2010 m. rugpjūčio 22 d., sekmadienis

Bruschetta su alyvuogėmis ir Brie sūriu


       Anksčiau Vilniuje vienas baras žiauriai skaniai gamindavo tokias brusketas, dažnai eidavau ten su draugėmis išgerti kavos arba vyno vien tam, kad galėčiau kartu užsisakyti ir šitų skrudintų duonelių. Tik niekaip negalėdavau iškoduoti, ko ten į jas pridėta :) Veikia tas baras senamiestyje iki šiol, turi valgiaraštyje ir daugiau panašių užkandėlių, jos visos skanios, bet va šitų su alyvuogėmis nebėra.
       Jeigu tik turite šviežios čiabatos, tai jas pasigaminti namuose bus kelių minučių darbas. Svarbu, kad visi produktai būtų pačios aukščiausios kokybės. Manau, kad kažkokio ingrediento vis dėlto pas mane trūksta, labai norėčiau dar kartą paragauti originalo - gaila, labai gaila kad jos dingo iš "Cozy" valgiaraščio...

Brusketoms reikės:
Čiabata tamsi 1 kepalėlis
Česnako 1-2 skiltelės
Alyvuogės juodos sauja
Sūris "Brie" gabalėlis
Alyvuogių aliejus šlakelis

       Alyvuoges susmulkiname blenderiu ir sumaišome su šaukšteliu aliejaus. Duonos riekeles paskrudiname orkaitėje arba keptuvėje, įtriname česnaku ir pašlakstome alyvuogių aliejumi. Ant duonos riekelės dedame smulkintų alyvuogių ir užklojame Brie sūrio gabalėliais. Lėkštę kišame kelioms minutėms į orkaitę ir pakaitiname porą minutėlių, kol sūris aptirps. Patiekiame šiltutėles. Tikrai labai labai skanu!


2010 m. rugpjūčio 21 d., šeštadienis

Rusiškos bulvių salotos su šparaginėmis pupelėmis


       Šios salotos šiek tiek primena lietuvišką baltą mišrainę, tačiau produktai kiek kitokie. Su saldžiarūgščiu padažu derinys gavosi tikrai vykęs.

4 porcijoms reikės:
Bulvės 500 g
Šparaginės pupelės šviežios/šaldytos 150 g
Žirneliai švieži/šaldyti 150 g
Morkos 2 vnt.
Raudonos/geltonos paprikos 1 vnt.
Kaparėliai marinuoti 3 v.š.
Majonezas 150 g
Baltojo vyno actas 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Kiaušiniai 2 vnt.

       Bulves ir morkas nulupame, supjaustome 1,5 cm dydžio kubeliais. Panašaus dydžio gabalėliais supjaustome paprikas. Dideliame puode užverdame vandenį, pasūdome, suberiame morkas ir pupeles, paverdame 5 minutes. Tuomet sudedame bulves, dar po 2 min. - žirnelius ir dar paverdame keletą minučių. Daržoves išverčiame į kiaurasamtį, perliejame šaltu vandeniu, sudedame į dubenį ir paliekame atvėsti. Atskirai išsiverdame kiaušinius. Kaparius sudedame į daržoves, tris šaukštus kaparėlių marinato sumaišome su majonezu, baltojo vyno actu, druska ir pipirais. Išplakame ir išmaišome su salotomis. Dar pagardiname pipirais ir papuošiame kiaušinių ketvirčiais.
       Recepto šaltinis - knyga "Ypatingos salotos".



2010 m. rugpjūčio 20 d., penktadienis

Olandiškas obuolių pyragas


       Sugundė mane Asta iš Saulėtos virtuvės savo obuolių pyrago receptu. Ilgai nelaukus aš irgi nusprendžiau tokį išsikepti. Tikrai, kaip ir buvo išgirtas, pyragas gavosi fantastiškai skanus! Rekomenduoju :)

Obuoliai nulupti ir supjaustyti 800 g
Miltai 300 g
Kepimo milteliai 1 a.š.
Sviestas 200 g
Cukraus pudra 160 g ir dar 75 g įdarui
Druska žiupsnelis
Kiaušiniai 1 vnt. ir dar 1 trynys
Razinos 75 g
Cinamonas 2 v.š.

