2014 m. sausio 7 d., antradienis

Tortas "Bûche de Noël"



       Šiemet Kalėdoms gaminau tokią šokoladinę "šaką" - t.y. "Bûche de Noël" tortą. Skaičiau, kad šis skanėstas Prancūzijoje tradiciškai kepamas Kalėdoms. Panašų esu mačiusi Neringos bloge, pagal jos receptą tokį vyniotinį esu ragavusi svečiuose ir man labai patiko. Tokį patį maskarponės kremą dariau ir aš, tik patį vyniotinį kepiau kitaip.

Biskvitui (45 x 33 cm skardelei):
Malti migdolai 110 g
Miltai 40 g
Cukraus pudra 110 g
Kiaušiniai 3 vnt. + dar 3 tryniai
Sviestas 30 g
Cukrus 2 v.š.
Kakava 3 v.š. 
Druska žiupsnelis

Kremui:
Mascarpone sūris 450 g
Šokoladinis kremas "Nutela" 450 g

       Pirmiausiai standžiai išplakame kiaušinių baltymus su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Kitame dubenėlyje išplakame trynius su cukraus pudra, suberiame maltus migdolus, kakavą ir miltus. Atsargiai įmaišome ištirpintą sviestą ir išplaktus baltymus.  Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, supilame tešlą ir mentele tolygiai paskirstome. Kepame 220 С orkaitėje apie 10 minučių. Tik ištraukę apverčiame ant švaraus kepimo popieriaus lapo ir karštą vyniotinį susukame. Apdengiame plėvele arba rankšluostėliu ir paliekame valandai atvėsti.
       Kremui išsukame Mascarpone sūrį su Nutela. Puse kremo aptepame vyniotinio vidų, susukame ir likusiu kremu aptepame torto viršų bei šonus. Įstrižai nupjauname šakos galiukus, juos sudedame į mažą šakelę ir taip pat aptepame kremu. Pabarstome tortą kakava ir papuošiame.
       Biskvito šaltinis ir video čia.


2013 m. lapkričio 7 d., ketvirtadienis

Moliūgų pyragas su virtu kondensuotu pienu



       Šitas pyragas labai labai geras! Tik aš Rududu kremo  neviriau, o tiesiog jo patrupinau ant pyrago paviršiaus ir kepdamas jis pats išsilydė. Taip gerokai sutrumpėjo darbo, o rezultatas - labai skanus.

Reikės:
Miltai 150 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Sviestas 115 g
Moliūgų tyrė 190 ml
"Rududu" 190 ml
Rudasis cukrus 150-200 g
Vanilinis cukrus 1 a.š.
Druska 1/4 a.š
Kepimo milteliai 1 a.š.
Cinamonas, muskatas, imbieras, gvazdikėliai ~

       Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska, prieskoniais. Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi, tada įmušame kiaušinius ir vanilinį cukrų. Palaipsniui įmaišome miltus ir moliūgų tyrę. Supilame tešlą į sviestu pateptą skardelę. Ant viršaus išdėliojame Rududu kremą ir peiliu tolygiai paskirstome ant viso pyrago paviršiaus. Kepame 180 C orkaitėje 25-30 min.
       Recepto šaltinis Sonatinos receptai.

2013 m. lapkričio 5 d., antradienis

Kiaulienos suktinukai



       Niekada suktinukų negaminu, bet nusipirkau mėsos suktinukams, jau supjaustytos plonomis riekelėmis - ir pagalvojau, kodėl gi ne? Įdarui galima rinktis viską pagal savo skonį, man skanu su raugintais agurkais. Dar sunaudojau likutį vytinto kumpelio, kuris čia irgi labai tiko!

Kiaulienos mėsa suktinukams 500 g
Druska, pipirai ~
Kaukazietiški prieskoniai ~
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Vytintos mėsos galiukas 
Marinuoti agurkai 1 vnt.
Miltai 2 v.š.
Pomidorų tyrė 3 v.š.
Grietinė 3 v.š.
Aliejus kepimui~

         Mėsą išmušame, pabarstome prieskoniais, aptepame įdaru, suvyniojame ir apsukame siūlu, kad neiširtų. Įdarui ant aliejaus pakepiname smulkintus svogūnus ir morkas. Kai iškeps, įmaišome kubeliais pjaustytus agurkėlius ir vytintą kumpelį.
       Suktinukus apvoliojame miltuose ir kepame gerai įkaitintame aliejuje, kol apskrus. Tada užpilame puodeliu vandens, įdedame prieskonių, pomidorų tyrės ir troškiname ant nedidelės ugnies. Pabaigoje supilame grietinę. Prieš patiekiant, nukerpame siūlus :)
         Recepto idėja Sandros virtuvė.

