2013 m. sausio 10 d., ketvirtadienis

Lašišos, porų ir pomidorų krepšeliai



       Kiekvienais metais per Naujuosius kepu krepšelius, juos nusinešu ir į svečius, kai balius būna "suneštinis" Šiemet kepiau su rūkytos lašišos įdaru.

12 vnt. reikės:
Sviestas 110 g
Miltai 190 g
Rūkyta lašiša 100 g
Porai 1/2 vnt. (baltoji dalis)
Vyšniniai pomidorai 6 vnt.
Grietinėlė 200 g
Kiaušiniai 3 vnt.
Krienai 2 a.š.
Kaparėliai 2 a.š. 
Druska, juodieji pipirai

       Tešlai šaltą sviestą supjaustome gabaliukais, suberiame miltus, druskos žiupsnelį ir maišome kombainu arba tiesiog dviem peiliais. Palaipsniui supilame 4 šaukštus ledinio vandens. Greitai, kad neatšiltų suminkome tešlą. Padaliname tešlą į 12 lygių dalių, iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo ir išklojame kepimo formeles (maniškės turbūt per mažos, nes gavosi per stori krepšeliai, todėl ėmiau mažesnio dydžio tešlos gabalėlius ir suformavau 14 krepšelių). Dedame formeles į šaldytuvą 30 min. Paskui subadome šakute ir kepame 200 С orkaitėje 10-15 min.
       Įdarui supjaustome porus ir apkepame keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Nuimame keptuvę nuo ugnies ir įmaišome ketvirčiais supjaustytus pomidorus ir pasmulkintą lašišą. Dubenėlyje sumaišome grietinėlę, krienus, kiaušinius ir kaparėlius. Pagardiname druska ir pipirais. Aš dar papildomai įdėjau porą šaukštų miltų. Supilame plakinį į keptuvę ir viską išmaišome. Užpildome įdaru krepšelius ir kepame dar 15 min. Prieš išimant iš formelių, leidžiame 5 minutes atvėsti. Papildomai papuošiau kiekvieną krepšelį lašišos gabalėliu.



2012 m. gruodžio 28 d., penktadienis

Eklerai su vaniliniu kremu


       Kad ir kiek pagaminčiau eklerų, visada pagavoju, kad reikėjo daryti daugiau :)

12 vnt. didesnių eklerų:
Miltai 150 g
Pienas 125 ml + 190 ml kremui
Vanduo 125 ml
Sviestas 125 g
Kiaušiniai 5 vnt. + 3 tryniai kremui
Vanilinis cukrus 3 v.š.
Druska žiupsnelis

       Tešlai užverdame puode vandenį ir pieną, įmetame sviestą ir žiupsnelį druskos. Suberiame miltus ir gerai išmaišome, tada pakratome puodą į šalis, kad iš tešlos susiformuotų burbulas. Perdedame burbulą į dubenį ir po vieną sumušame kiaušinius, stipriai maišant. Sudedame tešlą į konditerinį maišelį ir spaudžiame piršto ilgumo volelius į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi (aš mėgstu išspausti ant kiekvieno volelio dar po antrą sluoksnį ant viršaus - tada eklerai būna didesni ir gražiau išsipučia kepdami). Kepame 180 С orkaitėje 10 min., paskui sumažiname karštį iki 170 C ir kepame dar 20 min.
       Kremui trynius išsukame puode su vaniliniu cukrumi, kad neliktų gumulėlių. Įdedame miltų ir gerai išmaišome. Užverdame kitame puodelyje pieną ir įmaišome į trynių masę. Kremą kaitiname nuolat maišant, kol sutirštės. Kai atvės, prikemšame kremo į eklerus. Galima pabarstyti cukraus pudra, aš kai kuriuos dar pašlaksčiau šokoladiniu padažu iš Dr.Oetker  arba galima pasigaminti glazūrą.


2012 m. gruodžio 26 d., trečiadienis

Tiramisu tortas



       Šis tortas nėra Tiramisu desertas, ką domina šis desertas, žr. ankstesniuose įrašuose. Šįkart norėjau sukurti kažką tokio, kas skoniu primintų Tiramisu, tačiau savo konsistencija būtų kaip tortas. Gavosi puikus kavos skonio tortukas su maskarponės kremu (beje, torto nereikia kepti!).

Reikės:
Mascarpone sūris 500 g
Grietinėlė 35% 200 g
Desertinė varškė (Plombyro skonio) 180 g
Cukrus 4 v.š.
Želatina 2 v.š.
Sausainiai "Lady fingers" 1 pak.
Kava espresso 1 puodelis
Amareto likeris 1-2
Kakava pabarstymui~
Juodojo šokolado drožlės 50 g

      Želatiną 10 min. užmerkiame keliuose šaukštuose šalto vandens, kad išbrinktų. Grietinėlę standžiai išplakame su cukrumi. Įmaišome desertinę varškę ir maskarponę. Želatiną kaitiname ant vandens vonelės, kol ištirps. Tada sumaišome su keliais šaukštais kremo, pravėsiname ir įmaišome į likusį kremą. 
       Damų pirštelius gerai išmirkome kavoje, pašlakstome likeriu ir išdėliojame ant tortinės dugno. Supilame kremą ir dedame į šaldytuvą nakčiai. Prieš patiekiant apibarstome kakavos milteliais ir šokolado drožlėmis.





2012 m. gruodžio 20 d., ketvirtadienis

Trinta daržovių sriuba



       Žiemą kai labai trūksta vitaminų, stengiuosi dažniau virti daržovių sriubas. Šitą "žalią" sriubą verdu jau ne pirmą kartą, kartais pakeičiu kokį vieną kitą ingredientą. Esmė, kad čia tinka visos žalios daržovės.

Reikės:
Kopūstas 1/8 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Saliero stiebai 3 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Špinatai šaldyti saujelė
Vištienos sultinio 1 kubelis (nebūtinai)
Lauro lapai ~
Krapai, petražolės ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Puode užviriname vandenį, pjaustome ir dedame po truputį visas daržoves - pradedame nuo ilgiausiai verdančių. Įdedame sultinio kubelį, lauro lapą, druskos, prieskoninių žolelių. Viską dar patroškiname ant nedidelės ugnies 10 min. Tada išimame lauro lapą ir sriubą sutriname blendeniu. Patiekiame su grietine, taip pat tinka česnakiniai duonos skrebučiai. Skanaus!

2012 m. gruodžio 19 d., trečiadienis

Raudona pupelių mišrainė



       Burokėlių ir pupelių mišrainė, t.y. raudona mišrainė - dar vienas pasninko valgis. Kažkaip buvau ją visai primiršus, bet šiemet vėl atradau. Tinka Kūčių stalui, ir šiaip visam Advento laikotarpiui.

Reikės:
Burokėliai 3 vnt.
Pupelės 1 st.
Bulvės 2 vnt.
Rauginti kopūstai arba agurkai
Aliejus, actas ~
Druska, pipirai ~

       Pupeles išmirkome ir išverdame be druskos. Sumaišome su saujele raugintų kopūstų, smulkintais virtais burokėliais ir bulvėmis. Viską pagardiname druska, pipirais, įpilame truputį aliejas ir šlakelį vyno acto. Skanaus!

2012 m. gruodžio 14 d., penktadienis

Kuskuso blyneliai



       Super, man labai patiko! Šie blyneliai stori ir labai sotūs, man 2 pilnai užteko, o dar su daržovių garnyrų - tinka tiek pusryčiams, ir pietums arba vakarienei. O dabar, beje, Advento laikotarpiu, tai puikus pasninko valgis!

6 blyneliams:
Kuskusas 100 g
Manai 4 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Petražolės džiovintos 1 a.š.
Čili pipirai (naudojau konservuotą)
Cukinijos 1/2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Druska, pipirai ~
Bazilikai, čiobreliai ~
Alyvuogių aliejus ~

       Kuskusą užpilame 200 ml verdančio vandens ir paliekame išbrinkti 5 min. Tada įmušame kiaušinį, įmaišome manus, smulkintus čili pipirus, česnakus, petražoles, žiupsnelį druskos. Masę dedame į matavimo indelį ar kažką panašaus, gerai suspaudžiame ir iškratome. Tokius blynelius dedame į keptuvę su įkaitintu aliejumi, truputį suplojame mentele ir kepame, kol gražiai apskrus.
       Garnyrui cukinijas supjaustome pusžiedžiais, pomidorus nulupame ir stambiai supjaustome,. Pakepame daržoves atskiroje keptuvėje su aliejumi, pagardiname druska, pipirais ir pagal skonį bazilikais ar čioreliais. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Savaitgalio rendezvous.


