2016 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

Baklažanai su pomidorų ir ančiuvių įdaru



       Išbandžiau dar vieną įdomų baklažanų receptą su ančiuvais. Gavosi sūrokas pikantiško skonio įdaras, galbūt kitą kartą aš ančiuvių nesmulkinčiau - išdėliočiau juostelėmis, taip man būtų skaniau... Bet tie džiūvėsėliai su pomidorais - tiesiog pasakiškai dera. Jeigu ančiuvių nedėtumėte visai, manau, būtų irgi labai skanus vegetariškas patiekalas.

Reikės:
Baklažanai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Svogūnai 1/2 vnt.
Česnakas 2 sk.
Ančiuviai 4 vnt.
Džiūvėsėliai 2 v.š.
Mocarela 1 rutuliukas
Bazilikai, raudonėliai~
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Baklažaną kuo daugiau išskaptuojame, minkštimą susmulkiname. Pakepiname alyvuogių aliejuje kartu su smulkintais svogūnais. Tada įspaudžiame česnako skilteles, nuluptus ir kubeliais pjaustytus pomidorus. Pagardiname prieskoniais (su druska nepersistengti, nes dar dėsime ančiuvius) ir troškiname ant nedidelės ugnies.
       Baklažanų puseles sutepame aliejumi, dedame į kepimo indą. Ančiuvius pasmulkiname ir sumaišome su pomidorų įdaru. Įdedame džiūvėsėlių, prikemšame baklažanų puseles, ant viršaus užtarkuojame mocarelos sūrio. Kepame 190 C orkaitėje 30 min.
       Prie šių baklažanų tiesiog prašyte prašosi šios avokadų salotos su raudonaisiais svogūnais.

       Recepto šaltinis - Italian's wife.


2016 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis

Salotos su nektarinais, kumpiu ir mocarela



       Gaivios ir vasariškos rukolos salotos su nektarinais, mocarela ir kumpeliu.

Reikės:
Salotų miksas su rukola - sauja
Nektarinai 1 vnt.
Mocarela 1 rutuliukas
Vištienos vyniotinis 2 riekelės
Citrinos sultys 1 v.š.
Medus 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Labai paprastas receptas - lėkštę išklojame salotų lapais. Išplakame užpilą su citrinos sultimis ir medumi. Visus kitus produktus papjaustome kubeliais ir išmaišome. Aš dar papildomai įdėjau meliono kubelių. Labai skanu!


2016 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

Sluoksniuotos tešlos pyragas su aguročiu



       Beveik kaip pica - tik mažiau darbo :) Agurotis šviežias, minkštas, supjausčiau plonomis riekelėmis su visa oda (tik sėklas išpjauname) ir sudėliojau pakaitomis su vytinto kumpio griežinėliais. Ant viršaus - pomidorų ir svogūnų padažas + mocarela.

Reikės: 
Sluoksniuota bemielė tešla 500 g
Šviežio aguročio gabaliukas (1/4 vnt.)
Vytintas kumpis 80 g
Mocarela 240 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Pomidorų pasta 70 g
Pomidorų padažas 2 v.š.
Juodieji pipirai~
Raudonėliai, bazilikai, krapai~

       Tešlą atšildome, iškočiojame ant miltuoto stalo ir dedame į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Svogūną supjaustome pusžiedžiais, apkepiname ant aliejaus. Įspaudžiame česnako skilteles, įmaišome pomidorų padažą ir pastą. Ant tešlos pagrindo išdėliojame aguročio ir vytinto kumpio riekeles, užtepame svogūnų-pomidorų padažą. Pagardiname šviežiai maltais pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir apibarstome tarkuota mocarela. Kepame 200 C orkaitėje 6 min, tada primažiname karštį iki 190 C ir kepame dar 15 min. (kol gražiai parus).
        Recepto šaltinis - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita".  

