2012 m. rugsėjo 24 d., pirmadienis

Žerbo pyragas



        Žerbo pyragas (arba Gerbeaud) - tai vengriškas desertas, pavadintas pagal to paties vardo kavinę Budapešte. Vis dėlto, kaip atradau benaršydama internete, pyrago receptą sukūrė prancūzų konditeris - matyt dėl to ir užgimė mano simpatija jam :) Pagal originalų receptą mielinės tešlos lakštai būdavo pertepami abrikosų arba braškių džemu ir riešutais, o viršus užliejamas šokoladine glazūra. Šį receptą radau Sonatinos blog'e ir tai yra ne visiškai klasikinė pyrago versija - įdarui naudojamos aguonos ir tarkuoti obuoliai su cinamonu.

Aš dariau iš pusės normos ir ėmiau:
Miltai 225 g
Cukrus 175 g
Mielės sausos 1 a.š.
Margarinas 125 g
Pienas 100 ml
Abrikosų džemas 3 v.š.
Aguonos 100 g
Obuoliai 500 g (nulupti)
Vanilinis cukrus 1 a.š.
Cinamonas ~
Juodasis šokoladas 75 g
Sviestas 25 g

       Tešlai sumaišome miltus, sausas mieles, 50 g cukraus. Įtarkuojame šaltą margariną ir minkome tešlą, palaipsniui supilant pusę šilto pieno. Išminkytą tešlą pastatome pusvalandžiui šiltai.
       Aguonas sumalame, užpilame 50 ml šilto pieno ir 50 g cukraus. Obuolius sutarkuojame, užberiame 75 g cukraus, cinamonu ir vaniliniu cukrumi.
       Tešlą padalijame į 3 dalis. Kepimo formą (apie 20 x 30 cm) ištepame trupučiu sviesto. Iškočiojame vieną tešlos lakštą, klojame jį į formą ir aptepame puse abrikosų džemo. Suberiame aguonų įdarą ir išlyginame. Iškočiojame antrą tešlos lakštą, dedame jį į formą. Ant viršaus paskleidžiame obuolių įdarą. Užklojame trečiuoju tešlos lakštu ir aptepame likusiu abrikosų džemu. Kepame 180 C orkaitėje apie valandą.
       Glazūrai šokoladą su pora šaukštų vandens ištirpiname vandens vonelėje. Įmaišome sviestą ir aplliejame pyrago paviršių.
       Mano pastabos: glazūrai šokolado pagal nurodytą kiekį gavosi smarkiai per daug, aš pamažinčiau gal net perpus. Aguonų galėtų būti daugiau. Tešlos lakštai buvo labai skanūs, tačiau lūžinėjo, sunkiai kočiojosi, rankomis "ištampyti" pagal formos kraštus pavyko tik apatinį sluoksnį, nes ant įdarų nelabai gali spausti... Ir šiaip reikėjo daryti į mažesnio diametro formą. Pats įdaras, t.y. obuoliai + aguonos + šokoladas gavosi įdomaus, bet nelabai tradicinio skonio, nors visi gyrė, bet aš vis valgiau ir galvojau " nu tie obuoliai čia kažkaip ne į temą...". Kitąkart darysiu du sluoksnius aguonų įdaro ir šokolado glazūrą, galbūt dar riešutų įdėsiu.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą