu ir permaišome. Patiekiame su parmezano sūriu.

2012 m. liepos 20 d., penktadienis

Vištienos salotos su ananasais



       Visuomet kai būname Palangoje, aplankome mano mėgiamiausią restoraną "De Cuba". Labai džiaugiuosi, kad ir kiek metų jis ten jau veikia, tačiau maistas nesuprastėjo. Labai skanios yra firminės šio restorano salotos su vištiena ir ananasais, jas pabandžiau pasigaminti ir namuose.

Reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1/2 vnt.
Ananasai švieži arba konservuoti ~
Salotų lapai sauja
Pomidoras 1 vnt.
Agurkas 1 vnt.
Morka tarkuota 1 vnt. (šįkart nedėjau)
Svogūno šiek tiek
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Bazaminis actas 1 a.š.
Medus 1/2 a.š.
Garstyčios 1/2 a.š.
Druska, juodieji pipirai

       Vištieną supjaustome gabalėliais, pamarinuojame su vištienos prieskoniais ir apkepiname. Daržoves susmulkiname, sudedame į lėkštę. Ant viršaus išdėliojame ananasų gabalėlius ir keptą vištieną. Užpilui suplakame alyvuogių aliejų su balzaminiu actu, garstyčiomis ir medumi. Pagardiname druska ir pipirais. Patiekiame su šviežia čiabata.

2012 m. liepos 18 d., trečiadienis

Pusryčių varškė su bananais



      Labai paprasta ir greita, jokio ypatingo recepto čia nėra - tiesiog imame bananą, varškės pakelį, įpilame šlakelį pieno ar grietinėlės ir sutriname blenderiu. Kas mėgsta saldžiau, galima šaukštelį medaus ar cukraus. Skanaus!
       Receptą nužiūrėjau kažkokiame žurnaliuke, berods "Moters savaitgalio receptai"...

2012 m. liepos 16 d., pirmadienis

Birgico vafliukai



       Labai gardūs vafliukai! Prisikepiau jų vieną popietę ir turėjau visą savaitę prie kavos :)

Reikės:
Miltai 240 g
Sviestas 185 g
Cukrus 80 g
Vanilinis cukrus 1 a.š.
Kiaušiniai 1-2 vnt.
Romas 1 a.š.
Juodasis šokoladas 100 g
Grietinėlė ~ 50 g

       Miltus sumaišome su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sudedame mažais gabaliukais pjaustytą sviestą, kiaušinius, romą ir suminkome tešlą. Iš tešlos formuojame mažus rutuliukus (truputį mažesnius nei graikiškas riešutas) ir kepame po kelis gerai įkaitintoje vaflinėje.
       Glazūrai ištirpiname šokoladą ant vandens vonelės, atskiedžiame trupučiu grietinėlės. Kiekvieną vafliuką merkiame iki pusės į glazūrą ir paliekame nesiliečiant išdžiūti ant folijos ar kepimo popieriumi išklotos skardos. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Tarp vėjo gūsių.

2012 m. liepos 4 d., trečiadienis

Baklažanų laiveliai su mėsos įdaru


       Labai mėgstu įdarytas paprikas, o štai dabar atradau puikų receptą ir baklažanams.

2 porcijoms:
Baklažanai 1 vnt.
Malta jautiena 300 g
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Alyvuogių aliejus kepti
Pomidorų pasta 2 v.š.
Druska, pipirai ~
Bazilikai, persiladas ~

       Baklažaną perpjauname pusiau ir 30 min. pamirkome sūriame vandenyje. Tada išskobiame minkštimą, baklažanų puseles aptepame aliejumi (iš tamsiosios pusės), dedame į skardą ir kepame 180 C orkaitėje 20 min. odelėmis į viršų.
       Faršą pakepiname keptuvėje kartu su smulkintais sogūnais, morkom, česnakais, baklažano išskobtu vidumi, paskaniname prieskoniais ir pomidorų padažu. Dedame įdaro su kaupu į baklažanų puseles ir dar kepame 20 min. Pabigoje galima pabarstyti tarkuotu sūriu. Mes valgėme su grietine, labai skanu.
       Recepto šaltinis - Astriai saldu.

2012 m. birželio 19 d., antradienis

Avokadų salotos su mocarela


       Labai geras padažiukas šioms salotoms, viskas tarpusavy labai skaniai dera...

2 porcijoms reikės:

Avokadai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Mocarela 125 g
Alyvuogės juodosios sauja
Bazilikai švieži/džiovinti ~
Alyvuogių aliejus ~
Baltojo vyno actas 1 v.š.
Garstyčios grūdėtosios 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Daržoves ir sūrį supjaustome kubeliais. Pabarstome kapotais bazilikais. Iš nurodytų produktų suplakame padažą ir užpilame juo salotas. Skanaus!
       Recepto šaltinis - http://www.seredaite.com/.