2012 m. gruodžio 5 d., trečiadienis

Tortellini salotos


       Salotos su itališkais sūrio virtinukais tortellini. Labai įdomus netradicinis derinys, bet kai tik atradau šį receptą iškart ir nusprendžiau jį išbandyti! Skanios gaivios salotos, tikrai patiko, pati nebūčiau tokių sugalvojus :)

Reikės:
Švieži tortellini su sūrio įdaru 1 pak. (250 g)
Vyšniniai pomidorai 1 st.
Rukolos arba špinatų lapai sauja
Raudonieji svogūnai 1/3 vnt.
Prosciutto kumpis 100 g
Mocarela 1 rutuliukas
Saulėje džiovinti pomidorai 3-4 vnt.
Marinuoti artišokai 1 st. (aš nedėjau)
Alyvuogės juodosios sauja
Alyvuogių aliejus
Raudonojo vyno actas
Česnakai
Druska, juodieji pipirai ~
Pesto padažas ~

       Virtinukus išverdame pagal nurodymus (apie 1 min.). Pomidorus supjaustome pusiau, mocarelą, kumpį, svogūną ir saulėje džiovintus pomidorus pasmulkiname. Visus ingredientus sumaišome dubenyje, pagardiname trupučiu pesto padažo (pagal skonį) ir užpilame padažu. Padažui atskirame indelyje suplakame alyvuogių aliejų, vyno actą, išspaudžiame česnako skiltelę ir pagardiname druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Skanaus!
       Recepto šaltinis - čia.

2012 m. lapkričio 27 d., antradienis

Varškės pyragas su avietėmis


       Tiesiog prabangus pyragas, arčiau torto, su daaaug varškės kremo :) Adaptavau pagal varškės pyrago su mėlynėmis receptą. Iš esmės tinka bet kokios uogos, aš naudojau šaldytas avietes. Bet, aišku, jei tik sezonas leidžia - šviežioms visada pirmenybė.

Reikės:
Sausainiai 300 g (naudojau "Selgos" Airiško kremo)
Malti migdolai 1/2 st.
Sviestas 120 g
Varškė 750 g
Kondensuotas pienas 1 ind.
Kokoso drožlės 4 v.š.
Grietinėlė 35 proc. 200 ml
Želatina 2 v.š.
Vanilinis cukrus 1 v.š.
Laimai 1 vnt. (sultys)
Avietės (šaldytos) 200 g

       Sausainius sutriname, sviestą išlydome ir sumaišome su migdolais. Kepimo formą (24 сm) išklojame kepimo popieriumi ir suformuojame iš sausainių pagrindą su borteliais, gerai paspausdami rankomis ar stikliuku. Kepame 180 С orkaitėje 10 min. Atvėsiname.
       Želatiną užpilame puse stiklinės vandens. Ištriname varškę, sumaišome su kondensuotu pienu, kokoso drožlėmis. Želatiną ištirpiname ant karšto vandens vonelės, supilame laimų sultis ir kai šiek tiek pravės  supilame į varškės kremą. Įmaišome standžiai išplaktą grietinėlę. 
       Pusę varškės kremo supilame ant pyrago pagrindo, suberiame avietes (kelias atidedame papuošimui). Supilame likusį kremą, uždengiame maistine plėvele ir dedame nakčiai į šaldytuvą.
       Recepto šaltinis - Duonos ir žaidimų.


2012 m. lapkričio 22 d., ketvirtadienis

Itališkos ryžių ir tuno salotos



Reikės:
Ryžiai 1 st.
Kiaušiniai 2 vnt.
Tunas aliejuje 2 ind.
Konservuoti kukurūzai 1 ind.
Alyvuogės juodos arba žalios 1/4 st.
Vyšniniai pomidorai 1 st.
Agurkai (nebūtinai) 1 vnt.
Citrinos sultys 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus 3  v.š.

