2016 m. liepos 22 d., penktadienis

Prabangios vištienos salotos



       Neseniai grįžome iš atostogų Čekijoje ir nuo tada beveik kasdien valgau salotas :) Ten kalnuose neįprasta tiekti salotas, vienintelis garnyras prie mėsos yra bulvės, net ir atskirai salotų būna labai menkas pasirinkimas... Keista, bet žiemą slidinėjant tai niekada neužkliūdavo, o dabar vasarą tik ir svajojome apie salotų lapus ir kitokius žalėsius :)

Reikės:
Lapinės salotos, 2 saujos
Vyšniniai pomidoriukai 200 g
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Virta vištiena 300 g
Šparaginės pupelės 200 g
Čederio sūris 150 g
Žalios besėklės vynuogės 150 g
Riešutai, pvz. kedro ar graikiniai 50 g
Alyvuogių aliejus 50 ml
Citrinos 1/4 vnt. (sultys) 
Dižono garstyčios 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Užpilui suplakame citrinos sultis su garstyčiomis, aliejumi ir druska. Virtą vištieną supjaustome šiaudeliais, pomidorus ir vynuoges - perpus, sūrį - kubeliais. Pupeles apverdame 5-6 min. sūdytame vandenyje, tada iškart perliejame šaltu vandeniu. Salotų lapus suplėšome ir išdėliojame lėkštėse. Sumaišome likusius ingredientus, sukomponuojame ant salotų ir viską užpilame padažu. Ant viršaus pabarstome smulkintais riešutais ir šviežiai maltais pipirais.
       Recepto šaltinis - www.lrytas.lt .


2016 m. liepos 20 d., trečiadienis

Bavariški kukuliai



       Labai mėgstame vokiškos virtuvės restoraną Vilniuje "Bunte Gans". O kai man patinka koks patiekalas, ragautas restorane, aš visada bandau atkurti kažką panašaus ir namuose :)

Reikės:
Kiaulienos faršas 500 g
Svogūnas 1 vnt. + 1 vnt. padažui
Batonas 4 riekelės
Pienas 200 ml padažui + pamirkyti batonui
Kiaušiniai 1 vnt.
Miltai 1 a.š.
Sviestas 1 a.š.
Lauro lapai2 vnt.
Druska, juodieji pipirai~

       Į faršą mušame kiaušinį, dedame smulkintą svogūną, piene išmirkytą batoną, druskos, pipirų. Išminkome ir formuojame kiaušinio dydžio kukulius. Didesniame puode arba troškintuve užverdame stiklinę vandens ir sudedame kukulius (vanduo turi juos semti tik iki pusės). Įdedame lauro lapų, pipirų žirneliais ir troškiname 15 min.
       Išimame kukulius. Keptuvėje įkaitiname gabalėlį sviesto, apkepiname kitą svogūną. Kai suminkštės, beriame miltų. Išmaišome ir užpilame puodeliu sultinio (kuriame virė kukuliai). Intensyviai maišydami supilame pieną. Pagardiname druska, pipirais, dedame kukulius ir dar patroškiname ir pavartome padaže keletą minučių. Patiekiame su bulvių koše ir marinuotais burokėliais.
       Recepto šaltinis -  Lengvai ir skaniai.


2016 m. liepos 19 d., antradienis

Pomidorų ir artišokų salotos





       Labai tinka garnyrui prie grilio kepsnių, žuvies.

Reikės:
Pomidorai 4 vnt.
Artišokai, konservuoti 1 ind.
Svogūnų laiškai~
Švieži bazilikai~
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Obuolių actas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Pomidorus supjaustome skiltelėmis, artišokus - pusiau, svogūnų laiškus - žiedeliais. Actą suplakame su aliejumi ir druska. Pašlakstome daržoves užpilus, pabarstome šviežiai maltais pipirais ir bazilikais.
       Recepto šaltinis - Segebutės užrašai.



2016 m. liepos 17 d., sekmadienis

Graikiški vištienos ir daržovių vėrinukai



       Vištiena graikiškam stiliuje - marinuota citrinos sultyse pagal šį Souvlaki receptą. Tik aš sumaniau paįvairinti ir sumauti mėsytę kartu su daržovėmis.

Reikės:
Vištienos filė 700 g
Česnakai 5 sk. 
Citrinos 1 vnt. 
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Raudonėliai ir čiobreliai - po 1 a.š.

