2012 m. spalio 8 d., pirmadienis

Polenta su pievagrybiais ir dešrelėmis


       Apie tokią polentą svajojau kokius 7 metus. Nuo tada, kai studijavau Anglijoje - kartą su draugais rumunais ten ruošėme mamalygą - tai buvo ne per saldi ir ne per sūri kukurūzų košė, kurią mes padalinome į dvi dalis - pirmą valgėme kaip garnyrą šalia keptos lašišos, o antrą pusę valgėme desertui užpylę trintomis braškėmis ir plakta grietinėle. Tuo tarpu kitos bendramokslės - dvi italės (galbūt iš pavydo, kad jų nepakvietėm prisijungti) supeikė tą rumunišką mamalygą ir labai išreklamavo savo tautinę polentą - neva italai valgo tik sekmadieniais, per šeimyninius pietus, ir ta polenta būna ne šiaip kukurūzai, o pagerinta visokiom daržovėmis, grybais, dešrelėmis ir panašiai...
       Iškilo mano vaizduotėje ta polenta, kaip nerealiai skanus itališkas valgis, ir kai tik progai pasitaikius nuvykau į Italiją, iškart ir nusitaikiau į ją kavinėse ir restoranuose. Deja, pirmiausia kavinėje gavau kažkokį asfalto spalvos marmalą - nusprendžiau, kad šita picerija ne kokia ir reikės padoresnėje vietoje pabandyti... Antrą kartą polentos užsisakiau labai gražiame itališkame restorane, bet tada padavėjas susipainiojo ir vietoje polentos man prie vištienos atnešė bulvių... Galiausiai man pavyko - trečią kartą atnešė kepsnį ir visus garnyrus atskirose lėkštėse, ir siaube kiek daug maisto ten iš viso buvo, bet ta vieniša kukurūzų košė pūpsanti lėkštėje visai nepriminė nieko ištaigingo ir tinkamo šventiniams pietums. Jau visi ėmė šaipytis, kiek aš dar tuos kukurūzus valgysiu, tad nusprendžiau, kad susirasiu receptą ir gaminsiu pati.
       Taip ir padariau - ir šita polenta išėjo tiksliai tokia kaip įsivaizdavau. Nors tiek pastangų įdėjus, gal ir nepasakyčiau, kad čia kažkoks žiauriai įspūdingas ir rafinuotas patiekalas, toks paprastas naminis valgis. Tik tiek, kad kukurūzai garnyrui yra reta, neįprasta ir neatsibodę, bent jau pas mus.
      
4 porcijoms:
Kukurūzų kruopos 1 st.
Kiaulienos/kalakutienos dešrelės 3 vnt.
Pievagrybiai 20 vnt.
Konservuoti pomidorai 400 ml
Alyvuogių aliejus ~
Baltas sausas vynas 1/3 st.
Bazilikas 1,5 a.š.
Maltos saldžiosios paprikos ~
Maltos aitriosios paprikos ~
Druska, pipirai ~
Cukrus 1/2 a.š.
Parmezanas 50 g

       Dešreles supjaustome storais griežinėliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepiname dešreles, kol apskrus. Sudedame pjaustytus pievagrybius ir supilame vyną. Sumažiname ugnį, uždengiame ir patroškiname apie 10 min. Kai vynas nugaruos, supilame konservuotus pomidorus ir prieskonius. Patroškiname dar apie 5 minutes.
       Paruošiame polentą - puode užverdame 3 stiklines vandens, suberiame stiklinę kukurūzų kruopų ir verdame ant vidutinės ugnies, vis pamaišant. Įdedame truputį druskos, cukraus ir gabalėlį sviesto. Patiekiame polentą su dešrelių troškiniu ir pabarstome tarkuotu parmezanu. Skanaus!
       P.S. O dabar aš labai ilgiuosi tos rumuniškos mamalygos su braškėmis ir kepta lašiša :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą