2015 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Vištienos kotletukai su cukinijomis ir morkomis



       Slaptas būdas, kaip vaikus priversti valgyti daugiau daržovių :)

Reikės:
Malta vištiena 700 g
Cukinijos 1/2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Batonas 2 riekutės (išmirkytos piene)
Džiūvėsėliai sauja
Kiaušiniai 1 vnt.
Tarkuoto parmezano sūrio 4 v.š.
Druska, pipirai, krapai~

       Daržoves susmulkiname ir apkepame keptuvėje ant trupučio aliejaus. Maltą mėsą išmaišome su kiaušiniu, batonu, džiūvėsėliais, sūriu, sudedame keptas daržoves. Pagardiname viską prieskoniais. Šlapiomis rankomis formuojame kotletukus ir dedame į skardą pateptą aliejumi. Kepame 180 C orkaitėje apie 40 min.
       Recepto idėja - The Italian's wife.


2015 m. lapkričio 29 d., sekmadienis

Keptų baklažanų ir fetos salotos



Reikės:
Baklažanai 1vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Fetos sūris 50 g
Alyvuogių aliejus~
Bazilikai, krapai~
Druska, juodieji pipirai~
Balzamiko padažas~

       Baklažanus supjaustome, pabarstome druska. Išdėliojame kepimo skardoje ant folijos lakšto ir pašlakstome aliejumi. Kepame 180 orkaitėje 10-15 min. Iškeptus baklažanus sumaišome su pomidorais ir feta. Ant viršaus dar pašlakstome aliejaus, balzamiko padažo, šviežiai maltų pipirų ir kapotų žolelių. Skanaus!


2015 m. lapkričio 28 d., šeštadienis

Briuselio kopūstų troškinys



Reikės:
Briuselio kopūstai 500 g
Paprikos raudonos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 3 sk.
Grietinėlė 100 g
Tarkuotas sūris "Džiugas" 50 g
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus kepimui~

       Kopūstėlius nuplauname, nupjauname apačias su koteliais (būtinai) ir apverdame 5 min. sūdytame vandenyje. Keptuvėje ant aliejaus apkepame smulkintus svogūnus. Sudedame paprikas, kai šios suminkštės - apvirtus kopūstėlius. Truputį pakepame, užpilame grietinėle, paskaniname trintu česnaku, druska, pipirais. Prieš patiekiant užbarstome tarkuotu sūriu. 

2015 m. lapkričio 27 d., penktadienis

Kyšas su vištiena ir porais


      Superinis kyšas arba lietuviškai - trapios tešlos pyragas, vienas iš mano paskutiniųjų favoritų. Nėra čia tradicinė Quiche loraine versija, kažkur Youtube užmačiau, kad prancūzai dažnai ir su vištiena daro. O dar visokių daržovių pridėjus liuks patiekalas gaunasi pietums, ar vakarienei, ar tiesiog atšaldytą mažais gabalėliais supjaustome ir kaip užkandėles tokias "finger food" patiekiame :)

26 cm formai:
Sviestas 100 g
Miltai 180 g
Vištienos krūtinėlė 1 vnt.
Porai 1 vnt.
Žalieji žirneliai (šaldyti) 200 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Kiaušiniai 3 vnt. + 1 vnt. tešlai
Grietinėlė 35 proc. 200 g
Fermentinis sūris 250 g
Druska, juodieji pipirai ~
Vištienos prieskoniai~
Raudonėlis, čiobreliai~

