2015 m. gruodžio 4 d., penktadienis

Šokoladainis "Brownie"



23x23 cm formai reikės:
Kiaušiniai 2 vnt.
Šokoladas 200 g
Sviestas 100 g
Cukrus 4 v.š.
Miltai 2 v.š.
Soda 1/2 a.š.
Vanilinis cukrus 20 g
Druska žiupsnelis
Tirpi kava 1/2 a.š.

        Kiaušinius šluotele išplakame su cukrumi. Šokoladą ir sviestą ištirpiname virš vandens vonelės. Supilame į kiaušinių plakinį. Miltus sumaišome su druska, soda, vanile ir kava. Suberiame į tešlą. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Supilame tešlą ir kepame 190 C orkaitėje 10 min. Atvėsiname šaldytuve.
       Recepto šaltinis - Entertaining With Beth.

2015 m. gruodžio 3 d., ketvirtadienis

Bulviniai gnocchi virtinukai cukinijų ir krevečių padaže



       Na štai dar vienas išbandytas puikus itališkas receptas - bulvinukai kaip ir artimas lietuviškai virtuvei skonis, o tas padažiukas su krevetėm ir cukinijom superinis, toks tirštas su grietinėle, man labai patiko.

Reikės:
Cukinija 1 vnt.
Krevetės didelės 12 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Baltas sausasis vynas 200 ml
Druska, juodieji pipirai~
Šafrano žiupsnelis
Grietinėlė 12 proc. 150 ml
Virtos bulvės 10 vnt.
Krakmolas 4 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt. (nebūtinai)

       Padažui cukiniją smulkiai supjaustome ir apkepame ant šlakelio aliejaus. Nuo krevečių nuimame kiautus ir nuplėšiame galvas. Krevetes kartu su kiautais apkepame ant šlakelio aliejaus, pridedame smulkinto svogūno ir česnako, įpilame balto vyno. Kai vynas išgaruos - įpilame kelis samčius vandens ir verdame, kol gausime aromatingą sultinį.
       Krevetes perdedame į keptuvę su cukinijomis ir apkepame kelias minutes. Užpilame samčiu gauto sultinio ir pasūdome, pagardiname pipirais ir šafranu.Pilame grietinėlės, išmaišome ir paliekame troškintis, kad padažas sutirštėtų.
       Bulviniai gnocchi: išminkome virtas bulves su druska ir krakmolu (kai kur siūlo dėti kiaušinio, aš nedėjau). Iškočiojame ilgą dešrą ir supjaustome kaip varškėčius. Jeigu norite gražesnių virtinukų - pavoliojame ant miltuotos šakutės, kad įgautų tokį kaip ornamentą. Verdame pasūdytame vandenyje - po kelias minutes - kai iškils į paviršių nugriebiame ir perdedame į keptuvę su padažu.
       Recepto šaltinis - The Italian's wife.


2015 m. gruodžio 2 d., trečiadienis

Kasdieninės tuno salotos



       Labai greitos ir paprastos, bet pačios skaniausios salotos kasdienai.

Reikės:
Tunas 1/2 ind.
Iceberg salotos 2 lapai
Pomidoriukai 2 vnt.
Agurko 1/2 vnt.
Kiaušiniai 1 vnt.
Majonezas 1 v.š.
Jogurtas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Krapai~

       Daržoves supjaustome, išdėliojame lėkštėje. Padažui suplakame majonezą su jogurtu, druska ir krapais. Išdėliojame tuną ir virto kiaušinio skilteles. Ant viršaus pamalame juodųjų pipirų.
       P.S. Aš virtą kiaušinį turėjau nuo pusryčių ir visai pamiršau į salotas, kai pradėjau valgyti tik tada prisiminiau - dėl to į foto nepateko :)
       Recepto šaltinis - IKI receptai.