2013 m. lapkričio 4 d., pirmadienis

Bulvės įdarytos silke



Reikės:
Silkės filė 400 g
Bulvės didelės 6 vnt.
Morkos 1 vnt.
Tepamas sūrelis (naudojau "Panemunės pievų") 100 g
Fermentinis sūris (aš ėmiau "Džiugo") 50 g
Majonezas/Grietinė ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Bulves labai gerai nuplauname ir išverdame su lupenomis. Kartu išverdame morką. Atvėsintas bulves perpjauname per pusę, išgremžiame. Įdarui silkę ir morką supjaustome kubeliais, sudedame bulvių likučius. Pagardiname druska, pipirais ir sumaišome su majonezu (aš perpus maišiau su grietine). Viską gerai išmaišome ir pridedame įdaro į bulves. Užbarstome tarkuotu sūriu ir kepame 200 С orkaitėje apie 15 minučių. Skanaus!
       Recepto šaltinis - www.spice.lt.


2013 m. lapkričio 3 d., sekmadienis

Bananų duona



       Nei tai duona, nei pyragas. Bet kuriuo atveju - tinka ir pusryčiams, užtepus su sviestu ar kokiu džemu, taip pat tinka ir kaip desertas po vakarienės :) Anksčiau visada kepdavau pagal kitą receptą ir skonis man būdavo toks "normaliai, bet nieko ypatingo"... Neseniai atradau šį puikų receptą ir jis amžiams pakeitė visus kitus.

Viskas matuojama amerikietiškais 237 ml puodeliais:
Miltai 2 puodeliai
Rudas cukrus 1/2 puodelio
Baltas cukrus 1/2 puodelio
Kiaušiniai 2 vnt.
Bananai 3 vnt.
Kepimo milteliai 1 a.š.
Soda 1 a.š.
Sviestas 110 g
Pasukos 1/2 puodelio
Druska 1/2 a.š.
Cinamonas 1,5 a.š.
Citrinos sultys 1 a.š.
Vanilės ekstrakto ~

       Bananus sutriname šakute ir užpilame citrinos sultimis. Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Kitame dubenyje ištriname kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Tuomet įmaišome kiaušinius, paskui trintus bananus. Įmaišome vanilę ir pasukas. Gerai išplakame ir suberiame miltus. Kaip nurodoma originaliame recepte, čia labai svarbu miltus įmaišyti atsargiai, tik mentele ir sukti tik tiek, kiek reikia - jokiu būdu nepermaišyti tešlos, kad gautume kuo puresnę bananų duoną. 
       Tešlą supilame į sviestu išteptą kepimo formą ir kepame 165 С temperatūroje 60-70 min. Ištrauktą bananų duoną galima aptepti papildomai sviestu ir paliekame šiek tiek atvėsti, tik tada išverčiame. Galima į tešlą įmaišyti riešutų arba šokolado gabaliukų.
        Recepto šaltinis - čia.


2013 m. lapkričio 2 d., šeštadienis

Žiedinių kopūstų ir varškės apkepas



Žiediniai kopūstai 1 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Varškė 200 g
Sūris pvz. "Džiugo"
Druska, juodieji pipirai ~
Žalumynai ~

       Kopūstą supjaustome žiedynais, išverdame pasūdytame vandenyje ir sukapojame. Sumaišome su kiaušiniais, sūriu ir pertrinta varške. Pagardiname druska, pipirais ir sukrečiame į sviestu pateptą kepimo indą. Kepame apie pusvalandį (arba kol apskrus) 200 C orkaitėje. Apkepą apibarstome kapotais žalumynais ir patiekiame su grietine. 
       Recepto šaltinis - Dideli eksperimentai mažoje virtuvėje.

2013 m. lapkričio 1 d., penktadienis

Kiaulienos ir veršienos maltinukai baltame padaže



Mano skaniausias maltinukų receptas!

