2010 m. balandžio 16 d., penktadienis

Prancūziškas žuvų troškinys "Boullabaisse"


       Vos praėjusį penktadienį pasiskundžiau ne itin gausia IKI šviežios žuvies pasiūla, o šiandien nuvažiavusi pas juos radau atvirkščiai - tiek įvairiausios žuvies, nors vežimu vežk. Ir šįkart sunkiai apsisprendžiau, kurią gi vis dėlto rinktis. Kadangi pirmąkart pavyko vienoje vietoje rasti visus žuvų troškinio komponentus - šviežios kefalės, plekšnių, lašišos ir krevečių - tad jas visas ir paėmiau. Be to, Boullabaisse norėjau pagaminti jau labai seniai. Šį gaminau pagal Lino Samėno receptą.
      Ir dar vienas dalykas, kuriuo be galo didžiuojuosi ir džiaugiuosi - kefalę pirkau ir gaminau pirmąkart gyvenime. Gavau didžiulę, beveik kilogramą sveriančią žuvį su visa galva... Iš pradžių kiek baiminausi, kaip gi ją reikės išdarinėti, tačiau su visagalio Youtube pagalba pavyko visai nesunkiai - profiškai išdarinėjau žuvį ir išėmiau filė :)

Troškiniui reikės:
Stambi jūrinė kefalė 1 vnt.
Plekšnės 2 vnt.
Lašišos filė 400 g
Didžiosios krevetės 12 vnt.
Mažosios krevetės sūryme 100 g
Svogūnai 1 vnt.
Pankoliai 1 vnt.
Porai 1/2 vnt.
Česnakai 3 sk.
Pomidorai 600 g
Petražolės 6 šakelės
Druska, pipirai ~
Čiobreliai ~
Lauro lapai 3 vnt.
Pomidorų pasta 1 v.š.
Žuvies sultinys arba vanduo 500 ml

      Žuvis išdarinėjame ir supjaustome stambiais gabalėliais, geriausia būtų išimti filė. Svogūnus, porus ir pankolį supjaustome nesmulkiais gabalėliais ir apkepiname aliejuje didžiuliame troškintuve (pankolio žalius stiebelius reikia nupjauti, prie šaknies yra kietas kotas, panašus kaip kopūsto - jį taip pat reikia pašalinti). Sudedame žuvies gabalėlius, trumpai apkepame, pabarstome prieskoniais, smulkintomis petražolėmis ir česnakais. Įdedame pomidorų pastos ir užpilame sultiniu arba vandeniu. Patroškiname, kol žuvis išvirs. Tada suberiame nuluptus, smulkiai pjaustytus pomidorus ir didžiąsias bei mžąsias krevetes. Dar patroškiname 5 minutes (per tą laiką paskrudiname baltos duonos, įtrintos česnaku ir pašlakstytos alyvuogių aliejumi) ir patiekiame. Tikrai skanu, kefalė sudaro pagrindą - labai skani žuvis, o krevetės puikiai viską papildo.

Tarybinis keksas


       Vakar užpuolė kažkokia nostalgija darželio laikams ir prisiminiau, kaip po pietų miego visi gaudavome gabalėlį kekso su stikline kefyro :) Visai negurmaniška šiais milžiniškos desertų įvairovės laikais, bet vakare taip skanu buvo paprastas keksas su razinomis ir puodeliu arbatos!

Miltai 300 g
Sviestas 250 g
Cukrus 250 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Razinos saujelė
Kvapieji pipirai, muskatas ~
Cukraus pudra pabarstymui

       Sviestą ištriname su cukrumi iki purumo. Tada, plakdami mikseriu su tešlos maišymo antgaliu, įmaišome kiaušinius. Galiausiai po truputį suberiame miltus, razinas ir prieskonius. Kepimo formą ištepame sviestu, orkaitę įkaitiname iki 180 C. Supilame tešlą į formą ir kepame 1 valandą.


2010 m. balandžio 15 d., ketvirtadienis

Avokadų užkandis su krevetėmis


       Avokadus pamėgau studijų metais, kuomet gyvenau D.Britanijoje. Ten jie parduodami mažesni, nei pas mus, tačiau puikiai sunokę, tad kirsdavau juos kone kasdien. Avokadų Lietuvoje būna pirkti praktiškai ištisus metus ir jie kainuoja ne kažin ką, tačiau sunku rasti tinkamai sunokusį. Šį parsinešusi dar palaikiau kelias dienas ant saulėtos palangės. Avokadas tinkamiausias valgyti, kai užčiuopiate, jog viduje jis pakankamai minkštas, tačiau ne per daug minkštas - kitaip prapjovę greičiausiai rasite jau papuvusį :) Slidus reikalas. O jeigu jau parduotuvėje matote, kad vaisius kietas kaip akmuo, tai nemanau jog tokį verta pirkti išvis -nesunoks ir ant palangės.

Šiam užkandžiui reikės:
Avokadai 1 vnt.
Krevetės sūryme 1/2 ind.
Pomidorai 1 vnt.
Razinos 2 v.š.
Anakardžių riešutai saujelė
Jogurtas natūralus 4 a.š.
Pomidorų padažas 2 a.š.
Citrinos 1/4 vnt. (tik sultys)
Druska, pipirai ~
Cukrus 1 a.š.
Karis 1/4 a.š.

       Razinas užpilame karštu vandeniu ir paliekame išmirkti. Tuo metu sumaišome padažą iš jogurto, citrinos sulčių ir pomidorų padažo, pagardiname cukrumi, druska, pipirais ir trupučiu kario miltelių. Riešutus pasmulkiname puselėmis. Pomidorus supjaustome griežinėliais ir išdėliojame lėkštėje, ant viršaus pabarstome riešutų ir razinų. Avokadą nulupame ir išimame kaulą. Dedame puseles į lėkštę ir ant jų prikrauname krevečių. Viską užpilame kario padažiuku. Skanaus!

2010 m. balandžio 14 d., trečiadienis

Jautienos salotos


2 porcijoms reikės:
Jautienos kumpis (gali būt ir kita dalis) 300 g
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Marinuoti agurkai 1/2 stiklainio
Druska, pipirai ~
Prieskoniai sultiniui ~
Lauro lapai 2 vnt.
Cukrus 1 a.š.
Baltojo vyno actas 1 v.š.
Salotų lapai ~

       Jautienos gabalą dedame į puodą su vandeniu, užverdame ir pridedame prieskoninių žolelių, lauro lapų, druskos, pipirų. Verdame 1-1,5 val. Salotos labai greitai pagaminamos, jeigu mėsą išsiverdame dieną prieš tai.
      Svogūnus supjaustome kubeliais ir užpilame 1/2 stiklinės agurkų marinato, sumaišyto su šaukšteliu druskos, cukraus, baltojo vyno actu bei trupučiu jautienos sultinio. Supjaustome marinuotus agurkėlius ir mėsą. Sumaišome su svogūnų marinatu - kuo ilgiau jame viskas išmirks, tuo bus skanesnės ir sultingesnės salotos (jeigu mėsą virsite iš vakaro, galite viską ir užmarinuoti nakčiai). Prieš pat patiekiant į stalą suplėšome salotų lapus ir išklojame jais lėkštes. Ant salotų lapų išdėliojame jautienos salotas ir patiekiame.

2010 m. balandžio 13 d., antradienis

Kepti varškėčiai



Varškė 500 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 12 v.š.
Cukrus 2 v.š.
Druska žiupsnelis
Džiūvėsėliai ~
Aliejus kepimui

       Varškę išsukame su kiaušiniais ir cukrumi, pridedame miltų, druskos. Suminkome tešlą rankomis. Pasibarstome miltais stalą ir iškočiojame iš tešlos dvi "dešras". Jas supjaustome 1,5 cm storio riekelėmis, pavoliojame džiūvėsėliuose ir kepame įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Patiekiame su mėgiamu jogurtu arba džemu.

