2013 m. vasario 20 d., trečiadienis

Spageti su lašiša, rukola ir pomidorais



       Mėgstu nusipirkti visą didelę lašišą, kai būna akcija. Šiaip jau mes esame maža trijų asmenų šeima, ir jeigu nelaukiame svečių, tai visą žuvį sudoroti nelengva. Todėl pirmą dieną iškepu visą žuvį orkaitėje ir valgome ją karštą. Antrą dieną iš likučių išrenku žuvies filė ir gaminu salotas, arba makaronus su lašiša, ar dar ką nors... Šįkart pirkau upėtakį, ir kitą dieną patiekiau su spageti makaronais, rukola bei vyšniniais pomidorėliais.

2 porcijoms:
Spageti makaronai 150 g
Lašišos filė 200 g
Rukola 50 g
Vyšniniai pomidorai 6 vnt.
Kaparėliai, saujelė
Citrinos 1/2 vnt,
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~

       Makaronus išverdame pagal nurodymus ant pakuotės. Alyvuogių aliejų įkaitiname keptuvėje, sudedame lašišos gabalėlius, pjaustytus pomidorus, kaparėlius. Įtarkuojame šiek tiek citrinos žievelės, įpilame citrinos sulčių, druskos, pipirų. Į lėkštes dedame spagečių, ant viršaus - rukolos lapelius (žiemą būtina nupjaustyti kotelius, nes jie būna kartūs), pašlakstome viską alyvuogių aliejumi, sudedame karštą lašišą su pomidorais ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - www.edimdoma.ru.

2013 m. vasario 13 d., trečiadienis

Grybautojų blynai



       "Grybautojų blynus" esu valgiusi vienoje kavinėje ir tai buvo tiesiog stori mieliniai blynai grybų sezono metu. Šįkart sugalvojau tokius blynus iškepti Užgavėnėms. Turėjau šaldiklyje gerų miško grybų, tad saują įpjausčiau į mielinę tešlą ir buvo super :) 

Reikės:
Pienas 1 st.
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 3 st.
Sausos mielės 1 pak. (11 g)
Druska 1 a.š.
Cukrus 1 a.š.
Sviestas 30 g
Šaldyti grybai, sauja
Aliejus kepimui~

       Pieną truputį pašildome, sumaišome su cukrumi ir mielėmis, įmaišome keletą šaukštų miltų ir paliekame šiltai išbrinkti. Grybus išverdame ir supjaustome. Tada supilame stiklinę šilto vandens, kiaušinių trynius, druskos ir likusius miltus. Atskirai išplakame baltymus ir atsargiai įmaišome į tešlą. Supilame išlydytą sviestą ir smulkintus grybus. Kepame gerai įkaitintame aliejuje, kol gražiai pagels ir iškils. Skanaus!


2013 m. vasario 7 d., ketvirtadienis

Prancūziškas vištienos kepsnys



       Paprastas ir skanus vištienos kepsniukas citrininiame sviesto padaže. Iš pradžių maniau, kad bus rūgštu ir su vištiena nelabai derės, bet apsirikau - gavosi labai subtilaus skonio padažiukas su vos juntama citrinos natele :)

Reikės:
Vištienos krūtinėlės 1 filė
Kiaušiniai dideli 1 vnt.
Miltai 1/2 st.
Druska, juodieji pipirai ~
Vištienos sultinys 1/2 st.
Baltasis vynas 1/2 st.
Citrinos sultys 3 v.š.
Aliejus kepimui ~
Sviestas 2 v.š.
Petražolės ~

       Vištienos filė supjaustome plonais kepsneliais ir pabastome druska bei pipirais. Kiaušinį išplakame šakute, miltus suberiame į gilią lėkštę ir pabarstome druska bei pipirais. Apvoliojame kepsniukus miiltuose, perteklių nukratome, dedame į kiaušinių plakinį ir tada į įkaitintą aliejų. Kepame po 4 min. iš kiekvienos pusės (arba kol gražiai paruduos). Išimame kepsnius į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje ruošiame padažą.
       Iš anksto pasiruošiame sultinį, į jį supilame vyną ir citrinos sultis. Beje, vyno naudoti nebūtina - tuomet reikės daugiau sultinio (aš taip ir dariau). Taigi viską supilame į keptuvę, vos tik išėmę vištieną. Įdedame gabaliuką sviesto ir leidžiame padažui truputį paburbuliuoti ir nagaruoti. Kai sviestas ištirps ir padažas truputį sutirštės, gražiname kepsnius atgal į keptuvę ir dar minutėlę patroškiname. Pabarstome kapotomis petražolėmis ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - Laura Vitale.