Reikės:
Malta kiauliena su veršiena 700 g
Svogūnai 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Džiūvėsėliai 2 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Miltai 2 v.š.
Pieno šlakelis
Grietinėlė 200 g
Česnakas 2 sk.
Druska, juodieji pipirai~
Bazilikai~
Lauro lapai~
Petražolės~
Aliejus, sviestas kepimui

       Maltą mėsą sumaišome su kiaušiniu ir smulkintu svogūnu, beriame džiūvėsėlius ir šaukštą miltų, užpilame šlakeliu pieno. Pagardiname druska, pipirais ir džiovintais bazilikais. Šlapiomis rankomis formuojame kukulius ir dedame į pasūdytą verdantį vandenį. Kartu įdedame porą lauro lapų ir verdame 15 min.
       Padažui ant šlakelio aliejaus ir sviesto apkepiname likusį svogūną ir morkų griežinėlius. Sudedame smulkintą česnaką. Beriame šaukštą miltų ir gerai išmaišome. Supilame grietinėlę ir samtį sultinio, kuriame virė kukuliai. Gerai išmaišome, pagardiname druska, pipirais ir sudedame kukulius. Troškiname ant nedidelės ugnies, retkarčiais apverčiame, kad nepridegtų. Pabarstome kapotomis petražolėmis ir patiekiame su bulvių koše ir salotomis. Labai skanu, skanaus!

2013 m. spalio 23 d., trečiadienis

Kavos ir ledų desertas "Espresso sundae"



       Seniai norėjau išbandyti šį desertą - labai elegantiškas derinukas, nors tiesa, itin paprastas... Tereikia trupučio skanios espresso kavos su kaušeliu ledų, šokoladu ir plakta grietinėle. Labai greitai paruošiamas, gražiai atrodo, ir nereikia atskirai nešioti desertų ir kavos - viskas viename. 
       Ir štai pasitaikė puiki proga, kai su manimi susisiekė "Kavos draugas" ir pasiūlė išbandyti jų produkciją. Kadangi aš mėgstu kavą pirkti specializuotose parduotuvėlėse ir visuomet renkuosi 100 % arabiką, būtent tokią ir gavau išbandyti: 


       Apie "Kavos draugą" išgirdau pirmą kartą. Jų kavos galima įsigyti internetu, taip pat įmonė turi savo parduotuves Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Norimą rūšį galima užsisakyti pupelėmis arba sumaltą. Kavos kainos įvairios, svyruoja nuo 35 iki 120 lt už kilogramą, mano mėgiama arabika (jų nusižiūrėjau jau keletą rūšių) kainuoja panašiai kaip ir specializuotose parduotuvėse, kuriose pirkdavau iki šiol. Maltos kavos galima užsisakyti pakuotes nuo 250 g, tačiau pupelėmis mažiausias svoris 500 g. Užtat, kavos atvežimas nieko nekainuoja (t.y. nekainuoja kai pirkinio suma viršija 35 Lt).
       Mano ragauta kava "Brazil" patiko, nors smalsumas veda išbandyti ir kitas panašias rūšis. "Brazil" skonis sodrus, tirštas, visai nesijaučia rūgštumo. Tiesa, pirmą puodelį užsiplikiau gerokai per stiprų, nežinau kodėl pamaniau, kad įsidėjusi daugiau nei įprastai kavos, stipriau pajausiu skonį... Tačiau išėjo per stipri kava ir joje gerokai jautėsi kartumas. Tačiau visi kiti kavos puodeliai buvo kaip tik mano skonio. Taip pat šia kava vaišinau ir keletą svečių, kurie irgi įvertino ją palankiai - tie kurie ragavo juodą, ir tie kurie gėrė kavą su pienu. 
       O taip pat su šia kava išbandžiau ir minėtą desertą, kurio receptas čia:

2 porcijoms:
Espresso kavos 2 x 40 ml
Vaniliniai ledai 2 šaukštai
Grietinėlė 200 g
Cukrus 2 v.š.
Šokolado drožlės ~
Razinos šokolade ~

       Grietinėlę su cukrumi išplakame iki standumo. Patarkuojame šokolado drožlių. Viską pasiruošiame po ranka, nes patiekti reikės nedelsiant. Užplikome espresso kavos. Paskaniname kavą šlakeliu grietinėlės (nors man asmeniškai skaniau kava su šlakeliu pieno). 
       Pilame kavą į puodelius, ant viršaus dedame po kaušelį ledų. Ant ledų uždedame gerą šaukštą plaktos grietinėlės ir papuošiame šokolado drožlėmis bei razinomis šokolade. Ledai kaštoje kavoje greitai tirpsta, tame ir yra visas skanumas, bet nepatariama kavos pilti ant ledų. 
       Recepto idėja čia.

