2015 m. gruodžio 21 d., pirmadienis

Meduolinis namelis



      Mūsų pirmasis bandymas, bet labai smagus:) Iš nurodyto kiekio išeina nemažas namelis ir dar lėkštė meduolių, bet aš nekepiau meduolių - o vietoj to iškepiau antrą mažesnį namelį. Beje, tešla nesukietėjo - suvalgėme šiuos kepinius maždaug per savaitę, ilgai neperlaikėme, ir jie nebuvo kieti.

Reikės:
Miltai 5 st.
Cukrus 1 st.
Medus 4 v.š. (dideli su kaupu)
Kiaušiniai 2 vnt.
Sviestas 200 g
Kakava 2 v.š.
Cinamonas 2 a.š.
Imbieras 1 a.š.
Gvazdikėliai 2 a.š.
Kvapieji pipirai 1 a.š. 
Druska 1/2 a.š.

Glajui:
Kiaušinių baltymai 2 vnt.
Cukraus pudra 400 g
Citrinos rūgštis arba sultys ~

       Medų kaitiname ant vandens vonelės, kol suskystės. Kambario temperatūros sviestą supjaustome gabalėliais ir sudedame į medų. Suberiame cukrų, kakavą ir prieskonius. Maišome, kol ištirps. Masei pravėsus, plakame mikseriu ir po vieną įmaišome kiaušinius. Paskui pradedame berti miltus, pabaigiame tešlą minkyti rankomis. Suvyniojame į plėvelę ir dedame nakčiai į šaldytuvą. 
       Iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo, išsipjaustome norimos formos detales pagal popierinius brėžinius. Namelio sienų storis turėtų būti 2-4 mm (aš labai plonų nedariau, tik stogą plonesnį, kad lengviau užlipdyt būtų). Kepame 180 С apie 8-10 min. Dar karštas sienas išpjaustome - langus, duris, ir kt.
      Glajui paplakame baltymus šluotele su citrinos sultimis, kad suputotų. Beriame po truputį cukraus pudrą ir plakame, kol masė pasitarys balta ir tąsi. Tepame namelio sienas ir dekoruojame kaip kam gražu :)
       Recepto šaltinis - Ji24.


2015 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

Orkaitėje kepta višta



        Visada kepu vištą pagal šitą receptą, tik niekad neturėjau progos jį čia užrašyti.

Reikės:
Viščiukas broileris 1 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 1 galva
Druska, juodieji pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos~
Čiobreliai, rozmarinai, šalavijai~
Alyvuogių aliejus~

        Viščiuką iš vidaus gausiai ištriname druska, pipirais, paprikom. Kišam šviežių arba džiovintų žolelių. Tada taip pat gausiai druska ištriname vištos išorę. Į kepimo indą pilame šlakelį aliejaus, dedame viščioką ant vieno šono, apšlakstome aliejumi ir vištą. Kišame į 200 C orkaitę, apačioje pastatome nedidelį indą su vandeniu (kol vanduo garuos, mūsų viščiukas iškeps labai skaniai sultingas) ir kepame 30 min. Tada indą ištraukiame, ant dugno beriame pjaustytų pusžiedžiais svogūnų, sumaigytas česnako skilteles, galima su visa odele. Viščiuką apverčiame ant kito šono.  Įpilame į kepimo indą šiek tiek vandens (pusę stiklinės), pabarstome viską tom pačiom žolelėm ir vėl kišame pusvalandžiui į orkaitę. 
       Po pusvalandžio apverčiame vištą ant nugaros, palaistome susidariusiomis sultimis ir dar kepame 30 min. Palaistome susidariusiomis sultimis ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - 750 Grammes.


2015 m. gruodžio 19 d., šeštadienis

Moliūgų risotto



Moliūgai 500 g
Ryžiai 200 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Sviestas 30 g
Baltas vynas 100 ml
Parmezano sūris 150 g
Vištienos sultinys 1500 ml
Grietinėlė 12 proc. 100 ml
Muskatas 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~
Kuminas 1/2 a.š.
Petražolės~

       Svogūnus susmulkiname ir apkepame ant šlakelio aliejaus ir sviesto. Sudedame moliūgo kubelius, truputį pakepiname. Suberiame ryžius, maišome kol pasidarys kaip stikliniai. Tuomet užpilame viską vynu, patroškiname kol alkoholis išgaruos. Pagardiname druska, pipirais, prieskoniais, česnaku, na ir pradedame maišyti rizotą - po truputį vis pilame karštą sultinį ir maišome, kol susigers, vėl pilame sultinio, vėl maišome - taip kol ryžiai visą sugers. Pabaigoje įmaišome grietinėlę. Kai rizotas pasidarys kreminis, nukeliame nuo ugnies ir dar karštą apibarstome tarkuotu parmezanu. Dalį sūrio aš mėgstu atidėti ir patiekti į stalą atskirai.
       Recepto idėja - Tartine-jeanne.over-blog.com

2015 m. gruodžio 12 d., šeštadienis

Greitas bananų pyragas



      Minkštas ir drėgnas pyragas, greit pagaminamas, ypač praverčia, kai reikia sunaudoti pernokusius bananus :)

Reikės: (1 stiklinė - 250 ml)
Bananai 3 vnt.
Miltai 3 1/3 st. 
Cukrus 2/3 st.
Rudasis cukrus 2/3 st.
Augalinis aliejus 2/3 st.
Vanduo 1 st.
Druska žiupsnelis
Soda 2 a.š.
Vanilinis cukrus 20 g
Cinamonas 1 a.š. (aš šįkart dėjau meduolių prieskonius)

       Bananus sutriname šakute. Iš nurodytų produktų sumaišome tešlą, pilame į riebalais pateptą kepimo formą. Kepame 190 C orkaitėje apie 40 min. (arba kol medinis pagaliukas ištraukus bus sausas). Mes valgėme karštą su vaniliniais ledais. 
        Recepto šaltinis - How Jen Does It 

2015 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

Universalus marinatas mėsai su sezamais



       Kažkur radau internete beklaidžiojantį rusišką receptą, kuris labai suintrigavo - neva taip pamarinuota mėsytė, supjaustyta juostelėmis iškeps per 5 minutes, ir bus labai minkšta, sultinga ir skani. Na, gal vištiena ir iškeptų, aš dariau iš jautienos ir troškinau ilgiau :) Bet būtinai išbandysiu šį receptą ir su kitokia mėsa, ypač jis tikrų paukštienai.

Reikės:
Garstyčios 1 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Krakmolas 1/2 v.š.
Augalinis aliejus 1 v.š.
Druska 1 a.š.
Penkių pipirų mišinys 1/2 a.š.
Sezamo sėklos 2 a.š.
Mėsos filė 500 g
Garnyrui mėgiamų daržovių: paprikų, cukinijų, baklažanų, pomidorų 

       Mėsą supjaustome juostelėmis. Iš nurodytų produktų sumaišome marinatą (išskyrus sezamą) ir užmerkiame mėsą nakčiai. Galite papildomai įdėti savo mėgiamų prieskonių. Kepame gerai įkaitintame aliejuje ir bekepant barstome sezamo sėklomis. Vištiena turėtų iškepti per 5 min. (jautieną kaip minėjau - kepiau ilgiau).
       Garnyrui labai tiktų keptos daržovės - supjaustome papriką, baklažaną, cukiniją plonais šiaudeliais ir greitai apkepame karštame aliejuje (jeigu turite wok keptuvę - būtų išvis puiku). Pačioje pabaigoje sudedame pjaustytus pomidorus (kad nesukeptų į košę). Pagardiname druska, pipirais - ir patiekiame kartu su kepta mėsyte.


2015 m. gruodžio 5 d., šeštadienis

Kalmarai, troškinti grietinėlėje



       Aš dariau šį užkandį iš kalmarų žiedų, bet juos patogiau būtų prieš tai pasmulkinti ir patiekti avokadų laiveliuose.