Garnyrui:
Paprikos, cukinijos, raudonieji svogūnai~
Bulvės

       Sumaišome marinatą iš aliejaus, citrinos sulčių, išspausto česnako ir žolelių. Jame marinuojame vištienos gabalėlius mažiausiai 4 val. (galima ir pernakt). Nuo citrinos sulčių mėsa bus labai balta. Iškeptoje mėsoje šiek tiek jaučiasi marinato rūgštelė (bet jie tikrai ne per rūgštūs), todėl garnyrui pasirinkau keptas daržoves ir bulves. 
       Išmarinuotus gabalėlius mauname ant iešmelių ir kepame orkaitėje arba keptuvėje (dar geriau - grilio keptuvėje, jeigu turite). Paeiliui aš dar primoviau daržovių gabalėlių, kuriuos apšlaksčiau tuo pačiu marinatu nuo vištienos. Kepiau 180 C orkaitėje, ant kepimo skardos pašlakstytos aliejumi, kartu su bulvių lazdelėmis (apie 45 min.).

2016 m. liepos 16 d., šeštadienis

Salotos su kynva ir riešutais



       Nežinau, ar čia salotos, ar šiaip kynvos patiekalas su daržovėmis :)

Reikės:
Kynva 180 ml (nevirtų)
Avokadai 1 vnt.
Pomidorai 1 vnt.
Paprikos 1/2 vnt.
Graikiniai riešutai 8 vnt.
Svogūnų laiškai/Raudono svogūno~
Alyvuogių aliejus~
Garstyčios 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Kynvą išverdame pasūdytame vandenyje. Daržoves supjaustome kubeliais, riešutus pasmulkiname. Aliejų sumaišome su garstyčiomis, druska, pipirais, užpilame salotas ir išmaišome.


2016 m. liepos 15 d., penktadienis

Tortiljos su lęšiais ir daržovėmis



       Pirmą kartą išbandžiau kukurūzų tortiljas ir man jos labai patiko - jos saldesnės ir traškesnės, nei paprastos kvietinės. Be to, dar ir sveikesnės :) Youtube prisižiūrėjau receptų - daug kas daro tokius "lentil tacos" - man tacos nepatinka, nes jie mažiukai ir, kol valgai per kraštus visą laiką byra įdaras... Taigi pabandžiau kepti perlenktas, panašiai kaip quesadilla - žymiai lengviau ir estetiškiau valgomos :) Aš dėl aiškumo nuotraukoje vieną tortilją perpjoviau dar perpus, bet patogiau valgyti nepjaustytą - tik perlenktą pusmėnuliu.

Reikės:
Kukurūzų tortiljos 4 vnt.
Lęšiai 1 st.
Avokadai 2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt. 
Paprikos 1 vnt.
Česnakai 1 sk.
Laimai 1/2 vnt. (sultys)
Druska, juodieji pipirai~
Čili pipirai, kalendra, maltos saldžiosios paprikos~
Petražolės arba kalendros šviežios~

       Lęšius užpilame vandeniu ir verdame, kol suminkštės. Pasūdome. Avokadus sutriname su druska ir laimo sultimis. Labai smulkiai supjaustome pusę svogūno, pomidorus ir petražoles, tada sumaišome su avokadais. Keptuvėje ant aliejaus pakepiname likusius svogūnus, paprikas (pjaustytas kubeliais). Kai šiek tiek apkepa, pagardiname prieskoniais, druska, išspaudžiame česnaką. Keptas daržoves sumaišome su lęšiais. Tortiljas dedame ant karštos sausos keptuvės, truputį pašildome. Ant viduriuko dedame porą šaukštų lęšių įdaro, šalia - avokadų salsos ir perlenkiame pusiau. Gerai suspaudžiame ir patiekiame. 



2016 m. liepos 14 d., ketvirtadienis

Grietinėlėje troškintas upėtakis su daržovėmis




       Priklausomai nuo valgytojų skaičiaus, reikės:

Upėtakio filė kepsnelių ~
Šaldytos daržovės (žirneliai, morkos, žiediniai kopūstai) ~
Grietinėlė ~
Sviestas ~
Krapai ir petražolės ~
Ryžiai arba bulvės garnyrui ~

       Žuvį įtriname mėgiamais prieskoniai (druska, pipirais, citrinos sultimis) ir kepame keptuvėje ant šlakelio aliejaus ir gabalėlio sviesto, kol apskrus. Kitoje keptuvėje ant sviesto pašildome dražoves, užpilame grietinėle ir beriame prieskonines žoleles. Iškeptą žuvį dedame į grietinėlę su daržovėmis ir dar keletą minučių patroškiname. Patiekiame su ryžiais. Labai paprasta, bet nepaprastai skanu!!!
       Receptas - Lino Samėno.