2013 m. sausio 29 d., antradienis

Marmurinis kavos keksas


       Per slidinėjimo atostogas kalnuose įpratau kasdien valgyti spurgas ir štrudelius, todėl ir grįžus namo labai norisi saldžių kepinių :) Šiandien kepiau daugelio išgirtąjį marmurinį kavos keksą.

Mažam keksui reikės:
Miltai 150 g
Sviestas 150
Kiaušiniai 2 vnt.
Kepimo milteliai 1 a.š.
Pienas 50
Cukrus 150
Kakava 15 g
Kava espresso 5 a.š.
Druska žiupsnelis 

       Sviestą laikome kambario temperatūroje, kol jis taps labai minkštas. Užsiplikome puodelį stiprios espresso kavos. 
       Sviestą gerai išplakame su cukrumi. Po vieną įmušame kiaušinius, vis paplakant mikseriu. Suberiame miltus su kepimo milteliais, druską. Išmaišome, supilame pieną. Tešla bus labai tiršta. Tada didesnę pusę tešlos supilame į sviestu išteptą kepimo formą. Likusią tešlą sumaišome su kakava, įpilame penkis šaukštelius kavos. Rudą masę paskirstome ant viršaus kepimo formoje. Kepame 175 С orkaitėje 40-45 min. Patikriname, ar iškepęs mediniu pagaliuku - man greičiau iškepė, nes dariau nediduką.
       Recepto šaltinis - Aguonėlės blogas.


2013 m. sausio 28 d., pirmadienis

Blyneliai su kefyru



       Šiandien tiesiog žiauriai įsigeidžiau kokių nors skanių blynelių. Gerai, kad blynai - maistas paprastas, jiems ypatingų ingredientų nereikia, radau kefyro po ranka ir štai purūs blyneliai jau garuoja :)

3 porcijoms:
Miltai 220 ml
Kefyras 220 ml
Kiaušiniai 1 vnt.
Kepimo milteliai 1/2 a.š.
Druska 1/2 a.š.
Cukrus 1 a.š.
Augalinis aliejus kepimui

       Dubenyje išplakame kiaušinį ir kefyrą. Supilame kepimo miltelius, miltus, druską ir cukrų. Paliekame tešlą 15 min. pastovėti kambario temperatūroje. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir kepame blynelius. Aš patiekiau su pjaustytais bananais, o ant  viršaus dar pašlaksčiau šokoladiniu padažu iš Dr.Oetker ir aviečių uogiene.
         Receptas pagal Neringą.


2013 m. sausio 17 d., ketvirtadienis

Kuskusas su malta mėsa ir daržovėmis


       Turėjau šaldytuve maltos mėsos ir nežinojau, ką iš jos pasigaminti. Nenorėjau pabodusių spagečių su mėsos padažu, ir štai vienoje receptų knygoje aptikau tokį netradicinį patiekalą. Truputį panašu į makaronus, bet šiek tiek kitaip. Priedo, visada duodu papildomą pliusą patiekalui, jeigu į jo sudėtį įeina šviežios daržovės.

Reikės:
Malta jautiena 300 g
Kuskusas 400 g
Sviestas 2 v.š.
Pomidorai 2 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/2 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Petražolės, svogūnų laiškai ~
Tarkuotas "Džiugo" sūris 100 g

       Užverdame vandenį, suberiame kuskuso kruopas, žiupsnelį druskos ir uždengę paliekame 5 min. išbrinkti. Tuomet įmaišome sviestą. Maltą mėsą apkepiname keptuvėje, pagardiname druska ir pipirais. Pomidorus nuplikome, nulupame ir supjaustome gabaliukais. Įmaišome pomidorus į mėsą ir keptuvę nukeliame nuo ugnies. Agurką nulupame ir supjaustome. Susmulkiname žoleles ir sumaišome su mėsa. Į lėkštes dedame kuskusą, ant viršaus - mėsos ir apibarstome tarkuotu sūriu bei žalumynais.
       Recepto šaltinis - knyga "Patiekalai iš mėsos".