2013 m. spalio 21 d., pirmadienis

Rupių miltų pica su bulvėmis, kumpiu ir pievagrybiais



       Visada kepdavau storapades picas, o šiandien užsinorėjau plonytės, traškios, tokios daugiau kaip užkandis prie alaus ar vyno :) Kaip tik apie tokią perskaičiau pas Aušrą - ir ši man pasirodė pats tas. Padariau su plonai peršviečiamai pjaustytomis  bulvių riekelėmis ir vytinto kumpio griežinėliais. Dar pridėjau pievagrybių ir kelių rūšių sūrio (pelėsinio ir mocarelos), bet truputį persistengiau, ant tokios plonos picos ir įdaro norėjosi mažiau...

Picos pagrindui (2 vnt.):
Kvietiniai miltai 125 g
Rupūs kvietiniai miltai 125 g
Šviežios mielės 7 g
Druska 5 g
Cukrus žiupsnelis
Alyvuogių aliejus v.š.
Šilto vandens 160 g

Įdarui:
Vytinta kiaulienos nugarinė 90 g
Bulvės mažos 2 vnt.
Pievagrybiai 4 vnt.
Sūris mocarela/parmezanas/pelėsinis paviršiui ~
Pomidorų padažas ~
Svogūnai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Raudonėliai, čiobreliai, rozmarinas~

       Mieles ištriname su cukrumi, šlakeliu vandens ir trupučiu miltų. Paliekame šiltai, kol suputos. Tada dubenyje sumaišome likusius miltus su druska, šiltu vandeniu, pilame mieles ir aliejų. Minkome, kol gausime elastingą tešlą. Suminkome tešlos rutulį ir paliekame dubenyje iškilti, uždengtą plėvele. 
       Paskui tešlą iškočiojame į du papločius. Aš dėjau į pyrago kepimo formas, pateptas aliejumi. Paviršių taip pat aptepiau aliejumi ir pomidorų padažu, uždėjau pakepintų svogūnų. Bulves (neluptas) supjaustome labai plonomis riekelėmis, apverdame minutėlę ir išdėliojame ant picų. Pabarstome druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis. Sudedame mėsytės griežinėlius, pievagrybius ir užbarstome smulkintu sūriu. Kepame 220 C orkaitėje apie 10-15 min.
      Recepto idėja - Tarp vėjo gūsių.


2013 m. spalio 10 d., ketvirtadienis

Varškės ir moliūgų virtinukai



4 porcijoms:
Varškė 180 g
Moliūgų tyrė 150 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska žiupsnelis
Miltai ~250 g

       Moliūgų tyrę galima daryti iš kepto orkaitėje moliūgo, bet jeigu reikia greitesnio varijanto - kaip aš dariau šįkart - tiesiog nuluptus moliūgo gabalus apviriau sūdytame vandenyje ir sutryniau blenderiu. Virtinukams varškę išsukame su kiaušiniu ir moliūgo tyre, tada dedame druskos ir miltų. Suminkome tešlą, iškočiojame plonas "dešras" ir supjaustome norimo dydžio virtinukus. Verdame pasūdytame vandenyje 6-7 min. Patiekiau su grietine ir apelsinų džemu, bet skanus būtų ir sviesto-šalavijų padažas.
       Recepto šaltinis - Širšių lizdas.

2013 m. rugsėjo 25 d., trečiadienis

Krevetės kario padaže



      Nors šiandien ėjau pirkti lašišos, bet pamačiusi prekybos centre didžiąsias krevetes akcijine kaina, nesusilaikiau. Tik pagalvojusi, ką iš jų pagaminsiu, prisiminiau žodžius iš neseniai žiūrėto "Foresto Gampo", kuriame vienas veikėjas ištisą parą galėdavo vardinti ką jo mama gamindavo iš krevečių: "krevečių troškinį, krevečių kokteilį, sumuštinį su krevetėmis...". Nuostabus filmas, vienas iš tų šedevrų, kuriuos norisi žiūrėti vėl ir vėl :)

4 porcijoms:
Didžiosios krevetės 600 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Kario milteliai 1 a.š.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Imbieras šviežias arba maltas~
Čili pipirai 1 vnt. (nebūtinai)
Alyvuogių aliejus ~
Citrina 1 vnt.
Krapai ~
Druska, pipirai ~

      Krevetes 5 min. apverdame sūdytame vandenyje su krapais ir šlakeliu citrinos sulčių. Keptuvėje ant alyvų aliejaus apkepiname smulkintus svogūnus ir česnakus. Tuomet dedame pomidorų pastą, karį, imbierą, druską, pipirus ir citrinos sultis. Sudedame apvirtas krevetes, išmaišome ir troškiname ant nedidelės ugnies apie 10 min.
        Patiekiame su ryžiais.


