2017 m. rugpjūčio 28 d., pirmadienis

Nicos salotos su rūkyta lašiša




       Labai panašu, kaip ir originalios Nicos salotos, tik vietoje tuno - rūkyta lašiša.

Reikės:
Salotų lapai ~
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Šparaginės pupelės 100 g
Juodosios alyvuogės 10 vnt.
Rūkyta lašiša 100 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Virtos bulvės 2 vnt.
Citrinos sultys~
Alyvuogių aliejus~
Druska, juodieji pipirai~

        Kiaušinius, pupeles ir bulves išverdame. Daržoves supjaustome gabalėliais, lašišą pasmulkiname. Iš aliejaus, citrinos sulčių ir druskos suplakame užpilą, pagardiname juo salotas ir viską pabarstome maltais juodais pipirais.
       Recepto idėja iš Davinos McCall knygos "Virtuvė be cukraus".



2017 m. rugpjūčio 25 d., penktadienis

Kakavinis varškės pyragas su abrikosais



24-26 cm formai:
Miltai 400 g
Cukrus 100 g
Grietinė 2 v.š.
Kakava 4 v.š.
Kakavinis sviestas 200 g
Kiaušiniai 2 vnt. (tryniai)
Druska žiupsnelis

Įdarui:
Varškė 600 g
Cukrus 100 g
Grietinė 100 ml
Kiaušiniai 3 vnt. (tryniai)
Abrikosai 4-5 vnt. (gali būti konservuoti)
Vanilinis cukrus ~
Juodasis šokoladas, riešutai papuošimui~

       Miltus sumaišome su kakava, cukrumi ir druska. Įtarkuojame šaltą sviestą ir rankomis triname, kol pasidarys trupiniai. Tada įmaišome grietinę, trynius ir išminkome tešlos rutulį. Apvyniojame maistine plėvele ir paliekame pusvalandžiui šaldytuve.
     Varškę kombainu sutriname su cukrumi, grietine, trynias ir vaniliniu cukrumi. Abrikosus supjaustome kubeliais ir pabarstome trupučiu cukraus, jeigu švieži (konservuotų saldinti nereikia, tik gerai nusausinti ant popierinio rankšluosčio).
      Tešlos trečdalį atidedame. Likusią iškočiojame, perkeliame į kepimo formą ir išformuojame pyrago pagrindą su aukštais borteliais. Pilame truputį varškės įdaro, sudedame abrikosus, tada užpilame likusia varške. Užtarkuojame tešlos likutį ant viršaus ir kepame 180 C orkaitėje 1 val. 15 min. Gerai atvėsiname šaldytuve. Puošiame skaldytu šokoladu ir riešutais.
      Recepto šaltinis - Aštriai saldu.


2017 m. rugpjūčio 23 d., trečiadienis

Įdarytos cukinijos su kumpiu ir mocarela



Reikės:
Cukinija 1 vnt.
Svogūnai 1/2 vnt.
Česnakas 1 sk.
Paukštienos kumpis 2 riekelės
Mocarela 1/2 rutuliuko
Vyšniniai pomidorai 4 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Cukinijas išskobiame, pabarstome druska, pipirais ir alvuogių aliejumi. Dedame į kepimo indą ir kepame 180 С orkaitėje, kol paruošime įdarą (apie 10 min.). Keptuvėje ant trupučio aliejaus apkepame smulkintą svogūną, česnaką ir cukinijos minkštimą. Kai daržovės suminkštės, sudedame kubeliais pjaustytą kumpį. Gautą troškinį sudedame ant apkeptų cukinijų, papuošiame pomidorų puselėmis ir kepame dar 20 minučių. Kai iškepė, aš sudėjau mocarelos kubelius jau ištraukus iš orkaitės, kad jie būtų vos pasilydę (bet jeigu skanu, galite kepti su mocarela iš karto).
       Garnyrui šį kartą valgėme bolivines balandas (kynvą) su sviestuku.