2015 m. gruodžio 1 d., antradienis

Šokoladinis kremas



       Anksčiau mėgdavau gaminti tokius šokoladinius pudingus iš miltelių - kur su karštu pienu užmaišai ir pastatai į šaldytuvą. Bet kaip ir pasidaviau madai atsisakyti pirktinių pusfabrikačių ir gaminti "tikrą" maistą namuose:) Kuo geresnės kokybės šokoladą naudosite - tuo bus skaniau, skirtumas jaučiamas.

3 porcijoms:
Pienas 60 ml
Grietinėlė 35 proc. 120 ml
Kiaušiniai 1 vnt.
Cukrus 2 v.š.
Juodasis šokoladas 100 g
Vanilinis cukrus 1 v.š.
Druskos 1/8 a.š.
Tirpi espresso kava 1/4 a.š. (aš nedėjau)

       Pieną pakaitiname su grietinėle, bet neužverdame. Kiaušinį išplakame su cukrumi iki baltos purios masės. Tuomet įmaišome į plakinį porą šaukštų karštos grietinėlės, stipriai maišant, kad nesutrauktų. Pravėsusį plakinį supilame į likusią grietinėlę. Pagardiname viską druska ir tirpia kava. Kaitiname kremą ant vidutinės ugnies, kol sutirštės - apie 10 min. (testas - pamaišome kremą šaukštu, perbraukiame per šaukšto nugarėlę liniją pirštu, ir jeigu piršto žymė lieka, nesusilieja, vadinasi jau pakankamai tirštas). Į gautą kremą įmaišome vanilę. Karštu kremu per sietelį užpilame sulaužytą šokoladą dubenėlyje ir paliekame 3 min. pastovėti (nemaišyti). Po to, šluotele išmaišome ištirpusį šokoladą. Išpilstome į desertinius indelius, uždengiame plėvele ir atvėsiname šaldytuve.
       Recepto šaltinis - Laura in the kitchen.




2015 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Vištienos kotletukai su cukinijomis ir morkomis



       Slaptas būdas, kaip vaikus priversti valgyti daugiau daržovių :)

Reikės:
Malta vištiena 700 g
Cukinijos 1/2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Batonas 2 riekutės (išmirkytos piene)
Džiūvėsėliai sauja
Kiaušiniai 1 vnt.
Tarkuoto parmezano sūrio 4 v.š.
Druska, pipirai, krapai~

       Daržoves susmulkiname ir apkepame keptuvėje ant trupučio aliejaus. Maltą mėsą išmaišome su kiaušiniu, batonu, džiūvėsėliais, sūriu, sudedame keptas daržoves. Pagardiname viską prieskoniais. Šlapiomis rankomis formuojame kotletukus ir dedame į skardą pateptą aliejumi. Kepame 180 C orkaitėje apie 40 min.
       Recepto idėja - The Italian's wife.


2015 m. lapkričio 29 d., sekmadienis

Keptų baklažanų ir fetos salotos



Reikės:
Baklažanai 1vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Fetos sūris 50 g
Alyvuogių aliejus~
Bazilikai, krapai~
Druska, juodieji pipirai~
Balzamiko padažas~

       Baklažanus supjaustome, pabarstome druska. Išdėliojame kepimo skardoje ant folijos lakšto ir pašlakstome aliejumi. Kepame 180 orkaitėje 10-15 min. Iškeptus baklažanus sumaišome su pomidorais ir feta. Ant viršaus dar pašlakstome aliejaus, balzamiko padažo, šviežiai maltų pipirų ir kapotų žolelių. Skanaus!


2015 m. lapkričio 28 d., šeštadienis

Briuselio kopūstų troškinys



Reikės:
Briuselio kopūstai 500 g
Paprikos raudonos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Grietinėlė 100 g
Tarkuotas sūris "Džiugas" 50 g
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus kepimui~

       Kopūstėlius nuplauname, nupjauname apačias su koteliais (būtinai) ir apverdame 5 min. sūdytame vandenyje. Keptuvėje ant aliejaus apkepame smulkintus svogūnus. Sudedame paprikas, kai šios suminkštės - apvirtus kopūstėlius. Truputį pakepame, užpilame grietinėle, paskaniname trintu česnaku, druska, pipirais. Prieš patiekiant užbarstome tarkuotu sūriu. 