2016 m. rugpjūčio 19 d., penktadienis

Saldžiarūgštės daržovės su lašiša



       Labai paprastai išvirti brokoliai ir šparaginės pupelės su saldžiarūgščiu raudonųjų svogūnų padažu. Tobulai tinka kartu su paprasta lašišos filė.

2 porcijoms:
Brokoliai 1 vnt.
Šparaginės pupelės (šaldytos) 2 saujos
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Česnakas 1 sk.
Obuolių actas 1 v.š.
Cukrus 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~
Lašišos filė 2 kepsneliai

       Sumaišome marinatą iš acto, keleto šaukštų alyvuogių aliejaus, įdedame druskos, cukraus, šviežiai maltų pipirų. Smulkiai supjaustome svogūną, suberiame į marinatą. Įspaudžiame česnako.
       Lašišą pasibarstome mėgiamais prieskoniais ir iškepame (mano mėgiami - druska, pipirai, džiovinti krapai + lašelis citrinos sulčių). Šparagines pupeles ir brokolio žiedynėlius apverdame sūdytame vandenyje (5 min.), tada perliejame labai šaltu vandeniu - kad išsaugotų žalią spalvą. Nukošiame daržoves ir įmaišome į marinatą su svogūnais. Patiekiame su kepta lašiša.
       Recepto idėja - žurnalas "Moters savaitgalio virtuvė".



2016 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

Cukinijų blyneliai su feta



       Kepu tokius blynelius jau ne pirmą kartą, gaunasi labai pikantiški, sūraus skonio blynukai. Šįkart vietoje cukinijos dėjau pusę aguročio...

Reikės:
Cukinijos 1 vnt. 
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Džiūvėsėliai 3 v.š.
Miltai 2 v.š.
Fetos sūris 60 g
Bazilikai, krapai~
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus kepimui~

       Cukiniją stambiai sutarkuojame, svogūną smulkiai supjaustome. Dubenyje suplakame kiaušinius, įmaišome fetą. Sudedame daržoves, beriame miltų ir džiūvėsėlių. Pagardiname viską druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis. Kepame blynelius keptuvėje, gerai įkaitintame aliejuje. Patiekiame su česnakiniu grietinės padažu. Į padažą nuostabiai tinka paplėšyti šviežio baziliko lapelių! 
       Recepto idėja - Cocotte et biscotte.


2016 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

Šviežių kopūstų salotos su paprika



       Labai skanu, kol viskas šviežia - pirmieji kopūstai, šviežios morkytės ir šviežios paprikos :)

Reikės:
Kopūstai 1/4 vnt.
Morkos 1 vnt.
Paprikos 1/2 vnt.
Druska 1/2 a.š.
Cukrus 1 a.š.
Obuolių actas 1 v.š.
Augalinis aliejus 2 v.š.
Citrinos sultys 1 v.š.

       Kopūstus ir paprikas supjaustome kuo plonesniais šiaudeliais, morką smulkiai sutarkuojame. Pasūdome, pasaldiname, pagardiname šviežiai maltais pipirais. Užpilame aliejjumi, actu ir citrinos sultimis. Salotas gerai pamaigome mediniu šaukštu arba bulvių grūstuku - kad išsiskirtų dar daugiau sulčių. Galima dar pagardinti šviežiomis žolelėmis (petražolėmis arba krapais), Skanaus.
       Recepto šaltinis - Segebutės užrašai.


2016 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Kalakutienos kepsneliai su troškintomis daržovėmis ir sūriu



       Nuostabūs kalakutienos krūtinėlės kepsniukai su svogūnų- morkų troškiniu ir fermentiniu sūriu.

Reikės:
Kalakutienos krūtinėlė 600 g
Svogūnai 1-2 vnt. 
Morkos 2 vnt.
Česnakas 2 sk.
Fermentinis sūris 100 g
Druska, juodieji pipirai~
Paukštienos prieskoniai~
Krapai džiovinti 1 a.š.
Grietinės 1 v.š.
Aliejus kepimui

       Kalakutienos krūtinėlę supjaustome nestorais kepsneliais ir truputį pamušame. Pagardiname druska, pipirais ir paukštienos prieskoniais. Paliekame pasimarinuoti kelioms valandoms (ir pernakt galima), 
       Orkaitę įkaitiname iki 190 C. Kepsniukus glaustai dedame vieną prie kito į kepimo skardą, pateptą aliejumi ir kepame 20 min. Tuo metu keptuvėje ant šlakelio aliejaus pakepiname smulkintą svogūną ir tarkuotą morką. po kelių minutėlių įpilame šlakelį vandens, uždengiame ir troškiname ant nedidelės ugnies, kol kepsniukai apkeps. Stambiai sutarkuojame sūrį. Troškintas daržoves pagardiname druska, pipirais, krapais. Įspaudžiame česnako skilteles, įmaišome grietinės. Dedame daržoves ant mėsos kepsnelių. Užberiame tarkuoto sūrio ir dar kišame į orkaitę 10 min.
Aš patiekiau su bulvių koše ir šviežių kopūstų salotomis.
       Recepto idėja - Gaspadine.lt 


2016 m. rugpjūčio 10 d., trečiadienis

Cukinijų ir morkų apkepas su rikota



       Skanus ir vienas, ir kaip garnyras šalia žuvies ar vištienos patiekalų...

Reikės:
Cukinijos 1 vnt. (maža)
Morkos 3 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 1 sk.
Rikota 250 g
Pienas 100 ml
Kiaušiniai 2 vnt.
Parmezano sūris 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Ciberžolė arba karis~
Batono 2 riekelės (nebūtinai)

       Morkas supjaustome kubeliais ir apverdame porą minučių sūdytame vandenyje. Svogūną apkepiname ant aliejaus, paskui suberiame cukiniją pjaustytą kubeliais ir pakepame 1 minutę. Įmaišome morkas ir viską pagardiname druska, pipirais, česnaku. Pomidorus supjaustome griežinėliais ir išklojame kepimo indo dugną. Pasūdome, papipiriname. Ant viršaus suverčiame daržoves.        Rikotą išplakame su pienu ir kiaušiniu, pagardiname druska, pipirais, kariu. Supilame plakinį ant daržovių. Paviršių pabarstome tarkuotu sūriu ir batono kubeliais. Kepame 190 C orkaitėje 35-40 min.
       Recepto idėja - čia.


2016 m. rugpjūčio 8 d., pirmadienis

Morkų pyragas su kremu



       Kepiau dvi dienas iš eilės, kadangi labai paprastas ir greitas pyragas, ir labai labai skanus :)

Reikės:
Miltai 250 ml
Cukrus 230 ml + 4 v.š. kremui
Kiaušiniai 2 vnt.
Aliejus 125 ml (pyliau kokosų aliejų)
Grietinė 2 v.š.
Morkos 3-4 vnt.
Druska 1/2 a.š.
Kepimo milteliai 1/2 a.š.
Soda 1/2 vnt.
Cinamonas 1 a.š.
Grietinėlė 35 proc. 200 ml
Kreminis sūrelis 180 g (ėmiau Rama Bonjour)
Šokolado drožlės arba pabarstukai
       Morkas sutarkuojame per smulkią tarką. Miltus sumaišome su cukrumi, kepimo milteliais, soda ir prieskoniais. Sudedame morkas, kiaušinius, grietinę ir aliejų. Išmaišome gana skystoką tešlą. Pilame į sviestu pateptą kepimo formą (arba geriau kepimo popieriumi išklotą tortinę - nes man gana sunkiai išsivertė iš širdelės formos). Kepame 180 C orkaitėje 40-45 min. 
       Kremui grietinėlę su keliais šaukštais cukraus išplakame iki standumo. Atsargiai įmaišome kreminį sūrelį. Atvėsusį pyragą aptepame kremu ir puošiame šokolado drožlėmis. Gerai atvėsiname šaldytuve.
       Receptą radau per Youtubečia.


