2017 m. vasario 10 d., penktadienis

Žaliosios salotos su apelsinais



        Lengvos ir gaivios salotėlės, aprūpinančios gera vitaminų doze :) Tiktų kaip garnyras prie kokio kepsnelio, arba tiesiog kaip "starteris" prieš pagrindinį patiekalą.

2 porcijoms:
Lapinės salotos arba špinatai 50 g
Avokadai 1 vnt.
Apelsinai 1 vnt.
Žaliosios besėklės vynuogės 50 g
Alyvuogių aliejus~
Citrinos sultys 1 a.š.
Balzaminis actas 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Avokadą supjaustome kubeliais ir užpilame citrinos sultimis. Lapines salotas nuplauname ir apšlakstome padažu iš aliejaus, balzaminio acto ir druskos. Apelsinus išskirstome skiltelėmis, kiek įmanoma pašaliname odeles ir supjaustome. Vynuoges perpjauname pusiau ir viską gražiai išdėliojame lėkštėse. 


2017 m. vasario 8 d., trečiadienis

Vištienos kepsnys su rikota ir špinatais



       Labai geras receptas - skanu, greitai pagaminama, gražiai atrodo ir kažkas naujo :)

Reikės:
Vištienos krūtinėlės 3 vnt.
Rikota 1 ind. 
Špinatai šaldyti 2 kubeliai
Česnakas 3 sk.
Takuotas "Džiugo" sūris 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos~
Alyvuogių aliejus~

       Vištienos krūtinėles perpjauname į puseles (iš viso 6 kepsniukai). Įtriname druska, pipirais. Rikotą sutriname blenderiu su špinatais, druska ir česnaku. Kepimo skardą išklojame popieriumi, suudedame vištienos kepsnelius, įpjautus kas 1,5 cm (kaip armoniką). Šaukšteliu pridedame įdaro, pabarstome paprikų milteliais, Džiugo sūriu ir pašlakstome aliejumi. Kepame 180 C orkaitėje 45 minutes.
       Recepto idėja iš Pinterest.

2017 m. vasario 6 d., pirmadienis

Lęšių karis su pankoliu



Reikės:
Lęšiai 1 st.
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Pankoliai 1 vnt.
Česnakas 3 sk.
Pomidorai koservuoti 1 ind.
Karis, cinamonas~
Kalendra~
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Lęšius apverdame 15 min. sūdytame vandenyje. Svogūną ir pankolį smulkiai supjaustome ir apkepiname ant šlakelio aliejaus. Pagardiname prieskoniais, supilame konservuotus pomidorus ir šiek tiek patroškiname. Pabaigoje supilame nukoštus lęšius ir įspaudžiame česnako skilteles.
      Mūsų garnyras šįkart buvo - virti ryžiai ir saldžiarūgštės agurkų-morkų salotos su sezamais.
       Recepto idėja - Bikini et gourmandise. 


2017 m. vasario 3 d., penktadienis

Mamos obuolių pyragas



       Primenantis vaikystę, juo mūsų namuose būdavo užbaigiami visi pobūviai. Beje, pagal labai panašų receptą esu kepusi tokį Olandišką obuolių pyragą, kuris irgi labai skanus, tik jo paruošimas man dvigubai ilgiau užtrunka...

24 cm formai:
Miltai 600 ml
Sviestas 200 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Grietinė 200 g
Cukrus 200 ml
Druska žiupsnelis
Kepimo soda 1/2 a.š.
Obuoliai 6 vnt.
Cinamonas 1 a.š.
Citrinos sulčių ir cukraus~ (obuoliams pabarstyti)

        Miltus sumaišome su cukrumi ir druska, įtarkuojame šaltą sviestą. Paminkome pirštais, tada įmušame kiaušinį, grietinę su nugesinta soda ir išminkome tešlą (man dar prireikė porą šaukštų šalto vandens). Trečdalį tešlos atidedame į šaldytuvą, su likusia išlipdome kepimo formą, padarome bortelius. Kišame kepti į 190 C orkaitę 20 min.
       Obuolius nulupame, sutarkuojame per stambią tarką. Pašlakstome citrinų sultimis, cukrumi ir cinamonu. Ant apkepto pagrindo paskleidžiame obuolius ir likusią tešlą sutrupiname pirštais. Kepame dar 30 min.