2015 m. lapkričio 27 d., penktadienis

Kyšas su vištiena ir porais


      Superinis kyšas arba lietuviškai - trapios tešlos pyragas, vienas iš mano paskutiniųjų favoritų. Nėra čia tradicinė Quiche loraine versija, kažkur Youtube užmačiau, kad prancūzai dažnai ir su vištiena daro. O dar visokių daržovių pridėjus liuks patiekalas gaunasi pietums, ar vakarienei, ar tiesiog atšaldytą mažais gabalėliais supjaustome ir kaip užkandėles tokias "finger food" patiekiame :)

26 cm formai:
Sviestas 100 g
Miltai 180 g
Vištienos krūtinėlė 1 vnt.
Porai 1 vnt.
Žalieji žirneliai (šaldyti) 200 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Kiaušiniai 3 vnt. + 1 vnt. tešlai
Grietinėlė 35 proc. 200 g
Fermentinis sūris 250 g
Druska, juodieji pipirai ~
Vištienos prieskoniai~
Raudonėlis, čiobreliai~

       Tešlai sutarkuojame šaltą sviestą ir sumaišome su miltais bei žiupsneliu druskos. Įmušame vieną kiaušinį, pilame 1-2 šaukštus šalto vandens ir išminkome rutulį. suvyniotą į plėvelę atšaldome šaldytuve mažiausiai 1 val. Paskui tešlą iškočiojame, išklojame figūrinę kepimo formą ir subadome šakute. Kepame 190 C orkaitėje 20 min.
       Vištieną supjaustome kubeliais ir įtriname druska, pipirais, vištienos prieskoniais. Apkepame keptuvėje ant aliejaus, kartu įspaudžiame česnako skilteles. Iškepusią vištieną perdedame į lėkštę. Toliau apkepiname pjaustytus svogūnus ir porus, baigiant kepti suberiame žirnelius. Kiaušinius išplakame su grietinėle, dedame druskos, pipirų. Įmaišome tarkuotą sūrį. 
       Išimame apkeptą pyrago pagrindą, sudedame vištieną, ant viršaus - svogūnų ir porų troškinį. Viską užpilame kiaušinių plakiniu, pagardiname raudonėliais ir kišame toliau kepti į orkaitę,190 C temperatūroje 30-40 min. (kol sūris gražiai parus, bet viduriukas dar gali būti toks "kliuksintis"). Prieš pjaustant atvėsiname iki kambario temperatūros.


2015 m. lapkričio 26 d., ketvirtadienis

Pierre Herme šokoladinis keksas su riešutais



       Nors ingredientų ir darbo daug, bet rezultatas gaunasi atperkantis lūkesčius. Labai svarbu - keksas kepamas dieną prieš valgymą, jam būtina "susistovėti" parą suvyniotam į plėvelę.

28 cm pailgai formai:
Sviestas 180 g
Cukrus 165 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Marcipaninė masė 140 g
Pienas 150 ml
Kakava 40 g
Miltai 180 g
Šokoladas 80 g
Kepimo milteliai 1 a.š.
Lazdyno riešutai, migdolai, pistacijos 3 x 60 g