2012 m. birželio 15 d., penktadienis

Daržovių lazanija su ožkos sūriu



       Šita lazanija - vegetariška, bet mane ji tiesiog pakerėjo. Neatsivalgomoji!!! Beje, ožkos sūris čia yra būtinas, nuostabiai dera su visomis daržovėmis, jeigu jo nemėgstate - geriau negaminkite visai, tik nebandykite pakeisti jokiu kitu.

Reikės:
Lazanijos lakštai - priklauso nuo formos (aš ėmiau 9 vnt.)
Cukinijos 2/3 vnt.
Baklažanai 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Vyšniniai pomidoriukai 5 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Ožkų sūris 150 g
Alyvuogių aliejus kepimui
Druska, pipirai ~
Petražolės, bazilikai ~

       Baklažaną supjaustome išilgai plokštelėmis, apibarstome druska ir paliekame 10-15 min. Paprikas ir svogūnus supjaustome šiaudeliais. Apkepiname keptuvėje ant aliejaus ir atidedame į lėkštę. Cukiniją supjaustome taip pat plokštelėmis ir apkepiname kartu su pomidoriukais, perpjautais pusiau. Atidedame į lėkštę. Nuo baklažanų nuvalome druską ir išsiskyrusias sultis popieriniu rankšluosčiu ir galiausiai apkepiname ir juos alyvuogių aliejuje. Lazanijos lakštus 5 min. paverdame sūdytame vandenyje ir perdedame į indą su šaltu vandeniu, kad nesuliptų. Lakštus reikia virti paskutinius, kai jau daržovės paruoštos.
       Imame kepimo formą ir į ją sluoksniuojame lakštus, cukinijas su pomidoriukais, pabarstome prieskoniais ir žolelėmis. Ant jų dedame pasmulkintą sūrį, sluoksnį lakštų, baklažanus, pabarstome prieskonių, vėl sluoksnį lakštų ir ant viršaus paprikas su svogūnais. Lazanijos papildomai sulaistyti niekuo nereikia, nuo daržovių ji pakankamai įsigers aliejaus. Kepame 190 C orkaitėje kol paviršius gražiai apskrus. Skanaus!

2012 m. gegužės 26 d., šeštadienis

Itališkas kriaušių ir rikotos tortas


       Šis tortas - tai du sluoksniai riešutinio biskvito, pertepti rikotos kremu, o ant viršaus- kriaušių skiltelės užlietos žele. Deja, pjūvio nuotraukos nepadariau, nes kai pjaustėme tortą namuose buvo daug svečių ir neturėjau laiko fotosesijai :)

24 cm formai reikės:
Kiaušiniai 6 vnt.
Miltai 100 g
Malti lazdyno riešutai 275 g
Cukrus 200 g
Sviestas 75 g

Įdarui:
Rikota 500 g
Grietinėlė 35 proc. 125 g
Cukrus 325 g ir dar 200 g sirupui
Kriaušės 350 g
Želatina 30 g
Kriaušių brendis 4,5 v.š.
Romas 3 v.š.

       Tešlai išplakame kiaušinius su 225 g cukraus, įmaišome maltus riešutus, miltus ir ištirpintą sviestą. Imame dvi kepimo formas, išklojame kepimo popieriumi ir supilame po lygiai tešlą. Kepame pagrindus 180 C orkaitėje apie 35 minutes.
       Tuomet paruošiame sirupą: 300 ml vandens paverdame su 200 g cukraus, įpilame po 3 šaukštus romo ir kriaušių brendžio ir dar 5 minutes paverdame. Želatiną užmerkiame mažame kiekyje vandens 10 min. Kremui sumaišome rikotą su cukrumi. Įmaišome išplaktą grietinėlę. Nulupame ir plokštelėmis supjaustome kriaušes, sudedame į puodą, užpilame 100 g cukraus ir 5 minutes patroškiname. Nukeliame nuo ugnies, paskaniname 1,5 šaukšto brendžio ir supilame paruoštą sirupą bei išbrinkintą želatiną (jeigu per daug skysčio išsiskyrė, kol troškinome kriaušes, nupilame perteklių). Maišome, kol želatina ištirps ir paliekame atvėsti (statome į šaldytuvą, kol sutirštės). Vieną biskvitą užpilame puse rikotos kremo, uždedame antrą biskvitą ir supilame likusį kremą. Ant viršaus supilame bepradedančią stingti kriaušių žele ir dedame į šaldytuvą nakčiai.

2012 m. gegužės 24 d., ketvirtadienis

Medaus tortas


       Nors gaminau pirmą kartą, bet išėjo tikrai labai labai skanus tortas. Tik be proto didelis - siūlau imti perpus mažiau produktų.