2010 m. balandžio 9 d., penktadienis

Kepta menkė su migdolais



       Prekybos centras IKI jau kuris laikas skelbia, jog penktadienis - šviežios žuvies diena, tad šiandien ir aš išsiruošiau ten ieškoti geros šviežios žuvies. Labai norėjau nusipirkti oto, antru numeriu ieškojau sterko, blogiausiu atveju - dorados, tačiau nė vienos iš šių žuvų neradau... Neradau šiandien ir tų išgirtųjų jūros liežuvių, nei prabangiojo tuno, žodžiu apsistojau ties dviem pasirinkimais - jūros ešeriu arba menke ir grįžau namo su pastarąja. Skaniausia ji, žinoma, šviežia, svarbiausia - neperkepti, na ir per daug visko neprimakliavoti :)

2 porcijoms reikės:
Šviežios menkės filė 440 g
Migdolų drožlės 1/2 st.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Sviestas 2 v.š.
Citrinos 1 vnt.
Druska, pipirai ~
Prieskoninės žolelės (šviežios arba džiovintos) ~
Ryžiai garnyrui 100 g
Šviežios salotos ~

       Sausoje keptuvėje lengvai apkepiname migdolų drožles. Išimame ir atidedame. Tada keptuvėje įkaitiname aliejų ir sviestą. Dedame menkės filė gabalėlius oda į apačią, ant viršaus pabarstome druskos, šviežiai maltų pipirų. Kepame ne ant pačios stipriausios ugnies (pvz. ant 5-os padalos 6-ių skalėje) po 4 minutes iš kiekvienos pusės. Tik atsargiai apverčiame vienąkart, be reikalo žuvies gabalėlių netampome, nes miltuose neapvoliota ir gerai nudirta oda menkė yra labai linkusi subyrėti. Iškepusią padedame ant orkaitėje pakaitintos lėkštės ir uždengiame folija, kad neatšaltų. Tuo metu į likusias keptuvėje sultis išspaudžiame citriną ir beriame mėgstamiausių žolelių - petražolių, krapų ar kt.
       Ryžius šįkart viriau su Santa Marios ryžių prieskoniais (puikiai čia tiko!), tik juos reikia suberti pačioje pradžioje (1 a.š. vienam pakučiui ryžių). Greitai suplėšome kelis salotų lapus, papjaustome ridikėlių ir pašlakstome alyvuogių aliejumi bei citrinos sultimis. Dedame žuvį į lėkštę, užpilame žolelių padažu ir apiberiame skrudintais midolų lakšteliais.

2010 m. balandžio 8 d., ketvirtadienis

Maltos jautienos sriuba




Malta jautiena 400 g
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Bulvės 3 vnt.
Česnakai 2 sk.
Pomidorų padažas 1 ind.
Lauro lapai 2 vnt.
Druska, pipirai ~
Aštrūs čili prieskoniai 1 a.š.

        Į didelį puodą pilame stiklinę vandens, užverdame ir sudedame jautienos faršą. Palaipsniui pjaustome ir dedame į puodą daržoves, vis užpildami vandeniu - pirmiausia morkas, tada svogūnus, paprikas, bulves. Aš dar mėgstu įberti saujelę ryžių. Pasūdome, beriame pipirų, įdedame lauro lapą, čili prieskonius. Užpilame pomidorų padažu, patroškiname dar 5 minutes ir galiausiai suberiame smulkintas česnako skilteles.     
        Patiekiame su grietine ir mėgiama duona. Labai skani, tiršta sriuba - beveik kaip čili troškinys...


2010 m. balandžio 5 d., pirmadienis

Apelsinų pyragas trapioje tešloje


       Prancūziškas Orangette Tarte - trapios tešlos pyragas pripildytas šokoladinių putėsių ir pagardintas sirupe virtais apelsinais. Dar vienas gardėsis nuo mano Velykų stalo...

Tešlai reikės:
Miltai 360 g
Sviestas 120 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Cukrus 120 g
Vanilinis cukrus 1 pak.
Druska 1/2/a.š.