2013 m. rugsėjo 24 d., antradienis

Perlinių kruopų rizotas su moliūgu



      Neseniai Delfi rašė, kad sveikiausia ir teisingiausia mityba - iš dalies vegetariška. Na ką, pagalvojau, mes taip ir maitinamės: pietums - mėsa arba žuvis (siekiamybė - žuvis bent du kartus per savaitę), o vakarienei - vegetariški ir daržovių patiekalai, t.y. sriubos, pica, blyneliai, troškiniai, pvz. kaip šios dienos rizotas :)

Moliūgai, lupti 400 g
Raudonieji svogūnai 2 vnt.
Porai 1 vnt.
Česnakai 2 sk
Perlinės kruopos 300 g
Tarkuotas "Džiugo" sūris 150 g
Lauro lapai, maltos paprikos ~
Druska, juodieji pipirai ~
Daržovių sultinys 1 l
Sviestas 50 g
Alyvuogių aliejus ~
Grietinėlės šlakelis

       Moliūgą nulupame ir supjaustome kubeliais. Svogūnus ir porus susmulkiname ir apkepiname keptuvėje ant sviesto ir trupučio aliejaus. Sudedame smulkintus česnakus ir moliūgą, porą minučių pakepiname. Suberiame perlines kruopas, pagardiname druska, prieskoniais, dedame lauro lapą ir gerai išmaišome. Užpilame trupučiu sultinio ir kepame ant nedidelės ugnies uždengę dangčiu, retkarčiais pamaišome. Kai sultinį sugeria, užpilame dar truputį - taip kol kruopos suminkštės. Pabaigoje aš dar įpyliau šiek tiek grietinėlės. Užbarstome tarkuotu parmezano sūriu ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - www.edimdoma.ru



2013 m. rugsėjo 23 d., pirmadienis

Lietiniai su sūriu



      Šiandien sugalvojau pagaminti pietums blynelių su sūriu, kuriems ėmiau trijų rūšių sūrius - tarkuotą ementalį, parmezaną ir rūkytą lydytą sūrį. Manau, kad čia labai tiktų įmaišyti ir kokio labiau kreminio sūrio - rikotos, maskarponės ar net lydyto "Panemunės pievų"...

6 lietiniams reikės:
Miltai 4 v.š. (ėmiau perpus kvietinius ir rupius ruginius)
Kiaušiniai 1 vnt.
Pienas 150 ml 
Sūris Ementalis 50 g
Tarkuotas parmezanas 2 v.š.
Rūkytas lydytas sūris 50 g
Česnakas 1 sk.
Maltos saldžiosios paprikos ~
Druska, juodieji pipirai ~
Aliejus kepimui ~

       Kiaušinius išplakame su žiupsneliu druskos. Suberiame miltus. Pieną sumaišome su tokiu pat kiekiu vandens. Plakant mikseriu skiedžiame miltus pienu ir vandeniu, kol gausime skystą lietinių tešlą. Įkaitiname keptuvėje truputį aliejaus ir iškepame blynelius.
        Įdarui stambiai sutarkuojame ementalį ir rūkytą sūrį, įspaudžiame česnako skiltelę. Pagardiname pipirais ir maltomis paprikomis. Dedame įdaro ant blynelių, susukame norima forma ir apkepame ant šlakelio sviesto, kol apskrus, o sūris viduje išsilydys. Patiekiame su grietine. Skanaus!

2013 m. rugsėjo 22 d., sekmadienis

Florencijos špinatų sriuba



       Apie užkeptas orkaitėje sriubas buvau girdėjusi, bet nebuvau bandžiusi. Visas jos įdomumas (ir galbūt skanumas?) tame, jog taip apskrudinamas paviršinis sūrio sluoksnis. Bet mano nuotraukoje jo taip ryškiai nesimato, kadangi aš sūrio dėjau pagal savo skonį, t.y. visai nedaug, ir jis greičiausiai išsimaišė ir ištirpo :)

4 porcijoms:
Špinatai 250 g
Sviestas 25 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Parmezanas 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Muskatas maltas 2 a.š.
Vištienos sultinio 1 kub.