Aš ėmiau:
Kiaušiniai 3 vnt.
Margarinas kepinių 100 g
Medus 3 v.š.
Miltai 5 st.
Soda 3 a.š.
Actas 2 v.š.
Cukrus ~ 4 st. kremui ir 1 st. tešlai
Grietinė (pati riebiausia) 1800 ml
Citrinos 1,5 vnt. (sultys)

       Į dubenį sudedame kiaušinius, margariną, medų, stiklinę cukraus ir stiklinę miltų. Indą statome ant puodo su verdančiu vandeniu ir visus produktus gerai išmaišome (šildamas margarinas savaime po truputį ištirps). Kai masė smarkiai įkais, supilame nugesintą acte sodą (smarkiai suputos). Nukeliame indą ir supilame likusius miltus. Kai jau bus sunku maišyti išverčiame tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir suminkome - ji turi nelipti prie rankų. Kočiojame tešlą, kol ji dar šilta į blynelius (aš dariau 8 blynelius, visus išsikočiojau prieš pradedant kepti). Kepame 210 C orkaitėje, bet labai trumpai - vos įkiši ir jau po poros minutėlių reikia traukti. Dar karštą blynelį, kol minkštas apipjauname pagal tortinės dugną, pakraščių neišmetame, iš jų gausis trupiniai papuošimui.
       Kremui gerai atšaldytą grietinę plakame mikseriu visu greičiu su cukrumi ir citrinos sultimis - aš saldinau ir rūgštinau palaipsniui, vis paragaudama pagal savo skonį. Greitinė turi gerai sutirštėti, kol mikserio šluotelė ją tiesiog pradės pjauti. Blynelius tolygiai ištepame kremu, jų papildomai sulaistyti niekuo nereikia, ir 12 val. laikome šaldytuve. Kuo ilgiau stovi, tuo skanesnis.
       Už receptą ačiū Viktorijai.



       Mano pastabos. Kaip jau minėjau, tortas išėjo milžiniškas (apie 30 cm skersmens) iš 8 sluoksnių, gausiai suteptų kremu. Beje, grietinės ėmiau truputį daugiau - nes nurodytas kiekis nei 3 indeliai, nei 4. Ir šiaip pabijojau, kad kremo nebūtų per mažai, todėl plakti teko dviejuose bliūduose (į vieną nebetilpo) ir su dviem mikseriais (abu grėsmingai užkaito)... Bet kremo man nemažai liko nepanaudoto, biskvito trupinių irgi liko per daug. Kitąkart gaminčiau mažiau tešlos ir blynelius apipjaučiau prieš kepant, o trupiniams pakaktų  1-2 neapipjaustytų blynelių. Bet skonis tikrai fantastiškas, vertas 10-uko!

2012 m. gegužės 22 d., antradienis

Vaisinis tortas


       Dvylika tortų mūsų mažylei... Taip buvau sugalvojusi rudenį, kai gimė dukrytė - kiekvieną mėnesį švęsti jos "gimtadienį" ir ta proga pagaminti po tortą. Na ką - realybė tokia, kad mums jau eina devintas mėnuo, o tortai tebuvo iškepti tik 3 :)
       Šis tortas - pats seniausias iš mano gaminamų, jo receptūrą ištobulinau dar mokyklos laikais, ir kadangi nesu labai stipri tortų kepėja, šitas tikrai yra tortas, kuris negali nepavykti!

Biskvitui:
Miltai 4 v.š.
Kiaušiniai 2 vnt.
Cukrus 3 v.š.
Aliejus 1 v.š.
Pienas 1 v.š.

Kremui:
Varškė 500 g (man skaniausia "Rokiškio" maišeliuose)
Kefyras 500 ml
Grietinėlė 35 proc. 200 ml
Cukrus 1 st.
Vanilinis cukrus 1 pak.
Želatina 3 v.š. + 2 v.š.
Šaldytos vyšnios sauja
Kiviai 2 vnt.
Konservuoti persikai 1 ind.

       Biskvitus galite naudoti ir pirktinius, bet jeigu kepsite namuose, tai viskas labai nesudėtinga: kiaušinius dideliu greičiu išplakame su cukrumi, kol išsipūs dvigubai. Atsargiai plakant įmaišome miltus, paskiausiai pieną ir aliejų. Kepame 180 C orkaitėje apie 15 minučių.
       Kremui želatiną užmerkiame keliuose šaukštuose šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Varškę sutriname blenderiu, kad neliktų gumulėlių ir išsukame su cukrumi bei kefyru. Įmaišome plaktą grietinėlę. Želatiną kaitiname ant vandens vonelės, kol išsileis (jokiu būdu neleiskite jai užvirti), tada sumaišome su keliais šaukštais varškės kremo, kad pravėstų ir viską supilame į likusį kremą. Kartu į kremą įmaišome šiek tiek pasmulkintų uogų.
       Biskvitą sulaistome sultimis (aš naudoju iš persikų skardinės). Supilame kremą ant biskvito ir pastatome į šaldytuvą. Tuo metu susipjaustome vaisius - kivius griežinėliais, persikus kubeliais. Vaisius išdėliojame ant torto. Išbrinkiname ir pakaitiname likusius porą šaukštų želatinos. Sumaišome želatiną su 200 ml persikų sulčių (iš skardinės). Supilame į plokščią indą ir atšaldome. Kai tik žele ims stingti, užpilame ją ant vaisių. Tortą laikome šaldytuve mažiausiai 4 val.