Reikės:
Kalmarų žiedai 100 g
Svogūnai 1 vnt.
Grietinėlė 50 ml
Krapai
Citrinos sulčių
Druska, juodieji pipirai
Alyvuogių aliejus
Avokadai 1 vnt.

       Kalmarų žiedus apverdame sūdytame vandenyje su trupučiu krapų ir citrinos sulčių - apie 5 min. Keptuvėje ant aliejaus pakepiname smulkintus svogūnus. Kai gražiai pagels įpilame šlakelį grietinėlės. Pagardiname druska, pipirais ir sudedame į padažą virtus kalmarus. Patroškiname keletą minutėlių. Patiekiame avokadų puselėse su daržovėmis ir/arba ryžiais.


2015 m. gruodžio 4 d., penktadienis

Šokoladainis "Brownie"



23x23 cm formai reikės:
Kiaušiniai 2 vnt.
Šokoladas 200 g
Sviestas 100 g
Cukrus 4 v.š.
Miltai 2 v.š.
Soda 1/2 a.š.
Vanilinis cukrus 20 g
Druska žiupsnelis
Tirpi kava 1/2 a.š.

        Kiaušinius šluotele išplakame su cukrumi. Šokoladą ir sviestą ištirpiname virš vandens vonelės. Supilame į kiaušinių plakinį. Miltus sumaišome su druska, soda, vanile ir kava. Suberiame į tešlą. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Supilame tešlą ir kepame 190 C orkaitėje 10 min. Atvėsiname šaldytuve.
       Recepto šaltinis - Entertaining With Beth.

2015 m. gruodžio 3 d., ketvirtadienis

Bulviniai gnocchi virtinukai cukinijų ir krevečių padaže



       Na štai dar vienas išbandytas puikus itališkas receptas - bulvinukai kaip ir artimas lietuviškai virtuvei skonis, o tas padažiukas su krevetėm ir cukinijom superinis, toks tirštas su grietinėle, man labai patiko.

Reikės:
Cukinija 1 vnt.
Krevetės didelės 12 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Baltas sausasis vynas 200 ml
Druska, juodieji pipirai~
Šafrano žiupsnelis
Grietinėlė 12 proc. 150 ml
Virtos bulvės 10 vnt.
Krakmolas 4 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt. (nebūtinai)

       Padažui cukiniją smulkiai supjaustome ir apkepame ant šlakelio aliejaus. Nuo krevečių nuimame kiautus ir nuplėšiame galvas. Krevetes kartu su kiautais apkepame ant šlakelio aliejaus, pridedame smulkinto svogūno ir česnako, įpilame balto vyno. Kai vynas išgaruos - įpilame kelis samčius vandens ir verdame, kol gausime aromatingą sultinį.
       Krevetes perdedame į keptuvę su cukinijomis ir apkepame kelias minutes. Užpilame samčiu gauto sultinio ir pasūdome, pagardiname pipirais ir šafranu.Pilame grietinėlės, išmaišome ir paliekame troškintis, kad padažas sutirštėtų.
       Bulviniai gnocchi: išminkome virtas bulves su druska ir krakmolu (kai kur siūlo dėti kiaušinio, aš nedėjau). Iškočiojame ilgą dešrą ir supjaustome kaip varškėčius. Jeigu norite gražesnių virtinukų - pavoliojame ant miltuotos šakutės, kad įgautų tokį kaip ornamentą. Verdame pasūdytame vandenyje - po kelias minutes - kai iškils į paviršių nugriebiame ir perdedame į keptuvę su padažu.
       Recepto šaltinis - The Italian's wife.


2015 m. gruodžio 2 d., trečiadienis

Kasdieninės tuno salotos



       Labai greitos ir paprastos, bet pačios skaniausios salotos kasdienai.