2013 m. sausio 16 d., trečiadienis

Česnakinės vištų blauzdelės


        Dar viena smagi užkandėlė vakarėliui, gali būti valgomos ir karštos, ir šaltos. 

Reikės:
Vištų blauzdelės 16 vnt.
Medus 3 v.š.
Sojos padažas 50 ml
Garstyčios 2 v.š.
Česnakai 6 sk.
Citrinos sultys 1/2 vnt.
Sviestas 60 g
Druska, juodieji pipirai ~

       Sumaišome marinatą iš medaus, garstyčių, sojos padažo, citrinų sulčių, lydyto sviesto ir įspaudžiame česnakus. Ištepame blauzdeles ir statome į šaldytuvą kelioms valandoms (aš laikiau apie 6 val., kuo ilgiau - tuo geriau). Dedame blauzdeles į aliejumi išteptą kepimo skardą vieną šalia kitos (nekraukite viena ant kitos, nes tada troškinsis ir neapskrus) ir užpilame likusiu marinatu. Kepame 190-200 С orkaitėje apie 45-50 min. kol gražiai apskrus, retkarčiais pašlakstome marinatu ir vandeniu. Skanaus!

2013 m. sausio 15 d., antradienis

Pikantiški slyvų - sūrio vėrinukai



       Labai paprasta užkandėlė, džiovintos slyvos su česnakiniu sūrio įdaru. Tinka vakarėliui ar šiaip prie vyno, kaip vieno kąsnio vėrinukai :)

Reikės:
Džiovintos slyvos 24 vnt.
Fermentinis sūris 100 g
Česnakas 1 sk.
Majonezas ~
Druska, juodieji pipirai ~
Maltos saldžiosios paprikos ~

       Slyvas užpilame karštu vandeniu ir pamirkome apie 15 min. Sūrį smulkiai sutarkuojame, įspaudžiame česnako, prieskonių ir sumaišome viską su majonezu. Imame slyvą, tepame ant viršaus įdaro ir persmeigiame pagaliuku. Galima ant viršaus pasmeigti dar po didelę spanguolę.
       Už recepto idėją ačiū Viktorijai.


2013 m. sausio 10 d., ketvirtadienis

Lašišos, porų ir pomidorų krepšeliai



       Kiekvienais metais per Naujuosius kepu krepšelius, juos nusinešu ir į svečius, kai balius būna "suneštinis" Šiemet kepiau su rūkytos lašišos įdaru.

12 vnt. reikės:
Sviestas 110 g
Miltai 190 g
Rūkyta lašiša 100 g
Porai 1/2 vnt. (baltoji dalis)
Vyšniniai pomidorai 6 vnt.
Grietinėlė 200 g
Kiaušiniai 3 vnt.
Krienai 2 a.š.
Kaparėliai 2 a.š. 
Druska, juodieji pipirai

       Tešlai šaltą sviestą supjaustome gabaliukais, suberiame miltus, druskos žiupsnelį ir maišome kombainu arba tiesiog dviem peiliais. Palaipsniui supilame 4 šaukštus ledinio vandens. Greitai, kad neatšiltų suminkome tešlą. Padaliname tešlą į 12 lygių dalių, iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo ir išklojame kepimo formeles (maniškės turbūt per mažos, nes gavosi per stori krepšeliai, todėl ėmiau mažesnio dydžio tešlos gabalėlius ir suformavau 14 krepšelių). Dedame formeles į šaldytuvą 30 min. Paskui subadome šakute ir kepame 200 С orkaitėje 10-15 min.
       Įdarui supjaustome porus ir apkepame keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Nuimame keptuvę nuo ugnies ir įmaišome ketvirčiais supjaustytus pomidorus ir pasmulkintą lašišą. Dubenėlyje sumaišome grietinėlę, krienus, kiaušinius ir kaparėlius. Pagardiname druska ir pipirais. Aš dar papildomai įdėjau porą šaukštų miltų. Supilame plakinį į keptuvę ir viską išmaišome. Užpildome įdaru krepšelius ir kepame dar 15 min. Prieš išimant iš formelių, leidžiame 5 minutes atvėsti. Papildomai papuošiau kiekvieną krepšelį lašišos gabalėliu.