2014 m. sausio 9 d., ketvirtadienis

Kiaulienos kepsniai su česnaku ir žolelėmis



       Galima kepti visą nugarinę arba supjaustytais kepsniukais - man taip skaniau ir greičiau iškepa.

Reikės:
Kiaulienos nugarinė 1,2 kg (jei su kaulu, tada reikės 2 kg)
Česnakas 1 galva
Čiobreliai, rozmarinas, raudonėlis - po 1 a.š.
Druska 2  a.š.
Įvairių pipirų mišinys 1/2 a.š.
Augalinis aliejus 1 v.š.

       Žoleles kartu su česnako skiltelėmis sutriname blenderiu. Tada supilame aliejų, dedame druskos, pipirų ir dar kartą pertriname. Nugarinę supjaustome kepsneliais ir ištriname prieskoniais. Dedame į aliejumi pateptą skardą ir kišame į 200 C orkaitę. Po 20 min. primažiname karštį iki 180 C ir kepame dar apie 20 min. Jeigu kepsite visą nugarinę, tuomet prireiks maždaug 1 val. 30 min.
       Recepto idėja - www.edimdoma.ru.



2014 m. sausio 8 d., trečiadienis

Guliašo sriuba



Reikės:
Kalakutienos filė 300 g
Raudonos paprikos 1/2 vnt.
Žalios paprikos 1/2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Rauginti agurkai 1 vnt.
Pievagrybiai 10 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Salierai 1 stiebas
Pomidorų pasta 2 v.š.
Vištienos sultinys 750 ml
Druska, juodieji pipirai ~
Paprikos milteliai, lauro lapai ~
Čiobreliai 1 v.š.
Tabasco padažas ~
Sviestas 30 g
Krakmolas 2 a.š.

       Troškintuve įkaitiname pusę sviesto su šlakeliu aliejaus ir apkepiname kalakutienos kubelius. Išimame, į tą patį puodą dedame likusį sviestą ir apkepame smulkintus svogūnus, grybus, salierus. Patroškiname ir sudedame likusias daržoves - paprikas, bulves, nuplikytus ir nuluptus pomidorus, česnako skilteles. Vėl sudedame mėsą. Supilame sultinį, pomidorų pastą, prieskonius. Kai daržovės suminkštės, įmaišome krakmolą atskiestą trupučiu šalto vandens ir smulkintą raugintą agurkėlį. Skanaus!


2014 m. sausio 7 d., antradienis

Tortas "Bûche de Noël"



       Šiemet Kalėdoms gaminau tokią šokoladinę "šaką" - t.y. "Bûche de Noël" tortą. Skaičiau, kad šis skanėstas Prancūzijoje tradiciškai kepamas Kalėdoms. Panašų esu mačiusi Neringos bloge, pagal jos receptą tokį vyniotinį esu ragavusi svečiuose ir man labai patiko. Tokį patį maskarponės kremą dariau ir aš, tik patį vyniotinį kepiau kitaip.

Biskvitui (45 x 33 cm skardelei):
Malti migdolai 110 g
Miltai 40 g
Cukraus pudra 110 g
Kiaušiniai 3 vnt. + dar 3 tryniai
Sviestas 30 g
Cukrus 2 v.š.
Kakava 3 v.š. 
Druska žiupsnelis

Kremui:
Mascarpone sūris 450 g
Šokoladinis kremas "Nutela" 450 g

       Pirmiausiai standžiai išplakame kiaušinių baltymus su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Kitame dubenėlyje išplakame trynius su cukraus pudra, suberiame maltus migdolus, kakavą ir miltus. Atsargiai įmaišome ištirpintą sviestą ir išplaktus baltymus.  Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, supilame tešlą ir mentele tolygiai paskirstome. Kepame 220 С orkaitėje apie 10 minučių. Tik ištraukę apverčiame ant švaraus kepimo popieriaus lapo ir karštą vyniotinį susukame. Apdengiame plėvele arba rankšluostėliu ir paliekame valandai atvėsti.
       Kremui išsukame Mascarpone sūrį su Nutela. Puse kremo aptepame vyniotinio vidų, susukame ir likusiu kremu aptepame torto viršų bei šonus. Įstrižai nupjauname šakos galiukus, juos sudedame į mažą šakelę ir taip pat aptepame kremu. Pabarstome tortą kakava ir papuošiame.
       Biskvito šaltinis ir video čia.