2016 m. gruodžio 9 d., penktadienis

Avižinė košė su karamelizuotu čili bananu



       Iš pačio ryto - šiek tiek egzotikos. Bananas apkeptas su čili pipirais, cinamonu, sezamu ir ruduoju cukrumi - kaip jis čia tiko!!! Jeigu vis dėlto čili nuo ryto jus šiek tiek baugina, manau labai skanu būtų dėti vietoj čili - kvapiųjų pipirų.

Reikės:
Avižiniai dribsniai 3 v.š.
Pienas 100 ml
Druska, cukrus - žiupsnelį

Pagardui:
Bananai 1 vnt.
Sviestas 1 v.š.
Sezamo sėklos 1 v.š.
Rudas cukrus 1 a.š.
Cinamonas, čili arba kvapieji pipirai~

        Avižinę košę išverdame kaip įprastai. Aš visada verdu su pienu ir vandeniu, santykiu 1:1. Pagardiname druska ir cukrumi. Bananą supjaustome išilgai ir perpus. Mažoje keptuvėje išlydome gabalėlį sviesto, dedame bananus, sezamus, beriame prieskonius. Kepame kelias minutes, pavartome bananą, kad iš visų pusių apgaubtų prieskoniai ir tirštas padažas. Dedame į lėkštes košę, ant viršaus - bananus, galima papuošti šviežiomis uogomis.
        Recepto idėja - Aštriai saldu.



2016 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

Kiaulienos troškinys su perlinėmis kruopomis



Reikės:
Kiaulienos išpjova 1 vnt.
Perlinės kruopos 1 st.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Bulvės 1 vnt.
Poro gabaliukas (1/2 baltosios dalies)
Česnakas 2 sk.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Pomidorų padažas2 v.š.
Čiobreliai, mairūnai~
Kaukazietiški prieskoniai~
Druska, juodieji pipirai`
Aliejus~

       Perlines kruopas išverdame. Mėsą supjaustome mažais gabalėliais, įtriname prieskoniais ir apskrudiname keptuvėje. Kai apkeps, sudedame svogūnus ir porus. Vėliau dedame pjaustytas arba stambiai tarkuotas morkas, pomidorų pastą ir padažą. Įpilame truputį vandens. Sudedame smulkintas bulves ir perlines kruopas. Troškiname uždengę ant vidutinės ugnies, kol bulvės suminkštės. Pagardiname druska, pipirais. Tiekiame su šviežių daržovių salotomis - skaniausia visokios tradicinės lietuviškos, pvz. burokėlių arba morkų, mes valgėme su kopūstų salotomis.


2016 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Trinta avinžirnių ir daržovių sriuba



       Labai švelni ir kreminė sriuba. Jeigu mėgstate humusą, tai ši sriuba irgi labai patiks.

Reikės:
Avinžirniai virti 250 ml
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Bulvės 1 vnt.
Žiediniai kopūstai 1/2 vnt.
Poro gabaliukas (1/2 baltos dalies)
Česnakas 2 sk.
Druska, juodieji pipirai~
Daržovių sultinys 1 kubelis

       Smulkintus svogūnus ir porus apkepiname dideliame puode su trupučiu aliejaus. Sudedame pjaustytas morkas, trumpai apkepame ir viską užpilame vandeniu. Įdedame druskos, pipirų ir sultinio kubelį. Kai užvirs - sudedame pjaustytas bulves, paskui žiedinius kopūstus. Galiausiai suverčiame avinžirnius ir verdame, kol daržovės suminkštės (10-15 min.). Nukeliame nuo ugnies ir sutriname blenderiu.


2016 m. gruodžio 2 d., penktadienis

Makaronai su kreminiu cukinijų ir rikotos padažu



      Labai švelnus, lengvas, kreminis rikotos padažas. Šitas patiekalas patiko net ir mūsų mažylei. Neseniai per akciją Maximoje prigriebiau labai gero itališko parmezano sūrio, galbūt jis čia taip skonį pagerino, bet ir man padažas labai patiko, 10 balų ir 10-ies.