       Kiaušinius ir ryžius išverdame. Visas daržoves susmulkiname. Suplakame citrinos sultis su aliejumi, druska ir pipirais. Užpilame salotas ir gerai išmaišome. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Laura Vitale.


2012 m. lapkričio 18 d., sekmadienis

Vištiena su daržovėmis jogurtiniame padaže



       Lengvas patiekalas, troškinta vištiena su daržovėmis, kreminiame jogurto padaže. Tiesiog kaip mėgstame mes, merginos.

Reikės:
Vištienos filė 500 g
Raudonos paprikos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Natūralus jogurtas 400 g
Baltas sausas vynas 80 ml
Kurkuma 2 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~
Petražolės/svogūnų laiškai ~

       Vištieną supjaustome gabalėliais, apkepiname alyvuogių aliejuje, kol gražiai apskrus. Pagardiname druska, pipirais, supilame vyną ir uždengę troškiname 15 min. Paprikas supjaustome šiaudeliais, svogūnus ir česnakus susmulkiname ir apkepiname kitoje keptuvėje alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Įpilame šlakelį vandens, įmaišome kurkuma prieskonius ir patroškiname apie 8 min. Sudedame vištieną, įmaišome jogurtą ir dar pagardiname druska bei pipirais. Patiekiame apibarstę kapotais žalumynais. Patiekiame su virtais ryžiais ar bulvėmis.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita".

2012 m. lapkričio 9 d., penktadienis

Tortas "Kurmio kalnelis"



       Senokai jau ruošiausi gaminti šį tortą ir kaip tik vieną dieną sulaukiau dovanų! Kompanija Dr.Oetker atsiuntė visą dėžę savo produkcijos, tame tarpe buvo ir mišinys šiam tortui. Anksčiau jau išbandžiau Dr.Oetker mišinį obuolių pyragui, kuris buvo skanus, tačiau pagalvojau, kad pati irgi moku neblogai iškepti. Tad per daug nesitikėjau ir iš šito Kurmio, bet jis pranoko visus mano lūkesčius!!! Labai skanus tiek pagrindas, tiek kremas, labai greitai pagaminamas ir gražiai surenkamas.

Be Dr.Oetker mišinio tortui dar reikėjo:
Grietinėlės 450 g
Bananai 3 vnt.
Kepinių margarino100 g
Pieno 1/2 st.
Kiaušinis 1 vnt.

       Pagrindui sumaišome pakelio turinį su kiaušiniu ir sviestu. Kepame biskvitą apie 30 min. Kai atvės, išskaptuojame truputį pagrindą, suplakame grietinėlę, įmaišome kremo pakelio turinį ir šokolado dribsnius (taip pat buvo pridėti pakuotėje). Išdėliojame bananus ant pagrindo, aptepame kremu ir apibarstome likusiais biskvito trupiniais. Mane sužavėjo, kad šį tortą pagaminti netruko nė valandos. Ir, aišku, skonis buvo fantastiškas. Gaila, neturiu pjūvio nuotraukos, nes valgėme su svečiais... Darysiu dar kartą, tikriausiai Kalėdoms :)


2012 m. lapkričio 7 d., trečiadienis

Tobulas varškės apkepas



       Kodėl tobulas? Kažkur internete atradau receptą tokiu pavadinimu ir nusprendžiau, kad reikia būtinai išbandyti. Juo labiau, kai mama atvežė keturis stiklainius obuolienės, pasakiau sau, kad jau tikrai laikas šiam apkepui. Ir ką - jis tikrai tobulas! Nemeluoju, išbandykit :)

Nemažam apkepui aš ėmiau:
Varškė 600 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Pienas 1 st.
Manų kruopos 8 v.š.
Cukrus 6 v.š.
Druska žiupsnelis

       Manų kruopas užpilame pienu ir paliekame truputį išbrinkti. Kiaušinių trynius ištriname su cukrumi, sudedame varškę ir blenderiu sutriname iki vienalytės masės. Supilame  išbrinkusias manų kruopas ir gerai išmaišome. Baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą. Kepame 180 C orkaitėje 40-50 min.
       Recepto šaltinis - Saulėta virtuvė.

