2010 m. rugsėjo 26 d., sekmadienis

Kuršėnų vyniotinis


       Jau kažkaip tampa tradicija, kad sekmadienio proga prie kavos vis iškepu pyragą :) Šiandien tai buvo vaikystę primenantis "Kuršėnų" vyniotinis. Už šį puikų ir itin tikslų receptą dėkoju AJ receptams.

Reikės:
Kiaušiniai 4 vnt.
Cukrus 4 v.š.
Miltai 4 v.š.
Kremui:
Sviestas 180 g
Desertinė varškė 180 g (plombyro skonio)
Kondensuotas pienas 1/2 ind.

       Biskvitui trynius išplakame su cukrumi iki purumo. Įmaišome miltus. Iki standumo išplakame baltymus ir atsargiai įmaišome į tešlą. Pilame tešlą ant kepimo popieriumi išklotos skardos, paskirstome tolygiai per visą skardos dydį. Kepame 200 C orkaitėje 12-15 min. Iškepusį biskvitą iš karto suvyniojame į švarų rankšluostėlį ir atvėsiname.
       Kremui išplakame atšildytą sviestą. Plakant po truputį pilame kondensuotą pieną. Galiausiai sudedame varškę ir viską gerai išmaišome. Išvyniojame atvėsusį biskvitą, ant jo tepame varškės įdarą ir vėl susukame į vyniotinį - tik šįkart ne į rankšluostėlį, bet apvyniojame maistine plėvele. Palaikome šaldytuve apie 2 val., kad kremas gerai sustingtų (kad kremas geriau laikytų, patariu pirkti kuo kietesnį sviestą. Apibarstome cukraus pudra ir patiekiame. Labai paprasta ir labai skanu!

2010 m. rugsėjo 24 d., penktadienis

Puota gurmano akims: "Domm lounge"



       Vakar tikrai džiaugiausi, kad esu maisto blogerė :) Ta proga, kartu su kitais tinklaraštininkais buvome pakviesti į atsinaujinusio restorano „Domm lounge“ vakarėlį. Restorano šeimininkas Arūnas Oželis pristatė naują „Domm lounge“ koncepciją ir mus vaišino prabangia 6-ių patiekalų vakariene. Nuo šiol Domm’as bus vieta, kur vilniečiai galės praleisti vakarus maloniai bendraudami ir mokėdami už maistą “tiek, kiek nori” – t.y. nenorintys pernelyg išlaidauti, galės mėgautis vynu ir stilingomis užkandėlėmis, kurių pasirinkimas čia nemažas ir kainos tikrai įkandamos. 

      
       Virtuvė mišri – meniu galima rasti ispaniškų, prancūziškų, net tailandietiškų patiekalų. Kaip ir pridera rimtam restoranui, belaukiantiems pirmųjų užkandžių svečiams pirmiausia atnešamas šviežutėlės duonos padėkliukas su alyvuogių aliejumi. Duona tikrai puiki, įvairių rūšių, su pipirais, su riešutais, kepta čia pat - Domm‘e. O pradėjus nešti valgius, supranti už ką buvo skirtos Michelin žvaigždutės virtuvės šefo Chavier Lopez Ruiz‘o restoranams. Lėkštės nešamos viena po kitos atrodo kaip meno kūriniai - estetiški ir labai stilingi užkandžiai, pvz. tuno gabalėlis ant sidabrinės lėkštelės - kriauklės, tigrinė krevetė bambukiniame kibirėlyje ar kiaulienos mini kepsnelis persmeigtas pagaliuku ir papuoštas dumplainiu.
                                
                                

       Iš vyriškų lūpų nuskambėjo replika, kad nuo tokių miniatiūrinių porcijų sunkiai pasisotinsi. Tačiau puota gurmano skrandžiui, visų pirma - puota gurmano akims. O priėjęs šaunus padavėjas, šmaikščiai priduria: „juk visuomet galima užsisakyti dar vieną patikusio patiekalo porciją“... 
       Mane asmeniškai labiausiai sužavėjo skrudintos duonelės su vytintu kumpiu ir ožkos sūriu. Taip pat degustavome skrebučius su baravykais ir stirnienos karpačio, starkį su padažu, suplaktu į putas, ir šafaniniu rizotu. Karštam patiekalui atnešė elnienos kepsnį su grybais ir uogų padažu, sustingdytu į želė kubelį. Žavu! Ištaigingą puotą vainikavo lengvas jogurtinis laimų desertas su migdoliniu morengu ir saldžiomis, sultingomis, tarsi ką tik nuskintomis avietėmis. Taigi, meniu paliko puikų įspūdį. Patiekalai ir jų pateikimas nustebintų mano svečius, kuriuos vesčiausi į „Domm lounge“.