Įdarui:
Apelsinai 2 vnt.
Apelsinų sultys (geriausia natūralios) 2 st.
Cukrus 2 st. sirupui ir dar 90 g putėsiams
Gvazdikėliai, cinamonas, kvapieji pipirai - po 1 a.š.
Juodasis šokoladas 120 g
Kiaušinai 3 vnt. (tik baltymai)
Grietinėlė 35 proc. 250 ml
Apesinų arba abrikosų džemas 3 v.š.

       Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi, kiaušiniu, vaniliniu cukrumi - patogiausia tai daryti kombainu. Tada sumažiname maišymo greitį ir palaipsniui suberiame miltus bei druską. Suminkome iš tešlos rutulį, apvyniojame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą pusvalandžiui (ar jeigu turite laiko - net ir visai nakčiai). Kai tešla susigulės, išklojame stalą maistine plėvele arba sviestiniu popieriumi, dedame ant jos tešlą, ant viršaus uždengiame dar vienu lakštu plėvelės ir atsargiai iškočiojame į daugmaž apvalų blyną (taip daroma dėl to, jog tešla gaunasi išties labai trapi). Nuimame viršutinę plėvelę, nuo pakraščio tešlos blyną susukame ant gerai išmiltuoto kočėlo, perkeliame į kepimo formą ir greitai išvyniojame. Gražiai išklojame formą, padarome bortelius ir lygiai apipjauname. Subadome pagrindą šakute ir kišame į 190 C orkaitę kepti 20-25 min.
       Du apelsinus supjaustome pusmėnuliais (su visomis žievelėmis). Puode užviriname apelsinų sultis su cukrumi, paskaniname cinamonu, gvazdikėliais ir kvapiaisiais pipirais, paverdame apie 10 min. Tada dedame pjaustytus apelsinus į sirupą ir atsargiai pamaišydami verdame dar 10 min. Išgriebiame apelsinus ir atsargiai išdėliojame ant grotelių, kad nuvarvėtų. Sirupą perkošiame per sietelį ir pasiliekame.
       Ant nedidelės ugnies vandens vonelėje ištirpiname šokoladą. Tuo metu standžiai išplakame baltymus ir ruošiame cukraus lydynį (jeigu šokoladas per tą laiką ištirps, nukelkite nuo ugnies, tačiau nenukelkite nuo vonelės - taip jis nesukietės) - puode 90 g cukraus užpilame trupučiu vandens, tik tiek kad apsemtų. Pirštu nuvalome cukrų nuo puodo šonų, kad nepridegtų ir kaitiname ant vidutinės ugnies. Kai užverda cukrus, kišame pirštą į šalto vandens stiklinę su ledukais, tada labai trumpai įmerkiame į cukrų ir greitai kišam atgal į ledinį vandenį. Tai pakartojame 3 kartus (vadinama soft ball – 1-oji cukraus virimo stadija). Tada cukraus masę supilame į baltymus, vis dar maišydami mikseriu. Mikserį išjungiame ir supilame ištirpintą šokoladą. Įmaišome suplaktą grietinėlę, geresniam skoniui paskanininti trupučiu apelsinų sirupo, kurį perkošėme. Gautus putėsius supilame ant tešlos pagrindo, ant viršaus gražiai išdėliojame apelsinų puseles. Išlydome kelis šaukštus abrikosų ar apelsinų džemo (nesvarbu kokį turėsite) ir juo aptepame apelsinus, kad gražiai blizgėtų. Patiekiame atšaldytą.

P.S. Sunku aprašyti tą cukraus lydymo technologiją žodžiais, todėl siūlau pasižiūrėti kaip šį tortą gamina Šefė Lala . Turiu prisipažinti, jog pati pabijojau merkti pirštą į verdantį cukrų, todėl tą dariau tiesiog šlapiu šaukšteliu :) Nepaisant šito, skonis vis tiek buvo dieviškas.