2012 m. spalio 28 d., sekmadienis

Salotos su figomis ir karštais vytinto kumpio skrebučiais


2 porcijoms:
Rukolos salotos  2 saujos
Figos 2 vnt.
Vytintas jautienos kumpis 4 riek.
Agurkai 1 vnt.
Saulėje džiovinti pomidorai 4 vnt.
Bandelė Čiabata 1 vnt.
Kreminis prancūziškas sūrelis (Filadelfijos tipo)
Alyvuogių aliejus
Balzamiko actas
Medus lašelis
Druska, juodieji pipirai
Maltos saldžiosios paprikos

        Duoneles supjaustome į 4 trikampėlius, pabarstome maltomis saldžiosiomis paprikomis, aptepame sūreliu ir apsukame kumpio griežinėliais. Kepame orkaitėje, kol apskrus. Padažui aliejų suplakame su balzamiko actu, paardiname druska, pipirais.
       Salotas sudedame į lėkštę, apšlakstome puse užpilo. Ant viršaus išdėliojame smulkintus agurkus ir džiovintus pomidorus. Užpilame likusį padažą. Dedame skrebučius ir figų skilteles. Į medų įmerkiame medinį pagaliuką ir juo perbraukiame per figas ir salotas. Skanaus!

2012 m. spalio 20 d., šeštadienis

Tiramisu



       Visuomet buvau šiek tiek nusistačiusi dėl žalių kiaušinių vartojimo, bet pagaliau mano galvoje įvyko persilaužimas ir nuspredžiau neklausyti medikų gąsdinimų ir nesukti sau dėl to galvos. Iš tikrųjų tai pusė pirktinių tortų būna pagaminti su žaliais baltymais... Aš tiesiog kiaušinius labai gerai nuploviau ir tada dar perliejau verdančiu vandeniu.
       Beje, neseniai skaičiau "Saldų gyvenimą Paryžiuje", kur pralinksmino paryžiečių reakcija, kai juos šeimininkas amerikietis perspėjo, kad "deserte bus neapdorotų kiaušinių" - "o tai kaip gi kitaip galima paruošti desertą be kiaušinių?" nustebo visi...

Reikės:
Mascarpone 500 g
Kiaušiniai 5 vnt.
Cukrus 80 g
Espresso kava 2 puodeliai po 40 ml
Likeris Amaretto 2 v.š.
Sausainiai Lady fingers ~1,5 pak.
Kakava pabarstymui ~

       Kiaušinių baltymus atskiriame, o trynius suplakame mikseriu su cukrumi iki baltos purios masės. Tada įmaišome mascarponę. Baltymus išplakame iki standumo (aš plakant įmaišiau papildomą šaukštą cukraus ir truputį druskos) ir įmaišome į kremą.
       Paruoštą espresso kavą supilame į dubenėlį ir trumpam merkiame iki pusės sausainėlius (merkiame plokščiai, ne stačiai). Suguldome sausainius vieną prie kito ant formos dugno ir užpilame puse kremo. Tada sudėliojame antrą sluoksnį sausainiukų, ant viršaus pašlakstome Amaretto likerio ir supilame likusį kremą. Dedame į šaldytuvą mažiausiai 4 val. Prieš patiekiant apibarstome gausiai kakava.



2012 m. spalio 18 d., ketvirtadienis

Paukštienos kepsnys su saulėje džiovintais pomidorais



       Iš esmės tai yra netikras zuikis, iškeptas iš maltos paukštienos. Aš naudojau kalakutienos šlaunelių mėsą. Šis kepsnys man buvo skanesnis už tradicinį kiaulienos zuikį, bet iš tikrųjų tai nieko stebuklingo.

Reikės:
Malta paukštiena 1 kg
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai 1 v.š. 
Majonezas 2 v. š.
Petražolės 2 v. š. 
Saulėje džiovinti pomidorai 10-12 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~

       Paukštieną sumalame ir sumaišome su džiūvėsėliais, kiaušiniu, majonezu. Džiovintus pomidorus ir petražoles susmulkiname ir įmaišome į faršą. Pagardiname druska, pipirais ir gerai išmaišome. Viską standžiai suvyniojame į foliją, dedame į kepimo formą ir kepame 200 C orkaitėje 35-40 minučių. Ataušiname kepimo formoje. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Sonatinos receptai.

