2017 m. rugpjūčio 2 d., trečiadienis

Pomidorų, sūrio ir duonos salotos



       Prancūziškos salotos iš knygos "Saldus gyvenimas Paryžiuje", kurių esmė - skani prancūziška duona su raugu, mano mėgstamiausios yra bagetės su alyvuogių aliejumi iš Žirmūnų IKI :)

Reikės:
Prancūziškos duonos
Salotų lapų
Pomidoro
Agurko
Juodųjų alyvuogių
Raudono svogūno 1/4 vnt.
Fetos sūrio (aš ėmiau pelėsinį Brie)
Alyvuogių aliejaus
Dižono garstyčių
Raudonojo vyno acto
Druskos, pipirų
Česnako 

       Duoną supjaustome kubeliais ir paskrudiname orkaitėje, ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Sumaišome užpilą iš aliejaus, garstyčių, acto, druskos, pipirų ir česnako skiltelės. Susmulkiname salotas, pomidorus, svogūną ir agurkus, pridedame alyvuogių, užpilame padažu. Ant viršaus suberiame sūrio ir duonos gabalėlius.
       Recepto šaltinis - David Lebovitz "Saldus gyvenimas Paryžiuje".

  

2017 m. liepos 31 d., pirmadienis

Keksas su vyšniomis ir bananais



        Mėgstamiausias šios vasaros kepinys - dariau ir su vyšniomis, ir su trešnėmis, neatsivalgomas. Jeigu kepate su vyšniomis - cukraus reikėtų dėti daugiau, negu nurodyta.

Reikės:
Sviestas 200 g
Cukrus 175 g
Miltai 300 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Vanilinis cukrus 1 pak. 
Kepimo milteliai 1 a.š.
Krakmolas 100 g
Grietinėlė 100 ml
Kefyras 100 ml
Vyšnios arba trešnės 1 st.
Bananai 1-2 vnt.

      Minkštą sviestą išsukame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Įmušame po vieną kiaušinius, supilame grietinėlę ir kefyrą. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, krakmolu ir įmaišome į tešlą. Trešnėms išimame kauliukus, bananus supjaustome riekelėmis. Kepimo formą ištepame riebalais, supilame pusę tešlos. Išdėliojame vyšnias ir bananų riekeles, užpilame likusia tešla. Kepame 180 C orkaitėje apie 50 min.
       Glazūrai šaukštą citrinos sulčių išsukau su keliais šaukštais cukraus pudros ir apliejau atvėsusį keksą.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Frau von Heute".

2017 m. liepos 30 d., sekmadienis

Šparaginės pupelės su bulvėmis ir vištiena



       Mūsų mėgiami vasaros pietūs :)

Reikės:
Šparaginės pupelės 200 g
Šviežios mažos bulvytės 6 vnt.
Vištienos file 300 g
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Pomidorai 1 vnt.
Alyvuogės  juodos1 vnt.
Česnakas 1 sk.
Alyvuogių aliejus ~
Sviestas ~
Druska, juodieji pipirai~
Balzaminis actas 1 a.š.

        Šparagines pupeles supjaustome į tris dalis ir išverdame pasūdytame vandenyje. Bulves supjaustome į ketvirčius ir išverdame sūdytame vandenyje. Keptuvėje įkatiname šlakelį aliejaus ir gabalėlį sviesto, apkepiname pupeles, įspaudžiame česnako skiltelę. Paskui lygiai taip pat apkepiname bulves. Vištieną smulkiai supjaustome, įtriname druska, pipirais, vištienos prieskoniais. Kepame kartu su raudonu svogūnu, supjaustytu plonais šiaudeliais. Pomidorus ir alyvuoges apšlakstome aliejumi, balzaminiu actu, druska ir pipirais. Kai vištiena iškeps, viską sudedame į didelį serviravimo indą, sumaišome kaip mišrainę ir patiekiame.