2017 m. vasario 1 d., trečiadienis

Česnakinė dorada




       Dorada - atostogų karalienė, visur ja mėgaujamės kuomet atostogaujame šiltuose kraštuose. Nuostabiai doradas ruošia Viduržemio jūros regiono šalys, bet labai skania dorada teko pasimėgauti net ir Indonezijoje...
       Labai paprastas receptas, bet gerai žuviai daug ir nereikia.

2 porcijoms:
Dorados 2 vnt.
Česnakas 3 sk.
Krapai, petražolės, čiobreliai - geriau šviežios
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~
Citrinos 2 riekelės

    Žuvis perpjauname, išskrodžiame vidurius ir gerai išplauname. Nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Ant kiekvienos dorados padarome po 3 įpjovas - kad tolygiau iškeptų ir geriau pasiskirstytų įdaras. Žoleles sukapojame, česnaką smulkiai sutarkuojame. Gerai ištriname žuvis iš vidaus ir iš išorės druska, pipirais ir česnaku. Kapotas žoleles sukemšame į žuvų vidų. Kepimo skardą pašlakstome aliejumi, dedame paruoštas žuvis. Doradas iš viršaus taip pat pašlakstome trupučiu aliejaus. Kepame 180 C orkaitėje 20-40 min. (priklausomai nuo žuvų dydžio). Patiekiame su citrinos griežinėliu (arba skiltele). 
       Garnyrui mes valgėme agurkų, pomidorų ir avokadų salotas su raudonaisiais svogūnais beigi alyvuogėmis.
       Recepto šaltinis - knyga "Gemüse, Fisch und Fleisch".

2017 m. sausio 30 d., pirmadienis

Brokolių ir žirnelių sriuba su kreminiu sūreliu



Reikės:
Brokoliai 1 vnt.
Žalieji žirneliai, šaldyti 100 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Kreminis sūrelis Vache qui rit 4 trikampėliai
Druska, pipirai~
Alyvuogių aliejus + sviestas

       Puode įkaitiname aliejų ir sviesto gabalėlį, apkepiname svogūnus. Paskui sudedame smulkiai supjaustytą brokolį, pamaišome ir užpilame 500 ml vandens. Vandens geriau pilti kuo mažiau, dėl to daržoves supjaustom smulkiai; jei bus per tiršta sriuba, visada bus galima atskiesti pabaigoje. Kai užvirs - sudedame žirnelius, druskos, pipirų. Paverdame, kol daržovės suminkštės. Prieš pat pabaigą įspaudžiame česnako. Sutriname sriubą blenderiu. Įmaišome kubeliais pjaustytą sūrelį. Karštoje sriuboje jis aptirps, bet sriuboje vienas kitas gabalėlis pasitaikys - kas man asmeniškai netgi patiko... Jeigu norite tolygios tekstūros, sūrelį dėkite prieš blenderiuojant. Tiekiame su baltos duonos skrebučiais.


2017 m. sausio 27 d., penktadienis

Bengališkai troškinti kiaulienos kepsneliai



       Pikantiško skonio pomidorų padažas su kariu ir čili pipirais suteikia visai naują skonį pabodusiems lietuviškiems karbonadams. Receptą radau šimto metų senumo savo užrašinėje, naudojau kiaulienos nugarinės kepsnelius. Galima daryti su išpjovos arba kumpio pjausneliais.

Reikės:
Kiaulienos nugarinė 1 kg (apie 10 pjausnelių)
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 3 sk.
Pomidorai 3 vnt.
Morkos 1 vnt.
Pomidorų pasta 1 v.š.
Pomidorų padažas 2 v.š.
Kmynai 1 v.š.
Karis, imbieras, čili pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos~
Garstyčios 1 a.š.
Cukrus 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Kepsnelius įtriname druska, pipirais, maltomis saldžiosiomis paprikomis ir čili. Paliekame pasimarinuoti 30 min. (per tą laiką susipjaustome kitas daržoves ir pasiruošiame visus prieskonius). Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepame kepsnelius iš abiejų pusių, kol parus. Atidedame. Naujoje keptuvėje/troškintuve įkaitiname šlakelį aliejaus ir apkepiname kmynus, karį, imbierą. Kai paskleis aromatą, sudedame šiaudeliais pjaustytus svogūnus ir apkepame, kol taps skaidrūs. Sudedame tarkuotą morką ir pasmulkintą česnaką. Pakepame, tada sudedame kubeliais pjaustytus pomidorus. Pagardiname druska, garstyčiomis, cukrumi, pomidorų pasta ir pomidorų padažu. Kai pomidorai suminkštės, sudedame mėsos kepsnelius. Pavartome, kad tolygiai pasidengtų padažu, uždengiame ir troškiname ant nedidelės ugnies 20-30 min. 


