2015 m. lapkričio 18 d., trečiadienis

Itališka Antipasti užkandėlė: Caponata, Caprese ir Insalata




Itališkas baklažanų troškinys Caponata:

Baklažanai 1 vnt.
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Salierai 1 stiebas
Pomidorai 2 vnt.
Česnakas 6 sk.
Alyvuogių aliejus
Balzminis actas 1/4 st.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepame smulkintus svogūnus, česnakus ir salierą. Kai daržovės suminkštės - dedame baklažanų riekeles ir apkepame, kol suminkštės. Pagardiname druska, pipirais ir supilame padažus, nuluptus ir smulkintus pomidorus, šlakelį vandens. Patroškiname ant mažos ugnies, kol padažas taps tamsus ir tirštas (bet iš kitos pusės nereikia persistengti ir daržovių visai suvirti į košę). Italai siūlo atvėsinti 2 val. kambario teperatūroje ir tik tada patiekti. Troškinį galima laikyti šaldytuve uždarame inde savaitę.
       
Salotos Insalata:

Salotų lapai (gali būti miksas) sauja
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Juodos alyvuogės~
Alyvuogių aliejus~
Balzaminis actas Modena~
Druska, juodieji pipirai~

Itališkas Caprese užkandis:

Pomidorai 1 vnt.
Mocarela 125 g
Bazilikai sauja
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~

       Salotoms recepto, manau, nereikia :) Viską patiekiame su česnakiniais baltos duonos skrebučiais. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Chef JD's Cuisine & Travel.


2015 m. lapkričio 17 d., antradienis

Julia Child obuolių pyragas



       Kepiau tris kartus iš eilės. Neatsivalgomas!!! 

26 cm formai:
Miltai 225 g + 30 g įdarui
Sviestas 180 g
Cukrus 2 v.š. tešlai + 120 g įdarui
Druska žiupsnelis
Obuoliai 500 g
Grietinėlė 35 proc. 150 ml
Kiaušiniai 1 vnt.
Konjakas 3 v.š. (aš nedėjau)
Cinamonas 1/2 a.š.
Cukraus pudra pabarstymui~

       Pyrago pagrindui sumaišome miltus, cukrų ir druską. Įtarkuojame šaltą sviestą, įpilame 4 šaukštus labai šalto (ledinio) vandens ir užminkome tešlą. Suvyniojame tešlą į plėvelę ir dedame į šaldytuvą 2 val.
       Obuolius nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais. Apibarstome obuolius puse cukraus (60 g) ir cinamonu. Tešlą iškočiojame ir įklojame į pyrago formą. Dugną subadome šakute, užklojame folija, paslegiame (pvz. pupelėmis) ir kepame 190 C orkaitėje 10 min. Tada nuimame foliją su pupelėmis ir kepame dar 5 min. Per tą laiką išplakame kiaušinį su likusiu cukrumi, miltais ir konjaku. Ant apkepto pagrindo suberiame obuolius, užpilame plakiniu ir kepame dar 30 min. Prieš baigiant kepti dosniai apibarstyti cukraus pudra, kad paviršius šiek tiek apskrustų. 
       Julia Child siūlo patiekti šiltą, man skaniausi tokie pyragai - pilnai atšalę.
       Recepto šaltinis - Italian's wife.


2015 m. lapkričio 16 d., pirmadienis

Lašiša su kaparėliais, rukola ir vyšniniais pomidorais


3 porcijoms: 
Lašišos filė 3 gab.
Vyšniniai pomidorai 20 vnt.
Tagliatele makaronai 250 g
Rukolos 2 saujos
Kaparėliai 3 v.š.
Bazilikai kelios šakelės
Citrinos 1 vnt.
Parmezano tarkuoto 6 v.š.
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~

       Rukolą ir bazilikus smulkiai supjaustome ir sumaišome dubenėlyje su alyvuogių aliejumi. Lašišos filė gabalus dedame į kepimo indą ir ant viršaus užklojame puse žolelių-aliejaus mišiniu (truputį šviežios rukolos pasiliekame). Indo pakraščiuose išdėliojame pomidoriukus (nepjaustytus), ant visko užtarkuojame citrinos žievelės ir suberiame kaparėlius. Pagardiname druska, pipirais ir kišame į 200 C orkaitę 40 min.
       Išverdame makaronus. Išvirtus makaronus dedame į dubenėlį su likusiomis žolelėmis ir aliejumi. Išmaišome, pridedame dar šiek tiek šviežių rukolos salotų. Serviruojame į lėkštes makaronus, lašišą su pagardais ir keptais pomidoriukais. Ant viršaus užbarsrtome tarkuoto parmezano ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - Colruyt en cuisine.