2017 m. liepos 29 d., šeštadienis

Karštas šokoladas



       Daug kartų bandžiau, kol atradau patį skaniausią receptą.

Reikės:
Juodas šokoladas 200 g
Grietinėlė 35proc. 200 ml 
Pienas 400 ml
Rudasis cukrus 2 v.š.
Vanilinis cukrus 1 a.š.
Cinamonas~
Druska~

       Pieną su grietinėle užkaitiname beveik iki virimo. Suberiame rudąjį cukrų ir šokoladą, sulaužytą gabalėliais. Pagardiname vanilinu, cinamonu ir druska. Sukame šluotele ir kaitiname, kol šokoladas ištirps. Supilame į mažus puodelius ir patiekiame.


2017 m. liepos 28 d., penktadienis

Krevečių kokteilis



2 porcijoms:
Iceberg salotos 2 lapai
Krevetės sūryme 200 g
Majonezas 3 v.š.
Pomidorų padažas 2 v.š.
Saldaus čili padažo 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos 1/2 a.š.
Karis 1/3 a.š.
Cukrus 1/2 a.š.
Citrinos sultys 1 a.š.
Krapai~

       Krevetes sūryme tereikia tik nukošti, bet jeigu naudosite šaldytas arba šviežias - apvirti 5 minutes sūdytame vandenyje su krapų šakele ir keliais citrinos griežinėliais.
      Salotas pasmulkiname ir dedame į salotines (kad būtų gaiviau, aš dar įpjausčiau mažą šviežią agurkėlį, bet nebūtina). Padažui sumaišome majonezą ir kitus padažus, pagardiname druska, pipirais, cukrumi ir kitais prieskoniais. Dedame gausiai padažo ant salotų lapų. Viršuje paskleidžiame krevetes ir papuošiame - krapų šakele, citrinos griežinėliu. Šalia labai tinka atšaldytas baltas vynas ir česnakiniai baltos duonos skrebučiai.
       Recepto šaltinis - Su šaukštu aplink pasaulį.



2017 m. liepos 7 d., penktadienis

Mišrainė su marinuotais grybais ir kumpiu



Reikės:
Marinuoti pievagrybiai 1 stiklainis (apie 450 g)
Paukštienos kumpis 200 g
Marinuoti agurkėliai 200 g
Poro 1/2 vnt. arba svogūnų laiškai~
Majonezas 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Pievagrybius supjaustome ketvirčiais, kumpį - kubeliais, agurkėlius ir porus - žiedeliais. Viską suaišome su majonezu, pagardiname druska ir juodaisiais pipirais. Skanu su juoda duona.


2017 m. liepos 5 d., trečiadienis

Žuvies kukuliai pomidorų padaže



       Šiandien spagečiai ne su mėsos, bet su žuvies kukuliais. Įdomu ir skanu :)

Reikės:
Menkės filė 2 vnt. didelės (apie 600 g)
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai 2-3 v.š.
Česnakas 1 sk.
Svogūnai 1 vnt.
Pomidorų tyrė Passata 400 ml
Miltai 1 v.š.
Paprika raudona 1 vnt.
Šaldyti žirneliai 1 sauja
Druska, juodieji piprai~
Raudonėlis~
Maltos saldžiosios paprikos~
Alyvuogių aliejus~

       Žuvį sumalame mėsmale (arba susmulkiname kombainu) ir sumaišome su kiaušiniu. Beriame džiūvėsėlių, maltų paprikų, druskos ir pipirų. Rankomis suminkome mažus kukulius (teniso kamuoliukų dydžio).
       Papriką supjaustome kubeliais. Apkepame su svogūnais aliejuje. Įberiame miltų, gerai išmaišome. Supilame pomidorų tyrę ir dar stiklinę vandens. Pagardiname padažą druska, pipirais, raudonėliu, įspaudžiame česnako skiltelę. Suberiame žirnelius, žuvies kukulius, uždengiame ir troškiname ant nedidelės ugnies 20 min.
       Išverdame makaronus ir patiekiame kartu su kukulių padažu. 
       Recepto šaltinis - Colruyt en Cuisine.



2017 m. liepos 3 d., pirmadienis

Salotos su avokadu, mangu ir sezamine vištiena



Reikės:
Salotos Iceberg/Radicchio 1 sauja
Avokadai 1 vnt.
Mangai 1 vnt.
Vištienos filė 1/2 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
imbieras šviežias 2 cm
Čili pipirai 1 vnt. (sėklas išskobiame)
Čiobreliai švieži, 2 šakelės
Medus 1 a.š.
Citrinos 1/2 vnt.
Sezamo sėklos 2 v.š.
Alyvuogių aliejus~

       Vištieną įtriname druska, pipirais ir maltomis paprikomis. Dedame į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kartu į keptuvę sudedame griežinėliais supjaustytą imbierą, čiobrelio ir aitriąją papriką. Bebaigiant kepti vištieną pašlakstome medumi. Avokadą nulupame, supjaustome kubeliais ir apšlakstome citrinų sultimis. Salotas suplėšome, sudedame avokadų ir mangų kubelius. Užpilame padažu iš trupučio aliejaus, citrinos sulčių, medaus, druskos ir pipirų. Ant viršaus uždedame keptą vištieną, supjaustytą griežinėliais ir viską pabarstome kepintomis sezamo sėklomis.
       Recepto šaltinis - Cheftube Francais.


2017 m. liepos 1 d., šeštadienis

Šviežiai raugti agurkai



       Vasaros topas! Aš užpyliau karštu vandeniu ir taip paraugti agurkai buvo tinkami valgyti po 24 val. Jeigu ketinate valgyti po kelių dienų, tuomet vandens kaitinti nebūtina. 

Reikės:
Agurkai 10 vnt.
Krapai kuokštelis
Česnakas 6 sk.
Druska 2 v.š.
Karštas vanduo 2 l
Vyšnių ir/ar serbentų lapai - didelė sauja

      Druską ištirpiname karštame vandenyje. Tiksliausia proporcija yra 1 šaukštas druskos vienam litrui vandens. Česnako skilteles nulupame ir šiek tiek sutriname (t.y. suplojame plačiu peiliu). Į dubenį arba kibirėlį dedame šiek tiek serbentų/vyšnių lapų, krapų, česnakų ir sluoksnį agurkų. Tada vėl dedame lapų, krapų, česnako ir taip kol išdėliosime visus agurkus. Tada užpilame sūriu vandeniu. Kai atvės, dedame į šaldytuvą.


2017 m. birželio 30 d., penktadienis

Kiaulienos išpjovos kepsnys su įdaru



Reikės:
Kiaulienos išpjova 1 vnt.
Vytinta kiaulienos nugarinė 100 g
Kreminis ožkų sūris 50 g 
Saulėje džiovinti pomidorai 4-5 vnt.
Mairūnai, maltos saldžiosios paprikos ~
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Kiaulienos išpjovą išpjaujname plokščiai (kaip atverstą knygą) ir gerai įtriname druska, pipirais, maltomis paprikomis, mairūnais. Aptepame kreminiu sūriu, ant viršaus išdėliojame džiovintų pomidorų juosteles. Susukame, susmeigiame mediniais pagaliukais. Apvyniojame vytinto kumpio griežinėliais ir apsukame visą vyniotinį siūlu. Špižinėje keptuvėje gerai įkaitiname aliejų, vyniotinį apskrudiname iš visų pusių. Tada perdedame į kepimo skardą, užpilame aliejumi, truputį vandens ir kepame dar 40 min. 180 C orkaitėje.
        Recepto šaltinis - Colruyt en Cuisine.


2017 m. birželio 29 d., ketvirtadienis

Baklažanų ir avinžirnių salotos




       Labai patiko, šios salotos - pastaruojų dienų atradimas. Receptą perskaičiau Delfyje, buvo skaitytojų atsiųstas.

2 porcijoms:
Baklažanai 1 vnt.
Konservuoti avinžirniai 1/2 skardinės
Lapinės salotos (rukola arba mache) 50 g
Saulėje džiovinti pomidorai 6 puselės
Kukurūzų miltai 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~
Balzaminis actas~
Citrinos sultys 1 a.š.

       Baklažanus supjaustome pusžiedžiais, pabarstome druska, po 10 min. nusausiname popierine servetėle. Apvoliojame kukurūzų miltuose ir kepame keptuvėje, gausiai įpylę aliejaus. Apverčiame tik vieną kartą, ir tik kuomet gerai apskrus. Avinžirnius nukošiame ir gerai nusausiname popieriniu rankšluosčiu.
       Salotas nuplauname, pomidorus pasmulkiname. Pašlakstome padažu iš alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, citrinos sulčių ir druskos. Ant salotų lapų dedame keptus baklažanus. Avinžirnius aš irgi apskrudinau toje pačioje keptuvėje nuo baklažanų, kurioje buvo truputį likę kukurūzų miltų. Gavosi traškūs ir šilti. Labai skanu. 



2017 m. birželio 28 d., trečiadienis

Kukurūzų miltų keksiukai su džemu


       Kadangi bandau įvesti sveikesnių kepinių, prisipirkau visokiausių alternatyvų kvietiniams miltams - avižinių, kukurūzų, migdolų miltų ir kt. Šiandien išbandžiau kukurūzinius keksiukus. Čia labiau pusryčių bandelės, negu kad desertiniai keksiukai :)

Reikės:
Kukurūzų miltai 200 g
Kvietiniai miltai 140 g
Cukrus 100 g
Kepimo milteliai 1 a.š.
Druska 1/2 a.š.
Augalinis aliejus 180 ml
Kiaušiniai 2 vnt.
Pienas 240 ml
Sviestas 2 v.š. (formai ištepti)
Aviečių džemas 60 ml (aš dėjau figų)

       Viename dubenyje sumaišome visus sausus ingredientus (miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius. Kitame inde išplakame skystus - kiaušinius, aliejų, pieną. Įmaišome sausą mišinį į skystą. Kepimo formeles ištepame sviestu. Pripildome pusę keksiuko tešlos, įdedame po šaukštelį džemo ir tada vėl užpilame ant viršaus tešlos (keksiukai šiek tiek pakils, tad sklidinai formelių nepripildykite).
       Kepame 180 C orkaitėje apie 15 min. (kol gražiai pagels). Šiek tiek atvėsiname ir išimame. Skaniausia valgyti dar šiltus, užteptus sviestu :)
       Recepto šaltinis - Entertaining with Beth

2017 m. birželio 27 d., antradienis

Spageti žuvies ir grietinėlės padaže



       Čia buvo tokia vakarienė iš kirvio - sudėjau visus likučius, kokius radau šaldytuve ir ką  - gavosi fantastiškai skanu. Dar pakartosim, visi buvo labai patenkinti :)

Reikės:
Spageti 320 g
Menkės filė 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Šparaginės pupelės, sauja
Česnakas 2 sk.
Grietinėlė 12 proc. 200 g
Fermentinis sūris 100 g
Druska, juodieji pipirai~
Krapai~
Alyvuogių aliejus~

       Didelėje keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepiname smulkintus svogūnus ir tarkuotą morką. Paskui sudedame smulkintas česnako skilteles ir žuvį, supjaustytą gabalėliais. Pagardiname druska, pipirais ir krapais. Kepame, pamaišome, kiek vėliau sudedame šparagines pupeles. Žuvis bemaišant sutrupės, taip ir turi būti, vienodesnis padažas gausis. Užpilame grietinėle ir dar uždengę patroškiname, kol žuvis ir daržovės bus visiškai iškepę, Pabaigoje įmaišome sūrį.  
       Spagečius išverdame pagal nurodymus ant pakuotės. Nukošiame ir sudedame į žuvies padažą. Pavoliojame, kad visi makaronai pasidengtų padažu ir patiekiame. Labai skanu :)


2017 m. birželio 26 d., pirmadienis

Porų ir mocarelos salotos su vynuogėmis



       Porų salotos??? Taip :) Esu tokias valgiusi viename Briuselio restorane, labai man patiko, seniai norėjau išbandyti ir namuose.