       Sviestą ištirpiname ir atvėsiname. Šokoladą stambiai sukapojame. Migdolus ir lazdyno riešutus paskleidžiame skardoje ir kepame 150 C orkaitėje 10 min. vis pamaišant. Išimame riešutus iš orkaitės, suberiame ant virtuvinio rankšluosčio ir patriname, kad nusiluptų žievelės. Mikseriu su tešlos antgaliais maišome marcipaninę masę su cukrumi, kol gausis trupiniai. Po vieną įmušame kiaušinius. Kai sudėsime visus kiaušinius, pakeičiame tešlos antgalius į plakimo šluoteles ir stipriai išplakame, kol masė pabals ir taps panaši į majonezą (8-10 min.). Tada sumažiname greitį ir supilame pieną. Miltus sumaišome su kakava ir kepimo milteliais ir užsijojame ant tešlos. Mikseriu lėtu greičiu išmaišome. Suberiame smulkintus riešutus (pistacijų nesmulkinam) ir šokolado gabaliukus. Atsargiai įmaišome mentele ištirpintą sviestą. 
       Kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome miltais ir supilame tešlą. Kepame 180 C orkaitėje apie 1 valandą. Po 30 min, paviršių pridengiame. Iškeptą keksą 10 min, atvėsiname ant grotelių. Paskui apvyniojame dviguba plėvele ir paliekame parai "subręsti" (man patinka visus pyragus atšaldyti šaldytuve, bet galima ir kambario temperatūroje. Suvyniotas į plėvelę keksas išliks drėgnas 5 dienas, o šaldiklyje išsilaikys mėnesį.
       Recepto šaltinis - Sonatinos receptai.


2015 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

Tofu ir daržovių vėrinukai



        Valgiaraščio paįvairinimui - šiandien vegetariška vakarienė :)

Reikės:
Tofu sūris be priedų 100 g
Geltonos paprikos 1/2 vnt.
Žalios paprikos 1/2 vnt.
Brokoliai 1/2 vnt.
Cukinija 1/2 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus kepimui~
Sojų padažas ~

        Tofu ir daržoves supjaustome kubeliais. Suveriame standžiai ant iešmelių ir kepame įkaitintame aliejuje. Dedame po kelis iešmelius į keptuvę ir apkepame po 1,5-2 min. iš visų keturių šonų, uždengę keptuvę dangčiu. Daržoves prieš tai galima šiek tiek apvirti - jei norite minkštesnių, arba kepti žalias - tuomet bus traškesnės. Bebaigiant kepti pabarstome iešmelius druska ir pipirais. Patiekiame su virtais ryžiais ir pašlakstome sojų padažu. 
        Recepto šaltinis - Jogos mityba.


2015 m. lapkričio 24 d., antradienis

Pomidorų ir duonos sriuba su krevetėmis



       Paskutiniu metu gaminau daug itališkų receptų. Dar vienas itališkas receptas - labai švelnaus skonio pomidorų ir duonos sriubytė.

Reikės:
Pomidorai 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Pastovėjusi balta duona (reikia itališkos, tipo Ciabatta) 60 g
Krevetės didžiosios 8 vnt.
Česnakai 2 sk.
Rozmarinai
Baltas vynas 200 ml
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Nuplėšiame krevečių galvas ir nulupame uodegas. Pusę smulkinto svogūno apkepame alyvuogių aliejuje, sudedame krevečių galvas ir uodegas. Įpilame balto vyno stiklinę ir patroškiname, kol alkoholis išgaruos. Įpilame 400 ml vandens ir verdame 20 min, Paskui nukošiame sultinį.
       Duonos riekes (1-2) apkepiname orkaitėje ir supjaustome kubeliais. 
       Keliuose šaukštuose aliejaus apkepame likusį svogūną, beriame pipirų, paskui pomidorus - nuluptus ir supjaustytus gabalėliais. Troškiname 20 min, Supilame krevečių sultinį, duonos kubelius ir dar verdame 20 min. kol duona gerai išbrinks. Krevetes apkepame aliejuje su smulkiai sukapotu česnaku ir rozmarinu. Pilame į lėkštes pomidorų tyrę, ant viršaus dedame krevečių ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - Italian's wife.