Reikės:
Tunas 1/2 ind.
Iceberg salotos 2 lapai
Pomidoriukai 2 vnt.
Agurko 1/2 vnt.
Kiaušiniai 1 vnt.
Majonezas 1 v.š.
Jogurtas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Krapai~

       Daržoves supjaustome, išdėliojame lėkštėje. Padažui suplakame majonezą su jogurtu, druska ir krapais. Išdėliojame tuną ir virto kiaušinio skilteles. Ant viršaus pamalame juodųjų pipirų.
       P.S. Aš virtą kiaušinį turėjau nuo pusryčių ir visai pamiršau į salotas, kai pradėjau valgyti tik tada prisiminiau - dėl to į foto nepateko :)
       Recepto šaltinis - IKI receptai.


2015 m. gruodžio 1 d., antradienis

Šokoladinis kremas



       Anksčiau mėgdavau gaminti tokius šokoladinius pudingus iš miltelių - kur su karštu pienu užmaišai ir pastatai į šaldytuvą. Bet kaip ir pasidaviau madai atsisakyti pirktinių pusfabrikačių ir gaminti "tikrą" maistą namuose:) Kuo geresnės kokybės šokoladą naudosite - tuo bus skaniau, skirtumas jaučiamas.

3 porcijoms:
Pienas 60 ml
Grietinėlė 35 proc. 120 ml
Kiaušiniai 1 vnt.
Cukrus 2 v.š.
Juodasis šokoladas 100 g
Vanilinis cukrus 1 v.š.
Druskos 1/8 a.š.
Tirpi espresso kava 1/4 a.š. (aš nedėjau)

       Pieną pakaitiname su grietinėle, bet neužverdame. Kiaušinį išplakame su cukrumi iki baltos purios masės. Tuomet įmaišome į plakinį porą šaukštų karštos grietinėlės, stipriai maišant, kad nesutrauktų. Pravėsusį plakinį supilame į likusią grietinėlę. Pagardiname viską druska ir tirpia kava. Kaitiname kremą ant vidutinės ugnies, kol sutirštės - apie 10 min. (testas - pamaišome kremą šaukštu, perbraukiame per šaukšto nugarėlę liniją pirštu, ir jeigu piršto žymė lieka, nesusilieja, vadinasi jau pakankamai tirštas). Į gautą kremą įmaišome vanilę. Karštu kremu per sietelį užpilame sulaužytą šokoladą dubenėlyje ir paliekame 3 min. pastovėti (nemaišyti). Po to, šluotele išmaišome ištirpusį šokoladą. Išpilstome į desertinius indelius, uždengiame plėvele ir atvėsiname šaldytuve.
       Recepto šaltinis - Laura in the kitchen.




2015 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Vištienos kotletukai su cukinijomis ir morkomis



       Slaptas būdas, kaip vaikus priversti valgyti daugiau daržovių :)

Reikės:
Malta vištiena 700 g
Cukinijos 1/2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Batonas 2 riekutės (išmirkytos piene)
Džiūvėsėliai sauja
Kiaušiniai 1 vnt.
Tarkuoto parmezano sūrio 4 v.š.
Druska, pipirai, krapai~

       Daržoves susmulkiname ir apkepame keptuvėje ant trupučio aliejaus. Maltą mėsą išmaišome su kiaušiniu, batonu, džiūvėsėliais, sūriu, sudedame keptas daržoves. Pagardiname viską prieskoniais. Šlapiomis rankomis formuojame kotletukus ir dedame į skardą pateptą aliejumi. Kepame 180 C orkaitėje apie 40 min.
       Recepto idėja - The Italian's wife.


2015 m. lapkričio 29 d., sekmadienis

Keptų baklažanų ir fetos salotos



Reikės:
Baklažanai 1vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Fetos sūris 50 g
Alyvuogių aliejus~
Bazilikai, krapai~
Druska, juodieji pipirai~
Balzamiko padažas~

       Baklažanus supjaustome, pabarstome druska. Išdėliojame kepimo skardoje ant folijos lakšto ir pašlakstome aliejumi. Kepame 180 orkaitėje 10-15 min. Iškeptus baklažanus sumaišome su pomidorais ir feta. Ant viršaus dar pašlakstome aliejaus, balzamiko padažo, šviežiai maltų pipirų ir kapotų žolelių. Skanaus!


