2012 m. liepos 24 d., antradienis

Braškinis sūrio pyragas



      Labai tinkamas desertas karštoms vasaros dienoms, kada orkaitė "atostogauja" :)

Reikės:
Sausainiai 200 g (naudojau Gaidelio)
Sviestas 50 g
Braškės 250 g
Cukraus pudra 100 g
Rikota 400 g (galima naudoti ir varškę)
Grietinėlė 35 proc. 200 ml
Želatina 3 v.š.

       Sausainius sutrupiname kombainu į smulkius trupinius ir sumaišome su tirpintu sviestu. 24 cm skersmens formą išklojame kepimo popieriumi, suberiame trupintus sausainius ir gerai paspaudžiant rankomis suformuojame pagrindą.
       Želatiną užmerkiame keliuose šaukštuose šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Braškes sutriname blenderiu į tyrę. Varškę pertriname blenderiu su cukraus pudra, įmaišome braškes ir gerai patriname, kol neliks gumulėlių. Želatiną ištirpiname ant karšto vandens vonelės ir įmaišome į varškę. Grietinėlę išplakame iki standžių putų ir įmaišome į kremą (aš į grietinėlę įdėjau kelis papildomus šaukštus cukraus). Kremą supilame ant pagrindo ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 4 val. Papuošiame šviežiomis braškėmis.
       Recepto idėja - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita".

2012 m. liepos 23 d., pirmadienis

Brandintos jautienos kepsniai



       Nusipirkau brandintos jautienos nugarinės, iš pradžių net nežinojau dar ką iš jos gaminsiu... Bet mėsytė pasirodė toookia minkšta, lengvai pjaustėsi (kaip paukštiena), tad valandėlę pamarinavome ir iškepėme ją kepsninėje. Gavosi labai sultingi ir minkšti kepsniukai! Beje, nurodytas marinatas tinka bet kokios jaučio dalies mėsai, manau skaniai gautųsi ir su išpjova.

Ispaniškas marinatas jautienai su garstyčiomis:
Česnakai 4 sk.
Garstyčios 2 v.š.
Vyno actas 1/4 st.
Alyvuogių aliejus 1/4 st.
Aitriosios paprikos milteliai 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Jautienos 500 g

       Mėsą supjaustome labai plonais kepsneliais. Marinato ingredientus suplakame šluotele ir panardiname jame mėsą. Marinuojame 30 min. kambario temperatūroje arba valandą šaldytuve - ilgiau negalima, nes acte mėsa greitai perdžius. Kepame ant labai karštų grotelių po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Pailsiname mėsą prieš patiekiant apie 5 minutes.
       Recepto šaltinis - http://www.foodwishes.com/.


2012 m. liepos 22 d., sekmadienis

Spagečiai su česnaku ir ančiuviais



2 porcijoms:
Spagečiai 200 g
Česnakai 2 sk.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Pomidorų padažas 1 v.š.
Alyvuogės 20 vnt.
Grietinė 2 v.š.
Ančiuviai 10 vnt.
Parmezanas 50 g
Druska, baltieji pipirai ~

       Česnako skilteles sutraiškome ir pakepame ant alyvuogių aliejaus, kol paruduos. Sudedame smulkintas alyvuoges ir ančiuvius. Tuomet išimame česnako skilteles ir supilame pomidorų padažą bei grietinę.
       Spagečius išverdame pasūdytame vandenyje, nukošiame, suverčiame į keptuvę su padažu ir permaišome. Patiekiame su parmezano sūriu.

2012 m. liepos 20 d., penktadienis

Vištienos salotos su ananasais



       Visuomet kai būname Palangoje, aplankome mano mėgiamiausią restoraną "De Cuba". Labai džiaugiuosi, kad ir kiek metų jis ten jau veikia, tačiau maistas nesuprastėjo. Labai skanios yra firminės šio restorano salotos su vištiena ir ananasais, jas pabandžiau pasigaminti ir namuose.

Reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1/2 vnt.
Ananasai švieži arba konservuoti ~
Salotų lapai sauja
Pomidoras 1 vnt.
Agurkas 1 vnt.
Morka tarkuota 1 vnt. (šįkart nedėjau)
Svogūno šiek tiek
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Bazaminis actas 1 a.š.
Medus 1/2 a.š.
Garstyčios 1/2 a.š.
Druska, juodieji pipirai

       Vištieną supjaustome gabalėliais, pamarinuojame su vištienos prieskoniais ir apkepiname. Daržoves susmulkiname, sudedame į lėkštę. Ant viršaus išdėliojame ananasų gabalėlius ir keptą vištieną. Užpilui suplakame alyvuogių aliejų su balzaminiu actu, garstyčiomis ir medumi. Pagardiname druska ir pipirais. Patiekiame su šviežia čiabata.

2012 m. liepos 18 d., trečiadienis

Pusryčių varškė su bananais



      Labai paprasta ir greita, jokio ypatingo recepto čia nėra - tiesiog imame bananą, varškės pakelį, įpilame šlakelį pieno ar grietinėlės ir sutriname blenderiu. Kas mėgsta saldžiau, galima šaukštelį medaus ar cukraus. Skanaus!
       Receptą nužiūrėjau kažkokiame žurnaliuke, berods "Moters savaitgalio receptai"...

2012 m. liepos 16 d., pirmadienis

Birgico vafliukai



       Labai gardūs vafliukai! Prisikepiau jų vieną popietę ir turėjau visą savaitę prie kavos :)

Reikės:
Miltai 240 g
Sviestas 185 g
Cukrus 80 g
Vanilinis cukrus 1 a.š.
Kiaušiniai 1-2 vnt.
Romas 1 a.š.
Juodasis šokoladas 100 g
Grietinėlė ~ 50 g

       Miltus sumaišome su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sudedame mažais gabaliukais pjaustytą sviestą, kiaušinius, romą ir suminkome tešlą. Iš tešlos formuojame mažus rutuliukus (truputį mažesnius nei graikiškas riešutas) ir kepame po kelis gerai įkaitintoje vaflinėje.
       Glazūrai ištirpiname šokoladą ant vandens vonelės, atskiedžiame trupučiu grietinėlės. Kiekvieną vafliuką merkiame iki pusės į glazūrą ir paliekame nesiliečiant išdžiūti ant folijos ar kepimo popieriumi išklotos skardos. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Tarp vėjo gūsių.

2012 m. liepos 4 d., trečiadienis

Baklažanų laiveliai su mėsos įdaru


       Labai mėgstu įdarytas paprikas, o štai dabar atradau puikų receptą ir baklažanams.

2 porcijoms:
Baklažanai 1 vnt.
Malta jautiena 300 g
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Alyvuogių aliejus kepti
Pomidorų pasta 2 v.š.
Druska, pipirai ~
Bazilikai, persiladas ~

       Baklažaną perpjauname pusiau ir 30 min. pamirkome sūriame vandenyje. Tada išskobiame minkštimą, baklažanų puseles aptepame aliejumi (iš tamsiosios pusės), dedame į skardą ir kepame 180 C orkaitėje 20 min. odelėmis į viršų.
       Faršą pakepiname keptuvėje kartu su smulkintais sogūnais, morkom, česnakais, baklažano išskobtu vidumi, paskaniname prieskoniais ir pomidorų padažu. Dedame įdaro su kaupu į baklažanų puseles ir dar kepame 20 min. Pabigoje galima pabarstyti tarkuotu sūriu. Mes valgėme su grietine, labai skanu.
       Recepto šaltinis - Astriai saldu.

2012 m. birželio 19 d., antradienis

Avokadų salotos su mocarela


       Labai geras padažiukas šioms salotoms, viskas tarpusavy labai skaniai dera...

2 porcijoms reikės:

Avokadai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Mocarela 125 g
Alyvuogės juodosios sauja
Bazilikai švieži/džiovinti ~
Alyvuogių aliejus ~
Baltojo vyno actas 1 v.š.
Garstyčios grūdėtosios 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Daržoves ir sūrį supjaustome kubeliais. Pabarstome kapotais bazilikais. Iš nurodytų produktų suplakame padažą ir užpilame juo salotas. Skanaus!
       Recepto šaltinis - http://www.seredaite.com/.