2015 m. lapkričio 23 d., pirmadienis

Angliški pyragėliai "Scones"


       Daug kas jau yra juos išbandęs tarp lietuvių blogerių. Žodžiu sviestiniai pyragėliai, skanu tiek karšti, tiek atvėsę. Man šiek tiek primena grietiniečius, kuriuos vaikystėje labai mėgau :) 

Reikės (matuojama puodeliais 237 ml):
Miltai 2 puodeliai
Cukrus 4 a.š.
Sviestas 10 v.š. (apie 200 g)
Džiovinti abrikosai 1/2 puodelio
Imbierų cukatai, saujelė
Grietinėlė 1/2 puodelio
Kiaušiniai 2 vnt.
Druska 1/2 a.š.
Kepimo milteliai 1 v.š. + 1 a.š.


       Dubenyje sumaišome miltus. cukrų, druską, kepimo miltelius. Sudedame šaltą sviestą ir trupiname rankomis, kol gausime trupinius. Suberiame smulkintus džiovintus vaisius. Atskirai išplakame kiaušinius ir grietinėlę. Supilame į tešlą, išmaišome mediniu šaukštu, paskui užminkome rankomis tešlą. Išverčiame ant miltais pabarstyto stalo ir išminkome tešlą į kvadratą (turi būti storas "padas", kokių 3 cm storio). Supjaustome gautą kvadratą įstrižai, kad gautume 4 trikampius. Juos pjaustome pusiau, į dar mažesnius trikampėlius (iš viso gausime 8 pyragėlius). Patepame dar trupučiu grietinėlės ir pabarstome žiupsneliu cukraus. Kišame 10 minučių į šaldytuvą.
       Tuo metu įkaitiname orkaitę iki 200 C. Kepame mūsų pyragėlius 15 min. kol gražiai paruduos. Britai siūlo valgyti karštus su sviestu ir džemu (o man skaniausi vieni be nieko).
       Recepto šaltinis - KIN Comunity.


2015 m. lapkričio 22 d., sekmadienis

Prancūziškas vištienos krūtinėlės kepsnys



       Anksčiau labai mėgdavau žiūrėti kulinarines TV laidas, viena iš labiausiai patikusių man buvo Bilo Šapiro laida. Štai dar vienas receptas, kurį iš jos išbandžiau:

Vištienos krūtinėlė 1 vnt.
Šaltai rūkytas kumpis 3 griežinėliai
Tarkuotas parmezano sūris (naudojau "Džiugo")
Čiobreliai~
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~
Balzaminis actas~

       Krūtinėlę pasūdome, papipiriname ir pabarstome kapotais čiobreliais. Ant viršaus dedame tarkuoto parmezano sūrio ir užklojame šaltai rūkyto kumpio griežinėliais. Apvyniojame kepsnį plėvele ir gerai išmušame rundeliuko dugnu, kad vištiena lygiai susiplotų ir viskas sukibtų. Dedame kepsnį kumpiu į apačią į įkaitintą aliejų ir gerai apkepame. Tuo tarpu pabarstome iš viršaus vištieną druska ir pipirais. Apverčiame ir kepame, kol mėsa visiškai iškeps. Patiekiame perpjautą perpus. Pašlakstome balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi. Patiekiame su žaliomis salotomis.

2015 m. lapkričio 21 d., šeštadienis

Itališkos žalios salotos


Salotų lapai (gali būti miksas su špinatais ir rukola)~
Kriaušės 1 vnt.
Graikiniai riešutai 5 vnt.
Sūrio Feta/ Ožkų pieno (naudojau forminį)
Citrinos sulčių 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Parmezano drožlės 2 v.š.

       Sumaišome salotas. Kriaušes supjaustome labai plonomis riekelėmis ir dedame ant salotų. Apšlakstome citrinų sultimis. Dedame sūrio gabalėlius, graikinius riešutus, aliejaus šlakelį. Pabarstome tarkuotu parmezanu, viską išmaišome ir skanaujame.
       Recepto šaltinis - Italian's wife.


2015 m. lapkričio 20 d., penktadienis

Blyneliai su obuoliais ir razinomis



Obuoliai 2 vnt. + 1 vnt. į tešlą
Razinos - sauja
Rudasis cukrus 3-4 v.š.
Sviestas 40 g
Cinamonas~
Brendžio šlakelis
Miltai - dėjau iš akies
Kiaušiniai 1 vnt.
Grietinė 2 v.š.
Kepimo milteliai 1 a.š.
Druska žiupsnelis
Cukrus 1 a.š.

       Padažui obuolius nulupame ir supjaustome gabaliukais. Razinas pamirkome karštame vandenyje. Keptuvėje ištirpiname gabalėlį sviesto, dedame obuolius, razinas, rudąjį cukrų. Viską patroškiname. Įpilame brendžio ir dar pakepame, kol išgaruos alkoholis.
       Tešla blyneliams paprasta - paplakame kiaušinį, dedame grietinės, cukraus, druskos. Įtarkuojame obuolį. Beriame miltų, šiek tiek vandens ir užmaišome tešlą. Kepame blynelius įkaitintame aliejuje ir patiekiame su obuolių-razinų padažu.
       Recepto šaltinis - Neringos blogas.



2015 m. lapkričio 19 d., ketvirtadienis

Laukiniai ryžiai su vištiena, daržovėmis ir kiaušiniu



       Toks paprastas ir kartu neįprastas mano repertuare patiekalas Asian style, bet labai patiko, įnešė šviežumo :)

Rudųjų ir laukinių ryžių mišinys 200 g
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Žalieji žirneliai, šaldyti, sauja
Vištienos krūtinėlė 1 vnt.
Česnakiniai vištienos prieskoniai
Česnakas 2 sk.
Kiaušiniai 1-2 vnt.
Ciberžolė, raudonos paprikos~
Karis~
Druska, pipirai~
Švieži svogūnų laiškai ir krapai~ (aš nedėjau)

       Išverdame ryžius (nepervirti, jie turi būti birūs). Vištieną supjaustome kubeliais, įtriname druska, pipirais, ir česnakiniais prieskoniais. Apkepiname keptuvėje ant aliejaus, pabaigoje įspaudžiame česnako skilteles. Sudedame smulkiais kubeliais pjaustytas morkas ir svogūnus, truputį pakepiname. Beriame ciberžolės, tada dedame žirnelius, dar šiek tiek pakepame. Beriame ryžius ir karį, išmaišome. Atskiroje keptuvėje pakepiname kiaušinį - visą laiką maišant, kad gautųsi nedideli gabaliukai. Įmaišome į ryžius. Pabaigoje dar pabarstome kapotomis smulkintomis žolelėmis ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - Remember every moment.

2015 m. lapkričio 18 d., trečiadienis

Itališka Antipasti užkandėlė: Caponata, Caprese ir Insalata




Itališkas baklažanų troškinys Caponata:

Baklažanai 1 vnt.
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Salierai 1 stiebas
Pomidorai 2 vnt.
Česnakas 6 sk.
Alyvuogių aliejus
Balzminis actas 1/4 st.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepame smulkintus svogūnus, česnakus ir salierą. Kai daržovės suminkštės - dedame baklažanų riekeles ir apkepame, kol suminkštės. Pagardiname druska, pipirais ir supilame padažus, nuluptus ir smulkintus pomidorus, šlakelį vandens. Patroškiname ant mažos ugnies, kol padažas taps tamsus ir tirštas (bet iš kitos pusės nereikia persistengti ir daržovių visai suvirti į košę). Italai siūlo atvėsinti 2 val. kambario teperatūroje ir tik tada patiekti. Troškinį galima laikyti šaldytuve uždarame inde savaitę.
       
Salotos Insalata:

Salotų lapai (gali būti miksas) sauja
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Juodos alyvuogės~
Alyvuogių aliejus~
Balzaminis actas Modena~
Druska, juodieji pipirai~

Itališkas Caprese užkandis:

Pomidorai 1 vnt.
Mocarela 125 g
Bazilikai sauja
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~

       Salotoms recepto, manau, nereikia :) Viską patiekiame su česnakiniais baltos duonos skrebučiais. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Chef JD's Cuisine & Travel.


2015 m. lapkričio 17 d., antradienis

Julia Child obuolių pyragas



       Kepiau tris kartus iš eilės. Neatsivalgomas!!! 

26 cm formai:
Miltai 225 g + 30 g įdarui
Sviestas 180 g
Cukrus 2 v.š. tešlai + 120 g įdarui
Druska žiupsnelis
Obuoliai 500 g
Grietinėlė 35 proc. 150 ml
Kiaušiniai 1 vnt.
Konjakas 3 v.š. (aš nedėjau)
Cinamonas 1/2 a.š.
Cukraus pudra pabarstymui~

       Pyrago pagrindui sumaišome miltus, cukrų ir druską. Įtarkuojame šaltą sviestą, įpilame 4 šaukštus labai šalto (ledinio) vandens ir užminkome tešlą. Suvyniojame tešlą į plėvelę ir dedame į šaldytuvą 2 val.
       Obuolius nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais. Apibarstome obuolius puse cukraus (60 g) ir cinamonu. Tešlą iškočiojame ir įklojame į pyrago formą. Dugną subadome šakute, užklojame folija, paslegiame (pvz. pupelėmis) ir kepame 190 C orkaitėje 10 min. Tada nuimame foliją su pupelėmis ir kepame dar 5 min. Per tą laiką išplakame kiaušinį su likusiu cukrumi, miltais ir konjaku. Ant apkepto pagrindo suberiame obuolius, užpilame plakiniu ir kepame dar 30 min. Prieš baigiant kepti dosniai apibarstyti cukraus pudra, kad paviršius šiek tiek apskrustų. 
       Julia Child siūlo patiekti šiltą, man skaniausi tokie pyragai - pilnai atšalę.
       Recepto šaltinis - Italian's wife.


2015 m. lapkričio 16 d., pirmadienis

Lašiša su kaparėliais, rukola ir vyšniniais pomidorais


3 porcijoms: 
Lašišos filė 3 gab.
Vyšniniai pomidorai 20 vnt.
Tagliatele makaronai 250 g
Rukolos 2 saujos
Kaparėliai 3 v.š.
Bazilikai kelios šakelės
Citrinos 1 vnt.
Parmezano tarkuoto 6 v.š.
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~

       Rukolą ir bazilikus smulkiai supjaustome ir sumaišome dubenėlyje su alyvuogių aliejumi. Lašišos filė gabalus dedame į kepimo indą ir ant viršaus užklojame puse žolelių-aliejaus mišiniu (truputį šviežios rukolos pasiliekame). Indo pakraščiuose išdėliojame pomidoriukus (nepjaustytus), ant visko užtarkuojame citrinos žievelės ir suberiame kaparėlius. Pagardiname druska, pipirais ir kišame į 200 C orkaitę 40 min.
       Išverdame makaronus. Išvirtus makaronus dedame į dubenėlį su likusiomis žolelėmis ir aliejumi. Išmaišome, pridedame dar šiek tiek šviežių rukolos salotų. Serviruojame į lėkštes makaronus, lašišą su pagardais ir keptais pomidoriukais. Ant viršaus užbarsrtome tarkuoto parmezano ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - Colruyt en cuisine.



2015 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

Kriaušių ir imbierų sultys




       Anksčiau visada trindavau kriaušes į smoothy kokteilius, bet niekad nebandžiau spausti iš jų sulčių. O pasirodo gaunasi irgi labai tirštos (beveik kaip glotnutis) ir saldžios sultys. Praturtintos šviežiu imbieru gavosi neblogas antigripinis kokteilis rudeniui :)

1 stiklinei:
Kriaušės 3 vnt.
Imbiero šaknis 3-4 cm ilgio

    Imbierą nulupame, iš kriaušių išimame sėklalizdžius ir viską išspaudžiame per sulčiaspaudę. Skanaus :)
     Recepto idėja - TV laida "Edim doma".