2015 m. lapkričio 28 d., šeštadienis

Briuselio kopūstų troškinys



Reikės:
Briuselio kopūstai 500 g
Paprikos raudonos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Grietinėlė 100 g
Tarkuotas sūris "Džiugas" 50 g
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus kepimui~

       Kopūstėlius nuplauname, nupjauname apačias su koteliais (būtinai) ir apverdame 5 min. sūdytame vandenyje. Keptuvėje ant aliejaus apkepame smulkintus svogūnus. Sudedame paprikas, kai šios suminkštės - apvirtus kopūstėlius. Truputį pakepame, užpilame grietinėle, paskaniname trintu česnaku, druska, pipirais. Prieš patiekiant užbarstome tarkuotu sūriu. 

2015 m. lapkričio 27 d., penktadienis

Kyšas su vištiena ir porais


      Superinis kyšas arba lietuviškai - trapios tešlos pyragas, vienas iš mano paskutiniųjų favoritų. Nėra čia tradicinė Quiche loraine versija, kažkur Youtube užmačiau, kad prancūzai dažnai ir su vištiena daro. O dar visokių daržovių pridėjus liuks patiekalas gaunasi pietums, ar vakarienei, ar tiesiog atšaldytą mažais gabalėliais supjaustome ir kaip užkandėles tokias "finger food" patiekiame :)

26 cm formai:
Sviestas 100 g
Miltai 180 g
Vištienos krūtinėlė 1 vnt.
Porai 1 vnt.
Žalieji žirneliai (šaldyti) 200 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Kiaušiniai 3 vnt. + 1 vnt. tešlai
Grietinėlė 35 proc. 200 g
Fermentinis sūris 250 g
Druska, juodieji pipirai ~
Vištienos prieskoniai~
Raudonėlis, čiobreliai~

       Tešlai sutarkuojame šaltą sviestą ir sumaišome su miltais bei žiupsneliu druskos. Įmušame vieną kiaušinį, pilame 1-2 šaukštus šalto vandens ir išminkome rutulį. suvyniotą į plėvelę atšaldome šaldytuve mažiausiai 1 val. Paskui tešlą iškočiojame, išklojame figūrinę kepimo formą ir subadome šakute. Kepame 190 C orkaitėje 20 min.
       Vištieną supjaustome kubeliais ir įtriname druska, pipirais, vištienos prieskoniais. Apkepame keptuvėje ant aliejaus, kartu įspaudžiame česnako skilteles. Iškepusią vištieną perdedame į lėkštę. Toliau apkepiname pjaustytus svogūnus ir porus, baigiant kepti suberiame žirnelius. Kiaušinius išplakame su grietinėle, dedame druskos, pipirų. Įmaišome tarkuotą sūrį. 
       Išimame apkeptą pyrago pagrindą, sudedame vištieną, ant viršaus - svogūnų ir porų troškinį. Viską užpilame kiaušinių plakiniu, pagardiname raudonėliais ir kišame toliau kepti į orkaitę,190 C temperatūroje 30-40 min. (kol sūris gražiai parus, bet viduriukas dar gali būti toks "kliuksintis"). Prieš pjaustant atvėsiname iki kambario temperatūros.


2015 m. lapkričio 26 d., ketvirtadienis

Pierre Herme šokoladinis keksas su riešutais



       Nors ingredientų ir darbo daug, bet rezultatas gaunasi atperkantis lūkesčius. Labai svarbu - keksas kepamas dieną prieš valgymą, jam būtina "susistovėti" parą suvyniotam į plėvelę.