Džiovintų grybų ir grikių pyragėliai


       Šiuos pyragėlius pavadinčiau labai sveikuoliškais, dėl neįprasto miltų mišinio. Jų receptą radau gurmaniškoje "Panelės" receptų knygoje, iškepiau Velykų stalui ir visiems labai patiko :)

Tešlai reikės:
Mielės 25 g
Cukrus 2 v.š.
Druska žiupsnelis
Pienas 300 ml
Sviestas 100 g
Miltai įvairių grūdų 4 stiklinės
Raudonėlis džiovintas 2 a.š.
Šafranas ~

Įdarui:
Grikiai 3/4 st.
Džiovinti grybai 3/4 st.
Paprikų ir pomidorų padažas Lečo 1 ind.
Sviestas gabaliukas
Druska, pipirai ~
Raudonėliai, bazilikai ~
Kiaušiniai 1 vnt.

       Mieles ištriname su cukrumi. Pieną pašildome iki kambario temperaūros ir supilame ant mielių. Įmaišome prieskonius. Sviestą išlydome ir kai šiek tiek pravės, supilame į mielių mišinį. Sumaišome miltų mišinį (galite naudoti iškart kelių grūdų malimo, aš lygiomis dalimis sumaišiau paprastus kvietinius miltus ir sėlenėles), suberiame prieskonius. Kombainu maišydami miltus pamažu supilame į mielių mišinį. Uždengiame rankšluostėliu ir pastatome šiltai, kol tešlos padvigubės.
       Keptuvėje išlydome gabaliuką sviesto, sudedame sausus grikius, išmirkytus pjaustytus grybus ir šiek tiek pakepiname. Įpilame 3/4/ stiklinės vandens ir supilame paprikų padažą. Sumažiname temperatūrą, pagardiname druska, pipirais, prieskoniais. Keptuvę uždengiame ir paliekame troškintis, kol grikiai suminkštės ir įdaras taps tirštas.
       Tešlą nelabai plonai iškočiojame ir supjaustome 10 x 10 cm dydžio kvadratėliais. Išplakame  didelį kiaušinį, plakiniu aptepame kvadratėlių kraštus. Uždedame įdaro ir kraštus užspaudžiame. Sujungimo siūle į apačią dedame pyragėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą. Paviršių aptepame likusiu plakiniu, galima pabarstyti moliūgų ar sezamo sėklomis.Pyragėlius kepame 180 C temperatūroje apie 30 min.


2010 m. kovo 30 d., antradienis

Graikiškos salotos su alyvuogių bandele


       Turėjau gabalą fetos sūrio, tai nusprendžiau sunaudoti jį į šias salotas. Beje, šalia iškepiau minkštučių graikiškų bandelių su alyvuogėmis, kurių receptą nusižiūrėjau iš Ugnes blogo.

Salotoms reikės:
Pomidorai 2 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/2 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/4 vnt.
Juodos alyvuogės sauja
Fetos sūris 100 g
Citrina 1/2 vnt. (sultys)
Alyvuogių aliejus ~
Druska, pipirai ~
Viduržemio jūros prieskonių mišinys 1 a.š.

Bandelėms reikės:
Miltai 250 g
Mielės sausos 1 pak.
Cukrus 1 v.š.
Druska 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Juodos alyvuogės sauja
Viduržemio jūros prieskoniai ~
Kmynai ~

       Salotoms daržoves supjaustome, paskaniname prieskoniais, pašlakstome citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Ant viršaus patrupiname fetos sūrį.
       Bandelėms mieles ir cukrų ištirpiname 1/2 puodelio šilto vandens. Sumaišome su miltais, druska ir aliejumi. Suberiame pjaustytas alyvuoges, prieskonius ir plakame kombainu duonos maišymo režimu. Orkaitę įkaitiname iki 50 C laipsnių ir dedame indą su tešla į pravirą orkaitę 15 min. arba ilgiau - jei turite laiko (aš kildinau apie 20 min.) Tuomet miltuotomis rankomis suformuojame 4 bandeles ir dedame į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Bandelių paviršių aptepame vandeniu ir pabarstome kmynais. Kepame 250 C orkaitėje apie 20 min.