Reikės:
Porai 2 vnt.
Mocarela 1 rutuliukas
Vynuogės 1 st.
Citrinos sultys~
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~

       Porus supjaustome ilgais šiaudeliais  (kiekvieną stiebą į ketvirčius ir dar porą kart skersai) ir apverdame pasūdytame vandenyje. Perplauname šaltu vandeniu ir labai gerai nuvarviname. Dedame porus į pailgą lėkštę, pašlakstome citrinų sultimis ir aliejumi, druska, šviežiai maltais pipirais. Ant viršaus išdėliojame vynuoges ir mocarelos gabalėlius.



2017 m. birželio 25 d., sekmadienis

Šokoladinis kremas iš avokadų ir bananų



       Dar vienas sveikuoliškas deseras. Galima padaryti ir visai veganišką - jeigu vietoje jogurto pilsite migdolų pieną.

2 porcijoms:
Bananai 1 vnt.
Avokadai 1 vnt.
Kakava 3 v.š.
Klevų sirupas 2 v.š.
Vanilės ekstraktas~ (nebūtinai)
Graikiškas jogurtas 2 v.š.
Kokosų drožlės papuošimui~

       Viską sutriname blenderiu, paskirstome į gražius desertinius indelius arba taures ir papuošiame kokosų drožlėmis. Galima puošti ir šviežiomis uogomis ar vaisiais.
       Recepto idėją užmačiau kažkur Instagrame.


2017 m. birželio 24 d., šeštadienis

Traški apelsininė vištiena su sezamu



        Labai skanus padažas, tikrai patiko.

Reikės:
Vištienos filė 700 g
Apelsinai 1 vnt.
Imbieras 2 cm gabaliukas
Česnakas 2 k.
Rudasis cukrus 1 a.š.
Sojos padažas 2 v.š.
Krakmolas 1 a.š.
Svogūnų laiškai 1 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 3 v.š.
Džiūvėsėliai 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Vištieną supjaustome gabalėliais, paskaniname druska, pipirais. Apvoliojame miltuose, plaktame kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Kepame orkaitėje arba ant keptuvės (aš keptuvėje, dideliame kiekyje aliejaus, iškepiau nedidelėmis porcijomis per kelis kartus).  Sezamo sėklas paskrudiname sausoje keptuvėje. 
       Apelsino žievelę nutarkuojame smulkia tarka (daug nereikia, kad gautume maždaug 1 a.š. žievelių), apelsino sultis išspaudžiame. Puodelyje pakaitiname apelsino sultis. sudedame žieveles, tarkuotą imbierą, išspaudžiame česnako skilteles. Supilame sojos padažą ir rudąjį cukrų. Uždengiame ir viriname padažą ant silpnos ugnies 15-20 min. Krakmolą ištirpiname 1/2 puodelio šalto vandens ir supilame į padažą. Gerai išmaišome ir kai tik sutirštės, nukeliame nuo ugnies. Vištienos kąsnelius apvoliojame sezamo sėklose ir padaže, serviruojame į lėkštes su ryžiais, pabarstome šviežiais svogūnų laiškais.
       Recepto šaltinis - Cheftube Francais.

