2016 m. rugsėjo 14 d., trečiadienis

Keptų pomidorų ir pupelių sriuba su ančiuviais




       Labai skani trinta sriuba su orkaitėje keptais pomidorais, pupelėmis ir dar pagardinta ančiuviais!

Reikės:
Vyšniniai pomidorai 250 g
Konservuoti pomidorai 800 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 4 sk.
Pomidorų pasta 1 v.š.
Cukrus 1 v.š.
Konservuotos baltos pupelės 1 skardinė
Ančiuvių filė 3 vnt.
Vištienos arba daržovių sultinys 750 ml
Bazilikai, rozmarinai~
Tarkuotas parmezanas~
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~

       Pomidorus sudedame į kepimo skardelę arba ant folija išklotos skardos, pašlakstome aliejumi ir kartu su 2 sk. česnako kepame orkaitėje, kol odelės pajuos. Giliame puode alyvuogių aliejuje apkepiname smulkintus svogūnus, tada sudedame keptus pomidorus. Sukrečiame konservuotus pomidorus. Pagardiname druska, pipirais, raudonėliais, cukrumi ir truputį patroškiname. Paskui įdedame pomidorų pastos, pilame konservuotas pupeles ir sultinį. Verdame uždengę ant mažos ugnies 20 min. Prieš pat pabaigą įspaudžiame česnako ir sudedame šviežio baziliko lapelius. Išvirtą sriuba sutriname ir sudedame pjaustytus ančiuvius. Patiekiame su tarkuotu sūriu.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Laima".

2016 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

Pyragas su ožkos sūriu, pistacijomis ir slyvomis



       Nesaldus kepinys, labai tinkama užkandėlė "baliukui" arba iškylai :)

Reikės:
Kvietiniai miltai 250 g
Kepimo milteliai 1 v.š.
Ožkos pieno sūris 150 g
Pistacijos 80 g
Džiovintos slyvos 100 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Augaliniai aliejus 150 ml
Pienas 100 ml
Jogurtas 50 g
Druska 1 a.š.
Juodieji pipirai~

       Mažesniame dubenėlyje sumaišome miltus su kepimo milteliais. Suberiame pistacijas, perpus pjautas slyvas ir pasmulkintą sūrį. Kitame dubenėlyje išplakame kiaušinius ir druską iki baltumo. Įmaišome aliejų, paskui - pieną, galiausiai - jogurtą. Pagardiname maltais pipirais. Atsargiai mentele įmaišome miltus su pagardais. Šiame etape svarbiausia nepermaišyti tešlos, geriau yra "nedamaišyti", kad pyragas gautųsi kuo puresnis. Kepame popieriumi išklotoje formoje, 180 C orkaitėje 40 min. - patikrinti reikia mediniu pagaliuku. Ir aišku neperkepti, kad būtų kuo minkštesnis. 
       Recepto šaltinis - Rachel Khoo "Little Paris Kitchen".



2016 m. rugsėjo 11 d., sekmadienis

Vištienos kepsneliai "Skaniau nebūna"



        Traškūs kepsneliai apvolioti bulvių traškučių ir sūrio trupiniuose. Dariau pusę su vištienos, pusę - su kalakutienos krūtinėlėm; gal čia nuo mėsos priklauso, bet kalakutienos buvo žymiai minkštesni ir skanesni :)

Reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Bulvių traškučiai 150 g
Tarkuotas "Džiugo" sūris 100 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 3 v.š.
Česnakai 2 sk.
Provanso žolelės 1 a.š.
Sojos padažas 1 v.š.
Kefyras 100 ml

Padažui: 
Natūralus jogurtas 150 g
Citrinos sultys 1 v.š
Agurkai 1 vnt.
Krapai~
Druska, pipirai~

       Vištieną supjaustome pailgais kepsneliais ir užmarinuojame mažiausiai 1 val. tokiame marinate: kefyras, sojos padažas, česnakas, provanso žolelės, druska, pipirai.
       Orkaitę ikaitiname iki 180 C. Kepimo skardą patepame aliejumi. Paniravimui pasiruošiame 3 dubenėlius: miltų, plaktų kiaušinių ir bulvių traškučių. Aš bulvių traškučius tiesiog sumaigiau pakuotėje su kočėlu į trupinius. Tada gautus trupinukus sumaišome su Džiugo sūriu. Merkiame vištienos gabalėlius į miltus, tada į kiaušinio plakinį ir galiausiai į čipsų/sūrio trupinius. Kepame 30 min.
       Padažui sumaišome jogurtą su citrinos sultimis, druska, pipirais, krapais. Įdedame smulkiai pjaustytų agurkų. Aš dar paskaninau česnako skiltele. 
       Recepto šaltinis - Gaspadinė.lt


2016 m. rugsėjo 9 d., penktadienis

Vasaros daržovių salotos su burrata



       Neatsivalgomos!