       Špinatus pasmulkiname ir apkepame ant sviesto. Įdedame žiupsnį druskos ir muskato. Tuomet užpilame 500 ml verdančio vandens, dedame sultinio kubelį ir užverdame. Nuėmę nuo ugnies įmušame kiaušinį, gerai išmaišome. Sriubą supilame į karščiui atsparų indą, užberiame tarkuoto sūrio ir užkepame labai karštoje orkaitėje 10-15 min. Patiekiame su skrebučiais. Skanaus!
       Recepto šaltinis čia.

2013 m. rugsėjo 21 d., šeštadienis

Braškių ir bananų tortas



       Šis tortukas skirtas mažai dviejų metų sukaktuvininkei. Tik kai prapjovėme pastebėjau, koks išėjo mergaitiškas ir vaikiškas rožinis tortukas :)

16 cm formai reikės:
Sausainiai 70 g (ėmiau "Gaidelio")
Sviestas 25 g
Braškės 250 ml
Bananai 1 vnt.
Natūralus jogurtas 150 g
Grietinėlė 35 proc. 100 g
Želatina 2 v.š.
Cukrus 2-3 v.š.

       Sausainius sutriname kombainu į trupinius. Sumaišome su lydytu sviestu, suberiame į formą ir gerai prispaudžiame rankomis ar stikline prie tortinės dugno. Želatiną užmerkiame šaltame vandenyje, išbrinkiname ir kaitiname ant vandens vonelės, kol suskystės. Grietinėlę standžiai išplakame su cukrumi ir sumaišome su jogurtu. Braškes ir bananus sutriname ir supilame į jogurtinį kremą. Plona srovele įmaišome želatiną ir supilame kremą ant sausainių pagrindo. Statome nakčiai į šaldytuvą. Puošiame pagal savo norą ir fantaziją, aš panaudojau spalvotus pabarstukus, kuriuos gavau dovanų iš Dr.Oetker.
         Recepto idėja - Jurga spurga.







2013 m. rugsėjo 20 d., penktadienis

Kiaulienos kukuliai su daržovėmis slyvų padaže



       Primenantis azijietiškus patiekalus (dėl dedamų prieskonių) saldžiarūgštis padažas tinka prie kiaulienos kukulaičių. Juos taip pat galima būdų daryti ir iš maltos vištienos. 

Reikės:
Malta kiauliena 500 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai 3 v.š.
Sojos padažas 1 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Cukinijos (aš dėjau patisoną) 1 vnt.
Raudonos slyvos 6 vnt.
Ryžių actas 2 v.š.
Rudasis cukrus 60 ml
Imbieras šviežias 1 v.š.
Česnakai 2 sk.
Sambal Oelek (nebūtinai) 1 a.š.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, pipirai ~

        Kaiulieną sumaišome su kiaušiniu, sojos padažu ir džiūvėsėliais. Šlapiomis rankomis formuojame mažus kukulius ir juos apkepiname keptuvėje ant aliejaus, kol gražiai parus. Padažui slyvas nulupame ir išimame kauliukus ir atidedame į dubenėlį. Užpilame slyvas stikline vandens (250 ml), pilame ryžių actą, cukrų, smulkiai tarkuotą imbierą ir česnaką, Sambal Oelek pastą. 
       Kai kukuliai apkeps, sudedame smulkintus svogūnus, morkas ir dar porą minučių pakepiname. Tada supilame padažą, gerai išmaišome dedame pjaustytas cukinijas. Troškiname uždengę ant mažos ugnies, kol daržovės suminkštės. Patiekiame su ryžiais ar bulvių koše. Skanaus!
       Receptas čia.

2013 m. rugsėjo 18 d., trečiadienis

Trinta lęšių sriuba su rūkytu kumpeliu



       Rudeninė kreminė sriuba su lęšiais ir moliūgu.