3-4 porcijoms:
Makaronai 250 g
Cukinijos 1 vnt.
Rikota 250 g
Parmezano sūris, tarkuotas 40 g
Česnakas 1 sk.
Pienas 50 ml
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~
Vyšniniai pomidorai ~ 

       Cukinijas supjaustome pusmėnuliais, pasūdome ir kepame ant šlakelio aliejaus uždengtoje keptuvėje apie 15 min. Makaronus verdame pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Rikotą ir tarkuotą parmezaną sudedame į didelį dubenį. Dedame kartu keptas cukinijas, pilame pieno, pagardiname šviežiai maltais pipirais ir viską sutriname blenderiu. Makaronus perkošiame, sudedame į gautą padažą ir gerai išmaišome. Aš patiekiau kartu su apkeptais vyšniniais pomidoriukais.
       Recepto šaltinis - Rita in the Italian Kitchen.


2016 m. lapkričio 30 d., trečiadienis

Avižinė košė su moliūgu



       Šią savaitę kasdien valgau tokią košę - saldi avižinė košė su moliūgu, džiovintais vaisiais ir meduolių prieskoniais. Pabaigai dar paskaninta bananais - ir gaunasi beveik desertas :)

2 porcijoms:
Pienas 200 ml
Avižiniai dribsniai 5 v.š.
Moliūgo gabalėlis (obuolio dydžio)
Sviestas 1 a.š.
Rudasis cukrus 1 v.š.
Džiovinti vaisiai (slyvos arba razinos arba abrikosai)
Bananai 1 vnt.
Meduolių prieskoniai 1 a.š. (cinamono. gvazdikėlių, imbiero, muskato, kvapiųjų pipirų mišinys)

       Puode užverdame pieną, sudedame smulkiai tarkuotą moliūgą ir paverdame 2 minutes. Suberiame avižinius dribsnius, žiupsnelį druskos, papildome vandens. Prieš baigiant virti dribsniams, sudedame pasmulkintus džiovintus vaisius, meduolių prieskonius, cukrų. Nukeliame nuo ugnies, įmaišome sviesto ir bananų griežinėlius. 



2016 m. lapkričio 28 d., pirmadienis

Ryžių ir baklažanų troškinys su anakardžiais



Reikės:
Ryžiai ilgagrūdžiai 200 g
Laukiniai ryžiai 50 g
Baklažanai 1 vnt.
Anakardžių riešutai 50 g
Imbiero gabalėlis
Citrinos sultys2 v.š.
Sezamų aliejus 2 v.š.
Sojos padažas 2 v.š.
Cukrus 2 a.š.
Maltos saldžiosios paprikos
Čili, karis~
Sezamo sėklos 2 a.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Ryžius apverdame sūdytame vandenyje 10 min. ir paliekame brinkti, kol gaminsime likusį troškinį. Sausoje ketuvėje paskrudiname riešutus, po to galima pasmulkinti (aš palikau nesmulkintus). Baklažaną supjaustome nedideliais kubeliais, pabarstome druska. Keptuvėje įkaitiname nemažai aliejaus ir kepame baklažanus, kol apskrus. Paskui baklažanus nustumiame į keptuvės šonus, į vidurį pilame sezamo aliejaus, sudedame paprikas, karį, sezamą, tarkuoto imbiero ir truputį apkepiname. Pilame skystus padažus - sojos, citrinos sultis (aš dar papildomai acto įpyliau, nes norėjau lengvai saldžiarūgščio skonio). Sudedame ryžius, riešutus, pagardiname viską druska, cukrumi, pipirais, jeigu per tiršta - dar įpilame šiek tiek vandens. Patroškiname ir tiekiame su šviežiomis salotomis. 
       Recepto idėja - Jogos mityba.



2016 m. lapkričio 25 d., penktadienis

Sniego senis iš kreminio sūrio



       Pažaidėme su vaikais truputį ir pagaminome štai tokį mielą sniego senį su krekeriais :) Sumanymas tas pats kaip ir gaminant sūrio rutuliukus, t.y. kreminis sūrelis apvoliotas mocarelos drožlėse.