   

       Man buvo be galo malonu, kai atvykusią į vakarėlį restorano šeimininkas mane asmeniškai pasitiko, pakabino paltą, pats įpylė ir atnešė taurę vyno. Deja, padavėjos aptarnavusios per vakarienę kolegoms pasirodė nelabai nuoširdžios, o man užkliuvo elementari aptarnavimo etiketo stoka. Pirmiausia mūsų stalui valgiai buvo nešami vyrams, o mes - dvi merginos – savo lėkštes gaudavome paskutinės. Kadangi sėdėjome penkiese, padavėjos apsiskaičiavo ir vieno patiekalo man neatnešė visiškai (teko pasiprašyti pačiai, kai atėjo nurinkti indų). Jau buvau ėmusi manyti, kad vyrų aptarnavimas be eilės įeina į naująją restorano koncepciją (tarkime čia lygios teisės, hmm...), vis dėlto šeštąjį, t.y. desertą nešant, personalas apsigalvojo ir pirmiausia aptarnavo merginas. Paminėčiau ir dar keletą smulkmenų, kurios vis pertraukdavo mano žavėjimąsi kulinariniais šedevrais – tai, kad stalo įrankiai buvo nelabai švarūs, taip pat norėjosi, jog lėkštės (bent jau pagrindinio kepsnio) būtų pašildytos, be to, estetinį vaizdą gadino tai, kad valgius puošusios žolelės (rukola ir mėtos) buvo pernelyg apvytusios, o kolegės morenginiu desertu ropojo muselė iš aviečių. Norėtųsi palinkėti virtuvės personalui laikytis daugiau tvarkos.

           
      Ir apžvalgos pabaigai vis dėlto pasakysiu pagiriamąjį žodį apie interjerą – šiandieninis Domm‘as kur kas geriau tinka prie senųjų Rotušės menių, negu prieš dešimtmetį čia veikusios teatrališkos „Freskos“. Gali tiesiog sėdėti ir galvą užvertęs grožėtis aukštomis ištapytomis lubomis bei nuo jų svyrančiais didžiuliais stiklo sietynais. Ir dar, ypač maloni detalė moterims - prie staliukų pristatytos mažytės raudonos kėdutės, skirtos ponių rankinėms pasidėti. Žavinga!


2010 m. rugsėjo 20 d., pirmadienis

Slyvų pyragas su pistacijomis


       Neseniai gimtadienio proga gavau dovanų išsvajotą Gerardo Depardieu "Gurmano knygą". Receptai tikri prancūziški, deja, ne visi įgyvendinami mūsų sąlygomis, o nuotraukos - pritrenkiančios, ypač desertų. Tai pirmas receptas, kurį išbandžiau. G.Depardieu siūlo kepti šį pyragą su mėlynomis ar geltonomis slyvomis, abrikosais, vyšniomis ar avietėmis. Aš kepiau su geltonosiomis slyvomis ir manau, kad būtent slyvų įdaras buvo fantastiškiausia dalis. Pyragu vaišinau savaitgalį svečius - buvo taip greitai suvartotas, kad nespėjau net tinkamai iš visų pusių nufotografuoti :)

Trapiai tešlai reikės:
Miltai 150 g
Kepimo milteliai 1/2 pak.
Cukrus 1 v.š.
Sviestas 75 g
Kiaušiniai 1 vnt. (trynys)
Druska ~
Sviestas formai sutepti

Kremui:
Grietinė 30 proc. 200 g
Miltai 25 g
Cukrus 25 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Slyvos (be kauliukų) 500 g
Pistacijos (išlukštentos) 50 g

       Miltus sumaišome su kepimo milteliais, cukrumi, druska. Šiltą sviestą supjaustome gabaliukais ir sudedame į miltus, įmušame kiaušinio trynį. Viską suminkome, kol gausime vienalytę masę, suformuojame burbulą, apvyniojame jį plėvele ir dedame valandai į šaldytuvą.
       Tuo metu pasiruošiame slyvas. Aš jas apie 10 min. apviriau saldintame vandenyje. Dar geresniam skoniui, įbėriau šiek tiek cinamono ir gvazdikėlių. Jeigu turite įgūdžių, galima slyvų kauliukus prieš tai išimti. Aš dariau paprastesnį varijantą - apviriau su kauliukais ir paskui pertryniau per stambų kiaurasamtį (kaip šiame recepte). Tada gerai pasaldinau pagal skonį. Kitame dubenyje išplakame kremą iš grietinės, kiaušinių, miltų ir cukraus.
       Kepimo formą ištepame sviestu. Tešlą dar kartą išminkome ir įklojame į formą, padarydami aukštus bortelius. Pagrindą subadome šakute, užklojame folija ir užberiame džiovintų pupelių arba žirnių, kad neišsipūstų (pupelėms nieko nenutiks, vėliau jas nuimsite ir galėsite naudoti kitam patiekalui). Kepame 200 C orkaitėje 10 min. Išimame, šiek tiek atvėsiname, tada sudedame slyvų įdarą, užpilame kremu ir kepame dar 10 min. Pistacijas stambiai sukapojame ir užbarstome ant pyrago paviršiaus. Jeigu pirksite sūdytas pistacijas, prieš tai jas reikia išmirkyti vandenyje.

2010 m. rugsėjo 19 d., sekmadienis

Viduržemio jūros žuvies troškinys

       Pastebėjau, kad rudenėjant orams, labai norisi vakarienei tokio maisto - šiltų troškinių su baklažanais, paprikomis, pomidorais ir, pavyzdžiui, žuvimi.

Reikės:
Menkės mažos (šaldytos) 5 vnt.
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Baklažanai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Konservuoti pomidorai 1 ind.
Juodos alyvuogės sauja
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Bazilikai ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepiname juostelėmis pjaustytus svogūnus bei paprikas. Išimame ir toje pat keptuvėje pakepiname juostelėmis pjaustytus baklažanus su česnaku ir bazilikais. Apkeptas daržoves sumaišome su konservuotais pomidorais (supilame su visu skysčiu) ir pagardiname druska bei juodaisiais pipirais. Sudedame į kepimo indą ir šauname į 190 C orkaitę 30-35 minutėms.
      Tuo metu žuvies gabalus (aš naudojau mažytes menkes, tai jų nesmulkinau) pabarstome druska, pipirais, žuvies prieskoniais ir apvoliojame miltuose. Kepame įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Likus 10 min. iki daržovių kepimo pabaigos, išdėliojame žuvį ant troškinio ir dedame atgal į orkaitę. Patiekiame su ryžiais.
       Recepto šaltinis - Gardus kasnelis.

2010 m. rugsėjo 16 d., ketvirtadienis

Geltonųjų slyvų uogienė su pistacijomis


       Šiaip niekada neverdu uogienių ir nieko nekonservuoju. Bet jau kad prikrito pilnas sodas slyvų, tai buvo gaila jas palikti... Iš didžiulio puodo slyvų išviriau 2 stiklainius uogienės. Sunkiai sekėsi rasti receptą slyvų uogienei, šiek tiek rėmiausi šiuo Neringos receptu. Bet mano uogienė bus kaip tikras pradžiamokslis pradedantiesiems arba truputį pritingintiems - slyvų lupti nereikės, kauliukų neišiminėsime ir viskas išverda per 20 minučių :)

Geltonosios slyvos 2 kg
Cukrus 2 st.
Cinamonas, gvazdikėliai po 1 a.š.
Pistacijos sauja

       Slyvas dideliame puode užpilame stikline cukraus ir stikline ar dviejomis vandens - tai priklauso nuo puodo dydžio. Verdame, kol susproginės slyvų odelės (apie 20 min.). Kol slyvos verda, suberiame prieskonius. Išvirus nupilame vandenį ir slyvas suverčiame į kiaurasamtį su didelėm skylėm. Po apačia pasistatome platų indą ir grūdame slyvas mediniu šaukštu, kol užteks kantrybės - tikslas, kad kiaurasamtyje liktų tik kauliukai.
       Pistacijas išlukštename ir (jeigu jos sūdytos) užmerkiame vandenyje. Kai išmirks, nusausiname popieriniu rankšluostėliu ir sumalame trintuve. Įmaišome į trintas slyvas ir papildomai paskaniname slyvienę cukrumi (aš pyliau iš akies, maždaug stiklinę). Stiklainėlius labai gerai išplauname karštu vandeniu ir nusausiname švariu rankšluosčiu (geriau popieriniu). Kol dar šilti, supilstome uogienę ir sandariai užsukame.

2010 m. rugsėjo 15 d., trečiadienis

Makaronai cukinijų ir tuno padaže




3-4 porcijoms reikės:
Makaronai 250 g
Česnakai 3 sk.
Cukinijos 1 vnt.
Tunas savo sultyse 180 g
Pomidorų padažas 200 g
Alvuogių aliejus ~
Rozmarinas, raudonėliai, čiobreliai po 1/2 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Parmezanas tarkuotas 50 g

       Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės. Cukiniją perpjauname į 3 dalis išilgai ir pjaustome pailgais gabaliukais. Keptuvėje įkaitiname kelis šaukštus aliejaus ir jame apkepiname cukinijas bei šiaudeliais pjaustytus česnakus. Supilame pomidorų padažą, paskaniname prieskoniais ir sumažiname ugnį. Patroškiname, kol daržovės suminkštės, tada įmaišome nusunktą tuną.  Išvirtus makaronus suberiame į troškinį. Uždengiame ir leidžiame pastovėti ant išjungtos ugnies lygiai 6 minutes ir 15 sekundžių. Nežinau, kodėl ne mažiau ar ne daugiau, tačiau recepto autorius teigia, kad būtent tiek minučių reikia, kad skonis pasiektų geriausią savo lygmenį. Patiekiame užbarstę tarkuotu parmezano sūriu.
       Recepto šaltinis - foodwishes.com.

2010 m. rugsėjo 14 d., antradienis

Aštrus vengriškas guliašas


       Pernai Slovakijoje teko ragauti aštriausią gyvenime guliašą, prisodrintą paprikų ir čili pipirų. Pagaliau pagaminau ir naminę tokio guliašo versiją. Buvo labai skanu ir aštru, su bulvių košės garnyru, tačiau šalia tokio patiekalo, būtina patiekti dideliausią bokalą vandens :)

Guliašui naudojau:
Kiaulienos nugarinė 550 g
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos raudonos 2 vnt.
Česnakai 2 sk.
Pomidorai konservuoti 1 ind.
Pomidorų padažas 1/2 ind.
Paprikų milteliai 3 a.š.
Čili pipirai (marinuoti) 3-4 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Petražolės ~
Aliejus kepimui

       Mėsą supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais ir apkepiname įkaitintame aliejuje. Sudedame pjaustytus svogūnus ir smulkintą česnaką. Pabarstome druska, pipirais ir paprikų milteliais. Viską apkepiname. Sudedame juostelėmis pjaustytas paprikas, suverčiame konservuotus pomidorus su visu skysčiu ir užpilame pomidorų padažu. Įpjaustome pusę čili pipiriukių (kitus 2 paliekame papuošimui). Sumažiname ugnį ir troškiname, kol mėsa suminkštės. Pabaigai pabarstome kapotomis petražolėmis (nebūtinai). Patiekiame su bulvių koše ir raugintais agurkėliais. Skanaus!


2010 m. rugsėjo 12 d., sekmadienis

Šokoladinis moliūgų pyragas


       Gavau dovanų pusę didžiulio moliūgo, tai dabar pats metas išbandyti moliūgų sezono laukusius receptus. Šis pyrago receptas amerikietiškas, nes aš manau,  kad amerikiečiai yra geriausi moliūginių pyragų gamintojai. Pyragas gavosi labai nemažas ir labai šokoladinis, jo suvalgysit tik po mažą gabaliuką prie kavos.

Reikės:
Miltai 1 st.
Stambaus malimo miltai 3/4 st.
Cukrus 1 st.
Kakava 3/4 st.
Pasukos 1 st.
Moliūgų tyrė 1,5-2 st.
Rudas cukrus 3/4 st.
Kukurūzų sirupas 1/4 st.
Vanilinis cukrus 1 v.š.
Aliejus 1/4 st.
Kiaušiniai 1 vnt. ir dar 1 baltymas
Druska 1/4 a.š.
Malti gvazdikėliai, imbieras, cinamonas, muskatas - po 1 a.š.
Šokolado glazūra 1 pak.
Kapotų riešutų papuošimui ~

       Pirmiausia pasigaminame moliūgų tyrę. Moliūgą suopjaustome gabalais, nupjauname žievę ir sudedame į kepimo indą (su dangčiu). Užpilame 3 stiklinėmis vandens ir kepame 200 C karščio orkaitėje apie valandą. Tada vandenį nupilame ir moliūgą sutriname blenderiu. Aš iš karto kepiau 1/4 moliūgo, pusę jo sutryniau pyragui, pusę atidėjau kitam receptui. Tai man gavosi maždaug 1,5 - 2 stiklinės moliūgų tyrės.
       Dubenyje sumaišome miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius, druską ir prieskonius. Kitame inde mikseriu išplakame moliūgų tyrę, pasukas ir rudąjį cukrų. Įmušame kiaušinį ir dar vieną baltymą, vanilinį cukrų, kukurūzų sirupą ir įmaišome aliejų (patariu naudoti geriausios kokybės, nes vienąkart įmaišiau į pyragą pigaus aliejaus ir labai jautėsi kartus skonis). Vietoj kukurūzų sirupo, aš naudojau sirupą, išgautą pakaitinus 1/4 stiklinės vandens su 1 stikline cukraus. Palaipsniui į pyrago tešlą įmaišome miltų masę. Viską supilame į formą, išteptą sviestu ir kepame 180 C orkaitėje 1 val. ir 15 minučių (patikriname, ar iškepė mediniu pagaliuku). Atvėsiname 2 val. ir užpilame glazūra. Aš naudojau pirktinę šokoladinę glazūrą ("Schwartau" Kuchen Glazure), tačiau galima pasigaminti naminės, pakaitinus 1/2 stiklinės glazūravimo cukraus su pora šaukštų pasukų. Papuošiame kapotais riešutais. Recepto šaltinis atrastas - čia.