2016 m. liepos 13 d., trečiadienis

Baklažanų suktinukai su vištiena



Reikės:
Baklažanai 1 vnt.
Vištienos krūtinėlės filė 1/3 vnt.
Maltos saldžiosios paprikos ~
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Alyvuogių aliejus~
Itališkų žolelių prieskoniai~
Balzamiko actas
Druska, juodieji pipirai~

      Baklažaną supjaustome pailgomis juostelėmis. Likusius nepanaudotus kraštelius susmulkiname kartu su svogūnu. Pabarstome druska, pipirais, pašlakstome aliejumi ir kepame 190 C orkaitėje apie 10 min.
        Tuo metu paruošiame marinatą - 4 šaukštus aliejaus suplakame su šaukštu balzamiko acto (galima dar ir vandens šlakelį), dedame druskos, pipirų, prieskoninių žolelių, įspaudžiame skiltelę česnako. Į šį marinatą sudedame iškeptas baklažanų juosteles.
       Vištieną supjaustome smulkiai ir apkepiname su paprikomis, druska, pipirais. Kai apkeps, sudedame baklažanų likučius su svogūnu, įspaudžiame 1 skiltelę česnako. Įdarą dedame po šaukštelį į pasimarinavusius baklažanus, susukame ir patiekiame. 


      

2016 m. liepos 12 d., antradienis

Itališki panini sumuštiniai



       Jeigu liko vakarykščių keptų daržovių, siūlau pasigaminti tokius sumuštinius.

Reikės:
Ilga čiabata 1 vnt.
Vytinto kumpio 8 gab.
Mocarela 1 rutuliukas 
Keptų paprikų ir cukinijų
Alyvuogių aliejus
Druska, pipirai~

       Duoną perpjauname išilgai, pašlakstome aliejumi ir dedame į orkaitę, kol paskrus. Ant vienos puselės dedame sūrio griežinėlius, ant kitos - kumpį, per vidurį pridedame daržovių. Dar kišame trumpam į orkaitę, kol viskas sušils ir sūris išsilydys (čia pagal tikras itališkas tradicijas turėtų būti naudojamas panini presas, ant duonos paliekantis gražius dryželius). 
       Perpjauname sumuštinius pusiau ir skubiai valgome.
       Recepto šaltinis - Italian's wife.


2016 m. liepos 11 d., pirmadienis

Turkiški Kibbe kebabai


       Labai geri ir smagūs valgyti mėsos iešmeliai. Šįkart dariau orkaitėje, bet esame išbandę ir keptus ant grilio - kuo puikiausiai! Pirma mėsą reikia sumauti ant iešmelių ir tada iešmeliu suspausti į kepsnių groteles, pateptas aliejumi). 

Reikės:
Malta jautiena 400 g
Maltos paprikos 1 a.š.
Kuminas, kvapieji pipirai po žiupsnelį
Česnakas 2 sk.
Kus kus arba kvietinės kruopos 150 ml
Miltai 1 v.š.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Lavašai 2 pak.
Druska, juodieji pipirai~
Kopūstai, svogūnai, petražolės, citrinos
Natūralus jogurtas~

       Smulkiai supjaustome 1 svogūną ir česnako skilteles. Sudedame į mėsos faršą, beriame prieskonius. įpilame porą šaukštų aliejaus, kuskusą, miltus, smulkintų petražolių. Gerai viską išmaišome. Aplipiname iešmelius mėsa, suformuodami ovalius kebabus. Jeigu naudojate medinius iešmelius, prieš tai juos reikia 30 min. išmirkyti šaltame vandenyje. Aptepame kebabus aliejumi ir kepame orkaitėje arba ant grotelių.
       Serviruojame su lavašu,išklotu lėkštėje ir kopūstų salotomis, šalia įkrečiame šaukštelį graikiško jogurto arba grietinės (arba majonezo lietuviškai...). Valgyti reikia ant lavašo dedant kebabą, atsargiai ištraukiant iešmelį, suvyniojame į suktinuką ir skanaujame!
       Prie tokių kebabų labai tinka paprastos kopūstų ir marinuotų svogūnų salotos, pridėti daug petražolių ir citrinos sulčių. Šįkart pamaišiau paprastus ir raudongūžius kopūstus. Svogūnus marinuoju pagal savo receptą  - Marinuoti svogūnai prie šašlyko", kuris yra visų laikų populiariausias šio tinklaraščio įrašas :) 
       Recepto idėja - Surfing the world cuisine.


2016 m. liepos 10 d., sekmadienis

Cukinijų ir paprikų garnyras





       Labai tinka prie grilio patiekalų, ypač prie žuvies.