2016 m. rugpjūčio 5 d., penktadienis

Panna cotta su uogų padažu



       Tiesiog idealus desertas vasarai, kuomet pats uogų sezonas, lengvas ir gaivus, greitai pagaminamas, nereikia kaitinti orkaitės, kada ir taip karšta...

4 porcijoms:
Grietinėlė 35 proc. 250 ml
Pienas 400 ml
Vanilinis cukrus 40 g
Cukrus 3 v.š.
Želatina 4 v.š.
Sezoninių uogų serviravimui~ 

       Želatiną užpilame puse stiklinės šalto vandens ir paliekame trumpam išbrinkti. Pieną sumaišome su grietinėle, suberiame cukrų ir pakaitiname, bet neužviriname. Kitame puode ant vandens vonelės kaitiname želatiną, kol ištirps, bet neužvirs. Įmaišome plona srovele ištirpintą želatiną į grietinėlę. Supilame desertą į mažus indelius arba taures ir statome mažiausiai 4 val. į šaldytuvą.
       Vyšnių padažui: užverdame vyšnias puode labai nedideliame kiekyje vandens, pridedame cukraus, cinamono, gvazdikėlių. sutirštiname padažą krakmolu ir iškart nukeliame nuo ugnies (pusę šaukštelio krakmolo ištirpiname truputyje šalto vandens ir įmaišome į uogų padažą). Aš šį kartą dariau su avietėmis, tai jas sutryniau su cukrumi ir tuomet sutirštinau krakmolu. Labai skanu.



2016 m. rugpjūčio 3 d., trečiadienis

Kepti baklažanai su traškia žuvimi




Menkės filė 3 vnt.
Baklažanai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Česnakas 2 sk.
Džiūvėsėliai 2 v.š.
Tarkuotas kietas sūris 2 v.š.
Bazilikai, krapai~
Raudonėliai ~
Druska, juodieji pipirai~
Miltai~
Alyvuogių aliejus~

       Baklažanus supjaustome griežinėliais, pabarstome druska ir paliekame 10 min. Paskui išsiskyrusias sultis nušluostome popieriniu rankšluosčiu. 
       Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu ir nulupame. Sutriname blenderiu su česnaku, druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Į gautą tyrę įmaišome džiūvėsėlių, tarkuoto sūrio, šaukštą miltų. Merkiame baklažanų riekeles į pomidorų padažą ir dedame į kepimo skardą pašlakstytą aliejumi. Kepame 190 C orkaitėje 25 minutes.
       Žuvies filė gerai nusausiname, supjaustome pailgais gabalėliais, pagardiname druska ir pipirais.         Keptuvėje gerai įkaitiname aliejų (aliejaus negailime). Kiekvieną gabalėlį pavoliojame miltuose, perteklių nukratome ir kepame nedidelėmis porcijomis, kad būtų traškūs (aš iškepiau per 2 kartus).
       Į lėkštę dedame keptus baklažanus, ant viršaus išdėliojame žuvį ir patiekiame su salotomis arba ryžiais, arba bulvėmis :)


2016 m. rugpjūčio 1 d., pirmadienis

Ravioli su rikota daržovių padaže



4 porcijoms:
Ravioliai su rikota 400 g
Brokoliai 1/2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt. 
Česnakai 2 sk.
Grietinėlė 13 proc. 200 ml
Muskato žiupsnelis
Druska, baltieji pipirai~
Aliejus~

       Keptuvėje ant aliejaus apkepiname smulkintus svogūnus ir morkas. Tada sudedame kuo smulkesniais žiedynėliais pjaustytus brokolius ir cukinijos kubelius, įspaudžiame česnako. Užpilame puse stiklinės vandens, uždengiame ir troškiname, kol daržovės suminkštės. 
      Raviolius išverdame sūdytame vandenyje. Daržoves užpilame grietinėle, pasūdome, pagardiname prieskoniais. Suverčiame nukoštus raviolius, išmaišome ir nukeliame nuo ugnies.
   