28 cm pailgai formai:
Sviestas 180 g
Cukrus 165 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Marcipaninė masė 140 g
Pienas 150 ml
Kakava 40 g
Miltai 180 g
Šokoladas 80 g
Kepimo milteliai 1 a.š.
Lazdyno riešutai, migdolai, pistacijos 3 x 60 g

       Sviestą ištirpiname ir atvėsiname. Šokoladą stambiai sukapojame. Migdolus ir lazdyno riešutus paskleidžiame skardoje ir kepame 150 C orkaitėje 10 min. vis pamaišant. Išimame riešutus iš orkaitės, suberiame ant virtuvinio rankšluosčio ir patriname, kad nusiluptų žievelės. Mikseriu su tešlos antgaliais maišome marcipaninę masę su cukrumi, kol gausis trupiniai. Po vieną įmušame kiaušinius. Kai sudėsime visus kiaušinius, pakeičiame tešlos antgalius į plakimo šluoteles ir stipriai išplakame, kol masė pabals ir taps panaši į majonezą (8-10 min.). Tada sumažiname greitį ir supilame pieną. Miltus sumaišome su kakava ir kepimo milteliais ir užsijojame ant tešlos. Mikseriu lėtu greičiu išmaišome. Suberiame smulkintus riešutus (pistacijų nesmulkinam) ir šokolado gabaliukus. Atsargiai įmaišome mentele ištirpintą sviestą. 
       Kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome miltais ir supilame tešlą. Kepame 180 C orkaitėje apie 1 valandą. Po 30 min, paviršių pridengiame. Iškeptą keksą 10 min, atvėsiname ant grotelių. Paskui apvyniojame dviguba plėvele ir paliekame parai "subręsti" (man patinka visus pyragus atšaldyti šaldytuve, bet galima ir kambario temperatūroje. Suvyniotas į plėvelę keksas išliks drėgnas 5 dienas, o šaldiklyje išsilaikys mėnesį.
       Recepto šaltinis - Sonatinos receptai.


2015 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

Tofu ir daržovių vėrinukai



        Valgiaraščio paįvairinimui - šiandien vegetariška vakarienė :)

Reikės:
Tofu sūris be priedų 100 g
Geltonos paprikos 1/2 vnt.
Žalios paprikos 1/2 vnt.
Brokoliai 1/2 vnt.
Cukinija 1/2 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus kepimui~
Sojų padažas ~

        Tofu ir daržoves supjaustome kubeliais. Suveriame standžiai ant iešmelių ir kepame įkaitintame aliejuje. Dedame po kelis iešmelius į keptuvę ir apkepame po 1,5-2 min. iš visų keturių šonų, uždengę keptuvę dangčiu. Daržoves prieš tai galima šiek tiek apvirti - jei norite minkštesnių, arba kepti žalias - tuomet bus traškesnės. Bebaigiant kepti pabarstome iešmelius druska ir pipirais. Patiekiame su virtais ryžiais ir pašlakstome sojų padažu. 
        Recepto šaltinis - Jogos mityba.


2015 m. lapkričio 24 d., antradienis

Pomidorų ir duonos sriuba su krevetėmis



       Paskutiniu metu gaminau daug itališkų receptų. Dar vienas itališkas receptas - labai švelnaus skonio pomidorų ir duonos sriubytė.

Reikės:
Pomidorai 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Pastovėjusi balta duona (reikia itališkos, tipo Ciabatta) 60 g
Krevetės didžiosios 8 vnt.
Česnakai 2 sk.
Rozmarinai
Baltas vynas 200 ml
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Nuplėšiame krevečių galvas ir nulupame uodegas. Pusę smulkinto svogūno apkepame alyvuogių aliejuje, sudedame krevečių galvas ir uodegas. Įpilame balto vyno stiklinę ir patroškiname, kol alkoholis išgaruos. Įpilame 400 ml vandens ir verdame 20 min, Paskui nukošiame sultinį.
       Duonos riekes (1-2) apkepiname orkaitėje ir supjaustome kubeliais. 
       Keliuose šaukštuose aliejaus apkepame likusį svogūną, beriame pipirų, paskui pomidorus - nuluptus ir supjaustytus gabalėliais. Troškiname 20 min, Supilame krevečių sultinį, duonos kubelius ir dar verdame 20 min. kol duona gerai išbrinks. Krevetes apkepame aliejuje su smulkiai sukapotu česnaku ir rozmarinu. Pilame į lėkštes pomidorų tyrę, ant viršaus dedame krevečių ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - Italian's wife.