2012 m. spalio 17 d., trečiadienis

Aguonų pyragas



       Pyragas labai skanus, bet man toks įspūdis buvo lyg valgytum bandelės ar kokio deserto įdarą :) Ta prasme, labai drėgnas, saldus, sotus desertas, kad aš net pasigedau kokio biskvito sluoksnelio apačioje... Aš jį supjausčiau mažais kvadratėliais, kaip saldainius, labai tiko prie juodos stirpios kavos.

Aš gaminau iš pusės normos ir ėmiau:
Aguonos 75 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Cukrus 100 g + 125 g
Džiūvėsiai 50 g
Riebi grietinėlė 225 g
Migdolų drožlės arba smulkinti riešutai

       Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame pernakt. Ryte į sietelį įklojame marlės ir gerai nuvarviname aguonas. Tada kelis kartus permalame mėsmale arba sutriname maisto smulkintuvu. Kiaušinių trynius išplakame iki baltumo su 100 g cukraus ir įmaišome į aguonas. Suberiame džiūvėsėlius ir vėl gerai išmaišome. Baltymus išplakame iki putų (jos neturi būti labai standžios, nes bus sunku įmaišyti) ir atsargiai įmaišome į aguonų masę. Gautą masę supilame į sviestu išteptą kepimo formą. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 40 - 50 min.
       Prieš pyragui baigiant kepti, pasiruošiame glaistą. Į didelį puodą supilame grietinėlę ir suberiame likusį cukrų. Maišydami viriname apie 15 – 20 min., kol masė pasidarys panaši į kondensuotą pieną. Iškepusį, dar šiltą pyragą išverčiame ant padėklo, subadome mediniu iešmeliu ir sulaistome grietinėlės kremu. Supylus maždaug pusę grietinėlės, ji nustos gertis. Likusią jos dalį dar šiek tiek paviriname, kol ims gelsvėti. Tuomet supilame ant pyrago viršaus ir išlyginame. Viršų apibarstome migdolų drožlėmis ar smulkintais riešutais.
       Recepto šaltinis - Valgom Europą.  

2012 m. spalio 11 d., ketvirtadienis

Suši rutuliukai


       Nors visada sakiau, kad jau namie sušių tai negaminsiu... Nes darbo daug, reikia visokių specialių indų ir rakandų, o rezultatas vis tiek nesigauna toks geras kaip restorane. Bet štai pamačiau šių suši rutuliukų idėją ir nesusilaikiau - galvoju, juk bus graži užkandėlė šeštadienio vakarui prie vyno. Gamyba užtruko maždaug valandą, gavosi apie 20 vnt.

Reikės:
Suši ryžiai 2 st. (2 x 250 ml)
Ryžių actas 4 v.š.
Cukrus 3 v.š.
Druska 2 a.š.
Mirin vynas (nebūtinai) 2 v.š.

Įdarui: rūkyta lašiša, agurkai, krevetės, avokadas, sezamai ar kt.

       Ryžius perplauname 3-5 kartus šaltu vandeniu, supilame į sietą ir paliekame nuvarvėti (vasarą pakaks 30 min., žiemą 1 val.). Tada užpilame ryžius 2 stiklinėm vandens ir verdame puode storu dugnu ant vidutinės ugnies 15 min.neatidarinėjant dangčio. Nukeliame puodą nuo ugnies, paliekame dar 10 min. išbrinkti ir tik tada atidengiame.
       Kol ryžiai verda, pasiruošiame actą - sumaišome ryžių actą su druska, cukrumi ir mirinu. Maišome, kol viskas gerai ištirps. Išvirtus ryžius suberiame į stiklinį indą ir sumaišome su acto mišiniu. Šlapiomis rankomis ir šaukšto pagalba formuojame nedidelius rutuliukus. Ant ryžių rutuliuko dedame gabalėlį lašišos (ar kas jums skanu, į vidų aš dar įspaudžiau agurko gabaliuką), dedame viską ant maistinės plėvelės ir stipriai suspaudžiame į rutuliuką.
      Recepto šaltinis - Sonatinos receptai.
      P.S. Aš siūlyčiau į ryžius pilti 3 stiklines vandens, nes man jau ir taip iš pradžių įtarimą kėlė toks mažas kiekis, ir beverdant pamačiau kad trūksta, dar dapyliau pusę stiklinės, bet vis tiek ant dugno apačios ryžiai pridegė.
      Patiekiant aš dar pabarsčiau sezamo sėklomis. Šalia tinka marinuotas imbieras, vasabi ir sojos padažas.

2012 m. spalio 9 d., antradienis

Šokoladinis vyniotinis su uogomis



       Labai skanus, šventinis vyniotinis. Receptą kažkada suradau internete ir dabar jau nebeatseku, iš kur jis buvo... Tik aš įsivaizdavau jog biskvitas bus puresnis. Man išėjo gana kieta tešla, bet kadangi joje labai daug kakavos, tai atrodo kad kremas yra suvyniotas į šokoladą :)

Reikės:
Kiaušiniai 3 vnt.
Miltai 3 v.š.
Cukrus 3 v.š. tešlai + 3 v.š. kremui
Vanilinis cukrus 1 v.š. (naudojau Dr.Oetker)
Kakava 4 v.š.
Bulvių krakmolas 2 v.š.
Kepimo milteliai 1/2 a.š.
Grietinėlė 35 proc. 200 g
Varškė 300 g (naudojau "Vilkyškių" 9 proc.)
Želatina 3 a.š.
Uogos šaldytos sauja (vyšnios, braškės, avietės)
Šokolado drožlės ~

       Baltymus išplakame iki standžių putų. Plakant supilame cukrų, po vieną - trynius, palaipsniui suberiame kakavą, miltus sumaišytus su krakmolu ir kepimo milteliais. Paskleidžiame tešlą tolygiai į kepimo formą (20 x 36 cm), išklotą kepimo popieriumi (aš dėjau popierių tiesiog ant skardos). Kepame 190 C orkaitėje 8-10 min. Išėmę dedame biskivtą ant švaraus medvilninio rankšluostėlio ir susukame į vyniotinį, kol dar karštas.
       Želatiną užpilame trupučiu šalto vandens, kad išbrinktų. Kremui pertriname varškę blenderiu su pora šaukštų cukraus. Atskirai išplakame grietinėlę su vaniliniu ir likusiu šaukštu cukraus. Želatiną kaitiname ant vandens vonelės, kol ištirps. Sumaišome varškę su grietinėle, įmaišome želatiną.
       Biskvitą atsargiai atvyniojame, ant jo paskirstome 2/3 kremo (daugiau kremo paskirstome link centro). Dedame ant kremo uogas, stambesnes galima pasmulkinti, ir susukame vyniotinį. Viską apvyniojame maistine plėvele ir dedame 2 valandoms į šaldytuvą. Tada aptepame likusiu kremu ir statome vėl į šaldytuvą, geriausia nakčiai. Prieš patiekiant papuošiame šokolado drožlėmis ir uogomis.