2016 m. liepos 29 d., penktadienis

Sojos ir daržovių troškinys



       Senokai nieko negaminau iš sojos, todėl šiandien ant mano stalo - salstelėjęs ir švelnaus skonio vegetariškas troškinys. Su lengva rytietiška užuomina, bet tikrai ne per daug intensyvaus skonio. Labai skanu su ryžiais. Šalia valgėme salotas su kriaušėmis ir feta (receptas čia).

Reikės:
Sojos kubeliai 100 g
Morkos 3 vnt.
Paprikos geltonos 1 vnt.
Moliūgo gabalėlis (ėmiau pusę Butternut squash)
Grietinėlė 180 ml
Pomidorų padažas 3 v.š.
Sviesto kubelis
Druska, juodieji pipirai~
Muskatas, cinamonas, kalendra - po žiupsnelį
Augalinis aliejus ~

       Sojos kubelius išverdame sūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės. Tada vandenį nukošiame, šaukštu gerai gabaliukus nuspaudžiame. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir gabalėlį sviesto. Sudedame sojos gabaliukus ir šiek tiek apkepiname. Suberiame kubeliais pjaustytas paprikas ir moliūgus, užpilame 1/2 stiklinės vandens. Sudedame stambiai sutarkuotas morkas, uždengiame ir troškiname ant nedidelės ugnies apie 10 min. Pagardiname viską prieskoniais, supilame pomidorų padažą ir grietinėlę. Gerai išmaišome ir dar kelias minutes patroškiname. Tiekiame su ryžiais.
       Recepto idėja - Laisvalaikis virtuvėje.


2016 m. liepos 27 d., trečiadienis

Pupelių burgeriai



       Vegetariški burgeriai su pupelių kotletukais. Man labai patiko, buvo super skanūs. Aš tokį maistą itin mėgstu, bet vyro tai nesužavėjo - jis visiškas mėsėdis ir į jokius bandymus pakeisti mėsą nesileidžia :) 

Reikės:
Raudonos pupelės aitriųjų paprikų padaže 1 ind.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Paprikos 1/2 vnt.
Česnakas 2 sk.
Karis 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai 4 v.š.
Biurgerių bandelės (tiktų ir grūdėtos duonelės, svarbu kad būtų minkštos ir skanios)
Sūris fermentinis~ (nebūtinai)

Pagardai: garstyčios/ majonezas, rauginti agurkai, raudoni svogūnai, pomidorai, salota ir pan. ...

       Susmulkiname svogūną, morką, papriką ir česnaką. apkepiname ant aliejaus. Pupeles šiek tiek nusunkiame. sumaišome su keptomis daržovėmis. Pagardiname druska, pipirais, kariu. Sutriname masę šakute (aš pasmulkinau tuo pačiu kombainu, tik nereikia sutrinti iki tyrės). Mušame kiaušinį, beriame džiūvėsėlius ir šlapiomis rankomis suformuojame kotletukus (man gavosi 6 nedideli). Kepame įkaitintame aliejuje  (arba orkaitėje). Bebaigiant kepti biurgeriams, jau išjungus ugnį, aš dar uždėjau ant kiekvieno po riekelę fermentinio sūrio.
       Konstruojame biurgerius: bandelę perpjauname pusiau, vieną patepame garstyčiomis, uždedame kotletuką su sūriu. kitą puselę patepame majonezu, dedame agurkėlių, svogūnų, pomidoro riekelę. Suvožiame ir iškart valgome. Garnyrui aš dar turėjau saldžiųjų bulvių lazdelių :)
       