       Užpilame razinas karštu vandeniu ir paliekame išmirkti. Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, 160 g cukraus pudros ir žiupsnelį druskos. Sudedame kubeliais pjaustytą atšaldytą sviestą ir triname pirštais, kol susidarys trupiniai. Įmušame vieną kiaušinio trynį ir minkome, kol gausime vientisą, lygią ir minkštą tešlą. Kepimo popieriumi išklojame 24 cm skersmens formą ir 2/3 paruoštos tešlos išlipdome dugną su aukštais borteliais. Likusį trečdalį tešlos suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą. Įkaitiname orkaitę iki 180 C temperatūros.
       Nusausiname razinas popieriniu rankšluostėliu. Obuolius supjaustome plonomis skiltelėmis ir sumaišome su razinomis, 2 šaukštais cukraus pudros ir cinamonu. Ant tešlos pagrindo pabarstome 50 g cukraus pudros ir supilame obuolių įdarą. Iš šaldytuvo išimame tešlos likutį ir tarp delnų iškočiojame plonas juosteles. Iš jų sudėliojame tinklelį ant pyrago paviršiaus. Aptepame išplaktu kiaušiniu ir kepame 1 val. 10 min. Jei pyrago viršus pradėtų rusti per greitai, uždenkite folija. Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir bent 10 minučių palaukiame, kol pravės. Patiekiame su kaušeliu ledų ar plakta grietinėle. Be galo skanu!



2010 m. rugpjūčio 19 d., ketvirtadienis

Tunais įdarytos paprikos


       Šis receptas - gera alternatyva, kai pabosta paprikos su maltos mėsos įdaru. Kepimui užtruksite gan ilgai (valandą su trupučiu), bet skanu.

Paprikos 3 vnt.
Tunas konservuotas 1 ind.
Pomidorai  2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Kaparėliai marinuoti 2 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Raudonėliai džiovinti 1/2 a.š. arba šviežių
Alyvuogių aliejus 1-2 v.š.
Vištienos sultinio 1 st.
Pomidorų padažas 1 st.
Balzamiko actas 1 v.š.
Skrudintos duonos kubeliai ~
Parmezano sūrio drožlės ~

       Pomidorus ir svogūnus supjaustome smulkiais kubeliais ir sumaišome su tunu ir kaparėliais. Svogūno dedame tik pusę, kitą pasiliekame padažui. Įmaišome į tuną prieskonius - druską, pipirus, raudonėlius ir šaukštą aliejaus (jeigu naudosite aliejų konservuotą aliejuje, papildomai alyvuogių aliejaus nereikia, įpilkite šaukštą iš skardinės). Prikemšame įdaru paprikas.
       Likusius svogūnus apkepiname puode ant šaukšto aliejaus, supilame sultinį, balzamiko actą, pomidorų padažą ir užverdame. Įberiame druskos, juodųjų pipirų. Supilame padažą į kepimo indą, tada dedame įdarytas paprikas ir uždengiame folija. Kepame 190 C orkaitėje 45 min. Tada nuimame foliją, užberiame duonos kubelius, sūrį ir dar apskrudiname atidengtus orkaitėje 20 min.




2010 m. rugpjūčio 18 d., trečiadienis

Prancūziški skrebučiai su mėlynėmis ir bananais


       Šie skrebučiai pagal Jamie Oliverį gali būti gaminami su bet kokiomis uogomis ir vaisiais, tačiau kol dar yra šviežių mėlynių ir pigių bananų, pats laikas gaminti tokį skanėstą. Pagal recepto autorių skrebučiai gali būti patiekiami netgi kaip desertas, arba, pagal mane - tai savaitgalio pusryčiai terasoje...

2 porcijoms reikės:
Balta duona 4 riekelės
Kiaušiniai 2 vnt.
Medus 2 v.š.
Cukraus pudra 2 v.š.
Sviestas 50 g
Plakta grietinėlė 2 v.š.
Mėlynės sauja
Bananai 1 vnt.

       Duonos riekeles iš abiejų pusių aptepame sviestu. Bananus supjaustome riekelėmis ir lengvai sutriname. Suberiame mėlynes ir išmaišome su medumi. Saldūs ir slidūs vaisiai geriau sulips su duona. Dubenyje suplakame kiaušinius su cukraus pudra. Apvoliojame duonos riekeles iš abiejų pusių, nuvarviname perteklių ir dedame į keptuvę su įkaitintu sviestu. Ant riekelės dedame vaisių mišinio ir užklojame kita išmirkyta riekele (jeigu visų vaisių į vidų sudėti nepavyks, pasilikite juos papuošimui ant jau iškeptų skrebučių). Iš viršaus truputį paspaudžiame, kad viskas geriau suliptų. Pakartojame tą patį su likusiomis 2 riekelėmis. Kepame ant vidutiniškos ugnies, kol skrebučiai gražiai apskrus. Patiekiant pabarstome cukraus pudra, uždedame po šaukštą plaktos grietinėlės, o ant viršaus - likusį vaisių mišinį.

2010 m. rugpjūčio 17 d., antradienis

Užkandėlės "Lollipop"


       Štai tokiais "saldainiais ant pagaliukų" neseniai vaišinau savo svečius. Smagi idėja vakarėliui!

Reikės:
Duonos lazdelės
Tepamas sūrelis su žalumynais (pvz. Campanella)
Servelato dešra
Rukolos lapeliai

       Ant servelato griežinėlio užtepame šiek tiek sūrelio, įdedame rukolos lapelį ir apvyniojame aplink duonos lazdelę.
       Patarimas: šias užkandėles patiekti ir valgyti reikia iš karto, nes paskui lazdelės prisigeria įdaro ir nebestovi tiesiai :))
        Recepto idėja - foodwishes.com.



2010 m. rugpjūčio 16 d., pirmadienis

Šokoladinis pudingas




       Darau šį desertą tuomet, kai atlieka visas pokas pieno ir matau, kad greitai baigsis jo galiojimo data :) Labai greitas, paprastas ir nereikalaujantis atskiro vizito į prekybos centrą desertas. Labiau mėgstame jį valgyti šiltą - tada skonis primena karštą šokoladą, tačiau galima patiekti ir atšaldytą - kaip pudingą.

Pienas 500 ml
Cukus 100-150 ml
Kakava 4 v.š.
Krakmolas 2 v.š.
Druska 1/4 a.š.
Sviestas 2 v.š.

       Puode sumaišome cukrų, kakavą, krakmolą ir druską. Įpilame  pieno ir ant mažos ugnies kaitindami maišome, kol cukrus visiškai ištirps. Tada padidiname ugnį iki vidutinės (aš gaminu ant 4 padalos iš 6-ių) ir maišydami kaitiname, kol pudingas sutirštės. Nukeliame nuo ugnies, įdedame porą šaukštų sviesto ir išpilstome į indelius.
       Kitoks šio deserto varijantas - kartu su sviestu dar galima įmaišyti ir porą blenderiu sutrintų bananų - gausite šiek tiek kitokio skonio ir konsistencijos pudingą.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Mano namai".


2010 m. rugpjūčio 15 d., sekmadienis

Japoniški koldūnai "Gyoza"

       Atrodo, jau baigiasi mano mėsos nevalgymo periodas - per 4 mėnesius sveikatos pagerėjimo nesulaukiau, vadinasi vegetarizmas nėra vaistas nuo visų ligų... Šiandien gaminu japoniškus koldūnus. Tiesa, nežinau kiek juose yra rytų egzotikos, gal nebent gražiose lėkštėse ir lazdelėse, nes skoniu tai nelabai skiriasi nuo lietuviškų - tiesiog mėsa perpus maišyta su grybais ir Savojos kopūstu. Tačiau man buvo skanu ir nelabai apsunkina - matyt dėl to, kad gavosi liesesni už lietuviškus :)

8-oms porcijoms:
Miltai 400 g
Manai 100 g
Vanduo 350 ml
Druska žiupsnelis
Malta kiauliena su jautiena 200 g
Savojos kopūstai 1/2 vnt. (gali būti ir Pekino)
Shiitake grybai 4 vnt. (arba 10 pievagrybių)
Svogūnai 1/2 vnt.
Imbieras 2 cm gabalėlis
Sojos padažas 2 v.š.
Svogūnų laiškai ~
Sezamų aliejus ~
Sezamų sėklos ~
Ryžių actas ~