2010 m. kovo 29 d., pirmadienis

Pupelių ir grybų sriuba



Labai paprastai pagaminama ir gerai atgaivinanti po savaitgalio linksmybių sriuba.

Reikės:
Pupelės 3/4 stiklinės
Džiovinti grybai 3/4 stiklinės
Svogūnai 2 vnt.
Salierai 2 stiebai
Bulvės 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Kukurūzai konservuoti 4 v.š.
Pienas 300 ml
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Druska, pipirai ~

       Pupeles užmerkiame nakčiai šaltame vandenyje. Džiovintus grybus užplikome karštu vandeniu, taip pat užmerkiame iš vakaro. Tada nupilame ir pupeles verdame 35-40 min. Nukošiame, pusę skysčio pasiliekame. Dideliame puode ant keleto šaukštų aliejaus apkepame svogūnus, pjaustytus salierus ir morkas. Po 2-3 min. sudedame supjaustytas bulves ir grybus, užpilame pupelių nuoviru. Jeigu reikia, dapilame truputį vandens. Paverdame 10 min. ir supilame likusius priedus - kukurūzus, pieną, beriame druskos, pipirų grūdelių ir kitų mėgiamų prieskonių. Skanaus!

2010 m. kovo 28 d., sekmadienis

Baklažanų salotos su vištiena




       Šiandien vyras parnešė didelį butelį puikaus extra virgin alyvuogių aliejaus. Tad iškart puoliau gaminti salotų :)

Šioms salotoms reikės:
Baklažanai 1 vnt.
Makaronai 200 g
Vištienos krūtinėlės 400 g
Šparaginės pupelės, šaldytos 3 saujos
Raudonieji svogūnai 1/3 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Citrina 1 vnt. (tik žievelė)
Česnakai 3 sk.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Juodosios alyvuogės  100 g
Feta sūris 120 g
Druska, pipirai ~
Petražolės, kalendra ~

       Baklažanus supjaustome kubeliais. Sutarkuojame citrinos žievelę ir česnako skilteles, sumaišome su 4 šaukštais alyvuogių aliejaus. Į šį padažą sudedame kubeliais pjaustytus baklažanus ir gerai išmaišome. Paskrudiname juos keptuvėje - iš pradžių baklažanai atrodys sausoki, nes jie turi savybę labai sugerti aliejų, tačiau jeigu iškęsite į keptuvę nepripylę daugiau riebalų - sugertą aliejų jie greitai išleis. Kepančius baklažanus gerai pasūdome. Atskirai apkepame vištienos juosteles, o verdančiame pasūdytame vandenyje apverdame šparagines pupeles (jei naudojate šaldytas - pakaks 3-4 min.). Išverdame makaronus ir perliejame šaltu vandeniu.
       Supjaustome pomidorus ir svogūnus. Dideliame dubenyje sumaišome su baklažanais, vištiena, šparaginėmis pupelėmis ir makaronais. Įdedame alyvuogių (paprastai gaminu su juodosiomis, tačiau šįkart nuotraukoje matote žalias - norėjau išbandyti abu varijantus, vis dėlto juodos tinka geriau). Viską sumaišome, paskaniname prieskoniais ir ant viršaus patrupiname fetos sūrio. Skanaus!

2010 m. kovo 22 d., pirmadienis

Sluoksniuotos tuno salotos



Šią savaitę gaminu tik labai greitai paruošiamas vakarienes, nes kasdien lekiam žiūrėti "Kino pavasario" filmų. Gerų įspūdžių kine!