2015 m. lapkričio 23 d., pirmadienis

Angliški pyragėliai "Scones"


       Daug kas jau yra juos išbandęs tarp lietuvių blogerių. Žodžiu sviestiniai pyragėliai, skanu tiek karšti, tiek atvėsę. Man šiek tiek primena grietiniečius, kuriuos vaikystėje labai mėgau :) 

Reikės (matuojama puodeliais 237 ml):
Miltai 2 puodeliai
Cukrus 4 a.š.
Sviestas 10 v.š. (apie 200 g)
Džiovinti abrikosai 1/2 puodelio
Imbierų cukatai, saujelė
Grietinėlė 1/2 puodelio
Kiaušiniai 2 vnt.
Druska 1/2 a.š.
Kepimo milteliai 1 v.š. + 1 a.š.


       Dubenyje sumaišome miltus. cukrų, druską, kepimo miltelius. Sudedame šaltą sviestą ir trupiname rankomis, kol gausime trupinius. Suberiame smulkintus džiovintus vaisius. Atskirai išplakame kiaušinius ir grietinėlę. Supilame į tešlą, išmaišome mediniu šaukštu, paskui užminkome rankomis tešlą. Išverčiame ant miltais pabarstyto stalo ir išminkome tešlą į kvadratą (turi būti storas "padas", kokių 3 cm storio). Supjaustome gautą kvadratą įstrižai, kad gautume 4 trikampius. Juos pjaustome pusiau, į dar mažesnius trikampėlius (iš viso gausime 8 pyragėlius). Patepame dar trupučiu grietinėlės ir pabarstome žiupsneliu cukraus. Kišame 10 minučių į šaldytuvą.
       Tuo metu įkaitiname orkaitę iki 200 C. Kepame mūsų pyragėlius 15 min. kol gražiai paruduos. Britai siūlo valgyti karštus su sviestu ir džemu (o man skaniausi vieni be nieko).
       Recepto šaltinis - KIN Comunity.


2015 m. lapkričio 22 d., sekmadienis

Prancūziškas vištienos krūtinėlės kepsnys



       Anksčiau labai mėgdavau žiūrėti kulinarines TV laidas, viena iš labiausiai patikusių man buvo Bilo Šapiro laida. Štai dar vienas receptas, kurį iš jos išbandžiau:

Vištienos krūtinėlė 1 vnt.
Šaltai rūkytas kumpis 3 griežinėliai
Tarkuotas parmezano sūris (naudojau "Džiugo")
Čiobreliai~
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~
Balzaminis actas~

       Krūtinėlę pasūdome, papipiriname ir pabarstome kapotais čiobreliais. Ant viršaus dedame tarkuoto parmezano sūrio ir užklojame šaltai rūkyto kumpio griežinėliais. Apvyniojame kepsnį plėvele ir gerai išmušame rundeliuko dugnu, kad vištiena lygiai susiplotų ir viskas sukibtų. Dedame kepsnį kumpiu į apačią į įkaitintą aliejų ir gerai apkepame. Tuo tarpu pabarstome iš viršaus vištieną druska ir pipirais. Apverčiame ir kepame, kol mėsa visiškai iškeps. Patiekiame perpjautą perpus. Pašlakstome balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi. Patiekiame su žaliomis salotomis.

2015 m. lapkričio 21 d., šeštadienis

Itališkos žalios salotos


Salotų lapai (gali būti miksas su špinatais ir rukola)~
Kriaušės 1 vnt.
Graikiniai riešutai 5 vnt.
Sūrio Feta/ Ožkų pieno (naudojau forminį)
Citrinos sulčių 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Parmezano drožlės 2 v.š.

       Sumaišome salotas. Kriaušes supjaustome labai plonomis riekelėmis ir dedame ant salotų. Apšlakstome citrinų sultimis. Dedame sūrio gabalėlius, graikinius riešutus, aliejaus šlakelį. Pabarstome tarkuotu parmezanu, viską išmaišome ir skanaujame.
       Recepto šaltinis - Italian's wife.