2012 m. birželio 15 d., penktadienis

Daržovių lazanija su ožkos sūriu



       Šita lazanija - vegetariška, bet mane ji tiesiog pakerėjo. Neatsivalgomoji!!! Beje, ožkos sūris čia yra būtinas, nuostabiai dera su visomis daržovėmis, jeigu jo nemėgstate - geriau negaminkite visai, tik nebandykite pakeisti jokiu kitu.

Reikės:
Lazanijos lakštai - priklauso nuo formos (aš ėmiau 9 vnt.)
Cukinijos 2/3 vnt.
Baklažanai 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Vyšniniai pomidoriukai 5 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Ožkų sūris 150 g
Alyvuogių aliejus kepimui
Druska, pipirai ~
Petražolės, bazilikai ~

       Baklažaną supjaustome išilgai plokštelėmis, apibarstome druska ir paliekame 10-15 min. Paprikas ir svogūnus supjaustome šiaudeliais. Apkepiname keptuvėje ant aliejaus ir atidedame į lėkštę. Cukiniją supjaustome taip pat plokštelėmis ir apkepiname kartu su pomidoriukais, perpjautais pusiau. Atidedame į lėkštę. Nuo baklažanų nuvalome druską ir išsiskyrusias sultis popieriniu rankšluosčiu ir galiausiai apkepiname ir juos alyvuogių aliejuje. Lazanijos lakštus 5 min. paverdame sūdytame vandenyje ir perdedame į indą su šaltu vandeniu, kad nesuliptų. Lakštus reikia virti paskutinius, kai jau daržovės paruoštos.
       Imame kepimo formą ir į ją sluoksniuojame lakštus, cukinijas su pomidoriukais, pabarstome prieskoniais ir žolelėmis. Ant jų dedame pasmulkintą sūrį, sluoksnį lakštų, baklažanus, pabarstome prieskonių, vėl sluoksnį lakštų ir ant viršaus paprikas su svogūnais. Lazanijos papildomai sulaistyti niekuo nereikia, nuo daržovių ji pakankamai įsigers aliejaus. Kepame 190 C orkaitėje kol paviršius gražiai apskrus. Skanaus!

2012 m. gegužės 26 d., šeštadienis

Itališkas kriaušių ir rikotos tortas


       Šis tortas - tai du sluoksniai riešutinio biskvito, pertepti rikotos kremu, o ant viršaus- kriaušių skiltelės užlietos žele. Deja, pjūvio nuotraukos nepadariau, nes kai pjaustėme tortą namuose buvo daug svečių ir neturėjau laiko fotosesijai :)

24 cm formai reikės:
Kiaušiniai 6 vnt.
Miltai 100 g
Malti lazdyno riešutai 275 g
Cukrus 200 g
Sviestas 75 g

Įdarui:
Rikota 500 g
Grietinėlė 35 proc. 125 g
Cukrus 325 g ir dar 200 g sirupui
Kriaušės 350 g
Želatina 30 g
Kriaušių brendis 4,5 v.š.
Romas 3 v.š.

       Tešlai išplakame kiaušinius su 225 g cukraus, įmaišome maltus riešutus, miltus ir ištirpintą sviestą. Imame dvi kepimo formas, išklojame kepimo popieriumi ir supilame po lygiai tešlą. Kepame pagrindus 180 C orkaitėje apie 35 minutes.
       Tuomet paruošiame sirupą: 300 ml vandens paverdame su 200 g cukraus, įpilame po 3 šaukštus romo ir kriaušių brendžio ir dar 5 minutes paverdame. Želatiną užmerkiame mažame kiekyje vandens 10 min. Kremui sumaišome rikotą su cukrumi. Įmaišome išplaktą grietinėlę. Nulupame ir plokštelėmis supjaustome kriaušes, sudedame į puodą, užpilame 100 g cukraus ir 5 minutes patroškiname. Nukeliame nuo ugnies, paskaniname 1,5 šaukšto brendžio ir supilame paruoštą sirupą bei išbrinkintą želatiną (jeigu per daug skysčio išsiskyrė, kol troškinome kriaušes, nupilame perteklių). Maišome, kol želatina ištirps ir paliekame atvėsti (statome į šaldytuvą, kol sutirštės). Vieną biskvitą užpilame puse rikotos kremo, uždedame antrą biskvitą ir supilame likusį kremą. Ant viršaus supilame bepradedančią stingti kriaušių žele ir dedame į šaldytuvą nakčiai.