2017 m. rugpjūčio 21 d., pirmadienis

Keptų daržovių ir lęšių salotos


Reikės:
Paprikos 1/2 vnt.
Baklažanai 1/2 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Saldžiosios bulvės 1/2 vnt.
Brokoliai 1/2 vnt.
Lęšiai 1 st.
Česnakas 2 sk.
Balzaminis actas 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Maltos paprikos, karis~
Alyvuogių aliejus~

       Lęšius išverdame, paskui pasūdome ir pagardiname aštresniais prieskoniais, pvz. kariu, maltomis paprikomis. Papriką ir svogūną supjaustome juostelėmis, cukiniją, baklažaną ir saldžiąją bulvę - kubeliais, brokolį smulkiais žiedynais, česnaką suplojame peiliu. Dedame ant kepimo skardos, išklotos folija. Pašlakstome alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir kepame 180 C orkaitėje kol daržovės iškeps. Iškepusias daržoves pašlakstome balzaminiu actu ir sumaišome su lęšiais.


2017 m. rugpjūčio 19 d., šeštadienis

Sūrio pyragas su imbieru ir laimu



22 cm formai:
Sausainiai pvz. Selga 180 g
Sviestas 65 g
Imbiero milteliai 1 a.š.
Maskarponės sūris 250 g
Grietinėlė 36 proc. 200 g
Klevų sirupas 80 ml
Laimai 1 vnt.

       Sausainius sutrupiname kombainu ir sumaišome su imbiero milteliais bei ištirpintu sviestu. Suberiame į torto formą, ranka paspausdami suformuojame pagrindą ir dedame į šaldiklį, kol paruošime kremą.
       Laimo žievelę nutarkuojame sultis išspaudžiame. Išplakame grietinėlę, įmaišome klevų sirupą, laimo sultis, pusę žievelių ir maskarponę. Paskleidžiame kremą ant torto pagrindo ir apibarstome žievelėmis. Atšaldome bent 4 valandas arba per naktį.
       Receptas iš Davinnos McCall knygos "Virtuvė be cukraus"


2017 m. rugpjūčio 16 d., trečiadienis

Žuvies apkepas su cukinija ir rikota



       Labai skanus apkepas, pastarųjų dienų atradimas. Lengvas, purus ir nesudėtingai paruošiamas.

Reikės:
Šaldyta menkių filė 900 g
Cukinijos 1/2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Kiaušiniai 3 vnt.
Rikota 250 g
Džiūvėsėliai 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Krapai~

       Žuvies filė sumalame. Svogūną susmulkiname, morką smulkiai sutarkuojame ir apkepame aliejuje. Į keptas daržoves įspaudžiame česnako. Sumaišome žuvies faršą su kiaušiniais, rikota, tarkuota cukinija, džiūvėsėliais ir prieskoniais. Įmaišome keptas daržoves. Sudedame masę į kepimo formą, išteptą aliejumi. Kepame 180 C 45-50 min.
       Recepto idėja iš Pinterest.


2017 m. rugpjūčio 14 d., pirmadienis

Baklažanų suktinukai su morkomis ir feta



Reikės:
Baklažanai 2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Fetos sūris 50
Pomidorų padažas 2 v.š.
Grietinė 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Baklažanus supjaustome pailgomis plokštelėmis, pabarstome druska ir paliekame pastovėti, kol išskirs sultis. Orkaitę įkaitiname iki 190 C. Baklažanus nušluostome, dedame į skardą ant kepimo popieriaus. Pašlakstome aliejumi, pipirais ir kepame, kol gražiai parus.
       Svogūną ir česnaką susmulkiname, morką sutarkuojame ir apkepame ant trupučio aliejaus. Keptas daržoves sudedame į dubenį, įmaišome pomidorų padažą, grietinę ir pasmulkintą fetą. Gauto įdaro tepame ant baklažanų riekelių ir susukame. 
       Tiekiame šiltus arba šaltus, labai puikus vegetariškas užkandis.

2017 m. rugpjūčio 11 d., penktadienis

Zuikis su brokoliais


Reikės:
Malta jautiena su kiauliena 900 g 
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Brokoliai 1/2 vnt.
Česnakas 1 sk.
Kiaušiniai 2 vnt.
Džiūvėsėliai 5 v.š.
Grietinė 4 v.š.
Maltos saldžiosios paprikos~
Kuminas~
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Svogūną susmulkiname ir apkepame aliejuje. Vėliau kartu sudedame kepti tarkuotą morką, įspaudžiame česnako skiltelę. Mėsos faršą sumaišome su kiaušiniais, grietine, džiūvėsėliais ir prieskoniais. Įmaišome keptas daržoves. Brokolį supjaustome žiedynais ir apverdame porą minučių sūdytame vandenyje. Pusę faršo sudedame į riebalais pateptą kepimo formą. Susmaigstome brokolio žiedynėlius ir sudedame likusį faršą. Kepame180 C orkaitėje 50 min.
       Recepto šaltinis -  žurnalas "Moters savaitgalio virtuvė".


2017 m. rugpjūčio 9 d., trečiadienis

Saldžiųjų bulvių sriuba



Reikės:
Saldžiosios bulvės 1,5 vnt. 
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Morkos 1 vnt.
Bulvės 1 vnt.
Saulėje džiovinti pomidorai 4 puselės
Daržovių sultinys 500 ml
Druska, juodieji pipirai~
Krapai~
Alyvuogių aliejus~

       Puode įkaitiname šlakelį aliejaus ir apkepiname smulkintus svogūnus, morkas ir česnaką. Sudedame pasmulkintus džiovintus pomidorus, nuluptas ir kubeliais supjaustytas bulves. Užpilame sultiniu, pagardiname prieskoniais ir verdame, kol daržovės suminkštės. Sutriname sriubą blenderiu ir patiekiame su grietine.
       Recepto idėja pagal Išbandyti receptai.



2017 m. rugpjūčio 7 d., pirmadienis

Varškės apkepas su makaronais



       Mėgdavau kepti varškės apkepą su ryžiais, bet niekada nebandžiau su makaronais. Skirtumo didelio nesijaučia, bet vaikai buvo sužavėti:) Valgėme su grietinės ir uogų padažu.

Reikės:
Varškė 500 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Smulkūs makaronai (vermišeliai) 100-150 g
Cukrus 2-3 v.
Druska žiupsnelis
Bananai 2
Razinos sauja

       Makaronus išverdame sūdytame vandenyje, tik neperverdame, geriau porą minučių per anksti nukošti. Bananus sutriname šakute, įmušame kiaušinius, sudedame cukrų, druską, varškę ir išmaišome. Tešlą supilame į riebalais pateptą formą ir kepame 190 C orkaitėje, kol pagels 
Padažą sutryniau blenderiu iš braškių, vyšnių su cukrumi ir grietine.
       Receptas iš Beatos virtuvės.


2017 m. rugpjūčio 4 d., penktadienis

Daržovių troškinys su krevetėmis


Reikės:
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Pievagrybiai 8 vnt.
Česnakas 1 sk.
Krevetės virtos 300 g
Grietinėlė 12 proc. 150 ml
Druska, juodieji pipirai~
Krapai~
Aliejus, sviestas~

       Keptuvėje įkaitiname truputį aliejaus ir gabalėlį sviesto. Apkepame smulkintus svogūnus, morkas, vėliau sudedame cukinijas ir česnaką, paskutinius - pievagrybius. Pagardiname druska, pipirais, krapais, viską užpilame grietinėle. Krevetes apverdame sūdytame vandenyje ir įmaišome į troškinį. Tiekiame su virtais ryžiais.


2017 m. rugpjūčio 2 d., trečiadienis

Pomidorų, sūrio ir duonos salotos



       Prancūziškos salotos iš knygos "Saldus gyvenimas Paryžiuje", kurių esmė - skani prancūziška duona su raugu, mano mėgstamiausios yra bagetės su alyvuogių aliejumi iš Žirmūnų IKI :)

Reikės:
Prancūziškos duonos
Salotų lapų
Pomidoro
Agurko
Juodųjų alyvuogių
Raudono svogūno 1/4 vnt.
Fetos sūrio (aš ėmiau pelėsinį Brie)
Alyvuogių aliejaus
Dižono garstyčių
Raudonojo vyno acto
Druskos, pipirų
Česnako 

       Duoną supjaustome kubeliais ir paskrudiname orkaitėje, ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Sumaišome užpilą iš aliejaus, garstyčių, acto, druskos, pipirų ir česnako skiltelės. Susmulkiname salotas, pomidorus, svogūną ir agurkus, pridedame alyvuogių, užpilame padažu. Ant viršaus suberiame sūrio ir duonos gabalėlius.
       Recepto šaltinis - David Lebovitz "Saldus gyvenimas Paryžiuje".

  

2017 m. liepos 31 d., pirmadienis

Keksas su vyšniomis ir bananais



        Mėgstamiausias šios vasaros kepinys - dariau ir su vyšniomis, ir su trešnėmis, neatsivalgomas. Jeigu kepate su vyšniomis - cukraus reikėtų dėti daugiau, negu nurodyta.

Reikės:
Sviestas 200 g
Cukrus 175 g
Miltai 300 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Vanilinis cukrus 1 pak. 
Kepimo milteliai 1 a.š.
Krakmolas 100 g
Grietinėlė 100 ml
Kefyras 100 ml
Vyšnios arba trešnės 1 st.
Bananai 1-2 vnt.

      Minkštą sviestą išsukame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Įmušame po vieną kiaušinius, supilame grietinėlę ir kefyrą. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, krakmolu ir įmaišome į tešlą. Trešnėms išimame kauliukus, bananus supjaustome riekelėmis. Kepimo formą ištepame riebalais, supilame pusę tešlos. Išdėliojame vyšnias ir bananų riekeles, užpilame likusia tešla. Kepame 180 C orkaitėje apie 50 min.
       Glazūrai šaukštą citrinos sulčių išsukau su keliais šaukštais cukraus pudros ir apliejau atvėsusį keksą.
       Recepto šaltinis - žurnalas "Frau von Heute".

2017 m. liepos 30 d., sekmadienis

Šparaginės pupelės su bulvėmis ir vištiena



       Mūsų mėgiami vasaros pietūs :)

Reikės:
Šparaginės pupelės 200 g
Šviežios mažos bulvytės 6 vnt.
Vištienos file 300 g
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Pomidorai 1 vnt.
Alyvuogės  juodos1 vnt.
Česnakas 1 sk.
Alyvuogių aliejus ~
Sviestas ~
Druska, juodieji pipirai~
Balzaminis actas 1 a.š.

        Šparagines pupeles supjaustome į tris dalis ir išverdame pasūdytame vandenyje. Bulves supjaustome į ketvirčius ir išverdame sūdytame vandenyje. Keptuvėje įkatiname šlakelį aliejaus ir gabalėlį sviesto, apkepiname pupeles, įspaudžiame česnako skiltelę. Paskui lygiai taip pat apkepiname bulves. Vištieną smulkiai supjaustome, įtriname druska, pipirais, vištienos prieskoniais. Kepame kartu su raudonu svogūnu, supjaustytu plonais šiaudeliais. Pomidorus ir alyvuoges apšlakstome aliejumi, balzaminiu actu, druska ir pipirais. Kai vištiena iškeps, viską sudedame į didelį serviravimo indą, sumaišome kaip mišrainę ir patiekiame.


2017 m. liepos 29 d., šeštadienis

Karštas šokoladas



       Daug kartų bandžiau, kol atradau patį skaniausią receptą.

Reikės:
Juodas šokoladas 200 g
Grietinėlė 35proc. 200 ml 
Pienas 400 ml
Rudasis cukrus 2 v.š.
Vanilinis cukrus 1 a.š.
Cinamonas~
Druska~

       Pieną su grietinėle užkaitiname beveik iki virimo. Suberiame rudąjį cukrų ir šokoladą, sulaužytą gabalėliais. Pagardiname vanilinu, cinamonu ir druska. Sukame šluotele ir kaitiname, kol šokoladas ištirps. Supilame į mažus puodelius ir patiekiame.


2017 m. liepos 28 d., penktadienis

Krevečių kokteilis



2 porcijoms:
Iceberg salotos 2 lapai
Krevetės sūryme 200 g
Majonezas 3 v.š.
Pomidorų padažas 2 v.š.
Saldaus čili padažo 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos 1/2 a.š.
Karis 1/3 a.š.
Cukrus 1/2 a.š.
Citrinos sultys 1 a.š.
Krapai~

       Krevetes sūryme tereikia tik nukošti, bet jeigu naudosite šaldytas arba šviežias - apvirti 5 minutes sūdytame vandenyje su krapų šakele ir keliais citrinos griežinėliais.
      Salotas pasmulkiname ir dedame į salotines (kad būtų gaiviau, aš dar įpjausčiau mažą šviežią agurkėlį, bet nebūtina). Padažui sumaišome majonezą ir kitus padažus, pagardiname druska, pipirais, cukrumi ir kitais prieskoniais. Dedame gausiai padažo ant salotų lapų. Viršuje paskleidžiame krevetes ir papuošiame - krapų šakele, citrinos griežinėliu. Šalia labai tinka atšaldytas baltas vynas ir česnakiniai baltos duonos skrebučiai.
       Recepto šaltinis - Su šaukštu aplink pasaulį.



2017 m. liepos 7 d., penktadienis

Mišrainė su marinuotais grybais ir kumpiu



Reikės:
Marinuoti pievagrybiai 1 stiklainis (apie 450 g)
Paukštienos kumpis 200 g
Marinuoti agurkėliai 200 g
Poro 1/2 vnt. arba svogūnų laiškai~
Majonezas 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Pievagrybius supjaustome ketvirčiais, kumpį - kubeliais, agurkėlius ir porus - žiedeliais. Viską suaišome su majonezu, pagardiname druska ir juodaisiais pipirais. Skanu su juoda duona.


2017 m. liepos 5 d., trečiadienis

Žuvies kukuliai pomidorų padaže



       Šiandien spagečiai ne su mėsos, bet su žuvies kukuliais. Įdomu ir skanu :)

Reikės:
Menkės filė 2 vnt. didelės (apie 600 g)
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai 2-3 v.š.
Česnakas 1 sk.
Svogūnai 1 vnt.
Pomidorų tyrė Passata 400 ml
Miltai 1 v.š.
Paprika raudona 1 vnt.
Šaldyti žirneliai 1 sauja
Druska, juodieji piprai~
Raudonėlis~
Maltos saldžiosios paprikos~
Alyvuogių aliejus~

       Žuvį sumalame mėsmale (arba susmulkiname kombainu) ir sumaišome su kiaušiniu. Beriame džiūvėsėlių, maltų paprikų, druskos ir pipirų. Rankomis suminkome mažus kukulius (teniso kamuoliukų dydžio).
       Papriką supjaustome kubeliais. Apkepame su svogūnais aliejuje. Įberiame miltų, gerai išmaišome. Supilame pomidorų tyrę ir dar stiklinę vandens. Pagardiname padažą druska, pipirais, raudonėliu, įspaudžiame česnako skiltelę. Suberiame žirnelius, žuvies kukulius, uždengiame ir troškiname ant nedidelės ugnies 20 min.
       Išverdame makaronus ir patiekiame kartu su kukulių padažu. 
       Recepto šaltinis - Colruyt en Cuisine.



2017 m. liepos 3 d., pirmadienis

Salotos su avokadu, mangu ir sezamine vištiena



Reikės:
Salotos Iceberg/Radicchio 1 sauja
Avokadai 1 vnt.
Mangai 1 vnt.
Vištienos filė 1/2 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
imbieras šviežias 2 cm
Čili pipirai 1 vnt. (sėklas išskobiame)
Čiobreliai švieži, 2 šakelės
Medus 1 a.š.
Citrinos 1/2 vnt.
Sezamo sėklos 2 v.š.
Alyvuogių aliejus~

       Vištieną įtriname druska, pipirais ir maltomis paprikomis. Dedame į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kartu į keptuvę sudedame griežinėliais supjaustytą imbierą, čiobrelio ir aitriąją papriką. Bebaigiant kepti vištieną pašlakstome medumi. Avokadą nulupame, supjaustome kubeliais ir apšlakstome citrinų sultimis. Salotas suplėšome, sudedame avokadų ir mangų kubelius. Užpilame padažu iš trupučio aliejaus, citrinos sulčių, medaus, druskos ir pipirų. Ant viršaus uždedame keptą vištieną, supjaustytą griežinėliais ir viską pabarstome kepintomis sezamo sėklomis.
       Recepto šaltinis - Cheftube Francais.


2017 m. liepos 1 d., šeštadienis

Šviežiai raugti agurkai



       Vasaros topas! Aš užpyliau karštu vandeniu ir taip paraugti agurkai buvo tinkami valgyti po 24 val. Jeigu ketinate valgyti po kelių dienų, tuomet vandens kaitinti nebūtina. 

Reikės:
Agurkai 10 vnt.
Krapai kuokštelis
Česnakas 6 sk.
Druska 2 v.š.
Karštas vanduo 2 l
Vyšnių ir/ar serbentų lapai - didelė sauja

      Druską ištirpiname karštame vandenyje. Tiksliausia proporcija yra 1 šaukštas druskos vienam litrui vandens. Česnako skilteles nulupame ir šiek tiek sutriname (t.y. suplojame plačiu peiliu). Į dubenį arba kibirėlį dedame šiek tiek serbentų/vyšnių lapų, krapų, česnakų ir sluoksnį agurkų. Tada vėl dedame lapų, krapų, česnako ir taip kol išdėliosime visus agurkus. Tada užpilame sūriu vandeniu. Kai atvės, dedame į šaldytuvą.