Reikės:
Baklažanai 1 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt. (dėjau aguročio)
Pomidorai 2 vnt. (arba sauja vyšninių)
Burrata sūris 1 rutuliukas (iš bėdos tiks ir mocarela)
Bazilikas šviežias~
Garstyčios 1 a.š.
Balzamiko actas 1 a.š.
Provanso žolelės 1 a.š.
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~

Baklažanus ir cukinijas supjaustome griežinėliais, aptepame aliejumi, druska, pipirais ir iškepame orkaitėje arba ant grilio. Dubenėlyje suplakame vinaigrette padažą - garstyčias išmaišome su balzamiko actu ir šluotele plakame palaipsniui įpildami 4 šaukštus aliejaus. Įberiame žiupsnelį druskos, Provanso žolelių. Vyšninius pomidorus supjaustome per pusę (didelius - gabalėliais) ir įmaišome į padažą. Kartu įpjaustome šviežių baziliko lapelių.
       Į lėkštes dedame keptas daržoves, aš dar papildomai įmečiau saujelę salotų su rukola, suberiame pomidorus ir ant viršaus užsodiname burratą. Viską dar pašlakstome alyvuogių aliejumi ir pabarstome maltais pipirais. Skanaus!
       Recepto idėja rasta Youtube.


2016 m. rugsėjo 7 d., trečiadienis

Pieniškas pyragas su kondensuoto pieno glaistu




       Paprastas toks pyragas kasdienai - panašus į biskvitą, labai skanus užpilas iš kondensuoto pieno ir viskas labai nesudėtingai pagaminama. Aš viską dariau iš pusės normos, jeigu darytumėte dvigubai - gautumėte didelį 28 cm tortą. Originalame recepte siūloma idėja, jog reikalui esant šį pyragą lengva transformuoti į tortą - tiesiog papildomai dekoruoti mėgiamais pagardais (vaisiais/ grietinėle/ šokoladu/riešutais ir t.t.).

Reikės:
Kiaušiniai 3
Miltai 240 g
Pienas 150 ml
Cukrus 230 g
Sviestas 70 g
Kepimo milteliai 5 g

Glazūrai:
Kondensuotas pienas, saldintas 1/2 ind.
Kondensuotas pienas, nesaldintas 1/2 ind.
Grietinėlė 1/4 st.
Vanilės/vanilinio cukraus~

       Pieną užkaitiname iki virimo temperatūros, sudedame gabalėliais pjaustytą sviestą, ir maišome, kol ištirps. Nukeliame nuo ugnies ir paliekame praaušti. Kiaušinius išplakame su cukrumi. Įmaišome miltus su kepimo milteliais. Supilame šiltą pieną ir užmaišome tešlą. Kepame 180 C orkaitėje apie 30 min. (patikrinti mediniu pagaliuku). 
       Užpilo ingredientus sumaišome dubenėlyje ir statome jį į puodą su karštu vandeniu - išmaišome glazūrą kaitindami ant vandens vonelės. Atvėsiname. Kai pyragas šiek tiek pravės, subadome jį visą mediniu pagaliuku ir pilame šaukštu glazūrą. Pilnai atvėsiname šaldytuve.
       Recepto šaltinis - Tango su samčiais


2016 m. rugsėjo 5 d., pirmadienis

Mamos cukinijų troškinys



       Pats skaniausias, primenantis vaikystę... Senais laikais, kai dar nebūdavo interneto ir tinklaraščių, pamenu kaip mama telefonu su visomis draugėmis ir kaimynėmis aptarinėdavo šį troškinį - ar morkų reikia, ar nereikia, kada ir kaip geriausia sudėti česnakus, ir t.t. Iš esmės tai jis labai primena prancūziškąjį Ratatouille, tik jame nėra baklažanų. Vaikystės patiekalų nostalgija mane ypatingai buvo apėmusi kai laukiausi, šitą troškinį galėdavau valgyti kasdieną :) 

Reikės:
Cukinijos 1 vnt.
Raudonos paprikos 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Česnakas 3 sk.
Krapai ~
Druska, pipirai~
Aliejus + sviestas ~