2012 m. gegužės 24 d., ketvirtadienis

Medaus tortas


       Nors gaminau pirmą kartą, bet išėjo tikrai labai labai skanus tortas. Tik be proto didelis - siūlau imti perpus mažiau produktų.

Aš ėmiau:
Kiaušiniai 3 vnt.
Margarinas kepinių 100 g
Medus 3 v.š.
Miltai 5 st.
Soda 3 a.š.
Actas 2 v.š.
Cukrus ~ 4 st. kremui ir 1 st. tešlai
Grietinė (pati riebiausia) 1800 ml
Citrinos 1,5 vnt. (sultys)

       Į dubenį sudedame kiaušinius, margariną, medų, stiklinę cukraus ir stiklinę miltų. Indą statome ant puodo su verdančiu vandeniu ir visus produktus gerai išmaišome (šildamas margarinas savaime po truputį ištirps). Kai masė smarkiai įkais, supilame nugesintą acte sodą (smarkiai suputos). Nukeliame indą ir supilame likusius miltus. Kai jau bus sunku maišyti išverčiame tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir suminkome - ji turi nelipti prie rankų. Kočiojame tešlą, kol ji dar šilta į blynelius (aš dariau 8 blynelius, visus išsikočiojau prieš pradedant kepti). Kepame 210 C orkaitėje, bet labai trumpai - vos įkiši ir jau po poros minutėlių reikia traukti. Dar karštą blynelį, kol minkštas apipjauname pagal tortinės dugną, pakraščių neišmetame, iš jų gausis trupiniai papuošimui.
       Kremui gerai atšaldytą grietinę plakame mikseriu visu greičiu su cukrumi ir citrinos sultimis - aš saldinau ir rūgštinau palaipsniui, vis paragaudama pagal savo skonį. Greitinė turi gerai sutirštėti, kol mikserio šluotelė ją tiesiog pradės pjauti. Blynelius tolygiai ištepame kremu, jų papildomai sulaistyti niekuo nereikia, ir 12 val. laikome šaldytuve. Kuo ilgiau stovi, tuo skanesnis.
       Už receptą ačiū Viktorijai.



       Mano pastabos. Kaip jau minėjau, tortas išėjo milžiniškas (apie 30 cm skersmens) iš 8 sluoksnių, gausiai suteptų kremu. Beje, grietinės ėmiau truputį daugiau - nes nurodytas kiekis nei 3 indeliai, nei 4. Ir šiaip pabijojau, kad kremo nebūtų per mažai, todėl plakti teko dviejuose bliūduose (į vieną nebetilpo) ir su dviem mikseriais (abu grėsmingai užkaito)... Bet kremo man nemažai liko nepanaudoto, biskvito trupinių irgi liko per daug. Kitąkart gaminčiau mažiau tešlos ir blynelius apipjaučiau prieš kepant, o trupiniams pakaktų  1-2 neapipjaustytų blynelių. Bet skonis tikrai fantastiškas, vertas 10-uko!

2012 m. gegužės 22 d., antradienis

Vaisinis tortas


       Dvylika tortų mūsų mažylei... Taip buvau sugalvojusi rudenį, kai gimė dukrytė - kiekvieną mėnesį švęsti jos "gimtadienį" ir ta proga pagaminti po tortą. Na ką - realybė tokia, kad mums jau eina devintas mėnuo, o tortai tebuvo iškepti tik 3 :)
       Šis tortas - pats seniausias iš mano gaminamų, jo receptūrą ištobulinau dar mokyklos laikais, ir kadangi nesu labai stipri tortų kepėja, šitas tikrai yra tortas, kuris negali nepavykti!