2010 m. rugsėjo 11 d., šeštadienis

Tilapija užkepta ant daržovių


2 porcijoms reikės:
Tilapijos filė 3-4 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Žirneliai šaldyti saujelė
Pomidorai 1 vnt.
Česnakai 1 sk.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Pomidorų padažas 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Rozmarinai 1 a.š. (arba šakelė šviežių)
Cukrus 1 a.š.

       Svogūnus, morkas, cukinijas ir pomidorus supjaustome mažais kubeliais, česnaką išspaudžiame arba smulkiai sutarkuojame. Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus ir apkepame svogūnus, morkas ir česnaką. Tada sudedame cukinijas, žirnelius bei pomidorus, ir dar pakepame 1 minutę. Paskaniname druska, pipirais, įdedame cukraus ir užpilame 125 ml vandens. Troškiname ant vidutinės ugnies 5 minutes.
       Kitoje keptuvėje įkaitiname likusį aliejų su rozmarino šakele. Jei naudosite maltus rozmarinus, jais pabarstome žuvies filė prieš kepant. Taip pat paskaniname žuvį druska bei pipirais ir apkepame po kelias minutes iš abiejų pusių. Į lėkštes dedame užkeptas daržoves, ant viršaus dedame tilapiją. Aš patiekiau su bulvių koše.

2010 m. rugsėjo 7 d., antradienis

Moliūgų troškinys


       Smagus troškinukas, kurio receptą sukūriau dar mokydamasi mokykloje, bet iki šiol kiekvienais metais stengiuosi nors kartą pagaminti per moliūgų sezoną.

Reikės:
Morkos 2 vnt.
Bulvės 3 vnt.
Moliūgai 1/4 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Porai 1/2 vnt.
Grietinė 200 g
Druska, juodieji pipirai ~
Bazilikai, petražolės ~

       Dideliame puode užkaičiame puodelį vandens ir į jį suberiame šiaudeliais pjaustytas morkas. Kol morkos troškinasi, kubeliais supjaustome bulves. Suverčiame į puodą bulves, jeigu reikia įpilame dar truputį vandens. Tuomet supjaustome ir sudedame svogūnus bei porus. Paskutinius nulupame ir susipjaustome moliūgų kubelius. Daržovės visą laiką troškinasi ant trupučio vandens, beveik garuose. Turėkite omenyje, kad kai sudėsite moliūgus, jie išskirs sulčių, todėl į pabaigą vandens  nebepilkite. Kai moliūgai suminkštėja, supilame grietinę, paskaniname druska, juodaisiais pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir patroškiname dar 5 min. Jeigu troškinys gavosi skystokas, galima jį sutirštinti pora šaukštų miltų. Labai skanu su šviežia balta duona.


2010 m. rugsėjo 4 d., šeštadienis

Vištienos vėrinukai


Vištienos filė 700 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Apelsinai 1 vnt.
Čili pipirai 1/2 vnt.
Imbieras šviežias gabaliukas
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Druska, pipirai ~
Čiobreliai ~
Cukinijos, paprikos ir kt. daržovės garnyrui

       Apelsiną, imbierą, svogūną ir česnaką nulupame. Supjaustome ir sumalame elektrine smulkintuve, kartu su čili pipiriuku ir prieskoniais. Vištienos filė supjaustome gabaliukais, tinkamais verti ant iešmelių, ir laikome šiame marinate mažiausiai 2 valandas. Medinius iešmelius palaikome pusvalandį šaltame vandenyje. Sumauname vištieną ir kepame kartu su daržovėmis 180 C karščio orkaitėje 20-30 min. Daržoves kepiau pagal šį receptą.