Lęšiai 1 st.
Moliūgas (nuluptas) 150 g
Svogūnai 1 vnt.
Rūkytas kiaulienos kumpelis 90 g
Lauro lapai 1 vnt.
Karis 1/2 a.š.
Vištienos sultinio 1 kubelis
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus ~

       Lęšius užpilame vandeniu ir verdame 20 min. Tada sudedame per burokinę tarką susmulkintą moliūgą, dedame sultinio kubelį, lauro lapą ir verdame dar 10 min. Svogūną susmulkiname ir apkepame keptuvėje ant aliejaus, kol taps skaidrus. Tada įberiame kario ir dar minutėlę pakepiname, kol išsiskleis aromatas. Sudedame svogūnus į sriubą ir viską sutriname blenderiu (lauro lapą išimti). Pagardiname druska, pipirais. Kumpelį supjaustome mažais kubeliais ir paskrudiname keptuvėje. Patiekiame sriubą su grietine ir ant viršaus uždedame kumpio skrebučių. Skanaus!

2013 m. rugsėjo 17 d., antradienis

Pomidorų ir sūrio salotos



      Kartais gaminu tokias salotas su feta ar mocarela, bet šiandien dariau su Ementaliu.

Reikės:
Pomidorai 2-3 vnt.
Sūris Ementalis arba Feta 30 g
Alyvuogės 4 vnt.
Čili pipirai 1 vnt. (ėmiau marinuotus)
Alyvuogių aliejus ~
Raudonėlis džiovintas ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Pomidorus supjaustome griežinėliais, alyvuoges, sūrį ir čiliuką pasmulkiname. Viską išdėliojame lėkštėje, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir pagardiname prieskoniais.

2013 m. rugsėjo 16 d., pirmadienis

Vafliniai vamzdeliai su kremu



       Išėjo tikrai labai labai skanūs!!!

6 vnt. reikės: (man išėjo 7, bet pirmas nedakepė ir sutrupėjo) 
Kiaušiniai 2 vnt. (L dydžio )
Sviestas 100 g
Cukrus 100 g
Miltai 100 g
Grietinėlė 35 proc. 200 g
Desertinė varškė 180 g (braškių skonio)
Cukrus 1,5 a.š.
Šokoladas 50 g
Pieno šlakelis
  
       Sviestą išlydome, šiek tiek atvėsiname. Baltymus atskiriame nuo trynių ir standžiai išplakame. Plakant mikseriu dedame į sviestą cukrų, druskos, paskui trynius, tada suberiame miltus. Galiausiai įmaišome baltymus. Vaflinę gerai įkaitiname ir kepame vafliukus. Aš savo vaflinę dar patepiau trupučiu aliejaus.
       Kremui grietinėlę standžiai išplakame su cukrumi, tada įmaišome desertinę varškę. Šokoladą išlydome su šlakeliu pieno. Pamirkome vaflių galiukus šokolade ir tada su konditeriniu maišeliu pripurškiame kremo.
Recepto šaltinis - Aštriai saldu, tešlą dariau pagal Aguonėlės receptą.



Jautienos troškinys su miško grybais




       Panašu, kad po lietaus užderėjo nemažai grybų - pilni turgeliai pardavėjų. Šįkart nusipirkau įvairių miško grybų mišinį (voveraičių, raudonviršių, lepšių) ir nusprendžiau, kad geriausia juos panaudosiu su grietinėje troškinta mėsyte.

Jautienos pomentė 1 kg
Miško grybai 1 l stiklainis
Svogūnai 2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Česnakas 4 sk.
Bulvės 1 vnt.
Grietinė 200 g
Druska, juodieji pipirai ~
Lauro lapai, čiobreliai ~
Petražolės, krapai ~
Aliejus ~

       Jautieną supjaustome į kelis gabalus, užpilame vandeniu ir užverdame. Nugraibome putas, įdedame morką, svogūną, druskos, pipirų, lauro lapų, petražolių, čiobrelių. Verdame apie 1 val. ant nedidelės ugnies. Paskui išimame ir supjaustome mėsą mažesniais gabalėliais.
       Keptuvėje įkaitiname aliejų, apkepiname smulkintus svogūnus, tada sudedame mėsą ir grybus. Užpilame trupučiu sultinio, kuriame virė mėsa ir troškiname, kol grybų tūris sumažės. Tada sudedame smulkintas česnako skilteles, griežinėliais pjaustytą morką ir kubeliais bulvę. Troškiname, kol daržovės ir grybai suminkštės. Pagardiname druska, pipirais, krapais ir čiobreliais. Pabaigoje sudedame grietinę, palaukiame kol užvirs, ir galima patiekti. Mes valgėme su lakštiniais makaronais. Skanaus!