Biskvitui:
Miltai 4 v.š.
Kiaušiniai 2 vnt.
Cukrus 3 v.š.
Aliejus 1 v.š.
Pienas 1 v.š.

Kremui:
Varškė 500 g (man skaniausia "Rokiškio" maišeliuose)
Kefyras 500 ml
Grietinėlė 35 proc. 200 ml
Cukrus 1 st.
Vanilinis cukrus 1 pak.
Želatina 3 v.š. + 2 v.š.
Šaldytos vyšnios sauja
Kiviai 2 vnt.
Konservuoti persikai 1 ind.

       Biskvitus galite naudoti ir pirktinius, bet jeigu kepsite namuose, tai viskas labai nesudėtinga: kiaušinius dideliu greičiu išplakame su cukrumi, kol išsipūs dvigubai. Atsargiai plakant įmaišome miltus, paskiausiai pieną ir aliejų. Kepame 180 C orkaitėje apie 15 minučių.
       Kremui želatiną užmerkiame keliuose šaukštuose šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Varškę sutriname blenderiu, kad neliktų gumulėlių ir išsukame su cukrumi bei kefyru. Įmaišome plaktą grietinėlę. Želatiną kaitiname ant vandens vonelės, kol išsileis (jokiu būdu neleiskite jai užvirti), tada sumaišome su keliais šaukštais varškės kremo, kad pravėstų ir viską supilame į likusį kremą. Kartu į kremą įmaišome šiek tiek pasmulkintų uogų.
       Biskvitą sulaistome sultimis (aš naudoju iš persikų skardinės). Supilame kremą ant biskvito ir pastatome į šaldytuvą. Tuo metu susipjaustome vaisius - kivius griežinėliais, persikus kubeliais. Vaisius išdėliojame ant torto. Išbrinkiname ir pakaitiname likusius porą šaukštų želatinos. Sumaišome želatiną su 200 ml persikų sulčių (iš skardinės). Supilame į plokščią indą ir atšaldome. Kai tik žele ims stingti, užpilame ją ant vaisių. Tortą laikome šaldytuve mažiausiai 4 val.

2011 m. rugsėjo 20 d., antradienis

Moliūgų gnocchi


       Itališki virtinukai gnocchi - njokiai, - tradiciškai daromi iš virtų bulvių ir miltų tešlos. Tačiau aš radau įdomų receptą, kuriame vietoje bulvių naudojamas moliūgas. Su moliūgu gaunasi švelnesnio skonio njokiai, tačiau ir čia labai svarbu su kokiu padažu juos patieksime. Mes valgėme su sviesto, raudonėlių ir parmezano padažu - labai skanu!

4 porcijoms:
Moliūgas keli gabalėliai (apie 400 g)
Miltai 2 st.
Kiaušiniai 1 vnt. (trynys)
Druska, juodieji pipirai ~
Raudonėliai švieži/džiovinti
Sviestas 150 g
Parmezanas 50 g

       Moliūgo gabalus nulupame išimame sėklas ir išverdame pasūdytame vandenyje. Moliūgų sultinio neišpilame. Tuomet virtą moliūgą sutriname blenderiu. Dedame į nedidelį puodą su pora šaukštų sviesto ir maišant kaitiname, kol gausime šilkinės konsistencijos tyrę. Tuomet moliūgų tyrę sumaišome su miltais, įmušame trynį, pagardiname druska ir gausiai - juodaisiais pipirais. Užminkome tešlą (priklausomai nuo moliūgo sausumo, miltų gali prireikti daugiau. Kai nebelimpa prie rankų, atsignybiame gabalėlį tešlos, iškočiojame ilgą ploną dešrą ir supjaustome įstrižais gabalėlais (taip pat kaip gaminant varškės virtinukus). Turintys daugiau laiko ir įgudusią ranką dar gali šakute išspausti tradicinį njokių raštą, bet tą nevisuomet daro net ir patys italai...
       Verdame moliūgų sultinyje - kai virtinukai iškils į paviršių, paverdame dar 3 minutes. Pabarstome virtinukus raudonėliu, užpilame lydytu sviestu ir tarkuotu parmezano sūriu. Dar recepte buvo pasiūlymas pašlakstyti juos tiesiog sojos padažu, aš kelis pabandžiau, bet man asmeniškai nepatiko.
       Recepto šaltinis - http://www.edimdoma.ru/.