2015 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

Kriaušių ir imbierų sultys




       Anksčiau visada trindavau kriaušes į smoothy kokteilius, bet niekad nebandžiau spausti iš jų sulčių. O pasirodo gaunasi irgi labai tirštos (beveik kaip glotnutis) ir saldžios sultys. Praturtintos šviežiu imbieru gavosi neblogas antigripinis kokteilis rudeniui :)

1 stiklinei:
Kriaušės 3 vnt.
Imbiero šaknis 3-4 cm ilgio

    Imbierą nulupame, iš kriaušių išimame sėklalizdžius ir viską išspaudžiame per sulčiaspaudę. Skanaus :)
     Recepto idėja - TV laida "Edim doma".

2015 m. lapkričio 14 d., šeštadienis

Obuolių - manų pyragas



       Man labai skanus šitas pyragas, valgėm karštą su kaušeliu ledų. Mmmm... Skoniu kiek primena trupininį Crumble, tik dar lengviau ir greičiau padaromas. 

24 cm formai:
Miltai 1 st.
Manai 1 st.
Cukrus 2/3 st.
Obuoliai 6-7 vnt.
Sviestas 100 g (naudojau tikrą naminį)
Vanilinis cukrus 1 pak.
Cinamonas~
Druska žiupsnelis

       Dubenyje sumaišome miltus, manus, cukrų ir druską. Obuolius nulupame ir supjaustome plonomis riekelėmis. Pabarstome cukrumi ir cinamonu. Kepimo indą gerai ištepame sviestu. Beriame trečdalį miltų mišinio, ant jo paskirstome pusę obuolių. Vėl užberiame trečdalį miltų, ant viršaus - likusius obuolius. Suberiame likusius miltus ir paviršių apdėliojame plokštelėmis supjaustytu sviestu (šaltą sviestą). Kepame 200 C orkaitėje 50 min.
       P.S. Beje, kažkur skaičiau kad daro šį receptą ir su margarinu, bet aš nežinau, prisiskaičiau straipsnių kaip blogai tie homogenizuoti riebalai ir t.t. ir dabar kepiniuose naudoju tik sviestą. 
         Recepto šaltinis - Jauku namuose


2015 m. lapkričio 13 d., penktadienis

Moliūgų ir bulvių blynai



       Panašūs į bulvinius blynus, tik sveikesni, bet visgi labai labai skanūs :)

Moliūgai 400 g
Bulvės 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus kepimui~

       Daržoves sutarkuojame ir sumaišome su kiaušiniais, miltais, druska, pipirais. Įkaitiname keptuvėje aliejų ir dedame su šaukštu tešlos blynelius. Kepame, kol gražiai apskrus. Patiekiame su grietine arba man labai skanu - su varškės kremu.
       Recepto idėja - Mamos receptai.


2015 m. lapkričio 12 d., ketvirtadienis

Kalakutienos vyniotinis su džiovintais vaisiais



Reikės:
Kalakutienos krūtinėlė 1vnt.
Džiovintos slyvos ir abrikosai, sauja
Česnakas 2-3 sk.
Druska, juodieji pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos~
Paukštienos prieskoniai~
Majonezas~
Aliejus~

       Krūtinėlę išpjauname į plokščią išklotinę (kaip knygą) ir ištriname mėgiamais prieskoniais bei majonezu. Paliekame šiek tiek pasimarinuoti. Sudedame džiovintus vaisius ir susukame į vyniotinį. Apsukame siūlu.  Gerai įkaitintoje keptuvėje apskrudiname ant aliejaus iš visų šonų, kol susiformuos plutelė. Perdedame vyniotinį į skardelę pateptą aliejumi ir kepame 180 orkaitėje apie 1, 10 val. Dar karštą susukame į foliją ir pilnai atvėsiname. Supjaustome ir patiekiame šaltą.


2015 m. lapkričio 11 d., trečiadienis

Sausainiai su varške



       Nedažnai kepu sausainius, bet šitie man patys skaniausi.

Reikės:
Varškė 9 proc. 300 g
Miltai 300 g
Sviestas 200 g
Kiaušiniai 2 vnt. (tryniai)
Cukrus 150 g
Cinamonas~

       Varškę sutriname su cukrumi. Suberiame miltus, sutarkuojame šaltą sviestą ir įmušame 1 trynį. Suminkome tešlą. Tešlą iškočiojame į nelabai ploną blyną ir išspaudžiame figūras sausainių formelėmis. Dedame sausainukus į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Aptepame plaktu tryniu, pabarstome cinamono-cukraus mišiniu ir kepame 200 C orkaitėje apie 15 min. (kol gražiai parus).