       Į dubenį suberiame miltus, manus ir druską. Palaipsniui pilame vandenį ir suminkome tešlą. Pastatome 30 min. į šaldytuvą, pridengtą plėvele. Tuo metu ruošiame įdarą. Kopūstus ir grybus apverdame ir smulkiai supjaustome elektrine pjaustykle. Sumaišome mėsą su prieskoniais, smulkiai tarkuotu imbieru, sojos padažu, kapotu svogūnu, kopūstais ir grybais.
      Tešlą iškočiojame, puodeliu išspaudžiame skrituliukus ir į kiekvieną dedame po šaukštelį įdaro. Užspaudžiame kraštelius. Į keptuvę įpilame šiek tiek aliejaus, apkepiname iš vienos pusės koldūnus, kol gražiai parus (maždaug 5 min.), tada užpilame puodelį verdančio vandens, uždengiame ir troškiname dar apie 5-7 min. Galime koldūnus garinti, jeigu turite tam skirtą puodą. Patiekiame su padažiuku iš sezamų aliejaus, ryžių acto, sezamų sėklų ir sojos padažo, pabarstome pjaustytais svogūnų laiškais. 
        Receptas - Lino Samėno.


2010 m. rugpjūčio 14 d., šeštadienis

Duonos tortas


       Kažkaip šiemet pas mane išėjo toks "3-jų pyragų gimtadienis" - iš vakaro pasiruošiau tris pyragus ir daugiau nieko :) Šis duonos tortas išsluoksniuotas su kumpiu, sūriu ir kiaušiniais puikiai tiko kaip šaltas užkandis; anksčiau publikuotas kyšas (Quiche Lorraine) atliko karšto patiekalo rolę, o saldžiam stalui nešiau jogurtinį persikų tortą.
       Duonos tortas skamba labai įmantriai gaminiui, kurio nereikia net kepti ir viso labo jam užtruksite 15 minučių. Nėra nieko čia gurmaniško, beveik kaip sumuštiniai, tačiau vyriška kompanijos dalis, kaip ir reikėjo tikėtis, už šį tortą nubalsavo aukščiausiais balais :)

Reikės:
Palangos duona 1 kep.
Kiaušiniai 2 vnt.
Sūris fermentinis 300 g
Kumpis vištienos/kalakutienos 300 g
Marinuoti agurkėliai 300 g (sunaudojau nepilną stiklainėlį)
Sūrelis "Panemunės pievų" 1 ind.
Svogūnų laiškai pluoštelis
Tunas 1 skardinė
Pomidorų padažas 4 v.š.
Majonezas 300 g
Alyvuogės papuošimui ~

       Sumaišome kremą iš tarkuoto fermentinio sūrio, lydyto sūrelio, pusės indelio majonezo ir kapotų svogūnų laiškų. Antram pertepimo sluoksniui sumaišome tuną, kapotus virtus kiaušinius ir pomidorų padažą. Trečiam sluoksniui susmulkiname kumpį su raugintais agurkėliais ir trupučiu majonezo. Duonos pluteles nupjaustome ir klojame riekeles į didelę formą (28 cm skersmens). Išdėliojame duonos pagrindą, pertepame sūrio kremu. Klojame antrą duonos sluoksnį ir užtepame kiaušinių-tuno masę. Ant viršaus sudedame kumpio-agurkėlių sluoksnį (pagal receptą juos būtų reikėję darkart perkloti duonos riekelėmis, bet man jų nebeužteko ir labai gerai, nes trijų duonos sluoksnių tikrai būtų per daug). Tortą dedame keletui valandų į šaldytuvą (dar geriau, kad duona susigertų, palaikyti per naktį). Patiekiant aptepame torto kraštus likusiu majonezu ir papuošiame alyvuogėmis ir/ar išpjaustyta rožele iš agurkėlio.
       P.S. Aš siūlyčiau apatiniam sluoksniui sudėti kumpio įdarą, o ant viršaus tepti sūrio kremą - tiesiog man taip būtų gražiau.
       Receptą nusižiūrėjau TV laidoje "Šeštadienio rytas".

2010 m. rugpjūčio 12 d., ketvirtadienis

Quiche Lorraine su malta mėsa


      Tai dar vienas užkandis nuo mano gimtadienio stalo. Trapios tešlos pyragas Quiche Lorraine su maltos mėsos ir daržovių įdaru. Skaniausia patiekti karštą, tačiau galima supjaustyti mažais gabalėliais ir tiekti kaip šaltą užkandį.

Tešlai reikės:
Miltai 140 g
Sviestas 8 v.š.
Druska 1/2 a.š.
Cukrus 1/2 a.š.