2011 m. rugsėjo 18 d., sekmadienis

Moliūgų sriuba su pupelėmis


       Kadangi dabar pats moliūgų metas, skubu išbandyti moliūgų laukusius receptus. Labai mėgstu trintas daržovių sriubas, o ši dar paskaninta baltomis pupelėmis.

Reikės:
Moliūgai 500 g
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 1 sk.
Baltosios pupelės 1/2 st.
Vištienos sultinys 600 ml
Sviestas 30 g
Druska, juodieji pipirai ~
Čiobreliai švieži arba džiovinti ~

       Pupeles užmerkiama 6-12 val. ir išverdame dideliame kiekyje vandens be druskos. Nukošiame ir tik tada pasūdome. Moliūgo gabalus nulupame, išimame sėklas ir supjaustome kubeliais. Mažais kubeliais susipjaustome svogūnus, morkas ir česnaką. Puode įkaitiname sviestą ir ant jo pakepame svogūnus bei morkas. Tada suberiame moliūgus ir dar kelias minutes pakepiname. Užpilame karštu sultiniu ir verdame ant vidutinės ugnies 20 minučių. Tada sutriname daržoves blenderiu. Suberiame pupeles. Pagardiname druska, pipirais ir čiobreliais.


2011 m. rugsėjo 15 d., ketvirtadienis

Naminiai kotletai


       Man patinka šie maltiniai tuo, kad juos galima iškepti nesusitepus rankų, gaunasi toks "manikiūrą tausojantis receptas" :) Juokingai skamba, tačiau aš iš tiesų nemėgstu ant rankų likusio svogūnų kvapo - čia juos smulkinsime elektrine pjaustykle, - ir nemėgstu rankomis minkyti žalio faršo - čia masė gausis pakankamai skysta, todėl ją maišysime ir dėsime į keptuvę šaukštu. Puiki idėja!

12 vienetų reikės:
Malta kalakutiena 600 g (gali būti ir vištiena)
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Majonezas 2 v.š.
Krakmolas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos mėsos prieskoniai 1 a.š.
Petražolės sauja
Augalinis aliejus ~

       Svogūną susmulkiname ir apkepiname ant aliejaus iki skaidrumo. Dubenėlyje išplakame kiaušinius su majonezu, krakmolu ir prieskoniais. Įmaišome kapotas žoleles. Į maltą mėsą supilame pravėsusius svogūnus ir kiaušinių plakinį. Išmaišome. Masė turi gautis gana skystoka. Dedame šaukštu į gerai įkaitintą aliejų, šonus palyginame šaukštu ir kepame, kol gražiai apskrus.
       Jeigu turite daugiau laiko, galima šiuos maltinukus dar patroškinti tokiame padaže: ant gabalėlio sviesto apkepiname šiaudeliais pjaustytą morką ir svogūną (dar skaniau - porą). Kai apkeps, įdedame šaukštą miltų, pamaišome ir užpilame trupučiu pieno, keliais šaukštais grietinės. Paskaniname druska, pipirais, sudedame kotletus ir uždengę patroškiname ant nedidelės ugnies apie 10 minučių. Jeigu padažas tirštokas, galima jį dar praskiesti trupučiu sultinio ar tiesiog - karšto vandens.
       Recepto šaltinis - Aguonėlė.



2011 m. rugsėjo 11 d., sekmadienis

Vištienos troškinys su paprikomis, ananasais ir moliūgu


       Iš esmės tai yra naminė "Uncle Ben's" versija - saldžiarūgščiame padaže troškinta vištiena su daržovėmis: paprikomis, morkomis, svogūnais, ananasais, tik šįkart aš troškinį dar paįvairinau moliūgo gabalėliais, kurie čia labai tiko!