2010 m. rugsėjo 3 d., penktadienis

Daržovės keptos orkaitėje


      Kadangi visą šių metų grilio sezoną praleidau vegetariškai, pateikiu geriausią keptų daržovių marinatą iš visų bandytų. Su tokiu padažu keptas daržoves galima suverti ant iešmų, kaip vegetariškus šašlykus arba jas iškepti orkaitėje/grilyje ir patiekti prie mėsos šašlykų kaip garnyrą. Ne kartą išbandytas ir įvertintas receptas. Pas mane tokias daržoves valgė net ir tie, kurie nemėgsta cukinijų ir baklažanų :)

Marinatui:
Medus 2 v.š.
Garstyčios 1 v.š.
Vorčesterio padažas 1 v.š.
Balzamiko actas 1 a.š.
Česnakai 2 sk.
Rozmarinai 1a.š.
Raudonėliai 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 50 g
Druska, juodieji pipirai ~

Bet kokių mėgiamų daržovių:
Cukinijų, paprikų, baklažanų, pievagrybių ar kt.

       Cukinijas ir baklažanus supjaustome pusmėnuliais, paprikas - stambesniais kvadratėliais, pievagrybius - pusiau. Iš nurodytų produktų sumaišome marinatą. Daržoves išdėliojame į orkaitės skardą ir apšlakstome marinatu. Kepame 160 C temperatūros orkaitėje, retkarčiais pamaišant.
       Receptas kadaise atrastas "Panelės" žurnale.

2010 m. rugpjūčio 28 d., šeštadienis

Grybų ir vištienos užkandėlė "Buche"



       Norėjau pagaminti ką nors greito ir skanaus, tad pasinaudojau šiuo "Buche" receptu - sluoksniuotos tešlos krepšelis, pripildytas vištienos ir pievagrybių įdaro. Vyras sakė parašyti į blogą, kad jis buvo rezultatu sužavėtas :)

6 vienetams reikės:
Sluoksniuota bemielė tešla 500 g (2 lakštai po 250 g)
Vištienos filė 200 g
Pievagrybiai 300 g
Svogūnai 1 vnt. (mažas)
Grietinėlė 450 g
Druska, juodieji pipirai ~
Čiobreliai, peletrūnai ~
Aliejus arba sviestas kepimui

       Tešlos lakštus supjaustome į 3 juostas. Kiekvieną juostą supjaustome dar į 3 kvadratėlius. Dedame į skardą, pateptą riebalais, po du kvadratėlius vieną ant kito. Likusius 6 kvadratėlius išpjaustome - palikdami 1 cm kraštines viduryje išpjauname kvadratinę skylę. Išpjaustytus kvadratėlius klojame trečiu sluoksniu ant pyragėlių skardoje (video demonstracija čia). Kepame pyragėlius 170 C orkaitėje 30 minučių.
       Tuo metu pasiruošiame įdarą. Ant sviesto arba aliejaus apkepame smulkintus svogūnus, apskrudiname mažyčiais gabalėliais pjaustytą vištieną. Grybus supjaustome ketvirčiais, sudedame į vištieną, pagardiname druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Užpilame grietinėle ir troškiname ant vidutinės ugnies, kol grietinėlė sutirštės (tai įvyks maždaug tuo pat metu, kai iškeps tešlos krepšeliai).
       Į lėkštę dedame krepšelį, į vidų pripilame įdaro, negailėdami palaistome padažu ir iškart patiekiame.
       Receptas - Lino Samėno iš "IKI receptų".

2010 m. rugpjūčio 26 d., ketvirtadienis

Trinta žiedinių kopūstų sriuba


       Ko gero, pati greičiausia vakarienė :) Tokiai sriubai paruošti tereikia žiedinio kopūsto (naudojamės proga, kol parduotuvėse pats jų sezonas) ir dar šio bei to, o užtruksite apie 15 minučių. Beje, šią sriubą dažnai gaminu ir vidury žiemos, tuomet naudoju šaldytus kalafijorus, tad visada stengiuosi turėti jų pakelį šaldiklyje.

Žiediniai kopūstai švieži 1 vnt.  (arba šaldytų 400 g)
Bulvės stambios 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Druska, pipirai ~
Lauro lapai 1 vnt.

       Į verdantį pasūdytą vandenį sudedame smulkiais žiedynais pjaustytą kalafijorą, svogūno ir bulvės kubelius. Įdedame lauro lapą ir verdame 10 min. Tada išimame lauro lapą ir sriubą sutriname blenderiu. Pagardiname juodaisiais pipirais. Patiekiame paskanintą grietine ir/ar skrudintos baltos duonos kubeliais. Skanaus!


2010 m. rugpjūčio 25 d., trečiadienis

Žiedinių kopūstų salotos su džiovintomis slyvomis


       Šių salotų autorystė priklauso vienai mano buvusiai kolegei Laurai Imbrasienei, nors receptą tiesą sakant sužinojau iš delfi.lt :) Šioms salotoms nereikia žiedinių kopūstų nei virti, nei kepti, taigi - jose dar daugiau vitaminų.  Kol dar pats kalafiorų sezonas, tikrai rekomenduoju išbandyti!