       Gilioje keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir gabalėlį sviesto. Pirmiausiai smulkiai supjaustome svogūnus ir suberiame kepti. Paskui supjaustome kubeliais morkas (arba stambiai tarkuojame) - ir sudedame prie svogūnų. Tada kubeliais pjaustome paprikas - į keptuvę. Galiausiai sudedame stambokai pjaustytas cukinijas ir pomidorus. Pagardiname druska, pipirais, krapais ir uždengiame, Troškiname ant nedidelės ugnies apie 10 min. Prieš baigiant troškinti sudedame smulkiai sukapotus česnakus. Skaniausia valgyti su šviežia minkšta bulka :)


2016 m. rugsėjo 2 d., penktadienis

Vištienos ir mango salotos




2 porcijoms:
Vištienos krūtinėlė 1/2 vnt.
Mangai 1 vnt.
Salotų miksas 2 saujos (ėmiau su rukola ir špinatais)
Kornišonai 4 vnt.
Paukštienos prieskoniai~
Maltos saldžiosios paprikos, karis~
Garstyčios 1 a.š.
Medus 1/2 a.š.
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~

       Vištieną supjaustome gabalėliais, įtriname paukštienos prieskoniais, druska, paprika, kariu. Iškepame aliejuje. Užpilui sumaišome medų su garstyčiomis ir aliejumi, paskaniname druska. Dedame į lėkštes salotų lapus, permaišome su užpilu. Suberiame pjaustytus kornišonus, mangus ir keptą vištieną. Pabarstome šviežiai maltais pipirais.
       Recepto šaltinis - Dalios svetaine.


2016 m. rugpjūčio 31 d., trečiadienis

Pomidorų ir mocarelos pyragas



       Kai laukia gausus pomidorų derlius :) Kepu pyragą/beveik picą, tik ne su mieline, bet su trapia pyrago tešla.

Reikės:
Miltai 180 g
Sviestas 100 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Pomidorai 8 vnt. (arba 4 vnt. padažui + sauja vyšninių)
Mocarela 2 rutuliai
Pomidorų pasta 1 v.š.
Cukrus 1 a.š.
Svogūnai 1/2 vnt.
Česnakas 2 sk.
Bazilikai, raudonėliai`
Čiobreliai, rozmarinai~
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

      Miltus sumaišome su žiupsneliu druskos. Šaltą sviestą įtarkuojame į miltus, patriname pirštais. Įmušame kiaušinį, įpilame 2-3 šaukštus ledinio vandens ir užminkome tešlą. Gautą rutulį suvyniojame į plėvelę ir dedame mažiausiai 1 val. į šaldytuvą.
       Įdarui 4 pomidorus nuplikome, pašaliname odeles ir supjaustome kubeliais. Svogūną pakepiname aliejuje, sudedame pjaustytus pomidorus. Įspaudžiame česnako, dedame pomidorų pastos, druskos ir cukraus, prieskonines žolelels. Troškiname, kol karamelizuosis (apie 15 min.). Mocarelą supjaustome stambiais kubais, vyšninius pomidoriukus - pusiau (arba ketvirčiais, jeigu ne vyšniniai, bet labai dideli pomidorai čia netiks).
       Tešlą iškočiojame, įklojame į figūrinę kepimo formą, subadome šakute. Kepame 190 orkaitėje 10 min. Tada ant pagrindo supilame troškintų pomidorų masę. Ant viršaus dėliojame paeiliui pomidorų ir mocarelos kubelius. Paviršių dar pabarstome druska, pipirais ir kepame dar apie 30 min.
      Skaniausia patiekti atvėsintą (man netgi skanesnis buvo kitą rytą iš šaldytuvo). Prapjovus pirmą gabalėlį, išsiskyrė šiek tiek sulčių - aš jas tiesiog nupyliau ir pasausinau servetėle.
       Recepto šaltinis - Herve Cuisine.





2016 m. rugpjūčio 29 d., pirmadienis

Kalakutienos kepsnys pievagrybių padaže



Reikės:
Kalakutienos filė 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Pievagrybiai 200 g
Grietinėlė 13 proc. 200 ml
Česnakas 1 sk.
Paukštienos prieskoniai~
Druska, juodieji pipirai`
Krapai~
Aliejus, sviestas kepimui

       Kepsnius įtriname druska, pipirais, paukštienos prieskoniais ir paliekame kelias valandas pasimarinuoti. Tada dedame į skardą išteptą aliejumi ir kepame 190 C orkaitėje 20 min. Keptuvėje įkatiname šlakelį aliejaus ir gabalėlį sviesto. Apkepiname smulkintą svogūną. Kai svogūnas suminkštės, sudedame ir apkepame smulkintus pievagrybius. Paskui įspaudžiame česnako, beriame druskos, piipirų, užpilame grietinėle. Sudedame kepsnius į padažą ir uždengę patroškiname dar kelias minutes ant mažos ugnies. Nukeliame nuo ugnies, pabarstome kapotais krapais. Tiekiame su bulvėmis arba koše ir salotomis.