Įdarui:
Malta jautiena 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Porai 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Špinatai šaldyti/švieži 250 g
Petražolės pluoštelis
Kiaušiniai 4 vnt.
Pienas šlakelis
Sūris fermentinis 250 g
Tepamas sūrelis su česnaku ir žolelėmis (pvz. Campanella) 1 ind.
Sviestas 25 g
Druska, juodieji pipirai ~
Muskatas, karis, kajeno pipirai ~

       Tešlai sviestą supjaustome gabalėliais ir 15 min. atšaldome šaldytuve. Kombainu pulso režimu maišome miltus, druską ir cukrų. Po gabalėlį įmaišome sviestą, kol tešla taps žirnio dydžio trupiniais. Pilame po šaukštą ledinio vandens, kol tešla pradės lipti (bet ne daugiau 4 šaukštų vandens). Dedame ant miltais pabarstyto stalo ir atsargiai iškočiojame į lakštą. Pabarstome miltais, užklojame lapu kepimo popieriaus ir suvyniojame. Padedame  tešlą mažiausiai 1 val. į šaldytvą.
      Įdarui špinatus atšildome. Mėsą patroškiname ant šlakelio vandens, įdedame druskos, pipirų, kario, muskato ir kajeno pipirų. Mėsą išimame ir atidedame į dubenį. Ant trupučio sviesto apkepame smulkintus svogūnus, porus ir paprikas. Įmaišome mėsą, špinatus ir tepamą sūrelį. Su šlakeliu pieno suplakame kiaušinius, įdedame druskos, pipirų, kapotas petražoles ir saują tarkuoto sūrio.
      Išėmę tešlos lakštą iš šaldytuvo atšildome 5-10 min. Išklojame juo kepimo formą ir gražiai išlipdome kraštelius. Dugną subadome šakute ir pakepame 10 min. 190 C orkaitėje. Tada pripildome mėsos įdaro, užpilame kiaušinių plakiniu ir užbarstome likusiu tarkuotu sūriu. Kepame dar 45 min.

2010 m. rugpjūčio 10 d., antradienis

Jogurtinis tortas su persikais

      
       Savaitgalį buvo mano gimtadienis. Ta proga padariau štai tokį tortą. Svečiai liko patenkinti, o sesuo užsakė tokį patį tortą Kalėdoms :)

Biskvitui:
Kiaušiniai 3 vnt.
Miltai 5 v.š.
Cukrus 5 v.š.
Pienas 1,5 v.š.
Aliejus 1,5 v.š.
Kremui:
Persikai konservuoti 1 ind.
Persikų jogurtas 500 ml
Cukrus 4 v.š.
Grietinėlė 35 proc. 450 ml
Persikų želė 1 pak.
Želatina 5 v.š.

       Kiaušinius išplakame su cukrumi didžiausiu greičiu, kol masės padvigubės. Atsargiai įmaišome miltus. Tuomet įmaišome pieną ir aliejų. 24 cm skersmens formą išklojame kepimo popieriumi, supilame tešlą ir kepame 180 C orkaitėje 15-20 min. Mediniu pagaliuku patikriname, ar iškepė. Biskvitą paliekame formoje atvėsti.
      Kremui želatiną užpilame 175 ml šalto virinto vandens ir paliekame išbrinkti. Persikus sutriname blenderiu, 3 puseles paliekame papuošimui. Supilame į jogurtą ir dar kartą sutriname iki vientisos masės. Želatiną ištirpiname ant vandens vonelės ir nukeliame. Kai šiek tiek atvės, sumaišome su keliais šaukštais kremo masės. Tada supilame želatiną į likusį kremą. Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo ir atsargiai įmaišome į kremą. Pastatome į šaldytuvą kol truputį sustings - iki grietinės tirštumo.
       Biskvitą perpjauname į du "padus". Pirmąjį dedame į formą (kepimo popierių paliekame formoje). Užpilame pusę kremo. Tada dedame anrą biskvito sluoksnį ir užpilame likusiu kremu. Pastatome į šaldytuvą 1-2 val. kad sustingtų. Žele pakelio turinį ištirpiname 400 ml karšto vandens ir atvėsiname. Ant torto viršaus išdėliojame persikų gabalėlius ir užpilame žele. Laikome, kol sustings - geriausia per naktį. Patiekiant aš dar pabarsčiau trupučiu tarkuoto šokolado.
       Recepto šaltinis - AJ receptai.


2010 m. rugpjūčio 8 d., sekmadienis

Itališkos šviežių daržovių salotos su ančiuviais


       Jeigu manęs paklaustų, kaip įsivaizduoju šviežią maistą, tai šios salotos būtų tiksliausias apibūdinimas - ką tik nuskintos paprasčiausios žalios daržovės pagardintos geru užpilu. Mūsų, vilniečių atveju, tikriau tai būtų ką tik pirkti ir parsinešti namo ingredientai :) Labai skanu šias salotėles patiekti kaip garnyrą prie karštų mėsos patiekalų, tačiau šįkart valgėme jas su karštais itališkais sumuštinukais crostini su voveraitėmis.

4 porcijoms reikės:
Įvairių rūšių salotos (rukola, sultenės, polly ar kt.) 2 saujos
Pomidorai 2 vnt.
Agurkai 1 vnt.
Geltonoji paprika 1/2 vnt.
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Ančiuviai 3 vnt.
Kaparėliai 1 v.š.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Baltojo vyno actas 1 v.š.
Maltų pipirų mišinys ~

       Salotas suplėšome, pomidorus supjaustome skiltelėmis, agurkus ir paprikas - juostelėmis, svogūną - žiedais. Užpilame aliejumi ir actu. Ančiuvius ir kaparėlius smulkiai sukapojame ir užberiame ant salotų. Pagardiname pipirais ir viską sumaišome šaukštu ar tiesiog rankomis. Skanaus!
       Recepto šaltinis - J.Oliver "Mano Italija".

Crostini su voveraitėmis ir mocarela


       Karšti ir traškūs itališki sumuštinukai Crostini iš Jamie Oliverio knygos "Mano Italija". Kadangi dabar voveraičių metas, aš gaminau su jomis, tačiau galima naudoti baravykus ar net pievagrybius.

Čiabata 1 kepalas
Voveraitės 500 ml
Mocarela 1 rutuliukas
Česnakas 1 sk.
Čiobreliai ~
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~

       Grybus pasmulkiname ir suberiame į skardą. Pašlakstome aliejumi, prieskoniais ir mocarelos juostelėmis. Kepame orkaitėje apie 10 min. kol grybai išskirs sultis, o sūris išsilydys.
       Tuo metu paskrudiname duonos riekutes. J.Oliveris siūlo apkepti duoną keptuvėje ant šlakelio aliejaus, tačiau aš skrudinau tosteryje. Tada pašlaksčiau aliejumi ir įtryniau česnako skiltele. Ant kiekvieno skrebučio dedame grybų su sūriu ir užpilame išsiskyrusių sulčių.

2010 m. rugpjūčio 7 d., šeštadienis

Prancūziškas Brie sūrio desertas su mėlynėmis


3-4 porcijoms reikės:
Brie sūris 125 g
Mėlynės 2/3 st.
Cukrus 2 v.š.
Kiaušiniai 1-2 vnt.
Krakmolas 1/2 a.š.
Džiūvėsėliai ~
Aliejus kepimui

       Mėlynes sutriname blenderiu ir pasaldiname. Paverdame nedeliame puodelyje apie minutę ir sutirštiname krakmolu, ištirpintu šaukšte šalto vandens. Perkošiame per sietelį.
       Suplakame kiaušinį ir į jį įpilame porą šaukštų vandens, kad neputotų. Sūrio gabalėlius apvoliojame kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Tai pakatojame 3 kartus. Kepame įkaitintame aliejuje keptuvėje arba gruzdintuvėje, kol gražiai pagels.
       Į desertines lėkštes pilame arba gražiai palaistome padažą, dedame karštus sūrio gabalėlius ir papuošiame šviežiomis mėlynėmis arba raudonųjų serbentų keke.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Geras skonis".


2010 m. rugpjūčio 6 d., penktadienis

Prancūziškas lašišų paštetas


       Ištaigingas prancūziškas Terrine de saumon - lašišų paštetas, kuris labai nesudėtingai paruošiamas, tačiau juo tikrai nustebinsite svečius. Didelis privalumas, kad šį paštetą galima pasigaminti iš anksto, nes patiekiamas atšaldytas. Tinka patiekti ir kaip šaltą užkandį, ir kaip pagrindinį patiekalą - mes valgėme su žiedinių kopūstų užkepėlėmis. O jeigu netyčia ir liks koks gabalėlis rytdienai, drąsiai neškite ant pusryčių stalo, su balta paskrudinta duona - skanumėlis :)
       Kai prekybos centrai paleidžia lašišas akcijine kaina, aš iškart įsigyju šios žuvies (pakanka pusės). Galima paštetą gaminti ir iš filė, tada užtruksite dar trumpiau.