4 porcijoms:
Vištienos filė 500 g
Paprikos 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Moliūgo gabalėlis apie 200 g (obuolio dydžio)
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 4 sk.
Konservuoti ananasai 100 g
Pomidorų padažas 4 v.š.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.
Maltas muskatas 1/2 a.š.
Ciberžolės 1/2 a.š.
Vištienos prieskoniai 1 a.š.

       Vištieną nuplauname, nusausiname, supjaustome gabalėliais ir įtriname vištienos prieskoniais. Moliūgą nulupame, išimame sėklas ir supjaustome kubeliais, morką ir papriką supjaustome juostelėmis, svogūnus - pusžiedžiais, česnako skilteles šiek tiek pasmulkiname. Keptuvėje įkaitiname porą šaukštų aliejaus ir apkepiname vištieną. Suberiame svogūnus ir morkas, sumažiname ugnį ir uždengę patroškiname 5 minutes. Tada dedame česnaką, paprikas ir moliūgus, dar patroškiname 5 minutes, kol daržovės suminkštės. Tada pagardiname troškinį druska, pipirais, prieskoniais, pilame pomidorų padažą, dedame ananasų gabalėlius ir įpilame 3-4 šaukštus ananasų sulčių. Troškiname dar 10 minučių ant mažos ugnies ir patiekiame su ryžiais.
       Idėjų šaltinis - Skanus gyvenimas.

2011 m. rugsėjo 10 d., šeštadienis

Aštrus pupelių ir maltos jautienos troškinys


       Rudenėja ir kaskart vis labiau norisi šilto maisto, tirštų sriubų ir troškinių. Šįkart - troškinys su baltosiomis ir raudonosiomis pupelėmis bei malta jautiena, pagardintas aštriais prieskoniais.

4 porcijoms:
Baltosios pupelės 2/3 st.
Raudonosios pupelės 2/3 st.
Malta jautiena 600 g
Konservuoti pomidorai 1 ind.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 3 sk.
Čili pipirai malti 1/2 a.š.
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Aštrus pomidorų padažas 2 v.š.
Tarkuotas sūris "Džiugas" 100 g

       Pupeles užmerkiame 12-ai valandų arba nakčiai. Tada užpilame dideliu kiekiu vandens ir verdame 20 minučių. Dideliame puode įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame apkepiname pusžiedžiais pjaustytus svogūnus. Sudedame mėsos faršą ir apkepiname. Pagardiname druska, pipirais, čili ir paprikomis. Sudedame pupeles, konservuotus pomidorus, pomidorų padažą ir įpilame stiklinę vandens. Troškiname ant nedidelės ugnies 30-40 min. Pabaigoje apibarstome tarkuotu sūriu ir patiekiame.

2011 m. rugsėjo 9 d., penktadienis

Patisonų troškinys


       Šiandien išbandžiau ir aš vieno tinklaraščio išliaupsintą patisonų troškinį su pomidorais ir sūriu. Buvo skanu su skrudinta duonele, tačiau mano skoniui sūrio per daug - kitąkart dėčiau jo mažiau ir, galbūt, kitokio - pvz. patiekčiau tarkuoto parmezano atskirai, kad visi galėtų užsibarstyti tiesiai į lėkštę.

4 porcijoms:
Patisonai 1 vnt.
Pomidorai 3 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Sūris tarkuotas 200 g
Alyvuogių aliejus ~
Druska, juodieji pipirai~
Sultinio kubeliai 1 vnt.
Bazilikas ~

       Patisoną nulupame, išimame sėklas ir supjaustome kubeliais. Svogūnus - pusžiedžiais, pomidorus nuplikome, nulupame ir stambiais gabalėliais. Keptuvėje įkaitiname keletą šaukštų aliejaus ir suberiame patisonus. Pagardiname sutrupintu sultinio kubeliu ir kepiname 5 minutes uždengę dangčiu. Tada suberiame svogūnus ir troškiname dar 8 minutes, karts nuo karto pamaišydami. Galiausiai sudedame pomidorus, pagardiname druska, pipirais ir dar patroškiname 10 minučių be dangčio. Daržovėms išsitroškinus, suberiame tarkuotą sūrį, uždengiame ir paliekame 1 minutei, kad sūris išsilydytų. Pabarstome šviežiais bazilikais ir patiekiame su šviežia duonele.
       Recepto šaltinis - Niam niamm.