Reikės:
Paprikos 2 vnt.
Cukinijos 1 vnt.
Česnako 2 sk.
Balzamiko acto kremas 1 a.š.
Alyvuogių aliejjus
Druska, juodieji pipirai~

       Paprikas supjaustome išilgai, pašlakstome aliejumi, druska, pipirais ir kepame 190 C orkaitėje, kol paruduos. Iškeptas pašlakstome balzamiko kremu.
       Cukinijas supjaustome per visą ilgį plokštelėmis. Dedame į kepimo skardą išklotą folilja, pašlakstome aliejumi, druska, pipirais ir trintu česnaku. Kepame 190 C orkaitėje, kol parus. Galima taip pat viską kepti grilio keptuvėje, jeigu turite.
       Recepto idėja - Italian's wife.



2016 m. liepos 9 d., šeštadienis

Sumuštiniai su obuoliais ir rikota



       Saldūs pusryčių sumuštiniai su rikota, džiovintais vaisiais ir obuolių įdaru. Kaip blyneliai su varške, tik žymiai greičiau :) Galite dėti paprastą pertrintą varškę - bus dar sveikesni.

2 porcijoms:
Grūdėta sumuštinių duona 4 riekelės (naudojau "Urtės")
Sviestas ~
Obuoliai 1 vnt.
Džiovinti abrikosai (2 vnt.) arba razinos
Rikota 2 dideli šaukštai
Cukrus 1 v.š.
Cinamonas žiupsnelis
Kapoti migdolai (nebūtinai)

       Duoną paskrudiname tosteryje ir aptepame sviestu. Džiovintus vaisius užpilame karštu vandeniu ir paliekame kelioms minutėms išbrinkti. Rikotą išsukame su cukrumi. Obuolius sutarkuojame burokine tarka, pagardiname cinamonu. Į obuolių masę įmaišome pasmulkintų riešutų ir džiovintų vaisių. Aptepame vieną riekelę rikotos kremu, kitą - obuolių įdaru ir suvožiame. Skanaus :)
       Recepto šaltinis - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita". 

2016 m. liepos 8 d., penktadienis

Kiniška vištiena "Kung Pao"



       Tai nėra autentiškas "Kung Pao", greičiau reiktų vadinti vištienos ir daržovių troškiniu, įkvėptu Azijos virtuvės "Kung Wow" :) Tačiau perskaičius receptą, man patiko troškinio sudėtis ir nusprendžiau išbandyti - kas gi nemėgsta saldžiarūgštės vištienos su ryžiais? O čia dar tokia pagardinta žemės riešutais ir kitais ingredientais.

Reikės:
Vištienos filė 600 g
Cukinijos 1 vnt.
Raudonos paprikos 1 vnt.
Sūdyti žemės riešutai, sauja
Svogūnų laiškai, sauja
Žemės riešutų aliejus 2 v.š.
Kukurūzų krakmolas 1 v.š.

Padažui:
Baltojo vyno actas 1 v.š.
Baltas sausas vynas 2 v.š.
Ryžių actas 2 v.š.
Sojos padažas 1 v.š.
Rudasis cukrus 2 v.š.
Sezamų aliejus 1 v.š.
Pomidorų padažas 2 a.š.
Česnakai 4 sk.
Čili pasta Sambal Oelek 1 v.š. (nedėjau)
Jalapenjo pipirai 1 vnt. 

Marinatui:
Baltas sausas vynas 1 v.š.
Sojos padažas 1 v.š.
Rudasis cukrus 1 a.š.
Svogūnų laiškai 3-4 vnt. (tik baltos dalys)

       Vištieną supjaustome kubeliais arba juostelėmis. Iš nurodytų ingredientų sumaišome marinatą ir užmerkiame jame vištieną šaldytuve 1 val. Sausoje keptuvėje paskrudiname žemės riešutus.
       Cukinijas ir paprikas supjaustome kubeliais arba trikampėliais. Susmulkiname jalapenjo pipirą. Sumaišome padažą iš nurodytų ingredientų (išskyrus krakmolą). Keptuvėje labai stipriai įkaitiname žemės riešutų aliejų ir jame apskrudiname vištieną. Sudedame daržoves ir pakepame ne ilgiau 2 min. Įpilame 125 ml vandens ir patroškiname, kol daržovės suminkštės, bet nesutiš. Supilame padažą, pamaišome. Už poros minučių supilame krakmolą, ištirpintą 1/2 puodelio šalto vandens. Kaitiname nuolat maišant, kol padažas sutirštės. Suberiame riešutus, pabarstome žaliais svogūnų laiškais ir patiekiame su ryžiais.
       Recepto šaltinis - Foodwishes.