2015 m. lapkričio 10 d., antradienis

Bulviniai virtinukai su voveraičių padažu



        Vaikystėje mes juos vadinome kiulkiais :) Čia receptas užsilikęs dar nuo vasaros, kai buvo šviežių voveraičių. Bet jeigu turite šaldytų grybų, patiekalą galima pasigaminti ir žiemą. Beje, virtinukai be padažo, o tik su grietine labai patiko vaikui. O tiems, kas nori vegetariškai - padažas be kumpelio.
       

Reikės:
Bulvės 2 kg
Krakmolas
Druska, juodieji pipirai~
Kiaušinio trynys 1 vnt.
Padažui: grybai, kumpelis, svogūnai, grietinė

       Bulves išverdame ir sumalame mėsmale. Masę dubenyje pirštu padaliname į keturias dalis. Vieną dalį išimame ir tiek priberiame krakmolo. Grąžiname atgal atidėtą dalį bulvių ir sumaišome viską su kiaušinio tryniu, druska ir pipirais. Gerai išminkome ir šlapiomis rankomis formuojame kukuliukus, viduryje įspaudžiant skylutę ("kiulkius"). Dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir, kai iškils į paviršių, paverdame labai trumpai 1-2 min. (jeigu pervirs, išsileis).
       Padažui pakepiname svogūnus, kumpelį ir grybukus. Dedame prieskonių ir sumaišome su grietine iškart keptuvėje arba atskirai - man skaniau į lėkštę dėti tiesiog grietinės ir tada keptų grybų. Labai labai skanu.
       Recepto šaltinis - Lengvai ir skaniai.



2015 m. lapkričio 9 d., pirmadienis

Pupelių ir duonos mišrainė



       Na iš esmės tai yra pikantiškos salotos, tik aš jas dar praturtinau virtomis pupelėmis ir duonos skrebučiais.

Reikės:
Raudonos pupelės 1 st.
Kiaušiniai 3 vnt.
Fermentinis sūris 250 g
Balta forminė duona 2 riekės
Majonezas~
Česnakas 3 sk.
Druska, juodieji pipirai

       Iš virtų pupelių, kiaušinių ir tarkuoto sūrio sumaišome mišrainę. Įspaudžiame česnako, paskaniname druska ir pipirais. Duoną skrebučiams paskrudiname tosteryje arba orkaitėje ir, kai atvės, supjaustome kubeliais (jeigu mėgstate riebiau galima duonos kubelius apkepti ant sviesto keptuvėje).



2015 m. lapkričio 8 d., sekmadienis

Avokadų ir mangų sluoksniuotis



    Sveiki pusryčiai. Greiti pusryčiai. Arba užkandis. Arba desertas. Ir, beje, patiks žaliavalgiams :)

2 porcijoms:
Mangai 1 vnt.
Avokadai 1 vnt.
Graikiniai riešutai 4-5 vnt.

       Mangą nulupame, supjaustome gabalėliais. Avokado minkštimą sutriname blenderiu, įpylę šaukštelį vandens. Stiklinėje sluoksniuojame dalį mangų, dalį kremo, vėl mangų gabalėlius, vėl kremą. Paviršių apibarstome riešutais. Voila!


2015 m. lapkričio 7 d., šeštadienis

Prancūziškai troškintas triušis




Reikės:
Triušis 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Sviestas 40 g
Aliejus
Baltas vynas 200 ml
Grietinėlė 200 ml
Grūdėtos garstyčios 1/2 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Rozmarino šakelė

       Triušį supjaustome į 6 gabalus ir pabarstome druska bei pipirais. Keptuvėje įkaitiname truputį aliejaus ir gabalėlį sviesto. Apkepame jame triušio gabalus ir perdedame į troškinimo indą. Toje pačioje keptuvėje apkepiname žiedais pjaustytą svogūną, rozmarino šakelę ir česnaką. Užpilame baltu vynu ir leidžiame paburbuliuoti, kol išgaruos alkoholis. Supilame viską ant triušio ir dedame į orkaitę 1 val. Išimame ir perdedame troškinį į puodą, supilame grietinėlę, užverdame. Pagardiname puse šaukšto grūdėtų garstyčių ir patroškiname dar 10-15 min. Patiekiame su virtomis bulvėmis ar bulvių koše.
      Receptas iš Bilo Šapiro kulinarinės TV laidos.