2011 m. rugsėjo 8 d., ketvirtadienis

Vištienos kulšelės marinuotos kiniškame padaže


       Šios kulšelės tapo tikru pastarųjų dienų atradimu! Kodėl kiniškas - nežinau, bet labai neblogas marinatas, aštrus, su sūroka sojos padažo natele, kas ragavo - labai gyrė... Nebūtina imti blauzdeles - tai gali būti sparneliai, ketvirčiai ar kas tik jums patinka :)

Reikės:
Vištienos kulšelės 1,2 kg
Sojos padažas 1 v.š.
Vyno actas 1 v.š.
Raudonas sausas vynas 1/3 st.
Aštrus pomidorų padažas 1/2 st.
Česnakas 3 sk.
Malti čili pipirai 1 a.š.
Bazilikas 1 a.š.
Karis 1 a.š.
Česnakinė druska 1 a.š.
Juodieji pipirai 1/2 a.š.

       Vištieną nuplauname ir nusausiname. Iš visų produktų sumaišome marinatą ir juo gerai ištriname kulšeles. Taip marinuojame vištieną mažiausiai 6 val. (galima ir pernakt) šaldytuve. Tuomet dedame į kepimo skardą, pateptą aliejumi. Kepame orkaitėje 200 C temperatūroje 50-60 min.
       Kartu kepiau ir skiltelėmis pjaustytas bulves, kurias pabarsčiau trupučiu druskos, bulvių prieskoniais ir šlakeliu aliejaus. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Aštriai saldu.
   

2011 m. rugsėjo 7 d., trečiadienis

Moliūgų blyneliai


       Nors ir nesu didelė blynų kepimo specialistė, bet galėčiau prisiekti, kad tai skaniausi kada nors mano valgyti blyneliai! Receptas atrastas amerikietiškame tinklaraštyje, todėl ir blyneliai mano galva išėjo labai amerikietiški - minkštučiai, puručiai, su daug prieskonių, visai ne kaip blynai :)

4 porcijoms:
Miltai 2 st.
Cukrus 3 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Moliūgas tarkuotas 1 st.
Pienas 1,5 st.
Augalinis aliejus 2 v.š.
Citrinos 1/4 vnt.
Kepimo milteliai 2 a.š.
Soda 1 a.š.
Druska 1/2 a.š. 
Cinamonas 1 a.š.
Kvapieji pipirai 1/2 a.š.
Imbieras maltas 1/2 a.š.

       Moliūgą nulupame, išimame sėklas ir smulkiai sutarkuojame. Dideliame dubenyje sumaišome visus skystus ingredientus - kiaušinį, pieną, moliūgų tyrę ir aliejų. Kitame dubenyje sumaišome visus sausus produkus - miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius, sodą ir prieskonius. Palaipsniui įmaišome skystus produktus į miltų mišinį, patogiausia tai daryti plakant mikseriu. Pačią paskutinę pasiliekame citriną - įspaudžiame sultis į tešlą, jeigu mėgstate, galima įtarkuoti ir žievelės (aš nemėgstu žievelės, todėl netarkavau).
       Keptuvę šiek tiek patepame riebalais ir, kai įkais, kepame blynelius. Palaukiame, kol blynelis išsipūs ir taps smarkiai korėtas - tada verčiame ir apkepame kitą pusę. Praktinis patarimas - blyneliai gaunasi labai minkšti, todėl kad būtų lengviau juos apversti siūlau kepti juos laisviau, t.y. neprigrūsti pilnos keptuvės. Patiekiame su trupučiu lydyto sviesto, ar klevų sirupo, ar tiesiog uogom ir grietine - kaip jums skanu.
       Recepto šaltinis ir video - čia.