2017 m. sausio 25 d., trečiadienis

Keptos daržovės su rikotos ir kumpio įdaru



        Įdarytos daržovės - turbūt mano visų laikų mėgiamiausias patiekalas. Šiandien išbandžiau naujai atrastą įdarą - rikotos ir kumpio piure. Aš kepiau paprikas ir pomidorus, bet įdaras labai tiktų ir cukinijoms, gal net ir baklažanams :)

Reikės:
Paprikos 1 vnt.
Pomidorai 3 vnt.
Rikota 1/2 indelio
Paukštienos kumpis 2 riekelės
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Tarkuotas parmezano sūris 2 v.š.
Raudonėliai, bazilikai~
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Pomidorams nupjauname viršūnes ir išskaptuojame. Apverčiame, kol ruošime įdarą - kad išbėgtų sultys. Paprikas perpjauname pusiau, ir nublanširuojame kelias minutes verdančiame vandenyje.
       Įdarui svogūną apkepiname ant aliejaus, tada sudedame kumpio kubelius. Pakepame, kartu sudėjau pomidorų minkštimą, bazilikų, raudonėliu, česnako skilteles. Kai apkeps, viską sutriname blenderiu su rikota ir parmezanu. Kepimo skardą pašlakstome aliejumi. Daržoves iš vidaus pabarstome druska, pipirais. Prikemšame įdaro ir kepame 190 C orkaitėje 20 minučių. Skanaus :)



2017 m. sausio 23 d., pirmadienis

Avokadų humusas



       Sotūs ir maistingi pietūs per 5 minutes :)

Reikės:
Konservuoti avinžirniai 1 ind.
Česnakas 2 sk.
Avokadai 2 vnt.
Alyvuogių arba sezamo aliejus 4 v.š.
Tahini pasta 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos~
Čili~
Sezamo sėklos~
Citrinos sulčių 2 v.š.

       Avokadus ir česnako skilteles nulupame, dedame kartu su avinžirniais į blenderį. Sudedame visus prieskonius ir sutriname, Tiekiame su daržovių lazdelėmis arba skrebučiais.
       Recepto idėja iš Pinterest.


2017 m. sausio 19 d., ketvirtadienis

Graikiškas bulvių ir cukinijų apkepas su varške



       Tai Kretos patiekalas, kuris vadinasi Haniotiko Boureki. Originaliame recepte siūloma daryti su feta perpus maišyta su rikota, bet aš nusprendžiau, kad lietuviška varškė kaip niekad gerai čia tiks :)

Aš dariau pusę normos ir ėmiau:
Cukinija 1 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Varškė 180 g
Česnakas 1 sk.
Druska, juodieji pipirai~
Mėtos šviežios arba džiovintos~ 
Raudonėliai 1/2 a.š.
Miltai 2 v.š.
Alyvuogių aliejus~

       Bulves supjaustome labai plonomis riekelėmis, cukinijas - šiek tiek storesnėmis. Bulves sumaišome dubenėlyje su alyvuogių aliejumi ir druska. Kepimo indą patepame aliejumi. Bulvių griežinėlius pavoliojame miltuose ir išklojame kepimo indo dugną (klojame vieną šalia kito, vienu sluoksniu). Cukinijas taip pat - pamaišome su aliejumi ir druska, pavoliojame miltuose ir dedame į kepimo indą ant bulvių (cukinijos gali krašteliais "persikloti"). Pagardiname prieskoninėmis žolelėmis ir įspaudžiame česnako. Varškę išsukame su druska, dedame pusę varškės ant cukinijų (tiesiog šaukštu, gabalais). Pakartojame antrą sluoksnį bulvių, cukinijų ir varškės. Viršutinę varškę delnu paspaudžiame ir apšlakstome aliejumi. Aš kažkur dar mačiau šio recepto versiją, kur siūloma paviršių apibarstyti tarkuotu parmezanu (aš taip ir padariau) ir dar tarp daržovių įpjaustyti saulėje džiovintų pomidorų (šįkart nedėjau, bet manau nepamaišytų). Kepame 180 C orkaitėje 45-55 min.
       Recepto šaltinis - Greek Food TV