12 gabalėlių pašteto reikės:
Lašišos 1/2 vnt. arba filė 400 g
Krapai, petražolės po pluoštelį
Grietinė 400 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Sviestas formai sutepti

       Lašišą pasmulkiname į kelis gabalus ir 10 min. paverdame puode su trupučiu vandens (turėtų būti apsemti tik iki pusės). Tada šakute atskiriame žuvį nuo kaulų ir sumalame blenderiu. Jeigu naudosite filė, virti nebūtina, galima sumalti žalią. Sumaišome maltą žuvį su grietine, kiaušiniu, pagardiname druska, pipirais ir smulkiai sukapotomis žolelėmis. Dedame į sviestu išteptą formą ir kepame 160 C orkaitėje 45 minutes. Prieš išimant iš formos, paštetą reikia gerai atšaldyti šaldytuve (skaniausia pernakt). Šalia patiekite šviežių pomidorų arba agurkų riekelių.
       Recepto šaltinis - SM.

Žiedinių kopūstų užkepėlė


       Labai skani užkepėlė iš šviežių kalafiorų, puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų.

4-6 porcijoms:
Žiediniai kopūstai 1 vnt.
Pienas 500 ml
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, pipirai ~
Parmezanas tarkuotas 1/2 st.
Sviestas 1 v.š. ir truputį formai sutepti

       Žiedinius kopūstus supjaustome mažais kuokšteliais ir verdame piene 15 min. Nukošiame per sietelį ir  1/3 pieno pasiliekame. Kiaušinius išplakame su 1/3 pieno ir parmezano sūriu. Sudedame žiedinius kopūstus į sviestu išteptas formeles, pagardiname pipirais, druska ir užpilame kiaušinių plakiniu. Apdėliojame sviestu, sutrupintu į mažyčius gabalėlius ir kepame 190 C orkaitėje, kol apskrus ir ims burbuliuoti.
       Recepto šaltinis - M.Galliano knyga "Kodėl prancūzės nestorėja".

2010 m. rugpjūčio 5 d., ketvirtadienis

Žuvies sumuštiniai "Fish Mac'ai"


        Nors makdonalduose praktiškai niekada nieko nevalgome, šiandien įsinorėjome žuvies suvožtinių Fish Mac'ų. Namie pagaminti buvo šimtąkart skanesni!
       Aš gaminau su šviežia žuvimi - kuoja, bet manau čia puikiai tiktų ir šaldytos lydekos arba menkės.

4-iems suvožtiniams:
Bandelės 4 vnt. (pvz. prancūziškos)
Žuvies filė 500 g
Citrinos 1/2 vnt.
Krapai kuokštelis
Raudonos paprikos 1/2 vnt.
Geltonos paprikos 1/2 vnt.
Salierai 2 stiebai
Agurkai 1/2 vnt.
Pomidorai 1 vnt.
Salotu lapai 4 vnt.
Druska, pipirai ~
Majonezas 3 v.š.

       Žuvį apšlakstome citrinos sultimis, šviežiais krapais ir prieskoniais. Suvyniojame į foliją ir kepame ant garų (į puodą įpilame truputį vandens ir ant viršaus įstatome kiaurasamtį). Gariname žuvį, kol galima bus ją lengvai atskirti šakute nuo kaulų.
       Per tą laiką supjaustome paprikas ir salierus kubeliais. Trumpai blanširuojame juos verdančiame vandenyje (1-2 min.). Suberiame į dubenėlį, sudedame žuvį, pabarstome druska, pipirais ir sumaišome su majonezu. Atšaldome šaldytuve. Bandeles pjauname pusiau, uždedame salotos lapą, pomidoro riekeles, šaukštą žuvies mišrainės, agurkų griežinėlius ir užvožiame likusia duonos pusele.
       Recepto idėja - IKI receptai.

2010 m. rugpjūčio 4 d., trečiadienis

Otas apelsinų padaže


       Seniai norėjau išbandyti otą, bet niekur nerasdavau jo pirkti. O šiandien taip netikėtai pamačiau Rimi otų akciją, tiesa žuvytės buvo mažos, ne tokie gigantai, kokius aš juos įsivaizdavau. Nežinojau, kad jis dar vadinamas ir Atlantiniu paltusu. Išsikepiau ir gavosi labai skani žuvytė. Tačiau patyriau fiasko gamindama garnyrą - kartu nusipirkau ir šviežią artišoką. Esu mačiusi Gidono Šapiro laidoje, kaip gražiai vienas prancūzų šefas išpjaustė artišokų šerdis ir pakepė jas prie žuvies. Bet man kažkaip nepavyko tų artišokų išpjaustyti, žodžiu garnyras neišėjo ir nukeliavo šiukšliadėžėn...