       Tešlai sutarkuojame šaltą sviestą ir sumaišome su miltais bei žiupsneliu druskos. Įmušame vieną kiaušinį, pilame 1-2 šaukštus šalto vandens ir išminkome rutulį. suvyniotą į plėvelę atšaldome šaldytuve mažiausiai 1 val. Paskui tešlą iškočiojame, išklojame figūrinę kepimo formą ir subadome šakute. Kepame 190 C orkaitėje 20 min.
       Vištieną supjaustome kubeliais ir įtriname druska, pipirais, vištienos prieskoniais. Apkepame keptuvėje ant aliejaus, kartu įspaudžiame česnako skilteles. Iškepusią vištieną perdedame į lėkštę. Toliau apkepiname pjaustytus svogūnus ir porus, baigiant kepti suberiame žirnelius. Kiaušinius išplakame su grietinėle, dedame druskos, pipirų. Įmaišome tarkuotą sūrį. 
       Išimame apkeptą pyrago pagrindą, sudedame vištieną, ant viršaus - svogūnų ir porų troškinį. Viską užpilame kiaušinių plakiniu, pagardiname raudonėliais ir kišame toliau kepti į orkaitę,190 C temperatūroje 30-40 min. (kol sūris gražiai parus, bet viduriukas dar gali būti toks "kliuksintis"). Prieš pjaustant atvėsiname iki kambario temperatūros.


2015 m. lapkričio 26 d., ketvirtadienis

Pierre Herme šokoladinis keksas su riešutais



       Nors ingredientų ir darbo daug, bet rezultatas gaunasi atperkantis lūkesčius. Labai svarbu - keksas kepamas dieną prieš valgymą, jam būtina "susistovėti" parą suvyniotam į plėvelę.

28 cm pailgai formai:
Sviestas 180 g
Cukrus 165 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Marcipaninė masė 140 g
Pienas 150 ml
Kakava 40 g
Miltai 180 g
Šokoladas 80 g
Kepimo milteliai 1 a.š.
Lazdyno riešutai, migdolai, pistacijos 3 x 60 g

       Sviestą ištirpiname ir atvėsiname. Šokoladą stambiai sukapojame. Migdolus ir lazdyno riešutus paskleidžiame skardoje ir kepame 150 C orkaitėje 10 min. vis pamaišant. Išimame riešutus iš orkaitės, suberiame ant virtuvinio rankšluosčio ir patriname, kad nusiluptų žievelės. Mikseriu su tešlos antgaliais maišome marcipaninę masę su cukrumi, kol gausis trupiniai. Po vieną įmušame kiaušinius. Kai sudėsime visus kiaušinius, pakeičiame tešlos antgalius į plakimo šluoteles ir stipriai išplakame, kol masė pabals ir taps panaši į majonezą (8-10 min.). Tada sumažiname greitį ir supilame pieną. Miltus sumaišome su kakava ir kepimo milteliais ir užsijojame ant tešlos. Mikseriu lėtu greičiu išmaišome. Suberiame smulkintus riešutus (pistacijų nesmulkinam) ir šokolado gabaliukus. Atsargiai įmaišome mentele ištirpintą sviestą. 
       Kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome miltais ir supilame tešlą. Kepame 180 C orkaitėje apie 1 valandą. Po 30 min, paviršių pridengiame. Iškeptą keksą 10 min, atvėsiname ant grotelių. Paskui apvyniojame dviguba plėvele ir paliekame parai "subręsti" (man patinka visus pyragus atšaldyti šaldytuve, bet galima ir kambario temperatūroje. Suvyniotas į plėvelę keksas išliks drėgnas 5 dienas, o šaldiklyje išsilaikys mėnesį.
       Recepto šaltinis - Sonatinos receptai.


2015 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

Tofu ir daržovių vėrinukai



        Valgiaraščio paįvairinimui - šiandien vegetariška vakarienė :)

Reikės:
Tofu sūris be priedų 100 g
Geltonos paprikos 1/2 vnt.
Žalios paprikos 1/2 vnt.
Brokoliai 1/2 vnt.
Cukinija 1/2 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus kepimui~
Sojų padažas ~

        Tofu ir daržoves supjaustome kubeliais. Suveriame standžiai ant iešmelių ir kepame įkaitintame aliejuje. Dedame po kelis iešmelius į keptuvę ir apkepame po 1,5-2 min. iš visų keturių šonų, uždengę keptuvę dangčiu. Daržoves prieš tai galima šiek tiek apvirti - jei norite minkštesnių, arba kepti žalias - tuomet bus traškesnės. Bebaigiant kepti pabarstome iešmelius druska ir pipirais. Patiekiame su virtais ryžiais ir pašlakstome sojų padažu. 
        Recepto šaltinis - Jogos mityba.