2017 m. sausio 16 d., pirmadienis

Ryžiai su avokadų salsa ir česnakinėmis krevetėmis



2 porcijoms reikės:
Avokadai 1 vnt.
Pomidorai 1 vnt.
Raudonieji svogūnai 1 v.š. (smulkintų)
Citrinos sulčių 1 v.š. salsai + 1 v.š. krevetėms
Druska, juodieji pipirai~
Krevetės 16 vnt.
Česnakas 1 sk.
Sviesto gabalėlis, aliejus~
Ryžiai garnyrui~

       Avokadą ir pomidorą supjaustome kubeliais, įmaišome smulkintų svogūnų, druskos, pipirų, po šaukštą citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus. Krevetes apverdame sūdytame vandenyje su krapais ir citrinos sultimis. Paskui nukošiame ir apkepame ant sviesto su česnaku. Į lėkštes dedame virtų ryžių, į vidurį - avokadų salsos ir viską papuošiame keptomis krevetėmis.




2017 m. sausio 13 d., penktadienis

Pusryčių skrebučiai su avokadu ir plaktu kiaušiniu



Reikės:
Duona grūdėta, 2 riekelės
Kiaušiniai 2 vnt.
Avokadai 1/2 vnt.
Citrinos sulčių 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Pomidorai, raudono svogūno~

       Kiaušinius išplakame su druska ir šlakeliu vandens (arba pieno). Iškepame ant trupučio aliejaus maišytą kiaušinienę. Pagardiname šviežiai maltais pipirais. Avokadą supjaustome gabaliukais arba sutriname šakute su druska, citrinos sultimis. Įmaišome šaukštą smulkiai pjaustytų raudonųjų svogūnų. Duonos riekeles paskrudiname, aptepame sviestu, ant viršaus dedame avokadus, kiaušinius ir pomidorus. 


2017 m. sausio 11 d., trečiadienis

Vištienos ir makaronų apkepas su brokoliais



      Didžiulis apkepas, kurio visada lieka antrai dienai :)

Reikės:
Vištienos filė 1 vnt.
Brokoliai 1/2 vnt.
Žiediniai kopūstai 1/2 vnt.
Makaronai rageliai 400 g
Grietinėlė 200 g
Tarkuotas "Džiugo" sūris 100 g
Džiūvėsėliai 4 v.š.
Česnakas 2sk.
Vištienos prieskoniai~
Druska, juodieji pipirai~
Maltas muskatas, krapai ~
Sviestas, aliejus kepimui~

       Vištieną supjaustome mažais kubeliais, ištriname su prieskoniais, tarkuotu česnaku ir apkepame ant šlakelio aliejaus su trupučiu sviesto. Iškeptą vištieną užpilame grietinėle, pagardinamemuskatu, krapais. Brokolius ir žiedinius kopūstus apverdame sūdytame vandenyje, kai nukošime dar peiliu pasmulkiname ir suverčiame į vištienos troškinį.
       Makaronus išverdame pagal nurodymus ant pakuotės. Kepimo indą ištepame sviestu arba aliejumi, dedame pusę makaronų, pusę vištienos su daržovėmis, vėl sluoksnį makaronų ir suverčiame likusią vištieną su visomis sultimis (skysčio turi būti nemažai, bet apkepas ir neturi "plaukti" - jeigu atrodo sausoka, galima dar įpilti samtelį vandens kuriame virė makaronai). Paviršių užbarstome tarkuotu sūriu sumaišytu su džiūvėsėliais ir kepame 190 C orkaitėje, kol sūris gražiai apskrus. Skanaus!