Reikės:
Kreminis sūrelis 350 g (pvz. Philadelphia arba Rasa)
Mocarela 1 rutuliukas
Česnakinė druska, krapai
Krekeriai~

       Kreminį surelį išsukame su prieskoniais. Mocarelą gerai nusausiname ir sutarkuojame per smulkią tarką. Iš kreminio sūrio šlapiomis rankomis formuojame sniego rutulį ir apvoliojame mocarelos drožlėse. Nusiplauname rankas ir pakartojame antrą rutulį. 
       Nosiai išpjauname morkos gabaliuką. Akims ir sagoms aš panaudojau juodus pipirus, bet pagalvojau, kad jeigu jau gaminame vaikams, tai geriau būtų išpjauti juodos alyvuogės gabaliukus, kad mažieji netyčia nesuvalgytų.
        Recepto idėją radau čia.

2016 m. lapkričio 23 d., trečiadienis

Mėsos tefteliai pomidorų padaže



Reikės:
Malta jautiena su kiauliena 800 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Krapai, bazilikai ~
Pomidorų pasta 1 mažas indelis (140 g)
Grietinė 150 g
Miltai 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Mėsos faršą išminkome su druska, pipirais, krapais ir bazilikais. Suformuojame mažus kukulius. Svogūną susmulkiname ir apkepiname didelėje keptuvėje ant aliejaus. Sudedame mėsos kukulius ir dar truputį apkepiname. Supilame pomidorų pastą ir stiklinę vandens (arba tiek, kad apsemtų kukulius). Troškiname ant nedidelės ugnies 30 min. retkarčiais pamaišant. Pagardiname padažą druska, pipirais (galima dar cukraus šaukštelį), įspaudžiame česnako, supilame grietinę. Prieš baigiant troškintis nusemiame stiklinę skysčio, išmaišome su miltais ir supilame atgal, kad padažas sutirštėtų. 
       Tiekiame su bulvių koše arba makaronais.

2016 m. lapkričio 21 d., pirmadienis

Lęšių maltinukai



       Dar vienas turkiškos virtuvės šedevras!!! Kažkaip jaučiu, kad paskutiniu metu  šis puslapis pavirto į kotletų tinklaraštį :) Na, kadangi mūsų namuose valgo mažieji, vis renkuosi maltos mėsos patiekalus. Bet pati esu nelabai didelė mėsos mėgėja, ir vaikams stengiuosi įsiūlyti vis ką nors sveikesnio, ta proga susiradau lęšių maltinukų receptą.

Reikės:
Lęšiai 1 st.
Kvietinės kruopos 1/2 st.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Pomidorų pasta 1 v.š.
Čili padažas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Karis, maltos saldžiosios paprikos~
Svogūnų laiškai, petražolės~
Džiūvėsėliai 3-4 v.š.

       Lęšius ir kvietines kruopas išverdame, pasūdome, beriame pipirų ir kario. Svogūną susmulkiname ir apkepiname aliejuje kartu su smulkintu česnaku. Įmaišome pomidorų pastą, čili padažą ir prieskonius. Supilame viską į lęšius. Užmaišome "faršą" su keliais šaukštais džiūvėsėlių, pridedame smulkintus svogūnų laiškus ir petražoles. 
       Šlapiomis rankomis formuojame pailgus maltinukus. Originaliame recepte taip ir siūloma patiekti, bet aš dar papildomai nusprendžiau juos apkepti - kad būtų tvirtesni ir traškesni. Keptuvėje įkaitinau truputį aliejaus su gabalėliu sviesto, maltinukus lengvai pavoliojau  į miltus, perteklių nukračiau ir trumpai iš abiejų pusių apkepiau. Mes valgėme su visokių daržovių garnyrais. Labai labai skanu!
       Recepto idėja - Easy Turkish Recipies.



2016 m. lapkričio 18 d., penktadienis

Mielinės bandelės su cinamonu



       Greitos pusryčių bandelės - mielinė tešla pakyla per valandą, o iškepa per 18 min. :) Aš dariau bandeles-mazgelius ir apibarsčiau cinamonu su cukrumi, bet galimi bet kokie varijantai -  daryti mažutes apvalutes bandutes ir pabarstyti pvz. sezamu.

Reikės:
Pienas 250 ml
Sausos mielės 1 v.š.
Cukrus 3 v.š.
Sviestas 50 g
Miltai 13 v.š. (su kaupu)
Druska žiupsnelis

Aptepimui: 
Šlakelis pieno arba kiaušinis
Cukrus + cinamonas po 1 v.š.

       Pieną pašildome iki kambario tempratūros, suberiame šaukštą cukraus ir mieles. Paliekame kelioms minutėms pastovėti. Miltus išmaišome su likusiu cukrumi, druska. Supilame ištirpintą sviestą ir šiltą pieną. Minkome tešlą, kol taps minkšta ir elastinga ir nebelips prie rankų. Dedame į dubenį išteptą aliejumi, uždengiame plėvele ir statome į 50 C orkaitę valandai. 
       Iš pakilusios tešlos atsignybiame po gabaliuką ir formuojame bandeles. Bandelėms-mazgeliams reikia iškočioti pailgą virvelę ir surišti ją į mazgą. Galiukus suplojame. 




       Paviršių patepame pieno šlakeliu ir pabarstome cukraus-cinamono mišiniu. Kišame į gerai įkaitintą 200 C orkaitę ir kepame 18 min. kol gražiai pagels. 


2016 m. lapkričio 16 d., trečiadienis

Graikiškas mėsos ir baklažanų apkepas "Moussaka"



      Neseniai atostogavome Kretoje, kur labai susižavėjau graikiška virtuve, ir aišku, labiausiai sužavėjo Moussaka - graikiškas lazanijos varijantas, tik vietoje lakštinių jie naudoja bulves ir baklažanus. Užklotas puriu Bešamelio sluoksniu - mmmm, skaniau nebūna...

Reikės:
Malta jautiena 500 g
Baklažanai 1 vnt.
Cukinijos mažos 1/2 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Svogūnai 2 maži vnt.
Česnakas 2 sk.
Konservuoti smulkinti pomidorai 400 g 
Pomidorų pasta 1 v.š.
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~
Čiobreliai~
Maltos saldžiosios paprikos, 
Cinamonas, kvapieji pipirai~

Bešamelio padažui:
Sviestas 80 g
Pienas 750 ml
Miltai 3 v.š.
Muskatas, baltieji pipirai~
Tryniai 2-3 vnt.
Parmezano sūris 100 g

       Bulves supjaustome plonais grietinėliais, vieną svogūną - plonais šiaudeliais ir sudedame į dubenį. Užpilame aliejumi, druska ir čiobreliais, gerai išmaišome. Išklojame bulvėmis ir svogūnais kepimo indą, pašlakstome aliejumi ir kepame 20 min. 190 C orkaitėje. Baklažanus ir cukinijas supjaustome plonais griežinėliais, vėl sudedame į dubenį, pagardiname druska, čiobreliais ir aliejumi. Kai apkeps bulvės, ant jų išdėliojame sluoksnį baklažanų ir cukinijų riekelių ir vėl kišame 20 min. į orkaitę. 
       Kol daržovės kepa, pasiruošiame mėsos ir Bešamelio padažus. Keptuvėje įkaitiname truputį aliejaus ir apkepiname smulkintą svogūną. Tada sudedame smulkintus česnakus. Beriame prieskonius, pomidorų pastą ir mėsos faršą. Kai nebesimatys rožinių mėsos gabalėlių, užpilame pomidorų padažu, pagardiname druska ir pipirais (aš dar papildomai įdėjau šaukštelį cukraus). Troškiname ant nedidelės ugnies, kol paruošime Bešamelį. Sviestą ištirpiname puodelyje, tuomet suberiame miltus. Intensyviai maišome, kol visi miltai įsigers ir pradedame po truputį pilti pieną. Pilame dalimis, kainant ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol gausime vientisą kreminį padažą. Pagardiname muskatu ir pipirais, druskos nereikia nes dėsime parmezano. Nukeliame padažą nuo ugnies, įmaišome kiaušinių trynius. Tada suberiame tarkuotą sūrį ir labai gerai išmaišome. 1/3 dalį padažo įmaišome į mėsos padažą. Ant apkeptų daržovių supilame mėsos padažą, ant viršaus tolygiai paskirstome Bešamelį. Kepame 190 C orkaitėje 40-50 min.
       Recepto šaltinis - Akis Petretzikis.



2016 m. lapkričio 14 d., pirmadienis

"Minestrone" sriuba



Reikės:
Virtos pupelės 1 st.
Svogūnai 1 vnt.
Salierai 1 stiebas
Morkos 1 vnt.
Cukinijos 1 vnt. maža
Bulvės 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Pomidorai 2 vnt.
Makaronai 1 st.(nevirtų)
Druska, juodieji pipirai~
Raudonėlis~
Alyvuogių aliejus~

        Dideliame puode įkaitiname truputį aliejaus ir apkepame smulkintus svogūnus ir salierus. Sudedame kubeliais pjaustytas morkas, šiek tiek apkepame. Tada užpilame viską vandeniu. Suberiame virtas pupeles ir bulves. Pomidorą nuplikome, nulupame, supjaustome kubeliais ir sudedame į sriubą. Galiausiai sudedame kubeliais supjaustytą cukiniją. Pagardiname druska, pipirais, raudonėliu, įspaudžiame česnako skilteles. Makaronus išverdame atskirai. Dedame į lėkštes makaronų, užpilame daržovių sriuba ir tiekiame su grietine ir/ar pesto padažu. 
   

2016 m. lapkričio 11 d., penktadienis

Balandėliai



       Labai mėgstu balandėlius, tačiau namuose ne dažnai prisiruošiu juos gaminti, gal tik kokį kartą metuose... Kiekviena šeimininkė turi savų paslapčių, kaip juos pagaminti, parašysiu kaip darau aš.

12 vnt. reikės:
Kopūstas didelis 1 vnt.
Malta mėsa 500 g (imu perpus kiaulieną su jautiena)
Virti ryžiai 4 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Lauro lapai 3-4 vnt.
Vištienos sultinio 1 kubelis
Grietinė 2 v.š.
Pomidorų pasta 1 v.š.
Miltai 1 v.š.

       Kopūsto kietkotį išpjauname. Dideliame puode užviriname sūdyto vandens ir į jį panardiname kopūstą. Po kelių minučių apverčiame - kad lapai iš abiejų pusių apvirtų. Tada atsargiai išimame su 2 šakutėm ir nulupame kelis suminkštėjusius lapus. Vėl dedame kopūstą į verdantį vandenį - ir taip, kol nulupsime 12 didelių gražių lapų. Tada išpjauname ant kiekvieno lapo kietąją dalį (tokį trikampiuką) ir dedame po šaukštą įdaro. Gražiai susukame balandėlius.
            Įdarui maltą mėsą sumaišome su kiaušiniu, druska, pipirais ir virtais ryžiais. Įdarytus balandėlius glaustai sudedame į didelį puodą, išklotą svogūnų ir morkų griežinėliais. Užpilame sultiniu, kuriame virė kopūstas, įdedame lauro lapų ir vištienos sultinio kubelį. Sultinys turi pilnai apsemti balandėlius. Troškiname 45 min. ant vidutinės ugnies. Prieš pabaigą sutirštiname padažą: porą šaukštų grietinės puodelyje sumaišome su šaukštu pomidorų pastos ir šaukštu miltų. Atskiedžiame puodeliu sultinio (iš puodo, arba jei dar turite likusio nuo kopūsto) ir supilame ant balandėlių. Tiekiame su virtomis bulvėmis ir grietine.