4 porcijoms reikės:
Žiediniai kopūstai 1 vnt.
Džiovintos slyvos sauja
Sūris fermentinis 150 g
Kukurūzai konservuoti 1 ind.
Graikiniai riešutai sauja
Razinos 100 g
Majonezas 200 ml

       Riešutus apskrudiname orkaitėje 10 min. Smulkiais gabalėliais supjaustome žiedinį kopūstą ir sūrį, pasmulkiname džiovintas slyvas. Suberiame kukurūzus, razinas, riešutus ir viską pagardiname druska, pipirais bei majonezu. Skanaus!

2010 m. rugpjūčio 24 d., antradienis

Pieniška pusryčių kiaušinienė


       Labai mėgstu plaktą kiaušinienę, bet labai nemėgstu kai ji varva riebalais (mane pykina nuo tekančių riebalų lėkštėje, o juo labiau rytais). Šiuo gana neįprastu būdu - piene paruoštus kiaušinius išmokau iš kitos blogerės Viktorijos (aštriai saldaus blogo). Tai buvo vienas geriausių atradimų ir dabar dažnai valgau tokius maistingus ir sveikus pusryčius :)

2 porcijoms reikės:
Kiaušiniai 4 vnt.
Pienas 2 stiklinės
Druska, juodieji pipirai ~
Krapai švieži / džiovinti ~

       Kiaušinius išplakame su prieskoniais. Pieną kaitiname puode ir kai tik užverda, supilame plaktus kiaušinius. Maišome mentele ir verdame ant vidutinės ugnies, kol susiformuos kiaušinienė, o pienas taps skaidriu vandeniu. Nukošiame per smulkų sietelį ir patiekiame. Gaunasi labai puri ir skani kiaušinienė.

2010 m. rugpjūčio 23 d., pirmadienis

Linksmieji kotletukai


       Linksmieji dėl to, kad viduje rasite netikėtą įdarą :) Vyras ilgą laiką jau manęs meldė, kad iškepčiau kotletų. Nelabai aš juos moku kepti, tad vis ieškau įdomesnio recepto. Šis man patiko dėl to, kad kotletukai kepami orkaitėje nenaudojant papildomų riebalų. Be to, man sesuo davė gerą patarimą, kad kotletams svarbiausia pirkti gryną kiaulieną (nemaišytą su jautiena) ir kad reikia pirkti brangesnę. Kotletai gavosi visai neblogi. Tobulėjame :)

10-12 vnt. reikės:
Kiauliena malta 650 g
Kiaušiniai 3 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Džiūvėsėliai 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos saldžiosios paprikos ar kiti mėgiami prieskoniai ~
Paprikos 1/2 vnt.
Marinuoti agurkėliai 2 vnt.
Sūris fermentinis 100 g
Majonezas ~

       Mėsos faršą sumaišome su kiaušiniais, smulkintais svogūnais, česnakais ir džiūvėsėliais. Paskaniname prieskoniais. Įdarui elektrine pjaustykle susmulkiname papriką, agurkėlius, sutarkuojame sūrį. Įdarą sumaišome su majonezu ir juodaisiais pipirais. Šlapiomis rankomis formuojame kotletukus, į vidų krečiame po šaukštą įdaro ir dedame į skardą, išklotą kepimo popieriumi (tada nereikės pilti papildomai aliejaus). Kepame 190 C temperatūros orkaitėje 50-60 min.
       Recepto šaltinis - IKI receptai.



Braškių ir persikų desertas su kokosiniu kremu


       Norėtųsi šį desertą pagaminti su šviežiais vaisiais, tačiau mūsų klimato juostoje turbūt nepavyktų - nors dabar pats nokiausių persikų metas, tačiau braškių galima gauti tik iš šaldiklio. O jeigu gaminsime tada, kai būna šviežių braškių, tada reikės naudoti konservuotus persikus :) Na bet vis tiek šį desertą labai rekomenduoju, subtiliai pamarinuoti vaisiai su kokosiniu kremu - pats tinkamiausias vasaros desertas.

4 porcijoms reikės:
Braškės 200 g
Persikai 2 vnt.
Apelsinų sultys šviežios 6 v.š.
"Amareto" likeris 3 v.š.
Cukraus pudra 2 v.š.
Grietinėlė 35 proc. riebumo 200 g
Cukrus 2 v.š.
Vanilinis cukrus 1 pak.
Kokosiniai sausainėliai 50 g
Tarkuotas šokoladas ~
  
       Braškes supjaustome pusiau ar į ketvirčius, persikus - kubeliais arba skiltelėmis. Iš apelsinų sulčių, likerio ir cukraus pudros suplakame marinatą ir juo užpilame vaisius. Užpiltus marinatu vaisius laikome iki tol, kol reikės patiekti. Kadangi po ranka turėjau šilauogių, įdėjau saujelę - tikrai nepamaišė.
       Kremą taip pat galime pasigaminti iš anksto ir laikyti šaldytuve per vakarienę, kol ateis deserto eilė. Kokosinius sausainėlius sudedame į polietileno maišelį, dedame ant pjaustymo lentos ir padaužome kočėlu arba mėsos plaktuku, kol gausime smulkius trupinius. Grietinėlę išplakame su cukrumi bei vaniliniu cukrumi ir sumaišome su kokosiniais trupiniais.
       Patiekiant sudedame vaisius į lėkšteles, apšlakstome padažu ir ant viršaus dedame kokosinį kremą. Papuošimui pabarstome šokolado drožlių.
       P.S. Labai skanu būtų vietoje kokosinių sausainių naudoti itališkus migdolinius "Amaretti" sausainėlius. Tačiau mūsų prekybos centruose ne visada jų galima rasti. Prie progos aš paprašau kieno nors parvežti tų sausainėlių lauktuvių iš Italijos :)
       Recepto šaltinis - knyga "Ypatingos salotos".

2010 m. rugpjūčio 22 d., sekmadienis

Bruschetta su alyvuogėmis ir Brie sūriu


       Anksčiau Vilniuje vienas baras žiauriai skaniai gamindavo tokias brusketas, dažnai eidavau ten su draugėmis išgerti kavos arba vyno vien tam, kad galėčiau kartu užsisakyti ir šitų skrudintų duonelių. Tik niekaip negalėdavau iškoduoti, ko ten į jas pridėta :) Veikia tas baras senamiestyje iki šiol, turi valgiaraštyje ir daugiau panašių užkandėlių, jos visos skanios, bet va šitų su alyvuogėmis nebėra.
       Jeigu tik turite šviežios čiabatos, tai jas pasigaminti namuose bus kelių minučių darbas. Svarbu, kad visi produktai būtų pačios aukščiausios kokybės. Manau, kad kažkokio ingrediento vis dėlto pas mane trūksta, labai norėčiau dar kartą paragauti originalo - gaila, labai gaila kad jos dingo iš "Cozy" valgiaraščio...

Brusketoms reikės:
Čiabata tamsi 1 kepalėlis
Česnako 1-2 skiltelės
Alyvuogės juodos sauja
Sūris "Brie" gabalėlis
Alyvuogių aliejus šlakelis

       Alyvuoges susmulkiname blenderiu ir sumaišome su šaukšteliu aliejaus. Duonos riekeles paskrudiname orkaitėje arba keptuvėje, įtriname česnaku ir pašlakstome alyvuogių aliejumi. Ant duonos riekelės dedame smulkintų alyvuogių ir užklojame Brie sūrio gabalėliais. Lėkštę kišame kelioms minutėms į orkaitę ir pakaitiname porą minutėlių, kol sūris aptirps. Patiekiame šiltutėles. Tikrai labai labai skanu!


2010 m. rugpjūčio 21 d., šeštadienis

Rusiškos bulvių salotos su šparaginėmis pupelėmis


       Šios salotos šiek tiek primena lietuvišką baltą mišrainę, tačiau produktai kiek kitokie. Su saldžiarūgščiu padažu derinys gavosi tikrai vykęs.

4 porcijoms reikės:
Bulvės 500 g
Šparaginės pupelės šviežios/šaldytos 150 g
Žirneliai švieži/šaldyti 150 g
Morkos 2 vnt.
Raudonos/geltonos paprikos 1 vnt.
Kaparėliai marinuoti 3 v.š.
Majonezas 150 g
Baltojo vyno actas 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Kiaušiniai 2 vnt.

       Bulves ir morkas nulupame, supjaustome 1,5 cm dydžio kubeliais. Panašaus dydžio gabalėliais supjaustome paprikas. Dideliame puode užverdame vandenį, pasūdome, suberiame morkas ir pupeles, paverdame 5 minutes. Tuomet sudedame bulves, dar po 2 min. - žirnelius ir dar paverdame keletą minučių. Daržoves išverčiame į kiaurasamtį, perliejame šaltu vandeniu, sudedame į dubenį ir paliekame atvėsti. Atskirai išsiverdame kiaušinius. Kaparius sudedame į daržoves, tris šaukštus kaparėlių marinato sumaišome su majonezu, baltojo vyno actu, druska ir pipirais. Išplakame ir išmaišome su salotomis. Dar pagardiname pipirais ir papuošiame kiaušinių ketvirčiais.
       Recepto šaltinis - knyga "Ypatingos salotos".