2012 m. spalio 8 d., pirmadienis

Polenta su pievagrybiais ir dešrelėmis


       Apie tokią polentą svajojau kokius 7 metus. Nuo tada, kai studijavau Anglijoje - kartą su draugais rumunais ten ruošėme mamalygą - tai buvo ne per saldi ir ne per sūri kukurūzų košė, kurią mes padalinome į dvi dalis - pirmą valgėme kaip garnyrą šalia keptos lašišos, o antrą pusę valgėme desertui užpylę trintomis braškėmis ir plakta grietinėle. Tuo tarpu kitos bendramokslės - dvi italės (galbūt iš pavydo, kad jų nepakvietėm prisijungti) supeikė tą rumunišką mamalygą ir labai išreklamavo savo tautinę polentą - neva italai valgo tik sekmadieniais, per šeimyninius pietus, ir ta polenta būna ne šiaip kukurūzai, o pagerinta visokiom daržovėmis, grybais, dešrelėmis ir panašiai...
       Iškilo mano vaizduotėje ta polenta, kaip nerealiai skanus itališkas valgis, ir kai tik progai pasitaikius nuvykau į Italiją, iškart ir nusitaikiau į ją kavinėse ir restoranuose. Deja, pirmiausia kavinėje gavau kažkokį asfalto spalvos marmalą - nusprendžiau, kad šita picerija ne kokia ir reikės padoresnėje vietoje pabandyti... Antrą kartą polentos užsisakiau labai gražiame itališkame restorane, bet tada padavėjas susipainiojo ir vietoje polentos man prie vištienos atnešė bulvių... Galiausiai man pavyko - trečią kartą atnešė kepsnį ir visus garnyrus atskirose lėkštėse, ir siaube kiek daug maisto ten iš viso buvo, bet ta vieniša kukurūzų košė pūpsanti lėkštėje visai nepriminė nieko ištaigingo ir tinkamo šventiniams pietums. Jau visi ėmė šaipytis, kiek aš dar tuos kukurūzus valgysiu, tad nusprendžiau, kad susirasiu receptą ir gaminsiu pati.
       Taip ir padariau - ir šita polenta išėjo tiksliai tokia kaip įsivaizdavau. Nors tiek pastangų įdėjus, gal ir nepasakyčiau, kad čia kažkoks žiauriai įspūdingas ir rafinuotas patiekalas, toks paprastas naminis valgis. Tik tiek, kad kukurūzai garnyrui yra reta, neįprasta ir neatsibodę, bent jau pas mus.
      
4 porcijoms:
Kukurūzų kruopos 1 st.
Kiaulienos/kalakutienos dešrelės 3 vnt.
Pievagrybiai 20 vnt.
Konservuoti pomidorai 400 ml
Alyvuogių aliejus ~
Baltas sausas vynas 1/3 st.
Bazilikas 1,5 a.š.
Maltos saldžiosios paprikos ~
Maltos aitriosios paprikos ~
Druska, pipirai ~
Cukrus 1/2 a.š.
Parmezanas 50 g

       Dešreles supjaustome storais griežinėliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepiname dešreles, kol apskrus. Sudedame pjaustytus pievagrybius ir supilame vyną. Sumažiname ugnį, uždengiame ir patroškiname apie 10 min. Kai vynas nugaruos, supilame konservuotus pomidorus ir prieskonius. Patroškiname dar apie 5 minutes.
       Paruošiame polentą - puode užverdame 3 stiklines vandens, suberiame stiklinę kukurūzų kruopų ir verdame ant vidutinės ugnies, vis pamaišant. Įdedame truputį druskos, cukraus ir gabalėlį sviesto. Patiekiame polentą su dešrelių troškiniu ir pabarstome tarkuotu parmezanu. Skanaus!
       P.S. O dabar aš labai ilgiuosi tos rumuniškos mamalygos su braškėmis ir kepta lašiša :)


2012 m. spalio 7 d., sekmadienis

Keptas moliūgas su rikota ir saulėje džiovintais pomidorais


       Karšta užkandėlė, labai tiktų prie vyno. Man tik buvo aštroka, kiek per daug česnako, na bet čia kaip jau kas mėgsta.

Reikės:
Moliūgai nulupti 600 g
Rikotos sūris 250 g
Saulėje džiovinti pomidorai 2 v.š. (smulkintų)
Alyvuogių aliejus 5-6 v.š.
Česnakai 2 sk.
Maltas imbieras 1 a.š.
Maltos aitriosios paprikos 1/4 a.š.
Raudonėlis, mairūnas po 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Kapoti migdolai saujelė (nebūtinai)

       Džiovintus pomidorus sutriname smulkintuvu kartu su aliejumi, česnaku ir prieskoniais. Moliūgą nulupame ir supjaustome juostelėmis. Sudedame į kepimo indą, pateptą aliejumi. Ant moliūgo sutrupiname rikotos ir tolygiai paskleidžiame padažą. Kepame 200 C orkaitėje apie 25 min. Likus 10 min. iki kepimo pabaigos, pabarstome užkandėlę kapotais riešutais. Patiekiame karštą, su šviežia duonele. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Niam niammm.