2016 m. liepos 26 d., antradienis

Orkaitėje keptas kiaulienos troškinys su raudonuoju vynu




       Na čia istorija buvo tokia, kad aš kepiau čenakus moliniuose indeliuose, o dar tiek pat mėsos ir daržovių paruošiau ir iškepiau didesnėje kepimo formoje, uždengtoje folija. Gavosi dveji pietūs vienu šūviu :)

Reikės:
Kiaulienos išpjova 600 g
Bulvės 5 vnt.
Morkos 3 vnt.
Raudonos paprikos 1 vnt.
Šparaginės pupelės, 2 saujos
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 5 sk.
Druska, juodieji pipirai
Kalendra 1 a.š.
Balzamiko actas 1 v.š.
Raudonas sausas vynas 150 ml
Lauro lapai 6 vnt.
Aliejus, sviestas kepimui

       Mėsą supjaustome kubeliais, pagardiname druska, pipirais ir apskrudiname keptuvėje. Paskui užpilame trupučiu raudono vyno, kai truputį nugaruos, įpilame vandens, įdedame lauro lapelių ir uždengę troškiname apie 20 min.
       Daržoves supjaustome kąsnio dydžio gabalėliais ir kol mėsa troškinasi, pamarinuojame su aliejumi, balzamiko actu, išspaustu česnaku, kalendra, druska ir pipirais. Paskui išdėliojame mėsą ir daržoves į čenakines, o likusią dalį - į kepimo indą. Pridedame lauro lapų, po gabalėlį sviesto, užpilame truputį vandens. Kepimo indą uždengiame folija ir viską kepame 200 C orkaitėje 1 val.


2016 m. liepos 23 d., šeštadienis

Makaronai su rikota ir keptomis daržovėmis



       Tomis dienomis, kai gaminu pietus tik sau, jie turi būti greiti ir, dažniausiai, vegetariški.

1 porcijai:
Makaronai 80 g
Cukinijos 1/2 vnt.
Vyšniniai pomidorai 6 vnt.
Pievagrybiai 5 vnt.
Česnakai 2 sk.
Rikotos sūris 2-3 v.š.
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~
Čiobreliai~

       Daržoves supjaustome, apšlakstome aliejumi, druska, pipirais, čiobreliais ir trintu česnaku. Kepame 180 C orkaitėje 15 min. Makaronus išverdame pagal laiką, nurodytą ant pakuotės. Išvirtus makaronus sumaišome su keptomis daržovėmis, dedame į lėkštę ir ant viršaus patrupiname rikotos sūrio. Mmmm, kaip skanu...




2016 m. liepos 22 d., penktadienis

Prabangios vištienos salotos



       Neseniai grįžome iš atostogų Čekijoje ir nuo tada beveik kasdien valgau salotas :) Ten kalnuose neįprasta tiekti salotas, vienintelis garnyras prie mėsos yra bulvės, net ir atskirai salotų būna labai menkas pasirinkimas... Keista, bet žiemą slidinėjant tai niekada neužkliūdavo, o dabar vasarą tik ir svajojome apie salotų lapus ir kitokius žalėsius :)

Reikės:
Lapinės salotos, 2 saujos
Vyšniniai pomidoriukai 200 g
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Virta vištiena 300 g
Šparaginės pupelės 200 g
Čederio sūris 150 g
Žalios besėklės vynuogės 150 g
Riešutai, pvz. kedro ar graikiniai 50 g
Alyvuogių aliejus 50 ml
Citrinos 1/4 vnt. (sultys) 
Dižono garstyčios 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Užpilui suplakame citrinos sultis su garstyčiomis, aliejumi ir druska. Virtą vištieną supjaustome šiaudeliais, pomidorus ir vynuoges - perpus, sūrį - kubeliais. Pupeles apverdame 5-6 min. sūdytame vandenyje, tada iškart perliejame šaltu vandeniu. Salotų lapus suplėšome ir išdėliojame lėkštėse. Sumaišome likusius ingredientus, sukomponuojame ant salotų ir viską užpilame padažu. Ant viršaus pabarstome smulkintais riešutais ir šviežiai maltais pipirais.
       Recepto šaltinis - www.lrytas.lt .