1-ai porcijai:
Atlantinis otas (paltusas) 1 mažas vnt.
Alyvuogių aliejus 1,5 v.š.
Česnakai 2 sk.
Citrinos sultys 2 v.š.
Sojos padažas 2 a.š.
Cukrus 1/2 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Kuminas žiupsnelis (nebūtinai)
Kekiniai pomidorai 3-4 vnt.
Krapai arba petražolės ~

Padažui:
Apelsinai dideli 1 vnt.
Cukrus 1 a.š.
Malti juodieji pipirai ~
Krakmolas 1/2 a.š.

       Iš žuvies išimame filė ir sudedame į kepimo indą. Suplakame aliejų, citrinos sultis, sojos padažą, smulkintą česnaką, pagardiname trupučiu druskos, pipirais, cukrumi. Užpilame marinatu žuvį ir dedame į 230 C karščio orkaitę. Kartu sudedame mažus pomidoriukus ir kepame 20-30 min.
       Padažui išspaudžiame apelsino sultis, pridedame cukraus, pipirų ir užverdame. Krakmolą ištirpiname šaukšte šalto vandens, supilame į padažą ir maišant katiname, kol sutirštės.
       Recepto idėja iš http://www.tinginiai.com/.



2010 m. rugpjūčio 3 d., antradienis

Trinta "Mimozų" sriuba su kiaušiniais


       Šiandien viriau sriubą iš gurmaniškosios, daugelio tinklaraštininkių numylėtos knygos "Kodėl prancūzės nestorėja". Knygoje siūloma šią sriubą virti tada, kai norite truputį "pasikūdinti" :) Nors aš savo kilogramais kol kas esu visiškai patenkinta, norėjau išbandyti koks šios sriubos skonis. Gavosi skani, tiršta, šviežių daržovių sriuba.

Pagal šiandienos produktų pasiūlą naudojau:
Porai 1/2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Savojos kopūstai 1/2 vnt.
Žiediniai kopūstai 1/2 vnt.
Salierai 2 stiebai
Kiaušinis 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Lauro lapai 1 vnt.

       Daržoves supjaustome stambiais gabalėliais. Viską, išskyrus žiedinius kopūstus, užpilame vandeniu, įdedame lauro lapą ir verdame 30 min. Sudedame žiedinius kopūstus ir verdame dar 15 min. Pasūdome, pagardiname sriubą juodaisiais pipirais. Kai išvirs, išimame lauro lapą ir viską sutriname blenderiu. Pilame į lėkštes ir pabarstome kapotu kietai virtu kiaušiniu. Dar geresniam skoniui, pagardinau sriubą grietine.


2010 m. rugpjūčio 2 d., pirmadienis

Bulviniai blynai su varškės kremu


    Vakar grįžome iš Lietuvos pajūrio, kur visuomet pasigardžiuodami valgome cepelinų, bulvinių blynų arba plokštainio. Praktiškai bet kurioje kurorto kavinukėje gali rasti labai skanių ir svarbiausia "tikrų" bulvinių patiekalų. Deja, Vilniuje nežinau nė vienos vietos, kur negėda būtų nuvesti svečius iš užsienio paragauti skanių cepelinų - pas mus pilna tik visokiausių gourmet restoranų... O jeigu kur ir rastumei cepelinų, šie būna pagaminti iš miltų mišinio, o ne bulvių. Todėl kepu namie. Šiandien - bulviniai blynai. Receptas visai nesudėtingas, todėl pravers turbūt tik pradedantiesiems :)

4 porcijoms:
Bulvės 1 kg
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Maltas muskatas žiupsnelis
Grietinė 100 g
Varškė 100 g

       Bulves sutarkuojame, įmušame kiaušinį, smulkintą svogūną, druską, pipirus ir muskatą. Įkaitintame aliejuje kepame blynelius, kol apskrus iš abiejų pusių (visada gražiau ir greičiau iškepa maži blynukai, negu super dideli blynai).
       Kremui varškę sutriname šakute, sumaišome su grietine ir pasūdome. Skanaus!