Salotoms reikės:
Juoda duona 2 riekės
Tunas savo sultyse 1 indelis
Pomidorai 2 vnt.
Svogūnų laiškai 3 šakelės
Konservuoti žirneliai 1/3 indelio
Majonezas 4 v.š.
Šviežiai malti pipirai

       Duonos riekeles supjaustome kubeliais ir apskrudiname keptuvėje su trupučiu aliejaus. Į permatomus indelius dedame duonos kubelius, tada sluoksiuojame smulkintus svogūnų laiškus, majonezą, tuną, žirnelius. Ant viršaus išdėliojame pomidorus, pabarstome šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir svogūnų laiškais (2 porcijos).

2010 m. kovo 21 d., sekmadienis

Prancūziškas pyragas su krevetėmis




















Tešlai reikės:
Miltai 150 g
Kiaušiniai 1 vnt. (trynys)
Sūris fermentinis 60 g
Alyvuogių aliejus 5 v.š.
Druska žiupsnelis

Įdarui:
Krevetės sūryme 200 g
Grietinėlė 200 ml
Kiaušiniai 3 vnt.
Sūris fermentinis 100 g
Petražolės, krapai, svogūnų laiškai - po pluoštelį
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 3 sk.
Druska, pipirai
Čiobreliai
Sviestas 50 g

       Išminkome tešlą iš nurodytų produktų, įpilant keletą šaukštų vandens. Uždengiame tešlą plėvele ir dedame 30 min. į šaldytuvą. Svogūną ir česnaką susmulkiname ir apkepiname svieste. Tada pridedame smulkintų petražolių, krapų ir svogūnų laiškų, lengvai apkepame ir paskaniname prieskoniais. Atvėsiname ir sumaišome su krevetėmis. Išplakame grietinėlę ir kiaušinius, įmaišome tarkuotą sūrį.
       Iš tešlos iškočiojame paplotį ir klojame jį į 24 cm skersmens formą, suformuodami neaukštus bortelius. Dedame ant tešlos krevečių įdarą ir užpilame kiaušinių, grietinėlės bei sūrio plakinį. Pyragą kepame 40 min. 200 laipsnių C orkaitėje. Jei viršus ims per daug skrusti, uždenkite aliuminio folija.

Ravioli su varške ir špinatais
















Tešlai reikės:
Kvietiniai miltai 150 g
Manų kruopos 80 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Druska žiupsnelis

Įdarui:
Varškė 180 g
Špinatai, švieži 100 g
Svogūnai 1/2 vnt.
Druska, pipirai ~
Muskatas maltas ~
Sviestas 50 g

Padažui:
Baklažanai 1/2 vnt.
Svogūnai 1/2 vnt.
Pomidorai 1 vnt.
Česnakai 1 sk.
Sviestas 80 g
Aliejus 4 v.š.
Petražolės 3 šakelės
Druska, pipirai ~
Parmezano sūris 50 g

       Dideliame dubenyje sumaišome miltus, manus ir druską. Įmušame 1 kiaušinį ir dar vieną trynį (baltymą atidedame). Įpilame šaukštą aliejaus, porą šaukštų vandens ir išminkome tešlą - kad būtų nesausa, bet ir neliptų prie rankų. Uždengiame plėvele ir dedame 30 min. į šaldytuvą. Špinatus supjaustome juostelėmis ir apkepiname svieste su smulkiai pjaustytais svogūnais. Atvėsiname ir šakute sutriname su varške, muskatais, druska ir pipirais. Baklažanus, pomidorą, česnakus ir svogūnus supjaustome smulkiais kubeliais bei apkepame svieste su petražolėmis. Įpilame šiek tiek aliejaus.
       Tešlą plonai iškočiojame ir supjaustome 6 x 6 cm kvadratėliais. Ant vieno lakštelio dedame po šaukštelį varškės įdaro, kito lakšto kraštelius patepame išplaktu baltymu ir sandariai užspaudžiame. Sudedame koldūnus į verdantį pasūdytą vadenį. Verdame 10 min. nuo tada, kai koldūnai iškyla į paviršių. Išvirusius koldūnus sudedame į baklažanų - pomidorų padažą, pakaitiname, kad prisigertų padažo skonio ir atsargiai apverčiame. Dedame  į lėkštę ir ant viršaus patarkuojame parmezano sūrio.