2016 m. liepos 20 d., trečiadienis

Bavariški kukuliai



       Labai mėgstame vokiškos virtuvės restoraną Vilniuje "Bunte Gans". O kai man patinka koks patiekalas, ragautas restorane, aš visada bandau atkurti kažką panašaus ir namuose :)

Reikės:
Kiaulienos faršas 500 g
Svogūnas 1 vnt. + 1 vnt. padažui
Batonas 4 riekelės
Pienas 200 ml padažui + pamirkyti batonui
Kiaušiniai 1 vnt.
Miltai 1 a.š.
Sviestas 1 a.š.
Lauro lapai2 vnt.
Druska, juodieji pipirai~

       Į faršą mušame kiaušinį, dedame smulkintą svogūną, piene išmirkytą batoną, druskos, pipirų. Išminkome ir formuojame kiaušinio dydžio kukulius. Didesniame puode arba troškintuve užverdame stiklinę vandens ir sudedame kukulius (vanduo turi juos semti tik iki pusės). Įdedame lauro lapų, pipirų žirneliais ir troškiname 15 min.
       Išimame kukulius. Keptuvėje įkaitiname gabalėlį sviesto, apkepiname kitą svogūną. Kai suminkštės, beriame miltų. Išmaišome ir užpilame puodeliu sultinio (kuriame virė kukuliai). Intensyviai maišydami supilame pieną. Pagardiname druska, pipirais, dedame kukulius ir dar patroškiname ir pavartome padaže keletą minučių. Patiekiame su bulvių koše ir marinuotais burokėliais.
       Recepto šaltinis -  Lengvai ir skaniai.


2016 m. liepos 19 d., antradienis

Pomidorų ir artišokų salotos





       Labai tinka garnyrui prie grilio kepsnių, žuvies.

Reikės:
Pomidorai 4 vnt.
Artišokai, konservuoti 1 ind.
Svogūnų laiškai~
Švieži bazilikai~
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Obuolių actas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Pomidorus supjaustome skiltelėmis, artišokus - pusiau, svogūnų laiškus - žiedeliais. Actą suplakame su aliejumi ir druska. Pašlakstome daržoves užpilus, pabarstome šviežiai maltais pipirais ir bazilikais.
       Recepto šaltinis - Segebutės užrašai.



2016 m. liepos 17 d., sekmadienis

Graikiški vištienos ir daržovių vėrinukai



       Vištiena graikiškam stiliuje - marinuota citrinos sultyse pagal šį Souvlaki receptą. Tik aš sumaniau paįvairinti ir sumauti mėsytę kartu su daržovėmis.

Reikės:
Vištienos filė 700 g
Česnakai 5 sk. 
Citrinos 1 vnt. 
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Raudonėliai ir čiobreliai - po 1 a.š.

Garnyrui:
Paprikos, cukinijos, raudonieji svogūnai~
Bulvės

       Sumaišome marinatą iš aliejaus, citrinos sulčių, išspausto česnako ir žolelių. Jame marinuojame vištienos gabalėlius mažiausiai 4 val. (galima ir pernakt). Nuo citrinos sulčių mėsa bus labai balta. Iškeptoje mėsoje šiek tiek jaučiasi marinato rūgštelė (bet jie tikrai ne per rūgštūs), todėl garnyrui pasirinkau keptas daržoves ir bulves. 
       Išmarinuotus gabalėlius mauname ant iešmelių ir kepame orkaitėje arba keptuvėje (dar geriau - grilio keptuvėje, jeigu turite). Paeiliui aš dar primoviau daržovių gabalėlių, kuriuos apšlaksčiau tuo pačiu marinatu nuo vištienos. Kepiau 180 C orkaitėje, ant kepimo skardos pašlakstytos aliejumi, kartu su bulvių lazdelėmis (apie 45 min.).