2017 m. birželio 23 d., penktadienis

Avokadų, mocarelos ir burokėlių bokšteliai



Reikės:
Avokadai 1 vnt.
Virti burokėliai 1 vnt.
Mocarela 1 rutuliukas
Salotų lapai 2-3 vnt.
Citrinų sultys~
Balzaminis actas 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Lėkštes išklojame salotų lapais, pašlakstome užpilu. Užpilui suplakame balzaminį actą su aliejumi, druska, pipirais ir citrinos sultimis. Avokadus pašlakstome citrinų sultimis, kad nejuoduotų, viską supjaustome gražiomis lygiomis riekelėmis ir suformuojame bokštelius. vienam bokšteliui pakanka 3-4 riekelių, aš sukroviau per aukštus, norėjo virsti :) 
       Receptas iš Pinterest.

2017 m. birželio 22 d., ketvirtadienis

Makaronai kreminiame sūrio ir tuno padaže



4 porcijoms:
Makaronai 320 g
Svogūnai 1 vnt,
Česnakas 1 sk.
Pomidorų tyrė (Passata) 250 ml
Koncentruota pomidorų pasta 1 v.š.
Daržovių sultinys ~200 ml
Tunas savo sultyse 1 skardinė
Grietinėlė 12 proc. 100 ml
Lydytas sūrelis sūrelis (pvz. Panemunės laukų) 180 g
Bazilikai švieži ~
Cukrus 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Troškintuve įkaitiname aliejų, apkepame smulkintus svogūnus. Tada įdedame pomidorų pastos, įspaudžiame česnako. Supilame pomidorų tyrę ir puodelį sultinio. Šiek tiek patroškiname. Paskaniname druska, pipirais. Dedame tuną, įmaišome grietinėlę ir lydytą sūrį, kapotų baziliko lapelių. Gerai išmaišome ir nukeliame nuo ugnies. 
       Makaronus išverdame pagal nurodymus ant pakuotės. Įmaišome į tuno padažą ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - Cheftube Francais.



2017 m. birželio 16 d., penktadienis

Sezaminės lazdelės



       Sūrios ir traškios lazdelės iš šaldytos tešlos su sezamo sėklomis, labai tinkančios vakarėliui į kokį užkandžių padėklą... Arba tiesiog vakaro filmui prie vyno taurės ir keleto kąsnelių sūrio :) 

Reikės:
Šaldyta bemielė tešla 250 g (1/2 pak.)
Druska~
Sezamo sėklos~ 
Kiaušiniai 1 vnt.

       Tešlos lakštus išimame atšilti 1 val. kambario temperatūroje. Sezamo sėklas paskrudiname sausoje keptuvėje. Ant miltais pabarstyto stalo iškočiojame šiek tiek lakštus, kad taptų plonesni ir platesni. Supjaustome 1 cm pločio ilgomis juostelėmis. Juosteles susukame kaip grąžtelį :) Dedeame ant popieriumi išklotos kepimo skardos, aptepame plaktu kiaušiniu. Pabarstome druska ir kepintais sezamais. Kepame 180 C orkaitėje 12-15 min.


2017 m. birželio 11 d., sekmadienis

Graikiškas šparaginių pupelių, pomidorų ir bulvių troškinys




       Originaliai šis patiekalas vadinasi Fasolakia. Labai sveikas daržovių troškinys, dažniausiai graikų valgomas su fetos sūriu.

Reikės:
Šparaginės pupelės 300 g
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Pomidorai 3 vnt.
Bulvės 3 vnt.
Česnakas 2 sk.
Šviežios žolelės (petražolės, krapai)~
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Svogūnus smulkiai supjaustome ir apkepame aliejuje dideliame troškintuve. Paskui sudedame smulkintą česnaką, dar pakepame. Suberiame pupeles, galiausiai - stambiais gabalais pjaustytas bulves. Pomidorus sutarkuojame per burokinę tarką (nulupti nereikia) ir gauname tokią šviežią tyrę. Tyrę supilame ant apkeptų daržovių. Pasūdome, suberiame kapotas žoleles ir troškiname uždengę apie 30 min. Tiekiame su fetos sūriu.
       Recepto šaltinis iš Youtube - Diane Kochilas