2016 m. rugpjūčio 27 d., šeštadienis

Avokadų salotos



       Pačios skaniausios avokadų salotos garnyrui.

Avokadai 2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/4 vnt.
Citrinos sultys 2 v.š.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, juodieji pipirai ~

       Avokadus spjaustome kubeliais, apšlakstome citrinos sultimis ir druska. Įdedame
labai smulkiai pjaustytų svogūnų ir smulkintų pomidorų. Viską pagardiname alyvuogių aliejumi ir šviežiai maltais pipirais.
       Recepto idėją radau pas Heleną.


2016 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

Baklažanai su pomidorų ir ančiuvių įdaru



       Išbandžiau dar vieną įdomų baklažanų receptą su ančiuvais. Gavosi sūrokas pikantiško skonio įdaras, galbūt kitą kartą aš ančiuvių nesmulkinčiau - išdėliočiau juostelėmis, taip man būtų skaniau... Bet tie džiūvėsėliai su pomidorais - tiesiog pasakiškai dera. Jeigu ančiuvių nedėtumėte visai, manau, būtų irgi labai skanus vegetariškas patiekalas.

Reikės:
Baklažanai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Svogūnai 1/2 vnt.
Česnakas 2 sk.
Ančiuviai 4 vnt.
Džiūvėsėliai 2 v.š.
Mocarela 1 rutuliukas
Bazilikai, raudonėliai~
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Baklažaną kuo daugiau išskaptuojame, minkštimą susmulkiname. Pakepiname alyvuogių aliejuje kartu su smulkintais svogūnais. Tada įspaudžiame česnako skilteles, nuluptus ir kubeliais pjaustytus pomidorus. Pagardiname prieskoniais (su druska nepersistengti, nes dar dėsime ančiuvius) ir troškiname ant nedidelės ugnies.
       Baklažanų puseles sutepame aliejumi, dedame į kepimo indą. Ančiuvius pasmulkiname ir sumaišome su pomidorų įdaru. Įdedame džiūvėsėlių, prikemšame baklažanų puseles, ant viršaus užtarkuojame mocarelos sūrio. Kepame 190 C orkaitėje 30 min.
       Prie šių baklažanų tiesiog prašyte prašosi šios avokadų salotos su raudonaisiais svogūnais.

       Recepto šaltinis - Italian's wife.


2016 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis

Salotos su nektarinais, kumpiu ir mocarela



       Gaivios ir vasariškos rukolos salotos su nektarinais, mocarela ir kumpeliu.

Reikės:
Salotų miksas su rukola - sauja
Nektarinai 1 vnt.
Mocarela 1 rutuliukas
Vištienos vyniotinis 2 riekelės
Citrinos sultys 1 v.š.
Medus 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Labai paprastas receptas - lėkštę išklojame salotų lapais. Išplakame užpilą su citrinos sultimis ir medumi. Visus kitus produktus papjaustome kubeliais ir išmaišome. Aš dar papildomai įdėjau meliono kubelių. Labai skanu!


2016 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

Sluoksniuotos tešlos pyragas su aguročiu



       Beveik kaip pica - tik mažiau darbo :) Agurotis šviežias, minkštas, supjausčiau plonomis riekelėmis su visa oda (tik sėklas išpjauname) ir sudėliojau pakaitomis su vytinto kumpio griežinėliais. Ant viršaus - pomidorų ir svogūnų padažas + mocarela.

Reikės: 
Sluoksniuota bemielė tešla 500 g
Šviežio aguročio gabaliukas (1/4 vnt.)
Vytintas kumpis 80 g
Mocarela 240 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Pomidorų pasta 70 g
Pomidorų padažas 2 v.š.
Juodieji pipirai~
Raudonėliai, bazilikai, krapai~

       Tešlą atšildome, iškočiojame ant miltuoto stalo ir dedame į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Svogūną supjaustome pusžiedžiais, apkepiname ant aliejaus. Įspaudžiame česnako skilteles, įmaišome pomidorų padažą ir pastą. Ant tešlos pagrindo išdėliojame aguročio ir vytinto kumpio riekeles, užtepame svogūnų-pomidorų padažą. Pagardiname šviežiai maltais pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir apibarstome tarkuota mocarela. Kepame 200 C orkaitėje 6 min, tada primažiname karštį iki 190 C ir kepame dar 15 min. (kol gražiai parus).
        Recepto šaltinis - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita".